Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [02] Ο ΣΥΝ ΖΗΤΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ"
  • [03] ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΥ Κ.Κ.
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [07] ΣΕ 15.000.000 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ AIDS ΣΕ ΟΛΟ
  • [08] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΣΘ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΏΠΟΥΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ
  • [10] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2005-2007
  • [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [12] ΚΕΠΚΑ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΦΠΑ
  • [13] Ο ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤΤ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΝΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΚΑΙ ΝΩΠΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
  • [15] ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗ
  • [16] ΠΙΚΡΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ PSD
  • [17] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • [19] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [21] ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο "ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"
  • [22] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ
  • [23] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΕ
  • [25] ΑΝΑΝ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [26] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [28] ΤΣΕΧΙΑ: ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [29] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ
  • [30] ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
  • [31] ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 82 ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
  • [33] "ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ
  • [34] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΠΕΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

  • [01] Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Aθήνα, 13 Μαϊου 2005 (17:52 UTC+2)

    Για γκρίζα προπαγάνδα, εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας και απαράδεκτους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία εγκατάλειψη του Ελσίνκι και σημείωσε ότι η Τουρκία θα είναι διαρκώς κρινόμενη και όχι κριτής και θα κρίνεται από τα 25 μέλη της Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Είπε ακόμη πως είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι δεν τέθηκαν όροι στην Τουρκία καθώς επιχειρεί να φορτώσει στην κυβέρνηση όσα έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Για το Κυπριακό σημείωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται κριτική επειδή δεν πίεσε την κυπριακή ηγεσία να υποχωρήσει στη Λουκέρνη ώστε να αποδεχτεί μια συμφωνία που οι ελληνοκύπριοι θεωρούσαν ότι δεν οδηγεί σε λειτουργική και βιώσιμη λύση.

    Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων είπε ότι θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και επισήμανε ότι υπήρξε τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι σαν κυβέρνηση δεν συγκάλεσε ποτέ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και δεν ενημέρωνε την κοινή γνώμη για τις προτάσεις που υποβάλλονταν σχετικά με την ονομασία της FYROM. Χαρακτήρισε ακόμη ως αποκορύφωμα της υποκρισίας και του στρουθοκαμηλισμού τις αναφορές ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους.

    Για το θέμα του βασικού μετόχου εκτίμησε ότι θα βρεθεί σε συνεργασία με την ΕΕ κοινός τόπος και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ εξαιτίας του νόμου αυτού. Απαντώντας τέλος στις επισημάνσεις περί μειωμένου κύρους της Ελλάδας στην Ευρώπη τόνισε ότι είναι ανεύθυνο και επιζήμιο να δυσφημεί κάποιος τη χώρα του κατασκευάζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δευτερολογίας του πρωθυπουργού:

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ακούστηκαν και σήμερα ισχυρισμοί για, δήθεν, εγκατάλειψη του Ελσίνκι. Λυπάμαι, γιατί επιλέγεται, ακόμη και στα εθνικά θέματα, η γκρίζα προπαγάνδα. Οχι απλώς δεν υπάρχει καμία εγκατάλειψη, αλλά υπάρχει συνέχεια και συνεχής βελτίωση των ευρωπαϊκών θέσεων, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ενδιαφέροντα. Το είπα και στην αρχική μου ομιλία, θα το υπογραμμίσω και πάλι: Στα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου υπάρχει η πιο ξεκάθαρη υπογράμμιση, αλλά και μια σημαντική διεύρυνση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία για την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το κείμενο της κοινής θέσης των ''25'', όπως διατυπώθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Υπήρξε μάλιστα το είπα και θέλω να το επαναλάβω και το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ότι ορισμένες από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας διατυπώνονται για πρώτη φορά.

    Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο Δεκέμβριος του 2004 ετίθετο ως απώτατο όριο, απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών. Απλώς να πω, ότι η εμμονή σε ένα επιχείρημα τέτοιο, είναι αίολη. Αφού, από τον Δεκέμβριο του ΄99, μέχρι και τον Μάρτιο του 2004, για πέντε ολόκληρα χρόνια δεν αξιοποιήθηκε η υποτιθέμενη αυτή καταληκτική προθεσμία, θα έπρεπε να γίνει μέσα σε λίγους μήνες; Πώς γίνεται να φταίμε εμείς για εκείνα που δεν μπορέσατε να κάνετε εσείς;

    Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, για να μη δημιουργούμε ψευδείς εντυπώσεις, είναι ανάγκη να πούμε την αλήθεια. Η 17η Δεκεμβρίου του 2004 δεν ετίθετο ως τελικό όριο για κάθε προσπάθεια. Εκείνο που αναφερόταν ήταν πως θα υπάρξει επανεξέταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η επανεξέταση αυτή έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται για όσο χρόνο διαρκεί η προσπάθεια ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας. Η Τουρκία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είναι συνεχώς κρινόμενη και όχι κριτής. Θα είναι διαρκώς κρινόμενη από τα 25 κράτη-μέλη της Ένωσης και, βέβαια, από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι όροι που έχουν τεθεί για την Τουρκία, είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Και πάντως πολύ αυστηρότεροι απ΄ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα. Και το λέω αυτό γιατί είναι πέρα για πέρα λάθος ο ισχυρισμός ότι δεν τέθηκαν όροι στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο λάθος. Είναι και εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας. Και είναι ακόμα πιο απαράδεκτος ο ισχυρισμός αυτός, διότι πάει να φορτώσει σε μας αυτά που κάνατε εσείς. Έχω εδώ συνέντευξη του κ. Παπανδρέου (στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999 στη Milliet): ''Εμείς έχουμε προβεί στις ενέργειές μας υπέρ της τουρκικής πλευράς στο πλαίσιο της Ευρώπης, ως μια μονομερή χειρονομία, για να επιδείξουμε την καλή μας πρόθεση και δεν περιμέναμε οποιαδήποτε χειρονομία ή ανταπόδοση''. Πώς λοιπόν μέμφεστε εμάς για κάτι το οποίο ήταν δική σας πολιτική; Και δεν το είπατε μόνο μία φορά. Το επαναλάβατε σε συνεντεύξεις, στον ΣΚΑΪ, στο Mega και αλλού.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    ’κουσα και σήμερα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να παριστάνει τον κατήγορο σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς μας στο Κυπριακό. Κατά καιρούς μάλιστα χρησιμοποιεί και βαρειές εκφράσεις. Εγώ δεν ακολουθώ σε αυτό. Δείχνει όμως να έχει ένα ''παράπονο'', επειδή δεν πιέσαμε την κυπριακή ηγεσία να υποχωρήσει στη Λουκέρνη. Είναι μόνιμο παράπονο, δείχνει οργισμένος, αγανακτισμένος, που δεν ''πιέσαμε'', δεν ''αναγκάσαμε'' τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν στο δημοψήφισμα μια συμφωνία, που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι δεν οδηγεί σε λειτουργική και βιώσιμη λύση. Ότι δεν ακολουθήσαμε, δηλαδή, τη δική σας πρακτική, των πιέσεων και των ισχυρισμών για τελευταία, δήθεν, ευκαιρία, που ακόμα και διαπραγματευτικά ήταν λάθος βήμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν γινόταν. Και πάντως εγώ δεν θα το έκανα ποτέ, γιατί αντιβαίνει στις αρχές μου. Θεωρώ χρέος μου να συνεργάζομαι στενά με την κυπριακή ηγεσία, με όλους- με τον σημερινό Πρόεδρο, με τον προηγούμενο Πρόεδρο- να συνεννοούμαστε και να επιδιώκουμε να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Θεωρώ, όχι απλώς ότι δεν έχω το δικαίωμα της απόπειρας χειραγώγησης, αλλά θα ήμουν και ηθικά κατηγορούμενος αν επιχειρούσα να χειραγωγήσω.

    ’κουσα τις αιτιάσεις απέναντι στην θέση μας για πολιτική συνεννόησης. Φαίνεται ότι υπάρχει είτε προσποίηση, είτε αμνησία. βέβαια δεν συμβαίνει το ίδιο και στην κοινωνία. Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Εμείς συγκαλέσαμε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στην περίπτωση του Κυπριακού. Δεσμευτήκαμε ότι θα υπάρξει μια συνεδρίαση, εφόσον και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες ή οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων. Εσείς, κύριε Αρχηγέ της Αντιπολίτευσης, ως Υπουργός των Εξωτερικών τί κάνατε; Πότε συγκάλεσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Ποτέ! Θυμάστε τί λέγατε στα επίμονα αιτήματά μας, όσο είχατε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου; Απαξιωτικά μιλούσατε γι΄ αυτούς τους θεσμούς ή τις διαδικασίες στοιχειώδους συνεννόησης. Πώς μπορείτε λοιπόν να κατηγορείτε άλλους για εκείνα που χαρακτήριζαν -και το τονίζω- μόνο τη δική σας πολιτική; Πότε στο παρελθόν συνεδρίαζε τόσο τακτικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Και πότε υπήρξε τόσο τακτική ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής;

    Εγώ να δεχθώ αυτό που λέει ο κ. Αλαβάνος. Να γίνει ακόμη πιο συχνά, ακόμη πιο ουσιαστικά. Σύμφωνοι. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης. Τί γινόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και τί γίνεται σήμερα. Διότι η σύγκριση είναι καταλυτική. Πότε ενημερώσατε την κοινή γνώμη για τις προτάσεις που υποβάλλονταν σχετικά με την ονομασία της FYROM; Ποιές από τις προτάσεις εκείνες έγιναν γνωστές στους πολίτες; Και κάτι ακόμη, γιατί είπατε πολλά. Στην ενημέρωση που σας έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών δεν ζητήθηκε συναίνεση για κάποια συμφωνία. Το είπα από την πρώτη ώρα: Εάν φτάσουμε ποτέ εκεί -και εύχομαι να φτάσουμε, γιατί είναι προς το εθνικό συμφέρον να φτάσουμε -τότε θα γίνει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και όλοι θα πάρουμε τις ευθύνες μας. Το θέμα της στιγμής εκείνης ήταν το ''ναι'' για την έναρξη διαλόγου. Και θέλω να πω ότι -άσχετα από τις αντιπαραθέσεις, σε επίπεδο εντυπώσεων φοβούμαι, η αλήθεια είναι πως συμφωνήσαμε όλοι στην έναρξη διαλόγου. Και αυτό είναι θετικό, γιατί με τη στάση μας αυτή τα βλέμματα στρέφονταν πλέον στο γειτονικό κράτος. Υπενθυμίζω, πως, από την πρώτη ώρα είπαμε, ότι το πλαίσιο που μας παρουσιάζεται γίνεται κατ΄ αρχήν δεκτό, ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά χρήζει πάρα πολλών βελτιώσεων.

    ’κουσα σήμερα να λέτε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του στρουθοκαμηλισμού. Τόσα χρόνια δεν το ακούγατε; Τόσα χρόνια που το διαχειριζόσασταν -έντεκα συναπτά χρόνια- δεν βλέπατε που πηγαίνει η διεθνής πρακτική; Και τί κάνατε γι΄ αυτό; Πάντως τίποτα για το οποίο να μας έχετε ενημερώσει.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η εξωτερική πολιτική απαιτεί υπευθυνότητα και συνέπεια. Δεν γίνεται με αντιφάσεις που παραπαίουν πότε στο ένα και πότε στο άλλο άκρο. Δεν γίνεται με μικροκομματικούς υπολογισμούς και παιχνίδια. Και, επί τέλους, πώς μπορείτε τη μια να απαιτείτε από την Κυβέρνηση να εκβιάσει στην ουσία την απόφαση των Ελληνοκυπρίων και, από την άλλη, να υποδεικνύετε στον Υπουργό Εξωτερικών να εγκαταλείψει στη μέση την επίσκεψή του στην ’γκυρα; Τί από τα δύο σας εκφράζει;

    Ατυχώς ακούστηκαν και πάλι οι γνωστοί ισχυρισμοί για το ''βασικό μέτοχο''. Είναι ακόμη μια προσποίηση αμνησίας. Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω:

    Πρώτον, η ΕΕ έχει αντιρρήσεις, τόσο ως προς το νόμο που ψηφίστηκε από εσάς, όσο και ως προς το νόμο που ψηφίσαμε εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια και αναφέρεται καθαρά στη σχετική αλληλογραφία. Η διαφορά ίσως είναι ότι εσείς ψηφίζατε νόμους και δεν τους εφαρμόζατε, ενώ εμείς θέλουμε και να εφαρμόζονται οι νόμοι και να εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση.

    Δεύτερον, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ εξαιτίας του νόμου αυτού. Το πρόβλημα σήμερα είναι οι κοινοτικές καταδίκες, που έρχονται για πράξεις και μεθοδεύσεις που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μόλις πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Ολυμπιακής. Το πρόβλημα είναι ότι χάνονται πόροι από τις κακοτεχνίες, τις παρατυπίες στα δημόσια έργα, από τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής της περιόδου 2001-2003. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και για το πρόβλημα αυτό είμαστε επίσης σε εντατική διαβούλευση με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Δεν βλέπω όμως γι΄ αυτό το θέμα να κάνετε καμία κουβέντα. Δεν γίνεται καμία συζήτηση, κανένας θόρυβος για όλα αυτά. Μιλάτε γι΄ αυτά που, δήθεν ,θα χάνονταν και δεν θα χαθούν. Δεν μιλάτε όμως γι΄ αυτά που χάθηκαν και γι΄ αυτά που κινδυνεύουν να χαθούν, εξαιτίας κακοδιαχείρησης, κατασπατάλησης πόρων, διαφθοράς και διαπλοκής. Ρωτώ: Αυτό δείχνει, ή δεν δείχνει, ότι η έγνοια δεν είναι τα συμφέροντα του τόπου, αλλά τα συμφέροντα των λίγων; Δείχνει ή δεν δείχνει με ποίον συμμαχεί κανένας και ποιόν υπερασπίζεται;

    Για το θέμα του Βασικού Μετόχου θα βρούμε, σε συνεργασία με την ΕΕ, κοινό τόπο. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Συνεχίζουμε τον αγώνα. Στο σημείο αυτό δεν χωρά συμβιβασμός. Οι πολίτες απαιτούν διαρκή αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας. Απαιτούν διαφάνεια. Αυτή είναι η πολιτική μας. ’κουσα σήμερα και το θεωρώ θετικό- ότι θέλετε να συνεισφέρετε στο ζήτημα αυτό. Καλοδεχούμενη η προσφορά αυτή. Ευπρόσδεκτη, αρκεί να αποδεικνύεται συνεχώς στην πράξη.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Έρχομαι τώρα σ΄ ένα γενικότερο θέμα. Ακούω αβασάνιστους αφορισμούς -επαναλήφθηκαν και σήμερα- για δήθεν μειωμένο κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Θα ήθελα να σας πω ευθέως την άποψή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι ανεύθυνο και επιζήμιο να υποτιμά κάποιος και να δυσφημεί τη χώρα του, κατασκευάζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς. Δεν διακρίνω ίχνος αυτοκριτικής στα λεγόμενά σας. Δεν διακρίνω καμία διάθεση να αντιληφθείτε παθογένειες και λάθη του παρελθόντος. Κάποια στιγμή όμως θα έπρεπε να απαντήσετε σε μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες: Διαπλοκή, εκτεταμένη διαφθορά, γκρίζα λογιστική, συνιστούσαν για σας αυξημένο κύρος της Ελλάδας; Αύξηση του δημόσιου χρέους, αύξηση των ελλειμμάτων, διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, συνιστούσαν για σας ισχυρή Ελλάδα; Παραπομπές της Ελλάδας, κοινοτικά πρόστιμα για πράξεις και παραλείψεις σε βάρος του Περιβάλλοντος θυμίζω το Κτηματολόγιο για παράδειγμα αφαίρεση κοινοτικών πόρων για παρανομίες και παρατυπίες, ήταν δύναμη και κύρος; Αυτά αφήσατε πίσω.

    Δεν προέρχεστε όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, από παρθενογένεση. Και κάποια στιγμή, επιτέλους, πρέπει να πάρετε θέση. Να κοιτάξετε γύρω σας, χωρίς παρωπίδες, την προσπάθεια που γίνεται σήμερα. Σας έχω πει επανειλημμένα σ΄ αυτή την αίθουσα πως δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι, ούτε ισοπεδώνω την όποια προσπάθεια έγινε στο παρελθόν. Υπάρχει όμως και ένα όριο στις υπερβολές της ανυπόστατης κριτικής. Το κύρος της Ελλάδας και το συλλογικό συμφέρον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπηρετεί η διαφάνεια, η νομιμότητα, η εξυγίανση, η Δικαιοσύνη. Και αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές μας, με τις οποίες προχωράμε, χωρίς δισταγμούς, χωρίς συμψηφισμούς.

    Τέλος, άκουσα να επαναλαμβάνονται κάποιες λέξεις: ''Τουρίστες'', ''σφαλιάρες'', ''πάτρονες''. Όταν τις πρωτάκουστα, θέλησα να πείσω τον εαυτό μου ότι οφείλονται σε ένδεια έκφρασης, ή, έστω, σε παραδρομή του λόγου. Όταν τις ακούω όμως, για δεύτερη φορά, και μάλιστα από αυτό το επίσημο βήμα, σας λέω ευθέως ότι θλίβομαι. Θλίβομαι βαθύτατα διότι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επιχειρούν να πάνε τον τόπο πενήντα χρόνια πίσω. Εμείς μ' αυτό το παρελθόν έχουμε τελειώσει οριστικά. Σήμερα άκουσα άλλη μια βαρειά έκφραση: ''Μικραίνετε την Ελλάδα''. Πώς λέγεται αυτό σ΄ αυτή την αίθουσα; Αυτό μπορεί να το έλεγαν σ΄ αυτή την αίθουσα, προς μεγάλη βλάβη του τόπου, πριν σαράντα, εξήντα, εβδομήντα, ογδόντα χρόνια. Στο μισό της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχει θέση εδώ. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Θα μπορούσα να σας πω πολλά και ξέρετε ότι το αποφεύγω. Θα μπορούσα να σας πω ποιοι ήταν εκείνοι που ευχαριστούσαν ξένες Κυβερνήσεις από αυτό εδώ το βήμα. Ποιοί οδήγησαν σε ταπεινώσεις τη χώρα. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι με αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν μειώνετε εμένα. Είμαι ανοικτός σε κριτική, σας το έχω πει πολλές φορές. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις και σε υποδείξεις. Αλλά μ΄ αυτές τις εκφράσεις μειώνετε τον εαυτό σας και βλάπτετε τη χώρα. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν.

    Κλείνω λέγοντας το εξής: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν σας μιλώ για συναίνεση, τουλάχιστον σε κάποια μεγάλα ζητήματα, δεν είναι γιατί αυτό εξυπηρετεί κομματική σκοπιμότητα. Δεν το κάνω γιατί αυτό ευνοεί τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας αλλά γιατί βαθύτατα πιστεύω ότι σ΄ έναν κόσμο με πολλά προβλήματα, με πολλές δυσκολίες, με πολλές προκλήσεις, πρέπει σε κάποια ζητήματα να έχουμε ενιαία στάση. Βεβαίως με διαφωνίες σε επιμέρους χειρισμούς. Βεβαίως με σκεπτικισμό, με αντιπροτάσεις σε κινήσεις τακτικής. Αλλά στους στρατηγικούς στόχους πρέπει να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συμφωνία. Και ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο; Στην ουσία την έχουμε. Σκεφτείτε να άκουγαν τη σημερινή συζήτηση ξένοι παρατηρητές. Θα έλεγαν ότι βεβαίως υπάρχουν κάποιες αψιμαχίες -που προφανώς γίνονται για λόγους εντυπώσεων ή για να συγκρατούνται κάποια κομματικά κοινά- αλλά στα ευρωπαϊκά, στα ευρωατλαντικά στα βαλκανικά, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ελληνοτουρκικά, με το Κυπριακό, με την υπόθεση της FYROM, αν εξαιρέσει κανείς επιμέρους διαφοροποιήσεις, στην ουσία, στρατηγικά, μεγάλη απόκλιση δεν υπάρχει. Επιτρέψτε μου να πω ότι από ένα σημείο και μετά, είναι υποκριτικό για να το πως επιεικώς όταν στην ουσία δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, να προσπαθούμε να τις εφεύρουμε, για να δημιουργούμε εντυπώσεις".

    [02] Ο ΣΥΝ ΖΗΤΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ"

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (13:04 UTC+2)

    Την ανάκληση της απόφασης για το "επίδομα ασυμβίβαστου" ζητά ο Συνασπισμός. Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέτασε το θέμα των αποζημιώσεων των πρώην βουλευτών, που προέκυψε από την θέσπιση του ασυμβιβάστου, στο οποίο ο Συνασπισμός είχε αντιταχθεί.

    "Λαμβάνοντας υπόψη τις βάσιμες ανησυχίες της κοινωνίας και την ανάγκη στήριξης της αξιοπιστίας και της λαϊκής εμπιστοσύνης στους Κοινοβουλευτικούς θεσμούς: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής την ανάκληση της σχετικής απόφασης" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [03] ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 13 Μαϊου 2005 (13:04 UTC+2)

    Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομική διπλωματία, στο σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, στο Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στη σημασία του Αξονα 10 και στην οικονομική προσέγγιση με το Κοσσυφοπέδιο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη τύπου στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου.

    Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε με τίτλο «Βαλκανική σκυτάλη» και υπότιτλο «Κάθε έργο θα πρέπει να είναι ωφέλιμο τόσο για την χώρα που δίνει την βοήθεια, όσο και για αυτήν που την λαμβάνει» ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι οι οικονομικές σχέσεις συμβάλλουν στο να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων, στο να εδραιωθεί η ειρήνη και στο να ριζώσει η δημοκρατία και γενικότερα οι καλές σχέσεις μεταξύ των λαών και όχι μόνο μεταξύ των κρατών.

    Υπογραμμίζει ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας είναι μέσω του ΕΣΟΑΒ να αυξήσει τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία Μαυροβούνιο, τις συμπράξεις με αντίστοιχα σερβικά κεφάλαια και τον όγκο συναλλαγών και τον όγκο των εξαγωγών στη σερβική αγορά.

    Στον τομέα τώρα της αναπτυξιακής βοήθειας, υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο επωφελές για τις δύο χώρες έργο, ο ’ξονας 10, ένας οδικός άξονας στρατηγικής σημασίας.

    Η καλύτερη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι αναβαθμίζουν γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, οικονομικά την περιοχή μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις η μεν Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο της οικονομικής πρωτεύουσας του κόμβου στα Βαλκάνια και το Βελιγράδι να παίξει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο κυρίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου επισήμανε ότι θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς προηγουμένως να υπάρξει και η συναίνεση της σερβικής πλευράς για αυτήν.

    «Υπογραμμίσαμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους μια προσέγγιση σαν αυτή που διαμορφώνεται σήμερα στο Βελιγράδι, και υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως φαίνεται, δηλαδή κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία», τόνισε και πρόσθεσε ότι η οικονομική προσέγγιση με το Κοσσυφοπέδιο δεν μεταβάλλει σε τίποτε τις αμετακίνητες πολιτικές θέσεις της Ελλάδας.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εισήγαγε μια νέα κατηγορία διπλωματίας, τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία. Μια χώρα κλασικής, παραδοσιακής διπλωματίας, τώρα άρχισε κάτι το καινούργιο, ποια είναι η ιδέα αυτού και ποια τα αποτελέσματα;»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Υπάρχει και μια τρίτη διάσταση της διπλωματίας, την οποία δεν την αναφέρατε, και είναι η εναλλακτική διπλωματία, δηλαδή η διπλωματία που προκύπτει από την εφαρμογή πολιτικής αναπτυξιακής συνεργασίας και διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Τμήμα αυτής της εναλλακτικής διπλωματίας είναι για παράδειγμα η πολιτιστική διπλωματία. Κατά τη δική μας αντίληψη η εξωτερική πολιτική της χώρας μας ασκείται με τρεις τρόπους. Ο ένας είναι η κλασική πολιτική διπλωματία που ξέρουμε από την ιστορία μας. Ο δεύτερος είναι η οικονομική διπλωματία στην οποία αναφερθήκατε, που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των αγορών, και ο τρίτος είναι η αναπτυξιακή συνεργασία που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών, δηλαδή των δύο λαών. Η οικονομική διπλωματία σαφώς είναι προτεραιότητά μας και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι η κεντρική ιδέα αυτού του ταξιδιού, η προσπάθειά μας να αναπτύξουμε σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδος και της ΣκΜ. Η προσπάθεια μας να μεταφέρουμε εδώ ελληνικές επενδύσεις ή να προσελκύουμε αντίστοιχες επενδύσεις από εδώ στην Ελλάδα, η προσπάθεια μας να αυξήσουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών και η προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε συμπράξεις σερβικών και ελληνικών εταιριών, όπου μπορούν να αναπτύσσονται οι συμπράξεις αυτές, τόσο μέσα στην αγορά της ΣκΜ όσο και μέσα στην ελληνική ή την διεθνή αγορά.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ: «Φυσικά, όμως σε μια μη ασταθή περιοχή όπως είναι αυτή των Βαλκανίων, είσαστε ικανοποιημένοι σε ότι αφορά τον τομέα αυτό;»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Μετά από μια μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασαν τα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Σ΄ αυτή τη νέα εποχή οι σχέσεις οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αγορών νομίζω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να λένε ότι σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί. Υπ' αυτήν την έννοια, λοιπόν, οι οικονομικές σχέσεις συμβάλλουν στο να σταθεροποιηθεί η περιοχή, στο να εδραιωθεί η ειρήνη και στο να ριζώσει η δημοκρατία και γενικότερα οι καλές σχέσεις μεταξύ των λαών και όχι μόνο μεταξύ των κρατών. Επειδή με ρωτάτε τώρα εάν είμαι ικανοποιημένος με την ελληνική κινητικότητα, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι βεβαίως είμαι, διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει αναπτύξει περίπου 3.500 επιχειρήσεις στην βαλκανική αγορά, 400 παραρτήματα τραπεζών, έχει ελέγξει περίπου το 14-15% της τραπεζικής αγοράς, έχει δημιουργήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα δε για την ΣκΜ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου έχει ξεπεράσει τα 427,4 εκ. δολ. το 2004, οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις είναι πάνω από 1 δις οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην ΣκΜ είναι 1,3 δις. , από αυτές οι 150 είναι μικτές, οι 80 είναι αμιγώς ελληνικές και όλες μαζί έχουν δημιουργήσει περίπου 19.000 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα την περίοδο 2001-2004 είναι η τέταρτη επενδυτική δύναμη στην περιοχή της ΣκΜ και η ένατη προμηθεύτρια χώρα από άποψη εμπορικών εξαγωγών. Παράλληλα έχουμε και αύξηση του όγκου συναλλαγών, αλλά και έχουμε και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών εδώ κατά 10% το 2004 σε σχέση με το 2003. Ο συνολικός όγκος των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά της ΣκΜ είναι 264,64 εκ.δολ. «

    ΕΡΩΤΗΣΗ : «Μιλήσατε γενικά, αλλά ειδικότερα τι μπορεί η Σερβία να αναμένει από το ΕΣΟΑΒ»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας θέλουμε να αυξήσουμε τις ελληνικές επενδύσεις εδώ και τις συμπράξεις μας με αντίστοιχα σερβικά κεφάλαια και θέλουμε να αυξήσουμε και τον όγκο συναλλαγών και τον όγκο των εξαγωγών μας στην σερβική αγορά. Στον τομέα τώρα της αναπτυξιακής βοήθειας, πρώτη μας προτεραιότητα είναι πρώτα απ' όλα να εστιάσουμε σε ένα μεγάλο έργο, και το μεγάλο έργο που επιλέγουμε είναι ο ’ξονας 10. Πιστεύουμε ότι είναι ένας οδικός άξονας στρατηγικής σημασίας που θα συνδέσει τις δύο χώρες και γιατί θα επιτρέψει και την Ελλάδα να συνδεθεί με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Σερβίας. Αυτό είναι επωφελές και για τις δύο χώρες. Ο ’ξονας 10, κατά την αντίληψή μας, θα πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς φορείς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή τράπεζα γιατί κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην ποιότητα και στην ταχύτητα της κατασκευής του, αλλά και θα επιτρέψει την Σερβία να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε. Η Ελλάδα θα συμβάλει στο ποσοστό που της αντιστοιχεί, με μεγάλη χαρά. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Στον τομέα του ΕΣΟΑΒ που αφορά τα μικρά έργα, έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει 12 έργα που στοίχισαν 210.560 και έχουμε ακόμα να χρηματοδοτήσουμε ακόμα 7 έργα που έχουν προεγκριθεί τα οποία θα στοιχίσουν 183.675 . Ένας τρίτος τομέας που μας ενδιαφέρει είναι να ενθαρρύνουμε μέσω του ΕΣΟΑΒ ελληνικές επενδύσεις στην Σερβία. Το σύνολο του κεφαλαίου που δεσμευτήκαμε ότι θα δαπανήσουμε με την διμερή μας σύμβαση λόγω του ΕΣΟΑΒ είναι 46,5 εκ.. Έχουμε δώσει επιδοτήσεις σε τρεις μόνο επενδύσεις μέχρι τώρα, γιατί δεν υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι οποίες επιδοτήσεις στοίχισαν 2,97 εκ. . Το συνολικό κεφάλαιο που επενδύθηκε ήταν όμως πολύ μεγαλύτερο. Αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 6,3% του συνολικού κεφαλαίου που δικαιούται η Σερβία από το ΕΣΟΑΒ. Συνεννοήθηκα με τον ΥΠΕΞ κ. Ντράσκοβιτς να διαφημίσουμε αυτήν την δυνατότητα στην ελληνική επενδυτική κοινότητα ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην συνεργασία με τους Σέρβους εταίρους, που αναζητούν τέτοιου είδους διεθνούς συνεργασίας.

    Σε σχετική ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε:

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ : «Πιστεύω ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου οφείλεται και στις δύο πλευρές. Η μεν σερβική πλευρά υποστήριζε πολλές διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις, αρκετές εκ τω ν οποίων ως μελέτες οι προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες και ώριμες. Αυτή είναι η ευθύνη της σερβικής πλευράς. Από την άλλη πλευρά το ΕΣΟΑΒ ως πρόγραμμα από την ελληνική πλευρά, καθυστέρησε διότι υπήρχαν σημαντικότατα οικονομικά, τεχνικά και θεσμικά προβλήματα στο κείμενο της Σύμβασης το οποίο υπεγράφη και στην υποστήριξη της υλοποίησής του. Εκτιμώ ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τον Σεπτέμβριο του 2004 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι σεβόμενος την συνέχεια της εξωτερικής μας πολιτικής θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε από το περίσσευμα του ελληνικού λαού να βρεθούν χρήματα και να στηριχθεί και ο σερβικός λαός, μέσω του προγράμματος αυτού. Εμείς ένα χρόνο τώρα δουλεύουμε πυρετωδώς για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε αυτό το σχέδιο και να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε. Και τώρα βρισκόμαστε στην απαρχή αυτής της υλοποίησης. Θεωρούμε λοιπόν ότι επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες με την σερβική πλευρά, συλλειτουργώντας, συνεργαζόμενοι δηλαδή συστηματικά, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στα έργα εκείνα τα οποία πραγματικά έχουν σημασία για τις δύο χώρες και θα διασφαλίσουμε σταδιακά και τους πόρους μαζί με την ευρωπαϊκή υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε προς όφελος και των δύο λαών».

    ΕΡΩΤΗΣΗ «Σε πρόσφατη δήλωσή σας είπατε ότι τα χέρια και τα πόδια της κυβερνήσεώς σας ήταν δεμένα ότι πολλά λέγονταν αλλά λίγα έγιναν»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Αυτή είναι μια φράση η οποία αποτυπώνει την κριτική που κάναμε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η κριτική στρεφόταν προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον είχαμε πει ότι το σχέδιο αυτό παρ' ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και πολύ χρήσιμη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η παρουσίαση του υπήρξε μεγαλόστομη και σε ορισμένες περιπτώσεις η προετοιμασία του πρόχειρη. Δεύτερον, είχα ε πει ότι όταν στηρίζουμε την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου και την χρηματοδοτούμε σε μια γειτονική χώρα, ένα από τα στοιχεία που πρέπει να έχει το έργο είναι ναι είναι αμοιβαία επωφελές και για την δωρολήπτρια χώρα και για την δωρήτρια χώρα. Διότι ως πολιτική κυβέρνηση εκλεγμένη, έχουμε την υποχρέωση να εξηγούμε στον ελληνικό λαό γιατί παίρνουμε χρήματα από την τσέπη του για να τα δώσουμε σε μια άλλη χώρα. Για να του εξηγήσουμε αυτό πρέπει το έργο που κάνουμε να είναι επωφελές και για τον λαό που τα παίρνει τα λεφτά και για τον λαό που τα δίνει. Αυτό λοιπόν εννοούσα, διότι εκλήθην να διαπραγματευτώ με τις κυβερνήσεις και των 6 χωρών που θα πάρουν αυτήν την βοήθεια και να προσπαθήσω να τους πείσω για κάτι που δεν αναγράφονταν με σαφήνεια στις διμερείς συμβάσεις και νομίζω ότι σταδιακά την λογική μου την έχουν αποδεχθεί οι περισσότερες κυβερνήσεις και ακριβώς εκείνοι που την έχουν αποδεχθεί έχουν αρχίσει α απολαμβάνουν και τα πρώτα αποτελέσματα.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ: «Θεωρείται την Θεσσαλονίκη σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων. Ποια η γνώμη σας;»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Πριν από λίγο καιρό, ολοκληρώσαμε την προεδρεία μας στην Παρευξείνια Συνεργασία. Εκεί αποφασίσαμε να συνδέσουμε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τα λιμάνια του Αιγαίου και φυσικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα μέσα από αυτήν την προεδρεία έκανε ένα στρατηγικό άνοιγμα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από το οποίο προέκυψε η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, στον τομέα της οικονομίας και στον τομέα της ενέργειας. Χαρακτηριστικά αναφέρω την υπογραφή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την άμεση εγκαινίαση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει Μπακού-Τουρκία-Κομοτηνή και αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου θα επεκταθεί προς την Ιταλία και προς τα Δυτικά Βαλκάνια για να τα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο, δηλαδή με φθηνή ενέργεια. Ουσιαστικά ο βορειοελλαδικός χώρος και ειδικότερα ο χώρος της Θεσσαλονίκης, γίνεται κόμβος, κόμβος από τον οποίο θα διέρχεται ενέργεια, κόμβος από τον οποίο θα διέρχονται εμπορεύματα και κόμβος από τον οποίο θα διέρχονται άνθρωποι, δηλαδή τουρισμός, καθώς επίσης και εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο μπορεί να παρέχει εξειδικευμένη ευρω-τεχνογνωσία και μια σειρά από ζητήματα. Και αυτός ο κόμβος δεν θα συνδέει μόνο την Μαύρη Θάλασσα με τα Βαλκάνια, θα συνδέει και την τουρκική αγορά με τα Βαλκάνια, θα συνδέει βεβαίως και την μεσογειακή αγορά με τα Βαλκάνια όπου επίσης επιδείξαμε την ίδια κινητικότητα, διοργανώνοντας ένα μεγάλο επενδυτικό, διακυβερνητικό και αναπτυξιακό συνέδριο όπου συμμετείχαν 17 χώρες από την Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, είτε της Μαύρης Θάλασσας, είτε της Μεσογείου, που είχα την ευκαιρία να τις επισκεφθώ και να συζητήσω με τους αρμόδιους υπουργούς, μου τόνισαν την ανάγκη να έχουν την δυνατότητα να φέρνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα προϊόντα τους και από εκεί να τα διοχετεύουν στην κεντρική ευρωπαϊκή αγορά. Το Βελιγράδι είναι πάνω σ' αυτόν τον δρόμο. Η καλύτερη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι αναβαθμίζουν γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, οικονομικά την περιοχή μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις η μεν Θεσσαλονίκη να παίξει τον ρόλο της οικονομικής πρωτεύουσας του κόμβου στα Βαλκάνια, και το Βελιγράδι να παίξει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο κυρίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ «Πριν τρεις μέρες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε ότι αναμένεται να δεχθείτε στην Αθήνα οικονομική αντιπροσωπεία από το Κοσσυφοπέδιο και ότι θα συζητήσετε για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων.»

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ «Η θέση μας είναι σαφής και ευθέως διατυπωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις, και βεβαίως και προς τον διεθνή παράγοντα. Από την αρχή τονίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς προηγουμένως να υπάρξει και η συναίνεση της σερβικής πλευράς για αυτήν. Επίσης υπογραμμίσαμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους μια προσέγγιση σαν αυτή που διαμορφώνεται σήμερα στο Βελιγράδι, και υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως φαίνεται, δηλαδή κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία. Για να μπορέσουμε να βρούμε αυτή τη λύση χωρίς να αφήσουμε μαύρες τρύπες στην Βαλκανική που μπορεί να είναι επικίνδυνες και για την περιοχή μας, αλλά και για τα επιμέρους εθνικά μας συμφέροντα, και βεβαίως και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και για την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Δεν πρέπει να απομονώσουμε κανέναν. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την οικονομική συνεργασία ως μέσον για να δείξουμε προς την διεθνή κοινότητα ότι δεν απομονώνουμε κανέναν, αλλά ότι προσεγγίζουμε κάθε πρόβλημα με πολύ μεγάλη προσοχή, με μεγάλη ευθύνη και κυρίως με διάθεση να βοηθήσουμε την περιοχή να βγει από τα παλιά αδιέξοδα και να βαδίσει ανενόχλητα στο νέο ευρωπαϊκό της δρόμο. Γι' αυτό το λόγο κάναμε αυτήν τη οικονομική προσέγγιση η οποία δεν μεταβάλει σε τίποτε τις αμετακίνητες πολιτικές μας θέσεις τις οποίες η σερβική πλευρά τις γνωρίζει πολύ καλά.»

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ

    Σικάγο, 13 Μαϊου 2005 (13:21 UTC+2)

    Τα περιστατικά βίας κατά των ομογενών μας στην Τσάλκα της Γεωργίας συνεχίζονται, ενώ δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους. Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας ’θενς σε επιστολή που απέστειλε εκ νέου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας Μίκαελ Σαακασβίλι.

    Ο κ. ’θενς επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα θέματα ασφάλειας και καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών μας, παρά την προσωπική δέσμευση που έλαβε από τον Πρωθυπουργό κ. Ζουράμπ Νογαϊντέλι κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στις 20 Απριλίου στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Τιφλίδα, αλλά και το ενδιαφέρον της αρμόδιας Υπουργού Προσφύγων και Εθνικών Μειονοτήτων κ. Αστεμίροβα, μαζί με την οποία επισκέφθηκε την περιοχή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο άγριος ξυλοδαρμός που υπέστησαν από τρεις νεαρούς οπλοφόρους οι αδελφές Φιλίποβα, ηλικίας 70 και 65 ετών, παραμονές του Πάσχα στο χωριό Κεριάκι. Στις 10 και 11 Μαΐου άλλες τρεις βίαιες επιθέσεις από οπλισμένους μασκοφόρους έναντι υπερηλίκων ομογενών μας έλαβαν χώρα στα χωριά Τριαλέτι, Μπεσασένι και Χαντίκι στην περιοχή της Τσάλκα.

    «Οι ομογενείς μας στην Τσάλκα ζουν υπό καθεστώς τρόμου, ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της δράσης συμμοριών που τους δολοφονούν, τους κλέβουν και καταπατούν τις περιουσίες τους. Οι οκτώ δολοφονίες ομογενών μας μεταξύ αυτών και ενός 19χρονου έχουν μείνει ατιμώρητες, γεγονός που ενισχύει τη δράση των κακοποιών έναντι αποκλειστικά των ελληνικής καταγωγής Γεωργιανών πολιτών στην Τσάλκα», τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ. «Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους στη Γεωργία πιστεύω ότι πράξεις σαν και αυτές σκιάζουν την εικόνα μιας χώρας, που επιζητεί τη διεύρυνση των δημοκρατικών διαδικασιών προς όφελος όλων των πολιτών της με τη στήριξη του δυτικού κόσμου».

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. ’θενς τονίζει ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων της διασποράς για τα εξ αίματος αδέλφια στη Γεωργία είναι δεδομένο και έμπρακτα έχει εκφραστεί με τη στήριξη όχι μόνο προς αυτούς, αλλά και προς όλους του Γεωργιανούς πολίτες που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Μέσα από το Ιατρικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ, με την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας, έχουν προσφερθεί στη Γεωργία δωρεάν πάνω από ένα εκατομμύριο πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες σε ομογενείς και γηγενείς Γεωργιανούς πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια.

    «Ελπίζω στην άμεση παρέμβασή σας ώστε να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αστυνομική προστασία των κατοίκων της Ελληνικής Κοινότητας στην περιοχή της Τσάλκα, καθώς και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, προκειμένου να εξετάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το θέμα των 2000 και πλέον περιουσιών ομογενών μας που έχουν καταληφθεί παράνομα. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας να συνδράμουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ.

    Στα ελληνικά χωριά της Τσάλκα, σε απόσταση μόλις εκατό χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα, ζουν περίπου 1.700 οικογένειες ομογενών μας, υπερήλικες στην πλειοψηφίας τους. Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οργανωμένες εγκληματικές πράξεις βίας εναντίων τους από πρόσφυγες Ατζάρους, αλλά και Σβάνια, που προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή της δυτικής Γεωργίας. Πράξεις που οδήγησαν σε στυγερές δολοφονίες ομογενών μας, οχτώ στον αριθμό. Η τελευταία άγρια δολοφονία του 60χρονου Μιχάλη Τσαμουρλίδη έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι για την έξωθεν καλή μαρτυρία της Γεωργίας κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπους στην Τιφλίδα οργανώθηκε συνάντηση του με εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα. Στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο δραστήριος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας Κυριάκος Ιορδανίδης, όπως και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, αλλά νεαρά άτομα, μεταξύ αυτών και μία 25χρονη, ο πατέρας της οποίας είναι ελληνικής καταγωγής, για να μιλήσουν για την αρμονική συμβίωσή τους με όλους τους Γεωργιανούς πολίτες.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΥ Κ.Κ.

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή), στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό, συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του Πορτογαλικού Κ.Κ., με επικεφαλής τη Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του Πορτογαλικού Κ.Κ., Ζερόνιμο ντε Σόουζα, αντίστοιχα.

    Οι δυο αντιπροσωπείες συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες και την δράση που αναπτύσσουν τα κόμματα μας στο εργατικό συνδικαλιστικό και αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, καθώς και στην ΕΕ και στο ευρωκοινοβούλιο.

    Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κομμάτων, στη στενότερη συνεργασία και στον συντονισμό τους, ειδικά σε θέματα κοινών επεξεργασιών και στρατηγικής στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, στη συμβολή τους στην ανάπτυξη των κοινών προσπαθειών του κομμουνιστικού κινήματος να αναδείξει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

    Ο κ. Σόουζα προσκάλεσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ να επισκεφτεί την Πορτογαλία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

    Επίσης, η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της επίσκεψής της είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του ΠΓ, με την Γραμματεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ και με το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ.

    Σε όλες τις συναντήσεις υπήρξε πλούσια ανταλλαγή γνωμών και πείρας ανάμεσα στα δυο κόμματα.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (20:23 UTC+2)

    Ο συντονιστής του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, συναντήθηκε, σήμερα, με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Dan Elliasson.

    Στην συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Elliasson και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σουηδού πρέσβη στην Αθήνα, M. Grunditz, έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε ζητήματα από τον χώρο της Δικαιοσύνης, στην Ελλάδα και στη Σουηδία.

    Στην ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και που σχετίζονται με το χώρο της Δικαιοσύνης, το Σωφρονιστικό Δίκαιο, την Μεταναστευτική Πολιτική και την εγκληματικότητα.

    Ο κ. Elliasson απηύθυνε πρόσκληση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Σουηδία, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία -με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων- ιδιαίτερα στα θέματα καλών πρακτικών στο χώρο της Δικαιοσύνης που εφαρμόζονται στην Σουηδία.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σουηδός υφυπουργός αναφέρθηκε και στα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε ορισμένες περιοχές της Σουηδίας, και στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης.

    [07] ΣΕ 15.000.000 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ AIDS ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (20:22 UTC+2)

    Η UNICEF, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας» την Κυριακή 15 Μαΐου, δίνει την ευκαιρία να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις κρίσιμες επιπτώσεις που έχει η επιδημία του AIDS στις οικογένειες.

    Όταν ένα μέλος της οικογένειας ασθενεί ή πεθαίνει, όλα τα μέλη της οικογένειας υποφέρουν. Στην ανθρώπινη αυτή τραγωδία έρχονται να προστεθούν οι οικονομικές δυσκολίες τόσο από τα αυξανόμενα έξοδα θεραπείας και περίθαλψης όσο και από τη μείωση του εισοδήματος λόγω της ασθένειας. Όλα αυτά κλιμακώνονται όσο επιδεινώνεται η ασθένεια πλήττοντας τις δυνατότητες της οικογένειας να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να καλύψει βασικές ανάγκες.

    Σε 34 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για τις οποίες υπάρχουν δημοσιευμένες στατιστικές, περίπου 13.000.000 οικογένειες (το 12% των νοικοκυριών) πλήττονται από το AIDS (στοιχεία 2003). Η μία στις οκτώ φρόντιζε για ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας με AIDS και πάνω από το 1/3 είχε πληγεί από το θάνατο ενός ή και των δύο γονέων. Από όλες τις οικογένειες (πληγείσες και μη από τη νόσο) στις χώρες υπό εξέταση η μία στις 60 φρόντιζε για ένα ενήλικα που πέθαινε από AIDS και σχεδόν η μια στις 20 είχε παιδιά που είχαν μείνει ορφανά εξ αιτίας του AIDS.

    Τα ορφανά παιδιά εξαιτίας του AIDS σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε 15.000.000 από τα οποία τα 12.300.000 βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Στην περιοχή αυτή του κόσμου 4.600.000 παιδιά έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους από την ασθένεια.

    Επιπτώσεις του AIDS στις οικογένειες:

    · Θάνατος μελών οικογένειας, θλίψη.

    · Απόρριψη οικογενειακού μέλους.

    · Στιγματισμός, διακρίσεις και απομόνωση.

    · Αύξηση των νοικοκυριών διαδοχικών γενεών χωρίς τη μέση γενεά.

    · Αλλαγή οικογενειακής σύνθεσης και ρόλων παιδιών και ενηλίκων.

    · Φτώχεια.

    · Απώλεια εργασίας.

    · Απώλεια εισοδήματος για ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση.

    · Εξαναγκαστική μετανάστευση.

    · Δαπάνη χρόνου και χρημάτων σε κηδείες.

    · Κατάπτωση ηθικού.

    · Στρες.

    · Αδυναμία γονικής φροντίδας προς τα παιδιά.

    · Ενδοοικογενειακές διενέξεις.

    · Διάλυση οικογένειας.

    · Μακροχρόνιες παθολογικές καταστάσεις (αύξηση καταθλιπτικής συμπεριφοράς παιδιών).

    Επιπτώσεις του AIDS στα παιδιά:

    · Απώλεια οικογένειας και ταυτότητας.

    · Κατάθλιψη.

    · Μειωμένη ευημερία.

    · Αυξημένος υποσιτισμός, πείνα.

    · Αδυναμία διεξαγωγής εμβολιασμών, παροχής υγειονομικής φροντίδας.

    · Επιδείνωση υγείας.

    · Αυξημένη ανάγκη για εργασία.

    · Απώλεια σχολείου, εκπαιδευτικών ευκαιριών.

    · Απώλεια κληρονομιάς.

    · Εξαναγκαστική μετανάστευση.

    · Απώλεια στέγης, αλητεία, εγκληματικότητα.

    · Αύξηση της διαβίωσης στους δρόμους.

    · Έκθεση σε κίνδυνο προσβολής από AIDS.

    Επιπτώσεις του AIDS στις κοινότητες:

    · Ελάττωση εργασιών.

    · Αύξηση της φτώχειας.

    · Αδυναμία συντήρησης υποδομών.

    · Απώλεια ειδικευμένης εργασίας, ιατρικού προσωπικού, δασκάλων κ.α.

    · Απώλεια αγροτικών πόρων και εργατικών χεριών.

    · Μειωμένη πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα.

    · Αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

    · Ψυχολογικό στρες και κατάπτωση.

    · Αδυναμία συγκέντρωσης πόρων για χρηματοδότηση κοινοτικών έργων υποδομής.

    Οι επιπτώσεις του AIDS στις οικογένειες είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για τα παιδιά. Συχνά, μικρά κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο για να αναλάβουν το βαρύ φορτίο της φροντίδας των γονέων τους. Με το θάνατο των γονέων τους τα παιδιά εξαναγκάζονται να αναλάβουν το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας. Η απουσία της υποστήριξης και της φροντίδας ενηλίκων, αφήνει τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα, σε διακρίσεις και σε ποικίλες μορφές εκμετάλλευσης με συνεπακόλουθο πολλές φορές την προσβολή και αυτών από τη νόσο.

    Ολόκληρες κοινότητες αποστερούνται από ένα σημαντικό κανάλι - τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους - μετάδοσης γνώσης, αξιών, κοινωνικών κανόνων, αγροτικής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και γενικότερα ζωτικών ικανοτήτων για την επόμενη γενιά.

    Η UNICEF ενεργεί για την ενδυνάμωση της οικογένειας μέσα από όλα της τα προγράμματα, π.χ. με την ενδυνάμωση των κοριτσιών - των μελλοντικών μητέρων - στην εκπαίδευση, με τα προγράμματα ανάπτυξης της πρώτης παιδικής ηλικίας, την προώθηση του μητρικού θηλασμού, τα προγράμματα ενημέρωσης των εφήβων για τους κινδύνους του AIDS, την υποστήριξη των οικογενειών που μέλη τους πάσχουν από AIDS κ.α. Η ενίσχυση του ρόλου της οικογένειας είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της UNICEF για την υπεράσπιση και πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών.

    [08] ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Υπόμνημα για το θέμα της εκτέλεσης των έργων κατασκευής των ανισόπεδων κόμβων στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα και τους βουλευτές της Α΄ και Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, Αγίου Παύλου, Μιχάλης Μοσχονάς, Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, Πολίχνης, Μιχάλης Ξανθόπουλος, Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς, Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης και οι πρόεδροι της Κοινότητας Ν. Ευκαρπίας Γιώργος Νίγδελης και Πεύκων Δημήτρης Φράγκος.

    Οι δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων που συναντήθηκαν την Παρασκευή στο δημαρχείο Συκεών, παρουσιάζουν στο υπόμνημα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη βασικών έργων όπως είναι οι ανισόπεδοι κόμβοι, αναφέρονται στο ιστορικό των έργων που έχουν γίνει στην περιοχή και τονίζουν πως «είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις που θα επαναφέρουν τον αρχικό σχεδιασμό για ολοκληρωμένους, σύγχρονους κόμβους σε κάθε είσοδο προς το Πολεοδομικό Συγκρότημα και ασφαλείς συνδετήριους οδούς».

    Για το λόγο αυτό ζητούν να προωθηθούν:

    -Η άμεση κατασκευή των κόμβων Κ6 και Κ7

    -Η μελέτη και κατασκευή κόμβου στην οδό Λαγκαδά

    -Ο προγραμματισμός έργων διανοίξεων των συνδετήριων οδών Ανδρέα Παπανδρέου, οδού προς Φίλυρο, Ρήγα Φεραίου, Μεσολογγίου, Επταπυργίου και Ανθέων.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΣΘ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΏΠΟΥΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) Γιάννης Τόσκας. Στη συνάντηση εξετάστηκαν μια σειρά τεχνικών θεμάτων και προτάσεων για τη διευκόλυνση της κίνησης των ταξί στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τόσκας πρότεινε τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος των ειδικών εσοχών αποβίβασης επιβίβασης πελατών ταξί, την πρότυπη εφαρμογή λειτουργίας δύο στάσεων ταξί με καλαίσθητες και σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργικότητας και ασφάλειας (στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΙΚΕΑ και τον σταθμό «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ») και τη λειτουργία εσοχών στα αριστερά των μονόδρομων οδών Βασ.Όλγας και Τσιμισκή.

    Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές σε γενικές γραμμές από τους εκπροσώπους των ταξί οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Τόσκα τη μεσολάβησή του ώστε να κλειστεί νέο ραντεβού με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη για το θέμα των λεωφορειολωρίδων.

    [10] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2005-2007

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (20:24 UTC+2)

    Τους κύριους άξονες της στρατηγικής της για την τριετία 2005-2007, γνωστοποίησε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο πρώτος άξονας είναι η δημιουργία επιπρόσθετων εσόδων. Οι παράγοντες που θα συμβάλουν σε αυτή την προοπτική, είναι, σε πρώτη φάση, η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπάρχοντος δικτύου της ΑΤΕ (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 458 καταστήματα), με στόχο την αύξηση της απόδοσης των υφισταμένων και την προσέλκυση νέων πελατών.

    Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση των ευκαιριών για σταυροειδείς πωλήσεις, με τη δημιουργία πακέτων που θα συνδυάζουν διάφορα τυποποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας και εταιρειών του Ομίλου γενικότερα. Επίσης, η ΑΤΕ σκοπεύει στην αύξηση του μεριδίου των εσόδων από προμήθειες, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη "one stop shop" για τμήματα της αγοράς, προσφέροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Ο δεύτερος άξονας βασίζεται στον αυστηρό έλεγχο του κόστους με την εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών μεθόδων διοίκησης, καθώς και στη χρήση εφαρμογών σύγχρονης πληροφορικής. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και υπάρχουν ενδείξεις μείωσης του διοικητικού κόστους.

    Ο τρίτος άξονας βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού. Η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των δανείων και η επιθετική πολιτική εξυγίανσης χαρτοφυλακίου σε συνέχεια της εφαρμογής του νόμου για τα πανωτόκια, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει για την ΑΤΕ τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα τρία χρόνια. Όσον αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων η Διοίκηση θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην αύξηση της ρευστοποίησης και της αναδιάρθρωσης δανείων αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Καθυστερήσεων, των δύο εξειδικευμένων καταστημάτων καθυστερήσεων, που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό

    αυτό, και όλου του δικτύου γενικότερα.

    Τέλος, η Διοίκηση θα επικεντρωθεί στην αύξηση των κερδών των θυγατρικών της και στην καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών της σε άλλες εταιρίες, που θα συμπεριλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τη βαθμιαία απεμπλοκή αυτών.

    Οι στόχοι της ΑΤΕ είναι να ενισχυθεί σημαντικά ο βαθμός αποτελεσματικότητας,

    κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας της Τράπεζας.

    Ειδικότερα οι στόχοι που τίθενται για τα επόμενα τρία χρόνια είναι:

    1. Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μετά φόρων ώστε η απόδοση των ιδίων

    κεφαλαίων να φτάσει το επίπεδο του 14-16% μέχρι το 2007.

    2. Η διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) σε επίπεδα πάνω από το

    10%.

    3. Η αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με αυστηρό έλεγχο του κόστους ώστε να μειωθεί η σχέση κόστους και εσόδων κάτω από 60%.

    4. Η αποτελεσματική πολιτική εξυγίανσης χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με βελτιωμένες διαδικασίες ρευστοποίησης δανείων να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε το ποσοστό τους στο σύνολο των δανείων να μην υπερβαίνει το 7,5% μέχρι το τέλος του 2007, ενώ η κάλυψή τους από προβλέψεις να φτάσει στο επίπεδο του 83% τουλάχιστον.

    [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (20:11 UTC+2)

    «Οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους προήλθαν από την ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών και δεν οδηγούν σε καμία περίπτωση σε πολεοδομική νομιμοποίηση», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα με αφορμή, όπως επισημαίνεται, «την επιχείρηση παραπληροφόρησης και τις αυθαίρετες ερμηνείες, που δόθηκαν, ύστερα και από τις σαφείς απαντήσεις στη Βουλή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρου Καλογιάννη, σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους».

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη φορολογική του άποψη, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ από την καθαρά πολεοδομική, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι όποιες φορολογικές ρυθμίσεις δεν οδηγούν ούτε ευθέως ούτε πλαγίως και σε πολεοδομική νομιμοποίηση.

    «Η φορολογική ρύθμιση, που απορρέει από την υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1073 εγκύκλιο, προήλθε από την ανάγκη διευκόλυνσης των συναλλαγών (μεταβιβάσεις ακινήτων) ύστερα από την εμπλοκή, που υπήρξε στην αγορά αλλά και κατόπιν των αιτημάτων πολιτών, συμβολαιογράφων, μηχανικών και κατασκευαστών, για το ζήτημα αυτό. Ως εκ τούτου, καμία διάσταση απόψεων δεν υπάρχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το συνάδελφό μου, κ. Καλογιάννη. Η διαδικασία μεταβίβασης των ημιυπαίθριων χώρων δε συνδέεται με τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 των φορολογικών δηλώσεων», καταλήγει ο υφυπουργός.

    [12] ΚΕΠΚΑ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΦΠΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (19:50 UTC+2)

    Επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη απέστειλε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), προκειμένου να τον ενημερώσει ότι έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες Πολιτών- Καταναλωτών σχετικά με λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ, που εκδόθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2005, αλλά αφορούν περιόδους κατανάλωσης πριν την ημερομηνία αυτή, ωστόσο επιβαρύνονται με το νέο αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

    "Γνωρίζουμε το περιεχόμενο της 1056/31.3.2005 εγκυκλίου του υπουργείου σας, αλλά πιστεύουμε ότι η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν πριν την ημερομηνία εφαρμογής του αδικεί κατάφορα τους Καταναλωτές", αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση στην επιστολή και καλεί τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες «ώστε να σταματήσει η παραβίαση των οικονομικών συμφερόντων των Καταναλωτών και να επιστραφεί η διαφορά του ΦΠΑ με τον επόμενο λογαριασμό».

    [13] Ο ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕΤΤ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (19:13 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του ΟΤΕ προκάλεσε η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να του επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της παροχής συνδέσεων ADSL και ISDN-BRA.

    Σύμφωνα με την εταιρία, το σκεπτικό της απόφασης «δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την αποδιδόμενη στον ΟΤΕ παράβαση αφού συνδέει ανόμοια πράγματα στην προσπάθειά της να αποδώσει για άλλη μια φορά στον ΟΤΕ ευθύνες για οποιαδήποτε πρόβλημα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς».

    «Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται σήμερα- σχεδόν με δύο χρόνια καθυστέρηση- και αναφέρεται σε δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του ADSL (Σεπτέμβριος 2003), δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, καθώς πλέον σήμερα η αγορά ADSL είναι πλήρως ανταγωνιστική», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΖΩΝΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΚΑΙ ΝΩΠΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    Σημαντική μείωση στις εισαγωγές ζώντων αμνοεριφίων και νωπών σφάγιων αμνοεριφίων σημειώθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2005 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Ειδικότερα, στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως και τις 30 Απριλίου 2005 το συνολικό άθροισμα ζώντων αμνοεριφίων που εισήχθησαν στη χώρα μας από τρίτες χώρες διαμορφώθηκε σε 68.979 κεφάλια, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 80% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισαγωγές του πρώτου τετραμήνου του 2004.

    Επίσης, το συνολικό άθροισμα των νωπών σφάγιων αμνοεριφίων που εισήχθη στην Ελλάδα από τρίτες χώρες στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε σε 2.086.156 κιλά, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες εισαγωγές του πρώτου τετραμήνου του 2004.

    Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές που έγιναν το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2004 έως 30 Απριλίου 2004 ανήλθαν σε 347.706 κεφάλια ζώντων και σε 2.739.353 κιλά νωπών σφάγιων αμνοεριφίων.

    Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εξέφρασαν σε επιστολές τους προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό εκπρόσωποι παραγωγών και κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα.

    [15] ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Μαϊου 2005 (19:40 UTC+2)

    Δικηγόροι, γιατροί και οικονομολόγοι θέλουν να γίνουν οι περισσότεροι νέοι στη Βουλγαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης στη Σόφια.

    Συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων έως 35 ετών, θέλει να γίνει δικηγόρος, το 21% γιατρός ή οικονομολόγος, τεχνικός Η/Υ το 16%, ενώ τις προτιμήσεις όσον αφορά σε περιστασιακές απασχολήσεις συγκεντρώνουν τα επαγγέλματα του οδηγού, του μπάρμαν και του μάγειρα.

    Μόνο το 6% θα ήθελε να γίνει αστυνομικός, το 5% επιχειρηματίας και το 4% τραπεζίτης.

    Ως σημαντικότερο προσόν οι νέοι ξεχωρίζουν τη φιλοδοξία, αφήνοντας πίσω την εντιμότητα, την εξυπνάδα και την εργατικότητα.

    Κ.Κ.

    [16] ΠΙΚΡΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ PSD

    Βουκουρέστι, 13 Μαϊου 2005 (19:07 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου εξέφρασε την Παρασκευή την έντονη πικρία του για τον παραγκωνισμό του εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και εξαπέλυσε επίθεση κατά των νέων ηγετικών στελεχών της παράταξης.

    Ο Ιλιέσκου κατήγγειλε ότι έχουν σημειωθεί περιπτώσεις διαφθοράς εντός του κόμματος και κατηγόρησε επίσης διάφορα στελέχη για πολιτικές συνομωσίες που είχαν στόχο την μη εκλογή του στην προεδρία του ΡSD.

    Ο Ιλιέσκου, που δεν έχει πλέον το δικαίωμα να θέσει νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρουμανίας βρέθηκε εκτός πολιτικού παιχνιδιού στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αφού έχασε από τον Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Μετά από την ήττα του αυτή, ο Ιλιέσκου δήλωσε ότι σκέφτεται αν θα παραμείνει εντός του κόμματος ή θα αποχωρήσει από αυτό.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας καταφέρθηκε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάσε.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2005 (17:42 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στις 1.222,03 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,6% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,77% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,21 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    Βουκουρέστι, 13 Μαϊου 2005 (17:42 UTC+2)

    Τριάντα οκτώ βουλευτές από τη Ρουμανία και δεκαοκτώ από τη Βουλγαρία θα γίνουν δεκτοί μόνο ως παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το φθινόπωρο του 2005 σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η Διάσκεψη είχε αποφασίσει αρχικά να δεχτεί τους βουλευτές από την 1η Ιανουαρίου του 2006 μόλις ένα χρόνο πριν την ένταξη των χωρών στην ΕΕ αλλά ανακάλεσε την απόφασή της για να συμβαδίσει με άλλα ευρωπαϊκά όργανα που θα δεχθούν παρατηρητές εντός του έτους.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 13 Μαϊου 2005 (17:32 UTC+2)

    Τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ενέδρα ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή στο Ντιγιάρμπακιρ και από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV.

    Το περιστατικό σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Χασμπαγκλάρ, στην επαρχία Μπινγκόλ και σχετίζεται με τις μαζικές "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις με την συμμετοχή 10.000 στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων των επαρχιών Τούντζελι και Μπινγκόλ που άρχισαν πριν από μερικές ημέρες. Την Τρίτη το βράδυ σκοτώθηκαν δύο μαχητές του PKK στην ίδια περιοχή.

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (17:07 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, την προσεχή Δευτέρα στις 11:00 π.μ., θα βρίσκεται στη Λάρισα, προκειμένου να δει τους υποψήφιους χώρους για ανέγερση του νέου γηπέδου και να συναντηθεί με αθλητικούς φορείς του Νομού.

    [21] ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Ο "ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2005 (10:09 UTC+2)

    Την διεξαγωγή του «Γύρου της Αθήνας 2005», την Κυριακή 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο «Γύρος της Αθήνας» αποτελεί θεσμό για τον Οργανισμό Αθλησης & Νεολαίας του δήμου.

    Ο «Γύρος της Αθήνας 2005» θα είναι η πρώτη διοργάνωση λαϊκού δρόμου, που εντάσσεται στο νέο θεσμό της διεθνούς Ολυμπιακής οικογένειας των OLYMPIC DAY'S RUN. Η Αθήνα, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, θα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα εγκαινιάσει αυτό το θεσμό.

    Οι διαδρομές θα είναι τρεις: 8 χλμ., 3,5 χλμ. και διαδρομή για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30 το πρωί από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Η έναρξη του Γύρου της Αθήνας για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες θα δοθεί από την Πλατεία Συντάγματος.

    Οι βασικές διαδρομές είναι οι εξής:

    -Διαδρομή 8 χλμ: Παν. Στάδιο Βασ. Κων/νου αριστερά HILTON Bασ. Σοφίας Πανεπιστημίου αριστερά Αιόλου Πλ. Ομονοίας αριστερά Αθηνάς δεξιά Ερμού αριστερά Ασωμάτων Αποστ. Παύλου - Διον. Αρεοπαγίτου Βασ. Αμαλίας Ζάππειο Μέγαρο.

    -Διαδρομή 3,5 χλμ.: Παν. Στάδιο Βασ. Κων/νου αριστερά Βασ. Σοφίας Βασ. Γεωργίου Πλ. Συντάγματος Φιλελλήνων Ζάππειο Μέγαρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» την ιστοσελίδα του δήμου www.cityofathens.gr για περισσότερες πληροφορίες.

    [22] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (00:22 UTC+2)

    Προστασία από την αστυνομία ζήτησαν αρκετοί παίκτες του Ηρακλή όταν δέχτηκαν το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και το πρωί της Πέμπτης απειλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι της ΠΑΕ και ο νομικός της σύμβουλος να συναντηθούν με τον Βασίλη Φλωρίδη, Αθλητικό Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ενημερώνοντάς τον για όλα όσα έγιναν τόσο σε αυτούς, όσο και τον προπονητή κ. Κωφίδη. Ο κ. Φλωρίδης σύστησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε τους παράγοντες του Ηρακλή πως θα βρίσκεται στο γήπεδο Χαριλάου για να έχει ιδίαν αντίληψη του θέματος.

    Στον αγωνιστικό τομέα ενοχλήσεις στον δεξιό δικέφαλο ένιωσε ο Σεγκιρί, ενώ οι Μουράτι και Περπερίδης έκαναν ατομικό πρόγραμμα.

    [23] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (00:21 UTC+2)

    Φουλ προετοιμασία στην Καλαμαριά εν όψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ. Ο προπονητής του Απόλλωνα, Ντράγκαν Κοκότοβιτς θα χρησιμοποιήσει τον Κώστα Σπυρόπουλο που επιστρέφει. Οσον αφορά το αγωνιστικό τομέα το πιθανότερο είναι ότι ο Φυτανίδης μαζί με τον Νίκο Παπαδόπουλο του Χρήστου θα αγωνιστούν ως δίδυμο στο κέντρο άμυνας και στα πλάγια θα παίξουν οι Πετκάκης - Χατζί.

    Παράλληλα ο Σέρβος τεχνικός περιμένει πολλά και από τον Κλείτον που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Οσον αφορά την κινητικότητα των εισιτηρίων, αυτή είναι μεγάλη, αφού το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων, αφού από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα κριθεί σε ένα μεγάλο βαθμό η παραμονή της Καλαμαριάς.

    [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (00:17 UTC+2)

    Το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης βρήκε το αστέρι του. Και δεν είναι άλλο από τον Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο. Ο Πελέ ταξίδεψε την Πέμπτη στην ακριτική πόλη καλεσμένος από τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Πανόπουλο προκειμένου να εγκαινιάσει το πανέμορφο αθλητικό κέντρο. Προσκεκλημένοι ανάμεσα στους οποίους ο Υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σύσσωμη η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου της Ξάνθης και πολλοί φίλαθλοι που θαύμασαν από κοντά τόσο τις εγκαταστάσεις, όσο και τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον Πελέ.

    Λίγο πριν κόψει με το ψαλίδι την κορδέλα ο Πελέ δήλωσε: «Όταν εγώ ήμουν παίκτης δεν είχαμε τέτοιες ανέσεις. Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006. Εύχομαι ότι καλύτερο στην Ξάνθη», για να συμπληρώσει ο ισχυρός άνδρας της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος: «Ευχαριστώ τον κύριο Ορφανό και τον Πελέ που είναι μαζί μας.

    Στις 7 Μαρτίου 2003 ένα όνειρο που είχαμε χρόνια και υλοποιήσαμε έσβησε. Η πίστη μας για αυτό που κάναμε μας οδήγησε να το φτιάξουμε ξανά. Οπως και έγινε. Όταν έγινε η καταστροφή είχαμε δύο επιλογές. Ή να παίρναμε τα χρήματα απ' την ασφαλιστική και να φεύγαμε ή να δώσουμε γροθιά στο μαχαίρι και να το ξαναχτίσουμε απ' την αρχή. Επιλέξαμε το δεύτερο. Στις 3 Φεβρουαρίου 2004, το αθλητικό κέντρο της Ξάνθης ήταν και πάλι στη θέση του».

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επισήμανε: «Συγχαρητήρια στον Χρήστο Πανόπουλο για τον άψογο συντονισμό των λειτουργιών ανοικοδόμησης του αθλητικού κέντρου, αλλά και για τα αγωνιστικά αποτελέσματα της ανδρικής ομάδας. Είμαι σίγουρος πως η Ξάνθη θα μας εκπροσωπήσει επάξια του χρόνου στο Κύπελλο UEFA».

    Τέλος ο προπονητής της Ξάνθης, Γιάννης Ματζουράκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο Πελέ είναι καλύτερος από τον Μαραντόνα. Και αυτό γιατί είχε ευρηματικότητα και σκέψη».

    Ανάμεσα σε πολλές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρ Μητρόπουλος.

    [25] ΑΝΑΝ: Η Β. ΚΟΡΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Νέα Υόρκη, 13 Μαϊου 2005 (19:57 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι ’ναν κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων, με στόχο να πειστεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ταυτόχρονα, ο ’ναν κάλεσε τους άλλους πέντε συνομιλητές (Κίνα, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ρωσία) να "ασκήσουν την επιρροή τους" προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Χαρακτήρισε δε ως "μοναδική λύση" την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [26] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 13 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν όλοι οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ, ιδίως η Ιταλία, να διατηρήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, σύμαφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η Ιταλία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, δεδομένου του αριθμού των ιταλών στρατιωτών στη ζώνη στην οποία σταθμεύουν. Ελπίζουμε ζωηρά να συνεχίσουμε να λογαριάζουμε στην ιταλική υποστήριξη", δήλωσε ο Μπερνς σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη μετά τις συνομιλίες που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου τρεις χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες σταθμεύουν στο νότιο Ιράκ στην περιοχή της Νασιρίγια.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, ανέφερε ότι στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος του 2006 θα επαναπατριστεί το ιταλικό εκστρατευτικό σώμα.

    Ο Μπερνς δέχθηκε ότι οι αποφάσεις για τα εκστρατευτικά σώματα είναι "κυρίαρχες αποφάσεις" των συμμαχικών κυβερνήσεων.

    [27] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Αντιτζάν, 13 Μαϊου 2005 (17:30 UTC+2)

    Πυροβολισμοί ακούστηκαν το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης Αντιντζάν του ανατολικού Ουζμπεκιστάν, όπου πραγματοποιείται δυναμική συγκέντρωση κατά του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ και όπου οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ένα νεκρό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει ένα κυβερνητικό κτίριο όπου κρατούν αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι αρνήθηκαν να έλθουν σε συμβιβασμό με τις αρχές.

    Οπως δήλωσε ένας διαδηλωτής, αίτημα της εξέγερσης είναι η απελευθέρωση του Ακραμ Γιουλντάτσοφ, στελέχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Ακρομίγια από τις φυλακές της χώρας.

    [28] ΤΣΕΧΙΑ: ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πράγα, 13 Μαϊου 2005 (17:12 UTC+2)

    H νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Τσεχίας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και τερματίστηκε έτσι μία αναταραχή που έγινε αιτία να παραλύσει πολιτικά η χώρα από το τέλος Φεβρουαρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Οι 101 βουλευτές του τρικομματικού συνασπισμού υπερψήφισαν τη νέα κυβέρνηση, την οποία καταψήφισαν 98 σε σύνολο 200 βουλευτών του κοινοβουλίου.

    Ο νέος πρωθυπουργός Γίρι Πάρουμπεκ, 52 ετών, θα ηγηθεί της κυβέρνησης που σχηματίστηκε.

    Η νέα κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Πάρουμπεκ, οι Χριστιανοδημοκράτες και η Ενωση για την Ελευθερία, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο του 2006, οπότε προβλέπεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

    [29] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΙΙ

    Βατικανό, 13 Μαϊου 2005 (17:08 UTC+2)

    Ο πάπας Βενέδικτος XVI ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας οσιοποίησης του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου Β΄στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ποντίφικας γνωστοποίησε την απόφασή του κατά τη συνάντησή του με τον κλήρο της Ρώμης στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού στην ιταλική πρωτεύουσα. "Η διαδικασία για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β΄ ξεκίνησε", δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διευκρινίζοντας ότι παραμέρισε ορισμένους κανόνες.

    [30] ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (14:19 UTC+2)

    Μουσικό αφιέρωμα με τίτλο "Τραγουδάμε για την Ειρήνη. 1945-2005: 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου, στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στο αφιέρωμα, που επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Ακης Γούναρης, θα ακουστούν τραγούδια από τα γνωστά αντιπολεμικά έργα του Θεοδωράκη με τον Καμπανέλλη (Μαουτχάουζεν), τον Ελύτη (Αξιον Εστί), τον Αναγνωστάκη (Μπαλάντες) και τον Λειβαδίτη (Λυρικά). Θα ακουστούν ακόμη τραγούδια από έργα του Λοϊζου (Τρίτος Παγκόσμιος), του Μαρκόπουλου (Θητεία, Χρονικό), του Ξαρχάκου και του Μικρούτσικου.

    Τραγουδούν: Δημήτρης Νικολούδης, Ανθή Τατσιούλη, Χριστίνα Κεχαϊδου. Τους τραγουδιστές συνοδεύει ο Ακης Γούναρης στο πιάνο και ορχήστρα 7 μουσικών.

    [31] ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ Μ. ΚΑΛΛΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (13:47 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφιών και προσωπικών αντικειμένων με τίτλο "Στον αστερισμό Maria Callas - η καταγωγή ενός μύθου" θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 20:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου.

    Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας "Μαρία Κάλλας" και περιλαμβάνει φωτογραφίες, κοστούμια παραστάσεων, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη Παρασκευή 09:00 13:00 και 17:00 21:00, Σάββατο 17:00 21:00, Κυριακή 09:00 13:00.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 82 ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (13:04 UTC+2)

    Με σειρά διήμερων εκδηλώσεων ιστορικού, λαογραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα γιορτάζονται τα 82 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης (1925 - 2005).

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το πρωί του Σαββάτου 14 Μαϊου με κατάθεση στεφανιών και επιμνημόσυνη δέηση στον αύλειο χώρο της Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης και συγκεκριμένα στην προτομή του αειμνήστου καθηγητή Μαργαρίτη Ευαγγελίδη με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης. Το βράδυ της ίδιας μέρας στο θέατρο του Γυμνασίου θα γίνει η επίσημη τελετή της έναρξης, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Τάτσο.

    Ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης θα απευθύνει χαιρετισμό δίνοντας πανηγυρικό τόνο στις εκδηλώσεις ενώ θα γίνει τελετή παραλαβής κειμηλίων από την παλιά Μηχανιώνα. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος θα παρουσιάσει CD παραγωγής του με τίτλο "Πρόσφυγες έναν αιώνα" καθώς και προβολή DVD με θέμα "Τραγωδία του Αιγαίου" από το ιστορικό αρχείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

    Την Κυριακή 15 Μαϊου στις 20.00 στο θέατρο του Γυμνασίου θα εμφανιστεί η παιδική και η νεανική χορωδία της Ι.Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από το ιστορικό αρχείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

    [33] "ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (13:03 UTC+2)

    Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το προξενιό της Αννας» θα προβληθεί τη Δευτέρα 16 Μαϊου, στις 21.00, στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών, στο πλαίσιο του αφιερώματος των Κινηματογραφικών Νυχτερίδων, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ.

    Παίζουν: Αννα Βαγενά, Σμάρω Βεάκη, Κώστας Ρηγόπουλος, Αλίκη Ζωγράφου, Μαρία Μαρτίκα.

    Πλαίσιο της ταινίας μια μικροαστική πατριαρχική οικογένεια, τυπικά ελληνική. Μια γριά μάνα, κόρες παντρεμένες, εγγόνια, γαμπροί και η ’ννα, μια τριαντάχρονη υπηρέτρια-ψυχοκόρη, δεμένη με τη γριά δέκα χρόνια σε μια κοινή άχαρη ζωή. Η οικογένεια έχει ετοιμάσει για την ’ννα ένα προξενιό. Κι αυτή το δέχεται άβουλα, ελπίζοντας ίσως σε μια αλλαγή. Η σύντομη γνωριμία της με τον Κοσμά ανοίγει ξαφνικά στην ’ννα ένα παράθυρο στον ουρανό. Για πρώτη φορά στη ζωή της αρχίζει να νοιώθει γυναίκα. Κάτι περισσότερο: άνθρωπος. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν μπορεί να δεχτεί η ηθικόλογη μικροαστική υποκρισία των αφεντικών. Με την ίδια ευκολία και αυθαιρεσία που ετοίμασαν το προξενιό, τώρα το χαλάνε. Έχουν τους τρόπους να επιβάλουν τη θέλησή τους. Και η ’ννα ξαναγίνεται αυτό που ήταν: υπηρέτρια-ψυχοκόρη. Τη βραδιά θα τιμήσει με την παρουσία του ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

    [34] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΠΕΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2005 (13:03 UTC+2)

    Αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες και δημιουργίες των Χατζηαποστόλου, Γιαννίδη, Μουζάκη, Σακελλαρίδη, Μωράκη και Πλέσσα θα παρουσιάσει η μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης σήμερα 13 και 15 Μαϊου, στις 20.30, στο δημοτικό θέατρο Θέρμης, υπό τη διεύθυνση της Ελλης Χατζηκυριακίδου.

    Τη χορωδία θα συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία Παπαδοπούλου, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Λάσκος.

    Η δημοτική χορωδία ιδρύθηκε το 1998. Σήμερα η χορωδία είναι μικτή τετράφωνη και αποτελείται από 50 μέλη. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός του δήμου. Στο ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνονται ερμηνείες έργων κλασσικής - ρομαντικής σύγχρονης και δημοτικής μουσικής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 May 2005 - 18:14:16 UTC