Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
  • [02] ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΑΦΤΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [04] ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ EUROVISION
  • [05] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΚΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ.
  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2005   
  • [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [12] ΣΤΙΣ 24/5 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΧΑΕ
  • [13] ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ
  • [17] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΡΑΝ ΠΡΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η "ΜΠΑΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] Ο Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] Γ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ
  • [21] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΕΚΑΝΕ Η ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  • [22] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΙΕΝΝΗΣ: 14ος Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΑΡΑΓΚΑΣ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [24] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ
  • [25] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [26] ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ Β.ΡΗΝΑΝΙΑ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
  • [27] ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΡΗΝΑΝΙΑ- ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
  • [28] ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [29] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 26/5 Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ DISSONART ENSEMBLE ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

  • [01] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2005 (19:06 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 91 ετών ο επίτιμος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης. Ο κ.Φλωράκης υπήρξε επί σειρά ετών ηγέτης του ΚΚΕ.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στη Ραχούλα του νομού Καρδίτσας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή ΤΤΤ (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας) και αποφοίτησε ως τηλεγραφητής.Μιλούσε ρωσικά και αγγλικά.

    Από πολύ μικρή ηλικία έγινε μέλος της ΟΚΝΕ Καρδίτσας. Αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ.

    Το 1943, εντάχθηκε στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης, ενώ το 1949, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 μέχρι το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά τη ήττα του οποίου, κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία. Το 1954, επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη.

    Το 1960, καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966. Μετά την απριλιανή δικτατορία του 1967, συνελήφθη από τους πρώτους, και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Λέρο, τα Γιούρα και τον Ωρωπό. Τον Αύγουστο του 1972, κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ τον Ιούνιο, στη 16η ολομέλεια, είχε αναδειχθεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στη 17η ολομέλεια, εξελέγη Α' Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς. Το Μάιο του 1978, στο 10ο συνέδριο του ΚΚΕ εξελέγη εκ νέου Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη και στο 11ο Συνέδριο (Δεκέμβριος του 1982) καθώς και στο 12ο Συνέδριο (Μάιος του 1987).

    Τον Απρίλιο του 1989, ανέλαβε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και στις 11 Ιουλίου του ιδίου έτους, εξελέγη πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ενώ τη θέση του Γενικού Γραμματέα κατέλαβε ο Γρηγόρης Φαράκος. Στις 25 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στις 18 Μαρτίου 1991, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ταυτόχρονα με το Λεωνίδα Κύρκο, ενώ πρόεδρος ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη.

    Στις 16 Ιουλίου 1991, και ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στη νεοεκλεγείσα γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, αποχώρησε μαζί με άλλους 6 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος από τον Συνασπισμό και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στις 21 Δεκεμβρίου 1991, στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να μη συμμετέχει στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά στη Β' Αθηνών στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' της Αθήνας στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου 1977, στις 18 Οκτωβρίου 1981 και στις 2 Ιουνίου 1985. Εξελέγη πάλι βουλευτής στη Β' Αθήνας με το ΚΚΕ στο πλαίσιο του Συνασπισμού στις 18 Ιουνίου 1989, στις 5 Νοεμβρίου 1989 και στις 8 Απριλίου του 1990.

    [02] ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΑΦΤΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Βοστώνη, 22 Μαϊου 2005 (18:59 UTC+2)

    Συγκινημένος που βρέθηκε μετά από 25 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Tufts (Ταφτς), από το οποίο αποφοίτησε τη δεκαετία του '80, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν σήμερα ο κύριος ομιλητής στην 149η ετήσια τελετή αποφοίτησης του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής, στον χώρο του πανεπιστημίου, στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης.

    Στην ομιλία του ο κ.Καραμανλής με αναφορές στον Πλάτωνα, το Σωκράτη και τον Καβάφη κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθήσουν τόσο στη ζωή τους όσο και στην καριέρα τους αυτά που έμαθαν στο Πανεπιστήμιο.

    «Ως Έλληνας είχα την τύχη να είμαι εξοικειωμένος με τις παιδαγωγικές αξίες του Ταφτς, καθώς αυτές έχουν τις ρίζες τους στην γενέτειρά μου, την Ελλάδα. Ο Πλάτωνας ορίζει την εκπαίδευση ως ''την ιδιαίτερη εκείνη μάθηση που οδηγεί το άτομο να αγαπάει αυτό που πρέπει να αγαπάει και να μισεί αυτό που πρέπει να μισεί στη ζωή του''. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι πρέπει να μισούμε την κακία, την εκμετάλλευση, τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη φτώχεια και τη δυστυχία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Όλοι, είπε, προέβλεπαν ότι οι Αγώνες θα ήταν μια καταστροφή, αλλά εμείς διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες διοργανώνοντας τους πιο εμπνευσμένους, δημιουργικούς και ασφαλείς Αγώνες που έχουν γίνει.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μου θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και θα εκμεταλλευτεί τη μοναδική θέση της χώρας μας στα Νοτιοανατολικά Μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και τις Ε.Ε., ώστε να συντελέσει να γίνει όλη η περιοχή μια ζώνη ασφάλειας, συνεργασίας, ευημερίας και ειρήνης».

    Για να επιτευχθεί αυτό το έργο, πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής, απαιτείται η δυναμική υποστήριξη τόσο της Ε.Ε. όσο και των Η.Π.Α. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά και με την Ε.Ε. και με τις ΗΠΑ, ώστε να φέρουμε την ειρήνη σε μια περιοχή που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ένα καζάνι που βράζει, μια δίνη εθνοτικών και θρησκευτικών διαμαχών για περισσότερο από έναν αιώνα», είπε.

    Μαζί με τον κ. Καραμανλή τιμήθηκαν ο δήμαρχος της Χιροσίμα και πρώην καθηγητής Μαθηματικών του Ταφτς Ταντατόσι Ακίμπα, ο πρώην πρόεδρος του φημισμένου κολεγίου Ντάρτμουθ Τζέιμς Φρίντμαν, η απόφοιτος του πανεπιστημίου και νικήτρια του Εθνικού Μεταλλίου Επιστημών Ανν Γκρέιμπιελ καθώς και ο βραβευμένος με Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου ηθοποιός και απόφοιτος του πανεπιστημίου Γουίλιαμ Χαρτ.

    [03] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ντίσελντορφ, 22 Μαϊου 2005 (20:13 UTC+2)

    Μετά τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρειο Ρήνανια Βεστφαλία οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν δια στόματος του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φραντζ Μουντεφέρινγκ πρόωρες εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Το κόμμα του Γκέρχαρντ Σρέντερ συγκέντρωσε ποσοστό 37,5% έναντι 45% των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό που θεωρείτο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και 39 χρόνια.

    [04] ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ EUROVISION

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2005 (15:46 UTC+2)

    Η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι My Number One κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας, μια σημαντική διάκριση για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά καθώς και τα γραφεία στοιχημάτων, που την έφερναν ως το μεγάλο φαβορί.

     Η Έλενα, που γιόρτασε την ονομαστική της εορτή με ονειρεμένο τρόπο κατάφερε με τη δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό (είχε συμμετάσχει και το 2001 με το συγκρότημα Αντίκ κατακτώντας τότε την τρίτη θέση, την καλύτερη θέση για την Ελλάδα μαζί με το περσινό τραγούδι του Σάκη Ρουβά) να αποσπάσει 230 βαθμούς να κερδίσει, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Μάλτα.

    Πάντως, η Ελληνίδα τραγουδίστρια, που φορούσε μια δημιουργία του Ρομπέρτο Καβάλι, κατά την εμφάνισή της ήταν φανερά τρακαρισμένη αλλά εμφανώς ξεχώριζε από όλους όσους διαγωνίστηκαν.

     Η 23χρονη Έλενα Παπαρίζου, που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ενώ χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν στη φιλόξενη σάλα του Κιέβου την αποθέωναν. Δίπλα της, ο συνθέτης του My Number One, Χρήστος Δάντης, η στιχουργός Ναταλία Γερμανού και οι άλλοι συντελεστές πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά.

    Την ίδια ώρα στο Ζάππειο είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή από Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη το διαγωνισμό.

     Η Έλενα Παπαρίζου, στην πρώτη της δήλωση μετά τη νίκη της τόνισε ότι "δείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας" και κάλεσε όλη την Ευρώπη να παρακολουθήσει τον επόμενο διαγωνισμό, το 2006, από την Αθήνα καθώς όπως είναι γνωστό η νικήτρια χώρα διοργανώνει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον.

    Στον ημιτελικό της Πέμπτης, δέκα χώρες ξεχώρισαν και πήραν το «εισιτήριο» για τη μεγάλη βραδιά. Ουγγαρία, Ρουμανία, Νορβηγία, Μολδαβία, Ισραήλ, Δανία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ελβετία και Λετονία θα δώσουν το «παρών» στον τελικό μαζί με την Ελλάδα, Ρωσία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Βρετανία, Μάλτα, Τουρκία, Αλβανία, Κύπρο, Ισπανία, Σερβία- Μαυροβούνιο, Σουηδία, Ουκρανία και Γερμανία.

    [05] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (21:03 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη Ψαρούδα μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη προέβη στις εξής δηλώσεις: «Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη.

    Στα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, όταν όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να επουλώσουμε τις πληγές από μια μακράν περίοδο διχασμού και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη πολιτεία, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Με το συναινετικό πνεύμα και την πείρα του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Κοινοβουλευτισμό και προώθησε την εθνική συμφιλίωση.

    Το σύνολο της ζωής και της δράσης του Χαρίλαου Φλωράκη ασφαλώς θα κριθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος. Όσοι τον γνωρίσαμε στο Κοινοβούλιο μετά την μεταπολίτευση θα διατηρούμε την εικόνα ενός έντιμου και ειλικρινούς πολιτικού, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τις ιδέες του προσπαθώντας να υπηρετήσει τον τόπο του.

    Εκ μέρους του Κοινοβουλίου απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του και το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος».

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (20:54 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη δήλωσε τα εξής: «Με θλίψη και συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, μιας ιστορικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς στην Ελλάδα.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ένας αγωνιστής των ιδεών του, ένας ασυμβίβαστος μαχητής, ένας καλός πατριώτης. Έδωσε σκληρές μάχες γι αυτά που πίστευε με κόστος, πολλές φορές, σημαντικό γι αυτόν. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αλλά σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο απέδειξε ότι γνώριζε να συνδιαλέγεται και να συζητά με τους πολιτικούς του αντιπάλους συμβάλλοντας στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών .Η συμβολή του στην πλήρη αποκατάσταση της εθνικής συμφιλίωσης στη χώρας μας υπήρξε καθοριστική και αναγνωρίζεται πλέον από όλους.

    Στην οικογένεια του και στο ΚΚΕ απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΚΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (20:50 UTC+2)

    Ο Λεωνίδας Κύρκος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρ. Φλωράκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε επί χρόνια ηγέτης του ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του ΄68. Στα χρόνια αυτά ευτύχησε να δει την Αριστερά ενωμένη στο Συνασπισμό και να γίνει ο ίδιος ένας πολιτικός ηγέτης που ενέπνεε σεβασμό χάρη στην μετριοπάθειά του και την λαϊκότητά του. Αντάρτης στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό, υπηρέτησε με αφοσίωση τα ιδανικά του, δεν κατόρθωσε όμως να διαγνώσει το αίτημα του καιρού μας, τη σύζευξη του σοσιαλισμού με τη δημοκρατία.

    Υπήρξαμε επί χρόνια ιδεολογικοί αντίπαλοι. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να τον αποχαιρετήσω με τιμή και με οδύνη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο κόμμα του και στους οικείους του».

    Επίσης ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ν. Κωνσταντόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρ. Φλώράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χάθηκε ένας αυθεντικός καπετάνιος και πολιτικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Ο Χαρίλαος Φλωράκης είναι σύμβολο ηγέτη με καθολική αποδοχή.

    Σημάδεψε τις εποχές που έζησε με τους αγώνες του, τους κατατρεγμούς του, τις διορατικές και τολμηρές πρωτοβουλίες του, για τον τόπο και τον λαό μας, για το ΚΚΕ και την Αριστερά».

    [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (20:47 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «O Xαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της.

    Ηγετική φυσιογνωμία με εξαιρετικές ικανότητες και γενναιότητα στη διάρκεια της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου. Πρωταγωνιστής, ως ΓΓ του ΚΚΕ, στη μεταδικτατορική φάση της νόμιμης δράσης του κομμουνιστικού κινήματος.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης αναδείχθηκε πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου Συνασπισμού σε μια φάση ευρύτατης ενότητας, δυναμικής και ελπίδας της Αριστεράς.

    Παρότι οι δρόμοι μεταξύ Συνασπισμού και ΚΚΕ χώρισαν, είχε πάντα την εκτίμηση και τον βαθύ σεβασμό μας.

    Ήταν ένας αυθεντικός ηγέτης που συνέπαιρνε με την απλότητα, τη λαϊκότητα, τη θυμοσοφία. Ξεπέρασε τα όρια της Αριστεράς και ταυτίσθηκε με την ιστορία της χώρας.

    Σήμερα όλη η Αριστερά, κι όχι μόνο, πενθεί».

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (20:28 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη: «Ο Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα. Φυσικός ηγέτης του ΚΚΕ, και καθοριστικός παράγοντας του μεγαλύτερου μέρους της ιστορίας του, που δε δίστασε να ανοίξει το δρόμο στη νεότερη γενιά.

    Εδωσε το παρόν στις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, και η σημαντική του παρουσία αναγνωρίζεται από όλους τους Ελληνες ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης.

    Αν και πρωταγωνίστησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ, παρέμεινε πάντα ένα πνεύμα ανήσυχο και ανοιχτό, με μια ιδιαίτερη λαϊκή θυμοσοφία, από τους πρώτους που διέβλεψαν την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα.

    Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη .

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων.

    Στο ΚΚΕ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2005   

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (17:48 UTC+2)

    Η διάθεση και διακίνηση του σιταριού εσοδείας 2005 ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

    Στη σύσκεψη μετείχαν η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΚΕΣΠΥ , η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) : Λάρισας, Τρικάλων, Λαμίας, Φαρσάλων, Πιερίας, Λαγκαδά, Αρναίας, Πολυγύρου, Νιγρίτας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ορεστιάδας , στις οποίες παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού στην Ελλάδα.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην εσοδεία 2005 στο σιτάρι καθώς επίσης και τα δεδομένα που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ ζήτησαν από το Υπουργείο τη μεσολάβησή του, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη συγκέντρωση του σιταριού από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν στην από κοινού διάθεσή του σιταριού στην εγχώρια και την διεθνή αγορά, προκειμένου να επιτύχουν υψηλές τιμές για τους Έλληνες σιτοπαραγωγούς.

    Επίσης, ζήτησαν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ή τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί των περιοχών, όπου λόγω ανομβρίας θα υπάρξει μείωση της παραγωγής.

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ.Κοντός δήλωσε ότι για την εσοδεία 2005 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε οι τιμές του σιταριού να διαμορφωθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη χρονιά, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και θα διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υπαγωγή των πληγέντων παραγωγών στα ΠΣΕΑ.

    «Στα δημητριακά , όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, το Υπουργείο έχει ένα συνεχές δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες, έτσι ώστε να στηρίζονται αποτελεσματικά οι τιμές τους και να διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα», είπε.

    [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2005 (12:18 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ στην Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος).

    ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Η/Υ Α.Ε.Β.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στην Αίθουσα Παρουσιάσεων της ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ, επί της οδού Ιωνίας 117, Χαμόμυλος Αχαρνών.

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στις αίθουσες του ξενοδοχείου ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ,, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.

    METKA A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 23/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 στις αίθουσες του ξενοδοχείου ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.

    ΤΡΙΤΗ 24/5

    ALPHA BANK AE

    Β Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της Τράπεζας, την 24/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46.

    NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 24/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, στο Ξενοδοχείο "DIVANI CARAVEL" στην Αθήνα, Βασιλέως Αλεξάνδρου 2.

    ΤΡΙΤΗ 24/5

    ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5

    AUTOHELLAS Α.Τ.Ε.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:30, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, Λ. Συγγρού 89-93.

    ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, στο κατάστημα της εταιρικής έδρας (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς).

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ελευθερίου Βενιζέλου 154 - Καστρί Αττικής).

    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στα, επί της Λεωφόρου Ηλιουπόλεως 2-4, Υμηττός - Αθήνα, γραφεία της έδρας της εταιρίας.

    ΝOTOS COM ΣΥΜ/ΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στην Αίγλη του Ζαππείου

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στο χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, επί της οδού Απόλλωνος 40, του Δήμου Βουλιαγμένης, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ΑΡΙΩΝ.

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/05/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:30, στην Αθήνα, στην επί της Λεωφ. Βασ. Ολγας Αίθουσα ΑΙΓΛΗ (Κήπος Ζαππείου).

    ΠΕΜΠΤΗ 26/5

    INTERSONIC ADVANCED TECHNOLOGIES Α.Β.Ε.Ε.

    2η Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/05/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00, στα γραφεία της έδρας της θυγατρικής της εταιρίας ΝΤΕΣΠΕΚ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ - ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ, επί της οδού Αρχιμήδους 8, στην Καλλιθέα Αττικής (όπισθεν Ηλεκτρικού Σταθμού Καλλιθέας).

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας, Ελ. Βενιζέλου 154 & Αντιγόνης, Νέα Ερυθραία.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο ξενοδοχείο Macedonia Palace, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη.

    ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα γραφεία της Εταιρείας που βρίσκονται στο Δήμο Αγ. Στεφάνου Αττικής επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο 23ο χλμ.

    ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λεωφ. Αμαλίας 10).

    ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12η μεσημβρινή, στα γραφεία της εταιρείας επί των οδών Λ. Συγγρού 241 και Αλικαρνασσού 2, Ν. Σμύρνη.

    ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30, στα γραφεία της εταιρείας, οδός Πηγών 33 Κηφισιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Νέο Φάληρο, οδός Εθνάρχου Μακαρίου και Δημητρίου Φαληρέως 2.

    ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/05/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00, στην έδρα της εταιρίας, επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 26.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5

    ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/05/2005, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00, στο ξενοδοχείο της εταιρίας "Nana Beach", στο Δράπανο του Δήμου Χερσονήσου.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στα επί της έδρας της εταιρίας γραφεία, στην Αθήνα, στη Λεωφ. Μεσογείων 2-4, Πύργος Αθηνών - Κτίρια Α', 7ος όροφος.

    ΕΛΑΪΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/05/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στα Γραφεία της εταιρίας, στο Νέο Φάληρο Πειραιώς, οδός Αθηνών 74 (είσοδος από οδό Κανελλοπούλου).

    ΤΡΙΤΗ 31/5

    ΟΠΑΠ

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρείας (στο ισόγειο), ΚΗΦΙΣΟΥ 62 στο Περιστέρι Αττικής.

    ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στo Μέγαρο Θ. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επί των οδών Αιόλου 82-84 & Σοφοκλέους, Αθήνα.

    ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:30, στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza Hotel, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α2, Πλατεία Συντάγματος Δήμου Αθηναίων.

    GOODY'S A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, στην έδρα της εταιρίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στον Οικισμό Λήδα Μαρία.

    SPRIDER Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 09:30, στην Ιστορική Αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10, Αθήνα).

    ΑΦΟΙ Ι. & Β. ΛΑΔΕΝΗ Α.Ε. ΜΙΝΕRVΑ

    Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρίας, στην έδρα της, στο 6ο Χιλιόμετρο της δημοσίας οδού Θεσσαλονίκης Ωραιόκαστρου.

    ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας, την 31/05/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρείας, Κερκύρας 3, Ταύρος Αττικής.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 1/6

    ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 01/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στο Μέγαρο Μελά, 1ος όροφος, επί της οδού Αιόλου 93 (Αίθουσα Τύπου).

    ΠΕΜΠΤΗ 2/6

    Logismos A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 02/06/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 5, Θεσσαλονίκη.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6

    A.S. COMPANY A.E.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 03/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, στα γραφεία της έδρας της, επί του 2ου χλμ. Παλαιάς Συμμαχικής Οδού, διασταύρωση προς Παλαιόκαστρο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, την 06/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο Δήμο Εχεδώρου (πρώην Σίνδου), ΒΙ.ΠΕ.Θ, ΔΡΟΜΟΣ Α5.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Τρίτη Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 06/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00, στο ξενοδοχείο Hilton Athens, επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας 46, στην Αθήνα, στην αίθουσα "Τερψιχόρη".

    ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 06/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στον Δήμο Αγ.Αθανασίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Ν. Αγχιάλου) του Ν. Θεσσαλονίκης (15ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Βεροίας).

    ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Eκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 06/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30, στα γραφεία της Eταιρείας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6

    ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    10η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στις εγκαταστάσεις της, 3ον χ.λ.μ Σερών - Δράμας (στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Κτιρίου Γραφείων).

    ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρίας, στην οδό Μαρίας Κιουρί 165 & Τριπόλεως, στο Πέραμα.

    CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο Μοσχάτο Αττικής και επί της οδού Μακρυγιάννη 20.

    ΙΛΥΔΑ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Δήμο Χαλανδρίου, Λεωφόρος Κηφισίας 180, Domus Center, 2ος όροφος (περιοχή Αγίας Βαρβάρας), ΤΚ 152 31.

    EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 08/06/2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00, στα γραφεία της εταιρίας, Ζαλοκώστα 8, Αθήνα.

    ΠΕΜΠΤΗ 9/6

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 09/06/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, στις Αχαρνές Αττικής (οδός Ανεμώνης 4).

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Τράπεζας, την 09/06/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ, της Αίγλης Ζαππείου.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6

    KLEEMAN HELLAS A.B.E.E.

    Tακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00, στην Εδρα της εταιρίας στην ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς.

    KEGO Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο 1ο χλμ. της οδού Νέας Αρτάκης Ψαχνών, στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

    ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στη Σούρπη Μαγνησίας.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 12/6

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 12/06/2005, ημέρα Κυριακή και ώρα 09:00, στο ξενοδοχείο CANDIA MARIS, περιοχή Αμμουδάρα δήμου Γαζίου Ηρακλείου.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 13/6

    ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 13/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00, στα γραφεία της, στη θέση Αναμοκάμπι, στο Γαλαξίδι Φωκίδας, Τ.Κ. 33052.

    ALBIO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 13/06/2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο 5ον ΧΛΜ Ε.Ο. Λαρίσης Αθηνών, Λάρισα.

    ΤΡΙΤΗ 14/6

    Μ.Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 14/06/2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 17:00, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - ΓΑΙΑ (αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής"), στην Κηφισιά Αττικής, επί της οδού Όθωνος 100.

    ΠΕΜΠΤΗ 16/6

    FOURLIS Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 16/06/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, στο Ξενοδοχείο Holiday Inn Athens (ημιώροφος, Cosmos ABC), στην Αθήνα, οδός Μιχαλακοπούλου 50.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/6

    COCA - COLA Ε.Ε.Ε.Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 17/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στην έδρα της εταιρίας, στο Μαρούσι Αττικής, στον πολυκινηματογράφο "VILLAGE CENTER", αίθουσα 8, Φραγκοκκλησιάς 3 Μαρούσι.

    Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 17/06/2005, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στην έδρα της εταιρίας, Λυκόβρυση Αττικής, οδός Σοφοκλή Βενιζέλου 49-51.

    ΠΕΜΠΤΗ 30/6

    ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/06/2005, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, στην έδρα της εταιρίας, στον Αλιμο, στην οδό Αρχαίου Θεάτρου 4 - Εθνικής Αντιστάσεως και Τραχώνων 4 (αίθουσα συνεδριάσεων Αρχαίου Θεάτρου 4, 1ος όροφος).

    [12] ΣΤΙΣ 24/5 Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2005 (10:59 UTC+2)

    Η Τρίτη 24η Μαΐου ορίστηκε ως η ημερομηνία καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου και του μερίσματος της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕ, σε εφαρμογή της απόφασης της 25ης Απριλίου για τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και σε συνέχεια της έγκρισης της απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών θα πιστώσει τους λογαριασμούς των χειριστών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα καταβάλουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι των μετοχών κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Τρίτης 17 Μαΐου 2005.

    Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 25ης Απριλίου 2005 αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά το ποσόν των 145.730.754,65, με σκοπό την καταβολή μετρητών στους μετόχους ύψους 2,05 ανά μετοχή καθώς και τη διανομή μερίσματος ανερχομένου στο ποσό των 0,2 ανά μετοχή. Συνολικά αποφασίσθηκε η καταβολή στους μετόχους του ποσού των 2,25 ανά μετοχή. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 5,05 σε 3

    [13] ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (10:52 UTC+2)

    Εσπερίδα με θέμα την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας 2004 και την κατάταξη της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες, διοργανώνουν την Τρίτη 24 Μαΐου η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έτους Ανταγωνιστικότητας 2005.

    Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση των δύο μελετών που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν την αξιολόγηση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας. Οι δύο εκδόσεις είναι:

    1.Η «Ετήσια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα 2004»

    2.Η «Διερεύνηση των Διεθνών Δεικτών Ανταγωνιστικότητας και η εκτίμηση του κόστους από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία».

    Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, Σπύρος Ευσταθόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του θα αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της θέσης της Ελλάδας από το International Institute for Management Development (IMD) και θα αναλύσει τις προτάσεις του Συνδέσμου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

    Την «Ετήσια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα 2004» θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Β. Πατσουράτης. Την έκθεση για τους Διεθνείς Δείκτες Ανταγωνιστικότητας θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Σπύρος Μακρυδάκης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς & INSEAD) και Σπύρος Λιούκας (Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).

    [14] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (10:42 UTC+2)

    Διημερίδα με θέμα τις σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, διοργανώνουν στις 24 και 25 Μαΐου, στην Καβάλα, το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Η διημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας, εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων εκδηλώσεων του 2ου Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης «Παιδεία Μπροστά».

    Κατά τη διάρκεια της, καταξιωμένοι επιστήμονες, αλλά και τεχνοκράτες, θα αναλύσουν, τόσο το θεωρητικό, όσο και το πρακτικό υπόβαθρο, της χρήσης της πληροφορικής μέσα σε μία επιχείρηση, καθώς και τις ευεργετικές συνέπειες, που προκύπτουν από την αξιοποίηση της.

    Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της εκδήλωσης, την εμπειρία τους για το θέμα θα παρουσιάσουν οι Δημήτριος Πογαρίδης, καθηγητής Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής ΤΕΙ Καβάλας, Γεώργιος Κυραναστάσης, προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής ΤΕΙ Καβάλας, Ελευθέριος Καλταπανίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Α.Μ.Θ. και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ASCO Group of Companies, Δημήτριος Ιωάννου από την εταιρία Πληροφορικής Smart Ο.Ε., Ιωάννης Καραθανάσης, διευθυντής Πληροφορικής Ελληνικών Ναυπηγείων, Χρήστος Κουλούρης, διευθύνων σύμβουλος της INVISION Συμβουλευτική και ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος, Διευθυντής Πωλήσεων της TECHNECO HELLAS.

    Τέλος, τη δεύτερη ημέρα, θα καταθέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς οι Σπύρος Ιγνατιάδης, διευθυντής Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Χρυσούλα Στεργίου, προϊσταμένη Τμήματος Α' ΣΕΠ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ/ΥΠΕΠΘ, Αγγελική Καρανάσιου, καθηγήτρια ΤΕΕ και Χαράλαμπος Δανέλης, Α' Αντιπρόεδρος ΟΑΕΔ.

    [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 22 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    «Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα, είναι σα να γεννήθηκε δεύτερη φορά, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο γερουσιαστής Βασίλ Ιόν, πατέρας της Μαρί Ζαν Ιόν, μιας από τους τρεις δημοσιογράφους που απήχθηκαν στις 28 Μαρτίου στη Βαγδάτη. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν και ότι σύντομα θα βρίσκονται στα σπίτια τους.

    «Ελπίζω να είναι αλήθεια, είμαι τόσο συντετριμμένος που θα το πιστέψω 100% μόνο μόλις τους δω να επιστρέφουν σπίτι», δήλωσε ο κύριος Μπαζίλ. Έμαθε τα νέα κατευθείαν από τον πρόεδρο Τραιάν Μπασέσκου, που ειδοποίησε τηλεφωνικώς όλες τις οικογένειες.

    Ιωάννα Ραντούς

    [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ ΤΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 22 Μαϊου 2005 (17:53 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις ρουμάνοι δημοσιογράφοι και ο ιρακινής καταγωγής διερμηνέας τους που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ.

    «Οι τρεις δημοσιογράφοι και ο διερμηνέας τους είναι σώοι και αβλαβείς και βρίσκονται υπό την προστασία των ρουμανικών αρχών. Θα τους φέρουμε πίσω το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε σήμερα από το Βουκουρέστι η εκπρόσωπος της ρουμανικής προεδρίας Αντριάνα Σαφτόιου.

    Οι δημοσιογράφοι Μαρί Ζαν Ίον, Σορίν Μισκότσι και Έντουαρντ Οχανεσιάν είχαν απαχθεί στις 28 Μαρτίου στην περιοχή της Βαγδάτης μαζί με τον διερμηνέα τους, αμερικανο-ιρακινό επιχειρηματία Μοχάμεντ Μουνάφ.

    [17] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΡΑΝ ΠΡΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 22 Μαϊου 2005 (15:29 UTC+2)

    Δεν έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κάθοδο στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ ως πολύ χρήσιμη.

    ''Ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ ούτε κανένας έχει θέσει χρονοδιαγράμματα, ούτε εμείς δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Ανάν θα αποφασίσει ενόψει των διαβουλεύσεων που θα επακολουθήσουν εάν δημιουργούνται συνθήκες για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, τι μορφή θα πάρει κτλ'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια νέα πρωτοβουλία θα αρχίσει το Φθινόπωρο.

    ΜΠΑ-ΚΥΠΕ

    [18] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η "ΜΠΑΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λάρνακα, 22 Μαϊου 2005 (15:26 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλες τις κατευθύνσεις η οποία να αποφέρει αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λάρνακα, 22 Μαϊου 2005 (15:23 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι διεργασίες για την επανέναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι "μπήκαμε σε μια διαδικασία".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (23-24 Μαϊου), ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «το πρώτο χρονοδιάγραμμα που έχουμε είναι ότι έρχεται στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Γ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (20:18 UTC+2)

    Ο Θρασύβουλος μετά τη νίκη που πέτυχε με 4-0 σε βάρος του Χαϊδαρίου κατέκτησε την πρώτη θέση στη βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση και της 32ης αγωνιστικής για τον 1ο όμιλο της Γ` Εθνικής.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Αχαρναϊκός-Εθνικός Πειραιώς 3-2

    Ατσαλένιος-Αθηναϊδα 1-0

    Αχαϊκή-Μαρκό 3-3

    Θρασύβουλος-Χαϊδάρι 4-0

    Ρόδος-Πάμισος Μεσ. 0-1

    Αγιος Δημήτριος-Θύελλα Πατρών 5-0

    Κερατσίνι-Βύζας Μεγάρων 2-0

    Λήλας Βασιλικού-Ηρόδοτος 4-1

    Ρεπό: ΠΑΝΟ Μαλλίων

    Η βαθμολογία

    1.Θρασύβουλος 65

    2. Χαϊδάρι 64

    3. Αχαρναϊκός 60

    4. Εθνικός 59

    5. Ρόδος 45

    6. Αχαϊκή 40

    7. Αγιος Δημήτριος 39

    8. Λήλας Βασιλικού 38

    9.Θύελλα Πατρών 36

    10. Ατσαλένιος 36

    11. ΠΑΝΟ Μαλλίων 35

    12. Κερατσίνι 35

    13. Βύζας Μεγάρων 33

    14. Πάμισος Μεσσήνης 33

    15. Ηρόδοτος 26

    16. Αθηναϊδα 24

    17. Μαρκό 24.

    Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό.

    [21] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΕΚΑΝΕ Η ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (19:49 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης για τον τελικό των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών έκανε η ΑΕΚ. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη νίκησε στο κλειστό του Αγίου Θωμά το Μαρούσι με 74-73 και έσπασε το πλεονέκτημα έδρας του συλλόγου των βορείων προαστείων. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι για τις 26 Μαϊου στο κλειστό του Γαλατσίου.

    Από την αρχή της αναμέτρησης οι δύο ομάδες έδειξαν ότι ήθελαν τη νίκη. Μπήκαν δυνατά και διεκδίκησαν τη νίκη μέχρι τέλος. Η πρώτη περίοδος έληξε με το Μαρούσι στο +2, ενώ οι γηπεδούχοι συνέχισαν το μικρό προβάδισμα υπέρ τους. Όχι για πολύ, αφού τα πράγματα αντιστράφηκαν και η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα με ένα πόντο στο τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο κράτησαν μέχρι και το τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 20-18, 38-37, 58-59, 73-74

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10, Στιούαρτ 14 (2), Μπουντούρης 4, Σμίλιανιτς 6, Σέκουλιτς 7, Τζόουνς 3, Σπανούλης 18 (2), Κολώκας 2, Καϊμακόγλου 6, Πόποβιτς 3 (1).

    ΑΕΚ (Φώτης Κατσικάρης): Λόλις 9, Νικολαϊδης 8 (2), Ζήσης 4, Πελεκάνος 2, Κους, Χατζής 4, Νίτσεβιτς 17 (1), Αντιτς 9 (1), Μπουρούσης 2, Μπέιλι 19 (4).

    [22] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΙΕΝΝΗΣ: 14ος Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΖΑΡΑΓΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (19:24 UTC+2)

    Την 14η θέση κατέλαβε ο Λάμπρος Ζάραγκας στον 22ο μαραθώνιο δρόμο της Βιέννης. Στον αγώνα που έγινε σε 25 βαθμούς Κελσίου ο Ελληνας αθλητής τερμάτισε σε 2 ώρες 26:52, ενώ ο Παναγιώτης Αρτινιός ήταν 24ος με 2 ώρες 35.00. Λίγο μετά το 30ο χλμ της διαδρομής εγκατέλειψε ο Κώστας Γουγούσης και στο 15ο η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες.

    Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Μουμπάρακ Σαμί (Κατάρ) με 2 ώρες 12:20 και στις γυναίκες η Φλόρενς Μπαρσόσιο (Κένυα) με 2 ώρες 31:40.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Ανδρες:

    1. Μουμπάρακ Σαμί (Κατάρ) 2:12:20

    2. Τζάφετ Κοσγκέι (Κένυα) 2:15:15

    3. Χένρι Σερέμ (Κένυα) 2:15:26

    14. Λάμπρος Ζάραγκας 2:26:52

    24. Παναγιώτης Αρτινιός 2:35:00

    Ο Κώστας Γουγούσης εγκατέλειψε

    Γυναίκες:

    1. Φλόρενς Μπαρσόσιο (Κένυα) 2:31:40

    2. Εβα-Μαρία Γκράντβολ (Αυστρία) 2:39:44

    3. Ιλόνα Μπαρβανόβα (Ουκρανία) 2:47:04

    Η Γεωργία Αμπατζίδου εγκατέλειψε.

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (18:42 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός κέρδισε το κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Κέρδισε το απόγευμα της Κυριακής το Κιλκίς με 25-19 (ημίχρονο 10-7) στον τελικό του φάιναλ φορ, το οποίο διεξήχθη στην Κατερίνη, και κατέκτησαν το δεύτερο τρόπαιο του θεσμού στην ιστορία τους. Ετσι μετά και αυτή τη διάκριση η ομάδα του Γιώργου Κρανάκη κατέκτησε το νταμπλ.

    Αναλυτικά οι τελικοί του κυπέλλου είναι:

    1983 (Κυψέλη): ΒΑΟ-Αθηναϊκός 19-16

    1984 (Ν. Σμύρνης) : ΒΑΟ-Αρχέλαος 21-19

    1985 (Ιλισίων): Φίλιππος Βέροιας-Νέα Ελβετία 20-19

    1986 (Ιλισίων): Ιωνικός ΝΦ-ΑΣΕ Δούκα 23-21

    1987 (Ιλισίων): Ιωνικός ΝΦ-ΑΣΕ Δούκα 31-20

    1988 (Ιλισίων): Ιωνικός ΝΦ-Αθηναϊκός 23-19

    1989 (Μετς): Ιωνικός ΝΦ-Φίλιππος Βέροιας 22-19

    1990 (Μετς): Αρχέλαος-ΑΣΕ Δούκα 27-21

    1991 (Μετς): Φίλιππος Βέροιας-Βριλήσσια 30-23

    1992 (Βέροιας): Φίλιππος Βέροιας-ΓΕ Βέροιας 28-24

    1993 (Βύρωνα): Ιωνικός ΝΦ-Αρχέλαος 34-33 (παράταση, κ.α. 30-30)

    1994 (Μίκρας): Αρχέλαος-Ιωνικός ΝΦ 27-25

    1995 (Ιλισίων): Σχολές Ξυνή-Φίλιππος Βέροιας 30-29 (Β΄ παρ., κ.α. 22-22, Α΄ παρ. 26-26)

    1996 (Νεάπολις): Βριλήσσια-Αρχέλαος 22-21

    1997 (Μετς): Αθηναϊκός-Σχολές Ξυνή 26-24

    1998 (Ιλισίων): ΑΣΕ Δούκα-Αθηναϊκός 29-25 (παράταση, κ.α. 23-23)

    1999 (Κιλκίς): ΑΣΕ Δούκα-Κιλκίς 21-18

    2000 (Αγ.Βαρβάρας): Πανελλήνιος-Αρχέλαος Κατερ. 24-18

    2001 (Λουτράκι): Πανελλήνιος-Ιωνικός ΝΦ 20-16

    2002 (Κέρκυρα): Πανελλήνιος-Ιωνικός ΝΦ 20-17

    2003 (Ηλιούπολη): Φίλιππος Βέροιας-Ιωνικός ΝΦ 32-31 (Β΄ Παρ., κ.α. 25-25, Α΄ παρ. 29-29)

    2004 (Πάτρα): Κιλκίς-ΑΣΕ Δούκα 29-27

    2005 (Κατερίνη): Αθηναϊκός-Κιλκίς 25-19.

    [24] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (18:16 UTC+2)

    Ο Κίμι Ραϊκονεν πέτυχε την δεύτερη για φέτος νίκη στην Φόρμουλα Ένα. Μετά τη Βαρκελώνη, ο Φιλανδός οδηγός της ΜακΛάρεν κέρδισε και το γκραν πρι του Μονακό. Δεύτερος κατετάγη ο Νικ Χάιντφελντ και τρίτος ο Μαρκ Ουέμπερ, ο οποίος προσπέρασε τέσσερις γύρους πριν από το τέλος του αγώνα τον πιλότο της Ρενό, Φερνάντο Αλόνσο. Λίγο πιο πίσω βρέθηκαν οι Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (ΜακΛάρεν), Ραλφ Σουμάχερ (Τογιότα), Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) και Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι).

    Οι δέκα πρώτοι στο γκραν πρι του Μονακό:

    1. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία) ΜακΛάρεν 1:45:15.556

    2. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) Γουίλιαμς +00:13.887

    3. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) Γουίλιαμς 00:18.484

    4. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία) Ρενό 00:36.487

    5. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) ΜακΛάρεν 00:36.647

    6. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Τογιότα 00:37.177

    7. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 00:37.223

    8. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία) Φεράρι 00:37.570

    9. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία) Ζάουμπερ +1 γύρο

    10. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Τογιότα +1 γύρο

    Η βαθμολογία

    1.Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία) Ρενό 49 βαθμοί

    2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία) ΜακΛάρεν 27

    3. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Τογιότα 26

    4. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία) Γουίλιαμς 18

    5. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) Γουίλιαμς 17

    6. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Τογιότα 17

    7. Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία) Ρενό 14

    8. Χουάν Πάμπλό Μοντόγια (Κολομβία) ΜακΛάρεν 14

    9. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 12

    10. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Βρετανία) Red Bull 10

    11. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία) Φεράρι 9

    12. Αλεξάντερ Βουρτς (Αυστρία) ΜακΛάρεν 6

    13. Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς) Ζάουμπερ 5

    14. Πέδρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία) ΜακΛάρεν 4

    15. Κρίστιαν Κλιν (Αυστρία) Red Bull 3

    16. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία) Ζάουμπερ 2

    17. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία) Red Bull 1

    18. Τιάγκο Μοντέιρο (Πορτογαλία) Τζόρνταν 0

    19. Ναραϊν Καρθικέιαν (Ινδία) Τζόρνταν 0

    20. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία) BAR 0

    21. Πάτρικ Φριζάχερ (Αυστρία) Μινάρντι 0

    22. Κρίστιαν Αλμπερς (Ολλανδία) Μινάρντι 0

    23. Τακούμα Σάτο (Ιαπωνία) BAR 0

    Η βαθμολογία κατασκευαστών

    1. Ρενό 63

    2. ΜακΛάρεν-Μερτσέντες 51

    3. Τογιότα 43

    4. Γουίλιαμς-BMW 35

    5. Φεράρι 21

    6. Red-Bull - Κόσγουορθ 14

    7. Ζάουμπερ-Πετρόνας 7

    8. Τζόρνταν-Τογιότα 0

    9. BAR-Χόντα 0

    10. Μινάρντι-Κόσγουορθ 0.

    [25] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Λονδίνο, 22 Μαϊου 2005 (19:57 UTC+2)

    Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του έκπτωτου προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του με εσώρουχα.

    Ο Σαντάμ Χουσείν κρατείται σε φυλακές των οποίων τα κελιά είναι μόλις δυο τετραγωνικά μέτρα και αντί για παράθυρο υπάρχει μόνο ένα μικρό κενό από όπου μπαίνει αέρας, δήλωσε ο αυστραλός πρώην ανακριτής Ροντ Μπάρτον.

    Οι κρατούμενοι προσπάθησαν μερικές φορές να σπάσουν το κιγκλίδωμα, για να μπορέσουν να δουν την αυλή ή να πάρουν λίγο αέρα, δήλωσε ο Μπάρτον στη βρετανική εφημερίδα Observer. Ως ποινή θα μπορούσαν οι φύλακες να κλείσουν το κενό.

    Οι κρατούμενοι στις φυλακές «Καμπ Κρόπερ» ήταν 23 ώρες τη μέρα κλεισμένοι στα κελιά τους, δήλωσε ο Μπάρτον, ο οποίος διενεργούσε ανακρίσεις στα κρατητήρια. Μια φορά τη μέρα για μια ώρα ήταν έξω από τα κελιά, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν λίγο. Οι κρατούμενοι οδηγούνταν για ανάκριση σε ένα χωριστό κτίριο, «αυτό συνέβαινε συνήθως μες στη νύχτα, ώστε να μην μπορούν οι κρατούμενοι να προσανατολιστούν», δήλωσε ο Αυστραλός, προσθέτοντας ότι «ο αιχμάλωτος δεν είχε ιδέα, σε ποιο μέρος τον είχαν φέρει». Συνολικά σύμφωνα με τον Αυστραλό βρίσκονται στις φυλακές γύρω στους 100 ανθρώπους.

    Η βρετανική ταμπλόιντ The Sun με το δημοσίευμά της την Παρασκευή έδωσε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του Σαντάμ στο κελί του. Ο πρώην αρχηγός κράτους διακρίνονταν στη φωτογραφία με τα εσώρουχά του.

    [26] ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ Β.ΡΗΝΑΝΙΑ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ

    Nτίσελντορφ, 22 Μαϊου 2005 (19:48 UTC+2)

    Βαριά ήττα στην εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ιστορικό προπύργιό τους υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες του γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Σύμφωνα οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Πέερ Στάινμπρουκ έχουν κατρακυλήσει στο 37,6%. Οι Χριστιανοδημοκράτες με αρχηγό τον Γιούργκεν Ρίτγκερς ανέβηκαν στο 44,8%. Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 6% και οι Φιλελεύθεροι στο 6,1%.

    [27] ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΡΗΝΑΝΙΑ- ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ

    Ντίσελντορφ, 22 Μαϊου 2005 (17:32 UTC+2)

    Χαμηλότερο του αναμενομένου είναι μέχρι στιγμής το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία.

    Μέχρι το μεσημέρι ένα ποσοστό 20,7% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είχε προσέλθει στις κάλπες σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπευθύνου για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ντίσελντορφ, Χέλγκα Μπλοκ.

    «Ελπίζαμε ότι μέχρι το μεσημέρι θα είχαν προσέλθει περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες», δήλωσε η Μπλοκ. Αν υπολογίσουμε και τον αριθμό αυτών που ψήφισαν ταχυδρομικώς το ποσοστό ανέρχεται στο 30,9%. Το αποτέλεσμα θα προκύψει από την ψήφο οχτώ περιφερειών και οχτώ πόλεων που δεν ανήκουν σε περιφέρειες. Οι κάλπες στις εκλογικές περιφέρειες Ρηνανίας και Ρουρ κλείνουν στις 6.

    Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε οι Χριστιανοδημοκράτες με επικεφαλής τον Γιούργκεν Ρίτγκερς προηγούνταν κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες.

    [28] ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Νέα Υόρκη, 22 Μαϊου 2005 (13:49 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, με στόχο τη συγκέντρωση υποστήριξης από τους επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες για το σχέδιό του αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία έχει χαρακτήρα ιδιωτικό, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Σαρόν αναμένεται να έχει επίσης συνομιλίες με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Κατά την πτήση του προς τις ΗΠΑ, ο Σαρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη του σχεδίου αποχώρησης. "Οι πληροφορίες για αναβολή (της αποχώρησης) στερούνται βάσης. Η αναδίπλωση θα γίνει βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, από τις 16, 17 Αυγούστου", σημείωσε ο Σαρόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός.

    "Το μόνο αίτημα για αναβολή που δεχτήκαμε ήταν αυτό που είχε υποβάλει ο Μεγάλος Ραβίνος Σλόμο Αμάρ", πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αναβολή της έναρξης της αποχώρησης από τις 20 Ιουλίου που προγραμματιζόταν αρχικά για τα μέσα Αυγούστου λόγω περιόδου πένθους που προβλέπει το εβραϊκό ημερολόγιο.

    [29] ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 26/5 Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (10:32 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 26 έως και τις 29 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενηθεί στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo, σε έκταση 8.500 τ.μ., και θα συμμετάσχουν συμμετοχή 200 Έλληνες και ξένοι εκδότες.

    Η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται υπό τη διοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα σημείο αναφοράς για το βιβλίο, αλλά και να φέρει κοντά εκδότες και συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλοί έλληνες εκδότες, αλλά και ξένοι από 18 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Σλοβακία, Αλγερία, Τουρκία, Σερβία, Ρωσία, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Γεωργία, Αρμενία κ.α.).

    Στο πλαίσιο της Εκθεσης θα διοργανωθούν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις, συναντήσεις συγγραφέων, επαγγελματικά σεμινάρια και εργαστήρια. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ θα κλείσει τρεις ώρες αργότερα.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2005 (10:20 UTC+2)

    Εκδήλωση για τα 83 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης & Αλ. Σβώλου).

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης με θέμα «Διωγμοί Οικουμενικού Πατριαρχείου 1919-1925» και θα γίνει η παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Έχω όπλο την αγχόνη ».

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ DISSONART ENSEMBLE ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαϊου 2005 (22:16 UTC+2)

    Συναυλία με το DissonArt Ensemble, με έργα των Ξενάκη, Απέργη, Σαμαρά, Λαπιδάκη και Τουφεκτσή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 20:30, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

    Θα παίξουν οι μουσικοί: Γιάννης Ανισέγκος, φλάουτο Αλέξης Σταυρίδης, κλαρινέτο Λενιώ Λιάτσου, πιάνο Θοδωρής Πατσαλίδης, βιολί Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα Βασίλης Σαΐτης, τσέλο Γιάννης Χατζής, κοντραμπάσο, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

    Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Δημήτρη Παπαγεωργίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 May 2005 - 18:13:56 UTC