Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [02] Η ΝΔ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 2,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [03] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ
  • [06] ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [09] Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
  • [11] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [12] Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [14] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΧΘΗΚΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ Τ/Κ ΚΑΙ
  • [15] ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
  • [16] ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ Ν. ΤΥΡΟΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [17] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΝΕΑΡΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
  • [18] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΟΓΙΕΡ
  • [19] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΜΑΚΑΜΠΙ
  • [21] ΠΟΛΟ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ
  • [22] Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
  • [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ) Η ΒΕΡΟΙΑ
  • [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [25] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [26] ΒΕΛΓΙΟ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ
  • [27] ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΙ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [30] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΚΑΤΣΑΡΟΣ

  • [01] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (18:38 UTC+2)

    Στους 75 ανήλθαν οι ιερείς και αρχιερείς, οι οποίοι υπογράφουν τη δήλωση αποκήρυξης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, μεταξύ των οποίων και οι 15 από τους συνολικά 18 αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου.

    Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν νέα επεισόδια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεταξύ αρχιερέων, ατόμων της ομάδας του Πατριάρχη Ειρηναίου καθώς και των Ελλήνων αστυνομικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά τη διαρροή πληροφορίας ότι ο κ. Ειρηναίος είχε στείλει άτομα στην οικονομική υπηρεσία για να εξαφανίσουν έγγραφα και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Ο τοποτηρητής Πέτρας Κορνήλιος και ομάδα αρχιερέων συνέλαβαν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο και έναν Έλληνα αστυνομικό, οι οποίοι μετέφεραν σακούλες με χρήματα καθώς και δεκάδες γνήσια πληρεξούσια. Όλα κατασχέθηκαν από τους συνοδικούς που κατήγγειλαν απόπειρα φυγάδευσης τους, ενώ από την πλευρά του, ο αρχιμανδρίτης Φώτιος είπε πως τα χρήματα προορίζονταν για τα έξοδα λειτουργίας της κουζίνας.

    Λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους διανεμήθηκε επιστολή του κ. Ειρηναίου μέσω της οποίας απειλεί με κυρώσεις Αγιοταφίτες ιεράρχες και κληρικούς. Τους καλεί να σταματήσουν να τον αμφισβητούν διότι διαπράττουν αδικήματα, αλλιώς είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει κυρώσεις για τη διαφύλαξη του κύρους του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου.

    Αύριο, Δευτέρα, η ιορδανική κυβέρνηση θα αποφασίσει επί της Συνοδικής Πράξης αποκήρυξης του κ. Ειρηναίου, ενώ ήδη η Παλαιστινιακή Αρχή τοποθετήθηκε επί του θέματος, διαμηνύοντας πως στηρίζει τους διαφωνούντες πατριάρχες.

    [02] Η ΝΔ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 2,4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2005 (22:17 UTC+2)

    Με διαφορά 2,4% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, 14 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Η ΝΔ συγκεντρώνει 37,5%, το ΠΑΣΟΚ 35,1%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΝ 3,1% και το ΛΑΟΣ 3,5%.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 15 και 25 Απριλίου, ενώ τον περασμένο Μάρτιο σε έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν 4,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,2% και το ΠΑΣΟΚ 34,7%. Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά του λευκού-άκυρου, καθώς και των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα η αδιευκρίνιστη ψήφος να φτάνει στο 14,3 έναντι 8,9%.

    Ο κ. Καραμανλής προηγείται του κ. Παπανδρέου 7,1% στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και συγκεντρώνει 43% έναντι 35,9% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τον περασμένο Μάρτιο η διαφορά ήταν 7 μονάδες και οι δύο αρχηγοί συγκέντρωναν 43,3% και 36,3%, αντίστοιχα.

    Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη παράσταση νίκης, με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στο 51,1% και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 28,6%.

    Η ΝΔ στους τομείς διακυβέρνησης προηγείται στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (ΝΔ 36%, ΠΑΣΟΚ 33,5%), στο θέμα της ανεργίας (ΝΔ 29,1%, ΠΑΣΟΚ 26%), στην υγεία (ΝΔ 37,7%, ΠΑΣΟΚ 28%), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην εξωτερική πολιτική (ΠΑΣΟΚ 42,4%, ΝΔ 32,1%) και στην προστασία του βιοτικού επιπέδου (ΠΑΣΟΚ 29,4%, ΝΔ 28,4%).

    Στο ερώτημα εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της 4ετίας, «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 35% και «όχι» και «μάλλον όχι» το 65%. Το 13,7% δηλώνει ότι η γνώμη του για την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και θετικότερη κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που πέρασαν, το 31,9% αναφέρει πως είναι νωρίς ακόμη για να κρίνει και το 52% ότι η γνώμη του γίνεται πιο αρνητική. Επίσης, το 30,9% δηλώνει «πολύ» και «μάλλον πολύ ικανοποιημένο» από την κυβέρνηση, ενώ «καθόλου» και «μάλλον καθόλου» δηλώνει το 67,6%. Το 45,8% εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική δεν θα αποδώσει ποτέ, το 15,7% πως θα αποδώσει σε 2 - 3 χρόνια και το 30,1% ότι θα αποδώσει αλλά πολύ αργότερα.

    Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση τόνιζαν ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πρόσθεταν ότι στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα που συνεπάγονται βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του χθες και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τομών και μεταρρυθμίσεων που θίγουν καθεστηκυίες αντιλήψεις και οργανωμένα συμφέροντα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν πως για τα προβλήματα αυτά δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, οι πολίτες «εκτιμούν και επιβραβεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας. Εμπιστεύονται την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκείνων που οι ίδιοι αξιολογούν ως μειζόνων. Για αυτό ακριβώς και στην παρούσα δημοσκόπηση η κυβέρνηση της ΝΔ προηγείται σταθερά. Με την κοινωνία στο πλευρό της, με τους πολίτες μόνον συμμάχους της, η κυβέρνηση θέτει ισχυρές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο». Ακόμη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μία Ελλάδα με κύρος στην Ευρώπη και στον κόσμο, για μία οικονομία πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική, για ανάπτυξη παντού και για ευημερία για όλους, για νέες θέσεις δουλειάς, για ένα κράτος τίμιο, διαφανές και αποτελεσματικό και για μία κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

    [03] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (16:33 UTC+2)

    Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απαντητική επιστολή της ελληνικής πλευράς στην αιτιολογημένη γνώμη των Βρυξελλών για το θέμα του βασικού μετόχου.

    Στην επιστολή αναμένεται να εκφράζεται μεταξύ άλλων η βούληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να γίνουν απαραίτητες αλλαγές και να υπάρξει κοινός τόπος στο θέμα αυτό.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (20:50 UTC+2)

    O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συμμετοχή του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, στη Συνδιάσκεψη της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ, δήλωσε:

    «Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν έχουν το φόβο μήπως αλλοιωθούν από την επαφή με διαφορετικές απόψεις. Έχουν , αντιθέτως, τη δύναμη να αναμετρώνται με αυτές, με βάση τις γνωστές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις θέσεις οι οποίες διατυπώνονται, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση.

    »Θα ήταν ευχής έργον τα παραπάνω να ισχύουν και για τον ΣΥΝ, οπότε και δεν θα αισθάνεται την ανάγκη να εκδίδει τέτοιου περιεχομένου ανακοινώσεις».

    [05] Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (20:50 UTC+2)

    Σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει για τον «βασικό μέτοχο», μετά την απαντητική επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν όψει της απαντητικής επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, μετά από κοινή συνεδρίαση με τους βουλευτές του κόμματος, έλαβε την παρακάτω απόφαση:

    1. " Η αντίληψη και η λογική που εκφράζονται και στις δύο επιστολές της Ε.Ε. αποτελούν ευθεία συνέπεια της ηγεμονίας νεοφιλελεύθερων απόψεων στην ελίτ της γραφειοκρατίας και των κυβερνήσεων της σημερινής Ε.Ε., στο βαθμό που εμμένουν στην συμπερίληψη των θεμάτων της Ενημέρωσης και της λειτουργίας-ιδιοκτησίας των ΜΜΕ στο περιεχόμενο και την ύλη των δικαιωμάτων της ανεμπόδιστης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θεωρείται, προφανώς, ότι θα εδημιουργείτο «προηγούμενο» για παράλληλες και αντίστοιχες διεργασίες και θεσμικές αναζητήσεις και ρυθμίσεις και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με αφορμή σκάνδαλα οικονομικής αδιαφάνειας και πολιτικής διαπλοκής.

    Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορεί και η πρωτοφανής χρονική επίσπευση των σχετικών αποφάσεων και των προθεσμιών που ετέθησαν, σε αντίθεση π.χ. με τα πρόσφατα μέτρα για τα κινέζικα προϊόντα, οι απειλές σε βάρος της χώρας μας για σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, όπως επίσης και η εμφανής παράκαμψη επιχειρημάτων π.χ. σχετικά με τη νομολογία για τα ολλανδικά ΜΜΕ., που είχε διαμορφωθεί μέσα σε ένα διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ε.Ε.

    Πέραν των άλλων επιπτώσεων, είναι προφανής πλέον ο κίνδυνος επιβολής αντίστοιχων κανόνων για τα μείζονα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού, όπως επίσης και με αφορμή τη συζήτηση για την οδηγία Μπόλγκενστάϊν, η συμπερίληψη όλου του περιεχομένου των κοινωνικών δικαιωμάτων επίσης στα θέματα οικονομικού ανταγωνισμού.

    2. Ο πυρήνας της διαφορετικής, ως προς τη θέση της Αριστεράς αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης εν προκειμένω, φιλοσοφίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συνίσταται στο ότι η Επιτροπή αρνείται ευθέως τη δυνατότητα παραγωγής προνομιακών σχέσεων επιρροής, μέσω της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ για την ανάληψη δημόσιων προμηθειών. Αρνείται, δηλαδή, επί της ουσίας το φαινόμενο της διαπλοκής.

    Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι ακριβώς το εάν θα δοθεί ή δεν θα δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα και το εάν θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει μια θεσμική θωράκιση αυτού του μηνύματος προς τις δυνάμεις της οικονομικής-πολιτικής διαπλοκής με επίκεντρο την ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ ο παρών νόμος δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή, υπήρξαν εσπευσμένες αλλαγές στο τοπίο της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, έστω και περιορισμένου χαρακτήρα.

    3. Η «ελληνική ιδιαιτερότητα», η οποία προφανώς δεν γίνεται δεκτή από την Ε.Ε. και από βεβαίως και από εγχώρια διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα, συνίσταται στο ότι διαμορφώθηκε επί 15ετία ένα ασύδοτο τοπίο «ιδιοκτησιών» - μέχρι και καθεστώς εκτεταμένων μεταπωλήσεων και άδηλων ιδιοκτησιών περιφερειακών δικτύων ΜΜΕ υπήρξε. Ένα τοπίο το οποίο προφανώς επηρέασε οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε μια φάση εισροής τεράστιων κονδυλίων από τα Κοινοτικά Πλαίσια και διάθεσης επίσης τεράστιων κονδυλίων για δημόσιες προμήθειες, για εξοπλιστικά προγράμματα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ως εκ τούτου, για την ελληνική πραγματικότητα, ετίθετο και τίθεται σε προτεραιότητα το ζήτημα της θεσμικής παρέμβασης για να υπάρξει διαφάνεια και προφανώς αλλαγή σ΄ αυτό το τοπίο συμφερόντων και ιδιοκτησιών.

    Δεν αποτελεί λοιπόν αυτή η εκτίμηση πολιτικό «εφεύρημα», ούτε ηθικολογική ρητορεία των δυνάμεων της Αριστεράς, ούτε βέβαια πρέπει να αποτελεί πεδίο επιλογής νέων διαπλεκομένων συμφερόντων.

    4. Ο ισχύων σήμερα νόμος, που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, με τον οποίον επίσης διαφωνεί η Ε.Ε. επειδή η διαφωνία της έγκειται ακριβώς στην επί της ουσίας άρνηση του σχετικού συνταγματικού άρθρου, θεωρώντας την ενημέρωση ως προϊόν της ελευθερίας του επιχειρείν, είχε τα σχετικά «παραθυράκια» ώστε να διατηρηθεί ανέγγιχτο το ιδιοκτησιακό τοπίο των ΜΜΕ. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρεται, από δημόσιες τοποθετήσεις και διαρροές, ότι προτίθεται να υποχωρήσει σε αυτά ακριβώς τα σημεία στα οποία υπήρξε αυστηρότερη ρύθμιση, δηλαδή στο μετοχολόγιο των εταιρειών, το τεκμήριο της αυτοδύναμης συγγενικής περιουσίας, τον έλεγχο εξωχώριων εταιρειών, τη συρρίκνωση του ποσοστού του «βασικού μετόχου».

    Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην ενθάρρυνση των παλαιότερων αλλά και νέων οικονομικών συμφερόντων που θα διεκδικήσουν πλέον μία προνομιακή διαπλοκή και με τη σημερινή εξουσία.

    5. Η ορθή αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να εδράζεται στην αποδοχή της αρχής ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσιο αγαθό. Ότι, κατά σχετικό άρθρο του Συντάγματος, η ενημέρωση αποτελεί επίσης δικαίωμα με συνταγματικές κατοχυρώσεις μέσα στο σύγχρονο τοπίο των ηλεκτρονικών μέσων μέχρι και του διαδικτύου, κατ΄ επέκταση του σχετικού περί Τύπου άρθρου του προηγούμενου Συντάγματος.

    Τούτων δεδομένων, δεν νοείται κληρονομικό δικαίωμα ή δικαίωμα μεταπώλησης από «ιδιοκτήτες» συχνοτήτων και βεβαίως πρέπει να γίνουν συχνές και αυστηρές οι διαδικασίες των σχετικών αδειοδοτήσεων. Αυτό λοιπόν το ζήτημα, μαζί με το μείζον θέμα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ, για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση μέχρι τον Ιούνιο ΄05, είναι επιβεβλημένο να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» της θεσμικής διαφάνειας έτσι ώστε ο σχετικός έλεγχος να έχει ως επίκεντρο την αδειοδότηση ή την ανανέωση αδειοδότησης σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ με βάση τα ασυμβίβαστα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και όχι το αντίστροφο που καθιστά το ΕΣΡ ως κριτή «διαφάνειας» για κάθε τεχνικό έργο ή δημόσια προμήθεια.

    6. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ευθύνεται όχι μόνο για όσα τεκμηριωμένα οι βουλευτές της Αριστεράς στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σημείωσαν για την ατολμία και τον επιλεκτικό χαρακτήρα διατάξεων του νέου νόμου, αλλά και γιατί - ανεξάρτητα αλλά και σε ένα βαθμό σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα - αρνήθηκε να θέσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη σε δημοψήφισμα.

    Μία τέτοια επιλογή, δηλαδή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πέραν της προφανούς διαδικασίας δημοκρατικής ενημέρωσης και λαϊκής νομιμοποίησης, θα αποτελούσε και μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη, όπως εγκαίρως έχουμε επισημάνει, των μεγάλων κοινωνικών, θεσμικών, αλλά και θεμάτων σχέσεων ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου με την εθνική νομοθεσία και το Σύνταγμα, θεμάτων από αφορούν στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να ασκηθεί μια πραγματική δημοκρατική λαϊκή πίεση για ικανοποίησή τέτοιων θεμάτων με υποχώρηση ή και ανοχή των νεοφιλελεύθερων απόψεων στα όργανα της Ε.Ε.".

    [06] ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (20:42 UTC+2)

    «Ο κ. Παπανδρέου συμμετέχει για πολλοστή φορά στη σύναξη της διαβόητης Λέσχης Μπίλντενμπεργκ, αυτή τη φορά μάλιστα μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Ν.Δ., κ. Αλογοσκούφη. Η Λέσχη αυτή αποτελεί έναν από τους άτυπους υπερεθνικούς θεσμούς ανταλλαγής και προώθησης συντηρητικών απόψεων για τις διεθνείς σχέσεις, ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για τις κοινωνίες και εκπόνησης στρατηγικών για την καθολική εμπέδωση της παγκοσμιοποίησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Λειτουργεί ως γνωστόν σε συνθήκες μυστικότητας και αδιαφάνειας και ως χώρος συνάντησης των κατεστημένων ελίτ της οικονομίας και της πολιτικής». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στις εργασίες της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ.

    «Είναι η πρώτη φορά, όμως, που συμμετέχει ο κ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που δημοσίως ευαγγελίζεται τις αρχές της ανοιχτής συμμετοχικής δημοκρατίας και αναλίσκεται στην πολιτική της αντιδεξιάς ρητορείας. Με αυτήν την έννοια χρεώνει με την παρουσία του τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ευλόγως δημιουργούνται ισχυρά ερωτηματικά και ενστάσεις στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής και αριστερής παράδοσης και αναφοράς για τη σκοπιμότητα και τις συνέπειες αυτής της επιλογής του» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (20:31 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    [08] ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (20:12 UTC+2)

    "Η πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ενοποίησης, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση στα Κράτη - Μέλη της κυρωτικής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Από την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας κρίνεται το κατά πόσον η Ευρώπη θα μπορέσει, με αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο, να ανταποκριθεί, τα επόμενα χρόνια, στις ελπίδες των ευρωπαίων πολιτών και στις ανάγκες των Κρατών - Μελών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος και των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων" τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμά του για την αυριανή Ημέρα της Ευρώπης.

    «Για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το φυσικό στρατηγικό χώρο, μέσα στον οποίο υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και συμβάλλουμε, ενεργά και ισότιμα, στη διαμόρφωση των κοινών πολιτικών που επηρεάζουν, όλο και περισσότερο, την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι ο χώρος της σκληρής διαπραγμάτευσης, του διαλόγου, της σύνθεσης και των δημιουργικών συμβιβασμών, όπου τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κερδίζονται με συνεχή αγώνα και βαθιά γνώση των συσχετισμών» τονίζει ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική σύγκλιση και συνοχή της χώρας με την Ευρώπη, και διαμόρφωσε με πρωτοβουλίες του την ευρωπαϊκή στρατηγική σε κρίσιμα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει, παράλληλα, την αποφασιστικότητα του κόμματός του να συνεχίσει να υπερασπίζεται και να εργάζεται «για την Ευρώπη της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών θεσμών, την αυτόνομη και ισχυρή Ευρώπη των ανθρώπινων αξιών και αρχών».

    «Απέναντι στη στρατηγική και στις επιλογές των συντηρητικών δυνάμεων, είναι ο δικός μας αγώνας για τη δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

    [09] Ο ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ 5η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (18:22 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα, και μεθαύριο, Τρίτη, στο Βελιγράδι, προκειμένου να μιλήσει στην 5η Σύνοδο Κορυφής Σερβίας και Μαυροβουνίου, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της σερβικής πρωτεύουσας, υπό την αιγίδα του σερβικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών. Ο κ. Στυλιανίδης θα μιλήσει για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία στην περιοχή.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, τον υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας, Μίλαν Παρίβοντιτς, και την υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας και εθνική συντονίστρια του ΕΣΟΑΒ, Γκιορντάνα Λαζάρεβιτς.

    [10] ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (16:59 UTC+2)

    Την ανάκληση του προϊόντος κατσαρόλα - μακαρονιέρα CROWN της εταιρείας ΚΑΜΑΡ ΑΕΒΕ, την οποία πρόσφερε ως δώρο με το απορρυπαντικό SKIP ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από την εταιρεία UNI-LEVER.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ύστερα από σχετική καταγγελία διαπιστώθηκε ότι μετά από δύο- τρεις χρήσεις, το εσωτερικό επίχρισμα της κατσαρόλας ξεφλούδιζε. Το δείγμα της κατσαρόλας - μακαρονιέρας στάλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το οποίο μετά από έκθεση χημικής εξέτασης βρέθηκε μη κανονικό γιατί παρουσιάζει εμφανείς αποφλοιώσεις/ αλλοιώσεις και στα συγκεκριμένα σημεία αποφλοίωσης / αλλοίωσης του εσωτερικού επιχρίσματος της κατσαρόλας το τρόφιμο έρχεται σε επαφή με κοινό χάλυβα, ο οποίος σύμφωνα με το Κώδικα Τροφίμων και Ποτών δεν είναι από τα μέταλλα που επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, λόγω της οξείδωσης που υφίσταται.

    Το δείγμα θα εξετασθεί περαιτέρω από το Γενικό Χημείο του Κράτους για να διαπιστωθεί αν το πολυμερές από το οποίο προέρχεται το εσωτερικό επίχρισμα είναι κατάλληλο να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα και αν υπάρχει μετανάστευση επικινδύνων ουσιών στο τρόφιμο.

    [11] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (15:22 UTC+2)

    Συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή της 12ης Διεύθυνσης (Έρευνας & Τεχνολογίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητή Αχιλλέα Μητσό, για θέματα που αναφέρονται στη γενική δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προοπτικές του 7ου πλαισίου έρευνας και τεχνολογίας και τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδος σε σχέση με τα παραπάνω θέματα είχαν σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Τεχνολογίας, Ιωάννης Τσουκαλάς.

    Ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Μητσό τα εθνικά ζητήματα που συνδέονται με τα παραπάνω θέματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της ελληνικής συμμετοχής τόσο στα κοινοτικά όργανα όσο και για τη βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής ερευνητικής και καινοτομικής προσπάθειας.

    [12] Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (15:21 UTC+2)

    Βέβαιος για την αναβάθμιση της οικονομίας εμφανίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος απαντώντας στην κριτική για την πολυπλοκότητα του Ε9, το χαρακτηρίζει βάση για το μέλλον και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που παρέδωσε ιδίως στην οικονομία.

    Ο κ. Ρεγκούζας, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» σημειώνει ότι η πορεία των εσόδων έχει πάρει την ανιούσα και σχετικά με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη τον χαρακτηρίζει άνθρωπο με όραμα, ικανότητες και γνώσεις για να πετύχει.

    Για το Ε9 εξηγεί ότι αντιλαμβάνεται «τις δυσκολίες που υπάρχουν σε κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όμως η αναγκαιότητα του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος σε όλους τους τομείς είναι επιτακτική».

    Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης, ότι η πρόταση για επιβολή φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων και πρόσθεσε: «αυτό που είπα είναι απλό: ότι λειτουργεί επιτροπή στο υπουργείο η οποία μελετά τα ζητήματα περιουσίας και θα κάνει σχετικές προτάσεις που φυσικά δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και την κυβέρνηση». Συμπλήρωσε ακόμη, ότι έχει αναπτυχθεί ένα γενικότερο κλίμα πολεμικής που έχει υπερβεί τα εσκαμμένα και στοχεύει στη φθορά της κυβέρνησης και όχι στην ενημέρωση των πολιτών.

    [13] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (11:52 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η συμφωνία για το ασφαλιστικό των τραπεζών και το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί αύριο μεταξύ των τραπεζών και της OTOE και μεθαύριο Tρίτη της OTOE με τον υπουργό Oικονομίας κ. Γ. Aλογοσκούφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που συζητείται προβλέπει την καταβολή, στο νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί, περίπου 3 δισ. ευρώ με δεκαετή ομόλογα από το Δημόσιο, καθώς και 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Tο σχέδιο εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει τελικά την ανοχή και των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι, παρότι διαφωνούν σε επιμέρους ρυθμίσεις, οδηγούνται στην αποδοχή του σχεδίου. Συντάξεις έως 100%

    Eρευνα του OOΣA αναδεικνύει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ως ένα από τα πιο γενναιόδωρα στον αναπτυγμένο κόσμο όσον αφορά το ποσοστό κατά το οποίο αναπληρώνουν το εισόδημα που είχε ως εργαζόμενος, ο συνταξιούχος. Xαμηλόμισθοι, μεσαίοι και υψηλόμισθοι παίρνουν ως σύνταξη το 100% των καθαρών αμοιβών ή το 84% των μεικτών αποδοχών που είχαν ως εργαζόμενοι.

    [14] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΧΘΗΚΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ Τ/Κ ΚΑΙ ΟΗΕ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ

    Λευκωσία, 8 Μαϊου 2005 (20:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επεδίωξαν ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού.

    Όπως είπε από τα έντεκα πρόσθετα αιτήματα που υπέβαλε η Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ικανοποίησε τα 10 και μισό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ

    Μάουτχαουζεν, 8 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Κροατική αντιπροσωπεία συμμετείχε σήμερα, Κυριακή, στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από την απελευθέρωση του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία.

    Περισσότερα από 20.000 άτομα από περίπου 40 χώρες ανά τον πλανήτη απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Μάουτχαουζεν.

    Της κροατικής αντιπροσωπείας ηγούνταν ο αντιπρόεδρος της βουλής Μάτο Άρλοβιτς και συμμετείχαν διπλωμάτες που υπηρετούν στην κροατική πρεσβεία στην Αυστρία, βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εκπρόσωποι της Συμμαχίας Αντιφασιστικών Αγωνιστών και Αντιφασιστών.

    «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και να δείξουμε ότι τα δεινά αυτά δεν πρέπει να λησμονηθούν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Άρλοβιτς, μετά την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο για τα θύματα του Μάουτχαουζεν.

    [16] ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ Ν. ΤΥΡΟΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 8 Μαϊου 2005 (19:56 UTC+2)

    Το μοντέλο του Νότιου Τυρόλου θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, ως πλησιέστερη βάση για την επίλυση του ζητήματος με το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ντράσκοβιτς, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αυτό που ανταποκρίνεται πληρέστερα στη θέση «κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία», πάνω στην οποία επιδιώκεται η λύση για το Κόσοβο.

    Σημειώνεται ότι στο Νότιο Τυρόλο (ΒΔ Ιταλία), η αυστριακή πλειοψηφία είναι ουσιαστικά κυρίαρχη, ενώ η ιταλική μειονότητα απολαμβάνει ειδικών δικαιωμάτων.

    «Θα συμφωνούσα με αυτή τη λύση. Παρέχει τον μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας στην ιταλική μειονότητα στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνόρων, κάτι πολύ κοντά σε αυτό που στηρίζουμε ως λύση (για το Κόσοβο)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να ξεκινήσουν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθούν στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

    [17] ΚΟΣΟΒΟ: ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΝΕΑΡΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

    Βελιγράδι, 8 Μαϊου 2005 (19:44 UTC+2)

    Ένοπλοι, φορώντας μάσκες, επιτέθηκαν νωρίς σήμερα, Κυριακή, σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις νεαροί Σέρβοι, στο οδικό δίκτυο Πρίστινα- Ντόνια Μπρνίτσα, κοντά στο Γκαζιμεστάν του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι δράστες πυροβόλησαν αρκετές φορές κατά του αυτοκινήτου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

    [18] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΟΓΙΕΡ

    Λευκωσία, 8 Μαϊου 2005 (19:38 UTC+2)

    «Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε σήμερα, Κυριακή, από το λεγόμενο κοινοβούλιο στα κατεχόμενα της Κύπρου η νέα τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» υπό τον Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Ο Σόγιερ αντικαθιστά στον «πρωθυπουργικό θώκο» των κατεχομένων τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρος» τον περασμένο μήνα.

    [19] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2005 (21:02 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διασυλλογικό πρωτάθλημα στίβου ανδρών γυναικών της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (9ος όμιλος). Οι νικητές είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ

    200μ: Γράβαλος ΜΓΣ Απόλλων) 21.47, Χαλαστάρας (Ηρακλής) 21.77, Κόντζος (Τρίτωνας) 22.33, 800μ.: Μπούντα (Τρίτωνας) 1.56.58, Κατσάνης (ΣΑΠΚ) 2.01.12, Χορτιατίνος (Ηρακλής) 2.01.15, 5.000μ. Παρμάκης (ΠΑΟΚ) 14.36.30, Ξυδάς (ΑΣ Σιθών) 15.25.61, Δοβανάς (ΓΣ Ηρακλής) 15.36.61, 400μ. εμπ.: Τζελέτας Απ. (Τρίτωνας) 54.66, Τζελέτας Β. (Τρίτωνας) 56.23, Ζιουδής (ΓΑΣ Κουφαλίων) 66.15, τριπλούν: Χατζηχρηστίδης (ΠΑΟΚ) 14.70, Κολοκυθάς (Ηρακλής) 14.48, Μπουλγκουρίδης (ΠΑΟΚ) 13.77, επί κοντώ: Δουλγερίδης (Αχιλλέας) 4.45, Κωνσταντινίδης (ΜΕΑΣ Τρίτωνας) 4.30, Ραγιάς (ΑΣ Ρήγας) 3.85, ακοντισμός: Στυλιάνου (Ηρακλής) 62.20, Βαρσάμος 56.29, Μπαχαρίδης (Ηρακλής) 54.11, σφαιροβολία: Πανάγος (ΧΑΝΘ) 15.80, Φιλιππίδης (Αλέξανδρος Ξηρ.) 14.96, Μποτσκάριωβ (ΟΠΘ) 14.16, 4Χ400μ.: Τρίτωνας 3.26.27, ΧΑΝΘ 3.31.75, Ηρακλής 3.35.12.

    Βαθμολογία: Τρίτωνας 189, Ηρακλής 174, ΠΑΟΚ 84

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    200μ.: Κομπίδου (Τρίτωνας) 23.81, Νερατζίδου (Τρίτωνας) 24.10, Κάβουρα (Τρίτωνας) 25.09, 800μ.: Ντινοπούλου (ΑΕΤΟΣ) 2.25.29, Παπαδοπούλου (ΣΑΠΚ) 2.25.90, Παράσχου (Τρίτωνας) 2.29.81 , 5.000μ.: Αμπατζίδου (ΧΑΝΘ) 17.17.15, Δοντά (Ηρακλής) 17.21.73, Δέσκου (Ηρακλής) 18.15.15, 400μ. εμπ.: Μοροσάνου (Τρίτωνας) 59.28, Χαρμπάλη 71.02, τριπλούν: Σιδηροπούλου (ΧΑΝΘ) 12.λ88, Ταχάτου (ΠΑΟΚ) 12.38, Παπαβασιλάκη (ΜΕΑΣ Τρίτων) 12.36, Επί κοντώ: Κανουλά (ΧΑΝΘ) 3.40, Μακρή (ΑΣ Ρήγας) 3.30, Βραχιολίδου 3.20, Σφαιροβολία: Καφάλη (ΧΑΝΘ) 14.14, Μπριντουσόιου (Τρίτωνας) 12.46, Κομότογλου 11.92, Ακοντισμός: Μαντζιούδη (ΧΑΝΘ) 43.71, Σαββοπούλου (Αρης) 43.40, Πουργιαζή (Ηρακλής) 42.60

    Βαθμολογία: Τρίτωνας 204, Ηρακλής 126, ΧΑΝΘ 114.

    [20] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΜΑΚΑΜΠΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2005 (20:54 UTC+2)

    Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν η νικήτρια του τελικού της Ευρωλίγκα που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Μόσχα, καθώς επικράτησε με 90-78 της Ταού. Ετσι η Μακάμπι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ενώ σημειώνεται ότι την τρίτη θέση κατέλαβε λίγο νωρίτερα ο ΠΑΟ που κέρδισε την διοργανώτρια ΤΣΣΚΑ.

    Τα δεκάλεπτα: 26-15, 50-39, 65-62, 90-78.

    ΜΑΚΑΜΠΙ (Πίνι Γκέρσον): Σαρπ, Γκριν, Μπαστόν 18, Βούιτσιτς 13, Ντόταν 2, Σέλεφ, Πάρκερ 12, Χαλπερίν 2, Γιασικεβίτσιους 22 (3), Μπούρσταιν 2, Κόμματος 13 (3).

    ΤΑΟΥ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Ντάβιντ 4, Ματσιγιάουσκας 13, Χάνσεν 13 (3), Σκόλα 21, Καλντερόν 16 (3), Βιντάλ 5, Σπλίτερ 6, Πριτζιόνι.

    [21] ΠΟΛΟ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2005 (20:43 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός στο πόλο. Κέρδισε στο κολυμβητήριο του Πειραιά με 8-7 τον τυπικά γηπεδούχο Εθνικό (τρίτος τελικός των πλέι-οφ) και έκανε το 2-1 στις νίκες. Ετσι ο τέταρτος αγώνας θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο. Αν κερδίσουν οι «κυανόλευκοι» τότε ο πέμπτος και τελευταίος τελικός θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

    Τα εννιάλεπτα: 1-4, 1-3, 1-0, 4-1.

    Τα γκολ από τον Εθνικό πέτυχαν οι Μυλωνάκης 2, Βλοντάκης 2, Χατζηκυριακάκης 2, Μάζης, ενώ από τον Ολυμπιακό σκόραραν οι Θωμάκος 3, Χατζηθεοδώρου 2, Πλατανίτης, Σχίζας, Σερτβίτις.

    [22] Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2005 (20:23 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε ο Θρασύβουλος που κέρδισε με 4-2 τον Αχαρναϊκό και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος και της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής (1ος όμιλος).

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Ρόδος-Αθηναϊδα (αναβλήθηκε)

    Αχαϊκή-Ατσαλένιος 2-0

    ΠΑΝΟ Μαλίων-Εθνικός Πειραιώς 2-1

    Θρασύβουλος Φυλής-Αχαρναϊκός 4-2

    Λήλας Βασιλικού-Χαϊδάρι ΑΟ 0-2

    Ηρόδοτος-Πάμισος Μεσσήνης 1-0

    Βύζας Μεγάρων-Θύελλα Πατρών 2-2

    Κερατσίνι-Μαρκό 3-1

    Ρεπό είχε ο Αγιος Δημήτριος

    Η βαθμολογία

    Θρασύβουλος 62

    Χαϊδάρι 61

    Εθνικός 56

    Αχαρναϊκός 54

    Ρόδος 42

    Αγιος Δημήτριος 36

    Αχαϊκή 36

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 35

    Θύελλα Πατρών 35

    Λήλας Βασιλικού 34

    Ατσαλένιος 33

    Κερατσίνι 32

    Βύζας Μεγάρων 30

    Πάμισος Μεσσήνης 27

    Ηρόδοτος 26

    Αθηναϊδα 24.

    [23] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ) Η ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2005 (20:13 UTC+2)

    Ανετη νίκη με 2-0 σε βάρος της Κοζάνης πέτυχε η Βέροια, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας της Γ' εθνικής (2ος όμιλος) μετά το τέλος και της 30ης αγωνιστικής. Από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττήθηκε στην Δράμα από την τοπική Δόξα, ενώ η Καβάλα αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της με τον Απόλλων Λάρισας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Βέροια-Κοζάνη 2-0

    Θερμαϊκός-ΠΑΕ Θράκη 3-1

    ΑΕ Πτολεμαίδας-Αγροτικός Αστέρας 2-1

    Καβάλα-Απόλλων Λάρισας 2-2

    Δόξα Δράμας-Γιάννινα 2-0

    Αναγένηση Αρτας-Αναγέννηση Καρδίτσας 3-1

    Παύλος Μελάς-Πανδραμαϊκός 1-0

    Λύκοι-Παναιτωλικός 1-3

    Ρεπό: Λαμία

    Η βαθμολογία

    Βέροια 62

    ΠΑΣ Γιάννινα 55

    Καβάλα 52

    Λαμία 47

    Αναγέννηση Αρτας 45

    Δόξα Δράμας 45

    ΠΑΕ Θράκη 44

    Αγροτικός Αστέρας 44

    Κοζάνη 40

    Πτολεμαϊδα 38

    Θερμαϊκός 37

    Παναιτωλικός 36

    Αναγ. Καρδίτσας 34

    Παύλος Μελάς 32

    Πανδραμαϊκός 25

    Απόλλων Λάρισας 20

    Λύκοι 18.

    [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 8 Μαϊου 2005 (20:34 UTC+2)

    Τη σύλληψη του Άμαρ αλ Ζουμπάιντι, στενού συνεργάτη του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, του αρχηγού της αλ Κάιντα στο Ιράκ, ανακοίνωσαν σήμερα, Κυριακή, οι ιρακινές αρχές.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ζουμπάιντι, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στο σχεδιασμό των επιθέσεων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και σε αρκετές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη, συνελήφθη πριν από τρεις ημέρες.

    [25] "ΠΑΓΩΝΕΙ" ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Τελ Αβίβ, 8 Μαϊου 2005 (20:25 UTC+2)

    O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι αποφάσισε να μην απελευθερώσει προς το παρόν άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Αιτιολογώντας αυτή του την απόφαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι αποφάσισε το «πάγωμα» των απελευθερώσεων Παλαιστίνιων κρατούμενων έως ότου ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, λάβει πιο δραστικά μέτρα κατά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 900 κρατουμένους, αλλά από το Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν αφεθεί ελεύθεροι μόλις 500 κρατούμενοι.

    [26] ΒΕΛΓΙΟ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ

    Βρυξέλλες, 8 Μαϊου 2005 (16:53 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο, Δευτέρα, στο Βέλγιο η δίκη δυο ανδρών από τη Ρουάντα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη «σφαγή» του 1994 στην αφρικανική χώρα.

    Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν οι ετεροθαλείς αδελφοί, Ετιένε Νζαμπονιμάνα και Σάμουελ Ντασικίρουα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν στη σφαγή περίπου 50.000 ανθρώπων και επιβράβευαν, μάλιστα, τους σφαγείς.

    [27] ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΙ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βαγδάτη, 8 Μαϊου 2005 (16:44 UTC+2)

    Το ιρακινό κοινοβούλιο άναψε σήμερα, Κυριακή, το «πράσινο φως» για την πλήρωση των έξι κενών θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, αλλά ένας από τους νεοδιορισθέντες υπουργούς αποφάσισε να απορρίψει τη θέση, αφήνοντας και πάλι την κυβέρνηση με κενά.

    Ο Χισάμ αλ Σίμπλι δήλωσε στο Reuters ότι ο διορισμός του έγινε με γνώμονα μόνο το γεγονός ότι είναι σουνίτης Άραβας, γι' αυτό και αποφάσισε να απορρίψει τη θέση του υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι κατά της σχισματικής και «επιλεκτικής» πολιτικής.

    «Αυτή η θέση μου δόθηκε χωρίς κανείς να έχει διαβουλεύσεις μαζί μου. Εξεπλάγην από τον διορισμό του. Αυτό έγινε μόνο επειδή είμαι σουνίτης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμπλι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση καθώς είναι μια «δημοκρατική προσωπικότητα» και τελείως κατά του διαχωρισμού και της επιλεκτικής πολιτικής.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι είχε συγκαταλέξει τον Σίμπλι μεταξύ των έξι νέων υπουργών της κυβέρνησής του.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τζαφάρι ανακοίνωσε το διορισμό του Σααντούν αλ Ντουλάιμι (σουνίτης), στη θέση του υπουργού Άμυνα, του Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ Ουλούμ (σιίτη), ως υπουργό Πετρελαίου, του Οσάμα αλ Τζουγάιφι (σουνίτη) ως υπουργό Βιομηχανίας και του Μόχσεν Σαλάς (σιίτη) ως υπουργό Ηλεκτρισμού.

    Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο σουνίτης Άμπεντ Μούτλακ αλ Τζιμπούρι.

    [28] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 8 Μαϊου 2005 (11:23 UTC+2)

    Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα ανώτερο αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Μεταφορών στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για τον Τζόμπα Γιας, γενικό διευθυντή σχεδιασμού στο υπουργείο Μεταφορών και τον οδηγό του που δολοφονήθηκαν καθώς μετέβαιναν στο υπουργείο.

    Το Σάββατο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε παγιδευμένα αυτοκίνητα επιτέθηκαν σε φάλαγγα ξένης εταιρίας ασφαλείας στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών. Χάος προκλήθηκε από την επίθεση στην καρδιά της πόλης και πολλά παιδιά τραυματίστηκαν.

    Περίπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιθέσεις που σημειώνονται τις τελευταίες δέκα μέρες, μετά δηλαδή από την ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση του Ιμπραήμ αλ Τζααφαρι, στο μεταξύ θα ορίσει σήμερα Κυριακή, τα άτομα που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που έχουν μείνει αδιάθετα.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2005 (17:46 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Παντελή Βούλγαρη, θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, στις 12:30 μ.μ., η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

    [30] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΚΑΤΣΑΡΟΣ

    Κατερίνη, 8 Μαϊου 2005 (10:02 UTC+2)

    Ένας μεγάλος δημιουργός και καλλιτέχνης τού ελληνικού μουσικού στερεώματος θα

    βρίσκεται τη Δευτέρα, στην Κατερίνη, προσκεκλημένος τής σχολής γονέων -ανοιχτού πανεπιστημίου Κατερίνης. Πρόκειται για το Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Ο κ. Κατσαρός θα μιλήσει στο κοινό τής πόλης και του νομού με θέμα: «Η μουσική στη ζωή μας». Η εκδήλωση θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο τού δήμου Κατερίνης (Εκάβη), στις 7 το απόγευμα.

    Συνδιοργανωτές είναι ο δήμος Κατερίνης και το λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης. Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι το μέλος τού διοικητικού συμβουλίου τής σχολής γονέων, Παναγιώτα Χριστοφορίδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 May 2005 - 18:13:49 UTC