Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΑΕΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ
  • [02] Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ''
  • [03] ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: "ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ" ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
  • [04] ΜΠΑΡΟΖΟ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ''ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ''
  • [06] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [08] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
  • [09] ΑΠΟ 9/5 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [10] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Η ΕΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [13] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [14] UEFA: ΠΑΡΜΑ - ΤΣΣΚΑ 0-0 ΚΑΙ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΑΛΚΜΑΑΡ 2-1
  • [15] ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [16] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΚΟΚΟΤΟΒΙΤΣ
  • [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΙΜ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [18] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΟ
  • [19] ΟΡΓΙΟ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [20] ΝΕΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [21] ΙΡΑΚ: 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 71 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [22] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [23] ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ
  • [24] ΣΤΙΣ 13/5 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ'' ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [25] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA
  • [26] ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ: ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • [01] ΤΟ ΑΕΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Γονυπετής μπροστά στο Θείο μνήμα θα σταθεί σήμερα η Ορθοδοξία σε κάθε γωνιά της γης, αφού πρώτα βιώσει με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή τα πάθη του Θεανθρώπου και την αποκαθήλωσή του. Ήδη από το πρωί, οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες υπό τους ήχους της καμπάνας, που χτυπάει πένθιμα, δίνοντας το στίγμα της πιο θλιβερής ημέρας του χρόνου.

    Καθώς περνούν οι ώρες και όσο πλησιάζει η νύχτα, τα συναισθήματα της θλίψης για την απώλεια του Θεανθρώπου κορυφώνονται. Γιατί αυτή η νύχτα, η εαρινή νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και της περιφοράς του Επιταφίου, παραμένει κάτι αμετακίνητο μέσα στο χρόνο, κάτι που αναβλύζει μια ομορφιά μοναδική, αναλλοίωτη.

    Ακόμη και ο αλλόθρησκος, ακόμη και ο σύγχρονος άνθρωπος της μεγαλούπολης, που προ πολλού έχει δει να νεκρώνονται μέσα του τα συναισθήματα εκείνα που βίωνε την Εβδομάδα των Παθών ο απλός λαός, ακόμη και ο χλευαστής των θείων, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτή την ιδιόμορφη ομορφιά.

    Κανείς δεν μπορεί να μη νιώσει σήμερα αυτό το τσίμπημα της συγκίνησης για τα Θεία Πάθη, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στον πλούτο των συναισθημάτων της Μεγάλης Παρασκευής και μάλλον είναι λίγοι αυτοί που δεν θα ριγήσουν όταν οι γυναικείες φωνές υψωθούν στον ουρανό, ψάλλοντας το "Ω γλυκύ μου έαρ"...

    Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, αποτυπώνοντας με τον λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της τον θρήνο και τον οδυρμό της Ορθοδοξίας ανά την υφήλιο. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Ελληνες Ορθόδοξοι, θα ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ" και -κρατώντας αναμμένα κεριά- θα ακολουθήσουν την περιφορά των Επιταφίων, που ευωδιάζουν μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα, καθώς είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.

    Και είναι τόση η συμβολική δύναμη του Επιταφίου, τόση η ελπίδα την οποία περικλείει και εκπέμπει, που αυτά τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν φυλαχτά για τους ναυτικούς ή σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θεωρείτο ότι αν ένας άρρωστος περάσει τρεις φορές κάτω από τον Επιτάφιο θα γιάνει, ενώ αν ένα ζωηρό παιδί κάνει το ίδιο, θα φρονιμέψει.

    Αν και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες από το πρωί, ωστόσο η συγκίνηση κορυφώνεται το βράδυ, όταν μετά την περιφορά, το σύνολο του εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό, περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παληκάρια. Με τον τρόπον αυτό, παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. Κατεβαίνουν έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού. Θάβονται μαζι του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ, για να φτάσουν στην κάθαρση "δι' ελέου και φόβου".

    Στην επαρχία ο στολισμός τού Επιταφίου γίνεται πρωί από νεαρές κοπέλες και γυναίκες, που φέρνουν από τις αυλές των σπιτιών τα πιο δροσερά και μυρωδάτα λουλούδια (ενώ, οι μεγαλύτερες στην ηλικία επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τις εκκλησιές τής Παναγίας, καθαρίζουν και θυμιατίζουν). Τα εύοσμα άνθη πρέπει να είναι πολλά, ιδίως οι λεπτές "κολαΐνες" με τους λεμονανθούς. Επιβάλλεται να ευωδιάζει τον αέρα ο Επιτάφιος κατά τη βραδυνή του περιφορά στις γειτονιές, αλλά και για να μπορέσουν όσοι τον προσκυνήσουν έπειτα να αποσπάσουνε μερικά φύλλα για ευλογία.

    Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα, παρά μοιράζονται ένα πιάτο με ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους. Σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα, καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.

    [02] Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ''

    Αθηνά, 29 Απριλίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Η αιτιολογημένη γνώμη- τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με το νόμο 3310/2005 για το «βασικό μέτοχο» δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Το πλήρες κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης της Επιτροπής έχει ως εξής:

    Αιτιολογημένη γνώμη της επιτροπής απευθυνόμενη στην Ελληνική Δημοκρατία δυνάμει του άρθρου 226 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεων που υπέχει βάσει των άρθρων 5 παρ. 7 και 20 της Οδηγίας 93//96/ΕΟΚ, 6 παρ. 6 και 24 της Οδηγίας 93/37/ΕΟΚ, 3 παρ. 2 και 29 της Οδηγίας 92/50ΕΟΚ και 4 παρ. 2 και 31 της Οδηγίας 93/38, της αρχής της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, όπως επίσης και των άρθρων 28, 39, 43 και 56 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με τη θέσπιση του νόμου 3310/2005 κατ' εκτέλεση του άρθρου 14 παρ. 9 του Ελληνικού Συντάγματος.

    1. Έκθεση των περιστατικών

    Σε συνέχεια της καταγγελίας 2004/5083 (η οποία συγκεντρώνει μια σειρά καταγγελιών, προερχομένων τόσο από ελληνικές όσο και από εταιρείες του εξωτερικού), η προσοχή της Επιτροπής εστιάστηκε στην ασυμβατότητα ως προς το κοινοτικό δίκαιο ορισμένων διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα και είναι σχετικές με την απαγόρευση σύναψης δημοσίων συμβάσεων επιχειρήσεων "διασυνδεόμενων" με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης με το κοινοτικό δίκαιο.

    Η εν λόγω υπόθεση έχει ήδη καταστεί αντικείμενο εκτενούς αλληλογραφίας ανάμεσα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και τις υπηρεσίες της Επιτροπής (ειδικότερα στο πλαίσιο της εξετάσεως του φακέλου Β 2004/2007, τον οποίο είχε ανοίξει αυτοδικαίως η Επιτροπή).Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επέστησαν επανειλημμένα την προσοχή των ελληνικών αρχών στα προβλήματα που το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος καθώς και ο υπ' αριθμ. 3021/2002 εκτελεστικός νόμος έχουν θέσει από την άποψη του κοινοτικού δικαίου, τόσο του παράγωγου (οδηγίες) όσο και του πρωτογενούς (Συνθήκη ΕΚ), που εφαρμόζεται στις δημόσιες συμβάσεις.

    Μια πρώτη επιστολή σχετικά με το εν λόγω ζήτημα απεστάλη στις ελληνικές αρχές στις 2.4.2003. Οι τελευταίες απήντησαν με επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις 16.6.2003 (ΑΠ:3084. 15/024/Α/3704). Σε συνέχεια της απαντήσεως αυτής και εν όψει των αμφισβητουμένων από την Επιτροπή θεμάτων που ήγειρε η τελευταία, οι υπηρεσίες της Επιτροπής απηύθυναν μια δεύτερη επιστολή στις εθνικές αρχές στις 13.2.2004, οι οποίες και απήντησαν με επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις 19.4.2004 (ΑΠ: 3084 15/024/Α/3173). Η υπόθεση συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συναντήσεως - πακέτο, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 24-25 Ιουνίου 2004. Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έστειλαν και νέα συμπληρωματική επιστολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής στις 8.7. 2004 (ΑΠ: 3084. 15/024/Α/5795). Με αυτήν την απάντηση, οι ελληνικές αρχές πληροφορούσαν την Επιτροπή ότι ο υπό κρίση νόμος ήταν ένας νόμος μεταβατικός και βρισκόταν στη διαδικασία της αναθεώρησης. Για το σκοπό αυτό, είχε συγκροτηθεί μια ειδική επιτροπή, η οποία και θα ελάμβανε υπόψη της, μέσα στο πλαίσιο σύνταξης του νέου νόμου, όλες τις αιτιάσεις και τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προδιαθέσεις των ελληνικών αρχών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεωρήσανε πως είχαν φθάσει σε ένα σημείο συμφωνίας με αυτές, τόσο ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διορθωθεί σύντομα η εν λόγω κατάσταση. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν όμως από τον Οκτώβριο του 2004 μια σειρά από καταγγελίες οικονομικών φορέων σχετικά με το ίδιο θέμα (συγκεντρωμένων όλων στον ίδιο προαναφερόμενο αριθμό καταγγελίας), οι οποίες και παρουσίαζαν εκτενώς τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούσαν οι επίδικες διατάξεις. Αυτές οι καταγγελίες προέβαλλαν ως επί το πλείστον την υποχρέωση απόκτησης του ούτως αποκαλουμένου "Πιστοποιητικού διαφάνειας", χορηγουμένου από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η υποβολή του οποίου συνιστά μια αναγκαστική προϋπόθεση για την υπογραφή μιας δημόσιας συμβάσεως.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή πληροφορήθηκε μέσω του τύπου για το ότι ένας καινούριος νόμος επρόκειτο να προταθεί στο εθνικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου και ότι αυτός ο καινούριος νόμος όχι μόνο δεν επέλυε αυτά τα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι υπηρεσίες, όπως οι ελληνικές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμβεί, αλλά είχε αντιθέτως ως σκοπό να θέσει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια από εκείνα που ετίθεντο ήδη με το νόμο 3021/2002.

    Ως εκ τούτου, μια νέα επιστολή απεστάλη στις ελληνικές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα στις 17.12.2004, με δεδομένη την δεδηλωμένη πρόθεση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν άμεσα σε μια ενίσχυση των επιδίκων εθνικών διατάξεων, επισημαίνοντας κυρίως ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής ήσαν διατεθειμένες να συναντήσουν άμεσα τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω υπόθεση, σε κάθε περίπτωση προτού να προταθεί στο Κολλέγιο η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής όσον αφορά τον νόμο 3021/2002.

    Παρά την καινούρια αυτή πρόσκληση που τους έγινε προκειμένου να αναθεωρήσουν την θέση τους, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έκριναν χρήσιμο να συναντήσουν τις υπηρεσίες της Επιτροπής και προχώρησαν στην υιοθέτηση (25.1.2005), τη δημοσίευση καθώς και τη θέση σε ισχύ (14.2.2005) του καινούριου νόμου.

    Εξάλλου, η απάντηση στην επιστολή της 17ης Δεκεμβρίου 2004, περιήλθε στην Επιτροπή στις 16.2.2005 (ΑΠ: 3084. 15/024/Α/1446), δηλαδή μετά τη δημοσίευση και τη θέση σε ισχύ του εν λόγω νόμου. Ακολούθως, μία συνάντηση μεταξύ των αντιπροσώπων της Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβερνήσεως σχετικά με το ίδιο θέμα έλαβε χώρα στις 22.2.2005. Σε συνέχεια της εν λόγω συναντήσεως, οι ελληνικές αρχές έθεσαν γραπτά τις παρατηρήσεις που είχαν ήδη αναπτύξει προφορικά κατά τη διάρκεια αυτής, με επιστολή τους στις 3 Μαρτίου 2005.

    Βάσει των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της, η Επιτροπή απεφάσισε να απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές, με σκοπό να διευκρινίσει αν το άρθρο 14 παρ. 9 του Ελληνικού Συντάγματος, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό αυτού νόμο 3310/2005 ήταν συμβατοί με τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων, και συγκεκριμένα με τα άρθρα 20 της Οδηγίας 93/96/ΕΟΚ, 24 της Οδηγίας 93/37/ΕΟΚ, 29 της Οδηγίας 92/50 ΕΟΚ και 31 της Οδηγίας 93/38, με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, όπως αυτή συγκεκριμενοποιείται στα άρθρα 3 παρ. 2 της Οδηγίας 92/50/ΕΟΚ, 5 παρ. 7 της Οδηγίας 93/36/ΕΟΚ, 6 παρ. 6 της Οδηγίας 93/37/ΕΟΚ και 4 παρ. 2 της Οδηγίας 93/38/ΕΟΚ, όπως επίσης και με τις διατάξεις των άρθρων 28, 39, 43 και 56 της Συνθήκης που ιδρύει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Ως εκ τούτου απευθύνθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση Προειδοποιητική Επιστολή, σχετικά με το εν λόγω θέμα, στις 23.3. 2005 (SG (2005)D/201478).

    Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απήντησαν στην προαναφερόμενη Προειδοποιητική Επιστολή με επιστολή της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις 7.4.2005 (SG (2005)A/03347). Στη συνέχεια εστάλη συμπληρωματική απάντηση μέσω τηλεομοιοτυπίας στις 21.4.2005 ((SG(05)A/3886 thw 25/04/05)) με επιστολή της δικηγορικής εταιρείας Ashurst, εξουσιοδοτημένης γι' αυτό από την ελληνική κυβέρνηση.

    [03] ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: "ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ" ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 29 Απριλίου 2005 (13:23 UTC+2)

    «Ασύστολα ψεύδη» χαρακτηρίζει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος τα όσα δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» για συμβόλαια σχετικά με την υπόθεση πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Πατριάρχης καλεί τους Παλαιστίνιους να στρέψουν την πλάτη τους στις συκοφαντίες της ισραηλινής εφημερίδας, γνωρίζοντας ποια είναι και τι εξυπηρετεί, αλλά και «για ποιο λόγο διάλεξε τη μέρα που ενταφιάζεται το σύμβολο της Πίστης μας, να δημοσιεύσει τα ασύστολα ψεύδη της».

    Ο κ.Ειρηναίος επαναλαμβάνει ότι χωρίς την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου κανείς δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε και ο ίδιος, να πωλήσει ή να μισθώσει περιουσία του Πατριαρχείου, ενώ επισημαίνει ότι ήταν αυτός που οδήγησε στη δικαιοσύνη τον κακοποιό Παπαδήμα και ότι είναι άξιος να περιφρουρεί τις αξίες, τις παραδόσεις και τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού.

    [04] ΜΠΑΡΟΖΟ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ

    Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της τελευταίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ένταξη των δέκα νέων χωρών- μελών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι «αυτή η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ» καθώς και ότι η διεύρυνση έχει συμβάλει σημαντικά στην εξασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

    «Η ένταξη των δέκα νέων μελών γεφύρωσε το τεχνητό χάσμα ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Αλλά η διευρυμένη Ευρώπη δεν είναι κλειστή στον εαυτό της. Είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που συμμερίζονται τις αξίες της και πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Η διεύρυνση απαιτεί όμως και μεγαλύτερη ανεκτικότητα μεταξύ των μελών. Πρέπει να αγωνιστούμε για μια ανοιχτή Ευρώπη, για την Ευρώπη του διαλόγου. Σε καθεμιά από τις 25 χώρες έχει γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Μόνο καλλιεργώντας έναν πολιτισμό διαλόγου και εξωστρέφειας μπορούμε να βελτιωθούμε οι ίδιοι. Είναι αλήθεια ότι ακόμα γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, ερχόμαστε σε επαφή με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Κοινότητά μας και αυτό απαιτεί χρόνο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η διεύρυνση σε 25 μέλη έχει εγείρει ζητήματα για την ταυτότητα της Ε.Ε., τα σύνορά της και τη λειτουργία της στο μέλλον.

    Τέλος, η ενωμένη Ευρώπη είναι η απάντηση σε φόβους που συνδέονται με το λαϊκισμό, την ξενοφοβία, την τρομοκρατία και με τη φτώχεια που είναι η μητέρα όλων των φόβων. Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας με πίστη και εξωστρέφεια. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας», ανέφερε ο Μπαρόζο.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ''ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ''

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2005 (18:46 UTC+2)

    «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν σε όλο τους το μεγαλείο, την έλλειψη σοβαρότητας, την επιπολαιότητα και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο χειρισμό ενός ιδιαίτερα σοβαρού θέματος, όπως είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του «βασικού μετόχου» και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    «Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν υπηρετούνται με μικροκομματικές σκοπιμότητες, εμπάθειες και βεντέτες. Απαιτεί συνολική παρέμβαση, για την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, και διακομματική συνεννόηση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμο να συμβάλλει», ανέφερε ο κ.Αθανασάκης.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ. και οι αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν και βάζουν τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στο βωμό της μικροκομματικής εμπάθειας, της υποκρισίας και της ανικανότητάς τους, Με αρκετή καθυστέρηση, εγκαταλείπουν, σήμερα, τις πολεμοχαρείς κραυγές και αναγκάζονται να βρεθούν πίσω και από το σημείο από το οποίο έπρεπε να είχαν ξεκινήσει.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ, που δηλώνει σήμερα την «ετοιμότητά της να συνεργασθεί με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για την εξεύρεση κοινού τόπου», είναι η κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα και με την άρνησή της, ακριβώς, να συνεργασθεί με τις κοινοτικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός νόμου συμβατού και με το Σύνταγμα και με το Κοινοτικό Δίκαιο, ξεπερνώντας και τα όποια προβλήματα του προηγούμενου νόμου.

    Όταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των υπουργών κ.κ. Παυλόπουλου, Ρουσόπουλου, Παπαληγούρα, για το επικείμενο, τότε, νομοσχέδιό τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε και εγγράφως στην κυβέρνηση την ανάγκη συνεργασίας, οι φωστήρες της κυβέρνησης την αγνόησαν. Κατέθεσαν το νομοσχέδιο, το ψήφισαν στη Βουλή και δημοσίευσαν το σχετικό νόμο, χωρίς καμιά επικοινωνία και επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επιστολή της οποίας απάντησαν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου. Στη συνέχεια ακολούθησε το ένα λάθος μετά το άλλο, με την κατασπατάληση διπλωματικού κεφαλαίου και την υπονόμευση του κύρους της χώρας, για μια εκ των προτέρων χαμένη και λάθος μάχη. Τελικά κήρυξαν και μια υποκριτική εκστρατεία δήθεν για την υπεράσπιση του Συντάγματος, όταν την αποκλειστική ευθύνη την είχαν οι ίδιοι με τον ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό νόμο που είχαν κατασκευάσει.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να μη χάνονται για τη χώρα μας κοινοτικά κονδύλια, σαν αποτέλεσμα της λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής τους».

    [06] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι «Όλη η πόλη μια παρέα» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα στο χώρο της Νέας Παραλίας δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί.

    Το γλέντι διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για όσους εκείνη τη μέρα θα μείνουν στην πόλη.

    Από τις 6 το πρωί θα αρχίσει το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, ενώ από τις 11 θα διατίθενται στον κόσμο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους Πασχαλινά εδέσματα, κρασί, αναψυκτικά κ.λ.π.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης νέοι και νέες με παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορα μέρη του τόπου μας, θα προσφέρουν στο κόσμο κόκκινα αυγά και τσουρέκια.

    Δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, θα στηθεί εξέδρα, κατάλληλα διαμορφωμένη για τη παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος, στο οποίο θα συμμετέχουν 18 μουσικοί, που θα ψυχαγωγήσουν του Θεσσαλονικείς με δημοτικά τραγούδια από περιοχές της Μακεδονίας (Χάλκινα Γουμένισσας), του Πόντου, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, των Νησιών, κλπ., ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα κλείσει με ρεμπέτικη μουσική.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τα χορευτικά Παραδοσιακά Συγκροτήματα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους, καλώντας τους παρευρισκομένους να συμμετέχουν.

    [07] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2005 (16:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή το κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση και με την οποία ζητεί αλλαγή του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» ως τις 19 Μαΐου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές για την εξεύρεση κοινού τόπου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο, με ταυτόχρονη πλήρη διασφάλιση των κανόνων διαφάνειας στις σχέσεις εταιρειών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ».

       

    [08] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Τα προγράμματα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Νίκος Κακούρης, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαϊου, στη Θεσσαλονίκη.

    Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της 4ης Μαΐου, διοργανώνεται από το ΕΒΕΘ, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση των μελών του, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Κατά τη διάρκειά της, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων, Δρ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, θα παρουσιάσει τα προγράμματα του Ταμείου, για την εγγύηση της κάλυψης μέρους των δανείων, των ήδη υφιστάμενων ή νεοϊδρυόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που χορηγούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήματα που θα τεθούν από το ακροατήριο.

    [09] ΑΠΟ 9/5 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 29 Απριλίου 2005 (17:27 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 9 Μαΐου έως και τις 10 Ιουνίου του 2005 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να συμμετέχουν στο Μέτρο 3.1 Νέοι γεωργοί - Βελτίωση ηλικιακής Σύνθεσης του Αγροτικού Πληθυσμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Με Υπουργική Απόφαση, κατανέμονται ανά Περιφέρεια συνολικές πιστώσεις ύψους 90 εκατ. για το Μέτρο 3.1 και ορίζονται η περίοδος υποβολής και έγκρισης φακέλων υποψηφιότητας για φέτος, οι όροι και οι προϋποθέσεις υποψηφιότητας και οι διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, που απλοποιούνται και επιταχύνονται τώρα σημαντικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 609/2005 ΚΥΑ.

    Η νέα προκήρυξη του προγράμματος, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ενισχυμένη με αυξημένες πιστώσεις κατά 59 εκατ. οι οποίες προήλθαν από την πρόσφατη αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ τον Δεκέμβριο του 2004.

    Η κατ' αρχήν κατανομή των πιστώσεων είναι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 18.060.000, για Δυτικής Μακεδονίας 2.635.000, για Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 6.565.000, για Θεσσαλίας 8.300.000, για Ηπείρου 4.990.000, για Δυτικής Ελλάδος 11.695.000, για Πελοποννήσου 9.550.000, για Στερεάς Ελλάδος 5.155.000, για Αττικής 150.000, για Ιονίων Νήσων 2.315.000, για Νήσων Βορείου Αιγαίου 5.885.000, για Νήσων Νοτίου Αιγαίου 1.490.000 και για την Κρήτης 13.210.000.

    Δικαιούχοι της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης κατά την τρέχουσα (4η ) περίοδο εφαρμογής του προγράμματος είναι όσοι νέοι γεωργοί έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε δική τους γεωργική εκμετάλλευση από τις 4 Αυγούστου του 2004 έως και τις 10 Ιουνίου φέτος, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις για τον χρόνο που καλύπτει το κριτήριο της πρώτης εγκατάστασης.

    Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Αγροτών, εφαρμόζεται σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση ηλικίας μέχρι 40 ετών που είναι αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης με θετική συμβολή και στον περιορισμό της γήρανσης του γεωργικού πληθυσμού. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο σημειώνει σταθερή πρόοδο και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εφαρμογής του Γ΄ΚΠΣ θα έχει επιτύχει πλήρη απορρόφηση των πιστώσεων που του έχουν διατεθεί.

    [10] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Η ΕΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

    Άγκυρα, 29 Απριλίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Για αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Τουρκία με την ανάμιξή της στο θέμα της κουρδικής μειονότητας κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί τον κουρδικό εθνικισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και αυτός αναζωπυρώνει έναν άλλο (τουρκικό) εθνικισμό», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Μιλιέτ.

    Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι πηγές πληροφόρησης της ΕΕ για το κουρδικό ζήτημα δεν είναι υγιείς, προσθέτοντας ότι ο ενωτικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους αποτελεί μια μη διαπραγματεύσιμη «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα.

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 29 Απριλίου 2005 (11:00 UTC+2)

    Η αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση αποστολής επιστολής εκ μέρους της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου σε δικαστή για εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς και η παραίτηση ως εκ τούτου του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι θέσεις ΗΠΑ και ΕΕ για το Κυπριακό, ο σφετερισμός ε/κ κατεχόμενων περιουσιών και ο τουρισμός στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την κυπριακή λίρα και το ενδεχόμενο εισδοχής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, καθώς και η έξοδος των Κυπρίων για τις διακοπές του Πάσχα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κρίση στη δικαιοσύνη'' γράφει ότι, παρά το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η επικοινωνία της κ. Ακκελίδου δεν ήταν επιτρεπτή στην υπόθεση της παρέμβασής της σε δικαστική διαδικασία, την αθώωσε, προκαλώντας την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ενέργεια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αποθέωση της πολιτικής και νομικής ευθιξίας, φαινόμενο πολύ σπάνιο για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βλέπουν μόνο το σχέδιο Ανάν ως λύση για το Κυπριακό, γεγονός που δείχνει ότι δεν κατανοούν τις κυπριακές θέσεις .

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ενοχλημένος ο Τάσσος από τον Χρίστου'' γράφει ότι πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ως προς τους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού. Το θέμα, προσθέτει, προκαλεί τριγμούς στη συγκυβέρνηση και σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ουσιαστικά ότι οι θέσεις του κ. Χρίστου είναι θέσεις και επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι το αδιαχώρητο παρατηρείται αυτές τις ημέρες στα αεροδρόμια της Κύπρου, αφού χιλιάδες είναι εκείνοι που θα περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο εξωτερικό, με πρώτη χώρα προτίμησης την Ελλάδα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο "Υπάρχει ευθιξία'' αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει την παραίτησή του, ''επιλέγοντας την προάσπιση του θεσμού και την προσωπική του αξιοπρέπεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Ακκελίδου''. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ανοικτά πια παραδέχεται ότι στον ορίζοντα προβάλλει ο κίνδυνος να δεχθεί σοβαρό πλήγμα ο τουρισμός λόγω των κατεχομένων. Ο τουρισμός, προσθέτει, είναι ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, πέραν του σφετερισμού ε/κ κατεχόμενων περιουσιών, που ανοίγει ως συνέπεια της μη λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ηταν σκληρός και τον έλεγαν Νικήτα'' γράφει ότι με μια κίνηση που εξέπληξε και προκαλεί αντιφατικά σχόλια, ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε ουσιαστικά να αποδεχθεί (μόνο τυπικά την αποδέχθηκε) την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αθωώσει την τέως Υπουργό Υγείας. Προσθέτει ότι ο δικηγόρος της κ. Ακκελίδου εξαπέλυσε βολές κατά του Εισαγγελέα, υπενθυμίζοντας ότι η κ. Ακκελίδου έχασε την υπουργική της έδρα από την υπόθεση αυτή. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε πως στόχος της ΕΕ είναι η συνολική λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Τα βρόντηξε και έφυγε'' γράφει ότι, διαφωνώντας με την απόφαση του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Προσθέτει ότι ενόψει και του γεγονότος ότι πριν το τέλος του χρόνου ο Γενικός Εισαγγελέας θα αφυπηρετούσε, είχε αρχίσει η διαδοχολογία με επικρατέστερους τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα. Αλλού γράφει ότι το θέμα του σφετερισμού κατεχόμενων ε/κ περιουσιών ήγειρε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της εβδομάδας η Κομισιόν στην τ/κ ηγεσία. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί με Τ/Κ αλλά και με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης κατά την επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κατίσχυσε η δικαιοσύνη'' γράφει ότι αθωώθηκε η τέως Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου η οποία κατηγορείτο για παρέμβαση σε δικαστική εξουσία. Προσθέτει ότι η απόφαση δικαίωσε τις αγνές προθέσεις της κ. Ακκελίδου σε σχέση με την αποστολή επιστολής σε δικαστή με σκοπό να την ενημερώσει για το ιστορικό χρήστη ναρκωτικών, του οποίου η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον του δικαστηρίου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο υποτίμησης της κυπριακής λίρας, ενώ για τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (προθάλαμος του Ευρώ) είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να μπει σε ένα διάλογο με την ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο Γενικός Εισαγγελέας παραιτείται αφού η τέως Υπουργός αθωώθηκε'' γράφει ότι ο κ. Νικήτας παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Προσθέτει ότι η κ. Ακκελίδου είχε καταδικαστεί σε 1.000 λίρες πρόστιμο από το Επαρχιακό Δικαστήριο το Φθινόπωρο για την ίδια υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτησή της από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες νέες χρεώσεις σε υπέρβαρες αποσκευές με πιο ψηλές χρεώσεις για ευρωπαϊκούς προορισμούς και χαμηλότερες για την Ελλάδα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο "Ο Νικήτας παραιτείται'' γράφει ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας με θυμό παραιτήθηκε μετά που καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας. Προσθέτει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου λήφθηκε με 9 ψήφους υπέρ και 3 κατά, ενώ η κ. Ακκελίδου εξέφρασε την ηθική της ικανοποίηση για την απόφαση. Αλλού γράφει ότι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα επιστρέψουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή περαιτέρω μείωση του αριθμού της ειρηνευτικής δύναμης με σκοπό να εισηγηθούν πιθανές μειώσεις.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 28 Απριλίου 2005 (22:57 UTC+2)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, για την ευαισθησία και την κατανόηση που επιδεικνύει στο θέμα του σφετερισμού των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από ξένους.

    Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μετά από ενέργειες του Υπουργείου προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το τελευταίο περιέλαβε στην ιστοσελίδα του κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [13] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

    Λευκωσία, 28 Απριλίου 2005 (22:42 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Σόλων Νικήτας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η απόφαση αυτή του κ. Νικήτα ανακοινώθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αθώωση της τέως Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία με την αποστολή επιστολής σε επαρχιακό δικαστή σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκομανούς.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Νικήτας αναφέρει:

    ''Δεν σχολίασα ποτέ απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αυτή όμως η περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πεμπτουσία της απονομής της δικαιοσύνης, τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Σχετίζεται ακόμη με την ύπαρξη, την αντοχή και την ποιότητα των θεσμών σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

    Δεν είναι ώρα τούτη ούτε προτίθεμαι να προβώ σε νομικές αναλύσεις. Θα ήθελα μόνο, γιατί δείχνει το ανυπόστατο της απόφασης της πλειοψηφίας, την οποία έδωσε ο Γ. Νικολάου, Δ., και επίσης την έλλειψη οποιουδήποτε νομικού ερείσματος, να παραθέσω συμπυκνωμένα μόνο τη βασική της σκέψη:

    Πρόθεση του δράστη είναι να επιφέρει ότι επάγεται η πράξη του. Στην παρούσα περίπτωση η επικοινωνία δεν ήταν μεν επιτρεπτή αλλά δεν επρόκειτο για εγκληματική επικοινωνία.

    Διότι, αντικειμενικά, δεν υπήρχε το ενδεχόμενο βλάβης στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

    Αντιπαραθέτω πάρα κάτω και τη βασική σκέψη της απόφασης της μειοψηφίας, την οποία έδωσε ο Δ. Χατζηχαμπής, Δ, η οποία προσδίδει τη σωστή νομική διάσταση στην υπόθεση:

    Η τάση επηρεασμού, ως προορισμός ή ενδεχόμενο, συναρτάται με την επιδίωξη της συγκεκριμένης πράξης και όχι με την πιθανότητα επηρεασμού του δικαστηρίου. Ενδιαφέρει η επιδίωξη του δράστη και όχι η αντικειμενική συνέπεια της πράξης.

    Θλίβομαι, αλλά μετά την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσω να κατέχω το μέγα αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό θα αντιστρατευόταν, πέραν από εκείνα τα οποία έχω ήδη αναφέρει, τους οραματισμούς μου για τη δικαιοσύνη και ό,τι έπραξα όλα αυτά τα χρόνια, με πολλούς κινδύνους, για την κατίσχυσή της. Συνακόλουθα θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] UEFA: ΠΑΡΜΑ - ΤΣΣΚΑ 0-0 ΚΑΙ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΑΛΚΜΑΑΡ 2-1

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (00:12 UTC+2)

    Στις πρώτες αναμετρήσεις για μια θέση στον τελικό του κυπέλλου UEFA, που θα διεξαχθεί στις 18 Μαϊου στο γήπεδο "Ζοσέ Αλβαλάντε" της Λισσαβόνας, σημειώθηκαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

    Πάρμα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-0

    Σπόρτινγκ Λισσαβόνας - ΑΖ Άλκμααρ 2-1

    Σκόρερς οι Ντουαλά 37', Πινίλια 80' και Λάντζαατ 36'

    Οι αγώνες ρεβάνς των δύο ζευγαριών θα γίνουν στις 5 Μαϊου.

    [15] ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (23:59 UTC+2)

    Να μειώσει τις αποδοχές του Εντβίν Μουράτι σκέφτεται η διοίκηση του Ηρακλή. Και αυτό γιατί ο αλβανός μέσος έχει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια στην ομάδα. Το θέμα θα δρομολογηθεί λίγο μετά το Πάσχα, ενώ στις όποιες διαπραγματεύσεις ο παίκτης θα αξιώσει την εξόφληση του

    Την Μ. Παρασκευή επιστρέφουν από την Ολλανδία πρόεδρος και προπονητής του Ηρακλή, έχοντας κρατήσει αρκετά στοιχεία για παίκτες που είδαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

    Στο αγωνιστικό τομέα πραγματοποιήθηκε η τελευταία προπόνηση πριν το Πάσχα και οι παίκτες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

    [16] ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΚΟΚΟΤΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (23:54 UTC+2)

    Σε χαλαρούς ρυθμούς συνεχίστηκε η προετοιμασία της Καλαμαριάς. Η σημερινή ήταν και η τελευταία πριν το Πάσχα και ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς συνέστησε ξεκούραση και προσοχή στους παίκτες του.

    Το ραντεβού δόθηκε για το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και θα ξεκινήσει ουσιαστικά η προετοιμασία για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Χαλκηδόνα. Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Κοκότοβιτς τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του και ότι αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν θα γυρίσουν βαρύτεροι.

    [17] ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΙΜ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2005 (23:47 UTC+2)

    Η νίκη - πρόκριση του Αρη σε βάρος της Ξάνθης ουσιαστικά άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παικτών. Ετσι η διοίκηση της ΠΑΕ γνωστοποίησε πως το πριμ της πρόκρισης είναι 200.000 ευρώ για τους παίκτες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και το ανάλογο πριμ για την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της Πάτρας.

    Οι παίκτες την Μ. Πέμπτη πραγματοποίησαν την τελευταία τους προπόνηση και κατόπιν έφυγαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ο Γιώργος Χατζάρας συγκέντρωσε τους παίκτες του και τους μίλησε όχι μόνο για τις μέρες που ακολουθούν, αλλά και για την συνέχεια των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

    Μεταξύ άλλων τους επισήμανε ότι στο διάστημα που θα καθίσουν θα πρέπει να

    βρουν χρόνο να τρέξουν μία ή δύο φορές.

    Πριν φύγουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι παίκτες του Αρη, αποφάσισαν και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ευχαριστίας προς τον κόσμο της ομάδας. Αυτή είναι: "Τώρα που το πρωτάθλημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του και έπειτα από την αποθεωτική υποδοχή της αποστολής της ομάδας μας μετά το νικηφόρο ημιτελικό εναντίον της Ξάνθης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φιλάθλους μας για την ένθερμη υποστήριξη τους καθ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου. Την αγάπη τους για την ομάδα μας τον Αρη, και κατ΄ επέκταση για εμάς που αγωνιζόμαστε με το Θεό του πολέμου στο στήθος, την εισπράττουμε καθημερινά. Φίλαθλοι, διοίκηση, ποδοσφαιριστές, προπονητικό τιμ, όλοι μαζί ενωμένοι υπηρετώντας μια ομάδα με τεράστια δυναμική. Τον Αρη μας».

    [18] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΟ RAI DUE

    Ρώμη, 28 Απριλίου 2005 (23:42 UTC+2)

    Βίντεο με Ιταλό αμυντικό (εικάζεται ότι είναι ο Φάμπιο Καναβάρο) να κάνει ενδοφλέβια λήψη ουσίας, την παραμονή του τελικού του κυπέλλου UEFA το 1999, με αντιπάλους την Πάρμα και την Ολιμπίκ Μαρσέιγ θα προβάλλει μετά τα μεσάνυχτα το ιταλικό κανάλι RAI-DUE.

    Σύμφωνα με τo πρακτορείο ειδήσεων ΑNSA το βίντεο θα δείχνει τον παίκτη που αναμένεται να βρίσκεται στο στούντιο να κάνει ένεση με καρδιοτονωτικό Νeoton (δεν αποτελεί απαγορευμένη ουσία), ένα από τα φάρμακα που οδήγησαν στην τιμωρία τον γιατρό Αγκρικόλα στη δίκη ντόπινγκ της Γιουβέντους.

    [19] ΟΡΓΙΟ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ισλαμαμπάντ, 29 Απριλίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Όργιο φημών για την τύχη του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν πυροδότησε κείμενο που δημοσίευσε η ισλαμιστική ιστοσελίδα www.albawaba.com

    Συγκεκριμένα, το κείμενο ανέφερε ότι σύμφωνα με μία πληροφορία ο μπιν Λάντεν είναι νεκρός, στη συνέχεια όμως σημείωνε ότι ο τρομοκράτης ηγέτης μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμήν και γι' αυτό οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Σύμφωνα με μία ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο είναι διατυπωμένο το κείμενο, ο συντάκτης του προσπαθεί μάλλον να προσελκύσει αναγνώστες κάνοντας λόγο για τον θάνατο του μπιν Λάντεν.

    [20] ΝΕΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 29 Απριλίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αμερικανών στρατιωτών φέρεται να ζητεί ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από ισλαμική ιστοσελίδα.

    Στο μήνυμα ο ομιλητής που υποστηρίζει ότι είναι ο Ζαρκάουι απειλεί τον Μπους: «Ορκιζόμαστε στο Θέο, ότι το σκυλί ο Μπους δε θα βρει ησυχία και ότι θα κάνουμε τη ζωή των στρατιωτών του δύσκολη μέχρι να σταματήσουν να χτυπάν οι καρδιές μας. Ερχόμαστε». Από όσα αναφέρονται στο μήνυμα εικάζεται ότι η ηχογράφησή του έγινε το Μάρτιο. Σε πρώτη φάση δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι ο ομιλητής ήταν όντως ο Ζαρκάουι.

    «Δυο χρόνια πέρασαν απ' τη μέρα που η Βαγδάτη έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων, που το μόνο που κέρδισαν ήταν ήττες και εξευτελισμός», συνεχίζει ο Ζαρκάουι, η ομάδα του οποίου έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αμερικάνων στρατιωτών και ιρακινών σωμάτων ασφαλείας. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει 25 εκατ. δολάρια στην επιχείρηση σύλληψης του ιορδανού εξτρεμιστή και παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι ο Ζαρκάουι βρίσκεται σε στενό κλοιό, η σύλληψή του αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

    «Ο Ιερός Πόλεμος συνεχίζεται μαχητικά δύο χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ. Οι μάρτυρές μας, οι ταξιαρχίες μας με την ευλογία του Θεού άνοιξαν το δρόμο. Δεν άφησαν να περάσει ούτε ένα κομβόι και ούτε ένα σημείο ελέγχου όρθιο», αναφέρεται ακόμη στο μήνυμα που φέρεται να είναι ομιλητής ο Ζαρκάουι.

    Από τις σημερινές αλυσιδωτές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν.

    [21] ΙΡΑΚ: 19 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 71 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Βαγδάτη, 29 Απριλίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Τους 19 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη και στην πόλη Μανταϊν.

    Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν εφτά επιθέσεις, από τις οποίες τραυματίστηκαν 71 άτομα, στην πλειοψηφία τους απλοί πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ.

    [22] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 29 Απριλίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Προβάδισμα των Εργατικών στη Βρετανία, ενόψει των εκλογών της 5ης Μαϊου, δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Times και Daily Telegraph.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ εξασφαλίζει την αποδοχή του 40% των ψηφοφόρων, έναντι του 32% των Συντηρητικών.

    Η έρευνα της Daily Telegraph, δείχνει ότι το 36% των Βρετανών ψηφοφόρων στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση, το 32% τους Συντηρητικούς και το 12% τους Φιλελεύθερους.

    Στο μεταξύ, στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση που είχαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, κυριάρχησε μεταξύ άλλων ο πόλεμος στο Ιράκ, για τον οποίο ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η απόφασή του για τη συμμετοχή της Βρετανίας στηρίχθηκε στο συμφέρον της χώρας.

    [23] ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

    Ραμάλα, 29 Απριλίου 2005 (13:30 UTC+2)

    Θερμής υποδοχής έτυχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τους Παλαιστίνιους στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το ρόλο της χώρας του στη Μέση Ανατολή.

    Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αναμένεται να επικεντρωθούν στην ειρηνευτική διαδικασία και στη πιθανότητα παροχής βοήθειας προς τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Μετά την άφιξή του στη Ραμάλα, ο Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γιασέρ Αραφάτ.

    [24] ΣΤΙΣ 13/5 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ'' ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ - Ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης», από τις εκδόσεις Ιανός, θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος, την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο του Ιανού (Αριστοτέλους 7).

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Χάινς Κούνιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρης Γουσίδης.

    Μετά από έρευνα 20 και πλέον χρόνων, ο συγγραφέας προσπαθεί να συνθέσει αρκετές από τις ψηφίδες στο παζλ της υπόθεσης Μπρούνερ, βοηθώντας τον αναγνώστη να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την προσωπικότητα αλλά και τη δράση του αρχιδήμιου των Ες-Ες, Αλόις Μπρούνερ, που οδήγησε στον πιο φριχτό θάνατο, στα ναζιστικά κρεματόρια συνολικά 128.500 ψυχές.

    Η έκδοση συμπληρώνεται με ένα χρήσιμο παράρτημα για τα ναζιστικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, τις εκτελέσεις στη διάρκεια της κατοχής, την υπόθεση Μέρτεν, που είχε υπό τις διαταγές του τον Μπρούνερ στη Θεσσαλονίκη, την γέννηση των στρατοπέδων, αλλά και την επανάσταση των κολασμένων, μία άγνωστη σχεδόν εξέγερσητων κρατουμένων στο στρατόπεδο Μπιρκενάου Εβραίων της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1944.

    Ο Σπύρος Κουζινόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1947 και στα σαράντα περίπου χρόνια που ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης, ενώ υπήρξε ανταποκριτής επί μία δεκαπενταετία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με αρμοδιότητα και το βαλκανικό χώρο. Για τις ιδέες και την αρθρογραφία του κυνηγήθηκε από τη Χούντα, συνελήφθη και φυλακίσθηκε.

    [25] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα με τίτλο «Αμέλια 2004» θα φιλοξενηθεί από τις 4 έως τις 22 Μαΐου στην Casa Bianca.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, με κεντρικό θέμα τους την εγγονή του καλλιτέχνη, Αμέλια. Έχουν φιλοτεχνηθεί το καλοκαίρι του 2004 στη Σίβηρη της Χαλκιδικής και παριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή του παιδιού, πλαισιωμένου, σε πολλά από αυτά, από την οικογένεια και τους παιδικούς του φίλους.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 20:30, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, τις ώρες Τρίτη Παρασκευή 09:00 13:00 και 17:00 21:00, το Σάββατο 17:00 21:00 και την Κυριακή 09:00 13:00.

    [26] ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ: ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Μοναδικό στην υφήλιο παραμένει στην πορεία του χρόνου το ελληνικό Πάσχα, καθώς η αναβίωση μακραίωνων παραδόσεων και εθίμων, αλλά και η αμείωτη πίστη πολλών Ελλήνων, έχουν διαφυλάξει το ιδιαίτερο χρώμα του. Από άκρη σε άκρη της γης, στη μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και στις ομογενειακές κοινότητες των πέντε ηπείρων, το Πάσχα των Ελλήνων εξακολουθεί να διατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

    Παρά τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας του Νεοέλληνα, που θα μπορούσαν να έχουν νεκρώσει την πίστη και το συναίσθημα, ευτυχώς δεν έχουν ακόμη εκλείψει οι αντιστασιακοί της παράδοσης, οι οποίοι διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού ήθη και έθιμα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές Ελλήνων.

    Oι ισχυρότεροι πυρήνες διαφύλαξης της παράδοσης βρίσκονται στην ελληνική επαρχία, στα χωριά της Μακεδονίας και της Νότιας Ελλάδας, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, όπου έθιμα μακραίωνα, πολλά από τα οποία αντλούν τις ρίζες τους από την αρχαιότητα, εξακολουθούν να επιβιώνουν αναλλοίωτα.

    Στη Μακεδονία, οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης ξεκινούν παραδοσιακά από τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε οι νοικοκυρές βάφουν τα αβγά τους κόκκινα, κρεμώντας κατά παράδοση ένα ομόχρωμο ύφασμα στο εξωτερικό του σπιτιού. Μετά τη βαφή, η Μακεδόνισσα οικοδέσποινα κρατούσε παλιότερα το πρώτο αβγό στο εικονοστάσι, από όπου αυτό έβγαινε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να "εξορκίσει" το χαλάζι και τις πλημμύρες.

    Ως προς το κόκκινο χρώμα των αβγών, η λαϊκή φαντασία έρχεται να κομίσει ενδιαφέροντες μύθους, με ισχυρές αντιστάσεις στο χρόνο: Σύμφωνα με μια βορειοελλαδική παράδοση, όταν διαδόθηκε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, πολλοί δεν το πίστευαν. Μια γυναίκα, που κρατούσε αβγά σε ένα καλάθι, αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, λέγοντας: "Θα ήταν σαν να μου λέτε ότι θα άσπρα αβγά που κρατώ, θα γίνουν κόκκινα". Τότε, ως εκ θαύματος, τα αβγά της νοικοκυράς άλλαξαν χρώμα.

    Το θάψιμο του αβγού

    στη Θράκη

    Ένα ωραίο δρώμενο από τη Θράκη, σχετιζόμενο με την πίστη στην αναγεννητική δύναμη του αβγού, σε συνδυασμό με τη χριστιανική ανάσταση, διέσωσε η Ελπινίκη Σαραντή: "Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, άνδρες με χρωματιστές σερβέτες στο κεφάλι, έβραζαν ένα αβγό, το κρεμούσαν με σπάγκο σε μία λάτα και πορπατούσαν σιγά-σιγά, έψαλλαν νεκρώσιμα, μοιρολογούσαν, έλεγαν του Χριστού το τραγούδι και το έκλαιγαν σαν να πήγαιναν πεθαμένο. Μπρος πήγαινε ένας καθισμένος σε γάιδαρο, γύριζαν όλο το χωριό, ύστερα ανέβαιναν σε ένα ύψωμα, που το έλεγαν Τουρμπέ και εκεί το παραχώνανε. Στη δεύτερη ανάσταση, πήγαιναν και το ξεπαράχωναν και ύστερα διασκέδαζαν με κρασί και τραγούδια". Το θάψιμο του αβγού συμβόλιζε την ταφή του Χριστού, ενώ όταν αυτό ξαναρχόταν στο φως, οι χωρικοί γιόρταζαν την ανάσταση του Ιησού. Πάντως, τα πασχαλινά αυγά δεν είχαν πάντα χαρμόσυνο κόκκινο χρώμα. Στα σπίτια όπου πενθούσαν, βάφονταν μαύρα.

    Πέραν των αβγών, τη Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζονται μέχρι σήμερα και τα τσουρέκια. Παλιότερα, όταν η πίστη διατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης φυλαγόταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά, καθιστώντας τα μέλη της οικογένειας άτρωτα από τα μάγια.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή το πένθος κορυφώνεται. Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι. Το "μενού" της Μεγάλης Παρασκευής αποτελείται από ένα πιάτο ξύδι, όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται, συμμεριζόμενοι το Θείο Πάθος. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου, που παλιότερα ελάμβανε χαρακτήρα διαγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ενοριών για τον ομορφότερο στολισμό.

    Οι "Αδώνιδος Κήποι"

    στις Σέρρες

    Από τα κατά τόπους έθιμα, που σχετίζονται με την περιφορά του Επιταφίου, αξιοσημείωτο είναι αυτό που τηρείται στις Σέρρες και ιδίως στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, παραπέμποντας στο τελετουργικό μιας αρχαιοελληνικής παράδοσης. Πρόκειται για τα "Αδώνια".

    Όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί θυμίαμα και η εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα πιάτο με χλόη κριθαριού ή φακής, έθιμο που παραπέμπει στους "Αδώνιδος Κήπους" της αρχαιότητας, σύμφωνα με την αείμνηστη λαογράφο Αλεξάνδρα Παραφεντίδου.

    Οι "Αδώνιδος Κήποι" συμβολίζουν τη νιότη που χάνεται γρήγορα και άδικα, όπως και ο Άδωνις που πέθανε από δάγκωμα κάπρου. Στην αρχαιότητα, κατά την πρώτη μέρα του εθίμου γινόταν η αναπαράσταση της κηδείας του και τη δεύτερη μέρα η γιορτή για την ανάστασή του.

    Επιπλέον, παλαιότερα σε πολλά χωριά της Μακεδονίας οι νέοι και οι νέες έβαφαν, την Μεγάλη Παρασκευή, τα πρόσωπα τους με μπογιά προερχόμενη από φυτά και στόλιζαν τους τάφους με κίτρινα αγριολούλουδα. Ο στολισμός του επιταφίου συνδυαζόταν με τα παιχνίδια των νέων, που συναγωνίζονταν, για να φέρουν πρώτοι τα πιο όμορφα αγριολούλουδα από τα γύρω λιβάδια.

    Ανάστα ο Θεός,

    κρίναι την γην!

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το "Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην". Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας βροντοφωνάζει το "Χριστός Ανέστη!" μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις (από εδώ και η παροιμιακή φράση "Έγινε ανάστα ο Θεός"), οι οποίες αποτελούν πηγαίο ξέσπασμα, ύστερα από την εθιμικά υποχρεωτική ψυχική πίεση και το τελετουργικό πένθος των πιστών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Οι λαογράφοι και εθνολόγοι συσχετίζουν το στοιχείο των θορύβων με τη διαδεδομένη στους λαούς δοξασία ότι τα βλαβερά και εχθρικά πνεύματα διώχνονται με εκφοβιστικούς κρότους. Πάντως, είναι βέβαιο ότι η δεισιδαιμονική αυτή αφετηρία έχει πια λησμονηθεί από τους σύγχρονους εορταστές, που απλά διατηρούν το έθιμο, έχοντας προσδώσει σε αυτό έναν ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

    Οι θόρυβοι απουσιάζουν από τη λεγόμενη "δεύτερη" Ανάσταση, που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και είναι μια καθαρά ειρηνική εκδήλωση. Στη διάρκεια της δεύτερης αυτής Ανάστασης, όσοι είχαν φιλονικήσει και συγκρουστεί μέσα στη χρονιά, συνηθίζουν να συμφιλιώνονται, ανταλλάσσοντας φιλιά. Αλλά και όλοι οι ενορίτες φιλιούνται μεταξύ τους, μετά την απόλυση της ακολουθίας της δεύτερης ανάστασης, που για αυτό το λόγο αποκαλείται και "Αγάπη".

    Το "καινούργιο" φως

    Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα "Δεύτε λάβετε φως". Παίρνουν τότε οι πιστοί το αναστάσιμο φως και το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Το φως αυτό πρέπει να είναι "καινούργιο". Για αυτό σβήνονται προηγούμενα όλα τα φώτα στο ναό και ανάβονται από τη λαμπάδα του ιερέα, από την οποία παίρνουν το φως και οι ενορίτες.

    Στη Μακεδονία, μπαίνοντας στο σπίτι, "σταυρώνουν" πρώτα το ανώφλι της εξώθυρας (παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού ή ακόμη μεταδίδανε το καινούργιο φως στα στείρα ζώα και τα άκαρπα δέντρα, για να τους εξασφαλίσουν τη γονιμότητα).

    Όπως σημειώνει ο Γεώργιος Μέγας, στο φως της ανάστασης "αποδίδεται δύναμη, όχι μόνο αποτρεπτική των κακών, αλλά και γονιμοποιός, η οποία μεταδίδεται εις ζώα και φυτά, δια χειρός νεαράς γυναικός".

    Στο μεταξύ, κατά το ελληνικό Πάσχα, αρκετά διαδομένη στο παρελθόν ήταν και η αναπαράσταση της σκηνής των "κεκλεισμένων θυρών". Μπροστά στην πόρτα της εκκλησίας, όταν γινόταν η επιστροφή της πομπής με τα αναμμένα κεριά της Αναστάσεως, ο ιερέας, που παρίστανε τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης, έλεγε τους διαλογικούς στίχους 7-10 του KΓ ψαλμού του Δαυίδ ("Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης").

    Ο διάκος από μέσα, που παρίστανε το διάβολο, προσπαθούσε να εμποδίζει την είσοδο. Τελικά ο ιερέας έσπρωχνε ορμητικά, άνοιγε τη θύρα και έμπαινε μέσα ως ο λυτρωτής των αρματωλών. Τέλος, μετά τη "δεύτερη"Ανάσταση, ακολουθούσε λιτανεία των εικόνων και χορός, που όχι σπάνια, τον έσερνε πρώτος ο ιερέας της ενορίας.

    Κάψιμο του Ιούδα

    και ωμοπλατοσκοπία

    Στη συνέχεια, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακολούθησε η ρίψη στην πυρά ομοιώματος του Ιούδα ή του Οβριού. Το έθιμο, που απαντάται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές, αποτελεί ένδειξη αγανάκτησης των πιστών για την πράξη προδοσίας του Ιούδα.

    Πάντως, ελληνικό Πάσχα χωρίς τον παραδοσιακό οβελία δεν νοείται. Στα χωριά η σφαγή του οβελία ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό, συμβολίζοντας τη θυσία του Χριστού. Μάλιστα, στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν έχει υποχωρήσει ακόμη η πίστη ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις, οπότε οι χωρικοί και ιδιαίτερα οι βοσκοί, επιδίδονται στην "ωμοπλατοσκοπία", προφητεύοντας το μέλλον, με "οδηγό" την πλάτη του σφάγιου.

    Ο ενθουσιασμός για την Ανάσταση δεν εκφράζεται μόνο με το τσούγκρισμα των αυγών και το εορταστικό φαγοπότι, αλλά περιγράφεται και στα δημώδη τραγούδια, που διασώθηκαν από τη λήθη του χρόνου περνώντας από στόμα σε στόμα. "Τώρα Μεγάλη Πασχαλιά, τώρα καλός μας χρόνος/ τώρα η γης στολίζεται μ' εννιά λογιώ λουλούδια/ με πράσινα με κόκκινα, με αξιά και με γαλάζια/ Σήμερα Χριστός Ανέστη και στους ουρανούς ευρέθη".

    Ο εθιμικός κύκλος του Πάσχα συνήθως κλείνει την Κυριακή του Θωμά, που ονομάζεται και "Αντίπασχα". Παλιότερα, όταν το αδράχτι ήταν ακόμη το κύριο αντικείμενο εργασίας για την Ελληνίδα νοικοκυρά, η Δευτέρα που ακολουθούσε την Κυριακή του Θωμά αποκαλείτο "αδραχτανάσταση" και σηματοδοτούσε την επανέναρξη των συνηθισμένων εργασιών.

    Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν αξιόλογα έθιμα και για την εβδομάδα της διακαινησίμου (την επομένη μετά την Ανάσταση). Αυτές τις μέρες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνηθίζονται οι περιφορές εικόνων στα χωριά και τους αγρούς με σκοπό την ευλογία του χωριού και των αγρών του για την εξασφάλιση υγείας και πλούσιας σοδειάς. Σε αυτή την περίπτωση, η εορταστική πασχαλινή περίοδος λήγει με τον εορτασμό του αγίου Γεωργίου, γιορτή με ιδιαίτερη ποιμενική σημασία.

    Ο "Αμνός" της Ζακύνθου

    Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πασχαλινά έθιμα, που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ελλάδας, καταγράφονται στη Ζάκυνθο, όπου, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, τα πάντα, η λογική και η άλογος φύση, συμμετέχουν στο Θείο Δράμα.

    Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο δεν χρησιμοποιείται ο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται "Αμνός". Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο, ο οποίος και πάλι είναι ιδιόμορφος. Και αυτό γιατί, στη Ζάκυνθο οι Επιτάφιοι δεν στολίζονται με λουλούδια, αλλά είναι ξυλόγλυπτοι, με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης.

    Το αποκορύφωμα του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου έρχεται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Η πένθιμη λιτανεία αρχίζει υπό τους ήχους του "Ινα τι εφρύαξαν έθνη..." από την φιλαρμονική, ενώ μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται, και η περίφημη Εικόνα της "Mater Dolorosa", δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.

    Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και τον λαο με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ' όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους.

    Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παμπάλαιο έθιμο, δε γίνεται το βράδι της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν τις μοναδικές αυτές στιγμές. Ο Επιτάφιος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία, που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε.

    Ο ωραιότατος ύμνος "Τον Κύριο υμνείτε...", τονισμένος και αυτός στην Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, που ψάλλεται από όλο το λαό, και η ξακουστή "Gloria"(δόξα) ή το "κομμάτι"(Πρώτη Ανάσταση) και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών που διαδραματίζονται κατά την Πρώτη Ανάσταση, θα σας εντυπωσιάσουν.

    Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15 αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Το "Χριστός Ανέστη", από τα χείλη του Μητροπολίτη, ψαλλόμενο κι αυτό κατά την ιδιόμορφη Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, μεταδίδει σ' όλους τους χριστιανούς, που κατακλύζουν την πλατεία και τους γύρω χώρους, το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.

    Αμέσως μετά η Εικόνα της Ανάστασης επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου διαδραματίζονται τα του "Αρατε Πύλας...". Κατά την τοπική παράδοση, η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

    Το "αντέτι"(έθιμο) θέλει, κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του Ευαγγελίου, να κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Ας σημειωθεί ότι μόνο στο ναό του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου πραγματοποιούνται δύο Αναστάσιμες Θείες Λειτουργείες. Η πρώτη 1.00 π.μ. και η δεύτερη το πρωί του Πάσχα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας καθώς και της εικόνας της Αναστάσεως.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά της Ζακύνθου πανηγυρίζουν.

    Η βάρκα του Ιούδα

    στην Υδρα

    Στην Υδρα, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η νεολαία του νησιού χωρίζεται σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατευθύνεται στην εκκλησία, για να στολίσει τον Επιτάφιο και η δεύτερη πηγαίνει στο λιμάνι. Η δεύτερη αυτή ομάδα παίρνει μια βάρκα, που έχει διατεθεί από τους νησιώτες για αυτόν τον σκοπό και φτιάχνει πάνω της μια κρεμάλα, η οποία κρέμεται πάνω από τη θάλασσα.

    Στη συνέχεια, οι νέοι της ομάδας δημιουργούν ένα ομοίωμα του Ιούδα, με ξερά χόρτα, ξύλα και άχυρα και το τοποθετούν στην κρεμάλα. Το βράδυ, μετά την περιφορά του Επιταφίου, νησιώτες και τουρίστες, κατευθύνονται όλοι, μαζί με τον Επιτάφιο, στο λιμάνι. Εκεί ο Ιερέας ανεβαίνει επάνω στη βάρκα, περιλούζει το ομοίωμα με βενζίνη και του βάζει φωτιά. Σε 2-3 λεπτά το ομοίωμα έχει καεί και πέφτει ολόκληρο μέσα στη θάλασσα. Το κάψιμο έχει ολοκληρωθεί και με τις ευχές των πιστών τελειώνει το εντυπωσιακό αυτό έθιμο.

    Τα αερόστατα της Λαμπρής

    στο Λεωνίδιο

    Μοναδικό στην Ελλάδα είναι και το έθιμο των αερόστατων της Λαμπρής, που συναντάται μόνο στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Τη νύχτα της Ανάστασης, αμέσως μετά το "Χριστός Ανέστη" δεκάδες πιστοί, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας, κατευθύνονται σε ένα ξέφωτο που βρίσκεται σε ένα μικρό λοφίσκο.

    Εκεί έχουν από νωρίς δημιουργήσει παράξενες κατασκευές, που μοιάζουν με μικρά αερόστατα και έχουν ενσωματωμένη μια ειδική θήκη, όπου υπάρχει ένα μικρό κερί. Οι νέοι ανάβουν τα κεριά και αφήνουν τα αερόστατα ελεύθερα. Αυτά, λόγω της άνωσης του αέρα, αλλά και της ζέστης που δημιουργεί η φλόγα του κεριού, αρχίζουν να ανυψώνονται στον ουρανό. Το θέαμα που παρουσιάζεται είναι εντυπωσιακό. Εκατοντάδες φωτάκια βρίσκονται στον αέρα και ταξιδεύουν, μέχρι να σβήσουν τα κεριά, συναγωνιζόμενα τα αστέρια της εαρινής νύχτας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 April 2005 - 18:13:45 UTC