Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [02] Ο ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [05] ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ.
  • [06] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΕΘΗΚΕ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΞΥΛΙΑΣ
  • [07] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [09] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [11] ΓΓΕ: Ο ΣΕΣΜΕ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • [12] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΣΜΕ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
  • [15] Η ΤΣΕΧΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΗΘΟ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΣΕΦΕΡ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΑΡΑ
  • [21] ΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [22] Ο ΣΤΟΪΚΟ ΜΛΑΝΤΕΝΟΦ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [23] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [24] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ
  • [25] ΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ MSF ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [26] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ
  • [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [28] ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ
  • [29] «ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ» - ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟ
  • [30] "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [31] "ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1927-2002"
  • [32] 5o ECOCINEMA ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  • [01] ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Οι συνθήκες για την καλύτερη συνύπαρξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνονται με το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται και ο τρίτος άξονας της νέας αναπτυξιακής πολιτικής μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση και το νέο επενδυτικό νόμο».

    Όπως έχει δείξει η εμπειρία, αν το Δημόσιο θέσει τις βάσεις, τότε ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ακολουθήσει και να ολοκληρώσει τα έργα ταχύτερα, φθηνότερα και με καλύτερη ποιότητα, είπε ο υπουργός και ανέφερε ως παραδείγματα της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το Αεροδρόμιο Αθηνών, τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και την Αττική Οδός. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά απ' ότι αν τα είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, αλλά αν δεν είχαν τεθεί οι βάσεις από το Δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει, σημείωσε.

    Συνολικά, με τις ΣΔΙΤ θα δοθεί μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη και θα διασφαλισθεί η έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν πόροι για περισσότερες επενδύσεις αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

    Με την κινητοποίηση και των ιδιωτικών κεφαλαίων, ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης, η χώρά μας θα αποκτήσει σωστές και αξιόπιστες υποδομές που το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει στο σύνολό τους και που έχουν μεγάλη σημασία για την βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι ΣΔΙΤ, πρόσθεσε, θα δώσουν σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες και μεγάλης κλίμακας επενδυτικές, ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα μπορέσει να εισαγάγει νέα τεχνογνωσία και να καταρτίσει καλύτερα τα στελέχή του.

    Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι τα εξής:

    1. Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς (Υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς, μέσα από τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών ειδικού σκοπού για κάθε τέτοια συνεργασία σε τομείς αρμοδιότητάς τους ή δραστηριότητάς τους.

    2. Το αντικείμενο των συμπράξεων αυτών είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ως άνω δημοσίων φορέων.

    3. Προβλέπεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή της υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος, που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημόσιους φορείς ή τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών.

    4. Επίσης, η χρηματοδότηση εν' όλω ή εν μέρει της υλοποίησης των υποδομών για την παροχή υπηρεσιών θα γίνει με κεφάλαια και πόρους που εξασφαλίζουν οι ιδιωτικοί φορείς.

    5. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός αν η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίσει να εντάξει και μία σύμπραξη μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

    6. Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν κεντρική κυβερνητική επιλογή για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημόσιας ωφέλειας μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικού κόστους. Με τις συμπράξεις ενσωματώνει το δημόσιο την καινοτομία και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

    7. Δεν αποτελούν αντικείμενο ΣΔΙΤ η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο Κράτος (π.χ., έννομη τάξη, εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού).

    8. Συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), η οποία χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

    9. Συστήνεται Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό τον εντοπισμό των υπηρεσιών και των αναγκαίων υποδομών που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου, την προώθηση της ανάπτυξής τους, τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημοσίων φορέων στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση.

    10. Καθορίζονται στον Νόμο οι υποχρεώσεις των δημοσίων φορέων που θα υπαχθούν στις διατάξεις του.

    11. Ο Νόμος προσδιορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων σύμπραξης, όπου περιλαμβάνεται σαφής και αναλυτική περιγραφή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των αντισυμβαλλομένων σε σχέση με το αντικείμενο της σύμπραξης. Καθορίζονται θέματα χρηματοδότησης και συμμετοχής των δημοσίων φορέων σε αυτήν, διαδικασιών είσπραξης συμβατικών ανταλλαγμάτων, εκδόσεων αδειών, προστασίας περιβάλλοντος, αρχαιολογικών ευρημάτων, απαλλοτριώσεων, εμπλοκής δημοσίων υπηρεσιών και ΔΕΚΟ.

    12. Ο Νόμος με σαφήνεια ορίζει τα νομικά θέματα που διέπουν αυτές τις συμπράξεις, όπως είναι η εκχώρηση απαιτήσεων, το κύρος των εμπράγματων ασφαλειών, οι εταιρικοί μετασχηματισμοί, τα φορολογικά ζητήματα και η επίλυση διαφορών (διαιτησία).

    [02] Ο ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 31 Μαϊου 2005 (17:31 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ όρισε τον στενό του συνεργάτη, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, 51 ετών, πρωθυπουργό, σε αντικατάσταση του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του δύο ημέρες μετά το "όχι" στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του υπουργού Εσωτερικών του νέου κυβερνητικού σχήματος θα καταλάβει ο πρόεδρος της κυβερνώσας Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα Νικολά Σαρκοζί, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Ραφαρέν ολοκλήρωσε τριετή πρωθυπουργική θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κατόρθωσε να μειώσει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

    Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (16:49 UTC+2)

    Διέψευσε σήμερα Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το κόστος της συμμετοχής του δημοσίου στην εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ και στο ασφαλιστικό των Τραπεζών ανέρχεται σε 3 δισ. Συγκεκριμένα ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «η πραγματικότητα καταρρίπτει τη σαθρή επιχειρηματολογία», σημειώνοντας πως η σχετική «παραφιλολογία» ακυρώνεται απ' την ανακοίνωση του ΟΤΕ, που αποδεικνύει ότι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι σε καμιά περίπτωση του ύψους που αναφέρεται σε ορισμένα ΜΜΕ.

    Παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομίας, διευκρινίζοντας πως η επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 250 εκ. ευρώ και μάλιστα υπό τη μορφή μετοχών του ΟΤΕ, δηλαδή όχι με ρευστό. Υπενθύμισε ότι τα διάφορα «προγράμματα εξυγίανσης της Ολυμπιακής» κόστισαν 1 τρισ. δρχ., δηλαδή δαπανήθηκαν 10 φορές περισσότερα απ΄ αυτή την κίνηση που αποτελεί «μέτρο πραγματικής εξυγίανσης» και πρόσθεσε πως και «στο παρελθόν είχαν δοθεί διάφορα κίνητρα και μπόνους για να αποχωρήσουν 8.174 εργαζόμενοι απ' τον ΟΤΕ. Με τον ν. 2843/2000 εξάλλου ψηφίστηκε η ανάληψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠΟΤΕ απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας έτσι κάθε χρόνο άμεσα τον φορολογούμενο με το ποσό των 300-400 εκ. ευρω. Το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου για 6.000 εργαζόμενους είναι ένα μικρό κόστος που επιβαρύνει κατά 80% τον ΟΤΕ και κατά 20% το κράτος εν είδει μετοχών».

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ έχει περίπου 16.000 μόνιμους εργαζομένους, διπλάσιους δηλαδή από τους αναγκαίους. Η τεχνολογική εξέλιξη επιβάλει τη μείωση του προσωπικού αλλά και την πρόσληψη νέου που θα είναι τεχνολογικά εξειδικευμένο. Ο ΟΤΕ, το 2004 από τη σταθερή τηλεφωνία έχασε 133 εκ. ευρω , ενώ έχει υπολογισθεί ότι κάθε φορά που ανεβαίνει η μετοχή του ΟΤΕ κατά 1 ευρω, το κράτος κερδίζει περίπου 185 εκ. ευρώ. Μέσα σ' ένα χρόνο λοιπόν, η μετοχή ανέβηκε περίπου 4 ευρώ και το δημόσιο κέρδισε 740 εκ. ευρώ».

    Στο ερώτημα αν είναι αναγκαίες οι νέες προσλήψεις στον ΟΤΕ, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «οι ανάγκες μετάβασης» σε μια νέα τεχνολογική φάση του ΟΤΕ, υπαγορεύουν την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού , που δεν θα ξεπερνούσαν 1000 εργαζομένους. Επανέλαβε πως τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη απ' αυτή τη συμφωνία είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματα και τα κόστη», σημειώνοντας ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στα 290 εκ. ευρώ και όχι στο 1,6 δισ. που αναγράφεται στα ΜΜΕ. Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκχώρησης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες», ενώ σε ερώτηση για την κρατική συμμετοχή στο κόστος του ασφαλιστικού των Τραπεζών είπε ότι αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση. Στο σημείο αυτό τόνισε πως στην περίπτωση που τελικά διαπιστωθεί ότι δεν διαμορφώνονται συνθήκες συναίνεσης «η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, διότι έχει εκλεγεί για να κυβερνά».

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι «οι όποιες κινήσεις γίνονται στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα γίνονται για να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων, να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαρασμού και να αποκομίσει οφέλη το ίδιο το κράτος».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (10:05 UTC+2)

    Eκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, διοργανώνεται σήμερα, Τρίτη, από το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας Μιχάλη Τζόλλα και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου (κτίριο Κέντρου Πολιτισμού) και ώρα 13.00. Θα ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση στους κήπους της Νομαρχίας.

    Το θέμα στο οποίο θα εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος επικεντρώνεται στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι επαγγελματίες υγείας στον έλεγχο του καπνίσματος και έχει ως σύνθημα "Οι Επαγγελματίες Υγείας κατά του καπνίσματος - Δράση για επωφελή αποτελέσματα".

    Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) με το θέμα αυτό θέλει να επισημάνει τον προφανή ρόλο των επαγγελματιών υγείας είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Επίσης θέλει να τονίσει τη σημασία της συνειδητοποίησης εκ μέρους τους ότι οι ίδιοι μη καπνίζοντας αποτελούν το ζωντανό παράδειγμα προς τους άλλους και ότι με τη συνεισφορά τους βοηθούν σε σημαντικό βαθμό στη μείωση της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

    [05] ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΟ "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (18:03 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη επισήμανε ότι ο ΟΠΑΠ μελετά την σταδιακή εισαγωγή και των ελληνικών αγώνων στο παιχνίδι "Πάμε Στοίχημα".

    Επίσης ο Οργανισμός μελετά και το ενδεχόμενο να αναλάβει την διαχείριση του παιχνιδιού "Πάμε Στοίχημα" μετά το 2006 που λήγει η σχετική σύμβαση.

    [06] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΕΘΗΚΕ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΞΥΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (20:57 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στις 5.55 το απόγευμα σε αποθήκη ξυλείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Στην αποθήκη βρίσκονταν ξύλινα μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος για τα γύρω κτίρια.

    Στην περιοχή έσπευσαν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άντρες, καθώς και ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

    [07] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Λευκάδα, 31 Μαϊου 2005 (20:51 UTC+2)

    Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σήμερα από αλλοδαπό κολυμβητή στην θαλάσσια περιοχή όρμου Δεσιμι Λευκάδας.

    Το οστά παραδόθηκαν στην Λιμενική Αρχή Νυδρίου και μετά από εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας θα ερευνηθεί η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από προσωπικό της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού Σώματος και κατόπιν τα όποια ευρήματα θα αποσταλούν για ιατροδικαστική εξέταση σκελετικού υλικού.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (20:36 UTC+2)

    Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ευθύς εξ αρχής, είχε δυναμιτίσει τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος εκπαιδευτικοί φορείς είχαν αποχωρήσει.

    »Το ΠΑΣΟΚ παρέμενε διότι ήθελε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισαχθούν στη Βουλή δύο μείζονα θέματα, το θέμα της δια βίου εκπαίδευσης, και το θέμα της αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    »Εισηγήθηκα, σήμερα, και αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα, να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Θα οργανώσουμε δικό μας φόρουμ διαλόγου, στο οποίο θα καλέσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, με στόχο, να υπάρξουν σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα.

    »Η εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές, δεν μπορούν να γίνουν με τον πρόχειρο, αποσπασματικό, προαποφασισμένο, αυθαίρετο τρόπο, με τον οποίο τις προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η εκπαίδευση χρειάζεται διάλογο, διαβούλευση, χρειάζεται αποφάσεις συναινετικές. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην πλήρη απαξίωση της ιδέας του διαλόγου για τέτοια μείζονα ζητήματα», κατέληξε η κ. Δαμανάκη.

    [09] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε σήμερα (Τρίτη) διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τους πρέσβεις στην Ελλάδα του Πακιστάν, Rashed Saleem Khan, της Πορτογαλίας, Carlos Neves Ferreira και της Δανίας, Niels Henrik Sliben.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕΡΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (20:34 UTC+2)

    «Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και της κυβέρνησης της ΝΔ, κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έχει ήδη περάσει σε νέα σκληρότερη φάση, με τη στήριξη ουσιαστικά και του ΠΑΣΟΚ, που πιέζει τη ΝΔ να εφαρμόσει πιο τολμηρά τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της».

    Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχετικά με τον εργάσιμο χρόνο, το θέμα του ΟΤΕ και τις αποφάσεις στο Μπέργκεν για την ανώτατη εκπαίδευση.

    «Με 'φύλλο συκής' τον 'κοινωνικό διάλογο' και με σημαία την ανταγωνιστικότητα, η ΝΔ κατεδαφίζει ό,τι δεν πρόλαβε το ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος. Θα έρθουν ακόμη χειρότερες μέρες, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης δεν δώσουν τη δική τους απάντηση.

    »Το 'όχι' του γαλλικού λαού στο λεγόμενο 'ευρωσύνταγμα' εκφράζει τη δυνατότητα και τη δυναμική να περάσουν οι λαοί της Ευρώπης στην αντεπίθεση, σε αντίθεση με τη λογική του 'ευρωμονόδρομου'. Δείχνει ότι η απειθαρχία, η ανυπακοή στις επιλογές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων είναι και αναγκαία και απαραίτητη για το λαϊκό κίνημα.

    »Η λεγόμενη 'διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου', σημαίνει γενίκευση της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και του 8ωρου, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι αλλαγές στο χρόνο εργασίας συμβαδίζουν με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συμβαδίζει με την καθήλωση των μισθών και τη σύνδεσή τους, σε μια πορεία, με την παραγωγικότητα. Ο κανονισμός της Ε.Ε. για την εβδομάδα των 65 ωρών, ο διαχωρισμός σε ενεργό - ανενεργό χρόνο, δείχνουν που οδηγούνται τα πράγματα.

    »Ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου επιβάλλει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία αυξάνεται μόνο μέσα από την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης. »Βασική επιδίωξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι, να γίνει η εργατική δύναμη ακόμα πιο φτηνή, με την αύξηση του απλήρωτου μέρους της εργασίας, όπου ο εργαζόμενος δεν δουλεύει για την αναπαραγωγή και συντήρηση της εργατικής του δύναμης, αλλά για την αύξηση των κερδών του κεφαλαιοκράτη.

    »Οι αλλαγές στον ημερήσιο χρόνο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, στοχεύουν στο να παράγουν οι εργαζόμενοι σε πολύ λιγότερο χρόνο πολλαπλάσια αποτελέσματα εργασίας. Όσο όμως αυξάνεται στον καπιταλισμό η παραγωγικότητα, τόσο αυξάνεται η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια.

    »Η φθορά της εργατικής δύναμης συντελείται σήμερα με πιο γρήγορους και επιζήμιους ρυθμούς, εξ αιτίας της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας και της εντατικοποίησης. Αυξάνονται οι ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγική εργασία και τα αποτελέσματά της, όπως οι ψυχοσωματικές και οι μυοσκελετικές ασθένειες .

    »Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική 'Επιχειρησιακή Σύμβαση' που υπέγραψε η διοίκηση του ΟΤΕ με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και απαιτεί την ακύρωσή της.

    »Η κατάπτυστη 'Επιχειρησιακή Σύμβαση' επιφέρει:

    · Κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους.

    · Απόλυση 6000 εργαζόμενων με τη μέθοδο της 'εθελουσίας' εξόδου.

    · Επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

    »Επιδιώκεται επίσης η διάσπαση των εργαζομένων και η εξαγορά συνειδήσεων.

    »Τα μέτρα αυτά, που προωθούνται με την καθοδήγηση και τις ευλογίες της κυβέρνησης, θα οδηγήσουν σε συνθήκες πιο άγριας εκμετάλλευσης, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε εκτίναξη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού ταμείου (ΤΑΠ -ΟΤΕ), που οδηγείται σε ενοποίηση με το ΙΚΑ με όρους κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    » Έχει τεράστιες ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΠΑΣΚΕ, που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας. Η δημαγωγία, η προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν εργαζόμενο.

    »Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, γιατί συμφώνησε με την μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και οι δυνάμεις του συμμετείχαν στον «κοινωνικό διάλογο», που οδήγησε στην αντεργατική συμφωνία.

    »Το ΚΚΕ προειδοποιεί το σύνολο των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο, ότι η σύμβαση αυτή αποτελεί «πιλότο» για την επέκταση των αντιδραστικών αλλαγών. Καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να σκεφθούν πολύ σοβαρά, για τον αν πρέπει να γίνει χρήση της λεγόμενης 'εθελουσίας' εξόδου. Πάνω απ' όλα μπαίνει υπό κρίση το συμφέρον της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σε μια περίοδο που, με μοχλό τον ΟΤΕ, επιταχύνεται η αντεργατική πολιτική. Στο κέντρο της προσοχής πρέπει να είναι το συμφέρον των νέων εργαζομένων και των ερχόμενων γενεών, για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Το συμφέρον των παιδιών μας.

    »Το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική του 'καλού' καπιταλιστικού δημόσιου τομέα. Η αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις εκφράζεται με την ταυτόχρονη προβολή και υποστήριξη της πρότασης για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας. Μόνο έτσι οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

    »Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ως ένα μέτρο άμυνας από τον εκβιασμό της απόλυσης και την τρομοκρατία.

    »Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια διχασμού των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, είναι θύματα της εκμετάλλευσης και της πολιτικής που την υπηρετεί.

    »Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενιαίας δράσης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Υπογραμμίζει, ότι το θέμα είναι να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με κορυφαίο τη σταθερή δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο για όλους και για όλες, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

    »Στην πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν πάρθηκαν αποφάσεις που σηματοδοτούν:

    · Μια πρωτοφανή υποβάθμιση στην πλειονότητα των σπουδών, με τη μετατροπή τους σε άθροισμα κατακερματισμένων, ρηχών και εφήμερων μαθήσεων, που θα πιστοποιούνται και θα μοριοδοτούνται ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο απόκτησής τους (δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ, ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, 'κολέγια', σεμινάρια, επαγγελματική εμπειρία από αμειβόμενη ή εθελοντική εργασία, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ.).

    · Ενίσχυση του επιλεκτικού , ταξικού ρόλου της ανώτατης εκπαίδευσης, με τη διάσπασή της σε ακόμα περισσότερους κύκλους (σύντομος προπτυχιακός, προπτυχιακός, 'μεταπτυχιακός', διδακτορικό).

    · Ασφυκτικό καθορισμό και έλεγχο των λειτουργιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήριο το συμφέρον των μονοπωλίων. Το μέτρο της αξιολόγησης της ανώτατης εκπαίδευσης έρχεται να βαθύνει τη σχέση των ανώτατων ιδρυμάτων με το μονοπωλιακό κεφάλαιο και τις ανάγκες του. Να γίνει η ατμομηχανή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Γι' αυτό άλλωστε η Σύνοδος του Μπέργκεν ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου διευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού. Με την οικοδόμηση μιας πυραμίδας φορέων και αρχών αξιολόγησης, που στην κορυφή της θα βρίσκεται ένα ολιγάριθμο, συγκεντρωτικό και απόλυτα ελεγχόμενο από τα μονοπώλια επιτελείο ειδημόνων και εκπροσώπων του κεφαλαίου. Το επιτελείο αυτό, με γνώμονα το συμφέρον της ολιγαρχίας του πλούτου, θα καθορίζει, θα συγκεκριμενοποιεί και θα τυποποιεί τα κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Θα κρίνει τις εθνικές αρχές αξιολόγησης. Γενικότερα θα συντονίζει, θα επιθεωρεί και θα επιτηρεί όλη την πορεία προς την ευρωπαϊκή αγορά τριτοβάθμιας κατάρτισης, που εύσχημα αποκαλείται 'Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης'.

    »Στο πνεύμα των αποφάσεων του Μπέργκεν η κυβέρνηση, με την αμέριστη συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισπεύδει αυτές τις μέρες στη Βουλή τη θεσμοθέτηση της «δια βίου κατάρτισης» στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέσα από ταχύρυθμα και ευέλικτα, αρθρωτά προγράμματα. Εισάγει για πρώτη φορά την αντίληψη ενός ενιαίου συστήματος «δια βίου μάθησης», που θα γεφυρώνει και θα ενοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση με τη χαμηλότατου επιπέδου ψευτο-κατάρτιση (ΙΕΚ, ΚΕΚ, σεμινάρια) και τις εμπειρικές γνώσεις, υποσχόμενη μόρφωση και 'πανεπιστημιακά' εφόδια για όλους! Στο πλαίσιο μάλιστα αυτού του κατάφωρου ευτελισμού κάθε έννοιας εκπαίδευσης, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιτρέπει στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και μελλοντικά σε κάθε ακατάλληλο και άσχετο με την εκπαίδευση φορέα, να ιδρύει εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας, ακόμα και πανεπιστήμια.

    »Το ΚΚΕ υπογραμμίζει και πάλι: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενιαία δράση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων κατά της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής.

    »Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εγκατάλειψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων με την ενίσχυση του ΚΚΕ, και στο συνδικαλιστικό επίπεδο σε βάρος της λογικής του 'ευρωμονόδρομου' και όσων κομμάτων τον υποστηρίζουν. Σε βάρος των απόψεων που επιχειρούν τη νόθευση του ριζοσπαστισμού, με τον ισχυρισμό ότι είναι δυνατό η ΕΕ να αποκτήσει φιλολαϊκό και φιλειρηνικό πρόσωπο. Η ενότητα, συσπείρωση και συμμαχία πρέπει να ενισχυθούν στη γραμμή της γενικής αντεπίθεσης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [11] ΓΓΕ: Ο ΣΕΣΜΕ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (20:25 UTC+2)

    «Η εποχή όπου η αγορά λειτουργούσε ασύδοτη και χωρίς έλεγχο έχει παρέλθει», τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) σχετικά με την παραπομπή μελών του για παραβάσεις της νομοθεσίας.

    «Οι παραβάσεις είναι παραβάσεις. Είτε είναι μία, είτε είναι 10, είτε είναι 1.000. Και επειδή οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι αρκετές και συγκεκριμένες και έχουν ήδη δοθεί εντολές για περισσότερους ελέγχους τόσο από τα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από κλιμάκια των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καλό είναι ο ΣΕΣΜΕ να συστήσει σε όλα τα μέλη του να εφαρμόζουν με συνέπεια τη κείμενη νομοθεσία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [12] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (20:17 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στην τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε σήμερα με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Αχμέντ Ναζίφ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κάιρο, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Μοχάμεντ Αλ Μαγράμπι.

    Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της χθεσινής υπογραφής Μνημονίου Τουριστικής Συνεργασίας από τους δύο υπουργούς, σημαντικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η απόφαση για την επαναλειτουργία της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Καίρου, καθώς και η δημιουργία πλαισίου προώθησης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών.

    «Στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο διαμορφώνονται νέες θετικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη και συνεργασία. Ο τουρισμός είναι ο τομέας στον οποίο συγκεντρώνονται και διασταυρώνονται τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας. Η Αίγυπτος κάνει ένα εντυπωσιακό βήμα μπροστά με στρατηγική σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας τα όσα πλουσιοπάροχα της έχουν προσφέρει η ιστορία και η φύση. Η Ελλάδα, επίσης περνάει στον τομέα του τουρισμού, το κατώφλι μιας νέας εποχής», δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Κοινός στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου ζωτικού τουριστικού χώρου, μέσα από στον οποίο μπορούν να αναδειχθούν κοινές πολιτικές. Για το σκοπό αυτό σύντομα θα συναντηθούν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και από τις δύο χώρες, από κοινού με προγράμματα που θα εκπονήσουν οι δύο κυβερνήσεις, ώστε το περιβάλλον αυτό να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικό και για τον επενδυτικό τομέα.

    Συμβολικής αλλά και μεγάλης αξίας χαρακτήρισε ο κ.Αβραμόπουλος την απόφαση να επαναλειτουργήσει η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, που λειτουργούσε μέχρι το 1988 στο Κάιρο. «Μια ελληνική σχολή τότε, που λειτουργούσε κάτω από τις πλέον αυστηρές ποιοτικές προϋποθέσεις και που τώρα, χάρις σε ένα κοινό πρόγραμμα των δύο Κυβερνήσεων, θα δούμε να παράγει πάλι στελέχη υψηλής ποιότητας για τον ευρύτερο τουριστικό χώρο», είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου, ενώ στην Αλεξάνδρεια, όπου μετέβη, είχε συναντήσεις με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, Μοχάμεντ Ελ Μαχγκούμπ, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', καθώς και τα εκεί μέλη της ελληνικής κοινότητας.

    Τον υπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Αίγυπτο ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Αριστείδης Καλογερόπουλος Στράτη, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου, πρέσβης Διονύσης Λοδέλλα και ο Πρόεδρος του HATTA Γιάννης Ευαγγέλου.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (19:30 UTC+2)

    Η διαμόρφωση ενός πλαισίου μέτρων που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του λιμενικού συστήματος της χώρας και στην περαιτέρω βελτίωση των παρεχομένων λιμενικών υπηρεσιών αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης σύντομα θα αναπτύξει στη Βουλή τις προοπτικές εκείνες που θα εκσυγχρονίσουν το λιμενικό σύστημα της χώρας. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προωθεί ένα συνολικό σχεδιασμό της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για ανάπτυξη των λιμένων με σύγχρονες υποδομές που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις μέσα στις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς των λιμενικών υπηρεσιών, είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη έχει εξασφαλισθεί η χορήγηση δανείου 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πραγματοποίηση τέτοιων έργων.

    Πιστεύουμε, ανέφερε ο υπουργός, ότι μέσα από τον διάλογο μεταξύ όλων των παραγόντων που συνδέονται με την παροχή και τη χρήση των λιμενικών υπηρεσιών μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τους λιμένες, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους και την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να καταστήσουμε αυτούς ανταγωνιστικούς.

    Μεταξύ άλλων το σχέδιο δράσης ΥΕΝ για τον εκσυγχρονισμό του λιμενικού συστήματος στοχεύει:

    -Στη βελτίωση του συνόλου των λιμενικών υποδομών και τη σύνδεση των λιμένων για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών.

    -Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των θαλασσίων μεταφορών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με έμφαση στο τρίπτυχο ασφάλεια-ταχεία εξυπηρέτηση- χαμηλό κόστος.

    -Στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής καθώς και τη διασφάλιση της συνέχειας του εθνικού χώρου.

    -Στην αξιοποίηση γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων και προώθηση της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γεώργιος Βλάχος, οι πρώην Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και ο Γιώργος Ανωμερίτης, οι Βουλευτές Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης και ο Ιωάννης Διαμαντίδης καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

    [14] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΣΜΕ ΣΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (18:36 UTC+2)

    Τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο κατέθεσε με υπόμνημά του προς το υπουργείο Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ).

    Ειδικότερα ο ΣΕΣΜΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπορίου για την αγορά και πώληση αγροτικών, και όχι μόνο, προϊόντων, ενώ τάσσεται παράλληλα υπέρ της δημιουργίας κεντρικού διακινητή προϊόντων προκειμένου να μειωθούν τα κόστη logistics.

    Επίσης προτείνει νέο νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώνει για τις σακούλες που χρησιμοποιεί προκειμένου να σταματήσει το σχετικό κόστος του 0,3% που χρεώνεται σήμερα η λιανεμπορική επιχείρηση.

    Περαιτέρω προτείνεται η δημιουργία κέντρων αγροτικών προϊόντων σε πρωτεύουσα και περιφέρεια για να εξυγιανθούν τα κοστολογικά βάρη, καθώς και η δημιουργία κέντρων διακίνησης αγροτικών προϊόντων σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης, προτείνονται εκπαιδευτικές δράσεις, σε συνεργασία με τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, για την ενημέρωση των μελών τους περί ανταγωνισμού και την ελαχιστοποίηση του φορορολογικού κόστους και του κόστους διαφήμισης, που σήμερα είναι 21% της φορολογίας για τις διαφημιζόμενες εταιρείες και 20% το κόστος αγγελιόσημου.

    Τέλος, προτείνεται ο περιορισμός του αριθμού σούπερ μάρκετ ανά περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των υφιστάμενων καταστημάτων στις συγκεκριμένες και όμορες περιοχές αλλά και τη δυναμική κάθε περιοχής.

    Σχετικά με την παραπομπή των τριών σούπερ μάρκετ στον Εισαγγελέα για παραπλάνηση καταναλωτών, ο Σύνδεσμος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι για την περίπτωση του Ατλάντικ σημειώθηκε το φαινόμενο της διαφορετικής τιμής σε ένα μόνο προϊόν ανάμεσα σε κωδικούς 35.000 ειδών, ενώ στην αλυσίδα Carrefour οι έλεγχοι έδειξαν αντίστοιχο φαινόμενο σε δέκα προϊόντα που «καταδεικνύει το σοβαρό μέγεθος της παράβασης, που ενδεχομένως θα μπορούσε να παραπέμψει σε μεθόδευση».

    Όσον αφορά στην περίπτωση της αλυσίδας Βερόπουλοι, εναντίον της οποίας απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι πωλούσε ένα προϊόν προζυγισμένης συσκευασίας σταθερού βάρους νωπού κοτόπουλου της εταιρείας Μιμίκος με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό, ο ΣΕΣΜΕ εκφράζει επιφυλάξεις για το αν υπάρχει δόλος από την επιχείρηση, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη μέθοδος (προζυγισμένες συσκευασίες από την εταιρεία παραγωγής) ισχύει σε όλη την αγορά για προσυσκευασμένα κοτόπουλα.

    [15] Η ΤΣΕΧΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 31 Μαϊου 2005 (20:51 UTC+2)

    Δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ της Κροατίας και της Τσεχίας και η Πράγα στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Ζάγκρεμπ για ένταξη στις ευρωατλαντικές δυνάμεις. Αυτό τονίστηκε στις επαφές που είχε την Τρίτη, στην Πράγα, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, με την τσεχική ηγεσία.

    Η κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς συναντήθηκε με τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών, Σίριλ Σβόμποντα και τους προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Τσεχίας, Πάβελ Σβόμποντα και Βλάντιμιρ Λαστούβκα αντίστοιχα.

    Οι Τσέχοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Κροατίας ότι η χώρα τους στηρίζει τις προσπάθειες του Ζάγκρεμπ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας, παράλληλα, τη συμβολή της Κροατίας στην εδραίωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΗΘΟ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2005 (20:45 UTC+2)

    Στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό καθώς και στην ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειες, ώστε το συντομότερο δυνατό να διεξαχθεί ένας παραγωγικός διάλογος που να οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του το απόγευμα της Τρίτης με το βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης.

    «Εγείραμε όλα εκείνα τα θέματα τα οποία απασχολούν και είχαν ως κατάληξη τη σύνοψη στο Εθνικό Συμβούλιο», όπως είναι, μεταξύ άλλων, το θέμα των περιουσιών, των στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των εποίκων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ύστερα από την μιας ώρας συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον κ. Πρέντεργκαστ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανέφερε στον κ. Πρέντεργκαστ ότι «ο χρόνος εργάζεται εις βάρος και των δύο κοινοτήτων και της λύσης του Κυπριακού, πάνω σε αρχές που ευκολότερα θα γίνουν αποδεκτές εάν η λύση είναι σύντομα».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2005 (20:30 UTC+2)

    Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξέφρασαν την Τρίτη Ευρωβουλευτές, μέλη της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στους λιμενεργάτες Λεμεσού, τους οποίους συνάντησαν.

    Οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν το πρωί με τους εργαζόμενους του νέου λιμανιού της Λεμεσού και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα στην Γαλλία αποδεικνύει ότι όταν οι λαοί θέλουν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 31 Μαϊου 2005 (20:28 UTC+2)

    Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Κόλμπι, ο οποίος ηγείται δεκαμελούς αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών που επισκέπτονται την Κύπρο, δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτε το παράνομο στη μετάβαση Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που η αντιπροσωπεία των Αμερικανών Βουλευτών είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κόλμπι είπε ότι ήταν δικαίωμα των συναδέλφων του να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Όπως είπε, η αντιπροσωπεία είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να «εκφράσουν την εκτίμησή» τους για την υποστήριξη που έδωσε η Κύπρος στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία

    Ανέφερε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα «εξαιρετικά σχόλια» του κ. Παπαδόπουλου καθώς και τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης που να ενώνει την Κύπρο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΕΦΕΡ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 31 Μαϊου 2005 (20:12 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την παρουσία του στο Κοσσυφοπέδιο και θα παραμείνει ενεργό στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής, παρακολουθώντας παράλληλα στενά τη διαδικασία εκπλήρωσης των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την επαρχία. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, από το βήμα της συνεδρίασης του συμβουλίου της Συμμαχίας, που πραγματοποιείται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

    Ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι προτού τη διευθέτηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την περιοχή.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (20:22 UTC+2)

    Απάντηση στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Γιώργος Χατζάρας έδωσε με ανακοίνωσή του ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος. «Λυπάμαι που οι 100 συμμετοχές μου στην Α' Εθνική δεν με έχουν κάνει ακόμα παίκτη της σύμφωνα με τον πρώην προπονητή της ομάδας που κατέταξε εμένα και τους συμπαίκτες μου 2 κατηγορίες πιο κάτω. Λυπάμαι για την υπομονή που έκανα ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος, όταν και εγώ και αρκετοί συμπαίκτες μου από την αρχή της σεζόν κατ' εξακολούθηση μειωνόμασταν από τον προπονητή, αλλά το δεχόμασταν για το καλό (;) της ομάδας, ενώ τελικά βγήκε εις βάρος όλων», τονίζει στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Λυπάμαι που κάποιοι ούτε στο τέλος δεν έχουν την τιμή να αναλαμβάνουν το μερίδιο των ευθυνών τους (ποτέ δε φταίει μόνο ένας) στην αποτυχία, ενώ στην πρόσκαιρη επιτυχία ήταν οι πρωτομάστορες και οι ήρωες που αναλάμβαναν τον ετοιμοθάνατο ασθενή. Φτάνει πια το παραμύθι με το υλικό. Η ομάδα του Αρη έχει και έμπειρους και ταλαντούχους, αλλά σαφώς και άπειρους παίκτες. Δουλειά του προπονητή νομίζω ότι είναι η αξιοποίηση και το δέσιμό τους και αυτό προφανώς πια δεν έγινε. Τα αποτελέσματα το δείχνουν. Και απλοϊκά αναρωτιέμαι: Πώς να μείνει μια ομάδα στην κατηγορία όταν πρώτος ο προπονητής δεν την πιστεύει! Κλείνοντας να πω ότι επειδή δεν υπήρξα ευθυνόφοβος ποτέ, αναλαμβάνω και εγώ από τη μεριά μου το μερίδιο που μου αντιστοιχεί και λυπάμαι βαθιά και ειλικρινά για τη δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει και για την πίκρα που έχουμε προκαλέσει στους αληθινούς φίλους του Αρη».

    [21] ΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (20:03 UTC+2)

    Δεκτή έγινε πρόταση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της «ΟΠΑΠ Α.Ε.» για τη σταδιακή εισαγωγή αγώνων, ελληνικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου, στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα», από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2005-06, σε πρώτη φάση, σε συνδυασμό με αγώνες ξένων πρωταθλημάτων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, που έγινε στον Υφυπουργό, μετά το πέρας της Γ.Σ., για το ποια θα είναι η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και τι εννοεί με τη σταδιακή εισαγωγή τους, ο κ. Ορφανός απάντησε: "Στο ξεκίνημα, θα είναι ένας ελληνικός αγώνας στην τριάδα ή στην τετράδα". Σε ερώτηση αν θα έχουν οι ομάδες, για αυτή τη συμμετοχή τους, οικονομικό όφελος, ο Υφυπουργός απάντησε: "Από την παρουσία τους δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα. Αν κριθεί ότι συνεισφέρουν, με τη συμμετοχή τους και το επενδυτικό προϊόν αποδειχθεί ότι γίνεται καλύτερο, είναι ενδεχόμενο η ΟΠΑΠ Α.Ε., να κάνει μία συμφωνία στο πλαίσιο της χορηγίας, που ήδη δίδεται και να υπάρξει αύξηση σε αυτήν".

    Η δεύτερη πρόταση του κ. Ορφανού, για την οποία θα υπάρξει μελέτη, ήταν: «Θέλω να θέσω υπ' όψιν της Συνελεύσεως, ότι από τη δική μας πλευρά, έρχεται ως πρόταση, η μελέτη για την πλήρη ανάληψη, από την ίδια την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» του Στοιχήματος, μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης, τον Ιανουάριο του 2007».

    Την πρόταση του να συμπεριληφθούν ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα, ο κ. Ορφανός αιτιολόγησε ως εξής:

    1)Η χρονιά που πέρασε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ήταν καρποφόρα. Η αντιμετώπιση της βίας, μετά την ψήφιση του νόμου 3262/2004, είχε ορατά αποτελέσματα. Σ' ένα σύνολο 240 αγώνων του πρωταθλήματος Α' Εθνικής και ισάριθμους της Β' Εθνικής, δηλαδή σε σύνολο 480 αγώνων , θυμόμαστε μόνο τρεις (για επεισόδια). Και αυτό είναι πρόοδος. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε στο τέρμα της διαδρομής.

    2)Η εφαρμογή μεθόδων αντιντόπινγκ, όχι μόνο στα ούρα αλλά και στο αίμα, που προβλέπεται από την Υπουργική απόφαση και οι έκτακτοι έλεγχοι είναι ένα στοιχείο, που έρχεται να βάλει την εικόνα του Αθλητισμού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε διαφορετική διάσταση.

    3) Ένα άλλο στοιχείο, αφορά την Αθλητική Δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά φέτος, από την 1η Δεκεμβρίου, μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων, είναι τακτικοί δικαστές.

    Είχαμε λοιπόν τιμωρίες μεγάλων ομάδων, με τον ίδιο τρόπο, και αυτό συνεισέφερε στο να έχουμε ένα Πρωτάθλημα περισσότερο ανταγωνιστικό και πιο αξιόπιστο, που κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, τόσο στην Α' Εθνική, όσο και της Β' Εθνικής.

    4)Τέταρτο στοιχείο είναι το οικονομικό των ΠΑΕ. Μετά την ψήφιση του Νόμου, που προανέφερα, μπήκαν σε μια σειρά.

    Υπάρχει διαρκής έλεγχος για όλες τις εταιρείες, που για οφειλές τους συνεβλήθησαν με το Δημόσιο ή και με το ΙΚΑ και το ίδιο γίνεται για χρέη προς τρίτους.

    Έτσι, τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπεται από τη Νομοθεσία, θα γίνει ο έλεγχος των μετοχικών κεφαλαίων, αλλά και των χρεών, ώστε να διαπιστωθεί από την πλευρά της Πολιτείας, ποιοι είναι εκείνοι, που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις για το επόμενο Πρωτάθλημα.

    Ο κ. Ορφανός, κατά τον χαιρετισμό, που απηύθυνε στην 5η Ετήσια Γενική Συνέλευση της «ΟΠΑΠ Α.Ε.», είπε: "Για το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, σε σχέση με το 2003, κατά 35,79% και τα κέρδη, πριν τους φόρους αυξήθηκαν σε ποσοστό 93,11%, δηλαδή από 381 εκατ. ευρώ το 2003, σε 736 εκατ. ευρώ το 2004, θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Συνεργάζονται αρμονικά για να προχωρήσει η εταιρεία στους στόχους, τους οποίους έχει θέσει. Επίσης, να συγχαρώ τους εταίρους, τους πράκτορες, οι οποίοι με τη δική τους σταθερή προσπάθεια, προσελκύουν τους πελάτες και οδηγούν σε αυτά τα θαυμάσια αποτελέσματα. Συγχαρητήρια για τη γενικότερη συνεργασία.

    Ως Υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα Αθλητισμού, που έχει ανατεθεί σε μένα η εποπτεία της εταιρείας για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της, χαίρομαι διπλά, γιατί συνεχίζει να εκδηλώνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά, το ζωηρό ενδιαφέρον της για τον ευρύτερο χώρο του Αθλητισμού και του ποδοσφαίρου ειδικότερα, μέσα από το θεσμό των χορηγιών, και στο πλαίσιο πάντα που ο νόμος και το καταστατικό της ορίζουν.

    Επίσης, διότι η διοίκηση παρεμβαίνει σε αμιγώς κοινωνικούς σκοπούς δείχνοντας το βαθμό της ευθύνης της, έναντι του κοινωνικού συνόλου".

    [22] Ο ΣΤΟΪΚΟ ΜΛΑΝΤΕΝΟΦ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (17:50 UTC+2)

    Ο Στόικο Μλαντένοφ είναι ο νέος προπονητής της Καλλιθέας. Ο 48χρονος Βούλγαρος τεχνικός υπέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 έτη. Πρόκειται για έναν από τους πιο διακεκριμένους προπονητές στη χώρα του με τίτλους πρωταθλημάτων και κυπέλλων, ενώ και ως ποδοσφαιριστής είχε πολλές διεθνείς διακρίσεις.

    «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ήρθε στην ομάδα ένας τέτοιος προπονητής. Πιστεύουμε ότι η φιλοδοξία του και οι γνώσεις του θα μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο μας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νίκος Σαλευρής.

    Ο νέος προπονητής, γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1957. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Ποδοσφαίρου της Βουλγαρίας και γνωρίζει Πορτογαλικά και Ρωσικά.

    Ως παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπερόες Ζαβόρα, με την οποία αγωνίστηκε από το 1975 έως το 1979. Στη Βουλγαρία είχε 245 συμμετοχές και 130 γκολ και στην Πορτογαλία 130 συμμετοχές και 72 γκολ. Ο Μλαντένοφ φόρεσε 65 φορές τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του πετυχαίνοντας 28 τέρματα. Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ το 1978, καλύτερος παίκτης το 1982, ενώ κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα.

    [23] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (17:27 UTC+2)

    Οι πολύ καλές εμφανίσεις των Εθνικών ομάδων γυναικών μπιτς βόλεϊ στα δύο πρώτα τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί 2005, έφεραν τις δύο ελληνικές ομάδες στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

    Μετά την παρουσία τους στα τουρνουά της Κίνας και της Ιαπωνίας, το δίδυμο των Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη βρίσκεται στην 5η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 400 βαθμούς. Λίγο πιο κάτω, στην 8η θέση είναι οι Μαρία Τσιαρτσιάνη και η Θάλεια Κουτρουμανίδου με 320 βαθμούς. Στην Κίνα, οι Καραντάσιου / Αρβανίτη πήραν την 7η θέση και οι Τσιαρτσιάνη / Κουτρουμανίδου την 17η. Αντίστοιχα, στην Ιαπωνία, οι Καραντάσιου / Αρβανίτη ήταν 7ες και οι Τσιαρτσιάνη / Κουτρουμανίδου 5ες.

    Στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται τρεις ομάδες από τη Βραζιλία. Στην κορυφή βρίσκονται οι Φράνκα / Φελιζμπέρτα (760 βαθμούς) και ακολουθούν οι Άνα Πάουλα / Σαϊλίν (720 βαθμούς) και οι Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (680 βαθμούς).

    [24] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ

    Μόσχα, 31 Μαϊου 2005 (18:48 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας των πετρελαίων Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για φοροδιαφυγή και απάτη, δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι είναι αθώος και ότι η τύχη του αποφασίστηκε στο Κρεμλίνο.

    "Το ξέρω ότι η καταδίκη μου αποφασίστηκε στο Κρεμλίνο", σημειώνει ο Χοντορκόφσκι σε κείμενο που αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου από τον Άντον Ντρελ, έναν εκ των συνηγόρων του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ορισμένοι εκπρόσωποι του περίγυρου του προέδρου επέμειναν ότι μόνον η αθώωση θα μπορούσε να κάνει την κοινωνία να εμπιστευτεί την εξουσία. Άλλοι έκριναν ότι όφειλα να μπω στη φυλακή για καιρό. Για να μου στερήσουν κάθε ικανότητα να αγωνιστώ για την ελευθερία. Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώτους και να πω στους άλλους ότι δεν κέρδισαν", συνεχίζει ο Χοντορκόφσκι.

    Ο πρώην διευθυντής του πετρελαϊκού ομίλου Yukos ανακοίνωσε ότι κατά την παραμονή του στη φυλακή προτίθεται να ιδρύσει πολλά φιλανθρωπικά ταμεία και κυρίως μια οργάνωση υποστήριξης των κρατουμένων και οργανισμούς για τη στήριξη της ποίησης και της φιλοσοφίας.

    [25] ΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ MSF ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Χάγη, 31 Μαϊου 2005 (18:06 UTC+2)

    Eνας ακόμη ολλανδός εργαζόμενος στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) συνελήφθη στο Σουδαν, δήλωσε εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

    Ο Βίνσεντ Χεντ, περιφερειακός συντονιστής της MSF στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, ανακρίθηκε το πρωί από τις σουδανικές αρχές στην πόλη Νιάλα, νότια του Νταρφούρ, είπε ο εκπρόσωπος στο Ρόυτερς.

    Δεν έχει διευκρινιστεί αν απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για τα ίδια αδικήματα, με τον επικεφαλής της οργάνωσης στην αφρικανική χώρα Πολ Φόρεμαν, ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε την Δευτέρα ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης.

    Ο Φόρεμαν κατηγορείται επειδή η MSF είχε δημοσιεύσει τον Μάρτιο μία έκθεση για εκατοντάδες βιασμούς στην περιοχή του Νταρφούρ σε διάστημα τεσσεράμισι μηνών και η ποινή αν καταδικαστεί είναι τρία χρόνια και ισόβια απέλαση από την χώρα.

    [26] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΧΟΝΤΟΡΚΟΦΣΚΙ

    Μόσχα, 31 Μαϊου 2005 (17:53 UTC+2)

    Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι θα αντιμετωπίσει σύντομα νέες κατηγορίες, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα μετά την καταδίκη του ρώσου πρώην μεγιστάνα των πετρελαίων σε κάθειρξη εννέα ετών για φοροδιαφυγή και απάτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Μόλις ετοιμαστούν οι επίσημες κατηγορίες, θα παρουσιαστούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Υπάρχουν και άλλα εγκλήματα που δεν αναφέρθηκαν σ' αυτή τη δίκη", πρόσθεσε χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του φιλελεύθερου κόμματος "Ένωση των Δυνάμεων της Δεξιάς" (SPS), τον Νικίτα Μπέλιχ, η καταδίκη του Χοντορκόφσκι "έχει πολιτικά κίνητρα". "Είναι ένα κλασικό παράδειγμα επιλεκτικής χρήσης της νομοθεσίας, ενός μηχανισμού που επιτρέπει την άσκηση πίεσης επί της κοινωνίας των πολιτών, και αυτό θα πλήξει σκληρά τη φήμη του ρωσικού κράτους", δήλωσε ο Μπέλιχ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΟΥΣΕΛ ΓΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Βιέννη, 31 Μαϊου 2005 (17:48 UTC+2)

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ δήλωσε ότι θα καταβάλει νέες προσπάθειες για τη διενέργεια πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα μετά το γαλλικό "όχι" και τόνισε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διακυβερνητική διάσκεψη που θα εξασφαλίσει τη νομική βάση για κάτι τέτοιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Σιούσελ σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και 17 Ιουνίου.

    Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε την ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης μετά το "όχι" των Γάλλων κατά το προχθεσινό δημοψήφισμα. Στη Δανία θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στις 27 Σεπτεμβρίου.

    [28] ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΑΓΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (20:10 UTC+2)

    Το 8ο Φεστιβάλ Φαγητού «Food for Good» διοργανώνουν την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουνίου, από τις 8.30 μ.μ., στην πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά, οι σύλλογοι και οι ενώσεις των ξένων και εθνικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ένωσης Αλλοδαπών και λοιπών Εθνοτήτων Γυναικών Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.

    Το εισιτήριο για τον απολαυστικό γαστρονομικό γύρο του κόσμου θα κοστίζει φέτος 8 ευρώ και ο κάτοχός του θα δικαιούται μία στάση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της επιλογής του. Ένα κουπόνι αξίας 2 ευρώ θα είναι το αντίτιμο της δροσερής στάσης στο μπαρ για δύο ποτά.

    Το καθιερωμένο φολκλορικό πρόγραμμα που συνοδεύει τα παραδοσιακά εδέσματα από όλον τον κόσμο φέτος θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και θα περιλαμβάνει μουσική, χορούς και τραγούδια από τα μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

    Τα έσοδα της φετινής διοργάνωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Καλαμαριάς, στην Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και στο πανελλήνιο φιλανθρωπικό σωματείο «Άρτος - Δράση».

    [29] «ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ» - ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (16:28 UTC+2)

    Ο φωτογράφος Βασίλης Συκάς μετά τα «Ζαγοροχώρια» επανέρχεται με ένα ακόμη λεύκωμα που βραβεύτηκε με το αργυρό μετάλλιο εκτύπωσης 2005 από τον Σύνδεσμο Εκτυπωτών Ελλάδας (ΣΕΜΕΕ), με θέμα τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου την Βάλια Κάλντα.

    «Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά δουλεμένη με μεγάλη αγάπη και υπομονή καθώς ο φωτογράφος χρειάστηκε να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα στα μονοπάτια του Δρυμού με σκοπό να ανακαλύψει κάθε τι που θα κέντριζε το ενδιαφέρον, τόσο το δικό του όσο και του αναγνώστη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [30] "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (13:27 UTC+2)

    Με μουσική, θέατρο και εικαστικά υποδέχεται και το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Πυλαίας, ο οποίος διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του "Καλλιτεχνικού Ιουνίου". Οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο ανοιχτό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Πέτρινο Σχολείο" και στο φουαγιέ του ίδιου χώρου, αρχίζουν την Τετάρτη 1η Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα.

    Η αυλαία του "Καλλιτεχνικού Ιουνίου" θα ανοίξει με την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου. Αντίστοιχα, η πρεμιέρα των θεατρικών εκδηλώσεων θα γίνει στις 3 Ιουνίου με την παράσταση "Μαίρη Πόπινς" που ανεβάζουν τα παιδιά του 2ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας στο ανοιχτό θέατρο του δήμου.

    Εκτός από το θέατρο και μουσική ο "Καλλιτεχνικός Ιούνιος" περιλαμβάνει και εικαστικές δημιουργίες με εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας που θα παρουσιαστούν στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου.

    [31] "ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1927-2002"

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2005 (13:10 UTC+2)

    Έκθεση με θέμα «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927-2002)» συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, από 1η Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Στουτγάρδης, και το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση διεθνούς νέας αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη το 1927 με την επιμέλεια του διάσημου αρχιτέκτονα Ludwig Hilberselmer. Η έκθεση αυτή, η πρώτη που είχε σαν στόχο την προβολή του μοντέρνου κινήματος, περιλάμβανε σχεδιαστικές προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής, των οποίων οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει σε φωτογραφικούς πίνακες και μακέτες, περίπου 110 σχέδια, σχεδόν 50 αρχιτεκτόνων, ενώ στη Θεσσαλονίκη εμπλουτίζεται με ένα τμήμα του ελληνικού μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του 1930. Πρωτότυπα σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα εννέα πολύ γνωστών έργων αρχιτεκτόνων. Το εκθεσιακό υλικό του ελληνικού τμήματος προέρχεται από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, παρουσία της επιμελήτριας της έκθεσης Karin Kirsch.

    [32] 5o ECOCINEMA ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2005 (11:16 UTC+2)

    Σαράντα χώρες με περίπου 100 ταινίες, με μεγάλη ποικιλία θεμάτων (κοινωνικές, ενημερωτικές, λυρικές, για παιδιά) θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema, που θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά, από τις 2 έως τις 7 Ιουνίου, στον πολυχώρο πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ», στο Βοτανικό.

    Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, όπως οι Werner Herzog, Eric Rohmer και Παντελής Βούλγαρης.

    Στόχος του ECOCINEMA είναι μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα (μυθοπλασία, ντοκυμαντέρ, μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια και μικτές τεχνικές) να περάσει μηνύματα για καλύτερο περιβάλλον, για συλλογικότητα, για συνεργασίες μεταξύ των λαών και των πολιτισμών.

    Ακόμη, το φεστιβάλ αποτελεί και ένα διαρκές φόρουμ διαλόγου πάνω στα κρίσιμα προβλήματα του καιρού μας με φορείς και οργανώσεις από το χώρο του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει, για παράδειγμα, η συμμετοχή της GREENPEACE και η συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), την Ελληνική Εταιρεία Σκηνοθετών κ.ά με την οποία θα οργανωθεί ειδικό πρόγραμμα για τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης.

    Τέλος καθώς η φετινή διοργάνωση του ECOCINEMA συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου προβλέπονται ειδικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα για νέους και παιδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 31 May 2005 - 18:14:03 UTC