Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ"
  • [02] Μ.ΛΙΑΠΗΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [03] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟ
  • [04] ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
  • [06] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ ALASKA VC 1410
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Υ.ΕΘ.Α. ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 110 ΠΤΕΡΥΓΑ
  • [09] ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ 1ο ATHENS MUSIC FORUM
  • [11] ΟΤΟΕ: ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ
  • [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕ ΒΑΣΗ 3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [13] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' 3ΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [14] Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ 64 ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ
  • [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΤΟΥ ΖΙΦΚΟΦ
  • [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
  • [17] ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [18] ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ
  • [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΤΖΙΟΒΑΝΙ
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Ο ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ
  • [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ WORLD LEAGUE
  • [24] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [25] Ο ΛΑΜΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΕ
  • [26] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
  • [27] FAO: ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ
  • [28] ΑΝΑΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [29] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Μ.Σ.Τ.
  • [30] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
  • [31] ΔΙΠΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ
  • [32] ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ

  • [01] ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ"

    Ουάσινγκτον, 26 Μαϊου 2005 (19:32 UTC+2)

    Για μια νέα Ελλάδα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης που ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της στην Ευρώπη, κάνει λόγο ο σχολιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζον Χόγκλαντ στην στήλη του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η οποία είναι απόρροια συνέντευξης που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.

    Την στιγμή που οι Γερμανοί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν αηδιάσει με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι Γάλλοι ετοιμάζονται να πλήξουν το κύρος του Ζακ Σιράκ, οι Ολλανδοί προβληματίζονται για την Ευρώπη και τον ρόλο των μουσουλμάνων στην χώρα τους και οι Αραβες και οι Αφγανοί ξεσηκώνονται εξ αιτίας ενός άρθρου στο «Νιούζγουικ» αν και οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας καταστρέφουν βίβλους, ένας ηγέτης μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, επισημαίνει ο γνωστός σχολιογράφος.

    «Ο σύγχρονος Διογένης δεν θα χρειαζόταν να πάει μακριά για να ανακαλύψει έναν χαρούμενο άνθρωπο» λέει ο κ. Χόγκλαντ και εξηγεί ότι εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων ο Ελληνας Πρωθυπουργός «τολμά» να είναι αισιόδοξος και θετικός για την παραδοσιακή αντίζηλο της Ελλάδας, την Τουρκία, όπως και για τα Βαλκάνια, αλλά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    «Οφείλουμε να ζήσουμε μαζί», τονίζει ο κ. Καραμανλής για την Τουρκία και πείθει τον κ. Χόγκλαντ ότι η ευρωπαϊκή ένταξη της γείτονος είναι προς όφελος της Ελλάδας.

    Ο σχολιογράφος σημειώνει ότι μπορεί πίσω από την υποστήριξη προς την Τουρκία να υπάρχουν εμφανείς τακτικοί υπολογισμοί εκ μέρους του κ. Καραμανλή, καθώς οι αυξανόμενες αντιδράσεις έναντι της Αγκυρας σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιτρέπουν στην Ελλάδα να είναι γενναιόδωρη, αλλά προσθέτει ότι «ακούγοντας αυτόν τον προσηνή κεντροδεξιό πολιτικό, που βρίσκεται μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, ακούω κάτι περισσότερο από απλή τακτική».

    Ο κ. Χόγκλαντ, αναφέρει ότι συνομίλησε με τον κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και τονίζει ότι το κύριο μήνυμα που άκουσε από τον συνομιλητή του είναι πως οι Ελληνες αισθάνονται πολύ καλά για τον εαυτό τους, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους βαλκάνιους γείτονές τους, αλλά και τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Ελλάδας και τις μουσουλμανικές χώρες που είναι προς το Νότο και την Ανατολή. Και επισημαίνει ότι αυτό είναι το γενικό μήνυμα που συγκρατεί από την συνέντευξή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Ο κ. Χόγκλαντ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια από πολλές χώρες όπου οι κυβερνήσεις, διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών, αγωνίζονται να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον την στιγμή που η κοινή γνώμη της χώρας τους αντιδρά κατά των ΗΠΑ, επειδή, όπως τονίζει ο σχολιογράφος, είναι αληθές πως στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ υποστήριξαν την χούντα και την Τουρκία. Εξ αιτίας αυτής της εμπειρίας οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις αποτελούσαν συχνό φαινόμενο καθώς η Ελλάδα υπολειπόταν σημαντικά των ΗΠΑ και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών και οι Ελληνες υποστήριζαν τους Αραβες και τους Σέρβους, την στιγμή που οι ΗΠΑ τάσσονταν στο πλευρό του Ισραήλ και των μουσουλμάνων της Βοσνίας και του Κοσόβου.

    Ο σχολιογράφος συμπληρώνει ότι αυτή η περίοδος χάνεται σταδιακά στο παρελθόν και παραθέτει ως χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας Ελλάδας που εμφανίζεται πλέον στο προσκήνιο, το γεγονός ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ευρωπαίους που δεν είναι βέβαιοι για το ευρωπαϊκό τους μέλλον, οι Ελληνες επικύρωσαν άμεσα και με χαρά το ευρωσύνταγμα.

    Ο κ. Χόγκλαντ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως η ελληνική οικονομία ενισχύεται κάθε χρόνο με τεράστιες επιδοτήσεις από την ΕΕ οι οποίες έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να διπλασιάσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της σε μια δεκαετία και αυτή την στιγμή η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

    Επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον ο Καραμανλής έχει την πολυτέλεια να είναι πολιτικά αισιόδοξος, εκτιμά ο Χόγκλαντ, διότι, όπως λέει, αν και είναι δύσκολο να σβήσει κανείς τη δυσφορία κατά της Τουρκίας ή των ΗΠΑ, αυτή δεν αποτελεί πλέον το κύριο τραύμα που κάποτε ταλάνιζε την Ελλάδα.

    [02] Μ.ΛΙΑΠΗΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (14:18 UTC+2)

    Ως σταθμό χαρακτήρισε τη χτεσινή συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος συνεχάρη δημόσια και τις δύο πλευρές για την εξεύρεση της χρυσής τομής.

    Πάντως, ο κ.Λιάπης διευκρίνισε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. "Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε. Να κάνουμε τις τομές και τις ρήξεις που έχει ανάγκη η οικονομία μας για να απαλλαγεί από τις στρεβλώσεις και να μπορέσει έτσι να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας".

    Εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο κ.Λιάπης δήλωσε: "Σταθερά και υπεύθυνα προχωράμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία μας για να γίνει ανταγωνιστική, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού μας. Η χθεσινή συμφωνία στον ΟΤΕ ήταν σταθμός. Γι΄ αυτό, θέλω να συγχαρώ δημόσια και τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, που με πνεύμα συναίνεσης, αλλά και σύνεσης, κατάφεραν και βρήκαν κοινό τόπο". _

    [03] Ο Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (14:25 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρεθεί από τον Πατριάρχη Ειρηναίο το διπλωματικό διαβατήριο και η φρουρά του» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος χωρίς ωστόσο να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (13:39 UTC+2)

    Πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων γνώσης και ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 26-29 Μαϊου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Μαθητές από δεκάδες σχολεία θα επισκεφτούν την έκθεση, όπου στην "Παιδική Γωνία" θα λειτουργεί υποβρύχιο - βιβλιοθήκη με έκθεση παιδικών βιβλίων και θέμα τα ταξίδια στον κόσμο, στο βυθό και στη θάλασσα, στο διάστημα και στο εσωτερικό της γης. Θα οργανωθούν παιχνίδια και κατασκευές, εμπνευσμένα από τα θέματα αυτά, ενώ εκδότες και συγγραφείς θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους. Με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών τα παιδιά θα μπορούν να περιηγηθούν σε δικτυακούς τόπους και να "καταδυθούν" με το Ναυτίλο στους βυθούς των ωκεανών.

    Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν ένα ταξίδι σε μία πόλη, μία χώρα, στο βυθό ή στο διάστημα. Αγαπημένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, όπως η Ευγενία Φακινού, ο Σάκης Σερέφας, η Λίλα Κονομάρα κ.α. θα παρουσιάσουν τα τελευταία βιβλία τους και θα συνομιλήσουν μαζί τους.

    Παράλληλα, θα λειτουργήσει Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον Φίλιππο Μανδηλαρά, ενώ η ομάδα τέχνης "Πάροδος" θα στήσει θεατρικά παιχνίδια και δρώμενα. Η ομάδα αφήγησης "Το κουβάρι με τα παραμύθια" θα παρασύρει τα παιδιά στη μαγεία του αφηγηματικού λόγου.

    Στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Από το βιβλίο στην οθόνη" που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ, θα προβληθούν κινούμενα σχέδια και παιδικές ταινίες: Ψάχνοντας το Νέμο, Γυρίστε το Γαλαξία με οτοστόπ, Το πολικό εξπρές, Τα δελφινάκια του Αμβρακικού, Ταξίδι στην Αυστραλία.

    Τέλος, θα λειτουργήσει έκθεση χαρτοκοπτικών έργων του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, καθώς και έκθεση των βιβλίων του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

    [05] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (21:01 UTC+2)

    Εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και προσηλωμένη σε παραδοσιακές αξίες με την ανεργία να την απασχολεί είναι η νεολαία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς.

    Οι νέοι εμφανίζονται με έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια ενώ αξίες όπως η οικογένεια και η φιλία κερδίζουν την εκτίμησή τους.

    Οι νέοι εκφράζουν την άποψη ότι η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (50%) και ακολουθούν η οικονομία (15%), τα ναρκωτικά (6,5%) και με μικρότερα ποσοστά η ακρίβεια, η φτώχια, η εγκληματικότητα, η διαφθορά, η παιδεία και οι οικονομικοί μετανάστες.

    Δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον θεσμό του πρόεδρου της Δημοκρατίας, την εκκλησία, την ανώτατη εκπαίδευση, το ραδιόφωνο και η δικαιοσύνη.

    Της μικρότερης εμπιστοσύνης απολαμβάνουν τα κόμματα, η δημόσια διοίκηση και τα συνδικάτα.

    Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι οι νέοι βλέπουν αρκετή ώρα τηλεόραση (κατά μέσο όρο 2-3 ώρες). Επιπλέον, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, καθώς το 62,5% έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 47,8% έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενώ 93% έχει κινητό τηλέφωνο.

    [06] ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 26 Μαϊου 2005 (20:07 UTC+2)

    Την Παρασκευή ενδέχεται να συνέλθει η Σύνοδος των Αγιοταφιτών για την εκλογή τοποτηρητή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, έχει οριστεί για την Παρασκευή η συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η τριμελής επιτροπή θα συγκαλέσει τη Σύνοδο εφόσον εκτιμήσει ότι τα δεδομένα είναι τέτοια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογή τοποτηρητή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Αγιοταφίτες πατέρες τρία από τα τέσσερα πρόσωπα που εξακολουθούν να περιστοιχίζουν τον κ. Ειρηναίο φέρονται διατεθειμένα να συνταχθούν με τους υπόλοιπους.

    [07] ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ ALASKA VC 1410

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (19:31 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάκλησης ηλεκτρικής σκούπας μάρκας ALASKA μοντέλο VC 1410, διανομέας της οποίας είναι η εταιρεία Praktiker Hellas ΑΕ.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου) επικοινώνησε, μετά από δική της πρωτοβουλία με την εταιρεία Praktiker Hellas ΑΕ και ζήτησε την άμεση (εντός λίγων ωρών) ενημέρωση για τη φύση του προβλήματος και τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί.

    Η Praktiker Hellas ΑΕ απέστειλε έντυπο ανάκλησης, από το οποίο προκύπτουν τα εξής:

    Η Praktiker Hellas ΑΕ προβαίνει σε ανάκληση της ηλεκτρικής σκούπας μάρκας ALASKA μοντέλο VC 1410 και αντικατάστασή της με άλλο είδος

    Το προϊόν είναι προέλευσης Κίνας και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν εξαρτήματα, που φέρουν τάση ηλεκτρικού ρεύματος

    Έχουν πωληθεί 71 τεμάχια και έχουν εντοπισθεί και ειδοποιηθεί μέχρι σήμερα 9 άτομα.

    Η Praktiker Hellas ΑΕ ενημερώθηκε για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου προϊόντος από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική κοινοποίηση από την ΕΕ μέσω του συστήματος RAPEX στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.

    Επίσης παρακαλεί, σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί το παραπάνω προϊόν από άλλες επιχειρήσεις εκτός της Praktiker Hellas ΑΕ, να ενημερώσουν τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520 (τηλ. εκτός Αττικής 2101520).

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Υ.ΕΘ.Α. ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 110 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (19:30 UTC+2)

    Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι στις 30 Μαΐου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και την 110 Πτέρυγα Μάχης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη.

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, θα τον υποδεχθούν στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση και επίδειξη συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων στην οποία θα περιλαμβάνεται απογείωση και εκτέλεση της αποστολής με ταυτόχρονη προσβολή του αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα.

    Επίσης, θα γίνει ταχεία επανεξυπηρέτηση αεροσκάφους μετά την πτήση καθώς και επίδειξη διασώσεως χειριστών στο πεδίο της μάχης από ελικόπτερο Super Puma.

    [09] ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η απογευματινή ανοικτή Συνεδρίαση της Ετήσιας Συνέλευσης του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Χαιρετισμό προς τη Συνέλευση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ακολούθησαν οι ομιλίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του Προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

    Στην ομιλία του ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για βαθιές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας, ώστε η Ελλάδα να γίνει το νέο κέντρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη.

    «Είμαστε στην καθοριστική στιγμή όπου πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές ανάπτυξης που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να βρει τον δρόμο της», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος και προσέθεσε ότι «η νέα πραγματικότητα αμφισβητεί αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα».

    Η επιχειρηματική κοινότητα επικροτεί και υποστηρίζει τις θετικές κινήσεις κάθε πολιτικής ηγεσίας του τόπου, είπε ο κ.Κυριακόπουλος, σημειώνοντας ότι «γίνονται βήματα, τα οποία επικροτούμε όπως η απλοποίηση διαδικασιών, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο επενδυτικός νόμος, η προσπάθεια αξιοποίησης των ολυμπιακών υποδομών κ.α., τα οποία όμως αντισταθμίζονται με μέτρα που λειτουργούν ανασταλτικά στην επιχειρηματικότητα».

    Η άμεση αποφασιστική λήψη ριζοσπαστικών διαρθρωτικών μέτρων χωρίς αναβολή σε πολλούς τομείς του κυβερνητικού έργου, η δέσμευση σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, είναι αναγκαία, τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος και επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος της τετραετίας, από την πορεία της οικονομίας και τα αποτελέσματα σε τομείς όπως η απασχόληση, η ανεργία, οι συντάξεις, το μέσο εισόδημα και η ακρίβεια. Είναι λάθος να ισχυριζόμαστε ότι το πρόβλημα είναι μόνο διαχειριστικό και ότι το υπερχρεωμένο κράτος μπορεί με μικρές μόνο βελτιώσεις να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα, πρόσθεσε.

    Η ευθύνη για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ανήκει βεβαίως σε όλους μας και πρωτίστως στις επιχειρήσεις και τις ηγεσίες τους, τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος και αναφερόμενος στο κανονιστικό περιβάλλον που καθορίζει τη δράση των ελληνικών επιχειρήσεων, παρατήρησε ότι «αντί οι επιχειρηματίες να δίνουμε μάχες στην αγορά με τον ανταγωνισμό, δίνουμε μάχες με την πολιτεία, τη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, με οργανωμένα και μή συμφέροντα».

    Όραμα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η Ελλάδα να γίνει το νέο κέντρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για έναν εφικτό στόχο που θα αλλάξει τη ζωή κάθε έλληνα πολίτη. «Κόμματα, πολίτες και κοινωνικοί εταίροι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι και σύμμαχοι στην ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι για να προχωρήσουμε μπροστά και προϋπόθεση, για να συζητήσουμε και να βρούμε την αναγκαία συναίνεση είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης», ανέφερε.

    Ο κ.Κυριακόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του παρουσιάζοντας τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων, αντίγραφο της οποίας επέδωσε στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    «Καταγράφουμε τους 'βασικούς κανόνες του παιχνιδιού' όπως εμείς τους αντιλαμβανόμαστε προκειμένου να διασφαλισθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον που θα προάγει την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η Χάρτα Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων είναι ένα κείμενο αρχών και αξιών, με το οποίο οι επιχειρήσεις δηλώνουν την αυτοδέσμευσή τους να αναγνωρίσουν και να 'τιμήσουν' τις υποχρεώσεις τους διεκδικώντας παράλληλα και τα δικαιώματά τους», τόνισε.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ 1ο ATHENS MUSIC FORUM

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (19:32 UTC+2)

    Στη συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του 1ου Athens Music Forum, που διοργανώθηκε από το Μουσικό Τηλεοπτικό Σταθμό Mad για τη συζήτηση των προοπτικών στο χώρο της μουσικής.

    Η μουσική, ανέφερε ο κ.Σιούφας, είναι τέχνη που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία και την τεχνολογία, είναι ο μόνος κατανοητός τρόπος επικοινωνίας και το χαρακτηριστικότερο και πληρέστερο παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης.

    «Στην εποχή της εκρηκτικής ανάπτυξης, το ζητούμενο είναι η θέσπιση, εφαρμογή και τήρηση οργανωτικών, λειτουργικών και νομικών κανόνων. Εδώ, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σ' όλο το κόσμο, έχουμε πολλά να κάνουμε διότι το τοπίο, δυστυχώς, θυμίζει την Παγκόσμια Πειρατεία μετά την Εποχή των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Δουλειά μας είναι να φέρουμε την τάξη γρηγορότερα», είπε.

    [11] ΟΤΟΕ: ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (19:05 UTC+2)

    Η ΟΤΟΕ και σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσουν δυναμικά με όλες τους τις δυνάμεις, αν επιχειρηθούν μεμονωμένες ή αποσπασματικές λύσεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

    Η ΟΤΟΕ καλεί την Κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της, να μην προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για κατάργηση δικαιωμάτων που προέρχονται από διμερείς, ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αποτελεί συνταγματικό πραξικόπημα και να συζητήσει με την ΟΤΟΕ τη θέσπιση βιώσιμου, ενιαίου ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, που θα σέβεται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ενιαία και συνολική λύση κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά αποδεκτή».

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η ΟΤΟΕ ζήτησε ήδη συναντήσεις με τα πολιτικά Κόμματα για να τα ενημερώσει και συγκαλεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου την Εκτελεστική Γραμματεία, για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις «ενάντια στην αντεργατική- αντιασφαλιστική επίθεση που προετοιμάζεται από κυβέρνηση και τραπεζίτες».

    [12] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕ ΒΑΣΗ 3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (18:53 UTC+2)

    Το ζήτημα του ΟΤΕ δεν είναι το σκηνικό της σημερινής ομιλίας του κ.Καραμανλή στον ΣΕΒ, αλλά κάτι πολύ σημαντικό που αφορά αφενός μεν τον τεχνολογικά δυναμικότερο κλάδο της οικονομίας, αφετέρου δε τα μεγάλα προβλήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- τομέας στον οποίο υπάγονται και οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Για το ΠΑΣΟΚ, είπε, το πρώτο ζήτημα είναι το κόστος της ασφαλιστικής πτυχής του προβλήματος του ΟΤΕ που συνδέεται με το συνολικό πρόβλημα του συστήματος ασφάλισης της χώρας και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και της ισότητας. Το κόστος της όποιας λύσης πρέπει συνεπώς να καλυφθεί με βάση τις αρχές του νόμου 3029/2002, πρόσθεσε.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι το στρατηγικό μέλλον του ΟΤΕ που οφείλει να παρέχει πάντα σύγχρονες καθολικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις περιοχές της χώρας σε όσο γίνεται καλύτερες τιμές και να λειτουργεί ως ο κεντρικός παράγοντας της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτές του οι ιδιότητες καθιστούν τον ΟΤΕ μόνιμο αντικείμενο, ιδιαίτερου δημόσιου και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

    Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις- το τρίτο ζήτημα- ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι «για το ΠΑΣΟΚ σημασία έχει κατά σειρά η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης έτσι ώστε να μειώνεται η ανεργία, η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και εφαρμοζόμενης χωρίς αποκλίσεις εργατικής νομοθεσίας και ο σεβασμός της συλλογικής αυτονομίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, από το εθνικό μέχρι και το επιχειρησιακό». Οι μονομερείς νομοθετικές επεμβάσεις, σημείωσε ο βουλευτής, είναι αντισυνταγματικές και απαράδεκτες, ενώ στις συλλογικές συμβάσεις η κάθε πλευρά αναλαμβάνει το βάρος της υπογραφής της.

    «Με βάση αυτά τα κριτήρια θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και κυρίως η εφαρμογή στην πράξη των όποιων ρυθμίσεων και συμφωνιών. Η οπτική γωνία του ΠΑΣΟΚ στα θέματα αυτά ταυτίζεται με την οπτική γωνία της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτών», κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

    [13] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' 3ΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (18:38 UTC+2)

    Θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2005. Αρνητικά αλλά βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι είναι τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας.

    Τα λειτουργικά έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004 και έφτασαν το 1.298 εκατομμύρια ευρώ, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 39,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 88,6%, φθάνοντας στα 90,7 εκατομμύρια ευρώ. Στη διαμόρφωση της εξέλιξης αυτής συνέβαλαν οι καλές επιδόσεις της RomTelecom, θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία, όσο και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    Τα έσοδα της μητρικής εταιρίας, αν και μειώθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2004, παρουσιάζουν σαφή βελτίωση σε σχέση με το ποσοστό μείωσης προηγούμενων τριμήνων, η οποία οφείλεται τόσο στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων στις μισθωμένες γραμμές που επέβαλε η ΕΕΤΤ, όσο και στην αύξηση των μηνιαίων παγίων, που μερικώς αντιστάθμισε την συνεχιζόμενη μείωση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης και των τιμών.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου 2005, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε ότι «εντοπίζονται εμφανή σημάδια βελτίωσης, αλλά απομένει ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο ΟΤΕ γύρισε σελίδα».

    [14] Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ 64 ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Βελιγράδι, 26 Μαϊου 2005 (21:03 UTC+2)

    Ό,τι έχει απομείνει από τις σορούς 64 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, θυμάτων του πολέμου του 1999 στην επαρχία, θα παραδοθούν αύριο, Παρασκευή, από τη Σερβία στους οικείους τους.

    Οι σοροί περισσότερων από 800 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου φέρονται να μεταφέρθηκαν σε φορτηγά- ψυγεία σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες της σερβικής επικράτειας και να θάφτηκαν σε ανάλογους ομαδικούς τάφους.

    Η αυριανή παράδοση των 64 πτωμάτων ανεβάζει σε 500 τις σορούς θυμάτων του πολέμου που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και επιστράφηκαν στις οικογένειές τους. Άλλα 340 πτώματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

    «Η αναγνώριση είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Στηριζόμαστε στην ανάλυση του DNA, καθώς τα πτώματα βρίσκονται σε τέτοιο βαθμό σήψης που μια κλασική μέθοδος αναγνώρισης δεν θα απέφερε ποτέ αποτελέσματα» δήλωσε μέλος της σερβικής επιτροπής για τους αγνοούμενους του πολέμου.

    Ο ομαδικός τάφος με τις σορούς των 64 Αλβανών του Κοσόβου αποκαλύφθηκε το 2001, λίγο μετά την πτώση Μιλόσεβιτς. Κατά τη διάρκεια της εκταφής, οι σοροί τοποθετούνταν σε παλιά τούνελ σε λόφο με θέα τον Δούναβη, κοντά στο αστυνομικό συγκρότημα της Μπατάινιτσα, όπου βρέθηκε και ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος. Εκεί παραμένουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο οι σοροί των πτωμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

    [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟ ΤΟΥ ΖΙΦΚΟΦ

    Σόφια, 26 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Τέσσερις «μνηστήρες» διεκδικούν την πολυτελή θαλαμηγό του Τοντόρ Ζίφκοφ, του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη που καθαιρέθηκε από την εξουσία το 1989.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των βουλγαρικών ΜΜΕ, μέχρι στιγμής τέσσερις υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της θαλαμηγού "Balkan", ενώ η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει αύριο και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 31 του τρέχοντος μήνα.

    Μόλις δυο εταιρείες έστειλαν εκπροσώπους τους να επιθεωρήσουν τη θαλαμηγό που επί δέκα και πλέον χρόνια είναι αγκυροβολημένη σε στρατιωτικό λιμάνι.

    Οι φήμες θέλουν τον φημισμένο Βούλγαρο ποδοσφαιριστή, Χρίστο Στόιτσκοφ, να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της θαλαμηγού, αν και οι επίσημες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

    Το αρχικό ποσό της δημοπρασίας για τη θαλαμηγό του Ζίφκοφ, που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, έχει οριστεί στα 500.000 λέβα- του ΦΠΑ εξαιρουμένου.

    [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 26 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    Οι τρεις ρουμάνοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ και είχαν επιστρέψει στην Ρουμανία τη Δευτέρα συναντήθηκαν την Πέμπτη με τις οικογένειές τους. Η 32χρονη Μαρί Ζαν Ίον, ο 30χρονος Σορίν Μίσκοτσι και ο 37χρονος Οβίντιου Οχανεσιαν από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη βρίσκονταν σε απομόνωση και ενημέρωναν τις αρχές για την απαγωγή τους. Ο Μοχάμαντ Μουνάφ ιρακινός με αμερικάνικη υπηκοότητα, που ήταν ο διερμηνέας των δημοσιογράφων, ενημέρωσε τις αμερικάνικες Αρχές στη Βαγδάτη.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου κάλεσε το βράδυ τους δημοσιογράφους και τις οικογένειες τους στο Παλάτι για να δειπνήσουν.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Σεράγεβο, 26 Μαϊου 2005 (18:33 UTC+2)

    Ό,τι απέμεινε από τις σορούς 45 μουσουλμάνων, θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία (1992- 1995), ανέσυραν ειδικοί από ομαδικούς τάφους στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Τουλάχιστον 40 από τα θύματα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο του χωριού Λίπλιε, κοντά στην πόλη Ζβόρνικ. «Μέχρι στιγμής έχουμε βρει δεκάδες ατελείς σορούς και σκόρπια μέλη, τα οποία πιστεύουμε ότι ανήκουν σε τουλάχιστον 40 θύματα της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Μουράτ Χούρτιτς, μέλος της κροατομουσουλμανικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους του πολέμου.

    Τα υπόλοιπα πτώματα, σε πλήρη αποσύνθεση, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, στην πόλη Βίσεγκραντ.

    [18] ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Λευκωσία, 26 Μαϊου 2005 (18:07 UTC+2)

    Τη συνεισφορά της Ιντερπόλ στο μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των θυμάτων που άφησε πίσω του το τρομακτικό τσουνάμι, που έπληξε τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, ανέλυσε την Πέμπτη ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Αστυνομικής Υποστήριξης της Ιντερπόλ Γιαν Γκάρτον.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Γκάρτον είπε πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης του τσουνάμι, η Ιντερπόλ ειδοποίησε τις χώρες - μέλη της και απέστειλε αμέσως εμπειρογνώμονες για στήριξη της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή. Επίσης διέθεσε και το σύστημα επικοινωνίας της Ι24/7 για ανταλλαγή πληροφοριών.

    Η Ιντερπόλ απέστειλε στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης 50 εμπειρογνώμονες και άλλους 25 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όπου έμειναν για αρκετούς μήνες, βοηθώντας στο συντονισμό της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΤΖΙΟΒΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (19:28 UTC+2)

    Παρελθόν για τον Ολυμπιακό αποτελεί ο Τζιοβάνι. Αυτή την απόφαση πήρε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης μαζί με τον α` αντιπρόεδρο, Γιώργο Λούβαρη.

    Ο Τζιοβάνι μετά από τα 6 χρόνια συνεργασίας με την πρωταθλήτρια Ελλάδας θα συνεχίσει την καριέρα του στη Βραζιλία. Σημειώνεται ότι ο 33χρονος Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα έκανε ντεμπούτο στην Α` Εθνική την περίοδο 1999-2000 (25 Σεπτεμβρίου 1999), ενώ στα χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας, καθώς και ένα κύπελλο.

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (19:18 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις πόλεις, που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο φάκελο υποψηφιότητας της χώρας μας, για τη διοργάνωση του EURO 2012, το Σάββατο 28 Μαΐου θα πάει στα Γιάννενα.

    Ο κ. Ορφανός θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ. με το Νομάρχη Ιωαννίνων, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους.

    Στις 11.15 π.μ. με τον Δήμαρχο Νικόλαο Γκόντα και ακολούθως θα επισκεφτεί αθλητικά έργα και τους χώρους, που ενδεχομένως κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.

    Στις 12.30 μ.μ. ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ.

    Παράλληλα, ο κ. Ορφανός ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση, που του έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο των Special Olympics Hellas, θα παραστεί το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση με τίτλο: «Η Μεγάλη Γιορτή της Χαράς και της Ελπίδας», στην οποία θα συμμετάσχουν 450 παιδιά, απ' όλη την Ελλάδα.

    [21] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Ο ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (19:08 UTC+2)

    Παρελθόν για το Αιγάλεω αποτελεί ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου, καθώς ο Ρουμάνος προπονητής ειδοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΠΑΕ με επιστολή για τη λήξη της συνεργασίας τους.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη αφού τελικά η ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ παράλληλα και ο κόσμος ήταν αντίθετος με την παραμονή του.

    Από την άλλη φουντώνει η φημολογία για την επιστροφή του Γιώργου Χατζάρα μετά από απουσία ενός έτους.

    [22] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΟΥ ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (18:40 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Λένας Δανιηλίδου στο φημισμένο τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποκλείστηκε και στο διπλό του τουρνουά, αφού σε αγώνα που έδωσε για τον α΄ γύρο μαζί με την Βελγίδα Ελς Κάλενς γνώρισε την ήττα από τις Νάντια Πέτροβα (Ρωσία)/Μέγκαν Σόνεσι (Ηνωμένες Πολιτείες) με 6-3, 6-2.

    [23] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΟ WORLD LEAGUE

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (18:31 UTC+2)

    Πρεμιέρα στο World League θα κάνει η εθνική ανδρών την Παρασκευή (21:00) με αντίπαλο τη Σερβία/Μαυροβούνιο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα πολλά προβλήματα τραυματισμού που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους Ομοσπονδιακούς προπονητές, Κώστα Χαριτωνίδη και Άρη Αγγελόπουλο για την επιλογή της 12άδας. Έτσι, λόγω των προβλημάτων στους ακραίους, στην 12άδα που επιλέχθηκε βρίσκονται τρεις ακραίοι και τέσσερις κεντρικοί. Η 12άδα για τα παιχνίδια με τους Σέρβους: Κουρνέτας, Τσέργας, Στεφάνου, Λάππας, Μπάεφ, Κυριαζής, Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Σμαραγδής, Πανταλέων, Ρουμελιώτης, Ντονάς.

    [24] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 26 Μαϊου 2005 (20:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στο Λευκό Οίκο, την υποστήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    "Θεωρώ ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν τον τόπο τους μόνοι τους και μάλιστα εν ειρήνη με τους γείτονές τους. Θεωρώ ότι οι Ισραηλινοί θα ωφεληθούν από την παρουσία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους", τόνισε ο Μπους, μετέδωσε το CNN.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι ο "οδικός χάρτης" είναι το μόνο μέσο που θα βοηθήσει να επιτευχθεί η ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε τους Ισραηλινούς να σταματήσουν την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να διαλύσουν τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

    Ο Μπους ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 50 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    [25] Ο ΛΑΜΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΕ

    Γενεύη, 26 Μαϊου 2005 (19:26 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρώην επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμί διορίσθηκε επίσημα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (OMC).

    Ο 58χρονος Λαμί, είχε εκλεγεί στις 13 Μαΐου από την επιτροπή εκλογής, η οποία είχε αποκλείσει τους άλλους τρεις συνυποψήφιούς του, έναν από την Ουρουγουάη, έναν από το Μαυρίκιο κι έναν από τη Βραζιλία. Ο Λαμί θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου και για μία τετραετία.

    [26] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

    Βρυξέλλες, 26 Μαϊου 2005 (17:47 UTC+2)

    Μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος με τηλεοπτικές διαφημίσεις, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και την αποτροπή των νέων απο την κακή αυτή συνήθεια, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ειδικότερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την επόμενη φάση της αντικαπνιστικής της εκστρατείας "HELP"- μια πανευρωπαϊκή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία που έχει ως στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος. Οι διαφημίσεις αυτές καθιστούν εμφανές ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί φυσιολογική πράξη και παρουσιάζουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί, αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με χάρτινες σφυρίχτρες σε τρείς ιστορίες βγαλμένες απο την καθημερινότητα.

    Στόχος της εκστρατείας είναι να δείξει ότι μπορεί να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα εκείνα που είτε είναι εξαρτημένα απο το κάπνισμα, είτε είναι επιρρεπή σε αυτό, είτε επηρεάζονται χωρίς τη θέλησή τους από αυτό (παθητικοί καπνιστές).

    [27] FAO: ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝ

    Ρώμη, 26 Μαϊου 2005 (17:35 UTC+2)

    Η αλλαγή του κλίματος απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των πεινασμένων στον κόσμο περιορίζοντας την έκταση γης που είναι κατάλληλη για καλλιέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Σε 40 φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες με συνολικό πληθυσμό δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται 450 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι, οι απώλειες στην παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων, εμποδίζοντας την πρόοδο στην καταπολέμηση της φτώχειας και της διατροφικής ανασφάλειας", αναφέρεται στην έκθεση του FAO.

    [28] ΑΝΑΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Αντίς Αμπέμπα, 26 Μαϊου 2005 (16:46 UTC+2)

    O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν κάλεσε τους δωρητές να χρηματοδοτήσουν μία μεγάλη αφρικανική ειρηνευτική αποστολή που θα βοηθήσει στο τερματισμό της αιματοχυσίας στη περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Αναν προειδοποίησε τις πλούσιες χώρες κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη για το Νταρφούρ, στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, πως πρέπει να γίνει "μία κούρσα με τον χρόνο" για να σωθεί το Νταρφούρ. Πρόσθεσε ότι για τους επόμενους μήνες απαιτούνται 350 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους του Νταρφούρ.

    Η Αφρικανική Ενωση (AU), στην οποία μετέχουν 53 χώρες, έχει αναπτύξει 2.300 στρατιώτες για να επιτηρούν την επισφαλή κατάπαυση του πυρός στο Νταρφούρ. Βρίσκονται εκεί με διεθνή οικονομική υποστήριξη.

    Από τον Φεβρουάριο του 2003 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στο Νταρφούρ 180.000 άνθρωποι, από τα δεινά του πολέμου.

    [29] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Μ.Σ.Τ.

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (20:58 UTC+2)

    Διορίστηκε επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού το νέο Δ.Σ. του Κρατικού

    Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.).

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Μ.Σ.Τ. είναι ο Γιώργος Τσάρας, λέκτορας τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Αντιπρόεδρος είναι η Νικολέττα Τσικώτη -αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ μέλη οι Αρσέν Καλφαγιάν -συλλέκτης και ιδιοκτήτης αίθουσας τέχνης, Κώστας Λούστας -ζωγράφος, Μάτα Τσολοζίδη-Ζησιάδου -οικονομολόγος και συλλέκτρια, Χριστίνα Κελεσίδου -ζωγράφος, Ξενής Σαχίνης -αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Μανόλης Γιανναδάκης -επίκουρος καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και η Ανδρομάχη Πετρίδου -δικηγόρος, εκπρόσωπος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αναπληρούμενη από τον Αθανάσιο Ιλερή -αρχαιολόγο.

    Διευθυντής του Μουσείου είναι ο καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου.

    Τέλος, νέος διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, διορίστηκε ο Ηλίας Μυκονιάτης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ.

    [30] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2005 (18:56 UTC+2)

    Για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας εισήχθη την Πέμπτη στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

    Σύμφωνα με τoυς γιατρούς η κατάσταση της υγείας του ηθοποιού δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά θα παραμείνει για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

    Τον Αλέκο Αλεξανδράκη επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και πολλοί ηθοποιοί μεταξύ των οποίων και η πρώην σύντροφός του Νόνικα Γαληνέα.

    [31] ΔΙΠΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (14:40 UTC+2)

    Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας διοργανώνει για τέταρτη χρονιά φέτος η διπλή, μη κυβερνητική οργάνωση ΔΑΦΝΗ-DEFNE, σε δύο πόλεις που έχουν πολλά κοινά και πρόσφατα αποφάσισαν να αδελφοποιηθούν: τη Θεσσαλονίκη, στις 3 και 4 Ιουνίου και την Σμύρνη την 1η Ιουλίου.

    Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των δύο λαών, μέσα από τις εκδηλώσεις του, που έχουν κεντρικό θέμα «Στα λιμάνια»

    Η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, δυο από τα πιο όμορφα και τα πιο βασανισμένα από τους πολέμους και την προσφυγιά λιμάνια του Αιγαίου, είναι ιδανικοί τόποι για μια νέα αρχή μεταξύ δύο γειτονικών λαών που θέλουν να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν και να προχωρήσουν μαζί σε ένα ειρηνικό μέλλον.

    Η σημαντικότερη εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ θα είναι μια λαϊκή γιορτή το Σαββατόβραδο 4 Ιουνίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μαγειρεύοντας για την ειρήνη» υπό την επιστασία της Σούλας Μπόζη, της συγγραφέως της «Πολίτικης Κουζίνας». Μια γιορτή ανοιχτή σε όλους του Θεσσαλονικιούς με μουσική - από τους πολύ γνωστούς τραγουδιστές στην Τουρκία EGE και Κλόντια Ντελμέρ - και λογοτεχνία θα διαβάσει αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της, «Μεσογειακό βαλς», η Μπουκέτ Ουζουνέρ.

    Το πρόγραμμα

    Το τέταρτο φεστιβάλ φιλίας ξεκινά στις 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται μεγάλη αποστολή φίλων της ΔΑΦΝΗ-DEFNE από την Τουρκία. Οι Τούρκοι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, να περιηγηθούν στα μουσεία της πόλης, να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες της. Την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα όσα μας ενώνουν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 19.30. Το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.30 διοργανώνεται η γιορτή «Μαγειρεύοντας για την ειρήνη» στο Λιμάνι, με τουρκική και ελληνική μουσική μέχρι αργά το βράδυ.

    Στη συνέχεια παίρνει την σκυτάλη ως «οικοδέσποινα» η Σμύρνη, που προσκαλεί την 1η Ιουλίου τους Ελληνες φίλους της ΔΑΦΝΗ-DEFNE να γνωρίσουν την πόλη, μέσα από τα μνημεία της αλλά και τη σημερινή της καθημερινότητα. Ο Ηρακλής Μήλλας και ο Μάριο Λέβι θα μιλήσουν για το Σεφέρη, ενώ η «ανοιχτή» εκδήλωση της Σμύρνης θα είναι η προβολή της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά» στην προκυμαία της πόλης.

    Ποιοι είμαστε

    Η ΔΑΦΝΗ (στην Αθήνα) και DEFNE (στην Κωνσταντινούπολη) είναι η πρώτη μεγάλη μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να προωθήσει δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει το σπόρο της ειρήνης για να φέρει καρπούς στους τομείς-κλειδιά της παιδείας, της επιχειρηματικότητας, των τεχνών και του πολιτισμού των λαών των δύο χωρών.

    [32] ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2005 (13:19 UTC+2)

    Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα ισχύει η υποβολή προτάσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας (IST)" του 6ου προγράμματος πλαισίου, που αναφέρεται σε θέματα πρόσβασης και συντήρησης των πολιτιστικών και επιστημονικών πηγών.

    Το πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης "Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσων" της ΕΕ, Ian Pigott, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Εθνικές και Ευρωπαϊκές Δράσεις για την Πολιτιστική κληρονομιά, Μουσεία, Αρχεία και Βιβλιοθήκες" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στην Helexpo.

    Στην ημερίδα, που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, συμμετείχαν ελληνικοί φορείς με ερευνητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κ.α.) καθώς και μεμονωμένοι ερευνητές και βιβλιοθηκονόμοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, συνεργασίας και δικτύωσης που προσφέρουν εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις.

    Παράλληλα, παρουσιάστηκαν δράσεις του ΕΚΤ για την υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα "Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας", δίκτυα και υπηρεσίες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, αρχεία και βιβλιοθήκες, καθώς και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων σε σχέση με βιβλιοθήκες και δανεισμό οπτικοακουστικού υλικού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 May 2005 - 18:14:02 UTC