Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ"
  • [02] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [03] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΓΡ.ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 18 ΕΤΩΝ
  • [05] ''ΑΠΡΕΠΕΙΑ'' ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦ.ΕΘ.Α. ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ Μ.Κ.Ο.
  • [08] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ"
  • [09] ZAXAΡΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
  • [10] ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [11] ΓΣΕΒΕΕ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ THΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [12] ΣΕΣΜΕ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 17 ΕΚ. ΣΕ ΣΕΣΜΕ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ
  • [14] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,46% ΣΤΟ Χ.Α.
  • [15] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΜΙΛΕΤΙΤΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ
  • [16] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ
  • [17] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [19] ΤΟ DUI ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
  • [20] Ε.Ο.Φ.Π.: "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ"
  • [21] Η ΕΠΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ UEFA
  • [22] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [23] ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [25] ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "ΡΟΒΕΡ" ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [26] ΠΟΥ:ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
  • [27] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [28] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ROVER ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [30] ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΡΟΚ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • [31] "ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [32] ΔΙΑΛΕΞΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
  • [33] "ΟΙ ΖΕΪΜΠΕΚΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ Θ. ΚΟΡΟΒΙΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [34] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SCHOOLWAVE

  • [01] K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Έκκληση σε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη Συνταγματική Συνθήκη απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. «Σίγουρα η Συνθήκη αυτή, δεν ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των θέσεων, των επιδιώξεων, των στόχων μας. Δεν δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της. Σίγουρα είναι όμως, ένας σημαντικός σταθμός, στο δρόμο του κοινού, ευρωπαϊκού μας μέλλοντος» είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι η απόφαση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά το παρόν και το μέλλον όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θάρρος και τη γενναιότητά του, όπως είπε, να αναφέρει στην αρχική του εισήγηση το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη συμβολή του στην πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα των Σκοπίων και τα ελληνοτουρκικά. Για την πρόταση Νίμιτς είπε ότι δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας ενώ με αφορμή τα περί διαρροών για την πρόταση, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    «Εμείς είμαστε εκείνοι που συγκαλέσαμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Θα το κάνουμε και στο ζήτημα των Σκοπίων. Εδώ δημιουργήθηκε μια παρανόηση, ασχέτως ποιός θέλει να το εκμεταλλευτεί ή όχι. Σε αυτά τα θέματα εγώ δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Το έγγραφο, το οποίο τελικά δόθηκε, είχε μια έννοια εμπιστευτικότητας. Δεν είχε καμιά έννοια να αποκρυβεί από οποιονδήποτε. Άλλωστε, κανείς δεν δέχτηκε αυτό ότι είναι προϊόν ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευτούμε και με τους Πολιτικούς Αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Αλίμονο! Αλλά το λέω αυτό, γιατί επιχειρείται καμιά φορά να δημιουργούνται εντυπώσεις. Και, δυστυχώς, όχι μόνο από πολιτικές πλευρές, αλλά και απ΄ όποιους άλλους θέλουν να παίζουν το παιχνίδι του αλόγιστου ανταγωνισμού στο βωμό των εντυπώσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται κουβέντες του τύπου «έπρεπε να σηκωθεί να φύγει ο υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών χειρίστηκε το θέμα με σύνεση και επιτυχία. Παρέπεμψε τέλος για περισσότερες διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

    Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος:

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Για να αλλάξουμε κάποτε το κλίμα σ΄ αυτήν την αίθουσα, να ξεκινήσω συγχαίροντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί, στην αρχική του εισήγηση, πράγματι επέδειξε το πολιτικό θάρρος και τη γενναιότητα παραδεχόμενος κάτι το οποίο είναι βεβαίως ιστορικό γεγονός, αλλά έχει την αξία του να αναγνωρίζεται στο πιο επίσημο βήμα απ΄ τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης. Απλώς - και μην το πάρετε αυτό ως κριτική- καμιά φορά η, έστω και κομψή, αυτοκριτική μπορεί να γίνεται πιο σύντομα και να μην χρειάζεται 25 ολόκληρα χρόνια

    Η δεύτερη εισαγωγική παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι ότι, ορθώς ο κ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Κατηφόρη, στον κ. Αυγερινό, στον κ. Τσάτσο. Με τη διαφορά ότι δεν ήταν μόνο μέλη του ΠΑΣΟΚ εκεί. Τους συγχαίρω και εγώ, αλλά ήταν και η κα Γιαννάκου, ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Κωνσταντόπουλος. Και θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε, έστω και από παραδρομή της γλώσσας αν γίνεται αυτό, ότι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα που είναι κοινές επιτυχίες καλά είναι να μνημονεύονται όλοι όσοι εκπροσωπούν την Ελλάδα. Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι κοινή επιτυχία αυτή η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Πριν από ένα χρόνο, την 1η Μαίου 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη διεύρυνσή της. Έγινε η μεγαλύτερη δημοκρατική Ένωση κρατών και λαών. Επεκτάθηκε σε ακόμη δέκα κράτη και οι πολίτες της έφτασαν τα 450 εκατομμύρια. Διαμόρφωσε ένα νέο, πιο σύνθετο, πιο ανταγωνιστικό, αλλά και πιο ελπιδοφόρο σκηνικό, στην Ευρώπη και σ΄ ολόκληρο τον Κόσμο.

    Οι Έλληνες, καλωσορίσαμε όλους τους λαούς που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Υποδεχθήκαμε, βέβαια, με ξεχωριστή ικανοποίηση, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και, καταστήσαμε σαφή την απόφασή μας να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων μας.

    Έξι μήνες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου του 2004, οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων των εικοσιπέντε μελών της Ένωσης υπογράψαμε, στη Ρώμη, την πρώτη Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο δρόμο που υπάρχει μπροστά μας, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένα βήμα που άρχισε να προετοιμάζεται το Φεβρουάριο του 2002, από τη ''Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης'' και οριστικοποιήθηκε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τον περασμένο Ιούνιο. Και αυτό ακριβώς

    -ο τρόπος, δηλαδή, με τον οποίο διαμορφώθηκε το περιεχόμενο της Συνθήκης- είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο, μια σημαντική δημοκρατική εξέλιξη, στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για πρώτη φορά, μια Διεθνής Συνθήκη προετοιμάστηκε, όχι μόνον από τις κυβερνήσεις, αλλά και από εκπροσώπους των κοινοβουλίων. Η «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης» έφερε στον ίδιο χώρο διαβούλευσης εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η Βουλή των Ελλήνων καλείται να αποφασίσει για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Ακολουθούμε -και σε αυτή την περίπτωση- τη διαδικασία που εγκαινίασε η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν, το 1980, έφερνε για κύρωση το μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας: την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ακολουθούμε τη διαδικασία, που αποτέλεσε πάγια συνταγματική πρακτική, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε όλα ανεξαιρέτως τα μεγάλα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας. Τη διαδικασία που προβλέφθηκε, από το 1975, στο άρθρο 28 του Συντάγματος και υποδεικνύεται πλέον, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, όχι μόνο ως επαρκής, αλλά και ως η πλέον κατάλληλη, για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Υπενθυμίζω ότι η ερμηνευτική δήλωση, που προστέθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Αναθεωρητικής Βουλής, αναδεικνύει και υποδεικνύει ρητά το άρθρο 28, ως ''θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας μας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης''. Δεν χρειάζεται να προσθέσω, λοιπόν τίποτε άλλο! Σεβόμαστε κάθε διαφορετική άποψη, αλλά διαφωνούμε και εξηγούμε το ''γιατί''. Θα περιμέναμε όμως, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, να δούμε στοιχειώδη συνέπεια και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και θα υπενθυμίσω μόνον δύο γεγονότα:

    · Πρώτον, το γεγονός ότι, ενώ κατά την κύρωση της ένταξής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση του τότε αποχωρούσε σύσσωμη από τη Βουλή και ενώ δεσμευόταν να προκηρύξει δημοψήφισμα, όταν πήρε την εξουσία, τέτοιο δημοψήφισμα δεν έκανε ποτέ. Και

    · Δεύτερον, το γεγονός ότι το ίδιο κόμμα, όσο ασκούσε την εξουσία, όχι μόνον δεν έθετε κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος, αλλά υποστήριζε και τα ακριβώς αντίθετα. Το 1998, ο τότε Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ρητά και κατηγορηματικά, απέκλειε κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Είναι πάγια τακτική» έλεγε, «ότι στην Ελλάδα δεν αποφασίζονται τα θέματα των Συνθηκών της Ε.Ε. με δημοψήφισμα, αλλά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα, από τη Βουλή. Και σ' αυτό» πρόσθετε, «θα μείνουμε». Σήμερα, αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο δεν έμειναν σ' αυτό που δεσμεύονταν, αλλά, επιπλέον, επιδίδονται σε ασκήσεις αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, περνώντας στην ακριβώς αντίθετη θέση.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι γεγονός ότι ο όρος ''Συνταγματική Συνθήκη'' ακούγεται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία. Για πρώτη φορά, έχουμε ένα κείμενο που, αφενός αποτελεί πολυμερή Διεθνή Συνθήκη και αφετέρου έχει χαρακτηριστικά συνταγματικού κειμένου. Ένα κείμενο που, από τη μια οδηγεί στην πολιτική ενοποίηση και, απ΄ την άλλη υπογραμμίζει τη σημασία των κυρίαρχων κρατών-μελών της Ένωσης.

    Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελείται από 4 μέρη:

    Ψ Το πρώτο, περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις διατάξεις: τις αξίες, τους στόχους, τις αρμοδιότητες, τα θεσμικά όργανα, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τα σύμβολα, την ιθαγένεια, τα οικονομικά.

    Ψ Το δεύτερο, αποτελείται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, που διακηρύχθηκε επίσημα στο Συμβούλιο της Νίκαιας, τον Δεκέμβριο του 2000, και ενσωματώθηκε αυτούσιος στη Συνταγματική Συνθήκη. Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι το περιεχόμενό του Χάρτη, άρα και του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, υπερβαίνει κατά πολύ την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950. Εκτός από τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ενσωματώνει και κατοχυρώνει βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η χρηστή διοίκηση. Τονίζει, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής παράδοσης, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, άρα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας ισχυρότατος συμβολισμός, για την Ευρώπη που θέλουμε.

    Ψ Το τρίτο μέρος αφορά τις πολιτικές, τις δράσεις και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια κωδικοποίηση των Συνθηκών, που έφεραν έως εδώ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Ψ Το τέταρτο μέρος περιέχει γενικές και τελικές διατάξεις που αφορούν, ανάμεσα στ' άλλα, τη διαδικασία αναθεώρησης και το πεδίο εφαρμογή της Συνθήκης.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι, πρώτ' απ' όλα, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προσδίδει στην Ένωση ενιαία νομική προσωπικότητα. Συμπυκνώνει, αλλά και βελτιώνει τα θεσμικά θεμέλιά της. Είναι ο συνδετικός κρίκος που χρειάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ώστε να λειτουργούν με περισσότερη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορεί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Πολιτεία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συμβάλλει στην κατανόηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, τις οποίες κατατάσσει σε τρεις διακριτές κατηγορίες:

    Ψ Πρώτον, τις αποκλειστικές, που αφορούν τομείς και ζητήματα όπου η Ένωση είναι η μόνη αρμόδια να δρα εξ ονόματος των κρατών μελών της. (Νομισματική Πολιτική, Εμπορική Πολιτική).

    Ψ Δεύτερον, τις συντρέχουσες, που αφορούν δράσεις της Ένωσης, οι οποίες αναπτύσσονται επικουρικά προς τις δράσεις των κρατών-μελών της. (Εσωτερική Αγορά, Κοινωνική Πολιτική, Γεωργία, Αλιεία, Περιβάλλον, Μεταφορές, Ενέργεια, Υγεία κ.α.). Και

    Ψ Τρίτον, τις υποστηρικτικές, συντονιστικές ή συμπληρωματικές, όπου η Ένωση παρεμβαίνει μόνο με ενέργειες που υποστηρίζουν τη δράση των κρατών-μελών της. (Βιομηχανία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Παιδεία, Πολιτική Προστασία).

    Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπεται από τρεις βασικές αρχές:

    Ψ Την αρχή της ανάθεσης των αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την οποία η Ένωση ενεργεί μόνο μέσα στα όρια που της αναθέτουν τα κράτη-μέλη και το Σύνταγμα.

    Ψ Την αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία η Ένωση παρεμβαίνει μόνο όταν η ανάληψη δράσης είναι πραγματικά απαραίτητη. Και,

    Ψ Την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με την οποία η δράση της Ένωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων, που θέτει το Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι και οι τρεις αυτές αρχές υπόκεινται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ύστερα από σχετική προσφυγή.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η Ενωμένη Ευρώπη μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι μόνο σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά και σε πολιτική ένωση κρατών και λαών, που επηρεάζει, κατά την άποψή μας ευεργετικά, τις εξελίξεις σ' ολόκληρο τον Πλανήτη, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, δύναμη Δημοκρατίας και διεθνούς συνεργασίας. Με τη διαμόρφωση, την υπογραφή και την επικείμενη εφαρμογή της Συνταγματικής Συνθήκης...

    § Η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πιο δημοκρατική.

    - Τα όργανά της υποχρεούνται να τηρούν τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης.

    - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβαθμίζεται, με την καθιέρωση της ''διαδικασίας της συναπόφασης'', την ''επέκταση της σύμφωνης γνώμης'' και τη ''διαδικασία της συνέργιας'', στην παραγωγή δικαίου.

    - Τα εθνικά κοινοβούλια ενισχύουν το ρόλο τους και αποκτούν δικαίωμα έκφρασης αντιρρήσεων στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    § Ο ευρωπαίος πολίτης, αναγνωρίζεται ως μέλος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    - Ενισχύεται η κοινωνία των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών.

    - Κατοχυρώνεται η υποχρέωση καθολικού σεβασμού των θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

    - Καθιερώνεται η αρχή της δημοκρατικής ισότητας.

    - Θεσπίζεται δικαίωμα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για συγκεκριμένη πρόταση, την οποία μπορούν να υποβάλουν στην Επιτροπή, ένα εκατομμύριο πολίτες από διαφορετικά κράτη μέλη. Θεσπίζονται, δηλαδή, διαδικασίες που ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα σημαντικό βήμα ως «πολιτική κοινότητα δημοκρατικών αξιών», που υπηρετούν τον άνθρωπο, την προσωπικότητα, την αξιοπρέπειά του. Κάνει ένα βήμα στην πορεία για τη σταδιακή μετεξέλιξή της, σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτεία.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η Ευρώπη είναι έννοια πολυσήμαντη. Εκφράζει το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο των λαών της, τις κοινές ρίζες, αλλά και τις κοινές μελλοντικές επιδιώξεις. Με τη Συνταγματική Συνθήκη αναδεικνύεται η πολιτιστική και η ανθρωπιστική κληρονομιά της Ένωσης. Ενοποιούνται όλες οι προηγούμενες Συνθήκες και προστίθενται και ορισμένα νέα στοιχεία, με ιδιαίτερη σημασία. Εμπλουτίζονται, ταυτόχρονα, και αποσαφηνίζονται οι στόχοι, αλλά και οι αξίες της: Η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, το Κράτος Δικαίου.

    Ψ Βελτιώνεται η διακυβέρνηση της Ένωσης, που αναμφίβολα έχει γίνει πιο περίπλοκη, μετά τη μεγαλύτερη διεύρυνση, που έκανε στην ιστορία της. Δημιουργούνται πιο απλοί και πιο λειτουργικοί θεσμοί.

    Ψ Απλουστεύεται ο τρόπος λήψης αποφάσεων και θεσπίζεται θέση Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ψ Ενισχύεται η κοινωνική διάσταση της Ένωσης και ορίζονται ως καταστατικοί στόχοι της, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη, η τόνωση της απασχόλησης, η αλληλεγγύη, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, η άρση των ανισοτήτων, η απαγόρευση της εργασίας παιδιών, η προστασία της οικογένειας, η προστασία της Υγείας, η προστασία του καταναλωτή.

    Ψ Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενισχύεται η παρουσία, ο ρόλος και η φωνή της Ένωσης στη διεθνή σκηνή. Ιδρύεται, για το σκοπό αυτό, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης -ένα είδος Υπουργείου Εξωτερικών- και θεσπίζεται θέση Υπουργού Εξωτερικών, για να εκφράζεται η Ένωση με ενιαίο και αποτελεσματικότερο τρόπο, στο διεθνές σύστημα.

    Ψ Παρέχεται η δυνατότητα της λεγόμενης ενισχυμένης συνεργασίας που επιτρέπει, σε όσα Κράτη το θέλουν, να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μπροστά.

    Ψ Γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

    Ψ Εισάγεται η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους της Ένωσης και προβλέπεται και η δυνατότητα οργάνωσης Κοινής Άμυνας.

    Ψ Εισάγεται η ρήτρα αλληλεγγύης, που ενεργοποιείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου κράτους, σε περιπτώσεις τρομοκρατίας ή μεγάλων φυσικών καταστροφών. Όλα αυτά -οι ρήτρες αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής- βρίσκονται αναμφίβολα στην κατεύθυνση των ελληνικών επιδιώξεων.

    Για μας, βέβαια, και θέλω να το τονίσω αυτό δεν είναι αρκετά. Πολύ περισσότερο, όταν ολόκληρος ο Κόσμος βρίσκεται σε μια εποχή, που οι εξελίξεις ''τρέχουν'' με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είναι όμως, ένα σημαντικό βήμα για την από κοινού αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων. Είναι ένα βήμα στην επιδίωξή μας να είμαστε και να αισθανόμαστε το ίδιο ασφαλείς, όσο και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Μεγάλη σημασία για τη Χώρα μας -και ειδικότερα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης- έχει και το γεγονός ότι, στις υποστηρικτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνεται ο Τουρισμός και η δυνατότητα δράσεων για την ενίσχυσή του. Όπως επίσης και το γεγονός ότι προβλέπεται δυνατότητα για ειδικά μέτρα και ειδικές πολιτικές, για την ανάπτυξή όλων των νησιωτικών, των συνοριακών και των ορεινών περιοχών.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Σίγουρα, η Συνθήκη αυτή δεν ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των θέσεων, των επιδιώξεων, των στόχων μας. Δεν δίνει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στη μεγάλη και, πολλές φορές, αυτή είναι η αλήθεια επίπονη προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της. Είναι -και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- προϊόν σύνθεσης διαφορετικών επιδιώξεων, διαφορετικών θέσεων και ιδεών. Είναι προϊόν εναρμόνισης διαφορετικών συμφερόντων, σ' έναν κοινό τόπο. Σίγουρα, όμως, είναι ένας σημαντικός σταθμός, στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα βήμα με ξεχωριστή σημασία, στη πορεία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

    Το έχω πει πολλές φορές και θέλω να το επαναλάβω: Η Ενωμένη Ευρώπη είναι η βάση στην οποία στηρίζουμε το νέο ελληνικό όραμα. Είναι η βάση στην οποία στηρίζουμε το όραμά μας για μια Ελλάδα με ασφάλεια, με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, με ευημερία για όλους τους πολίτες της. Επιλέγουμε την ισχυρή συμμετοχή της Πατρίδας μας, σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει, με πιο γρήγορα βήματα, στην κατάκτηση του μέλλοντος. Μπορεί, από ουραγός, να βρεθεί στην ομάδα των πρωτοπόρων. Μπορεί να συμπορεύεται και να συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωση του κοινού Ευρωπαϊκού μέλλοντος. Απαιτούνται, όμως, γι' αυτό, διαρκείς προσπάθειες, συνεχείς αγώνες, συνένωση δυνάμεων και των προσπαθειών απ΄ όλους μας.

    Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινείται σταθερά, στο δρόμο που ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς της. Να εφαρμόζει κοινές πολιτικές ισότητας, δικαιοσύνης και ασφάλειας, για όλους τους πολίτες της. Να καθιστά ολοένα και πιο ισχυρή, ολοένα και πιο αποτελεσματική, την κοινοτική αλληλεγγύη. Τόσο σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές απειλές, όσο και σε σχέση με τα καθημερινά προβλήματα, που αναδύονται στις επιμέρους ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο δρόμο για την οικονομική, την πολιτική, αλλά και την αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης.

    Εργαζόμαστε για

    - την Ευρώπη που μπορεί να προσφέρει σε όλους τους λαούς της την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την οικονομική πρόοδο, την κοινωνική συνοχή.

    - την Ευρώπη, που συνασπίζει τους λαούς της και όχι μόνο τα κράτη που τη συγκροτούν,

    - την Ευρώπη του Πολιτισμού και των αξιών, που σέβεται την ταυτότητα, τη γλώσσα, την πίστη κάθε εθνικής οντότητας,

    - την Ευρώπη που, χωρίς να χάνει τίποτα από τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των λαών της, ''οικοδομεί'' τη δύναμή της σε κοινές αξίες,

    - την Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης,

    - την ''Ευρώπη για Όλους''.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη εγκαταλείπει οριστικά ένα παρελθόν αιώνων, που το χαρακτήριζαν οι αντιπαραθέσεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες της Νέας Εποχής, για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, αλλά και πιο κοινωνική. Μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική και περισσότερο δημοκρατική. Κανείς δεν μπορεί να λησμονεί ποιοί ήταν οι στρατηγικοί στόχοι μας όταν επιδιώξαμε και πετύχαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Θελήσαμε να κατοχυρώσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα και την πολιτική σταθερότητα. Να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη θέση της Χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο. Να αποκτήσουμε νέες δυνατότητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή επιλογή μας υιοθετείται, σήμερα, από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και από πολιτικές δυνάμεις που τότε εναντιώνονταν. Αισθανόμαστε περηφάνεια γιατί η Χώρα μας έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικογένειας σε μια Ένωση που διασφαλίζει την ειρήνη, εργάζεται για την ανάπτυξη και προωθεί την ευημερία των λαών της.

    Κυρίες και κύριοι,

    Θέλαμε μία Συνταγματική Συνθήκη πιο απλή, πιο τολμηρή, ακόμη πιο κοντά στην πολιτική ενοποίηση. Δεν έγιναν όλα, έτσι όπως θα τα θέλαμε εμείς. Όπως δεν έγιναν και έτσι όπως θα τα ήθελαν ο καθένας από όλους τους άλλους εταίρους μας. Σίγουρα όμως, η Συνθήκη που καλούμαστε να επικυρώσουμε, ανοίγει την πόρτα για την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε. Ενισχύει την προοπτική μιας Ευρώπης πιο ισχυρής, πιο ασφαλούς, πιο αποτελεσματικής. Διευρύνει το δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι οραματιστές και οι πρωτοπόροι του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Το δρόμο για μια Ευρώπη που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον πολίτη. Το δρόμο για μια Ευρώπη που μπορεί να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Όλοι οι Έλληνες έχουμε ένα όραμα για την Πατρίδα μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουμε μια κοινωνία πιο ισχυρή, πιο συνεκτική και πιο δίκαιη. Θέλουμε μια Ελλάδα δυναμική και περήφανη, στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης. Μια Ελλάδα με πρωταγωνιστικό οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Επενδύουμε με ευθύνη, με σύνεση και τόλμη, με αίσθηση σιγουριάς και αυτοπεποίθηση, στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, με όλους τους γείτονές μας. Επενδύουμε στην προσπάθεια να γίνει ολόκληρη η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου μια γειτονιά ανάπτυξης και ευημερίας. Και αυτό είναι στρατηγική επιλογή μας. Μια γειτονιά ειρήνης και δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων.

    Σ' αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων μας. Σ' αυτό το πλαίσιο στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας. Όμως! Η πορεία της προς την Ευρώπη όπως και για κάθε χώρα, εξαρτάται, πρώτ' απ' όλα, όπως το έχουμε πει πολλές φορές, από την ίδια. Εξαρτάται από τη δυνατότητά της να συγκλίνει με το συνταγματικό, το οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ένωσης. Εξαρτάται από τα βήματα που κάνει στην εξωτερική πολιτική της. Εξαρτάται από το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο.

    Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά και ανυπόκριτα την προώθηση και την πιστή εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιδιώκουμε την αναβάθμιση της συνεργασίας μας σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, το εμπόριο, οι συγκοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση προασπίζουμε με σύνεση και αποτελεσματικότητα τα δίκαια και δικαιώματά μας. Δεν βοηθούν τη γειτονική Χώρα οι δραστηριότητες και τα γεγονότα που προκαλούν ένταση. Η δική μας πολιτική δεν διαμορφώνεται με τη σκέψη στην εσωτερική κατανάλωση. Διαμορφώνεται με γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο.

    Θέλω να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο για κάποια πράγματα που ειπώθηκαν. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την πρόταση που κάνει η Αντιπολίτευση για Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εκεί θα τα πούμε αναλυτικά και όλα, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Θέλω απλώς να πω γιατί κάτι ανάλογο είπε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, άσχετα αν φάνηκε να ''νοθεύεται'' μετά από κάποιες άλλες κριτικές αναφορές ότι στα ζητήματα αυτά απαιτείται η μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση. Είναι κατανοητό να υπάρχει κριτική. Αλλά και η κριτική αυτή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το πόσο εποικοδομητική και γόνιμη είναι και όχι τις ανάγκες της Αντιπολίτευσης.

    Θα μπορούσα και σας το λέω ανοικτά για ένα-ένα από τα θέματα που ειπώθηκαν να κάνω σκληρότατη κριτική στις θέσεις που ακούστηκαν. Δεν θα το κάνω. Και δεν θα το κάνω γιατί μου το επιβάλλει η θέση ευθύνης που έχουμε υιοθετήσει. Δεν θέλω να μπω στη λογική πράξεων και παραλείψεων του πρόσφατου, ή του απώτερου παρελθόντος. Γιατί αυτό μπορεί να συμφέρει κομματικά την παράταξή μου αν θέλετε με την κλασική έννοια του όρου, να με συμφέρει και προσωπικά σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά μπορεί να βλάψουν τη χώρα. Γι' αυτό αποφεύγω να το κάνω.

    Θα πω μόνο ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγονται κουβέντες του τύπου ''έπρεπε να σηκωθεί να φύγει ο Υπουργός Εξωτερικών''. Και το λέω αυτό γιατί, ο μεν Υπουργός Εξωτερικών, με σύνεση και επιτυχία χειρίστηκε το θέμα, αλλά, αυτές οι κουβέντες δείχνουν ανεύθυνη αντίληψη και πάντως σίγουρα ζημιώνουν την πορεία των εθνικών θεμάτων, που όλοι ξέρουμε ότι έχουν πολλές και ευαίσθητες πλευρές, ότι είναι πολυσύνθετα, ότι δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού, και χρειάζεται τη διαχρονική συμπαράσταση όλων μας Κυβερνήσεων και Αντιπολιτεύσεων διαχρονικά.

    Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα στην ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ επιδιώξαμε και πετύχαμε να γίνει αποδεκτή, σε διεθνές επίπεδο, η θέση μας για κοινά αποδεκτή λύση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο. Επιδιώξαμε και πετύχαμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάθεση αυτού του πλαισίου νέας πρότασης από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Και θέλω εδώ να κάνω μια παρένθεση. Εμείς είμαστε εκείνοι που συγκαλέσαμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Θα το κάνουμε και στο ζήτημα των Σκοπίων. Εδώ δημιουργήθηκε μια παρανόηση, ασχέτως ποιός θέλει να το εκμεταλλευτεί ή όχι. Σε αυτά τα θέματα εγώ δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Το έγγραφο, το οποίο τελικά δόθηκε, είχε μια έννοια εμπιστευτικότητας. Δεν είχε καμιά έννοια να αποκρυβεί από οποιονδήποτε. Άλλωστε, κανείς δεν δέχτηκε αυτό ότι είναι προϊόν ή αποτέλεσμα τελικής συμφωνίας. Πριν πάμε σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, βεβαίως και θα διαβουλευτούμε και με τους Πολιτικούς Αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Αλίμονο! Αλλά το λέω αυτό, γιατί επιχειρείται καμιά φορά να δημιουργούνται εντυπώσεις. Και, δυστυχώς, όχι μόνο από πολιτικές πλευρές, αλλά και απ΄ όποιους άλλους θέλουν να παίζουν το παιχνίδι του αλόγιστου ανταγωνισμού στο βωμό των εντυπώσεων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Καταστήσαμε σαφές -και το είπαμε από την πρώτη στιγμή- ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να προσέλθουμε, με εποικοδομητικό πνεύμα, σε μια τελική φάση διαπραγματεύσεων, ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επαναλάβαμε -και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα- ότι θέλουμε να τελειώνει η εκκρεμότητα ώστε να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Επιδιώκουμε μια από κοινού συμφωνημένη λύση που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής και θα άρει ένα σοβαρό εμπόδιο που υπάρχει (με αποκλειστική ευθύνη της γειτονικής χώρας) στο δρόμο της για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στόχος των προσπαθειών μας, στόχος της πολιτικής μας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που έρχονται από το χτες και να αναπτυχθεί, ακόμη περισσότερο, η συνεργασία στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Και στην επιλογή αυτή προχωρούμε με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, με το βλέμμα στο αύριο, με σοβαρότητα, με συνέπεια και αξιοπιστία, με σιγουριά.

    Και θέλω να κάνω ένα ακόμη σχόλιο εδώ. Όπως είπα, θα αποφύγω να κάνω κριτική για χειρισμούς του παρελθόντος. Εάν το θέλετε στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση που θα γίνει για την εξωτερική πολιτική, μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα. Θα έλεγα όμως το εξής: η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το όποιο λεγόμενο πολιτικό κόστος, όταν είναι να υπηρετήσουμε ζητήματα που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον. Και σε ζητήματα τέτοια, εθνικής φύσεως, δεν χωρούν κομματικοί υπολογισμοί.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Όραμά μας είναι η Ελλάδα της ειρήνης και της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της προόδου. Εργαζόμαστε για μια δυναμική Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Μια Ελλάδα με ισχυρούς πολίτες. Με ασφάλεια και καλύτερη ζωή για όλους. Βάση του ελληνικού οράματος είναι η Ενωμένη Ευρώπη. Γι' αυτό ακριβώς η απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε η απόφαση για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, είναι μείζονος σημασίας. Αφορά την εξελικτική πορεία της Ενωμένης Ευρώπης και την πορεία της Χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Αφορά τη διαφύλαξη των συμφερόντων μας, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών του 21ου αιώνα. Αφορά το παρόν και το μέλλον μας. Αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Γι΄ αυτό σας καλώ όλους να υπερψηφίσετε τη Συνταγματική Συνθήκη".

    [02] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 15 Απριλίου 2005 (10:44 UTC+2)

    Στους 15 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχείο στο κέντρο του Παρισιού. Η πυρκαγιά σημειώθηκε στο Paris Opera σε κεντρική λεωφόρο, στο οποίο φιλοξενούνταν από το δήμο πολλές οικογένειες Αφρικανών.

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 13 σοβαρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κριστόφ Βαρέν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πυροσβεστών Λωρέντ Βιμπέρ η πυρκαγιά ήταν πολύ σοβαρή και σπάνια συμβαίνουν τέτοιου μεγέθους πυρκαγιές στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Στο ξενοδοχείο διέμεναν 76 άτομα την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Το κτίριο είχε ενοικιαστεί από το δήμο για τη φιλοξενία οικογενειών μεταναστών από την Αφρική.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα και προκάλεσε πανικό. Πολλοί από τους τραυματίες είναι άτομα που πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν.

    Συνολικά, 250 πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν μετέβη στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος.

    [03] Ο ΑΝ.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (14:16 UTC+2)

    «Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει συναντήσεις όποτε κρίνει και σε όποιο πλαίσιο επιλέγει» τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να έχει μυστικές επαφές με τους υπουργούς κυρίους Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο».

    Σε ερώτηση γιατί η συγκεκριμένη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε ενώ άλλες συναντήσεις του πρωθυπουργού ανακοινώνονται ο κ. Αντώναρος απάντησε «ο πρωθυπουργός διατηρεί το δικαίωμα να κάνει συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, κοινωνικούς φορείς, βουλευτές και προσωπικότητες. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ο πρωθυπουργός βλέπει πολλούς επισκέπτες, έχει πολλούς συνομιλητές και ανταλλάσσει απόψεις».

    Σε παρατήρηση ότι «αλλαγές, όπως η μείωση υπερωριακής αμοιβής και το ελαστικό ωράριο δεν περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ και ως εκ τούτου δεν έχει πάρει λαϊκή εντολή για να πάρει τέτοια μέτρα» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να φροντίζει ώστε το μέλλον των παιδιών μας να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, στο πλαίσιο που περιέγραψαν χθες οι υπουργοί κύριοι. Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος, ώστε το μέλλον να εξασφαλιστεί στο καλύτερο δυνατό περίγραμμα. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε βάθος χρόνου και με διάλογο.

    Στο ερώτημα ότι η κυβέρνηση αθετεί προεκλογικές της δεσμεύσεις, (επιβολή φόρων, ακρίβεια, ασφαλιστικό) ο κ. Αντώναρος είπε ότι σε ό,τι αφορά τα νέα οικονομικά μέτρα η κυβέρνηση εξήγησε με λεπτομέρεια και σαφήνεια για ποιο λόγο έγινε απαραίτητη η επιβολή τους ενώ όσον αφορά στην ακρίβεια, είπε «παραγνωρίζονται οι δείκτες που δημοσιεύονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία κανείς δεν αμφιβάλλει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της». Και πρόσθεσε «πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση στους 13 μήνες διακυβέρνησης να πάρει όλα τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται ώστε να αρθούν οι μεγάλες στρεβλώσεις που κληρονόμησε ώστε μετά από δυο δύσκολα χρόνια οι έλληνες πολίτες να μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς της οικονομικής σταθερότητας».

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πρόωρο» το ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται μετά το τέλος του διαλόγου με τους φορείς να καταθέσει νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ στο ερώτημα «ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία» η κυβέρνηση να καλεί σε διάλογο τους φορείς χωρίς να ανακοινώνει τις προτάσεις της είπε πως σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα σε σχέση με μας, με μια διαδικασία που δεν ήταν πολύ διαφορετική απ΄αυτήν που συζητούμε. Ενώ υπενθύμισε πως ένα μέρος των κοινωνικών εταίρων ζήτησαν από μόνοι τους το ενδιαφέρον να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ασφαλιστικό. Και εμείς είχαμε πει ότι αν το ζητήσουν τότε θα ανταποκριθούμε. « Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει τη μεθοδολογία και οι υπουργοί που συμμετέχουν δήλωσαν ότι θα απευθύνουν μια επιστολή. Ανέλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έκαναν συγκεκριμένα βήματα. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια δείχνει ότι είναι παρούσα και μετέχει» κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΓΡ.ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 18 ΕΤΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον εκδότη της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα», Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για εκβιασμούς επιχειρηματιών και ιεραρχών στο όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    Αμέσως μετά ο εκδότης της εφημερίδας οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του για αναστολή της ποινής, επικαλούμενοι λόγους υγείας.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τον εκδότη ένοχο για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία, Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και εκβίαση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Γιάννη Λάτση. Επίσης, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.

    Αντίθετα, το δικαστήριο τον αθώωσε από τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν την απόπειρα εκβίασης σε βάρος άλλων δύο επιχειρηματιών και του Μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομου.

    Η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον εκδότη ποινή κάθειρξης 8 ετών για την απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, 10 ετών για την εκβίαση σε βάρος του Γιάννη Λάτση και ποινή κάθειρξης 7 ετών για την πλαστογραφία. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει στον εκδότη συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών.

    [05] ''ΑΠΡΕΠΕΙΑ'' ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Για απόπειρα φίμωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόεδρος της Βουλής Αννα-Μπενάκη Ψαρούδα στέρησε τον λόγο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τη στάση αυτή «απρέπεια».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    ««Απρέπεια», είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στάση που τήρησε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα έναντι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, το μεσημέρι, κατά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την «κύρωση της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης». Η στέρηση του λόγου από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπήρξε προδήλως αντιδεοντολογική και αυταρχική. Παρά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι η τελευταία ημέρα συζήτησης του σ.ν. θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, πράγμα που και η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε από την έδρα όταν θεώρησε ότι εξαντλήθηκε ο χρόνος των βουλευτών, ανέτρεψε τη δέσμευσή της, μόνον και μόνο για να παρεμβληθεί υπουργός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτή η στάση δεν συνάδει με την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα που επιβάλει η θέση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να την καταγγείλει.

    Οι πιθανοί παραλληλισμοί με τη διαδικασία συζήτησης ψήφισης του Προϋπολογισμού, θα ήταν ατυχείς. Στην περίπτωση του προϋπολογισμού προβλέπεται δεσμευτικό πέρας της συνεδρίασης κι ακολουθεί αμέσως ψηφοφορία, ενώ σήμερα δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, αφού η ονομαστική ψηφοφορία που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απριλίου, και επομένως, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος αποκλεισμού του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα κατά παράβαση των συμφωνηθέντων είχε παρεμβληθεί υπουργός.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική τη συμπεριφορά που επεφύλασσε η Πρόεδρος της Βουλής στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας μάλιστα τα μικρόφωνα - δυστυχώς όχι για πρώτη φορά - όταν μάλιστα της έθετε ζήτημα επί του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, και της υπενθύμιζε ότι, το Κοινοβούλιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης κι αντιπαράθεσης επιχειρημάτων. Δεν μπορεί να επιχειρείται φίμωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

    [06] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Παράνομο κέντρο απεξάρτησης εντόπισαν στην Σιθωνία Χαλκιδικής, η αστυνομία, το ΣΔΟΕ και το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής.

    Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα σε τουριστικό κατάλυμα που λειτουργούσε χωρίς το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε μετατραπεί σε εταιρία υποστήριξης εξαρτημένων από ναρκωτικές ή άλλες ουσίες ατόμων, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια του υπουργείου Υγείας.

    Στο γραφείο του διευθυντή και ιδιοκτήτη της επιχείρησης ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν ποσότητες απαγορευμένων χαπιών, οι οποίες υπάγονται στον νόμο περί ναρκωτικών και χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής. Ο διευθυντής συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦ.ΕΘ.Α. ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ Μ.Κ.Ο.

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως «International Campaign to Ban Landmines», Luisa O' Brien, υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο και Ian Doucet, περιφερειάρχη Ευρώπης, είχε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΦ.ΕΘ.Α.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Μ.Κ.Ο. ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς τόσο η καταστροφή των αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού όσο και η αποναρκοθέτηση των υφισταμένων ναρκοπεδίων. Έτσι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συνθήκη της Οτάβας πολύ πιο πριν από τους προβλεπόμενους χρόνους.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προχωρεί στην θεσμική κατοχύρωση της πλήρους νοσοκομειακής και φαρμακευτικής υποστήριξης, της ανάληψης της δαπάνης για τεχνητά μέλη και ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιζομένων σε ελληνικά ναρκοπέδια. Εν τω μεταξύ, λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ακόμη ευκρινέστερη σήμανση και προστασία των ναρκοπεδίων για την αποφυγή ατυχημάτων.

    Τέλος, αφού κάλεσε τους εκπροσώπους της Μ.Κ.Ο. να επισκεφθούν σε επόμενο ταξίδι τους ναρκοπέδια για να διαπιστώσουν τις προόδους που έχουν γίνει στην αποναρκοθέτηση, σήμανση και περίφραξη των ναρκοπεδίων, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις που αφορούν στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

    [08] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Πασχαλινό παζάρι διοργανώνει το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» με δώρα, λαμπάδες φτιαγμένες από τα παιδιά, γλυκά κ.α. Το Παζάρι θα λειτουργεί στο «Κόκκινο Σπίτι» στην πλατεία Αγίας Σοφίας, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    [09] ZAXAΡΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Ζάχαρη προέλευσης Σερβίας Μαυροβουνίου, συσκευάζεται σε συσκευασίες  ενός κιλού, και διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό μέσω ορισμένων  αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, χωρίς στην συσκευασία να αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Σκοπός είναι η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού ώστε να πιστεύει πως η ζάχαρη που αγοράζει είναι Ελληνικής παραγωγής ή παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα παραπάνω γνωστοποιεί στο καταναλωτικό κοινό ανακοίνωση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης που επισημαίνει ότι ήδη διαπιστώθηκαν παραβάσεις  σε συσκευαστήρια του Νομού Θεσσαλονίκης και δεσμεύθηκαν 35.000 πακέτα ζάχαρη του ενός κιλού σε δυο επιχειρήσεις διανομής και σε δύο σούπερ-μάρκετ , επειδή δεν ανέγραφαν την χώρα προέλευσης  (Σερβία).

                Επίσης διαπιστώθηκε ότι εισαγωγικές επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης προμηθεύουν ζάχαρη χύμα  σε άλλες επιχειρήσεις συσκευασίας και διανομής  σε όλη την Ελλάδα.

                 Η υπηρεσία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπ. Ανάπτυξης, ερευνά  διεξοδικά  όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις με σκοπό την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών,  ως προς την προέλευση της Ζάχαρης που καταναλώνουν.

    [10] ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Μεταβολές στη σύνθεση των δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών επέρχονται από τη Δευτέρα 18 Απριλίου, καθώς αφαιρούνται από τους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν οι μετοχές που μεταφέρονται στον Χρονισμό Βραχείας Διάρκειας (3ωρη Διαπραγμάτευση).

    Επίσης, λόγω της παρέλευσης 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Ipirotiki Software & Publications S.A. προβλέπεται η αφαίρεση των μετοχών της εταιρίας από τους Δείκτες στους οποίους συμμετέχει.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στην σύνθεση των Δεικτών:

    -Γενικός Δείκτης Παράλληλης Αγοράς

    Διαγράφονται: Informatics, Τεξαπρέτ, Ipirotiki

    Εισάγονται: Betanet, Ναυτεμπορική.

    -Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Παράλληλης Αγοράς

    Διαγράφονται: Informatics, Τεξαπρέτ, Ipirotiki

    Εισάγονται: Betanet, Ναυτεμπορική

    -Βιομηχανικός Δείκτης

    Διαγράφονται: Μουζάκης, Τεξαπρέτ

    Εισάγονται: ΕΤΕΜ, Ναυτεμπορική.

    -Δείκτης Κλωστοϋφαντουργίας

    Διαγράφονται: Μουζάκης, Τεξαπρέτ, Φιερατέξ. Οι κενές θέσεις στο δείκτη θα καλυφθούν κατά την επόμενη αναθεώρηση.

    -Δείκτης Πληροφορικής

    Διαγράφονται: Altec, Ipirotiki

    Εισάγονται: Centric Πολυμέσα.

    -Δείκτης Ειδών Λύσεων Πληροφορικής

    Διαγράφονται: Informatics. Η κενή θέση στο δείκτη θα καλυφθεί κατά την επόμενη αναθεώρηση.

    -Δείκτης Υψηλής Κυκλοφορικής Ταχύτητας

    Διαγράφονται: Ipirotiki

    -Δείκτης Small Cap 80

    Διαγράφονται: Altec, ATTIKAT, Ipirotiki

    Εισάγονται: Ντρούκφάρμπεν, Betanet, Βάρδας.

    Η Ipirotiki αφαιρείται από το δείκτη και αντικαθίσταται άμεσα από την Βάρδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7.4.1 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ASE.

    -Δείκτης FTSE / ASE 140

    Διαγράφονται: Altec, ΑΤΤΙΚΑΤ, Ipirotiki

    Εισάγονται: Ντρούκφάρμπεν, Betanet, Βάρδας.

    Η Ipirotiki αφαιρείται από το δείκτη και αντικαθίσταται άμεσα από την μετοχή της Βάρδας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7.4.1 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ASE.

    [11] ΓΣΕΒΕΕ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ THΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Πανελλαδικές κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία αντιτίθεται στις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

    Με σημερινή ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία καλεί τους μικρομεσαίους στην περιφέρεια να προγραμματίσουν κινητοποιήσεις αντιπαράθεσης, ενώ η ίδια θα οργανώσει και θα εξαγγείλει σύντομα κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα (πριν ή μετά το Πάσχα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί) με πανελλαδική συμμετοχή.

    Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η προώθηση των θέσεων του υπουργείου «θα οδηγήσει στην άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε πολύ λίγους και στο σταδιακό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου».

    [12] ΣΕΣΜΕ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Για επιβολή εξοντωτικών προστίμων κάνει λόγο ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) σχολιάζοντας την εισήγηση της γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς της ολομέλειά της.

    «Με έκπληξη διαβάσαμε την εισήγηση της Γραμματείας, για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στον ΣΕΣΜΕ και στις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Επιφυλασσόμεθα να διατυπώσουμε τις θέσεις μας όταν θα συνέλθει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάϊο. Προς το παρόν, δεν επιθυμούμε να δηλώσουμε τίποτα περισσότερο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ.

    [13] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 17 ΕΚ. ΣΕ ΣΕΣΜΕ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (19:07 UTC+2)

    Πρόστιμο ύψους 15 εκατ. ευρώ στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) για παρακώλυση ανταγωνισμού και συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών, προτείνει η γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ειδικότερα, η Γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτείνει τα εξής:

    1) Να επιβληθεί στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος πρόστιμο ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ

    2) Να επιβληθεί στις εταιρίες πρόστιμο ύψους :

    -Ατλαντικ Α.Ε.: 268.800 ευρώ

    -Αδελφοι Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε. : 332.531 ευρώ

    -Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σούπερ Μάρκετ : 217.365 ευρώ

    -Μετρο Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία: 211.375 ευρώ

    -Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. : 382.403 ευρώ

    -Τροφινο Α.Β.Ε.Ε. Ανώνυμη και βιομηχανική και εμπορική εταιρία ειδών Super Markets: 6.000 ευρώ

    -Αλφα Βητα Βασιλόπουλος Α.Ε. Super Markets : 450.774 ευρώ,

    3) Να υποχρεωθούν ο ΣΕΣΜΕ και οι παραπάνω εταιρίες να παραλείψουν στο μέλλον οιασδήποτε μορφής σύμπραξη που έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού.

    4) Να απειληθεί κατά του Συνδέσμου πρόστιμο ύψους τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ και ύψους τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ σε εκάστη των ανωτέρω εταιριών, σε περίπτωση επανάληψης ενεργειών που οδήγησαν στη σημερινή πρόταση της Γραμματείας για πρόστιμο.

    Η Γραμματεία επισημαίνει στη συμπληρωματική της εισήγηση, που παραδόθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι από τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την αυτεπάγγελτη έρευνά της στον κλάδο επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, προκύπτει ότι ο ΣΕΣΜΕ, με τη συμπεριφορά του για την ενιαία εφαρμογή καταλόγου ποσοστών εκπτώσεων επί τιμολογίου που επέβαλε στα μέλη του, ήταν πιθανό να προξενήσει ζημιά στους λοιπούς οικονομικούς παράγοντες της αγοράς και ιδίως στους καταναλωτές.

    Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην αγορά με ακρίβεια, ωστόσο επιβάλλεται το πρόστιμο διότι δημιουργήθηκε ο κίνδυνος οι τιμές να διαμορφωθούν σε υψηλότερο επίπεδο από όταν λειτουργούσε ελεύθερα ο ανταγωνισμός. Για τον ίδιο λόγο τιμωρούνται και οι εταιρείες που μετείχαν στις συναντήσεις στο ξενοδοχείο Sofitel στις 26.2.2004 και 23.4.2004.

    [14] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 1,46% ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (17:22 UTC+2)

    Σε σταθερά πτωτική τροχιά ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους. Οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε όλο το φάσμα των μετοχών, αλλά και η καθοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οδήγησαν την εγχώρια αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε στις 2.950,55 μονάδες, μειωμένος κατά 1,46%. Ενδοσυνεδριακά συνάντησε το ναδίρ του στις 2.948,8 μονάδες και το ζενίθ του στις 2.979,20.

    Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 63 ενισχύθηκαν, 215 υποχώρησαν και 103 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 182 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.

    Έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 1,42% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 1,17% και 1,16% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Πτώση σε ποσοστό 1,38% σημείωσε ο FTSE/ASE-140, αποτυπώνοντας την πορεία των 140 μετοχών και των τριών παραπάνω δεικτών.

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι επιμέρους δείκτες, με μοναδική εξαίρεση αυτόν της Πληροφορικής, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,44%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 2,71% σημείωσε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (-2,46%) και των κατασκευαστικών (-2,03%).

    Πτώση μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-1,84%), των μη μετ. ορυκτών- τσιμέντων (-1,82%), των ειδών- λύσεων πληροφορικής (-1,67%), του χονδρικού εμπορίου (-1,64%), των βιομηχανιών (-1,61%), των εκδόσεων- εκτυπώσεων (-1,50%), των ασφαλειών (-1,48%), των τηλεπικοινωνιών (-1,39%), των τραπεζών (-1,26%) και των συμμετοχών (-1,20%).

    Σ.Α.

    [15] ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΜΙΛΕΤΙΤΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ

    Χάγη, 15 Απριλίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Ενας πρώην βοηθός του Ράτκο Μλάντιτς, στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας εν καιρώ πολέμου, αρνήθηκε την ενοχή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, από το οποίο κατηγορείται για εθνοκάθαρση κατά των μουσουλμάνων στην περίοδο 1992-95, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Πρόκειται για τον Ραντίβογε Μίλετιτς, πρώην διοικητή επιχειρήσεων του τότε σερβοβοσνιακού στρατού, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες μαζί με τους πρώην στρατηγούς Μίλαν Γκβέρο και Ζντράβκο Τόλιμιρ. Ο Γκβέρο αρνήθηκε την ενοχή του τον Μάρτιο, ενώ ο Τόλιμιρ εξακολουθεί να διαφεύγει.

    Ενας ακόμα Σερβοβόσνιος, ο Γκόικο Γιάνκοβιτς, πρώην υποδιοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας αρνήθηκε την ενοχή του ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, από το οποίο κατηγορείται για βιασμούς και βασανισμούς γυναικών της μουσουλμανικής κοινότητας.

    [16] ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

    Σκόπια, 15 Απριλίου 2005 (18:30 UTC+2)

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα του ονόματος θα είναι δύσκολος, όμως στο τέλος θα νικήσουμε εμείς», δήλωσε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Σχολιάζοντας την τροπολογία ομάδας ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το αποκαλούμενο συνταγματικό της όνομα και η οποία την Πέμπτη απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Μπούτσκοφσκι ανέφερε "ότι πρόκειται για μία προσπάθεια και πρωτοβουλία των φίλων και υποστηρικτών της "Μακεδονίας"" και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με την απόρριψη της τροπολογίας. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα έρχονται αντιμέτωποι με παρόμοιες πρωτοβουλίες».

    Ο Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι «αν εισερχόμαστε στην τελευταία φάση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τότε η "Μακεδονία" είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να προτείνει περισσότερες λύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, αποκλειστικά και μόνο για το όνομα που θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διμερείς σχέσεις με την "Μακεδονία"».

    Τέλος, ο Μπούτσκοφσκι τάχθηκε κατά της ανάμειξης της ΕΕ στην διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα.

    [17] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 15 Απριλίου 2005 (17:10 UTC+2)

    Απώλειες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,03%, κλείνοντας στις 1.214,18 μονάδες. Μικρότερες απώλειες σε ποσοστό 0,96% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 408 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 35,1% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 1,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,61 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Σόφια, 15 Απριλίου 2005 (16:28 UTC+2)

    Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας καις της Σερβίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και Βόισλαβ Κοστούνιτσα, συναντήθηκαν σήμερα στην πόλη Ντιμίτροβγκραντ και συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, παρουσία των πρωθυπουργών

    υπεγράφη συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τελωνειακό έλεγχο και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

    Κ.Κ.

    [19] ΤΟ DUI ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 15 Απριλίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναφέρθηκε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενταξης (DUI), Αλί Αχμέτι, ο οποίος μιλώντας στο Τέτοβο, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στη συνταγματική, όπως αποκαλείται, ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Το DUI αποδέχεται και υπερασπίζεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές και πολιτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Αχμέτι.

    Σε αντίθεση με τον Αλί Αχμέτι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) της αντιπολίτευσης, Αρμπεν Τζαφέρι δήλωσε ότι το κόμμα του, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους.

    [20] Ε.Ο.Φ.Π.: "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ"

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (20:32 UTC+2)

    «Πέντε μήνες δημιουργικής πορείας μετράει ήδη η διοίκηση της Τ.Ε. Πάλης Κρήτης. Στο διάστημα αυτό υπάρχει μια αξιόλογη κινητικότητα και ένας ενθουσιασμός που φανερώνουν ότι έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα προς το καλύτερο και υπάρχει όρεξη να γίνουν πολύ περισσότερα αν βρεθεί μεγαλύτερη στήριξη. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται αφ' ενός στη μέχρι τώρα συμμετοχή και τα αποτελέσματα στις εθνικές διοργανώσεις και αφ' ετέρου στα νέα παιδιά που ολοένα κερδίζει στο άθλημα. 'Τώρα πλέον, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι άνθρωποι της πάλης νιώθουν ότι βρίσκουν κατανόηση από την Ε.Ο.Φ.Π., ότι έχουν φωνή και μπορούν να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται για ν' ανέβει το επίπεδο της Πάλης και να γίνουν ουσιαστικά βήματα μπροστά', σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Τ.Ε.Π.Κ., Δημήτρης Χριστοφόρου».

    Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης.

    Στην ίδια ανακοίνωση της Ε.Ο.Φ.Π. επισημαίνονται και τα εξής:

    «Για να προκόψει, ωστόσο, αυτή η προσπάθεια απαιτείται ενίσχυση και βοήθεια. Και ναι μεν η υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής Καζαντζάκη (και του δήμαρχου Ρούσσου Κυπριωτάκη προσωπικά, όπως και του αντιδήμαρχου Μάνθου Πολιτάκη) είναι αμέριστη και υπολογίσιμη, αλλά σίγουρα δεν αρκεί. Επιβάλλεται ανάλογη συνδρομή και από το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, καθ' όσον ένα από τα βασικά προβλήματα που καίνε την Τ.Ε.Π.Κ. είναι η παραχώρηση της αίθουσας στο Παγκρήτιο στάδιο. Η αίθουσα αυτή είναι βέβαιο ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην Πάλη και θα δημιουργήσει ερεθίσματα στην ευρύτερη περιοχή, καθ' όσον θα αποτελέσει προπονητικό κέντρο του αθλήματος για την Κρήτη. Ατυχώς, όμως, όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες βρήκαν αναρμόδιους όλους τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα μια σάλα σχεδιασμένη (από τον Aθήνα 2004) για τις ανάγκες της Πάλης να παραμένει κλειστή κι οι άνθρωποι του αθλήματος να νιώθουν έντονη απογοήτευση γι' αυτή την αντιμετώπιση», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης.

    [21] Η ΕΠΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ UEFA

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (13:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Οικονομίδης, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, Θόδωρος Θεοδωρίδης, και ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Σοφοκλής Πιλάβιος, θα εκπροσωπήσουν την Ομοσπονδία στο συνέδριο της UEFA, που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Απριλίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας θα συνεδριάσει προκειμένου να επιλέξει τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους τελικούς του Champions League (υποψήφιο το ΟΑΚΑ) και του UEFA Cup (υποψήφιο το γήπεδο Καραϊσκάκη) για το 2006 και το 2007.

    [22] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Περισσότεροι από 12.000 μαθητές σχολείων της Βορείου Ελλάδος επισκέφτηκαν το Μουσείο Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη, από τον Οκτώβριο του 2004 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να θαυμάσουν την έκθεση με σπάνια αντικείμενα από το ελληνικό και διεθνές ποδόσφαιρο.

    Εκτός από την ξενάγηση, το Μουσείο διοργανώνει παράλληλα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην «Έκθεση Ποδοσφαίρου» και απευθύνονται σε διαφορετικές ηλιακές ομάδες παιδιών.

    Στόχοι των προγραμμάτων είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με έννοιες όπως «μουσείο - ιστορία, σκοπιμότητα, ρόλος», ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το παιχνίδι του ποδοσφαίρου.

    Η εκπαιδευτική διαδικασία αναπτύσσεται με επιλεγμένες στάσεις σε όλο τον εκθεσιακό χώρο. Η στάση που ενθουσιάζει περισσότερο τους μικρούς επισκέπτες είναι μπροστά στη γιγαντοοθόνη που προβάλλει τις σημαντικότερες στιγμές από το θρίαμβο της Ελλάδας στο Euro 2004 της Πορτογαλίας.

    Στο συγκεκριμένο χώρο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα τα συλλεκτικά αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει το Μουσείο Αθλητισμού, από το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [23] ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (12:54 UTC+2)

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους φιλάθλους και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, πέντε αγωνιστικές πριν τη λήξη του. Η διοργάνωση συνεχίζεται με την 26η αγωνιστική και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυνατές μονομαχίες που ίσως προκαλέσουν ανακατατάξεις στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Η αυλαία ανοίγει αύριο, Σάββατο, με την αναμέτρηση της Λάρισας κόντρα στην Κασσάνδρα. Την Κυριακή ακολουθεί το κυρίως «πιάτο», εκεί όπου ο πρωτοπόρος Λεβαδειακός θα αναμετρηθεί στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό, ενώ ο Ακράτητος θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο Αθηνών. Από το πρόγραμμα δεν θα διεξαχθεί ο αγώνας της Προοδευτικής με τον Ποσειδώνα Νέων Πόρρων, λόγω υποβιβασμού των φιλοξενουμένων στη Γ' εθνική.

    Αναλυτικά τα παιχνίδια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας:

    Σάββατο, 16 Απριλίου

    20:00 Λάρισα Κασσάνδρα

    Κυριακή, 17 Απριλίου

    16:30 Πανηλειακός Παναχαϊκή 2005

    16:30 Νίκη Βόλου Ηλυσιακός

    16:30 Εθνικός Αστέρας Καλαμάτα

    16:30 Πανσερραϊκός Λεβαδειακός

    16:30 Ακράτητος Ατρόμητος Αθηνών

    Δευτέρα, 18 Απριλίου

    17:00 Καστοριά Απόλλων Αθηνών

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (09:24 UTC+2)

    Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών μετά από δεκαπενθήμερη διακοπή λόγω της γιορτής του All Star Game που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η 24η αγωνιστική και από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναντήσεις ΑΕΚ Ηρακλής και Μαρούσι Πανιώνιος.

    Σημειώνεται πως αναβάλλεται για τις 23 Απριλίου το παιχνίδι του Μακεδονικού με τον ΠΑΟΚ, καθώς οι «πράσινοι» έχουν την Τρίτη, 19 Απριλίου, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του ULEB Cup στον τελικό που θα γίνει στο Σαρλερουά.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις έχουν ως εξής:

    Σάββατο, 16 Απριλίου

    17:00 Πανελλήνιος Ολυμπιακός (ΕΤ1)

    17:00 Άρης Απόλλων Πατρών (Supersport)

    19:00 Μαρούσι Πανιώνιος (Supersport)

    Κυριακή, 17 Απριλίου

    16:00 ΑΕΚ Ηρακλής (Supersport)

    17:00 ΜΕΝΤ Παναθηναϊκός

    18:30 Ολύμπια Λάρισας Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδας (ΕΤ1)

    [25] ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "ΡΟΒΕΡ" ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λονδίνο, 15 Απριλίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο υπουργός των Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσαν κυβερνητική βοήθεια 150 εκατομμυρίων στερλινών στην εταιρεία κατασκευής οχημάτων "Ρόβερ", που εισήλθε στο νομικό στάδιο της οριστικής εκκαθάρισης και στους προμηθευτές της. Έγινε γνωστό ότι για την εκκαθάριση θα ακολουθηθεί η διαδικασία "κομμάτι-κομμάτι" (του βρετανικού ομίλου), για να εξασφαλιστεί ένα μάξιμουμ εσόδων.

    Με τη βοήθεια αυτή, η "Ρόβερ" θα μπορέσει να "καλύψει" τμήμα των οικονομικών αξιώσεων πέντε χιλιάδων άμεσα απολυμένων, αλλά και κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των παραδοσιακών προμηθευτών της, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Κατανοώ την απελπισία των απολυμένων εργαζομένων στο Λόνγκμπρίτζ, στην έδρα της "Ρόβερ", τόνισε στη δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε την κυβερνητική αυτή επιδότηση, ο πρωθυπουργός Μπλερ.

    [26] ΠΟΥ:ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

    Γενεύη, 15 Απριλίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Περίπου τα δύο τρίτα των 3.700 εργαστηρίων παγκοσμίως που έλαβαν δείγματα του θανατηφόρου ιού της γρίπης Η2Ν2, τα οποία εστάλησαν κατά λάθος από αμερικανικό εργαστήριο, τα κατέστρεψαν όπως τους ζητήθηκε, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

    Τα περισσότερα από τα εργαστήρια στα οποία εστάλησαν τα δείγματα του ιού βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε 17 χώρες, 12 από τις οποίες απάντησαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους δείγματα του θανατηφόρου ιού της γρίπης, σύμφωνα με τον Κλάους Στορ, επικεφαλής του προγράμματος της ΠΟΥ για τη γρίπη.

    "Τα δύο τρίτα αυτού του υλικού καταστράφηκαν και το υπόλοιπο ευελπιστούμε ότι θα καταστραφεί πολύ γρήγορα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, στην οποία πρόσθεσε ότι "ορισμένες χώρες και ορισμένα εργαστήρια δεν έλαβαν ποτέ τίποτε".

    [27] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 15 Απριλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ιταλίας (UDC), αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ο ηγέτης του μικρού κόμματος και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρόκο Μπουτιλιόνε, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση η οποία έχει τέσσερις υπουργούς στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Μπερλουσκόνι στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

    Η ενέργεια αυτή του UDC έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και στο πρόγραμμά της, μετά την ήττα της σε περιφερειακές εκλογές.

    [28] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Απριλίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Ένας δημοσιογράφος της κουρδικής τηλεόρασης, ο Σαμάλ Αμπντάλα Άσαντ, δολοφονήθηκε το απόγευμα από ενόπλους στην πόλη Κιρκούκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Άσαντ εργαζόταν για ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι και για το δορυφορικό Kurdsat που πρόσκειται στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, το κόμμα του προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    [29] ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ROVER ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 15 Απριλίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Περίπου 5.000 εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας MG Rover θα απολυθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο Ίαν Πάουελ, ένας από τους υπευθύνους της εταιρείας ορκωτών λογιστών που έχει αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώλησή της στην κινεζική εταιρεία SAIC.

    Συνολικά, η MG Rover, η τελευταία μεγάλη ανεξάρτητη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, απασχολεί 6.100 άτομα κυρίως στο εργοστάσιο του Λόνγκμπριτζ, στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, μετέδωσε το ΒΒC. Από την πτώχευση της Rover απειλούνται άλλες 18.000 θέσεις εργασίας, έμμεσα συνδεόμενες με την αυτοκινητοβιομηχανία.

    [30] ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΡΟΚ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (11:48 UTC+2)

    Μουσική Μπαρόκ από τις αυλές τις Ευρώπης στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Γένεσις» του παρουσιάζει το classicalmusic.gr τη Δευτέρα 16 Μαϊου και ώρα 20:30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη Νέο Κτίριο οδού Πειραιώς

    Στην συναυλία ο Ιταλός φλαουτίστας Massimiliano Torsiglieri και ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Ανδρέας Χοϊδάς θα παρουσιάσουν μουσική δωματίου για φλάουτο τραβέρσο (μπαρόκ φλάουτο) και τσέμπαλο των Couperin, Platti, Haendel, Arne και C.P.E. Bach. Κεντρικός θεματικός άξονας της συναυλίας είναι οι Αυλές της Ευρώπης του 18ου αιώνα και η μουσική που γραφόταν και παιζόταν σε αυτές.

    Το τσέμπαλο, κυρίαρχο πληκτροφόρο όργανο σε όλο το 18ο αι. αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος κάθε μουσικού συνόλου ενώ το φλάουτο τραβέρσο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό όργανο σε μουσικούς και άρχοντες, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Φρειδερίκος ο Μεγάλος έπαιζε ο ίδιος φλάουτο και αυτό στάθηκε αφορμή για τη σύνθεση πλούσιου ρεπερτορίου για το όργανο αυτό από πλήθος σημαντικών συνθετών της εποχής.

    [31] "ΕΜΠΟΥΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"-ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (11:46 UTC+2)

    Η έκθεση «Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΙΕΤ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona της Ισπανίας, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Eudald Solΰ. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Girona της Ισπανίας (Ιούνιος 2004), τη Λευκωσία (Νοέμβριος 2004 - Μάρτιος 2005) και την Αθήνα (Μάρτιος - Μάιος 2005). Κατόπιν, θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.

    Ο Αλέξης Eudald Solΰ (1946-2001), ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες και μελετητές της κλασικής και σύγχρονης Ελλάδας στην Ισπανία, σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 1979 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μελέτες πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη». Από το 1972 άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και την Κύπρο, γοητευμένος από τον αρχαίο αλλά και από τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Διετέλεσε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης. Ο Αλέξης Eudald Solΰ συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος πολλών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για τη μελέτη και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, δημοσίευσε πολλές μελέτες για Έλληνες συγγραφείς και μετέφρασε στα καταλανικά ποιήματα του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ελύτη και άλλων.

    Στην έκθεση, ο γνωστός Καταλανός χαράκτης Joan Barbarΰ παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σ' ένα ταξίδι επιστροφής από την αρχαία πόλη Εμπόριον, Empuries (την ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ.), στον ελληνικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, με οδηγό τον Eudald Solΰ. O Solΰ μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης, με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία, απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

    Το 1992, ο λογοτέχνης Solΰ και ο χαράκτης Barbarΰ δημοσίευσαν στα καταλανικά τη βιβλιοφιλική έκδοση Empuries, inici d'un retorn (Εμπούριας, αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό και λογοτεχνικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την τωρινή έκθεση η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.

    [32] ΔΙΑΛΕΞΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Η Θεσσαλονίκη από τον Κάσσανδρο έως τον Μ. Κωνσταντίνο» θα δώσει η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, , την Πέμπτη 21 Απριλίου 2005, ώρα 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και συγκεκριμένα σε σειρά ομιλιών για τη Θεσσαλονίκη, που οργανώνεται με αφορμή τη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της πόλης που θα λειτουργεί στο Λευκό Πύργο από το 2006.

    Η κ. Στεφανίδου-Τιβερίου τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη, έχοντας δημοσιεύσει μία μονογραφία και πολλές μελέτες που αναφέρονται σε γλυπτά και αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης, όπως στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου και την αρχαία Αγορά.

    [33] "ΟΙ ΖΕΪΜΠΕΚΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ" ΤΟΥ Θ. ΚΟΡΟΒΙΝΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (10:33 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας» θα παρουσιάσει την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, στον Ιανό ο φιλόλογος Θωμάς Κοροβίνης. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και μουσικός Μανώλης Ρασούλης ενώ θα τραγουδήσουν η Ντίλεκ Κοτς και ο Θωμάς Κοροβίνης. Παράλληλα θα γίνει προβολή διαφανειών.

    Πρόκειται για μια εκτενή ιστορική και λαογραφική μελέτη, η οποία ερευνά το ζήτημα της καταγωγής της ιστορίας των πολιτιστικών εκδηλώσεων του μικρασιατικού λαού των ζεϊμπέκων. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1987 μέχρι το 1995 υπηρέτησε στο Ζάππειο και το κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Το 1995 βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο λαογνωσίας Αμπντί Ιπεκτσί. Είναι συλλέκτης ελληνικών και τουρκικών δίσκων γραμμοφώνου και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έργα του: «Τουρκικές παροιμίες» (Διαγώνιος 1987 Άγρα 1988), «Γιουνούς Εμρέ-Καρατζαογλάν» (μετάφραση και απαγγελία, κασέτα αρ.4, Διαγώνιος 1987), «Οι ασίκηδες» (Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από το 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Εξάντας 1992), «Μπακή Νεντίμ» (μετάφραση και απαγγελία, κασέτα αρ.9 Διαγώνιος 1994), «Ο Τσακιτζής του Γιασάρ Κεμάλ» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, Άγρα 1994), «Κανάλ Ντ' Αμούρ» (αφήγημα για το ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του 80, Άγρα 1996), «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου» (Ελευθεροτυπία 1997), «Φαχισέ Τσίκα» (αφήγημα, Άγρα 1998), «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές παροιμίες» (Άγρα 1998), «Το Χτικιό της Άνω Τούμπας» (ΙΑΝΟΣ 2003) και «Τρία Ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα» (ΙΑΝΟΣ 2004). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Διαγώνιος», «Εντευκτήριο», «Ντέφι», «Οδός Πανός», «Τραμ», «Παρατηρητής», «Δίφωνο», «Εν χορδαίς», «Γιατί», με το μουσικοκαλλιτεχνικό συγκρότημα «Βόσπορος» και το Κ.Θ.Β.Ε.

    [34] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20/4 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SCHOOLWAVE

    Αθήνα, 15 Απριλίου 2005 (09:23 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τα μαθητικά συγκροτήματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στο "Schoolwave", το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής με πρωταγωνιστές μαθητές από όλο το Λεκανοπέδιο.

    Το Schoolwave είναι ένα διήμερο φεστιβάλ μουσικής το οποίο διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και το περιοδικό "Schooligans". Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι) το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου.

    Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να παίξουν τη μουσική που τους αρέσει (τραγούδια άλλων ή δικά τους) και όχι να μπουν σε διαδικασία ανταγωνισμού. Θα γίνει μόνο μια πρώτη επιλογή με ζωντανές ακροάσεις τον Μάιο, περίπου 20 συγκροτημάτων τα οποία τελικά θα παίξουν. Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Active Member, οι Raining Pleasure και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης.

    Αιτήσεις συμμετοχής έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της Αττικής, ενώ μπορούν να υποβληθούν και "ηλεκτρονικά" μέσα από τη δικτυακή πύλη του Δήμου www.cityofathens.gr . Πληροφορίες δίνονται επίσης και στη «Γραμμή του Δημότη» στο τηλ 195.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 April 2005 - 18:13:54 UTC