Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ
  • [02] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕ
  • [03] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • [04] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [06] ΤΟ ΥΠΕΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΤΟΥΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [08] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ
  • [09] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 5.800 ΟΠΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ
  • [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 16ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΓΕΣΙΑΣ 2005
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  • [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ EXPO 2005
  • [14] Ε.Κ.: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 7,8 ΕΚ. ΣΕ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ''ΡΟΚΑΣ'' ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ
  • [15] ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΙΜΗΣ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛΜΙ ΓΚΙΟΥΛΕΡ
  • [17] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [18] ΚΟΣΟΒΟ: 13 ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΕΒΟ
  • [19] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ Β- Ε
  • [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ
  • [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΙΠΙΛΙΑΡΙΔΟΥ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [25] ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [26] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΤΕΩΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  • [28] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ- ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 132 ΕΡΓΑΤΕΣ
  • [29] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [30] ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  • [31] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ
  • [32] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ" ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [33] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [34] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 18 Μαϊου 2005 (19:58 UTC+2)

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι «όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι θα δώσουμε την εμπρέπουσαν λύσιν και θα εξέλθει η Σιωνίτις Εκκλησία από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

    «Το πρόβλημα των Ιεροσολύμων προβληματίζει και λυπεί όλους μας, ανεξαιρέτως», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε σπουδαστές της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    «Σας θεωρούμε ευέλπιδες της Εκκλησίας. Εσείς θα στελεχώσετε τις καίριες θέσεις της διακονίας εν τη Εκκλησία, που αποβλέπουν, εν τελευταία αναλύσει, εις την σωτηρίαν των ψυχών. Ο κόσμος περιμένει την υγιά διδασκαλία, περιμένει το καλό παράδειγμα, το υγιές εκκλησιαστικόν φρόνημα από εμάς. Και τα τελευταία γεγονότα στην Εκκλησία -γενικώς, δεν αναφέρομαι σε μία τοπική Εκκλησία, αλλά γενικώς- μας πείθουν ότι πρέπει να είμεθα πιο προσεκτικοί όλοι μας, θεολόγοι, κληρικοί, υποψήφιοι κληρικοί, όλοι, και να δίνουμε την καλήν μαρτυρίαν», σημείωσε.

    [02] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (14:52 UTC+2)

    Πανηγυρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και οι βουλευτές Λευτέρης Ζαγορίτης, Βασίλης Μαγγίνας, Τηλέμαχος Χυτήρης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόγλου, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης, και του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης. Επίσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, ΕΙΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, οι διευθυντές του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Θεμιστοκλής Θεμιστοκλέους, εκδότες και διευθυντές αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων, εκπρόσωποι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ανταποκριτές και δημοσιογράφοι.

    Η πορεία του ΑΠΕ ξεκίνησε εκατό χρόνια πριν, το 1905, όταν το ιδιωτικό πρακτορείο «Ιωάννη Στεφανόπολι» εξαγοράζεται από το ελληνικό δημόσιο και μετονομάζεται λίγο αργότερα σε «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    Η σημερινή λαμπρή εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιώργου Ταμπακόπουλου, ο οποίος μίλησε για τους νέους στόχους, όπως είναι η συνένωση του ΑΠΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η δημιουργία ενός Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αμέσως μετά ο κ.Ταμπακόπουλος έδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του κ.Παπούλια από το αρχείο του ΑΠΕ.

    Στους χαιρετισμούς όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για την πορεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ζαππείου όπου λειτουργούν για τα «γενέθλια» του ΑΠΕ έκθεση με ιστορικά ντοκουμέντα από την πορεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε εγγυητή της αντικειμενικότητας και της ενημέρωσης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι από τις πλέον σοβαρές και έγκυρες φωνές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Συμπαρίσταται ενεργά στον καθημερινό αγώνα των ομογενειακών μέσων να μείνουν ζωντανά και να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί των ελληνικών κοινοτήτων, όπου γης, με τη μητρόπολη. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με βάση τους αυστηρούς, δεοντολογικούς, δημοσιογραφικούς κανόνες με τους οποίους λειτουργεί είναι ο εγγυητής της μετάδοσης των πραγματικών ειδήσεων, των γεγονότων που έχουν επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Εκεί πιθανότατα βρίσκεται και η επιτυχία του ΑΠΕ, καθώς ως εθνικό πρακτορείο έχει να ανταγωνιστεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα μεγάλα πρακτορεία απανταχού της γης».

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, Γιώργος Ταμπακόπουλος, από τη δική του πλευρά ανέφερε: «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο καλείται στην απαρχή του δεύτερου αιώνα της ζωής του να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα του, να διευρύνει τους ορίζοντες του εκμεταλλευόμενο το βασικό περιουσιακό του στοιχείο. Την ειδησεογραφική και φωτογραφική του παραγωγή. Και πιστέψτε με ότι η αξία της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη». Αναφέρθηκε στο εγχείρημα της ενοποίησης του ΑΠΕ με το ΜΠΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπογράμμισε:

    "Η συνένωση αυτή, η οποία έχει ήδη ουσιαστικά προχωρήσει, και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δίνει νέα δυναμική στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και του ανοίγει καινούργιους δρόμους. Στόχος μας να ενισχυθεί η ενημέρωση από το εθνικό πρακτορείο στον Ευρωπαϊκό χώρο αλλά ιδιαιτέρως στο χώρο των Βαλκανίων, όπου τα ελληνικά πρακτορεία λειτουργούν ήδη ως σημαντικοί συνεργάτες και συχνά ως αρωγοί στην επαγγελματική συγκρότηση και ανάπτυξη των εθνικών πρακτορείων των γειτονικών χωρών. Εκείνο που υποσχόμαστε είναι πως η ποιοτική δημοσιογραφική παραγωγή, αποτελεί τον κύριο στόχο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου και την καλύτερη εγγύηση ανάπτυξης για το μέλλον".

    Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, τόνισε στο χαιρετισμό του: «Ανάμεσα στα πρακτορεία ειδήσεων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η πιο σημαντική πηγή πληροφοριών και ακολουθούν το Reuters και το Associated Press. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και μεταπτυχιακές μελέτες που αναφέρονται στα θέματα σχέσεων ΑΠΕ και εφημερίδων». Επίσης, συμπλήρωσε: "Τα πρακτορεία ειδήσεων είναι και σήμερα οι "θυροφύλακες'' των διεθνών ειδήσεων και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα και την ποιότητα της ενημέρωσης που έχουμε. Το ΑΠΕ είμαι βέβαιος, ότι και στο νέο αυτό ξεκίνημα θα ενταχθεί δυναμικά και θα προχωρήσει με ευθύνη της νέας διεύθυνσης στην ολοκλήρωση των στόχων του και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους συνδρομητές του και προς τον ελληνισμό γενικότερα".

    Η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, στην εκδήλωση του ΑΠΕ για τα 100 χρόνια λειτουργίας δήλωσε: "Το εθνικό μας πρακτορείο, το ΑΠΕ είναι πλέον θεσμός στη χώρα μας, ένας θεσμός που στηρίζει τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. Εχουμε χρέος να το διαφυλάττουμε, να το στηρίζουμε και νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση ήταν μία έκφραση αυτού του χρέους".

    Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ελευθερόγλου, στον χαιρετισμό του είπε: «Το ΑΠΕ αποτελεί την κύρια πηγή διεθνών γεγονότων για όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και τη μοναδική πηγή διεθνών και εσωτερικών γεγονότων για πολλά επαρχιακά. Το ΑΠΕ, είναι η εγκυρότερη ελληνική πηγή για ενημέρωση των ξένων. Η επετειακή αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί τη νέα εποχή και του ΑΠΕ, αλλά και του Μακεδονικού Πρακτορείου. Η πρόκληση του 21ου αιώνα οδηγεί σε μια συνένωση των δυνάμεων των δυο πρακτορείων», ενώ συμπλήρωσε «Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ΑΠΕ και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπαιξαν οι Ανδρέας Χριστοδουλίδης και Σπύρος Κουζινόπουλος και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει συνδέσει την πολυετή παρουσία του με την πορεία της χώρας μας. Αποτύπωσε μέσα από τα τηλεγραφήματα του αυτή την πορεία, όπως και τις εξελίξεις στον κόσμο, ενώ παράλληλα στήριζε τις προσπάθειες των εφημερίδων, στα πρώτα του χρόνια και όλων των ΜΜΕ αργότερα, με τη συνεχή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση που τους προσέφερε και τους προσφέρει. Για πολλούς ήταν η βασική πηγή ενημέρωσης, ενώ για άλλους η μοναδική. Το ΑΠΕ και ελπίζουμε αύριο το ενοποιημένο εθνικό πρακτορείο, εκείνο που πρέπει να διαφυλάξει ως "κόρη οφθαλμού" είναι η αξιοπιστία ,που κατέκτησε με μεγάλη προσπάθεια και πολλές δυσκολίες. Μόνον έτσι θα μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην ουσιαστική ενημέρωση. Μόνον έτσι, θα είναι για όλους μας πραγματικά ένα εργαλείο δουλειάς». Επίσης, ο κ.Αθανασάκης έκανε αναφορά στην προσφορά του Ανδρέα Χριστοδουλίδη και ευχήθηκε στο νέο γενικό διευθυντή, Γιώργο Ταμπακόπουλο.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης, υποστήριξε: «Θεωρούμε σημαντική την προσπάθεια δημοσιογράφων και μέσων να αντισταθούν στην πλημμύρα, να σταθούν όρθιοι και με σεβασμό στην αλήθεια. Το παράδειγμα τους πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να βρει πολλούς περισσότερους μιμητές, παρά και ενάντια στον έλεγχο των μηχανισμών πληροφόρησης».

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, είπε στο χαιρετισμό του: «Μόνο καλά λόγια μπορούν να ακουστούν τουλάχιστον από εμάς για το παρελθόν αλλά και ιδιαίτερα για το πρόσφατο παρόν της λειτουργίας του ΑΠΕ μέσα σε ισχυρά μεταβαλλόμενες πολιτικές συνθήκες και σοβαρές διεργασίες στο συνολικό τοπίο της ενημέρωσης διεθνώς και στην Ελλάδα».

    [03] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (14:22 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος για την επιστολή της Κομισιόν που αναφέρεται στο θέμα των συμβασιούχων. Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε πως η εν λόγω επιστολή αφορά το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ Σκανδαλίδη και Ρέππα.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (13:54 UTC+2)

    Υπολειτούργησαν σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, με αιτήματα που αφορούν την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και απεργοί συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κοραή.

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (20:45 UTC+2)

    Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος την παραίτηση που του υπέβαλλε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου, Θανάσης Χούπης.

    Όπως μετέδωσε ο ANT-1 ο κ. Χούπης, αναλάμβανε, επ αμοιβή, μέσω εταιρίας που είχε φτιάξει, να διαμορφώνει τους όρους προκήρυξης, αλλά και αξιολόγησης αιτήσεων, για προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Υπουργού ανέθεσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διαμορφώσει τους όρους του διαγωνισμού, αλλά να κάνει και την αξιολόγηση των αιτήσεων για την πρόσληψη περίπου 600 ατόμων, με αρχική αμοιβή 23 χιλιάδες ευρώ.

    [06] ΤΟ ΥΠΕΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (20:40 UTC+2)

    Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση του διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε ότι το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και το προηγούμενο του Δημήτρη Ρέππα αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία.

    Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν το προεδρικό διάταγμα Ρέππα - Σκανδαλίδη και ερμηνεύονται αυθαιρέτως ότι αφορούν και το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «επιχείρηση παραπληροφόρησης», «διαστρέβλωσης της αλήθειας και εκμετάλλευσης της αγωνίας των συμβασιούχων».

    [07] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΤΟΥΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (20:37 UTC+2)

    Τον εμπαιγμό χιλιάδων συμβασιούχων και την διατήρηση του καθεστώτος εργασιακής και πολιτικής ομηρίας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ότι με δηλώσεις - γνωμοδοτήσεις μελών και υπηρεσιών της συντηρεί, διαιωνίζει και εντείνει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενάντια στους εργαζόμενους στη χώρα μας.

    Με την ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ -η οποία θα συζητηθεί στη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Ιούνη 2005- ζητά να σταματήσει εργασιακή-πολιτική ομηρία και ο εμπαιγμός που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των εργαζομένων. Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων άμεσης μετατροπής των συμβάσεων τους ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

    Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το δικαίωμα πλήρους -σταθερής δουλειάς για όλους είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα και καταχτιέται με τους αγώνες των εργαζόμενων. Το δημαγωγικό -όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων εκπροσωπών του κεφαλαίου του ευρωμονοδρόμου για τους χιλιάδες συμβασιούχους και τους άνεργους εκδηλώνεται με πομπώδεις δηλώσεις, με απαράδεκτες νομοτεχνικές μεθοδεύσεις και 'σοφιστείες', που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό και στην αναχαίτιση των εργατικών - λαϊκών αγώνων».

    «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός επικαλούνται την οδηγία 1999/70/ΕΚ σχετικά με την οδηγία πλαίσιο 'για την εργασία ορισμένου χρόνου' που θεσμοθέτησε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης(!), γιατί με την μετατροπή ενός μικρού τμήματος συμβάσεων ορισμένου σε αόριστου χρόνου δεν αμφισβητείται αλλά εξωραΐζεται στα μάτια των εργαζόμενων η αντεργατική πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    «Το ΚΚΕ υπερασπίζεται και διεκδικεί το δικαίωμα στη δουλειά, το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των ανέργων, στηρίζει τους αγώνες τους και μαζί τους διεκδικεί:

    -Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

    -Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αόριστου, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

    -7ωρο -5ημερο -35ωρο με κατώτερο μισθό 1200 και κατώτερη σύνταξη 960 », καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [08] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (20:05 UTC+2)

    Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Πύλης Αξιού που υπάγεται στην Διεύθυνση Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας. Η βουλευτής συναντήθηκε με την διευθύντρια, Έλλη Τσακαλίδου και με τα στελέχη του Κέντρου. Της παρουσίασαν διεξοδικά τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές του Ε.Κ.Α.Κ.Β. στη Θεσσαλονίκη.

    Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκε για το έργο που παράγεται από τα δύο Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης (στον Φοίνικα και στην Πύλη Αξιού), τα οποία παρέχουν συμβουλευτική πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα πρόνοιας, ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα, οικογένειες και ομάδες, προσωρινή φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν κάποια κρίση ή περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και συντονισμό και διαμεσολάβηση για πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρονται από άλλους φορείς, μη κερδοσκοπικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Η κ. Ράπτη ενημερώθηκε, επίσης, για την λειτουργία των δύο ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη όπου προσφεύγουν γυναίκες θύματα εμπορίας και διακίνησης με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και θύματα κακοποίησης.

    Η βουλευτής επικέντρωσε την προσοχή της στο έργο της Ομάδας Ταχείας Παρέμβασης, η οποία παρεμβαίνει επιτόπια με εξειδικευμένο προσωπικό σε σημεία που αναφέρεται ή καταγγέλλεται οποιοδήποτε περιστατικό επείγοντος χαρακτήρα.

    Διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους προς τις κατηγορίες και ομάδες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών. Μάλιστα θεώρησε σκόπιμη την ενίσχυση της στελέχωσης της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου οι υπηρεσίες υποδοχής να επεκταθούν σε εικοσιτετράωρη λειτουργία.

    Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενώνων, αφού ενημερώθηκε πως οι συμβάσεις του προσωπικού πρόκειται να λήξουν στο τέλος του μήνα, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεων ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προσωρινής φιλοξενίας.

    Έκρινε επίσης χρήσιμη την ανάληψη πρωτοβουλίας για την γνωριμία και για την συστηματοποίηση ενός διαλόγου μεταξύ όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων κοινωνικής πρόνοιας στην πόλη της Θεσσαλονίκης προς όφελος των πολιτών.

    Τέλος, η κ. Ράπτη συνεχάρη ιδιαιτέρως τα στελέχη του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών, τον επαγγελματισμό και τον ζήλο με τον οποίον ασκούν τα καθήκοντά τους, υπερβαίνοντας συχνά τις τυπικές τους υποχρεώσεις.

    [09] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 5.800 ΟΠΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Τις διαδικασίες πρόσληψης συνολικά 5.800 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) εντός του 2005, προκηρύσσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι προσλήψεις ανά κλάδο έχουν ως εξής:

    Στον στρατό ξηράς προσλαμβάνονται 2.699 άνδρες για επιχειρησιακές τεχνικές ειδικότητες, 71 άνδρες γυναίκες για ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης και 230 άνδρες για επιχειρησιακές - τεχνικές ειδικότητες των Ειδικών Δυνάμεων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12 Ιουλίου 2005, ενώ η προκήρυξη θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο. Η κατάθεση δικαιολογητικών πρέπει να γίνει για μεν τους ιδιώτες στα στρατολογικά γραφεία του τόπου διαμονής τους, για δε τους υπηρετούντες στις μονάδες τους. Ημερομηνία κατάταξης επιτυχόντων ορίζεται η 29η Νοεμβρίου 2005.

    Στο Πολεμικό Ναυτικό προσλαμβάνονται 1250 ΕΠΟΠ, εκ των οποίων 1150 άνδρες διαφόρων ειδικοτήτων και 100 άνδρες γυναίκες σε νοσηλευτικές ειδικότητες. Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, ενώ η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 13 Ιουλίου 2005. Οι επιτυχόντες θα καταταγούν στις 22 Νοεμβρίου 2005.

    Στην Πολεμική Αεροπορία προσλαμβάνονται 1351 άνδρες ΕΠΟΠ διαφόρων ειδικοτήτων και 199 άνδρες και γυναίκες. Η προκήρυξη θα εκδοθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Πέρας υποβολής δικαιολογητικών η 12η Ιουλίου 2005 και ημέρα κατάταξης επιτυχόντων η 5η Δεκεμβρίου 2005.

    Δικαίωμα υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν υπερβαίνουν το 28ο. Δηλαδή οι γεννηθέντες από 1/1/1978 μέχρι 31/12/1986.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (19:51 UTC+2)

    Η εξοικονόμηση ενέργειας θα συμβάλει στη δραστική μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού συστήματος, θα ανακουφίσει σημαντικά το βάρος που πέφτει στους Έλληνες φορολογούμενους και τελικά θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας μας, επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης Τάσης του Νοτίου Συστήματος, με θέμα την παρουσίαση των πολιτικών και των μέτρων που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξασφάλιση της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια κατά το κρίσιμο διάστημα του Ιουλίου του 2005.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πελάτες ΜΤ που διαθέτουν ηλεκτρονικούς χρονομετρητές και έχουν αιχμή ισχύος μεγαλύτερη από 2 MW.

    Αναφερόμενος στο Πόρισμα για την Ηλεκτρική Επάρκεια του 2005, ο κ.Σαλαγκούδης σημείωσε ότι ένα σημαντικό στοιχείο του Πορίσματος είναι η ανάγκη για Εξοικονόμηση Ενέργειας και για Διαχείριση της Ζήτησης Ενέργειας με στόχο την περικοπή της μεγάλης θερινής αιχμής. Όπως έκανε γνωστό σύντομα θα αποσταλεί από το υπουργείο Ανάπτυξης ειδική εγκύκλιος στις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες που θα τους επισημαίνει ότι κατά την περίοδο από 1 Ιουλίου 2005 έως 5 Αυγούστου 2005 και μεταξύ των ωρών 11.00 - 15.00 τα αρδευτικά συστήματα δεν πρέπει να λειτουργούν.

    Ο σχετικός περιορισμός για τα αρδευτικά συστήματα προβλέπεται ήδη στις σχετικές συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλώσεων αυτών, αλλά η ανεξέλεγκτη παραβίαση κατά τα προηγούμενα έτη του περιορισμού αυτού έχει οδηγήσει στην επιβάρυνση της συνολικής κατανάλωσης του ηλεκτρικού συστήματος με περίπου 700 MW σε όλη την Ελλάδα κατά τις ώρες της θερινής αιχμής και μάλιστα σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για την ευστάθεια του Συστήματος.

    «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να σπαταλάται. Πρέπει όλοι να προσαρμόσουμε την ενεργειακή μας συμπεριφορά ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε το κόστος του ηλεκτρικού μας συστήματος. Το πρόβλημα της υψηλής και βραχείας αιχμής πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μόνιμη βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της 12ης Ιουλίου 2004 η ζήτηση υπερέβη τα 9.100 MW μόνο για τρεις ώρες. Παράλληλα, για όλο το έτος 2004 η ζήτηση υπερέβη τα 9.000 MW μόνο για 6 ώρες, ενώ υπερέβη τα 8.470 MW για 50 ώρες.

    Το κόστος λειτουργίας του συστήματός μας προκειμένου να καλύπτεται η ζήτηση, αυτές τις ελάχιστες ώρες του έτους είναι υπερβολικό και επιβαρύνει υπερβολικά τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Δεν είναι δυνατό το ελληνικό νοικοκυριό να πληρώνει αυτά τα υπερβολικά ποσά και να μην γίνεται προσπάθεια να περικόψουμε τη ζήτηση ενέργειας τουλάχιστον αυτές τις λίγες ώρες του έτους. Η εγκατάσταση νέων σταθμών παραγωγής για να λειτουργούν μόνο δέκα ώρες το έτος είναι μια πολύ ακριβή λύση, την οποία δεν μπορεί να αντέξει ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε.

    [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 16ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΓΕΣΙΑΣ 2005

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (19:27 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών του 16ου Ελληνικού Συνεδρίου Ηγεσίας 2005, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας, θα κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Το θέμα του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) είναι: «Ρήξη με το χθες - Η αναγκαιότητα της συνεχούς προσαρμογής».

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (19:26 UTC+2)

    Τα μέτρα και οι πολιτικές που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Καρδίτσας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου, του νομάρχη Καρδίτσας Βασίλη Αναγνωστόπουλου, κλιμακίου του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της Νομαρχίας, των Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Καρδίτσας.

    Ο νομάρχης Καρδίτσας αναφέρθηκε στα προβλήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αντιμετωπίζει ο Νομός Καρδίτσας και τα οποία απαρίθμησαν οι αρμόδιοι των υπηρεσιών της Νομαρχίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο φορολογικό νόμο και το νέο νόμο για τις αδειοδοτήσεις και επιπλέον στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσα από τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ). Επίσης, αναφέρθηκε στην προώθηση της ολοκλήρωσης των υποδομών της ΒΙΠΕ Καρδίτσας, οι οποίες πρόκειται να συμπληρωθούν με όλα τα αναγκαία έργα για την έναρξη της επιχειρηματικής λειτουργίας στη ΒΙ.ΠΕ.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο του Νομού Καρδίτσας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Ψημμένος, ο νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η εκπρόσωπος της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΑΕ κα. Μαρία Τεγοπούλου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κων/νος Ματζιάρας, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, ο δήμαρχος Παλαμά Βασίλης Καραδήμος, ο δήμαρχος Σελλάνων Βάιος Κακαριάς, ο εκπρόσωπος των ΚΕΤΑ Γιάννης Κολοβός, ο διευθυντής της ΔΕΗ κ. Μουτζουρογιώργος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Αναστάσιος Παλάσκας, ο διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. Βασίλης Μπέλλης, εκπρόσωποι των ΤΕΙ και κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Κατά τη σύσκεψη αυτή ο κ. Ψημμένος και τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου παρουσίασαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων στο Νομό Καρδίτσας

    Από την πλευρά του ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι το «Επιχειρείν» και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελούν κεντρικό στοιχείο στην αναπτυξιακή διαδικασία και η ενίσχυση των επιχειρηματικών δράσεων κεντρική πολιτική επιλογή του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε επίσης ότι ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής, που είναι και η λειτουργία της ΒΙΠΕ Καρδίτσας, οδηγείται στη σωστή αντιμετώπιση με την προώθηση των απαιτούμενων επενδύσεων για την ολοκλήρωση των υποδομών της ΒΙΠΕ.

    Στη συνέχεια το κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ο νομάρχης και το προεδρείο του Επιμελητηρίου έκαναν επιτόπια επίσκεψη στη Βιομηχανική Περιοχή Καρδίτσας.

    [13] ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ EXPO 2005

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (19:19 UTC+2)

    Την Ιαπωνία επισκέπτεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης Expo 2005 ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου, των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρου Δούκα και Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιου Λιάσκου και παραγόντων ελληνικών επιχειρήσεων.

    Το θέμα της αποφυγής της διπλής φορολογίας, καθώς και η επανέναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα Τόκιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο κ.Αλογοσκούφης με τον Υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Sadakazu Tanigaki και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Toshihiko Fukui.

    Στη συνέχεια ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε, παρουσία και του κ. Μπασιάκου, με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιαπωνίας Yohey Kono, ενώ μιλώντας σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία που παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι ιαπωνικών επιχειρήσεων κάλεσε τους Ιάπωνες να επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχοντας ως έδρα την Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης επισήμανε ότι έχουν γίνει επαφές με πολλούς εισαγωγείς ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ιαπωνία, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Ιαπωνίας σε μία προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ιαπωνική αγορά και γενικότερα στην αγορά της Άπω Ανατολής.

    [14] Ε.Κ.: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 7,8 ΕΚ. ΣΕ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ''ΡΟΚΑΣ'' ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (18:54 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 7,8 σε τρία φυσικά πρόσωπα για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης κατά τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές της Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας - Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα αποφάσισε να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του Δ.Σ. και του τακτικού ορκωτού ελεγκτή της Δυναμική Ζωή, καθώς και αίτημα στο Πρωτοδικείο για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Ιpirotiki.

    Ειδικότερα, το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

    -Στον πρόεδρο και βασικό μέτοχο, κ. Χρήστο Ρόκα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.400.000 ευρώ, επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας «Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας-Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ» προς την ισπανική Iberdrola S.A. προέβη σε κατάρτιση σημαντικού ύψους συναλλαγών, εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

    -Στον αντιπρόεδρο και βασικό μέτοχο, κ. Γεώργιο Ρόκα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.100.000 ευρώ, επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας προέβη σε κατάρτιση σημαντικού ύψους συναλλαγών για λογαριασμό του, καθώς και για λογαριασμό της εταιρείας «Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας -Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ», εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

    -Στον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Ματθαίο Τρούλη, επέβαλε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας προς την ισπανική Ιberdrola S.A. προέβη για λογαριασμό της εταιρείας σε κατάρτιση συναλλαγών, εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

    Για την εκμετάλλευση της εμπιστευτικής πληροφόρησης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε και την επιβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά των τριών προαναφερόμενων προσώπων.

    Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε:

    -Την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών του Δ.Σ. και του τακτικού ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας «Δυναμική Ζωή» για διασπορά ψευδών και ανακριβών πληροφοριών με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

    Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στις λογιστικές καταστάσεις του α' εξαμήνου του 2004 η εταιρεία περιέλαβε συναλλαγή ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκε την 30.6.2004 (τελευταία ημέρα του εξαμήνου) με θυγατρική εταιρεία εξωτερικού (ελεγχόμενη 100%), με αποτέλεσμα την πλασματική προσαύξηση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Η ανωτέρω συναλλαγή για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί το οφειλόμενο τίμημα και η οποία αντιστοιχεί στο 55% του πραγματικού κύκλου εργασιών του εξαμήνου δεν ελήφθη υπόψη στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, όπως θα έπρεπε και δεν επισημάνθηκε από την εταιρεία και τον ορκωτό της ελεγκτή.

    -Την υποβολή αιτήματος στο Πρωτοδικείο για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας «Ipirotiki Software & Publications» λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην εταιρεία και την έκθεση ελέγχου της περιόδου 1.1.2005 2.4.2005. Για το ίδιο θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου αναφορικά με το έργο του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος σχετικά με τις συναλλαγές επί των μετοχών της Ιpirotiki συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    -Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ Κλεισθένης και J.M.C. γιατί διαπιστώθηκαν παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

    -Την απαγόρευση λειτουργίας της Plus AEΛΔΕ διότι η εταιρεία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των παραβάσεων της νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια σχετικού ελέγχου.

    -Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου Gold, Standadrd Eπενδυτική και Marfin Global Investments διότι παρήλθε η καταληκτική ημερομηνία (2.5.2005) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών τους στο ΧΑ.

    Τέλος, η Ε.Κ. ενέκρινσε:

    -Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας Πειραιώς Επενδύσεις Ακινητης Περιουσίας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Ν.2778/99 που εισάγεται στο ΧΑ.

    -Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας Μοτοδυναμική για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου.

    -Το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρείες Εurocorp ΑΧΕΠΕΥ, Ωμέγα Τράπεζα και Πειραιώς Σίγμα Δεβλέτογλου.

    [15] ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΙΜΗΣ

    Άγκυρα, 18 Μαϊου 2005 (19:27 UTC+2)

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση του ζητήματος των «εγκλημάτων τιμής» στην Τουρκία και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή τους, αποφάσισε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Η πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, που κατέθεσε ομάδα γυναικών βουλευτών, υιοθετήθηκε ομόφωνα από το τουρκικό κοινοβούλιο.

    Η επιτροπή θα αποτελείται από 15 άτομα και η διάρκεια του έργου της θα είναι τρεις μήνες.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΛΜΙ ΓΚΙΟΥΛΕΡ

    Άγκυρα, 18 Μαϊου 2005 (18:55 UTC+2)

    Το τουρκικό κοινοβούλιο καταψήφισε σήμερα, Τετάρτη, την πρόταση μομφής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατά του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Χιλμί Γκιουλέρ.

    Η πρόταση μομφής κατά του Γκιουλέρ, που κατατέθηκε στις 6 Μαΐου, περιελάμβανε κατηγορίες κατά του Τούρκου υπουργού για κατάχρηση εξουσίας και ενέργειες που ζημίωσαν το κράτος, όπως επίσης και για διαφθορά και παρατυπίες στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

    [17] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Οχρίδα, 18 Μαϊου 2005 (18:34 UTC+2)

    Η συνεχιζόμενη διαδικασία των αμυντικών μεταρρυθμίσεων, η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τα μελλοντικά βήματα στην κοινή αμυντική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες και σήμερα, στην Οχρίδα, οι υπουργοί Άμυνας της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, Γιόβαν Μανασίεφσκι, Παντελί Μάικο και Νικολάι Σβιναρόφ αντίστοιχα.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης, οι τρεις υπουργοί τονίζουν μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που, όπως επισημαίνουν, συνεισφέρει στη γενικότερη προώθηση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας.

    «Για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, υπογράψαμε μια συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές τριμερούς συνεργασίας στα συγκεκριμένα πεδία» τονίζεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν των τριών υπουργών.

    Η συμφωνία αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μανασίεφσκι, το επίσημη πλαίσιο για μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις, όπως η εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής και της λογιστικής υποστήριξης.

    Η επόμενη συνάντηση των τριών υπουργών Άμυνας προγραμματίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2006, στα Τίρανα.

    [18] ΚΟΣΟΒΟ: 13 ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΕΒΟ

    Πρίστινα, 18 Μαϊου 2005 (17:55 UTC+2)

    Οι σοροί 13 συνολικά ατόμων- κατά πάσα πιθανότητα Σέρβων- ανασύρθηκαν από τον ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην πόλη Μαλίσεβο του Κοσσυφοπεδίου.

    Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, της UNMIK, Μάρσια Πουλ, η ακριβής ταυτότητα των οποίων θα εξακριβωθεί μετά από εξετάσεις DNA, τις οποίες και θα πραγματοποιήσει ειδικό ινστιτούτο στο Οράχοβατς.

    [19] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ Β- Ε

    Σεράγεβο, 18 Μαϊου 2005 (17:44 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο θεσμός του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα πρέπει να αντικατασταθεί από το θεσμό ενός ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη βαλκανική αυτή χώρα, εξέφρασε ο νυν εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στο Σεράγεβο, Πάντι Άσνταουν.

    «Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά ο Άσνταουν, σχολιάζοντας τη συζήτηση που διεξάγεται τον τελευταίο καιρό στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για την αποστολή του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα.

    [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2006"

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφο, ξεκαθάρισε ότι:

    «Η θέση μας για αύξηση των ομάδων Α' Εθνικής κατηγορίας του ποδοσφαίρου, για την περίοδο 2005-2006, με τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, είναι αρνητική. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

    [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ/ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (18:46 UTC+2)

    Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα των Καραντάσιου/Αρβανίτη στο Όπεν του Παγκοσμίου Σιρκουί που ξεκίνησε στη Σανγκάι της Κίνας. Το νέο ελληνικό δίδυμο πέτυχε δύο σημαντικές νίκες και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο.

    Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, Νο 20 του ταμπλό, κέρδισαν αρχικά τις Βραζιλιάνες, Ριμπέιρο/Αντούνες (Νο 13) με 2-0 (21-16, 21-18). «Τα κορίτσια ξεκίνησαν πολύ καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι δίνουν το πρώτο επίσημο παιχνίδι ως δίδυμο, ενώ οι βραζιλιάνικες ομάδες είναι πιο έτοιμες, καθώς έχουν ήδη παίξει αρκετά τουρνουά», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης.

    Στο δεύτερο γύρο νίκησαν με 2-1 (15-21, 21-18, 15-9) και απέκλεισαν τις Ιταλίδες, Περότα και Γκατέλι (Νο 4), που πριν από μία εβδομάδα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Τουρκίας. «Στο πρώτο σετ κάναμε πολλά λάθη τα οποία μας στοίχισαν. Στο επόμενο, η Βίκυ πήρε συνεχόμενους πόντους από το σερβίς και με κόντρα μπάλες και φτάσαμε στη νίκη. Το τρίτο σετ ήταν καθαρά υπόθεση της Βάσως, που με πολλούς πόντους με άμυνα και κόντρα επιθέσεις χάρισε τη νίκη στην ομάδα μας», σχολίασε ο Μανώλης Ρουμελιώτης.

    Στον τρίτο γύρο (19 Μαΐου), η Εθνική ομάδα θα παίξει με τις επίσης Βραζιλιάνες, Άνα Πάουλα/Σαϊλίν (Νο 5). Η δεύτερη εθνική ομάδα που μετέχει στο τουρνουά, αυτή των Μαρία Τσιαρτσιάνη και Θάλεια Κουτρουμανίδου (Νο 25 του ταμπλό) ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τις Ελβετίδες, Κουν/Σβερ (Νο 8) με 2-0 (21-7, 21-11). «Οι Ελβετίδες μας κέρδισαν και πάλι εύκολα. Η Μαρία και η Θάλεια φαίνεται να μην έχουν βρει ακόμα ρυθμό και έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους», ανέφερε ο Έλληνας προπονητής.

    Στη συνέχεια, οι ελληνίδες αθλήτριες έπαιξαν στο ταμπλό των ηττημένων, όπου επικράτησαν των Γκσβέιλντ/Χάνσελ (Αυστρία, Νο 24) με 2-1 (22-20, 18-21, 15-8). «Το παιχνίδι ήταν πολύ κρίσιμο. Έπρεπε να πάρουν τη νίκη και τους πολύτιμους βαθμούς, γιατί είναι σε άσχημη θέση και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ταμπλό. Για αυτό το λόγο ήταν ένα ματς με πολύ άγχος, αλλά τα κορίτσια έδειξαν αποφασιστικότητα και το πήραν».

    Την Πέμπτη θα παίξουν με τις Κινέζες, Χου/Ζανγκ Ξι (Νο 10) και αν ηττηθούν θα καταλάβουν την 17η θέση. Σε περίπτωση νίκης θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση.

    Εκτός του κυρίως ταμπλό έμεινε η ανδρική ομάδα, καθώς οι Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης (Νο 18 των προκριματικών) γνώρισαν την ήττα στον τρίτο γύρο των προκριματικών. Αρχικά κέρδισαν τους Ιταλούς, Ραφαέλι/Γκάλι (Νο 15) με 2-0 (21-15, 21-12), πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκαν με 2-0 (22-20, 21-12) από τους Βραζιλιάνους, Παρά/Γιαν, που είναι σαφώς καλύτερη και πιο έτοιμη ομάδα από την ελληνική.

    [22] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (18:36 UTC+2)

    Προσφυγή σε βάρος του ΠΑΟΚ κατέθεσε ο Ηλίας Ατματζίδης. Ο παίκτης μετά την προσφυγή του στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ ζητάει το ποσό των 172.000 ευρώ που, όπως υποστηρίζει, του οφείλει η διοίκηση του «δικέφαλου του βορρά».

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΙΠΙΛΙΑΡΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    Την 7η θέση στην κατηγορία των 48 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών Εφήβων-Νεανίδων, που διεξάγεται στο Πουσάν της Νότιας Κορέας κατέλαβε η Μαρία Πιπιλιαρίδου. Σήκωσε 66 κιλά στο αρασέ καταρρίπτοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε η ίδια και το είχε πετύχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Σερρών με 65,5κ. στις 7 Μαϊου). Στο ζετέ σήκωσε συνολικά 82,5 κιλά, επίδοση που την έφερε 7η στο σύνολο με 147,5 κιλά.

    «Ενιωθα κουρασμένη. Δεν ήμουν πολύ καλά. Μέχρι να ζυγιστώ δεν είχα φάει τίποτα. Στην προπόνηση έχω κάνει 67,5 και 85 κιλά. Δεν είμαι ικανοποιημένη από την επίδοσή μου. Όμως δεν ψάχνω για δικαιολογίες», τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

    Εξάλλου, ο Χάρης Χατζίδης, που αγωνίστηκε στα 56 κιλά, πήρε την 13η θέση στο αρασέ με 102 κιλά στην 3η προσπάθεια, την 14η στο ζετέ με 126 κιλά επίσης στην 3η προσπάθεια και την 14η στο σύνολο, μεταξύ 22 αθλητών, με 228 κιλά. «Ημουν πολύ πιεσμένος. Δεν πήγε τίποτα καλά» δήλωσε φανερά απογοητευμένος ο νεαρός αρσιβαρίστας.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (18:17 UTC+2)

    Ο μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου, Νίκος Οικονόμου, μίλησε για την πρόκριση της ομάδας του στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, τον ΠΑΟ, το ελληνικό μπάσκετ και τον ίδιο.

    "Νομίζω ότι αυτό που καταφέρνουμε είναι να δίνουμε ο καθένας μέσα στο γήπεδο το 100%. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε ένα μέσα στην ομάδα.

    Καταφέραμε κάτι που μας έκανε πολύ υπερήφανους και πάρα πολύ χαρούμενους. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Ζήσαμε πάρα πολύ όμορφες στιγμές", αναφέρει ο παίκτης του Πανιωνίου και συνεχίζει: "Τα όνειρα θέλουν προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα. Θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε ότι ποσοστό μπορούμε να πάρουμε. Θα το παλέψουμε. Ο Παναθηναϊκός είναι πλήρης ομάδα, είναι τρίτος στην Ευρώπη. Θα παλέψουμε να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά τα παιχνίδια. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Ζούμε όλοι ανεπανάληπτες στιγμές. Αυτό που έγινε χθες στο γήπεδο ήταν κάτι συγκλονιστικό.

    Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα που έχει εννέα χρόνια να παίξει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος να τα καταφέρνει. Φανταστείτε πως αισθανόμαστε εμείς που το καταφέραμε αυτό και ο κόσμος που ήταν στο πλευρό μας".

    Αναφερόμενος στον κόσμο του Πανιωνίου αναφέρει: "Είναι ευχάριστη στιγμή για την ομάδα, γιατί ο Πανιώνιος ήταν σε μια μπασκετική περιοχή. Ο κόσμος ξέρει μπάσκετ. Είναι πολύ ωραίος κόσμος και γνωρίζει καλά το άθλημα, πάρα πολύ καλά. Τα ματς του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό θα τα χαρακτήριζα ως μια μάχη ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ.

    Ευχαριστώ τον κόσμο του Πανιωνίου που με έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ φέτος".

    Για τη διοίκηση του Πανιωνίου ο παίκτης ανέφερε: "Ξέρουμε ότι θα πάρουμε όλοι τα χρήματά μας, πληρωνόμαστε κανονικά και στην ώρα μας. Είναι πολύ σωστός απέναντί μας ο πρόεδρος. Είναι πολύ σημαντικό. Ξέρω ότι υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Πανιώνιο, αλλά τελικά αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Δεν έχει σημασία να υπογράφεις ένα συμβόλαιο και στο τέλος της σεζόν να έχεις πάρει μόνο το 30-40% του συμβολαίου. Είναι πολύ σημαντικό αυτά που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος του Πανιωνίου. Είναι συνεπέστατος".

    Τέλος αναφερόμενος στον ίδιο τόνισε: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό. Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου δεν ασχολείσαι με άλλα πράγματα, αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει ισορροπία στον Νίκο, είναι πολύ χαρούμενος, του αρέσει αυτή η ομάδα. Μ' αρέσει να έχουμε τόσους Έλληνες στην ομάδα μας. Μ' έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Έχω πολύ καλή σχέση με τον προπονητή, τον πρόεδρο της ομάδας και νομίζω αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Δεν θέλει κάτι άλλο ένας παίκτης".

    [25] ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 18 Μαϊου 2005 (18:40 UTC+2)

    Επίθεση με ρουκέτα εναντίον ομάδας Παλαιστίνιων μαχητών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ετοιμάζονταν να βομβαρδίσουν εβραϊκό οικισμό στη Γάζα, εξαπέλυσε, σήμερα, Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός. Η ενέργεια αυτή των Ισραηλινών προκάλεσε την οργή της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την ένταση στην πολύπαθη αυτή περιοχή του πλανήτη.

    Η νέα αυτή ένταση στις σχέσεις Ισραηλινών- Παλαιστινίων ενδέχεται να επιφέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα στο ήδη δύσκολο σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, με δεδομένη μάλιστα τη συρρίκνωση της υποστήριξης από την κοινή γνώμη, όπως αυτή καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

    Η σημερινή ήταν η πλέον τεταμένη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σε εκεχειρία. Η Τετάρτη ξημέρωσε με την είδηση της δολοφονίας ενός μαχητή της Χαμάς, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Λίγο αργότερα, η επίθεση με ρουκέτα των Ισραηλινών κατά Παλαιστίνιων μαχητών είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ακόμη ενός μαχητή που, όπως υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός, ήταν μέλος μιας ομάδας που ετοιμαζόταν να επιτεθεί κατά εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

    [26] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 18 Μαϊου 2005 (17:56 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν σιωπηρά την ταξιδιωτική οδηγία που είχαν εκδώσει πριν από περίπου έναν χρόνο, με την οποία προειδοποιούσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, λόγω του φόβου πιθανών επιθέσεων. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να συνιστούν στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς το μεσανατολικό αυτό βασίλειο.

    Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες για αποδυνάμωση των τρομοκρατικών ομάδων έχουν ευοδώσει, παραμένει ο κίνδυνος τυχόν επιθέσεων σε οικισμούς και άλλες εγκαταστάσεις Δυτικών στη Σαουδική Αραβία.

    Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 90 πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά δυτικών και σαουδαραβικών στόχων από τον Μάιο του 2003 έως σήμερα.

    [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΤΕΩΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Καμπούλ, 18 Μαϊου 2005 (16:20 UTC+2)

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει μια έδρα στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Ο Ουακίλ Άχμεντ Μουταουάκιλ δήλωσε στην Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο. Παρά το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του πρέπει να εξεταστεί προσεχτικά προτού τελικά επικυρωθεί, πολιτικοί αναλυτές στο Αφγανιστάν θεωρούν, ότι με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε ορισμένα πρόσωπα του καθεστώτος Ταλιμπάν να επανέλθουν στο προσκήνιο, η έγκριση είναι πιθανή.

    Ο Μουταουάκιλ κατέθεσε την αίτηση υποψηφιότητάς του στις αρμόδιες αρχές της Κανταχάρ, μια πόλη που κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν.

    [28] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ- ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 132 ΕΡΓΑΤΕΣ

    Μόσχα, 18 Μαϊου 2005 (14:20 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε ορυχείο στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας, την ώρα που εργαζόταν στις στοές 132 άτομα.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των εγκλωβισμένων ή για θύματα και τραυματισμούς.

    Στην περιοχή του ατυχήματος έχουν σπεύσει επτά ομάδες διάσωσης και μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων.

    [29] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 18 Μαϊου 2005 (13:02 UTC+2)

    Για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Γαλλίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην περίπτωση που οι πολίτες της χώρας καταψηφίσουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα στις 29 Μαΐου, μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό Europe 1. Ο Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να υπερψηφίσουν το ευρωσύνταγμα και τόνισε: "Απευθύνω έκκληση στο όνομα των αξιών που είναι οι αξίες τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης για την υπερψήφιση του ευρωσυντάγματος, σε ένδειξη εμπιστοσύνης, γιατί η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη είναι και εμπιστοσύνη για το μέλλον της Γαλλίας

    [30] ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2005 (19:16 UTC+2)

    Αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμεική αρχαίου οικισμού αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση οικοδομής στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Ψύχα επί της οδού Θερμοπυλών στον Παλαμά του Νομού Καρδίτσας.

    Κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών από τη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Διευθυντής είναι ο αρχαιολόγος Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης) ήρθε στο φως τμήμα αρχαίου τείχους, το οποίο μέχρι τώρα αποκαλύφθηκε σε μήκος 6,30 μ. Το τείχος έχει πλάτος 1,60μ και είναι κατασκευασμένο από καλής ποιότητας εντόπιους ασβεστόλιθους. Διατηρείται σε ύψος τριών δόμων, οι παρειές του οποίου έχουν πολύ καλή αρμογή και είναι πελεκημένες, ενώ το γέμισμα αυτού από απορρίμματα λίθων ακανόνιστου μεγέθους. Το αποκαλυφθέν τείχος έχει κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ. Βορειοδυτικά της εσωτερικής παρειάς του τείχους εμφανίσθηκε τμήμα δρόμου, που πιθανόν ακολουθούσε την πορεία του τείχους, ο οποίος έχει πλάτος 5,70 μ. Το οδόστρωμα έχει δημιουργηθεί από πατημένο χώμα και μικρές λατύπες. Επίσης, στη συνέχεια και ΒΔ του δρόμου, αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου, το οποίο έχει πορεία παράλληλη προς το τείχος. Το τείχος εισχωρεί στη ΝΔ παρειά του οικοπέδου, ενώ το κτίριο στη ΒΔ παρειά του εδάφους του οικοπέδου.

    Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται χάλκινα και οστέϊνα αντικείμενα, όπως περόνη, οπείς και βελόνες, καθώς επίσης και τμήματα αγγείων της Μέσης και Ύστερης (Μηκυναϊκής) εποχής του Χαλκού.

    [31] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (18:42 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού και ξενάγησε τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 49ου Δημοτικού Σχολείου Ασωμάτων, στους χώρους του Μουσείου.

    Tον κ. Τατούλη αλλά και τους περίπου 35 μαθητές μαζί με τους συνοδούς - εκπαιδευτικούς, υποδέχθηκαν η Διευθύντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου, η αρχαιολόγος Κική Ορφανού, υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Κεραμεικού, οι οποίες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή, καθώς και η Εύη Πίνη, επίσης αρχαιολόγος, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.

    Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο κ. Τατούλης εξήγησε στους μαθητές την ιδιαιτερότητα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται σήμερα, Τετάρτη, και το συμβολισμό του μηνύματος της φετινής εορτής που είναι «Μουσεία - Γέφυρες Πολιτισμών».

    Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο κ. Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας ανήκει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οπότε ανήκει και στα ίδια, γι' αυτό και είναι σημαντικό να αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία μας.

    Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού έδωσε στους μαθητές συμβολικά δώρα με αρχαιολογικό περιεχόμενο.

    Σημειώνεται, ότι μαζί με τα παιδιά του 49ου Δημοτικού Σχολείου Ασωμάτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, επισκέφθηκαν και μαθητές δύο Σχολείων από τη Γαλλία.

    [32] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ" ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (17:29 UTC+2)

    Θεματικό αφιέρωμα με άξονα την σχέση του βιβλίου με τον κινηματογράφο με τίτλο "Από το Βιβλίο στην Οθόνη" παρουσιάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) από την Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Μαίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Το αφιέρωμα αποτελεί μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (26-29 Μαίου).

    Η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το ΕΚΕΒΙ, εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την διάρκεια του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το επιτελείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίο, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κέντρου και συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, ανακοίνωσε την θέσπιση ενός νέου κινηματογραφικού βραβείου «Καλύτερου Σεναρίου Βασισμένο σε Ελληνικό Λογοτεχνικό Έργο» το οποίο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο Νοέμβριο στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ για ταινία μεγάλου μήκους και 3.000 ευρώ για ταινία μικρού μήκους.

    Το αφιέρωμα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» περιλαμβάνει δεκαεπτά ελληνικές και ξένες ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα, δεκαεπτά ταινίες που ενώνουν τις λέξεις με τις εικόνες, οι οποίες θα παρελάσουν στην οθόνη του «Ολύμπιον» και του «Παύλου Ζάννα» για τρεις ημέρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τέσσερις από τις ταινίες του αφιερώματος προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «L'Ex femme de ma vie » της Josiane Balasko, « Marins perdus/ Η θάλασσα της λησμονιάς» της Claire Devers, « Song for a Raggy boy » του Aisling Walsh αλλά και το « Hitchhicker guide to the galaxy/ Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ» του Garth Jennings. Η επιλογή των ταινιών έγινε από το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον Χρήστο Μήτση, διευθυντή του περιοδικού «Σινεμά».

    Με την παρουσία τους θα τιμήσουν το αφιέρωμα η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Josiane Balasko, δημιουργός της γνωστής ταινίας «Για όλα φταιει το γκαζόν», η οποία θα παραβρεθεί στην προβολή της νέας της ταινίας «L'Ex femme de ma vie», το Σάββατο 28 Μαίου, στις 21:00 στην αίθουσα Ολύμπιον. Σε προβολές των ταινιών θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, συγγραφέας και σεναριογράφος, Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των εννιά» (Κυριακή 29 Μαίου, στις 18:00, αίθουσα Ολύμπιον) αλλά και η σκηνοθέτις Ελένη Αλεξανδράκη, δημιουργός της ταινίας «Η Νοσταλγός» (Κυριακή 29 Μαίου, στις 21:0, στην αίθουσα Ολύμπιον) ταινία βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» θα προβληθούν επίσης και πέντε ταινίες για παιδιά, οι προβολές των οποίων έχουν προγραμματιστεί για όλες τις ημέρες του αφιερώματος στις 18:00

    Τέλος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 2η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης δίνοντας την δυνατότητα στους σινεφίλ της πόλης να αποκτήσουν τις δικές του εκδόσεις. Το σταντ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το Νο 114 και βρίσκεται στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ. Η είσοδος σε όλες τις προβολές του αφιερώματος είναι ελεύθερη.

    [33] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (14:52 UTC+2)

    Ως ένα από τα τρία τιμώμενα μουσεία για το 2005, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνοντας θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεσή του.

    Στο πνεύμα του φετινού θέματος «Μουσεία Γέφυρες Πολιτισμών», αρχαιολόγοι του Μουσείου επέλεξαν επιγραφές, γλυπτά, κοσμήματα, εικόνες, χαρακτικά, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τον 3ο ως τον 18ο αι., προκειμένου να μιλήσουν για την πολυπολιτισμικότητα του Βυζαντίου, τις διαφορετικές εθνότητες στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τις επιρροές που κατά καιρούς δέχτηκε ο βυζαντινός πολιτισμός ως αποτέλεσμα της επαφής με άλλους λαούς.

    Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Το θέμα «Μουσεία Γέφυρες Πολιτισμών», που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιχειρεί να συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα μουσεία στη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των λαών και των πολιτισμών τους αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών.

    [34] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2005 (11:26 UTC+2)

    Ελεύθερη θα είναι σήμερα η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, λόγω της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που φέτος έχει ως θέμα «Τα μουσεία: Γέφυρες Πολιτισμών».

    Τιμώμενα μουσεία είναι το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια λειτουργίας του, και θα φιλοξενήσει στις 19.00, την κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με ομιλητές τους Αγγελο Δεληβορριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Χαράλαμπο Κριτζά, διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, κ. Δημήτριο Κωνστάντιο, διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και την κ. Αναστασία Τούρτα, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με παραδοσιακά, λαϊκά τραγούδια από τη Μικρά Ασία, με τους Ροδή Τομουρτζούκ-γκιουλ (τραγούδι), Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι & μπαγλαμά) και Χακάν Μπινγκολού (σάζι - μπαγλαμά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 May 2005 - 18:14:00 UTC