Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΒΥΛΗΣ
  • [02] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [03] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ
  • [04] ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ
  • [05] ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΦΡΙΚΗΣ-ΑΣΙΑΣ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [07] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ - ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ
  • [08] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [09] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO
  • [10] ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΒΑΒΥΛΗΣ
  • [11] ΔΕΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • [12] ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 3,1% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ Α'
  • [14] Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘ. ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΕΝΩΝ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΟΖΚΙΟΚ
  • [18] MILLIYET: ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [20] ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [21] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ
  • [23] ΣΤΟΝ Γ.ΟΡΦΑΝΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΝΟΨΕΙ EURO 2012
  • [24] Σ.ΚΩΦΙΔΗΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [25] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 27ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [26] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [27] ΡΩΣΙΑ: ΜΥΣΤΙΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΤΑΦΗ Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ
  • [28] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΥ ΤΟΥ ΡΟΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ"
  • [29] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΑΛΛΙΚΟ "ΟΧΙ' ΣΤΟ
  • [30] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [31] "ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [32] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ CD-ROM ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ BADURA-SKODA
  • [35] ΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [01] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΒΥΛΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Ο καταζητούμενος μεγαλοαπατεώνας, Απόστολος Βαβύλης, ο άνθρωπος-φαντομάς που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αστυνομικών αρχών. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «σήμερα 22/04/2005 στις 17.30 ώρα Ελλάδος, στη Μπολώνια της Ιταλίας, ύστερα από πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με τις Ιταλικές Αρχές Ασφαλείας, συνελήφθη ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης.

    Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στη Ρώμη, στις έρευνες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου συμμετείχαν και Έλληνες αστυνομικοί, δεδομένου ότι κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν στη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες.

    [02] Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την νομοθεσία, υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις αναφορές που έκαναν στο θέμα του «βασικού μετόχου», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Δεν πλήττει το κύρος της Χώρας η προσπάθεια μιας Κυβέρνησης να υπερασπιστεί το Σύνταγμά της και το δίκαιό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί, αυτό το κάνουν πολλές χώρες και είναι σύνηθες φαινόμενο να δίνουν μάχη για το δημόσιο συμφέρον». Τόνισε, δε, ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού

    «Οταν δίνεις μάχη κι απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και με την απειλή κυρώσεων για το μέλλον, αυτό δεν συνιστά προσβολή του κύρους της Χώρας, ούτε μπορεί να μιλά κανείς για ήττα πριν έρθει καν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήξει η κοινή προσπάθεια. Ήττα για τη Χώρα και προσβολή του κύρους της, το ξαναλέω για πολλοστή φορά, δεν είναι η επιστολή Μίντοους, η οποία λέει τι θα γίνει αν δεν τα βρούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμοστεί ο Νόμος. Ήττα και προσβολή του κύρους της Χώρας είναι το γεγονός ότι υπάρχουν οι συγκεκριμένες αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2000-2003, σε ό,τι αφορά το πώς έγιναν τα έργα, πώς εκτελέστηκαν και τι καλείται να πληρώσει αυτή τη στιγμή η Χώρα μας! Εκεί προσβάλλεται το κύρος της Χώρας», υπογράμμισε.

    [03] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2005 (22:12 UTC+2)

    Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με την παρουσία του ΥΜΑ-Θ, Νίκου Τσιαρτσιώνη, οργανώνει το προσεχές Σάββατο (23/04/05) στις 11:00, πανηγυρική εκδήλωση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Χρυσού Ιωβηλαίου του Υπουργείου θα τιμηθούν οι δέκα εν ζωή διατελέσαντες στο ΥΜΑ-Θ υπουργοί. Ειδική απονομή θα γίνει στον πρώην υπουργό Νικόλαο Μάρτη, ως μακροβιότερο υπουργό. Θα ακολουθήσει δεξίωση και παράλληλη προβολή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 το οποίο παρουσιάζει την ιστορική φυσιογνωμία και εξέλιξη της περιοχής του Διοικητηρίου.

    Στους χώρους του υπουργείου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και άλλα εκθέματα από το πολύχρονο έργο και τις δραστηριότητες των διευθύνσεων και των εποπτευόμενων φορέων - οργανισμών του ΥΜΑ-Θ (εικαστικά έργα, βιβλία, αφίσες, χάρτες, προγράμματα κ.α.). Επίσης, μέρος της έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στην καλλιτεχνική και συγγραφική δραστηριότητα των υπαλλήλων του υπουργείου.

    Ο πανηγυρικός εορτασμός του Σαββάτου θα είναι η απαρχή μίας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΥΜΑ-Θ, καθ' όλη τη διάρκεια του 2005.

    Στη γιορτή έχουν προσκληθεί μητροπολίτες, τέως υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, νομάρχες, δήμαρχοι, πρυτάνεις, στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και το προσωπικό του υπουργείου.

    Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

    11:15 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων.

    11:20 Έναρξη εκδηλώσεων.

    11:30 Ομιλία Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη.

    11:45 Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στους διατελέσαντες υπουργούς, Βασίλειο Ιντζέ, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παπαθεμελή, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, Κωνσταντίνο Τριαρίδη, Φίλιππο Πετσάλνικο, Ιωάννη Μαγκριώτη, Γεώργιο Πασχαλίδη, Χαράλαμπο Καστανίδη.

    Ειδική απονομή θα γίνει στον κ. Νικόλαο Μάρτη ως μακροβιότερο υπουργό.

    Αντιφωνήσεις τιμώμενων

    12:45 Περιήγηση τιμώμενων με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, στους χώρους της Έκθεσης.

    13:00 Δεξίωση στο χώρο του 2ου ορόφου - γραφείο υπουργού και παράλληλα προβολή βίντεο - ντοκουμέντων, στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΜΑ-Θ.

    [04] ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (10:29 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα προβλήματα και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι περίπου 2.000 ομογενείς στην Τσάλκα της Γεωργίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση.

    Τόσο ο υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκης αλλά και η Πρεσβεία μας στην Τιφλίδα έχουν ενεργοποιηθεί πάρα πολύ για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:"Υπάρχουν και αποτελέσματα τα οποία δεν έχουν λύσει το πρόβλημα, αλλά συμβάλλουν προς τη βελτίωση της κατάστασης. Πρώτα απ' όλα να πω ότι πριν τρεις μέρες ο κ. Σκανδαλάκης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γεωργίας στην Ελλάδα στον οποίο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν σε βάρος της ελληνικής ομογένειας στην Τσάλκα. Από εκεί και πέρα μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα από τις Γεωργιανές Αρχές:

    Πρώτον, το Γεωργιανό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αποσπάσει μια ειδική δύναμη 100 αξιωματικών για την περιφρούρηση της περιοχής και των κατοίκων της, υπάρχει μια τοποθέτηση από πλευράς της Κυβερνήσεως της Γεωργίας ότι θα μεριμνήσει για τη θέσπιση ειδικού κονδυλίου ύψους περίπου 1 εκ. δολαρίων προκειμένου να προχωρήσει σε καταβολή αποζημίωσης σε όσους οι περιουσίες έχουν υποστεί βλάβη, ή σε όσους τυχόν θελήσουν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

    Επίσης η ελληνική Πρεσβεία -όπως σας είπα- έχει προβεί επανειλημμένως σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές της Γεωργίας. Πρόσφατα έγινε και συνάντηση του προέδρου του ΣΑΕ του κ. Αθενς και των συνεργατών του παρουσία της Ελληνίδος Πρέσβεως με τον Γεωργιανό Υπουργό Προσφύγων και των αρχηγό της Αστυνομίας της περιοχής από τους οποίους ζητήθηκε η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης. Όπως σας είπα η φύλαξη των σπιτιών των ομογενών στην περιοχή έχει αυξηθεί παρά το γεγονός ότι δεν επαρκεί ακόμη. Επίσης μετά από ενέργειες της διπλωματικής μας Αρχής έχει υπάρξει κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των τοπικών ΜΜΕ τα οποία ανταποκρίθηκαν θετικά κι έχουν συμβάλει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης της χώρας, σχετικά με αυτά τα οποία συμβαίνουν. Επίσης στα τοπικά δικαστήρια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αγωγή για τη διεκδίκηση από ομογενείς μας της καταπατημένης περιουσίας τους.

    Τέλος, η Πρεσβεία έχει ζητήσει από τις αρμόδιες Γεωργιανές Αρχές αναλυτικό κατάλογο των περιουσιών και σπιτιών των ομογενών μας στην περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή του μεγέθους του προβλήματος. Τέλος χαρακτηριστικό του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Σκανδαλάκης σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή της Τσάλκα, προκειμένου να έχει μια πλήρη ενημέρωση επί τόπου. Η ημερομηνία της πραγματοποίησης της επίσκεψης θα καθοριστεί και θα σας ανακοινωθεί".

    [05] ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΦΡΙΚΗΣ-ΑΣΙΑΣ

    Τζακάρτα, 22 Απριλίου 2005 (10:07 UTC+2)

    Συγνώμη ζήτησε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι για τις βιαιότητες που έχουν διαπράξει ιάπωνες στρατιώτες σε ασιατικά κράτη κατά το παρελθόν, επιδιώκοντας, όπως εκτιμάται, να πέσουν οι τόνοι στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με την Κίνα.

    "Νοιώθοντας έντονες τύψεις και εκφράζοντας ειλικρινή συγγνώμη η Ιαπωνία προσπαθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να μην εξελιχθεί σε μια στρατιωτική δύναμη, αλλά σε μια οικονομική δύναμη επιλύοντας όλα της τα προβλήματα ειρηνικά χωρίς να προσφεύγει στη βία", είπε ο Κοϊζούμι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής Αφρικής-Ασίας που διεξάγεται στην Τζακάρτα.

    Η σύνοδος άρχισε σήμερα με τη συμμετοχή περίπου 100 ηγετών από τα κράτη της περιοχής. Εκεί βρίσκεται και ο ηγέτης της Κίνας.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Την παρέμβαση της Κομισιόν ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, και ρωτά αν μπορεί το Ευρωδικαστήριο να διερευνήσει ευθύνες πρώην και νυν κυβερνώντων για το «σκάνδαλο στη Σοφοκλέους», όπως το χαρακτηρίζει.

    Το κείμενο της ερώτησης του Έλληνα ευρωβουλευτή, έχει ως εξής:

    «Την περίοδο 2000 - 2001 εκατομμύρια Έλληνες που είχαν επενδύσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, είδαν τις οικονομίες τους ύψους 35 τρισ. δραχμές (100 δισ. ευρώ) να χάνονται με τις λεγόμενες μετοχές - «φούσκες». Έκτοτε ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και η διάδοχός της τής ΝΔ καταλόγισαν ευθύνες για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και έτσι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν πάντα ατιμώρητοι.

    »Θα μπορούσε να κινηθεί η Επιτροπή προς την κατεύθυνση της διερεύνησης αυτού του σκανδάλου;

    »Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.) θα μπορούσε -κατόπιν προσφυγής φυσικών προσώπων που έχασαν χρήματα στο ελληνικό Χρηματιστήριο- να διερευνήσει τις πάσης φύσεως ευθύνες και των κυβερνώντων εκείνης της εποχής (οι οποίοι παρότρυναν τους Έλληνες πολίτες να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο), αλλά και των σημερινών κυβερνώντων που δεν διερευνούν την υπόθεση, αθετώντας έτσι και τις προεκλογικές υποσχέσεις τους;», καταλήγει στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Καρατζαφέρης.

    [07] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ - ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ

    Πειραιάς, 22 Απριλίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη παρουσίασε σήμερα το Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ», ενώ βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Αίγινας εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιά -Αίγινα- Αγκίστρι και αντίστροφα.

    Το πλοίο μετά από αποκατάσταση της βλάβης από τον μηχανικό του πλοίου κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αίγινας και αποβίβασε τους 130 επιβάτες.

    Μετά από επιθεώρηση από ΤΚΕΠ λιμένα Αίγινας διαπιστώθηκε η καλή λειτουργία των μηχανών και επετράπη τελικά ο απόπλους του πλοίου για τη συνέχιση του δρομολογίου του.

    Στο μεταξύ, νεκρός ανασύρθηκε σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή Ραφήνας 33χρονος άνδρας. Η σορός θα μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας.

    [08] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Μυτιλήνη, 22 Απριλίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Α. Παυλίδης, μεταβαίνει στις Βρυξέλες για να συναντήσει την Επίτροπο κ. Hubner, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, προκειμένου να της παρουσιάσει ελληνικές απόψεις επί εκείνων των τμημάτων των Κανονισμών των Διαρθρωτικών Ταμείων στα οποία ζητείται να καθοριστεί η «νησιωτικότητα» ως ειδική παράμετρος που θα λαμβάνεται υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό δράσεων οι οποίες θα αναπτυχθούν την περίοδο 2007 - 2013.

    Η άποψη αυτή βασίζεται και στο γεγονός ότι η Συνθήκη για το Μέλλον της Ευρώπης (Ευρωσύνταγμα), την οποία προ ημερών κύρωσε και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζει σαφώς την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και την ως εκ τούτου ανάγκη ειδικής μέριμνας από τα «όργανα» της Ε.Ε.

    Ο κ. Παυλίδης είχε επίσης, συνεργασία με τον ευρωβουλευτή κ. Χατζηδάκη ο οποίος είναι, εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, εισηγητής επί των ανωτέρω «Κανονισμών» εκ του οποίου «εισήγηση» συζητείται σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής.

    Ο υπουργός Αιγαίου θα συναντηθεί επίσης με τον Ιρλανδό υπουργό O' Cuive, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, προκειμένου, όπως έγινε με τους αντίστοιχους υπουργούς Μάλτας και Κύπρου, να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την ένταξη της «νησιωτικότητας» στους προαναφερθέντες κανονισμούς.

    [09] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

    Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 36,2% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 33,2%, το ΚΚΕ με 7,3% ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,8% και ο Συνασπισμός με 3,1%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής από το 42,2% των ερωτηθέντων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 26,9%.

    Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην λεγόμενη «παράσταση νίκης» καθώς το 57% εκτιμά ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει το κυβερνών κόμμα, έναντι 22,6% που απαντά το ΠΑΣΟΚ. Το 18,7% των ερωτηθέντων επιλέγει «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

    Θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό εκφράζει το 49,1% των ερωτηθέντων και αρνητική το 33,6%. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θετική γνώμη έχει το 26% των ερωτηθέντων και αρνητική το 46,6%

    [10] ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΒΑΒΥΛΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Στις 5.30, ώρα Ελλάδας,συνελήφθη στην Μπολώνια της Ιταλίας ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης, ύστερα από πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με τις Ιταλικές Αρχές Ασφαλείας. Κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών βρισκόταν στην Ιταλία, όπου διεξήγαγε έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απόστολος Βαβύλης εντοπίστηκε μέσα και από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με άτομα στην Ελλάδα. Αναμένεται σύντομα να αποφασιστεί η έκδοση του στη χώρα μας.

    Ο Απόστολος Βαβύλης βαρύνεται με σωρεία κατηγοριών. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1988 συνελήφθη στον Βόλο για εμπορία ναρκωτικών. Τον Ιανουάριο του 1991 το Εφετείο της Λάρισας τον καταδικάζει σε κάθειρξη 13 ετών. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1993 με απόφαση του Εφετείου της Λάρισας αναστάλη η εκτέλεση της ποινής για 15 χρόνια.

    Στις 9 Μαίου του 1994 οι ιταλικές αρχές εκδίδουν ένταλμα σύλληψης. Δικαστήριο της Βενετίας τον καταδίκασε ερήμην σε 7 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών.

    Στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 το Εφετείο στη Λάρισα διέταξε τη σύλληψη του για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, που αφορούν σε εις που έγιναν από το 1988 έως το 1991, που ήταν κρατούμενος στις φυλακές Βόλου. Τον Μάιο του 1998 η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας καταχωρήθηκε στο δελτίο εγκληματολογικών αναζητήσεων.

    Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για ανυποταξία. Με διάταξη του Εφετείου της Αθήνας, στις 23 Δεκεμβρίου του 2004 διατάχθηκε η σύλληψη του για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

    Δηλώσεις για την σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη θα κάνει στις 8μμ, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Αγγελάκος.

    [11] ΔΕΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού για την πρόσληψη αναγνωρισμένης Εταιρίας Συμβούλου, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των Εταιριών Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Έργο της εταιρίας που θα προσληφθεί θα είναι να μελετήσει τις παραμέτρους και προϋποθέσεις που θα συνεκτιμηθούν για την ίδρυση και λειτουργία Θυγατρικών εταιριών αξιοποίησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ Α.Ε. Ο Σύμβουλος εκτός από την ανάλυση κόστους - οφέλους που θα πραγματοποιήσει, θα προτείνει και τη μορφή του νέου θυγατρικού σχήματος.

    Επίσης, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των Σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βουλγαρίας Varna και Bobov Dol και να υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 100% του συνόλου των μετοχών για τους πιο πάνω Σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

    Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, η ΔΕΗ θα προτείνει προς τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέτρα περιστολής του προβλήματος της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ισχύος για ολίγες ημέρες και ώρες του Ιουλίου, του οποίου η αντιμετώπιση πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη είναι και εξαιρετικά δαπανηρή. Τα μέτρα αφορούν μόνο τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. (περίπου το 1% των πελατών της) και δίνουν κίνητρα για μειωμένη και επιβαρύνσεις για αυξημένη κατανάλωση, ενώ δεν αφορούν το υπόλοιπο 99% των πελατών της και δεν αγγίζουν τους οικιακούς και άλλους μικροκαταναλωτές της. Τα μέτρα θα τεθούν υπ' όψη των πελατών στους οποίους θα απευθύνονται μετά την έγκρισή τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    [12] ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (16:33 UTC+2)

    Δυναμική πορεία ακολούθησε στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), τερματίζοντας μάλιστα πάνω από το επίπεδο των 2.900 μονάδων και με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διαχέεται σε σχεδόν όλο το φάσμα των μετοχών.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,15% και διαμορφώθηκε στις 2.931,76 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως τις 2.943,30 μονάδες, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.918,11 μονάδες.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης εντάσσονται ο ισχνός τζίρος, αλλά και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τηλεπικοινωνιακούς, αλλά και τραπεζικούς τίτλους.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αναιμικός καταγράφηκε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 140,8 εκατ. ευρώ, με τα 15.308.279,00 ευρώ να αφορούν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό του ΟΠΑΠ, αξίας 7.337.616,00 ευρώ, στα 21,98 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 180 να τερματίζουν κινούμενες σε ανοδική τροχιά, έναντι 86 που ακολούθησαν πτωτική πορεία και οι 119 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις μετοχές των εταιριών ΙΠΠΟΤΟΥΡ (+19,15%), ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (+10,64%) και ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ & ΒΙΟΣΩΛ (+10% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (-10,71%) και της ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (-9,09%0.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και πραγματοποίησε άλμα σε ποσοστό της τάξης του 1,24%, ως αποτέλεσμα του γοργού ρυθμού των δεικτοβαρών κλάδων.

    Συγκεκριμένα ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 2,83% και με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών COSMOTE (+2,96%), OTE (+2,79%) και της FORΤHNET (+0,895), ενώ ο τίτλος της ΛΑΝ ΝΕΤ υποχώρησε σε ποσοστό 1,72%.

    Με γοργό ρυθμό της τάξης του 1,40% έτρεξε ο δείκτης των τραπεζών, αντανακλώντας τα κέρδη τους στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές των ΓΕΝΙΚΉ (+2,24%), ALPHA BANK (+2,15%), EGG (+2,09%), ΑΤΕ (+1,44%), EMPOΡIKH (+1,38%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,03).

    Κατά 1,19% ενισχύθηκε ο δείκτης TSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης-, έναντι ανόδου 1,08% για τον Small Cap 80 της μικρής, 0,89% για τον Mid 40 της μέσης και 1,01% για τον Eurobank MID 50.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα ωστόσο να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού σε πτωτική τροχιά τέθηκαν οι τρεις από αυτούς, οι οποίοι μάλιστα υποχώρησαν και οριακά. Πρόκειται για τους κλάδους του λιανικού εμπορίου (-0,39%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,06%) και της πληροφορικής (-0,04%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των κατασκευαστικών, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,70%, ως αποτέλεσμα του ζωηρού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές των εταιριών ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (+1,64%), ΑΕΓΕΚ (+6,65%) και της ΑΘΗΝΑ 9+4,65%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,56%), του χονδρικού εμπορίου (+1,52%), των επενδύσεων και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+1,04% αντίστοιχα).

    Κατά 0,81% ενισχύθηκε ο δείκτης των ασφαλειών, κατά 0,52% των βιομηχανιών, κατά 0,74% των διυλιστηρίων, κατά 0,79% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,70% των ειδών λύσεων πληροφορικής και κατά 0,56% της κλωστοϋφαντουργίας.

    Τη μικρότερη ανάκαμψη εμφάνισαν οι δείκτες των συμμετοχών (0,35%0, της παράλληλης αγοράς (0,34%), των τροφίμων και ποτών (0,30%), και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,11%).

    E.A.

    [13] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 3,1% Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (16:29 UTC+2)

    Αισθητή άνοδο κατά 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων στο πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004 σημείωσε αύξηση 0,3%, έναντι αύξησης 0,7% που είχε σημειωθεί αντίστοιχα κατά τη σύγκριση του πρώτου τριμήνου 2004 σε σχέση με το Δ' τρίμηνο 2003.Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είχε παρουσιάσει άνοδο κατά 1,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2004 και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003.

    Ο γενικός δείκτης συνολικού κόστους στο πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,8%. Σύμφωνα με τη ΕΣΥΕ ο συγκεκριμένος δείκτης το πρώτο τρίμηνο 2004 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003 είχε παρουσιάσει ενίσχυση της τάξης του 2,2%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών το Μάρτιο 2005, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 παρουσίασε άλμα κατά 3,9%, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών αμοιβής εργασίας, κατά την ίδια χρονική σύγκριση, σημείωσε αύξηση 3,6%

    [14] Ο Τ. ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (16:27 UTC+2)

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Τάκης Αράπογλου εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΕΤ.

    Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΕΕΤ, πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό της Συμβούλιο μετά από διαρκή παρουσία 37 ετών.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη, με διετή θητεία, αποτελείται από τους κκ: Τάκη Αράπογλου, πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Μαντζούνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Nικόλαο Νανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank , Δημήτριο Μηλιάκο, Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Γεώργιο Προβόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτη Τσουπίδη, Πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, Γενικό Διευθυντή στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, Χρήστο Σορώτο, Γενικό Διευθυντή στην Ελλάδα της Citibank, Τρύφωνα Κουταλίδη, Πρόεδρο της Geniki Bank και Βασίλειο Θεοχαράκη Προέδρο της Εγνατίας Τράπεζας.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ως Αντιπροέδρους τους κ.κ. Δημήτριο Μαντζούνη (Α΄ Aντιπρόεδρος), Νικόλαο Νανόπουλο (Β΄ Αντιπρόεδρος), και Γεώργιο Προβόπουλο (Γ΄ Αντιπρόεδρος) και όρισε ως Πρόεδρο της επταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ τον κ. Σπύρο Φιλάρετο, Εντεταλμένο Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή της Alpha Bank με Αναπληρωτή του τον κ. Βύρωνα Μπαλλή, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank.

    Παράλληλα, στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε και η αλλαγή της επωνυμίας της ΕΕΤ σε "Ελληνική Ένωση Τραπεζών", ώστε να ευθυγραμμιστεί με την επωνυμία των υπολοίπων τραπεζικών ενώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η συνένωση του Τραπεζικού Μεσολαβητή με το Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς και η δημιουργία μιας νέας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία "Μεσολαβητής Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών", κατά το πρότυπο αρκετών άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βασικός εταίρος, με ποσοστό 96%, της νέας εταιρίας θα είναι η ΕΕΤ, και λοιποί εταίροι ο ΣΜΕΧΑ (3%) και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (1%). Η εταιρία θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο η ΕΕΤ θα εκπροσωπείται με πέντε μέλη.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, εφεξής, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούν να είναι μόνον τακτικά μέλη της ΕΕΤ. Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση του κύκλου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους της ΕΕΤ, στον οποίο εντάσσονται όλες οι θυγατρικές επιχειρήσεις (του χρηματοπιστωτικού τομέα) των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,τα γραφεία αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, και οι αλλοδαπές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα σε διασυνοριακή βάση.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘ. ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (16:23 UTC+2)

    Στον εντοπισμό των τελευταίων 338 καταναλωτών που προμηθεύτηκαν το επικίνδυνο κινεζικό ατμοσίδερο "Perla", κλήθηκαν να βοηθήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες, πάντως, δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση από την εισαγωγική εταιρία, όσον αφορά το πρόβλημα που ανέκυψε. Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Αθανάσιος Σκορδάς, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της νέας πολιτικής κρατικών ενισχύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων.

    "Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, ούτε της Γραμματείας Καταναλωτή, ούτε της Γραμματείας Βιομηχανίας από την εν λόγω εταιρία. Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε την επιχείρηση στο να εντοπίσει τους τελευταίους 338 καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους αυτή τη συσκευή και οι οποίοι, επειδή την είχαν αποκτήσει με απλή απόδειξη ταμειακής μηχανής, δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία προς την πλευρά τους. Άμεσα εκδόθηκε το Δελτίο Τύπου που πήρατε χθες", διευκρίνισε ο κ.Σκορδάς.

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αν και από το 2001 έχει εκδοθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια αγαθών, με ημερομηνία εφαρμογής 15 Ιανουαρίου 2004, "η οδηγία αυτή δεν είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι την ημέρα που η νέα Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της".

    Η νεα κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία ενεργοποιήθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2004 να ενσωματωθεί η οδηγία αυτή (ΦΕΚ 1885). Η οδηγία καθιστά σαφές προς όλες τις επιχειρήσεις το ότι όταν προκύπτει θέμα ασφάλειας των αγαθών και κατά συνέπεια ανάκλησης κάποιου από αυτά από την αγορά υπάρχει μία σειρά διαδικασιών με κυρίαρχη την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών._

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης αρχίζουν σύντομα ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση των Κρατικών Σιδηροδρόμων Τουρκίας (TCDD), αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση των Κρατικών Σιδηροδρόμων Τουρκίας (TCDD), η Διοίκηση των Κρατικών Σιδηροδρόμων Τουρκίας πραγματοποίησε επίσκεψη προ ημερών στην Αθήνα, όπου έθεσε επί τάπητος τις λεπτομέρειες του σχεδίου πάνω στο οποίο γίνονταν εργασίες, εδώ και 10 χρόνια, για την έναρξη της εκτέλεσης σιδηροδρομικών δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών.

    Κατά τη συνάντηση, αποφασίσθηκε να πραγματοποιούνται καθημερινά δύο δρομολόγια. Ένα από την Τουρκία και ένα από την Ελλάδα, μεταξύ Κωνσταντινούπολης Θεσσαλονίκης.

    Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στην Άγκυρα τον Μάιο μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Σιδηροδρόμων Τουρκίας και του ΟΣΕ. Τα δρομολόγια, που θα πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες, θα διανύουν απόσταση 826 χιλιομέτρων εντός 11 ωρών.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΟΖΚΙΟΚ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Οζκιόκ, μετέβη στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος για τη συνάντηση που είχε με τους προερχόμενους από το κόμμα του (AKP), Δημάρχους.

    Ο Ερντογάν αξιολογώντας μετά από ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου την ομιλία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Στρατηγού Οζκιόκ, στις Πολεμικές Ακαδημίες, είπε: «Εξέφρασε την άποψή του, αξιολογώντας τις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις, σε ετήσια βάση».

    Ο Ερντογάν, συνεχίζοντας, τόνισε: «Αναμφισβήτητα, ο καθένας έχει την άποψή του. Μπορεί να υπάρχουν σημεία που συνηγορούμε, μπορεί να υπάρχουν σημεία που δεν συνηγορούμε. Όμως, σε γενικά πλαίσια, ήταν μία αξιολόγηση αρκετά ώριμη».

    Στη συνάντηση αυτή αξιολογήθηκαν θέματα όπως η Κύπρος, το Αιγαίο, το Βόρειο Ιράκ, το ΡΚΚ και το θέμα της βάσης του Ιντζιρλίκ.

    [18] MILLIYET: ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Η Milliyet σε πεντάστηλο της πρώτης σελίδας και με τον τίτλο «Μυστική προσέγγιση με το Ερεβάν», γράφει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας έθεσαν σε εφαρμογή πακέτο 10 άρθρων με το οποίο επιδιώκεται η προσέγγιση των λαών των δύο χωρών. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες για διπλωματικές σχέσεις.

    Στο πακέτο, που ετέθη σε εφαρμογή, συμπεριλαμβάνονται άρθρα όσον αφορά τις αμοιβαίες πτήσεις, τα κοινά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, ο διάλογος μεταξύ των κοινοβουλευτικών και οι επαφές μεταξύ επαγγελματικών οργανώσεων. Όσον αφορά όμως το κρισιμότερο άρθρο σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, αυτό προς το παρόν μπήκε στο 'ράφι'.

    Στο μεταξύ γράφει οι επιτροπές των δύο χωρών που συναντώνται μυστικά εδώ και 3 χρόνια σε τρίτες χώρες, καταβάλλουν προσπάθειες για την ετοιμασία ενός άλλου πρωτοκόλλου με το οποίο θα ξεκινήσουν οι διπλωματικές σχέσεις και θα τερματισθούν οι ιστορικές διαφωνίες. Η Άγκυρα για την υπογραφή αυτού ζητάει να παραιτηθούν οι Αρμένιοι από τις εδαφικές διεκδικήσεις τους καθώς και από τους ισχυρισμούς 'περί γενοκτονίας'. Στην περίπτωση που το εν λόγω πρωτόκολλο υπογραφεί, θα ανακοινωθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

    [19] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΜΙΤΡΕΒΑ

    Σκόπια, 22 Απριλίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι και την υπουργό Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα. Ο Ντράσκοβιτς τόνισε ότι σε Σερβία και Μαυροβούνιο κανείς δεν αμφισβητεί το όνομα, το έθνος, τη γλώσσα και το έδαφος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τη χώρα με το όνομα που είχε στην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μίτρεβα ο Ντράσκοβιτς τόνισε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο πρέπει να γίνει πριν αποφασιστεί το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Στις συνομιλίες κυριάρχησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος κυρίως οικονομικής συνεργασίας.

    [20] ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Σκόπια, 22 Απριλίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιπρόσθετο ερωτηματολόγιο στην ΠΓΔΜ ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αρμόδια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η Σεκερίνσκα δήλωσε ότι πρόκειται για 189 ερωτήσεις που αφορούν κυρίως στον αγροτικό τομέα, αλλά και στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πρόνοιας, εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων, οικονομίας και μεταφορών.

    [21] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Το κλειστό γυμναστήριο στο Αιγίνιο Πιερίας θα εγκαινιάσει στις 24 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του δημάρχου Αιγινίου, Πασχάλη Παρφύδη και εκπροσώπων αθλητικών φορέων της περιοχής.

    [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Με μία τελευταία προπόνηση ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ για το Σαββατιάτικο εκτός έδρας παιχνίδι του πρωταθλήματος κόντρα στον Ιωνικό. Οι ασπρόμαυροι θα επιδιώξουν να κατακτήσουν το θετικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, συνεχίζοντας έτσι την εντυπωσιακή τους πορεία στο β' γύρο.

    Ο Νίκος Καραγεωργίου, μετά το τέλος της προπόνησης, επέλεξε τους παίκτες που θα αποτελέσουν την αποστολή και θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Ιωνικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ σκοπεύει να παρατάξει μία διαφορετική ενδεκάδα στη Νεάπολη, προκειμένου να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές ετοιμοπόλεμους για την μεθεπόμενη «μάχη» κόντρα στον Παναθηναϊκό.

    Εκτός αποστολής έμειναν οι τιμωρημένοι Ζωγραφάκης και Μαλαδένης, όπως και ο Καραδήμος που δεν είναι 100% έτοιμος. Η αποστολή του ΠΑΟΚ αποτελείται από τους: Φερνάντες, Φουτσίνι, Μέγκαχεντ, Μίετσελ, Ουντέζε, Ανδράλα, Βαγγελή, Γιασεμάκη, Εγκωμίτη, Ζαβαντία, Ζησόπουλο, Θεοδωρίδη, Καρυπίδη, Κουτσόπουλο, Λουκά, Σαλπιγγίδη, Σκαρμούτσο και Τοχούρογλου.

    [23] ΣΤΟΝ Γ.ΟΡΦΑΝΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΝΟΨΕΙ EURO 2012

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (14:18 UTC+2)

    Παραδόθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, η μελέτη για τα ποδοσφαιρικά στάδια που θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες του Euro 2012, σε περίπτωση που η χώρα μας πάρει την εντολή για τη διοργάνωση από την UEFA.

    Τη μελέτη έκανε η «Επιτροπή Εξέτασης Τεχνοοικονομικών Στοιχείων για τα Στάδια εν όψει της υποψηφιότητας της Ελλάδας για την διοργάνωση του ΕURO 2012» του υφυπουργείου Αθλητισμού και εξετάστηκαν τεχνικά στοιχεία των σταδίων, ενώ εκτιμήθηκαν τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη.

    Πλέον ο κ.Ορφανός έχει στα χέρια του, τις πραγματικές δυνατότητες 7 σταδίων, όπως οι προϋποθέσεις της UEFA απαιτούν, έτσι ώστε να εγκριθεί ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας. Εκτός από τα ήδη έτοιμα και δοκιμασμένα με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ΟΑΚΑ και Στάδιο Καραϊσκάκη, η μελέτη προβλέπει θεαματική αύξηση στη χωρητικότητα των παρακάτω σταδίων:

    -Καυταντζόγλειο (Θεσσαλονίκη): άνω των 40.000 θέσεων

    -Πανθεσσαλικό (Βόλος) : άνω των 30.000 θέσεων

    -Παγκρήτιο (Ηράκλειο): άνω των 30.000 θέσεων

    -Πανπελοποννησιακό (Πάτρα): από 30.000 ως 40.000 θέσεις

    -Γήπεδο Τούμπας (Θεσσαλονίκη): άνω των 30.000 θέσεων

    [24] Σ.ΚΩΦΙΔΗΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (14:18 UTC+2)

    Νίκη μέσα στην Ξάνθη θα διεκδικήσει την Κυριακή η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Α' εθνικής. Ο τεχνικός του Γηραιού, Σάββας Κωφίδης, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση της αναμέτρησης υποστηρίζοντας πως οι παίκτες του θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στο γήπεδο.

    Ο κ.Κωφίδης με δηλώσεις που έκανε σήμερα, Παρασκευή, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ηρακλής υποστήριξε: «Στους δύο προηγούμενους αγώνες προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη στο γήπεδο αυτό που ζητούσαμε και το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Αποδώσαμε καλό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο κατακτώντας τους πολύτιμους όπως αποδείχθηκε βαθμούς της νίκης.

    Πλησιάζουμε στη λήξη του πρωταθλήματος και έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη σωτηρία μας, μπορούμε να κοιτάξουμε και λίγο ψηλότερα καθώς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά πιστεύω ότι έχει ήδη εκπληρωθεί γιατί αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές μπορούμε να πούμε ότι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και με το παραπάνω κρατώντας την ομάδα ζωντανή.

    Φυσικά και στην Ξάνθη θα πάμε για να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και να πάρουμε τη νίκη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει βλέπουμε ότι είναι εφικτή η διεκδίκηση μιας θέσης στην Ευρώπη. Έχουμε συνηθίσει φέτος να αγωνιζόμαστε έχοντας σημαντικές απώλειες, έτσι κι αυτή τη φορά θα πάμε στην Ξάνθη χωρίς τους Μπακιρτζίογλου, Μουράτι, Καπετάνο, Περπερίδη, Διαμαντίδη. Όπως έχω ξαναπεί όμως, οι παίχτες που καλούνται να αγωνιστούν φέρνουν εις πέρας το έργο τους και καλύπτουν τις απουσίες που έχουμε».

    Εξάλλου, σήμερα με την ομάδα του Ηρακλή προπονήθηκε και ο νεαρός Χρήστος Ρούτσης. Ο ποδοσφαιριστής είναι 20 ετών, αγωνίζεται σε θέση αμυντικού χαφ, είναι δεξιοπόδαρος και έχει αγωνιστεί στις Ακαδημίες της Δόξας Δράμας, στο Μέγα Αλέξανδρο (Δ' Εθνική) και στην Ανακάλυψη Δράμας (Δ' Εθνική).

    [25] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 27ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (12:37 UTC+2)

    Με τη διεξαγωγή της 27ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η πρωτοπόρος Λάρισα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Ατρόμητο, σε ένα ματς όπου πιθανότατα να μην διεξαχθεί καθώς η ΕΠΑΕ απέβαλε πρωτόδικα την ομάδα του Περιστερίου από το πρωτάθλημα για χρέη σε παλιούς παίκτες.

    Αντίθετα, ο Ακράτητος που συγκατοικεί με τη Λάρισα στην κορυφή της βαθμολογίας- θα έχει δύσκολο έργο καθώς θα αναμετρηθεί στην Πάτρα με την Παναχαϊκή, η οποία ψάχνει βαθμούς σωτηρίας. Επίσης, τα βλέμματα των φιλάθλων είναι στραμμένα στο Βόλο όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Νίκη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    Σάββατο, 23 Απριλίου

    20:00 Ολυμπιακός Βόλου/Κασσάνδρα Νίκη Βόλου

    Κυριακή, 24 Απριλίου

    16:30 Λεβαδειακός Εθνικός Αστέρας

    16:30 Ατρόμητος Αθηνών Λάρισα

    16:30 Απόλλων Αθηνών Προοδευτική

    16:30 Καστοριά Πανηλειακός

    16:30 Ηλυσιακός Καλαμάτα

    Δευτέρα, 25 Απριλίου

    17:00 Παναχαϊκή 2005 Ακράτητος

    Από το πρόγραμμα δεν θα διεξαχθεί το παιχνίδι του Ποσειδώνα Νέων Πόρρων με τον Πανσερραϊκό λόγω υποβιβασμού των γηπεδούχων στη Γ' εθνική κατηγορία.

    [26] Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Τόκιο, 22 Απριλίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Νομπουτάκα Μασιμούρα, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παράσχει υποστήριξη ώστε στα τέλη του 2005 η Ρωσία να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η δήλωση αυτή του Μασιμούρα έγινε σε συνέντευξη τύπου στο Τόκιο του ιδίου αξιωματούχου, στο πλευρό του υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Κριστένκο, που επισκέπτεται την Ιαπωνία.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι διμερείς οικονομικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με εποικοδομητικό τρόπο.

    [27] ΡΩΣΙΑ: ΜΥΣΤΙΚΗ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΤΑΦΗ Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ

    Μόσχα, 22 Απριλίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Η σορός του μετριοπαθή τσετσένου ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ, που σκοτώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, ετάφη σε μυστική τοποθεσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

    "Ο Μασχάντοφ ετάφη. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο τάφος του δεν θα αποκαλυφθεί", δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας για τη νότια Ρωσία Νικολάι Σέπελ, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός νόμος επιτρέπει να μη δίδονται οι σοροί τρομοκρατών στις οικογένειές τους.

    [28] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΥ ΤΟΥ ΡΟΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ"

    Βερολίνο, 22 Απριλίου 2005 (18:29 UTC+2)

    To Oμοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας διέταξε την επανάληψη της δίκης του Αρμιν Μάϊβες, του επονομαζόμενου "καννίβαλου του Ρότενμπουργκ", ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2004 σε κάθειρξη οκτώμισι ετών με την κατηγορία ότι κομμάτιασε και έφαγε τρία χρόνια νωρίτερα, έναν άνθρωπο, με τη σύμφωνη γνώμη του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στις 30 Ιανουαρίου 2004, ο Μάϊβες, 43 ετών, καταδικάστηκε για τον φόνο ενός μηχανικού από το Βερολίνο, τον οποίο κομμάτιασε και έφαγε μέλη του και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή. Ομως το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη, διέταξε την επανάληψη της δίκης του υποστηρίζοντας ότι η ποινή που του υποβλήθηκε ήταν πολύ επιεικής.

    [29] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΑΛΛΙΚΟ "ΟΧΙ' ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βρυξέλλες, 22 Απριλίου 2005 (18:25 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό των δημοσκοπήσεων που προαναγγέλλουν νίκη του "όχι" στο επικείμενο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία.

    "Είναι φανερό ότι η Επιτροπή, όπως όλος ο κόσμος, ανησυχεί" με τους αριθμούς που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φρανσουάζ Λε Μπάιγ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [30] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 22 Απριλίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από σιιτικό τέμενος της Βαγδάτης την ώρα που τελείωνε η προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το τέμενος Αλ Σουμπέιχ, στην περιοχή της ανατολικής Βαγδάτης.

    [31] "ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (13:05 UTC+2)

    Το έργο του Στανισλάβ Στρατίεφ "Το λεωφορείο" ανεβάζει σε δύο παραστάσεις στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, αύριο Σάββατο 23 Απριλίου, στις 6.00 το απόγευμα και στις 9.00 το βράδυ.

    Η μετάφραση και τα σκηνικά είναι του Χαράλαμπου Φορτωτήρα, η σκηνοθεσία του Νίκου Βεργίδη και τα κοστούμια της Κυριακής Γαλιώνη. Η μουσική είναι της Αριάδνης, οι φωτισμοί του Μιχάλη Κουβόπουλου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι Σπυριδούλα Ματσικοπούλου.

    Στη διανομή παίρνουν μέρος με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Στάγκος, Χρήστος Μωραϊτης, Ελλη Μερκούρη, Γιώργος Καρύδας, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Μιχάλης Κοβανίδης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Αστέριος Πολυχρονίδης, Παντελής Σταυρινός.

    [32] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ CD-ROM ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (12:39 UTC+2)

    Ένα cd-rom με εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών Ειδικής Αγωγής, με στόχο να βοηθηθούν πολύπλευρα οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, δημιουργήθηκε στο Σχολείο ειδικής Αγωγής Βέροιας.

    Το cd-rom με τον τίτλο «Ενσφηνώματα 1», υπό την επιμέλεια του δασκάλου του Σχολείου Ειδικής Αγωγής της Βέροιας, Παγκράτη Παυλίδη, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης, κατηγοριοποίησης και ολοκλήρωσης προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ειδικό Σχολείο, ενώ οι διδακτικοί του στόχοι και ο τρόπος που παρουσιάζεται το υλικό στην οθόνη, το καθιστούν ιδανικό τόσο για παιδιά προσχολικής αγωγής, όσο και για μαθητές της Α' Δημοτικού.

    Το ηλεκτρονικό πακέτο είναι χωρισμένο σε οχτώ γενικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν: 76 προγράμματα (αντιστοιχίες, παζλ εικόνων και αριθμών, χρώματα και σχήματα, ασκήσεις μνήμης και παρατηρητικότητας, αισθητοποίηση των αριθμών 1-5, πρόσθεσε και αφαίρεση στην πεντάδα), 8 παιχνίδια εξοικείωσης (πρώτη επαφή με τον Η/Υ), 64 εκτυπώσιμες ασκήσεις, 7 τραγούδια, 33 λεπτά video (περιλαμβάνει ξεχωριστά κεφάλαια Εισαγωγή, Ο χώρος μας, Η πρώτη επαφή, Το πρόγραμμα, Εκτυπώσεις, Ηλεκτρονικές συσκευές, Μουσική, Το όνειρό μας με ευχάριστη και διασκεδαστική παρουσίαση), καθώς και εγχειρίδιο χρήσης (με οδηγίες εγκατάστασης, περιγραφή κλπ).

    Κάθε τμήμα του προγράμματος δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα από εξαντλητικές δοκιμές με συνεχή καταγραφή των δυσκολιών αντίληψης, λειτουργίας και χρήσης, ώστε κάθε υποπρόγραμμα στην τελική του μορφή να είναι απολύτως χρηστικό και να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χρηστών μίας συγκεκριμένης κατηγορίας μαθητών, αλλά και βοηθήσει το έργο των εκπαιδευτικών.

    Το cd-rom, που θα διατεθεί στα σχολεία της Κύπρου, παρουσιάζεται κατά ένα τμήμα του μέσω της ιστοσελίδας www.kidmedia.gr (τηλ. Επικοινωνίας 23310-24178, 24975, 67780).

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (11:16 UTC+2)

    Η έκθεση «Εμπούριας, ένα ταξίδι επιστροφής» εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

    Το 1992, ο λογοτέχνης Solΰ και ο χαράκτης Barbarΰ δημοσίευσαν στα καταλανικά τη βιβλιοφιλική έκδοση Empuries, inici d'un retorn (Εμπούριας, αρχή ενός νόστου), ένα θαλασσινό, ιστορικό και λογοτεχνικό ταξίδι που ξεκινά από την Εμπούριας και φθάνει στην γη της Φώκαιας. Το ταξίδι αυτό υπήρξε η αφορμή για την σημερινή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 32 χαρακτικά και σχέδια και αριθμό φύλλων από την πρωτότυπη έκδοση.

    Στην έκθεση, ο γνωστός Καταλανός χαράκτης Joan Barbarΰ παρουσιάζει την εικαστική περιδιάβασή του στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σ' ένα ταξίδι επιστροφής από την αρχαία πόλη Εμπόριον, Empuries (την ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Φωκαείς στις ακτές της Καταλωνίας λίγο μετά το 600 π.Χ.), στον ελληνικό χώρο, 2.500 χρόνια μετά, με οδηγό τον Eudald Solΰ. O Solΰ μετέδωσε στον συνοδοιπόρο του την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και τον κόσμο της και ο καλλιτέχνης, με περισσή δεξιοτεχνία και ευαισθησία, απεικονίζει την ελληνική γη και τους αρχαιολογικούς της χώρους, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΙΕΤ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Caixa de Girona της Ισπανίας, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη Eudald Solΰ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Girona της Ισπανίας (Ιούνιος 2004), τη Λευκωσία (Νοέμβριος 2004 - Μάρτιος 2005) και την Αθήνα (Μάρτιος - Μάιος 2005). Κατόπιν, θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.

    Ο Αλέξης Eudald Solΰ (1946-2001), ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες και μελετητές της κλασικής και σύγχρονης Ελλάδας στην Ισπανία, σπούδασε φιλοσοφία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 1979 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μελέτες πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη». Από το 1972 άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και την Κύπρο, γοητευμένος από τον αρχαίο αλλά και από τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Διετέλεσε καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Βασιλική Ακαδημία της Βαρκελώνης.

    Ο Αλέξης Eudald Solΰ συνέβαλε ποικιλοτρόπως στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος πολλών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για τη μελέτη και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, δημοσίευσε πολλές μελέτες για Έλληνες συγγραφείς και μετέφρασε στα καταλανικά ποιήματα του Σικελιανού, του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ελύτη και άλλων.

    Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.

    [34] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ BADURA-SKODA

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (10:55 UTC+2)

    Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, ένα από τα κορυφαία κοντσέρτα για πιάνο του ρομαντισμού, με τη σύμπραξη του διάσημου πιανίστα Paul Badura Skoda, παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσαλονίκης, στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος και διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Μύρων Μιχαηλίδης. Επίσης, στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Παιδικές Χορωδίες Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Αγίας Τριάδας και οι Μεικτές Χορωδίες «Ιωάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των J. Brahms: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο. 1, έργο 15, σε Ρε ελάσσονα, Μ. Αδάμη: Έργο παραγγελία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και N. Rimsky-Korsakov: «Το μεγάλο ρωσικό Πάσχα».

    Εισιτήρια διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10:00 13:00. Την ημέρα της εκάστοτε συναυλίας στο Μ.Μ.Θ./ Α.Π.Θ./ Ράδιο Σίτυ/ Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από 19:00 21:00. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20, 12 και 9 ευρώ & μειωμένο ομαδικό 9 - 6. Οικογενειακό 18 - 24 - 40.

    [35] ΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Το παλιό έθιμο «Λαζαρίνες» θα αναβιώσουν με τραγούδια και μουσική, το Σάββατο του Λαζάρου (23 Απριλίου), στις 10:00, στο πλακόστρωτο της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρης) τα μέλη του Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι «Λαζαρίνες» έχουν συνδεθεί με την Ανάσταση του Λαζάρου και αναγγέλλουν τον ερχομό του Πάσχα και της Άνοιξης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 April 2005 - 18:14:09 UTC