Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΝΕΑ Μ.Ο.Ε.
  • [02] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [03] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ
  • [04] ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ
  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [06] Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  • [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΠΟΡΤΖ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΓΚΛΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
  • [11] ΟΤΟΕ ΚΑΤΑ EUROBANK ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [12] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ
  • [13] ΣΤΟ 10,4% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Δ' 3ΜΗΝΟ 2004
  • [14] ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΟΛΑΝΑ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ
  • [15] ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟ 2007
  • [16] ΣΤΑ ΔΥΟ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
  • [17] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο ΣΠ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ
  • [18] ΟΡΑΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [19] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [20] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΜΟΣ
  • [21] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [23] ΠΑΟΚ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ
  • [24] ΤΟ 54% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [25] ΑΛΓΕΡΙΑ: ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [26] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 13 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ
  • [27] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
  • [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [29] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ
  • [30] Η ΙΣΤΟΡΙΑ 90 ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
  • [31] VISIONS-ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] 70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ-ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [33] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΝΕΑ Μ.Ο.Ε. ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ - ΓΚΙΟΥΛ

    ’γκυρα, 12 Απριλίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Η σύσταση απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών επιτελείων των δυο χωρών για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στο Αιγαίο και τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη, στην ’γκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δυο υπουργοί έκαναν ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, συζήτησαν για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και χαρακτήρισε θετική και εποικοδομητική τη συνάντηση, επανέλαβε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα είναι να επιβεβαιωθεί η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για σταθερή και συνεχή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως διαπίστωσε ανάλογη βούληση και από την πλευρά της Τουρκίας. Με την άποψη αυτή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συμφώνησε και ο Γκιούλ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "και στις δυο πλευρές υπάρχει η απαιτούμενη βούληση και αποφασιστικότητα για συνέχιση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών".

    Ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε, ωστόσο, ότι "η βελτίωση των σχέσεών μας θα πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες δραστηριότητες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των χωρών μας", ενώ ο κ. Γκιούλ διαβεβαίωσε ότι "αυτά τα μέτρα θα υποστηριχθούν και από τις στρατιωτικές μας αρχές".

    Όπως ανακοίνωσαν στις τοποθετήσεις τους οι δυο υπουργοί, στο πλαίσιο της κοινής, όπως διαπιστώθηκε, βούλησης των δυο πλευρών για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μείωση των εντάσεων, αποφασίστηκε η καθιέρωση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ του Εθνικού Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του Αεροπορικού Κέντρου Ελέγχου του Εσκισεχίρ. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει εποικοδομητικά στη γενικότερη προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεών μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Γκιούλ ανακοίνωσε πως θα γίνουν οι σχετικές εργασίες μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δυο χωρών για την υλοποίηση αυτών των εξαιρετικών σημαντικών, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποφάσεων.

    Σε ό,τι αφορά τα τρία νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν στη σημερινή συνάντηση- πέραν των 11 που ισχύουν ήδη- ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτά αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων άμεσης επέμβασης όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές από στρατιωτικής πλευράς και ταυτόχρονα η διοργάνωση κοινών ασκήσεων για θέμα αυτό, τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού, συγκεκριμένου αριθμού, για εκπαίδευση και εκμάθηση γλώσσας στα στρατιωτικά ιδρύματα των δυο χωρών και τη διοργάνωση αθλητικών διαγωνισμών μεταξύ των στρατιωτικών σχολών των δυο χωρών.

    Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι "το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τη γειτονιά μας σε μια περιοχή όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας και σταθερότητας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων" και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της ’γκυρας και θεωρεί ότι δικαιούται να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε., εφόσον πληρωθούν οι προβλεπόμενοι από την Ε.Ε. κανόνες και κριτήρια. Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση της τουρκικής πλευράς για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

    Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το Κυπριακό και όπως εκτίμησε ο κ. Μολυβιάτης, όλα τα μέρη συγκλίνουν στον σκοπό της επανένωσης της νήσου. Επανέλαβε δε ότι η ύση πρέπει να βρεθεί με διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να είναι βιώσιμη, λειτουργική και σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πρόσθεσε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό πως η νέα προσπάθεια θα έχει ευτυχή έκβαση. "Πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών και των δυο λαών μας. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ακόμη ένα βήμα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Γκιούλ στην Αθήνα για να κάνουν από κοινού ακόμη ένα βήμα, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών καταγράφηκε η "υποστήριξη που δίνεται από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ όσον όσον αφορά τις εργασίες για την επίλυση του Κυπριακού".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον εμπορικό τομέα, στον τουρισμό και στον τομέα των συγκοινωνιών, την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενίσχυση των επαφών των επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές. Ο Γκιούλ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Καρατζάμπει- Κομοτηνή, το 2006, που, όπως είπε, αποτελεί τον "καρπό" της συνεργασίας των δυο πλευρών στον τομέα της ενέργειας.

    Οι δυο πλευρές αποφάσισαν, επίσης, τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών νησιών και αυτών στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου τόσο προς όφελος του τουρισμού όσο και προς όφελος των σχέσεων μεταξύ των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Γκιούλ, συμφωνήθηκε η επίδειξη ελαστικότητας στις θεωρήσεις διαβατηρίου.

    [02] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Σόφια, 12 Απριλίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνυπέγραψε σήμερα Τρίτη στη Σόφια μαζί με τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Βίκτορ Χριστένκο και το Βούλγαρο υπουργό Περιφεριακής Ανάπτυξης Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βαλεντίν Τσερόφσκι, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, το πολιτικό μνημόνιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, φέρνοντας εγγύτερα στη γραμμή εκκίνησης ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

    Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα χαράξει μία νέα πορεία για το ρωσικό πετρέλαιο και το πετρέλαιο της Κασπίας Θάλασσας προς τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, είπε ο κ. Σιούφας, ενώ ο κ. Τσερόφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «έγινε το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία της υλοποίησης του σχεδίου για τον αγωγό ύστερα από δεκατρία χρόνια συζητήσεων». Για στρατηγικής σημασίας έργο έκανε λόγο ο κ. Χριστένκο.

    [03] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ

    Σκόπια, 12 Απριλίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των Σκοπίων στις ΗΠΑ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν έκανε καμία επίσημη πρόταση για το θέμα της ονομασίας.

    «Η πρόταση που κυκλοφόρησε τις ημέρες αυτές και είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα δεν ανήκει στο μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση του Νίμιτς με τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ ο μεσολαβητής δεν έκανε καμία πρόταση. Θεωρεί όμως ότι είναι φυσιολογικό να συζητούνται προτάσεις και ιδέες» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας.

    Σημείωσε δε ότι η ονομασία Republika Makedonija- Skopje δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα της για διεθνή χρήση. Κανένα άλλο όνομα εκτός από το συνταγματικό δεν είναι αποδεκτό, διότι, όπως είπε, 109 κράτη- μέλη του ΟΗΕ, εκ των οποίων τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ήδη αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων.

    Η ονομασία Republika Makedonija- Skopje μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις ως όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στη διμερή μας επικοινωνία, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι τα Σκόπια θεωρούν ότι είναι εποικοδομητικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

    [04] ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Aθήνα, 12 Απριλίου 2005 (14:29 UTC+2)

    Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ποιοτική αναβάθμισή της παρουσίασε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Παπαληγούρας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προβεί σε βαθιές τομές στον τομέα αυτό.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας και την πορεία των ΚΕΠ.

    Ειδικά για τα ΚΕΠ επισήμανε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση ο θεσμός βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση και από πλευράς λειτουργίας και από πλεράς οικονομικών. Ανέφερε δε ότι ο θεσμός αναμορφώθηκε τελείως καθώς τα ΚΕΠ μετατράπηκαν σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών ενώ προστέθηκαν σε αυτά και νέες αρμοδιότητες.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Παπαληγούρα:

    "Παρουσίασα στην Κυβερνητική Επιτροπή ένα πολυδιάστατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα καταθέσω αύριο στη Βουλή. Στόχος του νομοσχεδίου αυτού, είναι να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και η ποιοτική αναβάθμισή της. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούσαν απαράδεκτα επί πολλά χρόνια, καθώς ο τομέας της Δικαιοσύνης ήταν παραμελημένος.

    Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια βαθιά τομή και να εξασφαλίσουμε ότι ο ίδιος ο πολίτης θα αισθανθεί αυτή την αλλαγή στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και στην ποιότητά της".

    Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο κ. Παυλόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    "Ενημέρωσα σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα, τα οποία αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας και ιδίως την πορεία των ΚΕΠ. Όπως είναι γνωστό, όταν η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανέλαβε τα καθήκοντά της, ο τόσο χρήσιμος θεσμός των ΚΕΠ, ο οποίος βεβαίως είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση και από πλευράς λειτουργίας και, ιδίως, από πλευράς οικονομικών. Δεν υπήρχαν ούτε οι δυνατότητες να καταβληθούν νόμιμα οι δαπάνες λειτουργίας των ΚΕΠ. Εκτοτε ο θεσμός αυτός, ιδίως με βάση το Νόμο 3242/2004, αναμορφώθηκε τελείως. Τα ΚΕΠ μετατρέπονται σταδιακά σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών και, επιπλέον, έχει ρυθμιστεί πλήρως το θέμα των οικονομικών και του προσωπικού τους.

    Σήμερα λειτουργούν σε ολόκληρη την επικράτεια 966 ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ αυτά, όπως είναι γνωστό, διεκπεραιώνουν 855 πιστοποιημένες διαδικασίες και σ' αυτές προστίθενται συνεχώς και νέες. Τονίζω δε ότι τα 134 από αυτά λειτουργούν πρωί και απόγευμα και, επιπλέον, λειτουργούν και το Σάββατο το πρωί. Αυτά τα 134 είναι και τα μεγαλύτερα ΚΕΠ, ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται.

    Όπως είπα πριν, προστίθενται και νέες αρμοδιότητες στα ΚΕΠ. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι οι καινοτομίες, σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την πάταξη της γραφειοκρατίας. Γιατί, όπως είναι γνωστό, στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και το οποίο αρχίζει να συζητείται αύριο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν διατάξεις με βάση τις οποίες καταργείται πλέον η χρονοβόρα διαδικασία για το γνήσιο της υπογραφής, ενώ ζητήματα τα οποία σχετίζονται με θέματα τα οποία αφορούν την επικύρωση των διαφόρων πιστοποιητικών - είτε είναι τα αρχικά πιστοποιητικά, ή ακόμα και εκείνα που έχουν ήδη επικυρωθεί - περνούν πλέον στα ΚΕΠ. Ετσι και έξοδα γλιτώνει ο πολίτης και χρόνο".

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του Συνασπισμού διοργανώνει αύριο (Τετάρτη), 6:30 - 9.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), ημερίδα με θέμα: «Τιμές - Ποιότητα - Ασφάλεια Τροφίμων».

    Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ., με χαιρετισμό του Προέδρου του Συνασπισμού, Αλέκου Αλαβάνου.

    [06] Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Η ’ννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η υπογραφή του τριμερούς μνημονίου για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη αλλά και απαραίτητη φάση για την υλοποίηση του έργου.

    Ο αγωγός, πέραν της προφανούς οικονομικής του σημασίας, αλλάζει την γεωστρατηγική της ευρύτερης περιοχής της νότιας Βαλκανικής και αναβαθμίζει τον ρόλο και την σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

    Για τον λόγο αυτό, το έργο, απετέλεσε σημείο αιχμής για τις κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. Στα χρόνια που πέρασαν ολοκληρώθηκαν όλες οι τεχνοοικονομικές μελέτες που απέδειξαν στην πετρελαϊκή κοινότητα την σημασία και βιωσιμότητα του έργου, καθώς επίσης και η απαραίτητη πολιτική και διπλωματική διαβούλευση που κατέληξε στην μονογραφή το 2003 στην Μόσχα του μνημονίου που τώρα, με την ωρίμανση των συνθηκών, υπογράφεται.

    Η υπογραφή του μνημονίου είναι το πρώτο βήμα που ανοίγει τον δρόμο. Έπονται, η εμπορική συμφωνία των τριών χωρών (Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία), η συγκρότηση της εταιρείας του αγωγού, η εξασφάλιση συμβολαίων για ποσότητες πετρελαίου, η έναρξη της κατασκευής. Δρόμος μακρύς και επίπονος τόσο για τις κυβερνήσεις, όσο και για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Τέλος, απ΄ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θα θέλαμε να εξάρουμε την συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου στην προώθηση της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου».

    [07] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (21:02 UTC+2)

    Από το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σχετικά με τη δημιουργία Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Ασφάλειας, με έδρα την Ελλάδα, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

    «Η δημιουργία Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Ασφάλειας, με έδρα την Ελλάδα, που πρότεινε στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, αποτελεί μέτρο πρακτόρευσης των λαών της Βαλκανικής, με άμεσο παραλήπτη αυτής της αντιλαϊκής δράσης τις ΗΠΑ. Διευρύνει και βαθαίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λεγόμενη 'αντιτρομοκρατική εκστρατεία', που στόχο έχει χώρες και τα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

    »Κανείς εργαζόμενος να μη συμμεριστεί την έπαρση του Γ. Βουλγαράκη και της κυβέρνησης, για την προσπάθεια αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτή η αναβάθμιση αποδυναμώνει το λαό, που χρειάζεται να την αντιμετωπίσει αναλόγως.

    »Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία, να παλέψουν για την αναβάθμιση του λαϊκού κινήματος στον αγώνα όλων των λαών, και της Βαλκανικής, κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 12 Απριλίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Βακάλης, Ιωάννης Γκλαβάκης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Ρόδη Κράτσα, Μανώλης Μαυρομμάτης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαστάμκος, Αντώνης Σαμαράς, Αντώνης Τρακατέλλης και Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, σε κοινή δήλωσή τους σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

    «Η υποβληθείσα τροπολογία για την αλλαγή της ονομασίας της FYROM, είναι απαράδεκτη. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ αναλάβαμε πρωτοβουλία για τη συνολική καταψήφισή της για τους εξής λόγους:

    * Πρώτον, το κράτος αυτό έχει γίνει δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα FYROM, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να διαπραγματευθεί την οριστική του ονομασία με την γειτονική Ελλάδα. Τα Ηνωμένα Έθνη θεώρησαν ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι θεμιτές.

    * Δεύτερον, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και FYROM συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν ήδη κάποιες εξελίξεις, που μπορούν να επισπεύσουν το αποτέλεσμά τους. Αναγνώριση της FYROM σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο, με το 'συνταγματικό' της όνομα, θα σήμαινε ενίσχυση της μίας πλευράς σε βάρος της άλλης, που είναι και κράτος - μέλος της Ένωσης. Επίσης θα οδηγούσε τις διαπραγματεύσεις σε πιθανό αδιέξοδο. Θα το ήθελε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο;

    * Τρίτον, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η FYROM έχουν βρει τρόπο να συνυπάρχουν ειρηνικά, παρά το γεγονός ότι το θέμα του ονόματος είναι εκκρεμές. Θα ήθελε το Ευρωκοινοβούλιο να τινάξει στον αέρα αυτή την λεπτή ισορροπία;

    »Τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος που δεν επιτρέπει - ούτε συγχωρεί - εύκολους πειραματισμούς. Τους οποίους τους πληρώνουν συνήθως πρώτοι οι βαλκανικοί λαοί...

    »Πιστεύουμε, ότι, αν οι συντάκτες της τροπολογίας αυτής συνειδητοποιούσαν τι θα μπορούσε να προκαλέσει, οι ίδιοι θα την απέσυραν», καταλήγει η δήλωση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΠΟΡΤΖ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΓΚΛΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

    Στρασβούργο, 12 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    «Η υδατοκαλλιέργεια θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται ουσιαστικά, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ)».

    Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μέλους της Επιτροπής Αλιείας, Γιάννη Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αλλάξει την πρόταση Κανονισμού για το Νέο Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) και να αποδώσει στην υδατοκαλλιέργεια τη θέση που της αξίζει. Σημειωτέον, η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων (FAO) προβλέπει ότι μέχρι το 2030 το 50% των αλιευτικών προϊόντων, θα προέρχεται από υδατοκαλλιέργειες, οι οποίες σήμερα καλύπτουν το 25-30% συνιστώντας την ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως, με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 8% ετησίως.

    Ο αρμόδιος για θέματα αλιείας Επίτροπος Μπορτζ συνεχίζοντας την απάντησή του αναφέρει ότι το ΕΤΑ επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, και για τον λόγο αυτόν προκρίνει τη χρηματοδότηση πιο φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων υδατοκαλλιέργειας. Παράλληλα, η Επιτροπή επανεξετάζει την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζονται η τέλεια υγιεινή των προϊόντων του κλάδου, η ελαχιστοποίηση της διαφυγής εκτρεφόμενων ειδών από τα ιχθυοτροφεία και η ορθή αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της υδατοκαλλιέργειας, μέτρα που αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κλάδο αλλά και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης.

    Μετά την απάντηση της Επιτροπής ο κ. Γκλαβάκης δήλωσε: «Η υδατοκαλλιέργεια είναι εγγύηση για το μέλλον της αλιείας παγκοσμίως. Ειδικότερα όμως για την Ελλάδα ο κλάδος αυτός συνιστά έναν ολοένα σημαντικότερο πόρο εθνικών εσόδων. Η Ελλάδα από γεωφυσικής άποψης διαθέτει φυσικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτό. Συνεπώς, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στο έπακρον κάθε μέσο που μας παρέχει η ΕΕ, τεχνικό ή οικονομικό, προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά και γιατί όχι να αναδειχθούμε κορυφαία δύναμη στον τομέα».

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

    Σόφια, 12 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    «Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στο πλαίσιο της κοινής Συνέντευξης Τύπου των τριών Υπουργών, Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    «Με τη σημερινή υπογραφή του πολιτικού μνημονίου, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών εκφράζουν την ισχυρή πεποίθηση και βούλησή τους για την υλοποίηση του έργου, με το οποίο θα μεταφέρονται από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Μπουργκάς και την Αλεξανδρούπολη ρωσικά πετρέλαια και όχι μόνο προς τις μεγάλες αγορές της Δύσης και των ΗΠΑ», ανέφερε ο υπουργός.

    Το έργο αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό για τις τρεις χώρες μας και αναβαθμίζει σημαντικά την γεωστρατηγική σημασία ολόκληρης της περιοχής. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την κατάληξη. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, συλλογική προσπάθεια και προγραμματισμένη δουλειά μέχρι το τέλος».

    Ο κ. Σιούφας συνεχάρη τους υπουργούς κ. Τσερόφσκι και κ. Χριστένκο, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Σαλαγκούδη , τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, και τον ΓΓ του Υπουργείου κ. Στεφάνου, τους Πρέσβεις της Ελλάδας στη Ρωσία και στη Βουλγαρία και τους Πρέσβεις της Βουλγαρίας και της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη για την στήριξη της προσπάθειας.

    [11] ΟΤΟΕ ΚΑΤΑ EUROBANK ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «θεωρεί απαράδεκτη την τακτική που εφαρμόζει η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias εναντίον απολυθέντων υπαλλήλων της, οι οποίοι δικαιώθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

    Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ η Eurobank αδιαφορεί για τις πρωτόδικες και εφετειακές αποφάσεις των Δικαστηρίων, που έκριναν ως άκυρες τις απολύσεις εργαζόμενων της τράπεζας, δεν τους επαναπροσλαμβάνει, όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζει τις δικαστικές ταλαιπωρίες των εργαζόμενων, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα.

    «Λυπούμαστε, γιατί μια τράπεζα που έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο ελληνικό Πιστωτικό Σύστημα, έχει μειωμένη αντίληψη κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας, κάνοντας κατάχρηση του διευθυντικού της δικαιώματος εναντίον απλών εργαζόμενων, στους οποίους δεν αναγνωρίζει στοιχειώδη δικαιώματα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Από πλευράς Eurobank διευκρινίζεται ότι πρόκειται μόνο περί ενός μεμονωμένου περιστατικού καταγγελίας σύμβασης εργασίας ενός εργαζόμενου που δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό και η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [12] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ "ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Με αφορμή την υπογραφή, στη Σόφια, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, υπέγραψαν, δια των αρμοδίων υπουργών τους, την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού 'Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη'.

    »Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, με την οποία τερματίζεται μια εκκρεμότητα δεκατριών ετών και τίθενται οι βάσεις για την κατασκευή ενός έργου με μεγάλη οικονομική και ενεργειακή σημασία, όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, με το έργο αυτό, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς των τριών χωρών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω συνεργασία τους σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτισμικό επίπεδο».

    [13] ΣΤΟ 10,4% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Δ' 3ΜΗΝΟ 2004

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Στο 10,4% ανήλθε η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

    Το τρίτο τρίμηνο του 2004 το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 10,1%, το δεύτερο τρίμηνο στο 10,2% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2004 βρισκόταν στο 11,3 %.

    Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,2%, ποσοστό ίδιο ΅ε αυτό του γ' και του β' τριμήνου του 2004, ενώ είναι αυξημένο σε σχέση ΅ε το αντίστοιχο των προηγούμενων τριμήνων που κυμαινόταν σταθερά κάτω από το 53%.

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (16,1%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (6,4%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 20,4%. Στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 28,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό κυρίως στους απόφοιτους μέσης ή ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όσους έχουν το πολύ απολυτήριο δημοτικού.

    Σε ένα σημαντικό ποσοστό (12,9%) του συνόλου των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους ήταν: α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (22,3%), β) οι ΅η ικανοποιητικές αποδοχές (18,1%) και γ) η ανυπαρξία προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας (17,8%).

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 40,7% του συνόλου των ανέργων (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 42,4% το προηγούμενο τρίμηνο). Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί»), αποτελούν το 55,7% του συνόλου (εμφανίζοντας μια μικρή ποσοστιαία μείωση έναντι του προηγουμένου τριμήνου, κατά το οποίο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57,6%).

    Σχετικά ΅ε τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων ΅ε ξένη υπηκοότητα που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 9,2%, το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου εθνικού, το δε ποσοστό των οικονομικά ενεργών τους ανέρχεται στο ύψος του 70,5% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

    Σε περιφερειακό επίπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας είναι 17,3% και παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία. Ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 12,9% και η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια με 12,5%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Κρήτη με ποσοστό ανεργίας 7,4% και το Νότιο Αιγαίο με 8,0%.

    Ο αριθμός των απασχολουμένων το δ' τρίμηνο του 2004 ανήλθε στα 4.331 χιλιάδες άτομα. Κατά το δ' τρίμηνο του 2004 βρήκαν απασχόληση 118.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 81.000 περίπου άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

    Αντίθετα, 105.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον 89.000 άτομα (που πέρσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό) εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά ωστόσο παρέμειναν άνεργοι.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 4,6% των απασχολουμένων. Από τους μερικώς απασχολούμενους, το 24,3% προέβη στην επιλογή αυτή, επειδή, για διάφορους λόγους, δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 50,8%, επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρει εργασία με πλήρη απασχόληση.

    Ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων, παρουσιάζει ελάχιστη αύξηση, της τάξης του 2,2% από το 1993 ως σήμερα. Οι μισθωτοί, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση (37,6% σε σχέση με το 1993) και ανέρχονται σε 2.742 χιλιάδες, αποτελούν δε το 64% των απασχολουμένων. Βέβαια, το ποσοστό αυτό, είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων χωρών της ΕΕ (Βέλγιο, Ολλανδία) όπου ξεπερνά το 85%.

    [14] ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΟΛΑΝΑ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 12 Απριλίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι Αθήνα και Σκόπια θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας μέσα στους επόμενους μήνες εξέφρασε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Χαβιέρ Σολάνα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

    «Υπάρχει καλή διάθεση για την επίλυση του θέματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με το αποτέλεσμα να είναι μια ικανοποιητική λύση και για τις δυο πλευρές» πρόσθεσε ο Σολάνα.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ΚΕΠΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτίμηση των απαντήσεων των Σκοπίων στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι θετική.

    Από την πλευρά του, ο Μπούτσκοφσκι δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Χαβιέρ Σολάνα για τη θέση της χώρας του αναφορικά με το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος, ενώ σε ό,τι αφορά στην πρόταση Νίμιτς- ο ίδιος απέφυγε τον χαρακτηρισμό πρόταση και προτίμησε αντ' αυτού τον όρο ιδέα- επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    [15] ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 12 Απριλίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2007 και να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση.

    Ο Ταριτσεάνου προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Φιλανδό ομόλογό του Μάτι Βανάνεν.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα γίνουν οι αλλαγές ώστε να μην καθυστερήσει η ένταξη της Ρουμανίας μετά το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΤΑ ΔΥΟ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σόφια, 12 Απριλίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να προσεγγίσουν φέτος οι εμπορικές συναλλαγές Βουλγαρίας- Τουρκίας.

    Αυτό έγινε γνωστό μετά από τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια οι υπουργοί Οικονομίας των δυο χωρών, Μίλκο Κοβάτσεφ και Κιουρσάντ Τιουζμέν, αντίστοιχα.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, οι δυο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, της βιομηχανίας τροφίμων και της υφαντουργίας.

    Κ.Κ.

    [17] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ο ΣΠ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ

    Βουκουρέστι, 12 Απριλίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, όπου θα έχει συνομιλίες για συνεργασία με το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

    Ο κ. Καπράλος συνοδεύεται από τον Σωκράτη Λαζαρίδη, αντιπρόεδρο του Χ.Α. και τον Κωνσταντίνο Πεντεδέκα, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Επικοινωνιών Ζολτ Νάγκι.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΟΡΑΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Βελιγράδι, 12 Απριλίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου, Μάικλ Σέφερ, μέλους της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, που είχε τη Δευτέρα επαφές με τη σερβική ηγεσία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι του Βελιγραδίου είναι έτοιμοι για διάλογο με την Πρίστινα και το Βελιγράδι θα στηρίξει τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σε ομάδες εργασίας (της επαρχίας) για την αποκέντρωση και θα τους παροτρύνει να συμμετάσχουν και σε άλλες ομάδες εργασίας ακόμη και στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου στο απώτερο μέλλον.

    [19] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η τελευταία προπόνηση της Ξάνθης εν όψει του αγώνα κυπέλλου με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Στις τάξεις της ακριτικής ομάδας επικρατεί ενθουσιασμός και πίστη ότι μπορούν, να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό.

    Το άσχημο για τον τεχνικό της Ξάνθης είναι πως δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Παρασκευά ’ντζα που έχει υποστεί κάκωση έσω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί γόνατο. Η αποστολή αποτελείται από τους: Πιζανόφσκι, Αναστασόπουλο, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλο, Κοντοδήμο, Μαχράτζε, Παβιό, Σίκοβ, Τοροσίδη, Μπαϊκαρά, Κάραμπα, Κλέμπερ, Πρίττα, Βόζαμπαλ, Γαρπόζη, Λαμπριάκο, Λουτσιάνο και Καζάκη.

    [20] ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΜΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Οριστικά απών από το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ιωνικό θα είναι και ο Γιώργος

    Σίμος. Ο αμυντικός της Χαλκηδόνας δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν στην προπόνηση της

    Τρίτης, αφού είχε και πάλι ενοχλήσεις στο πόδι του. Ο Γιώργος Παράσχος δεν

    υπολογίζει ούτε τους τιμωρημένους Παναγιώτη Παππά και Γιώργο Κορακάκη (έχουν από 7

    κάρτες και θα απουσιάσουν από τους 2 επόμενους αγώνες), ενώ αντίθετα επιστρέφουν οι

    Αλ Τζάχερ, Γιάννης Σωτήρχος και Δημήτρης Γελαδάρης. Ο τελευταίος πλέει σε πελάγη

    ευτυχίας αφού απέκτησε ένα κοριτσάκι και φυσικά όλοι στην Χαλκηδόνα που

    ευχήθηκαν τα καλύτερα.

    [21] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Την Κυριακή αναχωρεί για τη Σόφια το πρώτο γκρουπ της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών που θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών. Στους συγκεκριμένους αγώνες για πρώτη φορά μετά το 1992 δεν συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή κανένα από τα μέλη της «χρυσής» ομάδας. Επίσης για πρώτη φορά μετέχει ο Βαλέριος Λεωνίδης ως βοηθός ομοσπονδιακός προπονητής του Χρήστου Ιακώβου αντικαθιστώντας τον Γιάννη Κατσαϊδώνη ο οποίος απασχολείται πλέον στον αναπτυξιακό τομέα, μαζί με τον Πύρρο Δήμα.

    Η αποστολή αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η εθνική μας θα παραταχθεί με πλήρη ομάδα. Αναμένεται να μετέχουν:

    ΑΝΔΡΕΣ: 56κ. Χάρης Χατζίδης, 62κ. Δημήτρης Κυριλλίδης, 85κ. Γιώργος Μαρκούλας και Χρήστος Σπύρου, 94κ. Νίκος Κουρτίδης και Κώστας Παπαδόπουλος, +105κ. Δημήτρης Παπαγερίδης.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 48κ. Μαρία Πιπιλιαρίδου, 53κ. Χριστίνα Μπάκα και Αννα Αθανασιάδου, 58κ. Χαρίκλεια Καστρίτση, 63κ. Ολυμπία Τόκα, 69κ. Ζωγραφιά Αργυρού, +75κ. Κατερίνα Ροδίτη

    Εκτός από τη Χριστίνα Ιωαννίδη και τη Νατάσσα Τσακίρη που σταμάτησαν την ενεργό δράση θα απουσιάσει και η πρωταθλήτρια των +75κ. Βίκυ Κασάπη.

    Την ομάδα θα συνοδεύσει ο εθνικός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, μαζί με τους βοηθούς του Βαλέριο Λεωνίδη και Αλέξανδρο Πολιτίδη.

    [22] ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Θα κυνηγήσουν τις τρεις νίκες οι παίκτες του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα εναπομείναντα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος. Και αυτό για να καταφέρουν να παραμείνουν στην μεγάλη κατηγορία. Το πρόγραμμα που έχουν οι "Πόντιοι" είναι βαρύ, αφού έχουν δύσκολους αντιπάλους. Το βαρύ πρόγραμμα ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου η Καλαμαριά τίθεται αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό, ενώ ακολουθούν οι αναμετρήσεις με τον Εργοτέλη, τον ΠΑΟΚ, την Χαλκηδόνα και την ΑΕΚ.

    [23] ΠΑΟΚ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΣΙΚΑΜΠΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο Σικαμπάλα. Ο Αιγύπτιος άσος έκανε ήδη τις πρώτες του δηλώσεις. «Πρώτη φορά φεύγω από την πατρίδα μου. Είμαι κουρασμένος, γιατί είχα ένα πολύωρο ταξίδι. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για τον ΠΑΟΚ και τους παίκτες που έχουν περάσει από αυτόν. Υπάρχει ενδεχόμενο να συμμετάσχω σε τουρνουά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν μου επιτρέψει η ομάδα θα πάω», τόνισε ο Σικαμπάλα.

    Σημειώνεται ότι τον παίκτη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο το μέλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκος Παπαβραμίδης.

    Το απόγευμα ο νέος παίκτης θα ακολουθήσει την προπόνηση της νέας του ομάδας στις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας.

    [24] ΤΟ 54% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Παρίσι, 12 Απριλίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Το "54% των Γάλλων λέει "όχι" έναντι 46% που απαντά "ναί" όσον αφορά το Σύνταγμα της ΕΕ και ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα στις 29 Μαίου, σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση.

    Προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε, όπως και η σημερινή από το CSA στις 30 και 31 Μαρτίου, έκανε λόγο για 53% υπέρ του "όχι", έναντι 47% υπέρ του "ναί", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η σημερινή σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 6 και 7 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 883 πολιτών εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

    [25] ΑΛΓΕΡΙΑ: ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ

    Αλγέρι, 12 Απριλίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Οκτώ ναύτες και δύο δύτες των αλγερινών σωστικών συνεργείων έχασαν τη ζωή τους, όταν φορτηγό πλοίο βυθίστηκε λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατούσε στα ανοιχτά των αλγερινών ακτών, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός της Αλγερίας.

    Σωστικά συνεργεία και αξιωματούχοι της ακτοφυλακής με ελικόπτερα διέσωσαν 14 από τα 22 μέλη πληρώματος του Lujin II, το οποίο βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε ύφαλο. Το φορτηγό πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μπετζάια, 250 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου. Το Lujin II μετέφερε 5.618 τόννους ξυλείας και αλατιού.

    [26] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 13 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ

    Μπουένος Αιρες, 12 Απριλίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Δεκατρείς κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε ανταρσία σε φυλακή της Κορόντα, κοντά στην πόλη Σάντα Φε στην κεντρική Αργεντινή, δήλωσε ο Φερνάντο Ρόσουα διευθυντής των σωφρονιστικών καταστημάτων της επαρχίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Δύο φρουροί που είχαν συλληφθεί, κατά την ανταρσία, όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σώοι έπειτα από διαπραγματεύσεις επτά ωρών που είχαν εκπρόσωποι της δικαιοσύνης με τους κρατούμενους, πρόσθεσε ο Ρόσουα.

    Σύμφωνα με τον Ρόσουα, η ανταρσία μπορεί να οφείλεται σε διαφορές μεταξύ κρατουμένων που προέρχονται από τη Ροσάριο και τη Σάντα Φε, τις δύο μεγάλες πόλεις της περιοχής.

    [27] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

    Βερολίνο, 12 Απριλίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Να επιτραπεί στην οικογένειά του να μεταβεί στη Γερμανία ζητεί σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ν-24 ο Ιρανός που έχει συλλάβει ομήρους τέσσερα παιδιά ηλικίας πιθανώς έντεκα και δώδεκα ετών στην πόλη Ενέπεταλ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη δυτική Γερμανία.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο όπου βρίσκεται ο ένοπλος και διεξάγονται διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [28] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 12 Απριλίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο πιστεύεται ότι οργάνωνε επιθέσεις ιρακινών ανταρτών, συνελήφθη στο Ιράκ, ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Ο Φάντχιλ Ιμπραχίμ Μαχμούντ αλ Μασαντάνι, πρώην αρχηγός του Στρατιωτικού Γραφείου της Βαγδάτης στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας σε στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη την Τρίτη", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

    [29] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2005 (14:58 UTC+2)

    Η άνοδος και η παρακμή των τραπεζιτών του Γαλατά κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι το θέμα της διάλεξης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Σεβκέτ Παμούκ που θα δοθεί στις 13 Απριλίου στις 7μμ στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζα στην Αθήνα. Η εξέλιξη των ιδιωτών τοκιστών (σαράφηδων) του 18ου αιώνα και ο μετασχηματισμός τους σε μεγάλους και υψηλού κύρους τραπεζίτες κατά τα μέσα του 19ου αιώνα σχετίζεται άμεσα με τις οικονομικές δυσκολίες του Οθωμανικού Κράτους. Οι τραπεζίτες του Γαλατά, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ελληνικής καταγωγής, παρείχαν με επιτυχία δάνεια στο Οθωμανικό Κράτους σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας του.

    Ο Σεβκέτ Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1950. Έχει διδάξει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας και των ΗΠΑ και σήμερα είναι καθηγητής οικονομικών και οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχει συγγράψει πλήθος μελετών και μονογραφιών για το Οθωμανικό Κράτος, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση τους με την Ευρώπη.

    [30] Η ΙΣΤΟΡΙΑ 90 ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (14:30 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Σήμερα είδηση Αύριο ιστορία» θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου (7.30 μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης στο πλαίσιο της έκθεσης του αρχείου εφημερίδων του Κοσμά Γανόπουλου με τίτλο «Η ιστορία 90 ετών μέσα από τις πρώτες σελίδες φιλοξενείται από τις 4 Απριλίου στην Αίθουσα Τέχνης-Εργαστήρι Τέχνης/Arts Workshop του δήμου Νεάπολης.

    Ο Κοσμάς Γανόπουλος αναφερόμενος σε εκείνο που τον ώθησε να συγκεντρώσει αυτό το αρχειακό υλικό επισημάνει ότι: «Αξίζει και ο κόπος και ο αγώνας , το ψάξιμο και τα έξοδα γιατί η ιστορία χάνεται και ξεχνιέται. Είναι θυσία να μπορείς να κρατάς τα γεγονότα ενός αιώνα ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Η ιστορία αλλάζει, οι άνθρωποι αλλάζουν αλλά τα γεγονότα μένουν για να μας θυμίζουν τις θυσίες ,τις κακουχίες και τους εξευτελισμούς που όλα αυτά τα χρόνια έζησε η ανθρωπότητα». Παράλληλα τονίζει ότι θα ήταν λάθος να χαθούν όλο αυτά τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στην έκθεση του αρχείου του και απευθύνει έκκληση στους νέους να συνεχίσουν το έργο του.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος στο ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης αναφέρει ότι οι σελίδες των παλιών εφημερίδων αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά μέσα για να ταξιδέψει κανείς προς τις πηγές της πρόσφατης ιστορίας. «Μια ιστορία που αποτυπώνεται σε τίτλους άρθρα, φωτογραφίες , ακόμη και γελοιογραφίες με τρόπου που ίσως να μην είναι επιστημονικά αντικειμενικός αλλά που είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα ελκυστικός. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτυπώνουν στιγμή- στιγμή, μέρα-μέρα την καθημερινότητα που αθροιζόμενη αποτελεί την ιστορική διαδρομή της κοινωνίας στο πέρασμα των χρόνων. Η μελέτη τους μας επιτρέπει να φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές της ιστορίας, να αντιληφθούμε γεγονότα , να δικαιολογήσουμε επιλογές, να ανακαλέσουμε μνήμες και σε τελική ανάλυση αφού τα φιλτράρουμε όλα με τη νηφαλιότητα που εξασφαλίζει στη σκέψη η χρονική απόσταση από το συμβάν, να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη» επισημαίνει ο κ Λαδόπουλος

    [31] VISIONS-ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Την μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης Visions παρουσιάζει η Αίθουσα Τέχνης Καπάτος από τις 18 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης. Τριάντα ένας επιμελητές εκθέσεων , ιστορικοί τέχνης καλλιτέχνες και συλλέκτες έχουν επιλέξει από ένα καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας για να παρουσιαστούν τα έργα τους στα δωμάτια ενός ορόφου του ξενοδοχείου. Για την έκθεση έχουν επιλεγεί σαράντα Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνης και κάθε καλλιτέχνης ή ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί ένα δωμάτια για να παρουσιάσει εικαστικές-ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, προβολές , τιανίες και ΄λαλα έργα

    [32] 70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ-ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (11:44 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «70 χρόνια Πειραματικό» θα εγκαινιαστεί στις 19 Απριλίου ( 8.00 μμ) στην αίθουσα τέχνης Ιανός. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Βούλα Λιόλιου και η ’ννα Αγγελοπούλου και η διάρκειά της είναι από 15 έως 28 Απριλίου 2005.

    Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέτος γιορτάζει εβδομήντα χρόνια λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, οργανώνεται έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής. γλυπτικής και κεραμικής, που οι μαθητές του Γυμνασίου αλλά κυρίως του Λυκείου δημιούργησαν στο μάθημα των εικαστικών. Παράλληλα με τις δημιουργίες των μαθητών θα εκτίθενται και έργα των ζωγράφων που υπηρέτησαν ως καθηγητές του μαθήματος αυτού στο Σχολείο (Πολύκλειτου Ρέγκου, Κασόλα Ιωάννη, Χαριβούλου Μαρίας, Παραλή Νίκου, Τρίμη Ελισάβετ, Λιόλιου Βούλας). Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Παραλή, για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του.

    Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνυπάρχουν όλες οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τομέα Παιδαγωγικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σ' ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας που χτίστηκε το 1933 σύμφωνα με τα σχέδια του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Δημήτριου Πικιώνη. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1934-1935 με πρώτο Επόπτη τον γνωστό παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή τον διακεκριμένο επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε δίδαξαν στο Σχολείο αξιόλογοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι.

    [33] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2005 (09:49 UTC+2)

    Την δημοφιλή «Συμφωνία των Παιχνιδιών» επαναλαμβάνει μετά από απαίτηση του κοινού, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 24 Απριλίου, στις 11.30 πμ στο πλαίσιο της σειράς Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά. Στο δημοφιλές αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μικροί και μεγάλοι θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να εξοικειωθούν με την κλασική μουσική συμμετετέχοντας με μουσικά όργανα και τραγουδώντας.

    Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το περίφημο έργο «Η Συμφωνία των Παιχνιδιών» του Johann Georg Leopold Mozart, πατέρα του μεγάλου Wolfgang Amadeus Mozart. Το έργο ήταν αρχικά γραμμένο μόνο για ορχήστρα εγχόρδων, όμως αργότερα συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε ηχητικά από κάποιο μαθητή του Leopold Mozart. Αυτός είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τους ήχους που έβγαιναν από διάφορα παιχνίδια ή από μουσικά όργανα που μοιάζουν με παιχνίδια. Από εκεί πήρε και η σύνθεση αυτή το όνομα «Συμφωνία των Παιχνιδιών». Τα «παιχνίδια» αυτά μπορούν να είναι μία απλή παιδική τρομπέτα, ένα ταμπούρλο, μία σφυρίχτρα με νερό που μιμείται τα πουλιά, μία ροκάνα, ένας κούκος και ένα τριγωνάκι σας αυτό που χρησιμοποιούμε στα κάλαντα. Η «Συμφωνία των Παιχνιδιών» περιλαμβάνεται στα πλέον δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης γνωστές και αγαπημένες μελωδίες όπως η Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart και η Φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα του Ludwig van Beethoven. Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα «Επαμεινώνδας Φλώρος» και «Δημήτρης Μητρόπουλος» και η χορωδία του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 6 (μαθητικά φοιτητικά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 April 2005 - 18:14:01 UTC