Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NAI ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ- ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [03] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ
  • [04] Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ:ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • [05] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [06] Υ.ΕΘ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ
  • [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΚΕ - ΣΥΝ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [10] ΚτΠ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [11] ΣΤΟΥΣ 536.571 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
  • [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΝ - ENAE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [15] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [16] ΧΑΓΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΗΡΕ Ο ΛΟΥΚΙΤΣ
  • [17] ΠΓΔΜ: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ "ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [18] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΠΟΡΟΒΤΣΑΝΙΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΓΙΑ
  • [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [21] ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
  • [22] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ»
  • [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΕΛΒΕΤΙΔΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
  • [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΔΕΚΑΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [27] 1,2 ΕΚΑΤ. ΠΙΣΤΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [28] ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΝΙΕ
  • [29] ΙΡΑΚ: Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΔΥΟ ΟΜΗΡΟΥΣ
  • [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΣΑΟΥΛ ΜΠΕΛΟΟΥ
  • [31] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] "ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [34] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

  • [01] NAI ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ- ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΕΙ Η ΕΕ

    Βρυξέλλες, 6 Απριλίου 2005 (13:02 UTC+2)

    Πράσινο φως στο αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της περιόδου 2004-2007 άναψε σήμερα η Κομισιόν, διαπιστώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% το 2006, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου". Ωστόσο, σε ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ότι ίσως χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2006, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, συνεχάρη σήμερα την ελληνική κυβέρνηση, "όχι μόνο για την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων φέτος".

    Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας 2004-2007 προβλέπει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ το 2005 και 2,9% το 2006, μετά από ανώτατη τιμή 6,1% πέρυσι. Η δημοσιονομική στρατηγική βασίζεται σε ένα συνδυασμό μέτρων για την τόνωση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2005.

    "Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το 2005 και τα επόμενα έτη και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα ως το 2006", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Στο μεταξύ, ο κ.Αλμούνια, λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες κινδύνους, εξέφρασε την ικανοποίησή μου για τη δέσμευση της Ελλάδας να υποβάλει προϋπολογισμό για το 2006, στον οποίο το έλλειμμα θα μειώνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας στοχεύει σε έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ το 2006 και συνολική μείωση κατά 3,7 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ 2004-2007. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 105% του ΑΕΠ το 2007.

    Παρά τον επιβραδυνόμενο, αλλά ισχυρό ακόμη προβλεπόμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει πάνω από την τιμή αναφοράς 3% του ΑΕΠ καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    Κατά την Επιτροπή, ένα μέρος των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες φαίνεται να είναι αισιόδοξο, έτσι ώστε υπάρχει κίνδυνος τα ελλείμματα να είναι μεγαλύτερα απ' ό,τι προβλέπεται. Επιπλέον, στις 18 Μαρτίου, η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2004, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

    Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006 το αργότερο, όπως συνέστησε το Συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες με στόχο τον εντοπισμό και τον έλεγχο των πράξεων κάτω από τη γραμμή (below-the-line), και να βελτιωθεί η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Eurostat. Η Επιτροπή καλεί ακόμη την Ελλάδα να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    "Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις συστάσεις που διατύπωσε τον Φεβρουάριο του Συμβούλιο βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 9, είναι θετική. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2005 εκτελείται αυστηρά. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2006 ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει τέτοια μέτρα, εφόσον είναι απαραίτητο", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Κατά τις κοινοτικές αρχές, πάντως, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των διάφορων πηγών προσαρμογών αποθεμάτων ροών, που αποτελούν τον κύριο λόγο για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συλλογή και επεξεργασία των κυβερνητικών στατιστικών, μολονότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, όπως φαίνεται από τη μη επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2004 από την Eurostat.

    Βάσει της αξιολόγησης αυτής, προς το παρόν δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Πριν από το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί και νέα αξιολόγηση. Το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την ανακοίνωση της Επιτροπής και να εγκρίνει γνώμη σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας στις 12 Απριλίου. _

    [02] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (14:48 UTC+2)

    «Η επιστολή της κυβέρνησης για το θέμα του βασικού μετόχου, θα αποσταλεί με σημερινή ημερομηνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα δημοσιοποιηθεί μόλις αποσταλεί» ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (15:42 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν θα σχολιάσω εσωτερικές λειτουργίες δικαστικών οργάνων. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε, πολιτικά και οριστικά, δια στόματος πρωθυπουργού στις 4 Μαρτίου και η απόφαση αυτή, την οποία είχε το θάρρος να λάβει η κυβέρνηση, ισχύει στο ακέραιο» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει άμεσα και εφάπαξ τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

    Ο κ. Αντώναρος επί του θέματος υπενθύμισε πως η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε 5 εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006 ενώ πρόσθεσε πως για την κυβέρνηση μετρά η σαφής και αδιαμφισβήτητη πολιτική απόφαση που έλαβε και η οποία προκατέλαβε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση με οποιοδήποτε περιεχόμενο. «Η συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού θα γίνει πράξη με νόμο που θα κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο», κατέληξε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ:ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (11:27 UTC+2)

    Εθνικό θέμα χαρακτήρισε, τη θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ώστε να μην αλλάξει το status quo του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ο κ. Σκανδαλάκης, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή για επαφές με Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και Ιορδανούς, μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την παρουσία του Ειρηναίου στον Πατριαρχικό θρόνο, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να παραμείνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες».

    «Σαν ελληνική πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε το Πατριαρχείο, να το στηρίξουμε και να διαλαλήσουμε ότι είναι ελληνικό και πρέπει να παραμείνει ελληνικό. Η ελληνικότητα του Πατριαρχείου και η ελληνική καταγωγή του εκάστοτε Πατριάρχη αποτελούν πρωταρχικό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Σκανδαλάκης σημείωσε ότι ήδη και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη (Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή), έχουν δεσμευτεί ότι το Πατριαρχείο θα παραμείνει ελληνικό.

    Τέλος όσον αφορά στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, δήλωσε ότι αυτές καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το πόρισμα της επιτροπής που μετέβη στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να ελέγξει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για πωλήσεις και μακροχρόνια μισθωτήρια συμβόλαια.

    [05] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα την πρεσβεία του Βατικανού στη χώρα μας, όπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, στον εκπρόσωπο του Βατικανού στην Αθήνα, και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

    Ο κ. Παπανδρέου έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων τα ακόλουθα:

    «Τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Αποτέλεσε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, φάρο ανθρωπισμού και διαλόγου μεταξύ πολιτισμών. Εκτιμώ ιδιαίτερα την μεγάλη του προσφορά στην προσέγγιση μεταξύ καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας. Το μεγάλο έργο του θα παραμείνει μεγάλη κληρονομιά για την ανθρωπότητα και την ειρήνη».

    [06] Υ.ΕΘ.Α.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από αρμόδιο επιτελή, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την πολιτική εθνικής άμυνας, τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερων θεμάτων αμυντικής πολιτικής.

    Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι βουλευτές τοποθετήθηκαν επί διαφόρων θεμάτων μείζονος σημασίας ενώ παράλληλα υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις.

    Ο Υ.ΕΘ.Α. αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για τη γόνιμη συζήτηση, λόγω παρελεύσεως του χρόνου, δεσμεύτηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής, να απαντήσει επί του συνόλου των ερωτήσεων την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή κατά την διάρκεια ειδικής, προς τούτο, συνεδριάσεως της Επιτροπής.

    Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκφράζοντας την επιθυμία τα μέλη της Επιτροπής να γνωρίσουν από κοντά το έργο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, προσκάλεσε τους βουλευτές αφενός να συμμετέχουν στις συχνές περιοδείες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ανά την επικράτεια, αφετέρου να παρακολουθούν τις διακλαδικές ασκήσεις ετοιμότητας που οργανώνονται από το ΓΕΕΘΑ και τα Γ.Ε.

    Τέλος, χαρακτηρίζοντάς το ως εμπειρία ζωής προσκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να πετάξουν με σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος (F-16, M-2000).

    Οι προτάσεις αυτές, έτυχαν θετικής αποδοχής και ήδη εδόθησαν εντολές για την προετοιμασία και υλοποίησή τους.

    [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συνεργασία επί της ουσίας ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Επέκρινε τον ΣΥΝ ότι «ΠΑΣΟΚίζει», στηρίζει το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημείωσε πως τυχόν πολιτική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα θα σήμαινε πως το ΚΚΕ πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι κουραστική και επιφανειακή η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή και τον «βασικό μέτοχο».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στους τομείς της παιδείας και της εργασίας από τις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο μέχρι και τις 9 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρο Καπράλο, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πλούταρχο Σακελλάρη και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάκη Κεραυνό, τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει σε κύπριους επιχειρηματίες, σε γεύμα που διοργανώνουν ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών της Ελλάδας με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 16.00, στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, (Χαρ. Τρικούπη 50), το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Νωρίτερα, στις 13.30, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΕΣΑΣΕ.

    [10] ΚτΠ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Στην υπογραφή πέντε συμβάσεων εκτέλεσης έργων για τα πληροφοριακά συστήματα υγείας των Πε.Σ.Υ.Π. προχωρά η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ). Αντικείμενο των έργων είναι η ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων σε πέντε Πε.Σ.Υ.Π. της Περιφέρειας, με στόχο την ενσωμάτωση και ολοκλήρωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στους μηχανισμούς διοίκησης και στις επιχειρησιακές διαδικασίες των μονάδων υγείας.

    Αναλυτικότερα υπογράφονται οι εξής συμβάσεις:

    -«Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Α' Πε.Σ.Υ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας» με την ένωση εταιριών «ΔΕΛΤΑ Singular A.E. - Computer Team A.E.B.E.», έναντι του ποσού των 2.818.358 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους εικοσιτέσσερις μήνες.

    -«Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Β' Πε.Σ.Υ.Π Κεντρικής Μακεδονίας» με την εταιρία Εταιρεία ΙΒΜ, έναντι του ποσού των 3.951.335 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους τριάντα μήνες.

    -«Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Πε.Σ.Υ.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» με την ένωση εταιριών QUALITY & RELIABILITY A.E. - COMPUTER SOLUTIONS A.E., έναντι του ποσού των 1.789.458 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους εικοσιέξι μήνες.

    -«Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας του Πε.Σ.Υ.Π. Ιονίων Νήσων» με την ένωση εταιριών EXODUS A.E. - COMPUTER SOLUTIONS ABEΕ έναντι του ποσού των 1.626.135 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους τριάντα μήνες.

    -«Δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου Υγείας "Δήλος" στις Κυκλάδες (Α΄ Φάση)» με την ένωση εταιριών UNISYSTEMS AEE, OR-CO Α.Ε. και ATKOSOFT A.E., έναντι του ποσού των 1.546.680,46 ευρώ και με χρόνο υλοποίησης τους τριάντα μήνες.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας θα συμβάλουν στην υποστήριξη των θεσμικών και οργανωτικών παρεμβάσεων στο χώρο της Υγείας, στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών διαδικασιών των Πε.Σ.Υ.Π. και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Εκτιμάται ότι η παραγωγική λειτουργία των συστημάτων αυτών θα συμβάλλει δραστικά στον έλεγχο των δαπανών των μονάδων υγείας και στην ορθολογική χρήση των πόρων των Πε.Σ.Υ.Π., με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών και την ορθολογική κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Τα συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εντάσσονται τεχνικά και επιχειρησιακά στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα IASYS, το οποίο αναμένεται να μεταβάλλει ριζικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

    [11] ΣΤΟΥΣ 536.571 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Μείωση κατά 2,4% σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2004 ανέρχονταν σε 549.710, ενώ το Φεβρουάριο του 2005 ο αριθμός υποχώρησε στους 536.571.

    Σημειώνεται, εξάλλου, ότι με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία στο νέο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι το 15,46%, (δηλαδή 82.961 άτομα) δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τοποθέτηση σε εργασία.

    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι «για πρώτη φορά άλλωστε ο ΟΑΕΔ και η θυγατρική εταιρεία του ΠΑΕΠ ΑΕ παρουσιάζουν, με συνέπεια και με εγκυρότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα της ΠΑΕΠ (www.paep.org.gr, κεφάλαιο: «Στατιστικά στοιχεία») τα πλήρη στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία, στα οποία έχουν πρόσβαση, μέσω του διαδικτύου, όλοι οι πολίτες».

    [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Την παραίτηση του «για αποκλειστικά προσωπικούς λόγους» υπέβαλε σήμερα το απόγευμα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Σταυρινός.

    Η παραίτηση του κ. Σταυρινού έγινε δεκτή από τον κ.Αλογοσκούφη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία που είχαν μέχρι σήμερα και την άψογη εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο κ. Σταυρινός θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για λίγες ημέρες, έως ότου διορισθεί ο αντικαταστάτης του.

    [13] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, καθώς και στα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία του υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού και του γ.γ. του υπουργείου Θ.Αληφακιώτη.

    Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι έχουν αποδώσει καρπούς και μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων δεν έχουν εισχωρήσει στην ελληνική αγορά, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ελέγχων, που οι παραβαίνοντες την εθνική και κοινοτική νομοθεσία έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ή τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

    Κύριο μέλημα του υπουργείου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η συνέχιση και η εντατικοποίηση των ελέγχων της αρμοδιότητας του, καθώς και η συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, τόσο στα σημεία εισόδου-εκτελωνισμού της χώρας, όσο και στο εσωτερικό αυτής, με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης των καταναλωτών.

    [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΝ - ENAE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Στενότερη συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και την ΕΝΑΕ για την ομαλή λειτουργίας της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά από την οποία, όπως είπε, ζήτησε «να μεταφέρει σε όλους τους Νομάρχες της Χώρας τη θέση μας για περισσότερους, συστηματικούς και αδιάλειπτους ελέγχους κάθε μορφής στην αγορά».

    Ο κ. Σιούφας κάλεσε τις Νομαρχίες να συνεργασθούν με τις κατά τόπους υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) «ιδίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων και τις στρογγυλοποιήσεις που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν οποιοιδήποτε επιτήδειοι, κερδοσκόποι».

    «Επισημαίνω ως ιδιαίτερα θετική την έντονη δραστηριοποίηση και τους αδιάλειπτους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Πειραιά», ανέφερε ο υπουργός ενώ επισήμανε ότι για την Αθήνα οι έλεγχοι που είναι στην ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης εντείνονται διαρκώς και η γραμμή 1520 είναι στη διάθεση των πολιτών.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή», ο κ. Σιούφας πρότεινε για τη θέση αυτή το δικηγόρο Γιάννη Αδαμόπουλο.

    [15] ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 6 Απριλίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 15 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για αύριο, Πέμπτη, συνεδρίασή της η κροατική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε, χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα δίνοει προβάδισμα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο κυβερνών κόμμα, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

    Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron δείχνει το HDZ να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), με ποσοστό 24,4%. Μεγάλο καταγράφεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φτάνει το 20,8%.

    [16] ΧΑΓΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΗΡΕ Ο ΛΟΥΚΙΤΣ

    Χάγη, 6 Απριλίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Ο Σέρβος πρώην στρατηγός της αστυνομίας, Σρέτεν Λούκιτς, ο οποίος παραδόθηκε τη Δευτέρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ζήτησε και έλαβε την Τετάρτη αναβολή ενός μήνα για να απαντήσει στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

    Σημειώνεται ότι ο Λούκιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, για τη δράση του στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, το πρώτο εξάμηνο του 1999.

    [17] ΠΓΔΜ: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ "ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ

    Σκόπια, 6 Απριλίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Την ανησυχία των Βρυξελλών για την έκθεση του γραφείου δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, διαβίβασαν οι πρέσβεις των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τετάρτη.

    «Είπαμε στον πρωθυπουργό Μπούτσκοφσκι ότι θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις κυβερνητικές προσπάθειες για τη βελτίωση της εικόνας των δημοτικών εκλογών, αφού αυτό θα επηρεάσει σίγουρα το ευρω-ατλαντικό μέλλον της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Βρετανίας στα Σκόπια, Ρόμπερτ Τσάτερτον- Ντίκσον.

    Οι πρέσβεις των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν, ωστόσο, την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των αμυντικών μεταρρυθμίσεων, ενώ κάλεσαν τα Σκόπια να εμβαθύνουν στις μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό και στον πολιτικό τομέα.

    Από την πλευρά του, ο Μπούτσκοφσκι υποστήριξε πως οι δημοτικές εκλογές τόσο στον α' γύρο, στις 13 Μαρτίου, όσο και στον β' γύρο, στις 27 του ίδιου μήνα, διεξήχθησαν με τρόπο δίκαιο και στη βάση των ευρωπαϊκών στάνταρτ, αλλά ορισμένες παρατυπίες σε συγκεκριμένους δήμους και εκλογικά κέντρα έριξαν σκιά πάνω στην όλη διαδικασία. Πάντως, όπως είπε, οι παρατυπίες αυτές δεν αλλοίωσαν ούτε και επηρέασαν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποσύνδεσε τις δημοτικές εκλογές από την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του, ενώ παραδέχθηκε πως η όλη αυτή διαδικασία ήταν ένα σημαντικό μάθημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Μάθαμε πώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εκστρατείας, καθώς και ότι πέρα από τον κυβερνώντα συνασπισμό, όλοι οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία θα πρέπει να φέρουν μέρος της ευθύνης για τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο Μπούτσκοφσκι.

    [18] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΠΟΡΟΒΤΣΑΝΙΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Χάγη, 6 Απριλίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Αύριο, Πέμπτη, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιον των αρχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ο Σερβοβόσνιος Λιούμπομιρ Μπορόβτσανιν, πρώην διοικητής της αστυνομίας.

    Ο Μπορόβτσανιν αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία σε γενοκτονία για την σφαγή 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

    Ο Σερβοβόσνιος πρώην διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων παραδόθηκε στις αρχές της Χάγης την 1η Απριλίου.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 6 Απριλίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου συναντήθηκε την Τετάρτη στο Βουκουρέστι με αντιπροσωπεία της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" και συζήτησαν τρόπους για να πετύχουν την απελευθέρωση των τριών ρουμάνων δημοσιογράφων που απήχθησαν στο Ιράκ στα τέλη Μαρτίου.

    Ο Ταριτσεάνου δήλωσε ότι οι αρχές καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να γυρίσουν σώοι οι τρεις Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι.

    Το βράδυ της Τρίτης, ρουμανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι οι τρεις δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και βρίσκονται στην ρουμανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Ρομπέρ Μενάρ, Γενικός Γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα τόνισε ότι χρειάζεται διακριτικότητα και συντονισμένες κινήσεις των αρχών για την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων.

    Οι τρεις Ρουμάνοι δημοσιογράφοι απήχθησαν στο Ιράκ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου. Πρόκειται για τη δημοσιογράφο Μαρί Ζαν Ίον, τον κάμεραμαν Σορίν Μισκότσι της τηλεόρασης PRIMA και το δημοσιογράφο Οβιντιου Οχανεσιαν της ρουμάνικης εφημερίδας Libera, οι οποίοι μετέβησαν στο Ιράκ για να πάρουν συνέντευξη από τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα νέων (ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το 1987) νίκησε 3-1 τον Αθηναϊκό σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο και έφτασε στη νίκη με τα τέρματα των Ζορμπά (34΄), Σωτήρογλου (62΄) και Κασναφέρη (86΄). Ο Αθηναϊκός είχε ισοφαρίσει με γκολ του Κίσσα στο 39΄.

    ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ: Βελλίδης, Παπαγεωργίου, Αλιχανίδης, Σουργιάς, Γκιάτας, Κοκκινάκης, Ξυνάδας, Χατζηλιόντας, Ζυγούρης, Ζορμπάς, Παντελιάδης. Στο β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν οι Καραγκιολίδης, Στάθης, Σακαλής, Δεληζήσης, Ψαρρής, Ζυγογιάννης, Κασναφέρης, Τριανταφυλλίδης, Μαρίνος, Μιχαήλ, Σωτήρογλου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γούνης, Παπαδόπουλος, Χονδρογιάννης, Κίσσας, Κούτσικος, Πιερέτης, Νταλιάνης, Γούλας, Τσιώλης, Κιοσές, Αναστασάκης. Στο β΄ ημίχρονο αγωνίστηκαν οι Παππάς, Τσιγγενές, Καρακώστας, Παπατζήμας, Ελ Ελά, Κατσόγιαννος, Γκιέντσεφ, Βενάκης.

    [21] ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού επισημαίνεται ότι έχει υπογραφεί απόφαση βάσει της οποίας δίνεται στις αθλητικές ομοσπονδίες η δεύτερη δόση της τακτικής τους επιχορήγησης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Οι επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών δίδονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί. Ήδη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός υπέγραψε απόφαση, με την οποία δίδεται στις Αθλητικές Ομοσπονδίες η δεύτερη δόση της τακτικής τους επιχορήγησης για το 2005, συνολικού ύψους 10.500.000 ευρώ.

    Επίσης, με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Ορφανός, από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, δίδεται το ποσό των 8.725.656 ευρώ σε, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Δήμους - Κοινότητες για συνεχιζόμενα έργα, χλοοτάπητες γηπέδων και άλλες μικροκατασκευές".

    [22] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ»

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Tην καθιέρωση της ημέρας του Αγνώστου Αθλητή - Προπονητή- Φίλαθλου προτείνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σε δήλωσή του με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της "Ολυμπιακής Ημέρας".

    «Ο Ολυμπισμός και ο Εθελοντισμός θα πρέπει να αποτελούν καθημερινή έγνοια της

    Κοινωνίας των Πολιτών. Με αφορμή όμως τη σημερινή Ημέρα για τον Ολυμπισμό και τον

    Εθελοντισμό, θα πρότεινα στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και του Αθλητισμού της

    καθιέρωση της Ημέρας του Άγνωστου Αθλητή-Προπονητή-Φίλαθλου και την τοποθέτηση

    προτομής στον Άγνωστο Αθλητή-Προπονητή-Φίλαθλο στον εξωτερικό χώρο του

    Καυτατζογλείου Σταδίου, δίπλα στο ναό του Αγίου Νέστορος, προστάτη των αθλητών" αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης.

    Τονίζει εξάλλου ότι η Θεσμοθέτηση της Ημέρας και η τοποθέτηση Προτομής στον Άγνωστο Αθλητή-Προπονητή-Φίλαθλο, θα εκφράζει την αρμόζουσα τιμή και τη δέουσα μνήμη στους ανθρώπους εκείνους , τους οποίους ο Αθλητισμός έφερε κοντά , αλλά δεν είχαν το «προνόμιο» να γίνουν γνωστοί και επώνυμοι.

    [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (16:32 UTC+2)

    Ο κ. Φωτιάδης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει την αναμέτρηση της Κασσάνδρας με τον Ακράτητο στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Β' εθνικής, ενώ το παιχνίδι της Καλαμάτας με τον Πανσερραϊκό θα διευθύνει ο κ. Τεροβίτσας του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας.

    Οι διαιτητές της αγωνιστικής είναι:

    Ηλυσιακός- Εθνικός Αστέρας: Κασναφέρης Γ. (ΣΔΠ Αθηνών)

    Νίκη Βόλου- Λάρισα: Παπασταμάτης Κ. (ΣΔΠ Αθηνών)

    Καλαμάτα- Πανσερραϊκός: Τεροβίτσας Β. (ΣΔΠ Αιτ/νίας)

    Κασσάνδρα/Ολυμπιακός- Ακράτητος: Φωτιάδης Θ.(ΣΔΠ Θεσ/νίκης)

    Λεβαδειακός- Προοδευτική: Ζωγράφος Χ. (ΣΔΠ Αθηνών)

    Ατρόμητος Αθ.- Πανηλειακός: Ντοσίδης Α.(ΣΔΠ Θράκης)

    Παναχαϊκή 2005-Απόλλων Σμύρνης: Κοντογιαννίδης Ρ. (ΣΔΠ Ξάνθης).

    [24] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΕΛΒΕΤΙΔΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (15:35 UTC+2)

    Το πρώτο φιλικό παιχνίδι με τις Ελβετίδες, Κουν και Ερνί, θα δώσουν σήμερα Τετάρτη οι αθλήτριες των εθνικών ομάδων μπιτς βόλεϊ. Οι κοπέλες των δύο χωρών συνεχίζουν το καμπ προετοιμασίας, κάνοντας κοινές προπονήσεις, στην παραλία Αλίμου. Τα φιλικά θα συνεχιστούν το Σάββατο 9 Απριλίου, καθώς και την επόμενη εβδομάδα, 13 και 16 του μήνα, ημέρα που θα ολοκληρωθεί η κοινή προετοιμασία των ελληνίδων με τις ελβετίδες. Στο μεταξύ, ένα πρόβλημα στη μέση συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Έφη Σφυρή, η οποία θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων μέχρι και την επόμενη Τρίτη.

    [25] Ο ΜΠΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 6 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε τη νέα ηγεσία του Ιράκ και έκανε λόγο για μία νέα "σημαντική χρονική φάση" στη "συνολική πορεία του Ιράκ προς την Δημοκρατία", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η προσωρινή ιρακινή Συνέλευση διήλθε την Τετάρτη ένα σπουδαίο χρονικό ορόσημο στην πορεία προς τη Δημοκρατία υπερψηφίζοντας με πλειοψηφία σαρωτική ένα προεδρικό συμβούλιο (πρόεδρος και δύο αντιπρόεδροι) της επίσης προσωρινής κυβέρνησης" του Ιράκ, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Μπους για τις ιρακινές πολιτικές εξελίξεις.

    "Συγχαίρω κατά την ιστορική αυτή χρονική στιγμή τον Τζαλάλ Ταλαμπανί νέο πρόεδρο του Ιράκ και τους αντιπροέδρους Γάζι αλ Γιάουαρ και Αντελ Αμπντέλ Μάχντι", τονίζεται από τον Μπους, που υπενθύμισε ότι απομένει η εκλογή ενός πρωθυπουργού του Ιράκ.

    [26] ΔΕΚΑΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 6 Απριλίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου στο νότιο-ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς το απόγευμα από την πτώση στην περιοχή Γκάζνι του Αφγανιστάν, αμερικανικού μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου CH-47, που ανήκει στη αμερικανοβρετανική συμμαχία", αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Στο φύλλο πτήσης αναφέρεται ότι επέβαιναν στο ελικόπτερο 18 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [27] 1,2 ΕΚΑΤ. ΠΙΣΤΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 6 Απριλίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η γραμμή των πιστών που περιμένουν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πάπα έχει γίνει τόσο μεγάλη που από τις 23:00 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη δεν θα επιτρέπουν σε άλλους πιστούς να εισέρχονται σε αυτήν.

    Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι 1,2 εκατ. πιστοί έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Βατικανό και ότι οι πιστοί περιμένουν έως 14 ώρες για να μπορέσουν να μπουν στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ποντίφικα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι αρχές της Ρώμης θα κλείσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων την Παρασκευή από τις 03:00 ώρα Ελλάδος ως τις 19:00 λόγω της κηδείας του Ποντίφικα.

    [28] ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΝΙΕ

    Μονακό, 6 Απριλίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Η κηδεία του πρίγκιπα Ρενιέ, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί, θα γίνει την Παρασκευή 15η Απριλίου από τον Καθεδρικό ναό του Πριγκιπάτου, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα Ανάκτορα του Πριγκιπάτου του Μονακό, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ευρωπαίοι βασιλείς αλλά και διεθνείς οργανώσεις απότισαν φόρο τιμής στον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό που πέθανε σε ηλικία 81 ετών, τιμώντας την "αποφασιστικότητα" και την "ενεργητικότηταια" του ηγέτη του μικρού πριγκιπάτου.

    Στη διάρκεια της βασιλείας του, που διήρκεσε 55 χρόνια, ο Ρενιέ "συνέβαλε ώστε η χώρα του να γίνει αποδεκτή στη διεθνή σκηνή και την προικοδότησε με σύγχρονες δομές, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά της στοιχεία", αναφέρει ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ σε μήνυμά του προς τον πρίγκιπα Αλβέρτο διάδοχο του πατέρα του στο θρόνο.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν απότισε σήμερα φόρο τιμής στον Ρενιέ του Μονακό, αποκαλώντας τον "ανδρείο μαχητή υπέρ της ελευθερίας της Ευρώπης" στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    [29] ΙΡΑΚ: Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΔΥΟ ΟΜΗΡΟΥΣ

    Λονδίνο, 6 Απριλίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Ο Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους δύο σουδανούς οδηγούς που είχε απαγάγει τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση και βιντεοταινία της οργάνωσης που δημοσιεύτηκαν σε ισλαμιστική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη βιντεοταινία του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ παρουσιάζονται οι δύο οδηγοί να δηλώνουν ότι ονομάζονται Μοχάμεντ Χαρούν Χάμαντ και Μάχερ Ατάγια και ότι μετανοούν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον αμερικανικό στρατό. Στη βιντεοταινία, της οποίας η αυθεντικότητα δεν μπορεί να επαληθευτεί, δεν παρουσιάζεται η απελευθέρωση των δύο ανδρών.

    [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΣΑΟΥΛ ΜΠΕΛΟΟΥ

    Ουάσινγκτον, 6 Απριλίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Ο νομπελίστας λογοτέχνης Σαούλ Μπέλοου πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 89 ετών, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1915 σε προάστιο του Μόντρεαλ από γονείς εβραίους μετανάστες από τη Ρωσία. Ήταν ο πρώτος μιας σειράς επιφανών αμερικανών εβραίων λογοτεχνών όπως ο Φίλιπ Ροθ, ο Αϊζακ Σίνγκερ και ο Μπέρναρντ Μάλαμουντ.

    Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Ουϊσκόνσιν και της Βοστόνης και το 1976 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

    Το έργο του, που διδάσκεται στα πανεπιστήμια ολόκληρου του κόσμου, ξεκίνησε το 1944 με το "Ο Μετέωρος Άνθρωπος", έπειτα ήρθε το "Άρπαξε τη Μέρα" το 1956, το "Χέρτσογκ" το 1964 και συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια με το "Ραβελστάιν" το 2000 και τη "Συλλογή Ιστοριών" το 2001.

    [31] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Για 7η συνεχή χρονιά ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη 10,11 και 12 Απριλίου το Περιφερειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μετανάστευση, αυτό το τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα για το οποίο όπως σχολιάζει ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κ. Δημ. Ειπίδης "είχα μεγάλη δυσκολία να βρω ελληνικά ντοκιμαντέρ για την μετανάστευση. Ενώ το 12% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μετανάστες, το φαινόμενο δεν απασχολεί τους Έλληνες σκηνοθέτες, δεν προβληματίζει".

    Οι ταινίες που θα παιχτούν στην Αλεξανδρούπολη είναι αντιπροσωπευτικές από όλες τις ενότητες:

    - Μικρές αφηγήσεις: "Ο γύρος του θανάτου '' του Θόδωρου Καλέση, "Σύγχρονοι ήρωες" του Στέλιου Κούλογλου, "Τώρα κάνω όνειρα'' του Γ. Ζέρβα, "Εκτός σχεδίου" του Μένιου Δίτσα.

    - Πορτρέτα ανθρώπινες διαδρομές: "Ηλίας Πετρόπουλος - Ένας Κόσμος Υπόγειος" της Καλλιόπης Λεγάκη, "Ροζέ Τουπέν, Παντοπώλης" (Καναδάς), "Η Αντριάνα στην Αθήνα".

    - Μετανάστευση Πρόσφυγες: " Ένα μπάρ στο σταθμό της Βικτόρια" (Πολωνία), "It's a sad story" (Ελλάδα), " Η Αισθητικός" του Σέρτζιο Οκσμαν.

    Σε δήλωσή του ο κ. Δημ. Ειπίδης αναφέρει "Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσω των περιφερειακών εκδηλώσεων δίνεται η δυνατότητα στο κοινό της Αλεξανδρούπολης να έρθει σε επαφή με τα ανήσυχα βλέμματα των ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ, μέσα από τα οποία αναδύονται τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα που θέτουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο. Το ντοκιμαντέρ μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός της κοινωνίας μας αναδεικνύοντας προβλήματα, προωθώντας την πολυφωνία και δημιουργώντας συνθήκες εξέλιξης".

    "Ο Κινηματογράφος έρχεται και πάλι στην Αλεξανδρούπολη και είναι ίσως η τέχνη που καλλιεργείται περισσότερο μαζί με τη μουσική και το βιβλίο. Αφορμή για αυτό η σταθερή φιλοξενία του 7ου φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Κινηματογραφικό είδος που βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση μια και η πραγματικότητα είναι πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε αναπαράστασή της" τόνισε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης (Κ.Λ.Α) κ. Κούλα Καφετζή. Η κ Καφετζή δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ΚΛΑ τονίζοντας ότι "απολογιστικά, επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν η χρονιά δεν ήταν πολύ καλή. Όλες οι ταινίες είχαν παθητικό και τα εισιτήρια ήταν πολύ λίγα για να ισοσκελίσουν το κόστος των ταινιών που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος Κινηματογράφος". Η ιδια κάνοντας λόγο για τις δραστηριότητες της ΚΛΑ τόνισε ότι υποβλήθηκε κοινή πρόταση από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δήμο Ιμβρου στο πρόγραμμα Interreg 3 υψους 288.700 ευρώ για τη δημιουργία ελληνοτουρκικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο εκτός των προβολών θα προβλέπει συναντήσεις παραγόντων του σινεμά, ημερίδες και μουσικές συναντήσεις.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Τάσος Τσαγιαννίδης, αναφερόμενος στον θεσμό του φεστιβάλ τόνισε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου παραμένει αναλλοίωτο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου η Αλεξανδρούπολη να συνεχίσει να διατηρεί το προνόμιο να φιλοξενεί ένα μέρος των ταινιών του φεστιβάλ.

    Η εκπρόσωπος της Διευρυμένης ΝΑ Ροδόπης Έβρου κ. Όλγα Ρενταρή, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ θα συγκινήσει όχι μόνο τους μυημένους στην κινηματογραφική τέχνη αλλά και όλους όσους θα ήθελαν να δούν μέσα από μια άλλη οπτική γωνία τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες, την ιστορία και την παράδοση όπως αποτυπώθηκαν στην κάμερα του καλλιτέχνη που διάλεξε αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας.

    Τις Περιφερειακές εκδηλώσεις διοργανώνει η ΚΛΑ σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης και τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης - Έβρου.

    Ολγα Ορφανίδου

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (13:59 UTC+2)

    H Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη δημοφιλή όπερα του G. Verdi: "II Trovatore", μιαπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, με μουσική διεύθυνση Νίκου Αθηναίου. Εμφανίζονται: Zoran Todorovic ως Manzico, Manon Feubel ως Leonora, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου ως Azucena, Δημήτρης Τηλιακός ως Conte Lyna, Mirco Palazzi ως Ferrando, Μαρία Βλαχοπούλου ως Ines και Δημήτρης Ναλμπάντης ως Ruiz. Επίσης θα συμμετέχει η «Χορωδία Θεσσαλονίκης» υπό τη Διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

    Εκτός από την πρεμιέρα μεθαύριο (Παρασκευή), στις 20:30, παραστάσεις θα δοθούν και στις 10,13,16 Απριλίου, στις 20:30

    [33] "ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (13:58 UTC+2)

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο

    εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που

    στόχο έχουν την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου,

    αρτιότερη επαφή των σπουδαστών με τη μουσική καθώς και την δημιουργία και ανάπτυξη

    μιας άμεσης επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες.

    Συγκεκριμένα μεθαύριο (Παρασκευή) στις 20:00, στον πολυχώρο «Ανατόλια» Μαλλιάρης παιδεία (Δ. Γούναρη 39) θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του κύκλου των εκδηλώσεων «Με τα Χρώματα της Μουσικής».

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική από τον κινηματογράφο. Ερμηνεύουν ο Γιώργος Κεφαλάς, η Ιλόνα Βέλτχερ (πιάνο) και η Χιονάτη Γκίνα (τραγούδι). Στο δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης θα εμφανιστεί το κουαρτέτο μουσικής δωματίου με τον Κωστή Χασιώτη (Όμποε), την Όλγα Ζέρβα (Βιολί), τον Δημοσθένη Φωτιάδης (Βιόλα), και τον Δημήτρη Αλεξάνδρου (Τσέλο).

    [34] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2005 (13:58 UTC+2)

    Το τμήμα Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Ειδικές εκδηλώσεις για τους μικρούς αναγνώστες. Συγκεκριμένα σήμερα (Τετάρτη) στις 18:30 στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, αφιέρωμα στα πουλιά της Ελλάδας (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310.852.384).

    Αύριο (Πέμπτη 7 Απριλίου) στις 5 το απόγευμα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα υγείας (Γ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310.514.780).

    Την Παρασκευή 8 Απριλίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου, εκδήλωση με θέμα "Τα παιδιά συναντούν την πρόληψη μέσα από το παιχνίδι" (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310.852.384). Από τις 11 έως και τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, εκδήλωση για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310.616.076).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 April 2005 - 18:13:57 UTC