Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
  • [02] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ
  • [03] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΥΛΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
  • [04] ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "SILINA"
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [06] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ
  • [08] ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [09] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
  • [11] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΙΜΙΤΣ
  • [12] ΒΙΖΕΣ ΣΕ 50.000 ΚΟΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [13] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Η ΙΝΤΕΡ
  • [16] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [17] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ
  • [18] ΑΝΤΙ-ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΙΝΑ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [20] ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΙΚΑΤΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [21] Ο Θ. ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [22] 70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

  • [01] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2005 (12:45 UTC+2)

    "Ανασχηματισμός δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να γίνει", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας στα "σενάρια" περί ανασχηματισμού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση πορεύεται κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, δεν χρειάζεται συντονιστής", ενώ απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους σημείωσε "απορώ γιατί βγάζετε κάθε φορά αυτό το θέμα το οποίο διαψεύδεται".

    " Πορευόμαστε καλά. Θα πάμε καλά. Η πορεία νομίζω ότι είναι δυναμική. Αυτό το αντιλαμβάνεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, που δίνει αμέριστη στήριξη και στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι συζητήθηκαν αναπτυξιακά ζητήματα και τόνισε ότι η εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου έχει ξεκινήσει με πολύ θετικές προοπτικές. Σημείωσε ότι ο σχεδιασμός και η έγνοια της κυβέρνησης είναι για την Περιφέρεια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στην ανταγωνιστικότητα.

    [02] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λουξεμβούργο, 16 Απριλίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά την ενημέρωσή τους από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, κατά τη διάρκεια της διήμερης άτυπης συνόδου, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα (Σάββατο) στο Λουξεμβούργο.

    «Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, συζητήσαμε μία σειρά από θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ε.Ε. με χώρες όπως την Κίνα, τον Καύκασο την Μ. Ανατολή, καθώς και για τις Ευρωμεσογειακές σχέσεις.

    »Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου, τόσο στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και όλους μαζί, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι εταίροι μας άκουσαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

    »Η Προεδρία συνοψίζοντας τόνισε ότι η θέση της Ε.Ε. είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Σε λίγες μέρες θα έχει συνάντηση με τα Σκόπια και αναμένεται το θέμα αυτό να τεθεί στο πλαίσιο και των γνωστών εξελίξεων: τα Σκόπια χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την δική της απάντηση στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης στην ΝΕΤ, μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

    [03] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΥΛΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    Πειραιάς, 16 Απριλίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου «THEODOROS ΙV», σημαίας Ελληνικής, ενημέρωσε σήμερα (Σάββατο) την Λιμενική Αρχή Ελευσίνας ότι κατά την διάρκεια διέλευσης του πλοίου από το δίαυλο Ναυστάθμου Σαλαμίνας προς τις εγκαταστάσεις Ασπροπύργου έπλευσε εκτός ορίων διαύλου με αποτέλεσμα την παροδική προσάραξή του σε αβαθή.

    Το δεξαμενόπλοιο συνέχισε αυτοδύναμα τον πλου του μέχρι το αγκυροβόλιο Ασπροπύργου όπου και αγκυροβόλησε. Μετά από έλεγχο του πληρώματος διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στο Νο 3 δεξιό διπύθμενο, η οποία αντιμετωπίζεται με ίδια μέσα του πλοίου.

    Πλησίον του πλοίου βρίσκονται ρυμουλκά σκάφη για παροχή βοήθειας αν αυτό απαιτηθεί, ενώ δεν διαπιστώθηκε ρύπανση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

    [04] ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "SILINA"

    Πειραιάς, 16 Απριλίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Το φορτηγό πλοίο «SILINA», σημαίας Αγ. Βικεντίου, ανέφερε σήμερα (Σάββατο) στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι 92 ν.μ., νοτιοδυτικά της Πύλου εντόπισε ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και πλησίον του υπήρχε σωστική λέμβος με δύο επιβαίνοντες που είχαν εγκαταλείψει το φλεγόμενο σκάφος.

    Οι δύο επιβαίνοντες, Βρετανοί υπήκοοι (πατέρας και κόρη) περισυλλέγησαν από το πλήρωμα τού εν λόγω πλοίου και είναι απολύτως καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, είχαν αναχωρήσει από Μάλτα με προορισμό την Ελλάδα.

    Το φορτηγό πλοίο «SILINA» είχε αποπλεύσει από Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι Πάζαλο Ιταλίας, όπου και θα αποβιβάσει τα δύο άτομα που περισυνέλεξε.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2005 (20:05 UTC+2)

    «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις, που είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο, έχουν τη σημασία τους όταν τις μελετά κανείς συγκριτικά και ιδιαίτερα για τις τάσεις που αυτές καταγράφουν. Ορθώς, λοιπόν, αισθάνθηκε την ανάγκη να παραβιάσει τη συνήθειά του και να σχολιάσει τη σημερινή δημοσκόπηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου.

    «Είναι μια δημοσκόπηση με ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά για τη ΝΔ. Μια δημοσκόπηση που καταγράφει τις αρνητικές τάσεις για την κυβέρνηση, σε όλους τους δείκτες, τάσεις τις οποίες καταγράφουν και όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία περίοδο. Μια δημοσκόπηση στην οποία καταγράφεται η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ, και καταρρίπτεται το, έως τώρα λεγόμενο, ότι 'η ΝΔ χάνει αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει'», τόνισε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:

    «Ένα, μόλις, χρόνο μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε δυναμική. Όλες οι συγκρίσεις για το τι συνέβαινε ένα χρόνο πριν είναι καταλυτικές για τη ΝΔ και το μόνο που έχει να προβάλλει η κυβέρνηση είναι νέες υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον, όταν με την πολιτική της δημιουργεί ένα ζοφερό παρόν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    »Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καραμανλής, εισπράττουν τα επίχειρα των λανθασμένων πολιτικών τους, της ασυνέπειας, της αναξιοπιστίας και της ανικανότητάς τους.

    »Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα συνεχίσει με σταθερά βήματα την πορεία του και την πολιτική του δράση, ώστε να κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, ως αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα, για να μπορεί να είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση αύριο», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης.

    [06] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Την προσεχή Πέμπτη, 21 Απριλίου, πρόκειται να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εισηγήσεις των δυο δικαστικών για την υπόθεση των συμβασιούχων. Οι δυο εισηγητές, Κ. Πισπιρίγκος και Γ. Τσιμέκας, προτείνουν να κριθεί αντισυνταγματικό το Π.Δ. 164/2004 και για το λόγο αυτό να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

    Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συμβασιούχοι οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, που επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα για τις παραπάνω εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι σ΄ αυτά αποσιωπάται πως το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα που λύνει την ομηρία των συμβασιούχων, πέρασε από επεξεργασία και κρίθηκε συνταγματικό από την ειδική σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    «Παρά τα ερωτηματικά που δημιουργούν οι -άγνωστες στην ως τώρα διαδρομή του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου- επιλεκτικές διαρροές σε μερίδα ΜΜΕ των συμπερασμάτων εισηγήσεων πριν αυτές καν κατατεθούν, ουδείς αμφιβάλλει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τιμώντας την αποστολή και την παράδοσή του, και λαμβάνοντας υπόψη το θετικό Πρακτικό Επεξεργασίας της Ολομέλειάς του που συνοδεύει το Π.Δ. 164/2004, θα επιλύσει το τόσο κρίσιμο αυτό, από νομικής αλλά και κοινωνικής πλευράς, ζήτημα κατά τρόπο που συνδυάζει αρμονικά την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος, την συμβατή με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο ερμηνεία του και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ομηρίας των συμβασιούχων υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στις εργασίες του οργανωτικού συνεδρίου του κόμματος, χαρακτήρισε «πρόκληση» τις εισηγήσεις των δυο δικαστικών, επιτέθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν θα ανεχθεί «νέα ομηρία συμβασιούχων».

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ

    Καστοριά, 16 Απριλίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομαρχία Καστοριάς θα σταθούν αρωγοί στη χρηματοδότηση του Σαλονιού Γούνας που θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σήμερα ο Νομάρχης Κωνσταντίνος Λιάντσης στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Λάζαρο Φωτιάδη, κατά την επίσκεψή του στους χώρους της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας που κλείνει τις πύλες της αύριο Κυριακή.

    Ειδικότερα ο κ. Λιάντσης ανέφερε ότι σε σημερινή συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Χρήστο Φώλια συζήτησαν και αποφάσισαν να στηρίξουν το master plan της γούνας για την Νέα Υόρκη. Επίσης ο Νομάρχης έκανε αποδεκτή την πρόταση να γίνει προσπάθεια να στηριχθεί η γούνα και στην Ισπανία.

    Όπως είπε ο κύριος Λιάντσης τόσο ο κύριος Φώλιας όσο και ο ίδιος έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα "καλλιτεχνήματα" που παρουσιάζονται στην 30η Έκθεση Γούνας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου τίμησε τον Νομάρχη με την ειδική πλακέτα των τριάντα χρόνων λειτουργίας της Έκθεσης αλλά και των ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του συνδέσμου. για την στήριξη του κλάδου της γουνοποίας.

    Ο νομάρχης ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο και επισήμανε τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός κατά δήλωσή του θα πρέπει να θεωρούνται από το Σύνδεσμο Πρεσβευτές για την προώθηση της γούνας στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών ανακοίνωσε ότι από πλευράς εμπορικής κίνησης η 30η Διεθνή Έκθεση πάει πάρα πολύ καλά και οι εκθέτες είναι ευχαριστημένοι

    [08] ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 16 Απριλίου 2005 (14:02 UTC+2)

    O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josι Manuel Barrosο θα επισκεφθεί την έκθεση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών με τίτλο «Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα», που διοργανώνεται τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 και ώρα 9.30 π.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο και στην οποία θα ξεναγηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.

    Κατά την ξενάγηση θα παρευρίσκονται οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ.κ. Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Γιάννης Τσουκαλάς, ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ανταγωνιστικότητας 2005 και περιλαμβάνει εκθέματα τόσο των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Κέντρων τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΚΕΘΕ, ΕΚΕΤΑ, ΕΤΑΚΕΙ, ΙΕΛ, ΙΤΕ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΚΑΠΕ), καθώς και του ΕΘΙΑΓΕ (το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (το οποίο εποπτεύεται από το ΥΠΑΝ, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) όσο και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

    Στην είσοδο του Ζαππείου θα εκτίθενται το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» (με το ρομπότ του), το πρώτο τηλεσκόπιο νετρίνο στον κόσμο και ο πλωτήρας του συστήματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

    Τα εκθέματα είναι αποτελέσματα ερευνητικών και τεχνολογικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ «Ανταγωνιστικότητα» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και συγχρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

    Στα περίπτερα θα βρίσκονται ανώτατα στελέχη των φορέων και ερευνητές που θα παρέχουν όλες τις επιπρόσθετες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα γίνονται επιδείξεις και παρουσιάσεις.

    [09] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 15 Απριλίου 2005 (22:24 UTC+2)

    Στο ''κόκκινο'' έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, έπειτα από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών ΙΒΜ, Samsung Electronics, SonyEricsson και SunMicrosystems.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,09% και διαμορφώθηκε στις 4.891,60 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,04% συρρικνώθηκε στις 4.312,25 μονάδες, ενώ στις 4.032,28 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 1,92%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,86% υποχώρησε στις 3.141,89 μονάδες, στο Μιλάνο ο Mibtel σημείωσε πτώση 2,30% στις 24.339,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 0,19% διαμορφώθηκε στις 6.018,97 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 1,26%, έκλεισε στις 364,26 μονάδες.

    [10] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (21:33 UTC+2)

    Τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών για την αποτελεσματικότερη άσκηση οικονομικής διπλωματίας, την αναθέρμανση των εξαγωγών και την επαναδημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τον νευραλγικό αυτόν τομέα της οικονομίας ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την ομιλία του σε ενημερωτική ημερίδα για την αξιοποίηση των διεθνών γραφείων Ο.Ε.Υ, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 27ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ).

    Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο κ.Στυλιανίδης, προωθεί δύο προεδρικά διατάγματα, με τα οποία χαράσσεται νέα στρατηγική στην οικονομική διπλωματία και διορθώνονται λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

    Ειδικότερα, με το πρώτο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, που θα ασκηθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ με το δεύτερο, το οποίο στην παρούσα φάση τελεί υπό επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναδιοργανώνεται η Β' Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών και μετεξελίσσεται, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, σε «στρατηγείο οικονομικής διπλωματίας».

    Η νέα διεύθυνση θα συνεργάζεται στενά με τις 140 ελληνικές πρεσβείες τα 60 γραφεία ΟΕΥ και τις πολιτικές διευθύνσεις του υπουργείου και θα υποδεικνύει σε ποιες από τις ξένες αγορές θα δίδεται προτεραιότητα. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός φέτος δίδεται προτεραιότητα σε 8 χώρες- αγορές.

    Στη νέα διεύθυνση θα υπάγεται και υποδιεύθυνση έργο της οποίας θα είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της αγοράς κάθε χώρας, το θεσμικό πλαίσιο και τις όποιες αλλαγές, τα μακροοικονομικά μεγέθη και τις εκθέσεις που πρόκειται να γίνουν ώστε να συμμετέχει, όπου την ενδιαφέρει, και η χώρα μας. Επίσης, στην ίδια διεύθυνση θα υπάγονται και οι υποδιευθύνσεις διεθνών οργανισμών και Επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η τελευταία, μεταξύ άλλων, θα φέρει την ευθύνη εκπαίδευσης ακόμη και των πολιτικών διπλωματών στην οικονομική διπλωματία. Μάλιστα ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι η αξιολόγηση των διπλωματών θα γίνεται πλέον σε σημαντικό βαθμό και με βάση τις επιδόσεις τους στην οικονομική διπλωματία.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική επιτυχία την υπογραφή του πολιτικού μνημονίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε το διαπραγματευτικό ''κομμάτι'' της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως τα κέρδη που θα αποφέρει ο αγωγός στην οικονομία θα ''πηγαίνουν'' αποκλειστικά στο βορειοελλαδικό χώρο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΚΑΓΕΜ Στέργιος Πέτκος σημείωσε ότι η Ελλάδα παράγει πολύ καλά και ανταγωνιστικά γεωργικά μηχανήματα και αυτό που χρειάζεται για να αναπτύξει ο κλάδος εξαγωγική δραστηριότητα είναι η προβολή των προϊόντων.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Σωτήρης Μαγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο κλάδος των κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων συνεισφέρει πολλά στην οικονομία αλλά «θέλει βοήθεια γιατί έχει μείνει πίσω», καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Ευγένιος Πλαλής, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της ΕΚΑΓΕΜ να δραστηριοποιηθούν στις εξαγωγές αναπτύσσοντας συνεργασίες και δημιουργώντας ανταγωνιστικά προϊόντα.

    [11] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΙΜΙΤΣ

    Βελιγράδι, 16 Απριλίου 2005 (10:41 UTC+2)

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου ΠΡΕΓΚΛΕΝΤ, με τίτλο «Δεκαπενταετής διαμάχη για το όνομα» δημοσιεύει είδηση του πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, η οποία γράφει τα ακόλουθα :

    «Η νέα καθυστέρηση στις συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, που γίνονται με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ήταν η αφορμή που ώθησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να απευθυνθεί , με επιστολές του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Στις επιστολές αυτές ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση της δεκαπενταετούς διαμάχης για το όνομα, με τη βόρειο γείτονα , παρόλο που η πρόταση Νίμιτς δεν την ικανοποιεί πλήρως.

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε όπως η Μακεδονία στο μέλλον ονομάζεται «Republika Makedonija - Skopje», στα κυριλλικά και χωρίς μετάφραση.

    Όμως στην πρόταση αυτή αντιδρούν τα Σκόπια, των οποίων η ΥΠΕΞ Ιλινκα Μίτρεβα, δήλωσε ότι επιμένουν η χώρα να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» .

    Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες άρχισαν τη διαμάχη για το θέμα αυτό το 1991, όταν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η πιο νότια Δημοκρατία της, ως νέο και ανεξάρτητο κράτος εισήγαγε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, διότι σε αυτήν την κίνηση της γείτονος φάνηκε όχι μόνο η πρόθεση υφαρπαγής, για αποκλειστική χρήση, του ονόματος της βόρειας ελληνικής επαρχίας, αλλά και εδαφικές βλέψεις των Σκοπίων εις βάρος της.

    Συνέπεια αυτού ήταν η αναβολή της διεθνούς αναγνώρισης της Μακεδονίας, μέχρι το 1993, που έγινε δεκτή στον ΟΗΕ με την ονομασία «ΠΓΔΜ». Αυτή ήταν μια λύση που ικανοποιούσε τα ελληνικά αιτήματα.

    Παρόλο που εν τω μεταξύ, οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά, η διαφορά για την ονομασία παραμένει.

    Οι συνομιλίες για να ξεπερασθεί το πρόβλημα ξεκίνησαν το 1995 , με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ αλλά καμιά από τις προτεινόμενες εκδοχές που βρέθηκαν στο τραπέζι (Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία των Σκοπίων) δεν πέρασε. Πέρυσι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις ελληνο- αμερικανικές σχέσεις και ενίσχυση της αντιαμερικανικής διάθεσης στην Ελλάδα.

    Η Ουάσιγκτον τώρα στηρίζει την πρόταση του ΟΗΕ .

    Ο Καραμανλής υποστηρίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του ονόματος θα είχε μεγάλη σημασία για τους Μακεδόνες, διότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις πιθανότητές τους για ταχύτερη προσέγγισης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Μακεδονία , εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, θα μπλοκάρει την πορεία της γείτονος προς την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση».

    [12] ΒΙΖΕΣ ΣΕ 50.000 ΚΟΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 16 Απριλίου 2005 (10:36 UTC+2)

    Η εφημερίδα του Βελιγραδίου ΠΟΛΙΤΙΚΑ, αναφέρεται σε εσωτερική έκθεση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας για καταχρήσεις στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων στο Γερμανικό Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα.

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση, σχολιάζει, είναι το γεγονός ότι στην έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για «Γραφείο Συνδέσμου» σημειώνεται ότι το Γραφείο Σύνδέσμου της Πρίστινα υπάγεται στην Γερμανική Πρεσβεία των Τιράνων

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΑ παραθέτει και σημεία από δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΕΛΤ, σύμφωνα με το οποίο «από τον Φεβρουάριο 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2004 εκδόθηκαν από το Γραφείο Συνδέσμου της Γερμανίας 50.000 βίζες, πολλές από τις οποίες χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ ορισμένες από αυτές αφορούσαν άτομα που βρίσκονται σε λίστες ανεπιθυμήτων».

    Επίσης όλος ο σημερινός Τύπος δημοσιεύει δήλωση του Πρέσβη της Γερμανίας στο Βελιγράδι Αντρέας Τσόμπελ, ο οποίος χθες ανέφερε ότι «η παράδοση του Νέμποϊσα Πάβκοβιτς στη Χάγη αποτελεί προϋπόθεση ώστε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, την 25η Απριλίου, να επικυρώσει τη θετική μελέτη σκοπιμότητας για την προσέγγιση της Σ - Μ με την ΕΕ».

    [13] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 16 Απριλίου 2005 (10:33 UTC+2)

    Όλος ο σερβικός Τύπος, αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης να αποφυλακίσει προσωρινά, μέχρι την έναρξη της δίκης τους, τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πρώην Πρόεδρο της Σερβίας, τον Νίκολα Σάινοβιτς, πρώην αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Κυβέρνησης και τους τέως στρατηγούς Ντράγκολιουμπ Όιντανιτς και Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς.

    Το Δικαστήριο αιτιολόγησε αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι η προφυλάκιση του Μιλουτίνοβιτς έχει ήδη διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, ενώ έλαβε σοβαρά υπόψη και τις εγγυήσεις που κατέθεσε η Σερβική Κυβέρνηση.

    Προηγούμενο στα χρονικά του ΔΠΔ της Χάγης αποτελεί το γεγονός ότι η απόφαση για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς ελήφθη χωρίς να διεξαχθεί σχετική συζήτηση στο Δικαστήριο.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα ΝΤΑΝΑΣ σε όλες τις αποφάσεις για την προσωρινή απελευθέρωση των κατηγορουμένων των Δικαστηρίων αναφέρεται και στην εμφανή πρόοδο που έχει συντελεσθεί στη συνεργασία της Σερβίας με το ΔΠΔ.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 16 Απριλίου 2005 (09:58 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι δηλώσεις πρώην και νυν αξιωματούχων για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο τη συνένωση του κεντρώου χώρου και η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ψεύδονται για τις περιουσίες στα

    κατεχόμενα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "συνεχίζει να αρνείται να παραδεχθεί

    ότι ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα ήταν συνέπεια του 'όχι'" ενώ ο Αλέκος

    Μαρκίδης απορρίπτει τα όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον παραπέμπει

    σε πρόνοιες του σχεδίου, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το καθεστώς των περιουσιών σε σχέση

    με τις οικοδομές. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ως μια πρώτη αντίδραση στα όσα ο Πρόεδρος

    Παπαδόπουλος είπε στη διακαναλική συνέντευξη προχθές, σημειώνει την παντελή έλλειψη

    στρατηγικής στη διαχείριση του Κυπριακού και εκφράζει διαφωνία σε ό,τι αφορά θέματα

    στρατηγικής και τακτικής, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου

    Αναστασιάδη.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Διαπλοκές με τα μηχανέλαια'' γράφει ότι

    σοβαρές καταγγελίες για διαπλεκόμενα συμφέροντα σε βαθμό σκανδάλου έγιναν στην

    Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε σχέση με την περισυλλογή και επεξεργασία

    χρησιμοποιημένων μηχανέλαιων. Εγινε μάλιστα καταγγελία για παράνομη διακίνηση και

    καύση πέραν των τριών χιλιάδων τόνων. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή σύσκεψη στο

    Υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η παραχώρηση από φέτος και για τα επόμενα χρόνια

    αυξημένης κρατικής χορηγίας στα αθλητικά σωματεία που θα ανέρχεται σε 1,5

    εκατομμύρια λίρες ετησίως.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Τρίτος πόλος χωρίς το ΔΗΚΟ'' γράφει ότι σε σύσκεψη χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο με αντικείμενο τη συνένωση του κεντρώου χώρου, ''οι μικροί'' διεκδίκησαν τη διάλυση και τη μετεξέλιξη

    του ΔΗΚΟ σε νέο κόμμα στο οποίο θα έχουν θέση και οι ίδιοι, ωστόσο ο Πρόεδρος του

    κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.

    Αλλού γράφει ότι ανοησίες χαρακτήρισε ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και

    Επιχειρηματιών τη θέση που διατυπώνει η κυβέρνηση Ερντογάν ότι ο ελλιμενισμός πλοίων

    σε τουρκικά λιμάνια με κυπριακή σημαία ή που προέρχονται από κυπριακά λιμάνια καθώς

    και η πτήση κυπριακών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία αποτελούν "υπηρεσίες" και δεν

    καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση.

    "Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μας δουλεύουν;'' γράφει ότι ο τέως και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνούν κάθετα για το αν υπάρχει νομοθεσία που

    επιτρέπει την παρακολούθηση συνδιαλέξεων εγκληματικών στοιχείων, ενώ τέως Γενικός

    Εισαγγελέας διαψεύδει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ο νυν

    Αρχηγός Αστυνομίας διαφωνεί με την εκδοχή του νυν Προέδρου και συμφωνεί με αυτήν του

    τέως. Αλλού γράφει ότι σε διαθεσιμότητα τελεί από χθες ο Διευθυντής Φαρμακευτικών

    Υπηρεσιών Λούης Παναγή ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή έρευνας για τις αγορές

    φαρμάκων από το δημόσιο και τις καταγγελίες για παράτυπες συνοπτικές διαδικασίες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αγγίζει τις Βάσεις η κωδικοποίηση'' γράφει ότι στην κωδικοποίηση των θέσεων που αγγίζουν τις ''περιοχές ανησυχιών'' όπως παρουσιάσθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων. Το ζήτημα αυτό έχει παρουσιαστεί μαζί με τον υπόλοιπο κατάλογο των

    κωδικοποιημένων θέσεων των κομμάτων. Αλλού γράφει ότι την προσωρινή αναστολή των

    δυναμικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από

    διαβεβαιώσεις που εξασφάλισαν από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, σύμφωνα με τις οποίες σύντομα θα απορροφηθεί ένας επιπρόσθετος αριθμός εργαζομένων ανάλογα με

    τις ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μαρκίδης Vs Κληρίδη'' γράφει ότι σε

    αντικρουόμενες εκδοχές με αποκαλύψεις και παραδοχές συνεχίζουν να προβαίνουν οι

    πρώην κυβερνώντες σε ότι αφορά τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών

    συνδιαλέξεων. Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διέψευσε ότι ο ίδιος έδωσε

    οποιαδήποτε συγκατάθεση ή γνώριζε ότι υπήρχε σύστημα παρακολούθησης τηλεφωνικών

    συνδιαλέξεων εγκληματικών στοιχείων. Αλλού αναφέρεται στην προχθεσινή διακαναλική

    συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου και γράφει ότι σύμφωνο βρίσκουν το ΑΚΕΛ οι

    τοποθετήσεις του Προέδρου στο Κυπριακό και όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ του κόμματος

    Δημήτρης Χριστόφιας ''με πειστικότητα και εμβρίθεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε

    σε ό,τι ρωτήθηκε''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο φόβος των

    ταξιδιωτικών πρακτόρων για τον τουρισμό'' γράφει ότι Ε/Κ ταξιδιωτικοί πράκτορες που

    έχουν ως έδρα τους τη Βρετανία δήλωσαν χθες ότι ήταν απλώς ζήτημα χρόνου προτού ένας

    από τους τέσσερις μεγαλύτερους οργανωτές ταξιδιών της Βρετανίας ασκήσει πίεση για

    την πώληση ταξιδιωτικών πακέτων με προορισμό τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η

    Κεντρική Τράπεζα δια του Διοικητή της Χριστόδουλου Χριστοδούλου διέψευσε δημοσίευμα

    εφημερίδας στο οποίο γινόταν λόγος για υποτίμηση της κυπριακής λίρας με την εισαγωγή

    της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2.

    (ΜΠΕ- ΚΥΠΕ)

    [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Η ΙΝΤΕΡ

    Γενεύη, 15 Απριλίου 2005 (23:26 UTC+2)

    Με ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε η Ιντερ από την UEFA, για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα Ιντερ - Μίλαν για την προημιτελική φάση του Champions League. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας είχε διακοπεί στο 73' και ενώ η Μίλαν προηγούνταν με 1-0, όταν οπαδοί της Ιντερ πέταξαν φωτοβολίδες στο γήπεδο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, σε περίπτωση που η Ιντερ υποπέσει σε νέο παράπτωμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα τιμωρηθεί με επιπλέον ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.

    Επίσης, η ομάδα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 250.000 δολαρίων, ενώ έχει τρεις ημέρες προθεσμία για να καταθέσει έφεση.

    Το ματς κατοχυρώθηκε στην Μίλαν με σκορ 3-0.

    [16] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (23:01 UTC+2)

    Στο Σαρλερουά του Βελγίου θα ταξιδέψει αυθημερόν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης την ερχόμενη Τρίτη, 19 Απριλίου, για να βρεθεί μαζί με χιλιάδες άλλους Μακεδόνες στο πλευρό της ομάδας μπάσκετ του Μακεδονικού Κοζάνης, ο οποίος αγωνίζεται στο μεγάλο τελικό του ULEB CUP, αντιμετωπίζοντας την λιθουανική ομάδα Λιέτουβος Ρίτας.

    [17] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Απριλίου 2005 (22:50 UTC+2)

    Το νέο κλειστό γυμναστήριο στον Άγιο Αθανάσιο θα εγκαινιάσει την Κυριακή 17/4/2005 στις 7.30 το βράδυ ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Το νέο γυμναστήριο, το κόστος του οποίου ανήλθε στα 427.051 ευρώ, περιλαμβάνει κεντρική αίθουσα αθλοπαιδιών 680 τ.μ., ενώ το εμβαδόν των αποδυτηρίων φθάνει στα 192 τ.μ.

    Μετά την τελετή των εγκαινίων ο κ. Ψωμιάδης θα παρακολουθήσει αγώνα KICK-BOXING για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας βαρέων βαρών.

    [18] ΑΝΤΙ-ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΙΝΑ

    Σανγκάη, 16 Απριλίου 2005 (10:58 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις εναντίον του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, στη Σανγκάη το Σάββατο, όταν Κινέζοι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια με στόχο ιαπωνικά εστιατόρια και έκαψαν το εθνικό σύμβολο της Ιαπωνίας.

    Διαδηλωτές διέσπασαν τις γραμμές των αστυνομικών και εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια εναντίον του ιαπωνικού προξενείου.

    Οι αρχές της Κίνας αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις ιαπωνικές διπλωματικές αποστολές της και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις από άλλο ένα κύμα διαδηλώσεων.

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 15 Απριλίου 2005 (23:55 UTC+2)

    Πτωτικά -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- κινήθηκε την Παρασκευή η Wall Street. O Dow Jones έκλεισε στις 10.087,51 μονάδες, με πτώση 191,24 μονάδων (1,86%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.908,15 μονάδες, με απώλειες 38,56 μονάδων (1,98%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.142,62 μονάδες, μειωμένος κατά 19,43 μονάδες (1,67%).

    [20] ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο ΝΑΓΚΙΜΠ ΜΙΚΑΤΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Βηρυτός, 15 Απριλίου 2005 (21:55 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, διόρισε απόψε τον βουλευτή και πρώην υπουργό δημοσίων έργων Ναγκίμπ Μικάτι στην πρωθυπουργία της χώρας, στη θέση του Ομάρ Καράμι ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές τις εβδομάδας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 49χρονος Μικάτι κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών και θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου, αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.

    [21] Ο Θ. ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2005 (15:46 UTC+2)

    Την Παρασκευή 22 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ, στον «ΙΑΝΟ» (Αριστοτέλους 7), ο Θωμάς Κοροβίνης παρουσιάζει το βιβλίο του «Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», εκδόσεις «ΑΓΡΑ». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και μουσικός Μανόλης Ρασούλης, ενώ θα τραγουδήσουν η Ντιλέκ Κοτς και ο Θωμάς Κοροβίνης. Παράλληλα θα γίνει προβολή διαφανειών.

    Πρόκειται για μια εκτενή ιστορική και λαογραφική μελέτη, η οποία ερευνά το ζήτημα της καταγωγής της ιστορίας των πολιτιστικών εκδηλώσεων του μικρασιατικού λαού των ζεϊμπέκων. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

    Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1987 μέχρι το 1995 υπηρέτησε στο Ζάππειο και το κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Το 1995 βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο λαογνωσίας Αμπντί Ιπεκτσί. Είναι συλλέκτης ελληνικών και τουρκικών δίσκων γραμμοφώνου και μελετητής του λαϊκού τραγουδιού. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έργα του: Τουρκικές παροιμίες (Διαγώνιος 1987 - Άγρα 1988), Γιουνούς Εμρέ -Καρατζαογλάν (μετάφραση και απαγγελία, κασέτα αρ.4, Διαγώνιος 1987), Οι ασίκηδες (Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από το 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Εξάντας 1992), Μπακή Νεντίμ (μετάφραση και απαγγελία, κασέτα αρ.9 Διαγώνιος 1994), Ο Τσακιτζής του Γιασάρ Κεμάλ (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, Άγρα 1994), Κανάλ Ντ' Αμούρ (αφήγημα για το ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του 80, Άγρα 1996), Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου (Ελευθεροτυπία 1997), Φαχισέ Τσίκα (αφήγημα, Άγρα 1998), Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές παροιμίες (Άγρα 1998), Το Χτικιό της Άνω Τούμπας (ΙΑΝΟΣ 2003) και Τρία Ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα (ΙΑΝΟΣ 2004). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Διαγώνιος, Εντευκτήριο, Ντέφι, Οδός Πανός, Τραμ, Παρατηρητής, Δίφωνο, Εν χορδαίς, Γιατί, με το μουσικοκαλλιτεχνικό συγκρότημα «Βόσπορος» και το Κ.Θ.Β.Ε.

    [22] 70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2005 (12:03 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «70 χρόνια Πειραματικό» θα εγκαινιαστεί στις 19 Απριλίου ( 8.00 μμ) στην αίθουσα τέχνης Ιανός. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Βούλα Λιόλιου και η Άννα Αγγελοπούλου και η διάρκειά της είναι από 15 έως 28 Απριλίου 2005.

    Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέτος γιορτάζει εβδομήντα χρόνια λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, οργανώνεται έκθεση με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής. γλυπτικής και κεραμικής, που οι μαθητές του Γυμνασίου αλλά κυρίως του Λυκείου δημιούργησαν στο μάθημα των εικαστικών. Παράλληλα με τις δημιουργίες των μαθητών θα εκτίθενται και έργα των ζωγράφων που υπηρέτησαν ως καθηγητές του μαθήματος αυτού στο Σχολείο (Πολύκλειτου Ρέγκου, Κασόλα Ιωάννη, Χαριβούλου Μαρίας, Παραλή Νίκου, Τρίμη Ελισάβετ, Λιόλιου Βούλας). Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Παραλή, για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του.

    Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο συνυπάρχουν όλες οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τομέα Παιδαγωγικής και Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σ' ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας που χτίστηκε το 1933 σύμφωνα με τα σχέδια του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Δημήτριου Πικιώνη. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1934-1935 με πρώτο Επόπτη τον γνωστό παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή τον διακεκριμένο επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε δίδαξαν στο Σχολείο αξιόλογοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι.

    [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2005 (10:02 UTC+2)

    Τριήμερο αφιέρωμα για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Απριλίου, στον πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία «Ανατόλια», στη Θεσσαλονίκη. Το αφιέρωμα διοργανώνει ο οργανισμός Μαλλιάρης - Παιδεία και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Στις 18 Απριλίου, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λογοθέτη «Μίκης Θεοδωράκης - Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα», καθώς και το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης, το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Θα μιλήσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Τσολάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νίκος Μακραντωνάκης.

    Θα ακολουθήσει η συναυλία μουσικών συνόλων «Μουσικό Εργαστήρι Σερρών», υπό τη διεύθυνση του Λευτέρη Αερόπουλου και με έργα Μίκη Θεοδωράκη. Η ηθοποιός Φωτεινή Χαραλαμπίδου θα αφηγηθεί κείμενα. Επιπλέον, θα προβληθεί το βίντεο «Μίκης Θεοδωράκης - Το χρέος».

    Θέμα των εκδηλώσεων της 19ης Απριλίου θα είναι «Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη». Θα μιλήσουν ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Νίκος Παπαδάκης. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το δημοτικό ωδείο Θεσσαλονίκης, τον πιανίστα Ακη Γεροντάκη και τον τραγουδιστή Παναγιώτη Καραδημήτρη, καθώς και προβολή βίντεο του Γιώργο Λογοθέτη με τίτλο «Συνάντηση στο Τολέδο, Ελ Γκρέκο - Νίκος Καζαντζάκης -Μίκης Θεοδωράκης».

    Στις 20 Απριλίου, ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρέδης και ο διδάκτωρ Φιλολογικής Επιστήμης της Ακαδημίας Επιστημών Τιφλίδας θα μιλήσουν στο αφιέρωμα «Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης». Θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα προβληθεί και το βίντεο «Ταξίδι στην Τουρκία με τον Μίκη Θεοδωράκη». Και τις τρεις ημέρες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7μμ.

    Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το ταξίδι του Μίκη».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 April 2005 - 18:13:38 UTC