Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ
  • [03] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ Η
  • [04] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΟΧΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ
  • [06] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Π.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [07] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ Ε.Δ.Α.Δ. ΓΙΑ ΤΟ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ 35ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [11] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕΑ-ΒΠΑ ΜΕ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ EURO 2012 ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  • [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ Τ. ΠΑΝΕΛΟΥΔΗΣ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ
  • [18] ΤΕΛΟΣ Ο ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [19] ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΜΠΑΡΤΟΝ
  • [20] Η SUN ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [21] ΔΙΠΛΗ ΕΠΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 5 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [23] ΝΕΚΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [24] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ
  • [25] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ"
  • [26] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [27] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [28] Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2005 (14:42 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις ενεργειακές υποδομές συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Κ. Μωϋσή, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου,

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό ζητήματα υποδομών στο θέμα της ενέργειας, καθώς επίσης κα για τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.

    Επίσης, όπως είπε, συζήτησαν για τη συμφωνία που αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2005 (22:56 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επισήμανε την ανάγκη να γίνουν τομές στην παιδεία. «Όταν όλοι γύρω μας τρέχουν με τους ρυθμούς τις νέας εποχής δεν μπορούμε εμείς να μένουμε καθηλωμένοι στο χθες. Είναι επιτέλους καιρός να αλλάξουμε αντίληψη, να αλλάξουμε ταχύτητα. Όλοι μαζί, κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι χρειάζονται αλλαγές και τομές και να μην συμφωνούμε στα αυτονόητα. Δεν γίνεται φοβικά σύνδρομα και ανασφάλειες να στέκονται εμπόδια στην πρόοδο. Δεν είναι προοδευτική αντίληψη η εμμονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών του χθες», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι η Πολυτεχνική Σχολή προάγει την επιστημονική έρευνα και εμπλουτίζει το επιστημονικό δυναμικό της Χώρας με απόφοιτους και ερευνητές, πλήρως καταρτισμένους, ικανούς να συμβάλουν στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της Χώρας.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να αποκτήσει σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα ευελιξία στα νέα δεδομένα.

    «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να αποκτήσει σταθερότητα. Να μη αλλάζει από υπουργό σε υπουργό και από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση. Οφείλει, ταυτόχρονα, να έχει και ευελιξία προσαρμογής στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Να μην είναι ούτε στατικό, ούτε απομονωμένο από όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνή χώρο. Με μια φράση... να έχει δυναμική, κύρος, όραμα», σημείωσε.

    Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τονίζοντας ότι η αξιολόγηση είναι ο αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε μια πραγματικά σύγχρονη και ποιοτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για να έχουν τα πτυχία αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

    «Μια από τις βασικές αιτίες ίσως η βασικότερη για την αναξιοπιστία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι από το ελληνικό Πανεπιστήμιο απουσιάζει η άμιλλα, λείπουν τα κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια. Η αξιολόγηση, μια από τις κυριότερες παραμέτρους, εκπαιδευτικών συστημάτων σ' ολόκληρο τον κόσμο, λείπει σχεδόν παντελώς στη χώρα μας», τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών και σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο πρώτος σε επίδοση φοιτητής κάθε έτους, σε κάθε σχολή, καθώς και ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που εισήχθησαν πρώτοι σε κάθε σχολή, θα δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση ADSL και υπηρεσία γρήγορου Internet για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

    Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ο ΟΤΕ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παρέχει ειδική μειωμένη τιμή 5 ευρώ το μήνα για την ADSL πρόσβαση (από περίπου 36 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ παράλληλα θα προσφέρει μειωμένο κατά 50% τέλος ενεργοποίησης. Ταυτόχρονα οι πάροχοι υπηρεσιών Internet και ο ΣΕΠΕ συμφώνησαν με τον ΟΤΕ, και θα προσφέρουν και αυτοί στους φοιτητές ειδικό προϊόν για την υπηρεσία του γρήγορου Internet σε σημαντικά μειωμένη τιμή. Έτσι, η ολοκληρωμένη υπηρεσία θα προσφέρεται στην τιμή των 15 ευρώ το μήνα έναντι της ισχύουσας σήμερα τιμής των περίπου 85 ευρώ.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εφάμιλλου προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Επισήμανε ότι ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και θετικά αποτελέσματά του θα γίνονται προοδευτικά αντιληπτά σε όλους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι έτοιμο το προσχέδιο για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση του.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα χρόνια αιτήματα της Θεσσαλονίκης «και μπορούμε να πούμε ότι, επιτέλους, η Πόλη περνά από τα χαρτιά και τα λόγια, στην πράξη και τα έργα, που έχει ανάγκη».

    «Προωθούμε (όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε) τα μεγάλα έργα για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ζωής στην Πόλη μας (το Μετρό, την υποθαλάσσια αρτηρία, τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου)», τόνισε και πρόσθεσε ότι προωθείται η αποδέσμευση των στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

    Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι η Πολυτεχνική Σχολή έχει βγάλει πάνω από 21.000 άψογα καταρτισμένα τεχνικά στελέχη, ενώ έχει άψογη παρουσία στα ελληνικά και διεθνή φόρα.

    Στην 50χρονη ιστορία της Σχολής αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Δημήτρης Τολίκας . Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1955 και μετά από δύο χρόνια θεμελιώθηκαν τα πρώτα της κτίρια. Σήμερα εκτείνεται σε 55 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας, ενώ με την περάτωση των νέων κτιρίων η ωφέλιμη επιφάνεια θα ανέλθει σε 70 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στη Σχολή λειτουργούν 8 πανεπιστημιακά Τμήματα με 9.500 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.500 μεταπτυχιακούς, 443 διδάσκοντες, 170 διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους και έχουν αποφοιτήσει 21.000 άτομα.

    Ο πρύτανης του ΑΠΘ επέδωσε στον πρωθυπουργό αναμνηστική μεμβράνη και τιμητική πλακέτα.

    Οι πρόεδροι των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής τίμησαν τους αρχαιότερους εν ζωή καθηγητές.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Μουσική Ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και πολλοί βουλευτές.

    Εξω από το Μέγαρο Μουσικής φοιτητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων. Στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας.

    [03] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ Η Δ.Ε.Β. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (14:42 UTC+2)

    Τη στήριξή του στο θεσμό του βιβλίου υπογράμμισε με την παρουσία του στη δεύτερη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σήμερα Σάββατο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Είμαστε εδώ, ίσως στην πιο σημαντική Έκθεση του βιβλίου που έχει διοργανωθεί ποτέ στη χώρα μας. Πιστεύω ότι αυτό που ξεκίνησε και που στην ουσία εγκαθιδρύει έναν καινούργιο θεσμό για το βιβλίο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολιτισμό, τη χώρα μας, και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο, παρά το γεγονός ότι έχει απειληθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες, ανθίσταται, και μαζί του ανθίσταται ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Το στηρίζουμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις και σήμερα δε βρίσκομαι κοντά σας τόσο με την ιδιότητα του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης όσο ως ένας καλός φίλος του βιβλίου», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ν.Κ.

    [04] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΟΧΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 28 Μαϊου 2005 (12:29 UTC+2)

    Μια μέρα πριν από το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν και πάλι προβάδισμα στο Όχι.

    Χθες βράδυ δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του TNS Sofres σύμφωνα με την οποία το 51% δηλώνει ότι θα ψηφίσει όχι.

    Μειωμένο κατά τρεις μονάδες είναι το Όχι στη νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Tribune de Geneve, όπου το ποσοστό που λέει ότι θα καταψηφίσει το Ευρωσύνταγμα αγγίζει το 52%.

    Πάντως στη δημοσκόπηση του Ifop για την ιστοσελίδα Constitution-europeenne.com το Όχι φτάνει το 56% και μάλιστα είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου.

    Από τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της CSA, φαίνεται ότι η τηλεοπτική έκκληση του Ζακ Σιράκ για το «Ναι» επηρέασε θετικά τους γάλλους ψηφοφόρους.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CSA το 33% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, ενώ στη δημοσκόπηση του TNS Sofres, το 21% των ερωτηθέντων δεν δηλώνουν τι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop, το 9% δεν δηλώνει τι θα ψηφίσει και το 17% δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη.

    [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ"

    Λάρισα, 28 Μαϊου 2005 (19:14 UTC+2)

    «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα (Σάββατο) στην όγδοη συνάντηση περιφερειαρχών της χώρας που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Δ' ΚΠΣ προορίζεται κυρίως για την περιφέρεια, η οποία θα έχει τον κεντρικό ρόλο ως προς την αξιοποίησή του, ενώ το κέντρο θα έχει περιφερειακό ρόλο και προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει την πρόκληση αυτή χρειάζεται αναβάθμισή της. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθιστά «διοικητικά ανεξάρτητες» τις περιφέρειες, ενώ ενδυναμώνεται ο ρόλος των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων με τον διπλασιασμό, τουλάχιστον, των οικονομικών πόρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν.

    [06] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Π.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2005 (18:52 UTC+2)

    Με συντριπτική πλειοψηφία ο Νίκος Χουντής εξελέγη σήμερα (Σάββατο) γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (Κ.Π.Ε.) του Συνασπισμού.

    Ο κ. Χουντής προτάθηκε από τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, και την Πολιτική Γραμματεία.

    [07] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ Ε.Δ.Α.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Μαϊου 2005 (18:01 UTC+2)

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), κατά της απόφασης των τουρκικών δικαστηρίων που ακυρώνουν τους τίτλους ιδιοκτησίας του στο ακίνητο του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο) ο μητροπολίτης Φιλαδέλφειας, κ. Μελίτων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα ζητήματα που αφορούν τα ευαγή ιδρύματα (Βακούφια) της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ 35ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2005 (17:31 UTC+2)

    Ένας 35χρονος συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών στη Μεταμόρφωση Αττικής.

    Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε κοκαΐνη βάρους 250 γραμμαρίων.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΝΔ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (17:15 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Αυτοδιοίκηση και περιφερειακή ανάπτυξη» διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», η γραμματεία αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στην ημερίδα ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, έκανε λόγο για χρονιά γενναίων αποφάσεων με ξεκάθαρους στόχους, όπως η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη εξίσωσης των μισθών και των εισοδημάτων των Ελλήνων με αυτών των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.

    Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σημείωσε ότι «πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκό τρόπο οργάνωσης των μεγαλουπόλεων ώστε να 'κυβερνηθεί' η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με τον ίδιο τρόπο που κυβερνώνται οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην ομιλία του ζήτησε να διοργανωθεί «ξεχωριστή ημερίδα για στελέχη που συμπεριφέρονται με ναπολεόντειες συμπεριφορές», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε ανθρώπους που βρίσκονται «γύρω από τους υπουργούς». Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι «ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε το στοίχημα εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό».

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 28 Μαϊου 2005 (12:53 UTC+2)

    Οι συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων με τους οπαδούς σε όλη τη χώρα και κυρίως οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων αποτελούν το κύριο θέμα της σημερινής αλβανικής ειδησεογραφίας.

    Το «Κίνημα για Εθνική Ανάπτυξη» πραγματοποίησε για πρώτη φορά συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία «Σκεντέρμπεη» των Τιράνων, όπου παρουσίασε την εκλογική πλατφόρμα και τους 100 υποψηφίους αυτής της πολιτικής δύναμης, η οποία θα κατέβει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου του 2005.

    Ο αρχηγός του Κινήματος Λέκα Ζώγκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σ.Κ. και το Δ.Κ., δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων θα γίνει δυνατόν η μεγάλη αλλαγή της κατάστασης στην Αλβανία. «Μόνο το Κίνημα για Εθνική Ανάπτυξη υπογράμμισε ο Ζώγκου είναι σε θέση να δημιουργήσει κράτος. Όπου κάθε αλβανός πολίτης θα έχει την αξιοπρέπειά του, και όπου θα υπάρξει ασφάλεια, δουλειά και ανάπτυξη».

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο σε συνάντηση με οπαδούς του κόμματος στην πόλη Λούσνια εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά του προέδρου του «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης» Ιλίρ Μέτα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για να βλάψει τα συμφέροντα του Σ.Κ., ο Μέτα συνεργάζεται με τον Μπερίσα.

    Εξάλλου, ο Ιλίρ Μέτα, σε συγκέντρωση με οπαδούς του κόμματος στο κέντρο της Κορυστάς, απηύθυνε έκκληση να μη ψηφίσουν ούτε Νάνο, ούτε Μπερίσα, με το επιχείρημα ότι και οι δύο αποτελούν εμπόδιο για την προοπτική ανάπτυξη της Αλβανίας και την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [11] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τίρανα, 28 Μαϊου 2005 (12:46 UTC+2)

    «Σεκουλι»: - «Συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων του Κινήματος για Εθνική Ανάπτυξη».

    «Κοχα Γιον»: - «Μπερίσα στη Σκόδρα: «Καμία ψήφο για το Κίνημα για Εθνική Ανάπτυξη».

    «Κορριερι»: - «Εκλογική συγκέντρωση στο κέντρο των Τιράνων του Κινήματος για Εθνική Ανάπτυξη».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: - «Η αλβανική αντιπολίτευση που επιδιώκει την μεγάλη αλλαγή στην Αλβανία».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: - «Μεγάλη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος στη Σκόδρα».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: - «Νάνο στη Λούσνια: «Η αντιπολίτευση του Μπερίσα αποτελεί κίνδυνο για την Αλβανία».

    «Πανοράμα»: - «Εμείς ξέρουμε να κάνουμε κράτος» - το σλόγκαν του Κινήματος για Εθνική Ανάπτυξη».

    «Ντίτα»: «Νάνο στη Λούσνια: «Θα κερδίσουμε σε όλες της εκλογικές περιφέρειες στη Λούσνια».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [12] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2005 (12:43 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη να ζυγίσουν τα πράγματα, με την ευχή ότι θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ''στη χιλιοειπωμένη από τη δική μας πλευρά βάση''.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι κινήσεις που γίνονται από τον ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

    Επεσήμανε ότι ''η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη θέληση της δικής μας πλευράς, η οποία είναι δεδομένη και για την οποία δώσαμε αποδεικτικά στοιχεία''.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕΑ-ΒΠΑ ΜΕ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2005 (12:43 UTC+2)

    Μέλη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ-ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσουν τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ καθώς και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους.

    Ο Αντρος Κυπριανού, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Ευρωβουλευτές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι την Τετάρτη 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν στη Λεμεσό οι ''Ημέρες Μελέτης'', που η ΕΕΑ-ΒΠΑ διοργανώνει κάθε έξι μήνες, σε ένα από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι η ΕΕΑ-ΒΠΑ είναι η πιο συνεπής ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ' επανάληψη έχει στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2005 (09:26 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή, οι δηλώσεις για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εξηγήσει στον κ. Πρέντεργκαστ με σαφήνεια και πληρότητα τις θέσεις της, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους Τουρκοκύπριους δικαιούχους ποσό 5,6 εκ λιρών ως εφάπαξ, η συνεχιζόμενη συζήτηση για το θέμα της απαγόρευσης της τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής, πληροφορίες ότι εθνοφρουροί σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης κάνουν ομαδικά χρήση ναρκωτικών, καθώς και οι εκτιμήσεις επιστημόνων ότι η οροσειρά του Τροόδους ''ψηλώνει'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κινδυνεύουν ζωές στο Ογκολογικό'', γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου δήλωσε στην εφημερίδα πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον στην Κύπρο οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν. Πρόσθεσε ότι με το κλείσιμο του ογκολογικού θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο ''κινδυνεύουν πια οι ασθενείς γιατί δεν θα παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους και θα καθυστερήσουν οι θεραπείες''. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Παιδείας αποφάσισε την ενοποίηση των εισαγωγικών με τις ενιαίες απολυτήριες εξετάσεις.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τεκές φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου φυλακίων στη γραμμή αντιπαράταξης, αξιωματικός της ΕΦ εντόπισε σε συγκεκριμένο φυλάκιο στην περιοχή Λευκωσίας ''δώδεκα συνολικά στρατιώτες να κάνουν ομαδική χρήση ναρκωτικών''. Σημειώνει ότι πληροφορίες φέρουν ''εθνοφρουρούς να συνεργάζονται με στρατιώτες του Αττίλα στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης στη νεκρή ζώνη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης της Βρετανίας Ντάγκλας Αλεξάντερ υποστήριξε ότι το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Το Τρόοδος ψηλώνει'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι με βάση εκτιμήσεις επιστημόνων η οροσειρά του Τροόδους εξακολουθεί να ψηλώνει. Προσθέτει ότι την ετήσια ανύψωση της οροσειράς θα καταγράψει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, εγκαθιστώντας στο βουνό δορυφορικούς δείκτες εντοπισμού (GPS). Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, ζήτησε τη στήριξη του λαού ενόψει της νέας προσπάθειας που θα αναληφθεί για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ριάλιτι σόου - Η κάμερα διχάζει τη Βουλή'' και αναφέρεται στις αντιδράσεις που καταγράφονται σε σχέση με την απόφαση της Βουλής να μην επιτρέπει την κινηματογράφηση των συνεδριών των Επιτροπών της Βουλής. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνεται της απόφασης, ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέτασή της, το ΔΗΚΟ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ, ενώ έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και από τα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς βουλευτές που προγραμματίζουν να επισκεφθούν από παράνομη είσοδο τα κατεχόμενα για τις παραμέτρους των ενεργειών τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κινητικότητα στην ομίχλη'', γράφει ότι ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες αφήνουν έστω και αμυδρά ενδείξεις αισιοδοξίας. Προσθέτει ότι κλειδί για την παραπέρα συνέχιση των προσπαθειών θεωρείται η συνάντηση του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η Λευκωσία έχει διαβεβαιώσεις από την Γκάμπια ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού η χώρα αυτή σέβεται τις υποχρεώσεις της στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''£5,6 εκ. στους Τουρκοκυπρίους'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και DEV-IS όπως δοθεί άμεσα το εφάπαξ ποσό των 5,6 εκ λιρών στους Τ/Κ, οι οποίοι έχουν καταβάλει για τουλάχιστον 3,5 χρόνια εισφορές των Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να εξηγήσει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ με πληρότητα και σαφήνεια τις απόψεις της πάνω στις διάφορες πτυχές του σχεδίου Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''To τείχος πρέπει να πέσει'', γράφει ότι ένας 60χρονος Ιταλός, ο Τζιουζέπε Ζοράτι, εισέρχεται σήμερα στην έβδομη ημέρα που κάνει απεργία πείνας ζητώντας τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου. Σημειώνει ότι ο Ζοράτι είναι γνωστός στην Ιταλία ως ''ο Ευρωπαίος διαβάτης'', αφού περπάτησε μεγάλες αποστάσεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ενώ περπάτησε και στη πρώην Γιουγκοσλαβία υπέρ της ειρήνης. Αλλού γράφει ότι το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Πιέρ Κουπεράν δήλωσε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι η Επιτροπή ''κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [15] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ EURO 2012 ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

    Ιωάννινα, 28 Μαϊου 2005 (19:44 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με τη σημερινή του μετάβαση στα Ιωάννινα, ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του στις πόλεις που ενδεχομένως θα συμπεριληφθούν στο φάκελο υποψηφιότητας της χώρας μας για τη διοργάνωση του EURO 2012.

    Ανεξάρτητα, όμως, με την τελική επιλογή ή όχι, ο κ. Ορφανός, στη συνάντησή του με το Νομάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους βουλευτές του Νομού (μεταξύ αυτών ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης), τόνισε:

    «Τα Ιωάννινα είναι μια αδικημένη πόλη, όσον αφορά τις υποδομές. Αξίζουν λοιπόν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και θα παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια».

    Στα θέματα που του τέθηκαν, ο υφυπουργός Αθλητισμού ήταν θετικός για τα εξής:

    - Την προώθηση του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου, που ναι μεν είχε δημοπρατηθεί, αλλά ουδέποτε προχώρησε. Θα γίνει νέα μελέτη από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υφυπουργείου.

    Η ολοκλήρωση του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου βαρέων αθλημάτων

    - Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του κ. Ορφανού και του Νομάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη για την εκτέλεση αθλητικών έργων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το προηγούμενο.

    ΓΙΑ ΤΟ EURO 2012

    Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφους, ο κ. Ορφανός είπε:

    Όλες οι υποψήφιες πόλεις ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, όσον αφορά την επιλογή μας. Δεν δώσαμε σε καμία προβάδισμα. Δε γνωρίζω όμως, αν είναι όλες στο ίδιο σημείο προετοιμασίας. Ανεξάρτητα με αυτό, το βασικό είναι ότι μπορούμε να διοργανώσουμε το EURO 2012.

    Ο κανονισμός της UEFA απαιτεί να έχεις οκτώ γήπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτά που τις πληρούν είναι το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη.

    Η Επιτροπή που εργάζεται για την επιλογή των γηπέδων κατέληξε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, τα τέσσερα Ολυμπιακά γήπεδα, δηλαδή το Καυταντζόγλειο, το Παγκρήτιο, το Παμπελοποννησιακό, το Πανθεσσαλικό και η Τούμπα να αποκτήσουν την απαιτούμενη εικόνα.

    Έχουμε πέντε πόλεις που παρουσιάζουν τη δυνατότητα να έχουν αεροδρόμιο και ξενοδοχειακές υποδομές, που είναι βασικά στοιχεία για την επιλογή. Πρόκειται για τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Οι πόλεις αυτές θα πρέπει να υλοποιήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την κατασκευή γηπέδων 18.000-20.000 θέσεων. Δηλαδή, αυτό πρέπει να το φροντίσει η τοπική κοινωνία.

    Το Υφυπουργείο διευκολύνει τις εμπορικές χρήσεις και βέβαια τη διεύρυνση του γηπέδου, αφού πρέπει να έχει 30.000 και πλέον θέσεις.

    Ο κ. Ορφανός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτεία δεν κάνει γήπεδο σε καμία ομάδα. Αυτοί που θέλουν γήπεδο το κάνουν με αυτοχρηματοδότηση.

    Στη συνέχεια, ο υφυπουργός απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους νικητές των αγώνων των Special Olympics, στην παραλία των Ιωαννίνων.

    Ακολούθως ο κ. Ορφανός επισκέφθηκε το Δημαρχείο. Διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Ν. Γκόντα ότι η Ήπειρος και τα Ιωάννινα είναι σε άμεση προτεραιότητα του πρωθυπουργού και του ιδίου.

    Τέλος, συνοδευόμενος από όλους τους φορείς επισκέφθηκε την περιοχή Μαρμάρων, όπου ο Δήμος παραχωρεί έκταση 200 στρεμμάτων και πλέον, για την κατασκευή του νέου γηπέδου και στη συνέχεια την περιοχή της Ανατολής, που βρίσκεται το Πανηπειρωτικό στάδιο και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που έγιναν για επέκτασή του, εφόσον τα Ιωάννινα επιλεγούν τελικά να συμπεριληφθούν στο φάκελο υποψηφιότητας του 2012.

    [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ Τ. ΠΑΝΕΛΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (18:30 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα (Σάββατο) από την ηγεσία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ο πρόεδρός της, Τάκης Πανελούδης.

    Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Πανελούδης επικαλείται λόγους υγείας, αλλά και οικονομική δυσπραγία.

    «Δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα να κάνω κάτι για τον ΠΑΟΚ. Δεν έχω πλέον τις οικονομικές αντοχές για την πραγματοποίηση του οράματος. Θα δώσω τις μετοχές μου στην διοίκηση του ΑΣ ΠΑΟΚ για να διαχειριστεί τα γεγονότα», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του ο κ. Πανελούδης.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (00:04 UTC+2)

    Στη μάχη της διάκρισης ρίχνονται οι τέσσερις φιναλίστ των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Συγκεκριμένα οι παίκτες της Ένωσης, μετά το «διπλό» στο κλειστό του Αγίου Θωμά, «έσπασαν» το πλεονέκτημα της έδρας του Αμαρουσίου και τώρα θέλουν μια ακόμη νίκη για να πάει στον τελικό.

    Στο άλλο ζευγάρι, ο Πανιώνιος αντιμετωπίζει τον ΠΑΟ και θέλει μόνο τη νίκη. Την Κυριακή στο ΟΑΚΑ το σύνολο του Μέμου Ιωάννου θα προσπαθήσει για μία καλύτερη εμφάνιση, σε σχέση με αυτή του πρώτου αγώνα στην έδρα του Παναθηναϊκού. Από την άλλη, οι «πράσινοι» δηλώνουν ότι αποφασισμένοι για το νικηφόρο αποτέλεσμα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Κυριακή 29 Μαΐου - 3ος αγώνας

    Αγίου Θωμά 17:00 Μαρούσι - ΑΕΚ (Κορομηλάς, Καρούσης, Καρακατσούνης)

    (0-2)

    ΟΑΚΑ 19:00 Παναθηναϊκός - Πανιώνιος (Μαστραφτσής, Σχινάς, Διαμαντής) (1-1).

    [18] ΤΕΛΟΣ Ο ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (00:03 UTC+2)

    Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ οι διοικούντες τον Αρη και ο Γιώργος Χατζάρας αποφασίστηκε κοινή συναινέσει η λύση της συνεργασίας τους.

    [19] ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΜΠΑΡΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (00:02 UTC+2)

    Τελειώνει και ουσιαστικά από την ΚΑΕ Αρης ο Τσάρλς Μπάρτον Ο Αμερικανός τεχνικός αναχώρησε για τη Σουηδία, αφήνοντας πίσω του τους διοικούντες της ομάδας οιοποίοι προσπαθούν να βρούν τρόπο για τη λύση του συμβολαίου του, καθώς και για την αποζημίωσή του.

    [20] Η SUN ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λονδίνο, 28 Μαϊου 2005 (12:28 UTC+2)

    Ο «τρελός Βάτραχος» της Βρετανίας καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν όχι στο αυριανό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και τους προτρέπει να γλιτώσουν την Ευρώπη «από ένα τεράστιο σφάλμα», μέσα από τις σελίδες τις βρετανικής εφημερίδας Sun που κυκλοφορεί σε έκτακτη έκδοση στο Παρίσι.

    «Πείτε όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα λέει η εφημερίδα Sun που εμφανίζει τον Crazy Fog να κρατά τη γαλλική σημαία πάνω από τη φωτογραφία του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Σημειώνεται ότι ο βάτραχος είναι ένα δημοφιλές εικονομήνυμα στη Βρετανία.

    Μια τελευταία έκκληση απηύθυνε στους γάλλους ψηφοφόρους ο Σιράκ την Πέμπτη να πουν Ναι στο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι η καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος «θα φέρει μια περίοδο διχασμών, αμφιβολιών και αβεβαιότητας».

    [21] ΔΙΠΛΗ ΕΠΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ 5 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Βαγδάτη, 28 Μαϊου 2005 (11:33 UTC+2)

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε στο Σινζάρ, 420 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε ιρακινοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 45 άτομα. τα δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν διαδοχικά σε βάση του ιρακινού στρατού για τους μεθοριακούς φρουρούς.

    Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου του Σινζάρ οι τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία του Ταλ Αφάρ, της Μοσούλης και στο Ντοχούκ.

    [22] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 28 Μαϊου 2005 (10:59 UTC+2)

    Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πόλη Τεντένα στην Ινδονησία. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30 και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σύμφωνα με μάρτυρες οι εκρήξεις των δύο βομβών στην πόλη προκάλεσαν πανικό.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2000 και 2001, στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν περισσότερα από 1000 άτομα σε συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

    [23] ΝΕΚΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Μαϊου 2005 (10:59 UTC+2)

    Ένας αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Χαντίθα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο αμερικάνος πεζοναύτης σκοτώθηκε την Πέμπτη.

    Σημειώνεται ότι στη Χαντίθα, διεξάγεται στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία Νέα Αγορά κατά της δράσης των ανταρτών, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 αμερικάνοι και ιρακινοί στρατιώτες.

    [24] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (20:18 UTC+2)

    Από το τμήμα των περιφερειακών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 19:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινουπόλεως 152), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Διαταραχές λόγου στην προσχολική και σχολική ηλικία».

    Ομιλήτρια θα είναι η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπαιδικών, Μάγδα Μπόγκα.

    [25] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (20:09 UTC+2)

    Με το ιδιαίτερα ευρηματικό σλόγκαν «Κόφτο επιτέλους!», το τμήμα Αθλητισμού της αντιδημαρχίας Πολιτισμού Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την Τρίτη 31 Μαΐου, στις 19:00, στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος».

    Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος, το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ομάδες επίδειξης γυμναστηρίων της πόλης και το 1ο Γυναικείο Dj΄s Group FORE PLAY.

    Στο κάλεσμα αυτό κατά του καπνίσματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θυμίζει τους πέντε λόγους που το επιβάλλουν: Την υγεία, την οικονομία, την καθαρή αναπνοή, την επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες και κυριότερο τον καρκίνο.

    [26] ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (16:14 UTC+2)

    Διάλεξη με θέμα «Η Θεσσαλονίκη πριν και μετά τον Ερνέστ Εμπράρ» θα δοθεί από την καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού και Ιστορίας της Πολεοδομίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερολύμπου, την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

    Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και συγκεκριμένα σε σειρά ομιλιών για τη Θεσσαλονίκη, που οργανώνεται με αφορμή τη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της πόλης που θα λειτουργεί στο Λευκό Πύργο από το 2006.

    Η κ. Καραδήμου έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία των πόλεων και της κατασκευής τους στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    [27] Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (16:13 UTC+2)

    Οι τέχνες έχουν συναντηθεί εδώ και χρόνια, συνεχίζουν να συνομιλούν και να δημιουργούν νέα καλλιτεχνικά δεδομένα, υποστήριξαν οι ομιλητές της στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Βιβλίο και τέχνες" που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Διεθνους Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιάννης Καραχισαρίδης, αναφερόμενος στις σχέσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών τεχνών, υποστήριξε ότι οι τέχνες έχουν χάσει την αρχική τους ταυτότητα, δανειζόμενες από άλλα είδη τεχνών και από την επίδραση αυτή δύνανται να δημιουργηθούν νέες τέχνες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. "Οι αρχέγονες τέχνες σήμερα δεν εμφανίζονται αυτοτελείς, στο θέατρο συνυπάρχουν πολλές άλλες τέχνες, όπως και στον χορό, συνυπάρχουν η μουσική και η σκηνογραφία ή στην ζωγραφική η φωτογραφία, που αποτελεί νέα μορφή τέχνης" είπε.

    Κατά τον ίδιο η απόκτηση της γνώσης γύρω από την τέχνη επιτυγχάνεται τόσο μέσα από σχολές και πανεπιστήμια, όσο και μέσα από τα βιβλία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αντίθετα από τις επιστήμες, όπου απαιτείται ομοφωνία, στις τέχνες η ομοφωνία είναι απαγορευτική. "Οποιος γράφει για την τέχνη, γράφει για τη δική του πλευρά. Πρέπει κανείς να χτίζει τη δική του οπτική για την τέχνης, καθώς η γνώση για αυτήν δεν είναι ποτέ οριστική, αλλά είναι μία περιπλάνηση που δεν τελειώνει ποτέ" δήλωσε.

    Η σχολική σύμβουλος της υπουργού Παιδείας, Πέρσα Αγραφιώτη, αναφέρθηκε στο θέμα της παρουσίασης της τέχνης μέσα από τα σχολικά βιβλία. "Η λογοτεχνία και τα εικαστικά θα μπορούσαν να γίνονται κτήμα των μαθητών από πολύ νωρίς. Η τέχνη μπορεί μπει στα σχολεία με διάφορους τρόπους και να δοθεί ακόμη και μέσα από τα ιστορικά βιβλία, τα τεχνικά, τα αναγνωστικά κ.α. μέσα από τις απεικονίσεις, τα εξώφυλλα και τη λογοτεχνία" είπε.

    Από την πλευρά της η κριτικός χορού και υπεύθυνη των εκδόσεων χορού του Φεστιβάλ της Καλαμάτας, Κλημεντίνη Βουνελάκη, έκανε λόγο για πενιχρή εκδοτική δραστηριότητα γύρω από την τέχνη του χορού, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει βρει τη θέση της ούτε στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Παραγωγική αλλά και ανταγωνιστική χαρακτήρισε τη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη. "Είναι σύνηθες να προηγείται το βιβλίο και να ακολουθεί ο κινηματογράφος. Από εκεί αρχίζει και ο ανταγωνισμός, εάν δηλαδή αποδίδεται σωστά το περιεχόμενο ενός βιβλίου στην οθόνη" είπε και πρόσθεσε ότι ο κινηματογράφος έχει ανάγκη από το σενάριο, που όμως δεν μπορεί να έχει τη μορφή ενός λογοτεχνικού κειμένου. Η κ.Μουζάκη επεσήμανε την απόσταση στη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου ή σκηνοθετών, υποστηρίζοντας ότι για την προσέγγισή τους απαιτείται ευρεία παιδεία, ικανότητα εμβάθυνσης από την πλευρά των κινηματογραφιστών.

    [28] Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2005 (15:33 UTC+2)

    Τις μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την επίδρασή τους στους λαούς της Ευρώπης και τη συμβολή του βιβλίου στη διατήρησή τους ανέπτυξαν οι ομιλητές στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "60 χρόνια μετά τον πόλεμο: Μνήμη και βιβλίο" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

    Ο διευθυντής σύνταξης της Deutsche Welle, Gerard Foussier, αντιπαρέθεσε τα συναισθήματα Γάλλων και Γερμανών απέναντι στα γεγονότα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τις διαφορές στη συλλογική μνήμη του κάθε λαού, τις οποίες προσδιόρισε στο γεγονός ότι πρωτίστως οι Γερμανοί, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, προσπάθησαν να ξεχάσουν το κομμάτι αυτό της ιστορίας, καθώς και να αποφύγουν την ιδέα ότι η χώρα τους δεν θα ξαναβρισκόταν ποτέ στην ίδια ισχυρή θέση. Στον αντίποδα, οι Γάλλοι θεωρούσαν ότι δεν θα βίωναν ξανά την αδυναμία εκείνη της ιστορίας τους, ενώ στις νεότερες γενιές οι μνήμες μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις μόνο μέσα από τις αναφορές στα σχολικά βιβλία.

    Ο Γερμανός δημοσιογράφος Eberhard Rondholz, υπογράμμισε ότι ο όρος της "απελευθέρωσης" για τους Γερμανούς δεν έχει περισσότερο την αρνητική σημασία της "κατάρρευσης", σε αντίθεση με άλλους λαούς, όπως οι Ελληνες. Οπως ανέφερε, οι άνθρωποι της δικής του γενιάς δεν είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πολλά για τα γεγονότα του πολέμου, εφόσον δάσκαλοι και καθηγητές ήταν πρώην ναζί, ενώ οι ιστορικοί ανήκαν στον ομοσπονδιακό στρατό της χώρας. Η αλλαγή επήλθε στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, κυρίως από το φοιτητικό κίνημα, που θέλησε να αναζητήσει και να γνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου. "Το φοιτητικό κίνημα ξεκίνησε τη διαδικασία να επιβάλλει τη μνήμη των γεγονότων του Γ' Ράιχ" είπε.

    Ο συγγραφέας, Δημοσθένης Κούρτοβικ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι λαοί της Ευρώπης ερμήνευσαν τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. "Αν και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τραγικότερες συνέπειες για τους λαούς, ο Α' Π.Π. ήταν αυτός που έγινε αντιληπτός ως σοκ, σαν κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ο Β' Π.Π. στους πιο πολλούς λαούς έμεινε χαραγμένος ως μία μάχη του φωτός με το σκοτάδι, της δημοκρατίας με το φασισμό, της ελευθερίας με τον ολοκληρωτισμό" είπε, εξαιρώντας από την αντίληψη αυτή τους Γερμανούς και Εβραίους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη λογοτεχνία των μικρότερων χωρών της Ευρώπης, που δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τον πόλεμο, διαπιστώνεται ότι διαχειρίζονται την μνήμη περισσότερο οικουμενικά, χρησιμοποιώντας την κοινοτοπία της πάλης του "καλού με το κακό". Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της έκδοσης του βιβλίου του Πρίμο Λεβί "Αν αυτό είναι άνθρωπος", η οποία είχε απορριφθεί από έναν συμπατριώτη του Εβραίο. "Ηθελαν να ξεχάσουν, υπήρχε αίτημα λήθης και όχι μνήμης" δήλωσε ο συγγραφέας.

    Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι υπήρξε μία "ρετουσαρισμένη" άποψη για τα γεγονότα του πολέμου. "Η εικόνα του Γερμανού για τους Ελληνες, μέχρι τη δεκαετία του '70, μέσα από τα βιβλία, ήταν ότι επρόκειτο για ανθρώπους όμορφους και πειθαρχημένους, ωστόσο σκληρούς και κακούς. Αργότερα, παρατηρείται μία περισσότερο ανθρώπινη απεικόνιση του γερμανικού λαού, ενώ τη δεκαετία του '90, η κρίση στα Βαλκάνια και το γενικότερο αντιδυτικό συναίσθημα, τους καθιστά και πάλι ως στιγνούς και απάνθρωπους" είπε.

    Η ιστορικός Ρένα Μόλχο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα ένταξης της επετείου της Εβραϊκής Γενοκτονίας στην εθνική συλλογική μνήμη της Ελλάδας. Οπως είπε, η ένταξη της επετείου στην Ευρώπη θεσπίστηκε το 2000, και στην Ελλάδα, νομοθετικά, μόλις φέτος. "Ενα από τα πέντε άρθρα διατυπώνει ότι το κόστος της επετείου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεπώς είναι κάτι που πρέπει να καλύπτεται οικονομικά από τις εβραϊκές κοινότητες" είπε, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό απορρίπτεται η ίδια η γενοκτονία. "Τίθενται ζητήματα ευθύνης, αποσιώπησης και μύθοι ότι οι Εβραίοι είναι αυτοί που παρέδωσαν τους αδελφούς τους στους θύτες" συνέχισε και αναφέρθηκε σε αντισημιτικές συμπεριφορές από χριστιανούς της Θεσσαλονίκης, μετά την εισβολή των Γερμανών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 May 2005 - 18:13:54 UTC