Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  • [05] ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΥΨΩ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ &
  • [07] ΥΠ.ΑΝ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΤΩ ΕΣΤΙΩΝ "ΤΕΚΑ"
  • [08] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
  • [09] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 8 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • [10] ΟΜΕ-ΟΤΕ: ΘΕΜΑ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ
  • [11] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [12] Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ
  • [13] ΤΑΛΑΤ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [14] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [15] Ο ΦΙΝΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [16] ΕΞΩΔΙΚΟ ΦΟΥΤΣΙΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [17] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΠΑΜΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [18] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΙ ΚΙΟΣΣΗ
  • [19] Ο ΣΤ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ
  • [20] ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΡΟΥΣΤΟΥ
  • [21] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ
  • [23] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [24] ΕΣΘΟΝΙΑ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [25] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΝ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [26] 10η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ
  • [27] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • [28] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΓΙΑ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

  • [01] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Από 29 Μαΐου και επί 4 συνεχείς Κυριακές, διεξάγονται στον Λίβανο οι πρώτες εκλογές μετά την απόσυρση των στρατευμάτων της Συρίας.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, θα βρίσκεται στο Νότιο Λίβανο στις 4 και 5 Ιουνίου για τη διεξαγωγή των εκλογών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή λόγω της κυριαρχίας της Hezbollah και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

    Την προηγούμενη Κυριακή, οι εκλογές έγιναν στη Βηρυτό όπου έφερε σαρωτική νίκη ο συνδυασμός του Saad Hariri, υιού του δολοφονηθέντος τέως πρωθυπουργού. Στις επόμενες Κυριακές οι εκλογές θα γίνουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

    Η ευρωβουλευτής με την ευκαιρία αυτή δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Λίβανο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως την απαρχή μιας νέας περιόδου εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας.

    Με αυτή την αποστολή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να τονίσει την επιθυμία του για πολιτικό διάλογο με τις αρχές και τους κυριότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Απόστολος Σταύρου, επ` ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η διατήρηση, η προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών. Η περιφρούρηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

    »Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. που εισηγήθηκε και τη δημιουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα εισηγείται νομοθετικά μέτρα διατομεακού χαρακτήρα, με στόχο την διασφάλιση της ορθολογικής χρησιμοποίησης των φυσικών πόρων».

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τον κ. Πρέντεργκαστ πως είναι πάντα έτοιμος να συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πλέον νέους μοχλούς για την διαδικασία επίλυσης.

    Αναλυτικότερα, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:

    «Είχα την ευκαιρία, να συναντηθώ με τον κ. K. Prendergast, ο οποίος κάνει μια, θα έλεγα, διερευνητική προσπάθεια γύρω από το θέμα του κυπριακού.

    »Τονίσαμε, ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, και βεβαίως, να αξιοποιήσει τη σημαντική νέα κατάσταση που υπάρχει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι, δηλαδή, η Κύπρος είναι μέλος, ότι η Τουρκία έχει μπροστά της μια πορεία ευρωπαϊκή, και ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ έχει νέους μοχλούς για να μπορεί να διασφαλίσει μια δίκαιη λύση.

    »Είχε την ευγένεια να με ενημερώσει για τα θέματα των συναντήσεών του, και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και βεβαίως, τώρα, θα πάει προς την Τουρκία».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αισιόδοξος, πώς τον είδατε; Είναι αισιόδοξος, ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών για εξεύρεση λύσης;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση. Νομίζω ότι, δεν πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κλίμα πολύ μεγάλης αισιοδοξίας, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να πάρουμε πρωτοβουλίες. Και έχω τονίσει, και προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να περιμένει, δεν μπορεί απλώς να παρατηρεί, πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες.

    Χωρίς πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ούτε θα δούμε μια σύντομη λύση του Κυπριακού. Γι' αυτό, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, προγραμματισμό, και στόχευση.

    [04] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, μετέβη σήμερα (Παρασκευή) στο Νομό Μεσσηνίας συνοδευόμενος από τους Γενικούς Διευθυντές του ΥΠ.ΠΟ., Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρο Κολώνα, Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Βασίλη Χανδακά και το Διευθυντή Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, Νικόλαο Μίνω.

    Στη διάρκεια της περιοδείας του, ο κ. Τατούλης επισκέφθηκε σειρά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και Μουσεία, όπως τους Θολωτούς Τάφους στην Περιστεριά, το Μουσείο Χώρας Τριφυλίας και το Ανάκτορο του Νέστορα, το Κάστρο και το Μουσείο της Πύλου, το Κάστρο της Μεθώνης, το Κάστρο της Κορώνης, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας και την Αρχαία Μεσσήνη.

    Κατά την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Τριφυλίας, ο κ. Τατούλης ξεναγήθηκε στις αίθουσες όπου παρουσιάζονται τα πλούσια εκθέματα της Μυκηναϊκής Περιόδου, τα οποία προέρχονται από τους Θολωτούς Τάφους της Περιστεριάς και το Ανάκτορο του Νέστορα στον Εγκλιανό, καθώς και από άλλα Νεκροταφεία της περιοχής. Ακολούθως, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μαζί με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το καλύτερα διατηρούμενο Ανάκτορο της Μυκηναϊκής Εποχής, το οποίο ταυτίζεται με το Ανάκτορο του Νέστορα. Ο κ. Τατούλης έδωσε οδηγίες στους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που διαπίστωσε στους χώρους αυτούς, τα οποία αφορούν κυρίως σε στερεώσεις μνημείων.

    Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το Μουσείο της Πύλου, στο οποίο εκτίθενται σημαντικά αντικείμενα της Προϊστορικής, της Κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου. Ο κ. Τατούλης έδωσε οδηγίες στον καθ' ύλην αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΟ να μεριμνήσει για τα θέματα των χώρων υποδοχής του Μουσείου (εκδοτήρια, κυλικείο κλπ.) και για τον εκσυγχρονισμό της έκθεσης. Κατόπιν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Νιόκαστρο, όπου στους Στρατώνες του Μαιζώνος, στεγάζεται η συλλογή του Ρενέ Πιγιό, η οποία αποτελείται από μοναδικές γκραβούρες με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση, τοπία και μνημεία. Ο κ. Τατούλης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και μετά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης, όπου γίνονται αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε σχετικά με τις εργασίες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πυλίας τον κ. Νικόλαο Ζία και τους αρμόδιους μηχανικούς.

    Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Κάστρο της Μεθώνης, όπου ο κ. Τατούλης ενημερώθηκε σχετικά με το έργο της Επιτροπής Ανάδειξης των Μνημείων της Πυλίας και αμέσως μετά, στο Κάστρο της Κορώνης, όπου κι εκεί ενημερώθηκε για τα στατικά προβλήματα που έχει το Κάστρο και για το έργο της ανωτέρω Επιτροπής.

    Μετά την Κορώνη, σειρά είχε η πόλη της Καλαμάτας. Ο υφυπουργός Πολιτισμού μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκαν από τη Διευθύντρια της Ζ΄ ΕΠΚΑ κ. Ξ. Αραπογιάννη στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και μετά, στην πρώην Παλιά Δημοτική Αγορά της Καλαμάτας, όπου θα στεγαστεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

    Ο κ. Τατούλης έδωσε σαφείς οδηγίες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο χώρο, έως και το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να οργανωθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου. Ο υφυπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε επίσης για τα προβλήματα που παρουσιάζει το Κάστρο της Καλαμάτας.

    Η περιοδεία στα μνημεία της δυτικής Μεσσηνίας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και την εκεί ξενάγηση από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Πέτρο Θέμελη.

    [05] ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΥΨΩ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι σήμερα (Παρασκευή), έγινε στο Γ.Ε.Ν. η παραλαβή του ερευνητικού προγράμματος «ΚΑΛΥΨΩ» από το Πολεμικό Ναυτικό.

    Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για λογαριασμό του Π.Ν.

    Το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΩ» συνίσταται σε ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό περιβάλλον για τον υπολογισμό και την γραφική απεικόνιση της πιθανότητας εντοπισμού υποβρυχίων στόχων. Η πιθανότητα εντοπισμού υπολογίζεται με την επίλυση του προβλήματος ακουστικής διάδοσης λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και τα χαρακτηριστικά του συστήματος εντοπισμού και του στόχου, καθώς και τις φυσικές ιδιότητες του θαλασσίου περιβάλλοντος.

    [06] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ & ΕΙΡΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Στις 8 Ιουνίου πραγματοποιείται η τελετή έναρξης του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Μαρκετινγκ και Ανάπτυξης με θέμα, «Η συνεισφορά του Μαρκτινγκ στην ευημερία και ειρήνη», το οποίο διοργανώνεται από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και την αντίστοιχη Επιστημονική Ένωση.

    Το συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο, θεωρείται έγκυρο, με απήχηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι ο αριθμό των συμμετεχόντων φθάνει στους 200, οι οποίος και θα παρουσιάσουν εργασίες με επιστημονικό και γενικότερο ενδιαφέρον.

    Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιούνται από τις 9 έως και τις 11 Ιουνίου 2005, στις αίθουσες συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, ενώ επισημαίνεται ότι στην τελετή έναρξης εκτός από τους συνέδρους έχουν προσκληθεί επαγγελματικοί, παραγωγικοί φορείς, αρχές και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

    [07] ΥΠ.ΑΝ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΤΩ ΕΣΤΙΩΝ "ΤΕΚΑ"

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης πληροφορήθηκε από την ΤΕΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάκλησης συνολικά 82 τεμαχίων κεραμικών πλατώ εστιών.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συγχαίρει δημόσια τη συγκεκριμένη εταιρία, για την πολύ καλή συνεργασία και τη διάθεσή της να εφαρμόσει κατά τα γράμμα τις υποδείξεις των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ελαττωματικό εξάρτημα που προμηθεύτηκε η παραγωγός "Teka" στο εργοστάσιό της στη Γερμανία, δεν εξασφαλίζει την απόλυτη και σταθερή συγκόλληση του κεραμικού κρυστάλλου με την μεταλλική βάση των ηλεκτρικών εστιών και ως εκ τούτου υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί από αυτήν και ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικά καλώδια.

    Με βάση τη σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΥΠ.ΑΝ, το πρόβλημα αφορά μέχρι συνολικά 82 τεμάχια κεραμικών πλατώ εστιών μπιζουτέ τύπων, που δεν έχουν χειριστήριο αλλά συνδέονται με εντοιχιζόμενες κουζίνες ?Teka? κάτω του πάγκου. Τα 82 αυτά τεμάχια φέρεται ότι έχουν διατεθεί στην Ελληνική Αγορά μεταξύ 16/1/04 & 25/05/05.

    Οι τύποι των κεραμικών πλατω εστιών είναι οι εξής:

    Η.186 - GK-60.1 Κωδ.Εργοστ.(077365) Ημερ.Παραγωγής FD841111(11/11/04)gFD850420(20/04/05)

    H.188 - GK-60 Z2 «« «« (077366) «« «« FD841116 (16/11/04)gFD850421(21/04/05)

    H.189 - GK 60ZB «« «« (077368) «« «« FD850208 (08/02/05)gFD850422(22/05/05)

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΥΠ.ΑΝ η εταιρία προτίθεται να προχωρήσει στην αντικατάσταση των κεραμικών πλατώ εστιών που θα εντοπισθούν με το συγκεκριμένο πρόβλημα, μετά από εξέταση της κάθε μονάδος.

    Παρακαλούνται όσοι έχουν αγοράσει ένα πλατώ εστιών από τους ανωτέρω τύπους στο χρονικό διάστημα από 16/11/04 μέχρι 25/05/05 να μην το χρησιμοποιούν και να επικοινωνήσουν επειγόντως με τα τηλέφωνα της ΤΕΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.: 210 - 9760283 & 210 - 9712514, ώστε να κλείσουν ραντεβού για έλεγχο του πλατώ εστιών στον τόπο, που αυτό είναι εγκαταστημένο.

    [08] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ασκεί πίεση για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος στις τράπεζες, "όχι μόνο επειδή υπάρχει πρόβλημα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά γιατί θέλει να δείχνει ότι παίρνει δήθεν πολιτικές πρωτοβουλίες, και γιατί θέλει να προκαλέσει, έμμεσα, μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, και βέβαια, στα δικαιώματα των ασφαλισμένων, όχι μόνον του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά κυρίως, του ιδιωτικού τομέα", διατύπωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνάντησης με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ.

    Το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, θέλει την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3029/2002, να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του ΙΚΑ και να μη μετακυλύονται βάρη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως διευκρίνισε, "θέλουμε, κάθε λύση, να είναι μελετημένη με επιστημονική σοβαρότητα και με αναλογιστικές μελέτες. Θέλουμε, η λύση να είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες και όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, όπως ακριβώς και η ΟΤΟΕ. Και βεβαίως, θέλουμε να γίνεται απολύτως σεβαστή η συλλογική αυτονομία. Εκεί όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εκεί όπου υπάρχουν επικουρικά ταμεία εγγυημένα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Σύνταγμα απαγορεύει την μονομερή νομοθετική επέμβαση".

    Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή νομοθετική επέμβαση, η οποία, επιπλέον, μπορεί να έχει πρόβλημα κοινοτικότητας, γιατί μπορεί να συνιστά έμμεση κρατική επιχορήγηση προς τις τράπεζες, οι οποίες, βεβαίως, έχουν τη δική τους οικονομική δυναμική και τη δική τους κερδοφορία. Άρα, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως σαφής. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες της ΟΤΟΕ, καθώς και την πεποίθηση ότι το ζήτημα μπορεί και πρέπει να λυθεί μέσα στις αρχές που «ανέφερα προηγουμένως.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση θέλει να "βάλει χέρι" στα δικαιώματα των ασφαλισμένων στις τράπεζες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, "η κυβέρνηση, εάν μεν σκέπτεται να μετακυλήσει τα βάρη στο ΙΚΑ, κλονίζει την βιωσιμότητα του ΙΚΑ, και μετακυλύει τα βάρη σε ασφαλισμένους, άσχετους με το ζήτημα των τραπεζών. Εάν θέλει να κατασκευάσει μία τεχνητή «λευκή τρύπα» για να διευκολυνθεί στα δημοσιονομικά της προβλήματα, αυτό δεν μπορεί να το κάνει σε βάρος της συλλογικής αυτονομίας και σε βάρος των υφισταμένων ταμείων και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

    [09] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 8 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Μέχρι και οκτώ φορές ακριβότερα φθάνουν στον καταναλωτή τα αγροτικά προϊόντα, σε σχέση με τις τιμές που πουλά ο παραγωγός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε ομάδα εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχει περιθώριο ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ φθηνότερα τα τρόφιμα και ταυτόχρονα ο παραγωγός να εισπράττει μεγαλύτερο εισόδημα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2004 και το πρώτο τετράμηνο του 2005:

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ

    ΕΙΔΟΣ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

    (ΕΥΡΩ/ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    (ΕΥΡΩ / ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΔΙΑΦΟΡΑ %

    Πατάτες 0,09 0,32 355

    Ντομάτες 0,50 1,42 184

    Πιπεριές 0,88 2,00 127

    Αγγούρια 0,4 1,27 317

    Μελιτζάνες 1,63 2,16 32

    Ελαιόλαδο 2,50 4,87 95

    Μαλακό σιτάρι 0,14 (αλεύρι - απώλεια 20%) 1,20 860

    Σκληρό σιτάρι 0,14 (αλεύρι - απώλεια 20%) 0,96 700

    Ρύζι 0,19 1 530

    Γάλα αιγοπρόβειο 0,70 3 430

    Γάλα αγελαδινό (λίπος 3,8%) 0,38 1,50 400

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, "η τελευταία χρονική περίοδος αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους Έλληνες αγρότες. Σε πολλά προϊόντα παρατηρείται δυσκολία στην απορρόφηση, ενώ οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός είναι αρκετά χαμηλότερες από εκείνες που εισέπραττε τα τελευταία έτη.

    Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε σχετική ομάδα εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ειδικά για τα οπωροκηπευτικά η τιμή παραγωγού είναι έως και πέντε φορές χαμηλότερη από την τιμή του λιανικού εμπορίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις πολλαπλές επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία μετάβασης στον τελικό καταναλωτή και το ακαθάριστο κέρδος του παραγωγού αντιπροσωπεύει μία χαμηλή αμοιβή που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα παρατηρούνται δύο βασικές στρεβλώσεις που είναι οι

    χαμηλές τιμές και εν γένει χαμηλό εισόδημα για τον παραγωγό και η μεγάλη επιβάρυνση της τιμής από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμίχας και οι δύο αυτές στρεβλώσεις οφείλονται σε δομικά προβλήματα του ελληνικού αγροτικού τομέα και του συστήματος διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, και όχι μόνον.

    [10] ΟΜΕ-ΟΤΕ: ΘΕΜΑ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Θέμα κολοσσιαίων διαστάσεων χαρακτηρίζει η ΟΜΕ-ΟΤΕ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και αναπτύσσει τις θέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε 12σέλιδη ανακοίνωση που γνωστοποιήθηκε σήμερα.

    Στην ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ΟΤΕ,

    υπεραμύνεται των χειρισμών που έκανε, καθώς, όπως τονίζει, "από τις βίαιες απολύσεις πήγαμε σε εθελουσία έξοδο", διασφαλίστηκε η κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, η ΟΜΕ-ΟΤΕ υποστηρίζει ότι το καθεστώς που θα ισχύσει, δεν διαφέρει από αυτό που ισχύει σήμερα και προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού.

    Η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ αφήνει αιχμές ενάντια στα μέσα ενημέρωσης για το θόρυβο που δημιουργήθηκε, απορρίπτει τις "θεωρίες των «ρετιρέ», των υψηλόμισθων και υψηλοσυνταξιούχων που θα πάρουν και ένα τσουβάλι λίρες" και παραθέτει στοιχεία, που κατά τη γνώμη της, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των χειρισμών της στις διαπραγματεύσεις.

    Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφέρει ότι κατάφερε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το θέμα των απολύσεων να μην είναι πλέον απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, αλλά να έρχεται το ζήτημα προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Προσωπικού, όπου παρέχεται η δυνατότητα στον υπό απόλυση εργαζόμενο να παρουσιάσει τις απόψεις του (στο ΔΣ του Κεντρικού Συμβουλίου Προσωπικού την πλειοψηφία διαθέτει η διοίκηση του ΟΤΕ).

    Αναφέρει δε πως σε ό,τι αφορά τη μισθολογική θέση των νεοπροσλαμβανόμενων, σύμφωνα με το άρθρο 8 όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάγονται στο μισθολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσωπικό δύο ταχυτήτων και δεν θα μπορεί η εκάστοτε διοίκηση να καθορίζει διαφορετικές αποδοχές ανά εργαζόμενο (ατομικές συμβάσεις).

    Σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους εργαζόμενους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, η ΟΜΕ-ΟΤΕ διευκρινίζει ότι από τους 5.126 που έχουν το δικαίωμα, οι 4.750 έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ και ηλικιακά είναι μεταξύ 50 και 58 ετών. Από αυτούς μπόνους εθελουσίας εξόδου 5.000 - 30.000 ευρώ δικαιούνται 1.992 εργαζόμενοι. Οι υπόλοιποι 3.223 εργαζόμενοι θα πάρουν μόνο τη σύνταξή τους. Τέλος, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, καλεί όλα τα στελέχη του ΟΤΕ και τους εργαζόμενους, σε συσπείρωση για να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα.

    [11] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σεράγεβο, 3 Ιουνίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε από το Σεράγεβο ότι σύντομα θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο και άλλα στοιχεία σχετικά με τις σφαγές που έγιναν στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου, την περίοδο 1992-95.

    Την περασμένη Τετάρτη προβλήθηκε στο ΔΠΔ, στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βιντεοταινία, στην οποία εμφανίζεται μια ομάδα Σέρβων παραστρατιωτικών, οι λεγόμενοι "Σκορπιοί", να εκτελούν έξι μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα.

    [12] Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ

    Σκόπια, 3 Ιουνίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στην Φιλανδία μετά από πρόσκληση του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για την διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της Φιλανδίας Πόλα Λετομάκι και τον υπουργό Αμυνας Σέπο Κααριαίνεν και συζήτησαν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελσίνκι-Σκοπίων και την υποστήριξη της Φιλανδίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Φιλανδία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το β΄ εξάμηνο του 2006.

    [13] ΤΑΛΑΤ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αγκυρα, 3 Ιουνίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν αναμένει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύντομα, μετέδωσε το Ανατολή.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ταλάτ είπε, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα ίσως ξεπεραστεί μετά την ολοκλήρωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της περιοδείας του κ. Πρέντεργκαστ.

    [14] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Στις 9, τις 13 και τις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και την ανανέωση της παραμονής της στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του για τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνει στις 9 του μηνός (πρωί, ώρα Νέας Υόρκης) ''ιδιαίτερη συνάντηση'' στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν στρατιωτικά και αστυνομικά αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη συνέχεια θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών.

    Προηγουμένως, και μέχρι τις 7 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του σχετικά με τη λειτουργία της δύναμης το τελευταίο εξάμηνο, στην οποία θα προβεί επίσης σε αξιολόγηση της αναδιοργάνωσης που έχει γίνει στη δομή και την αποστολή της.

    Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο κ. Ανάν θα συμπεριλάβει στην έκθεση αυτή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα στις επαφές του Βοηθού ΓΓ Κίραν Πρέντεργκαστ με τα μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.

    Στις 13 του μηνός, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) σε επίσημη συνεδρία, στην οποία και θα κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να έχει το απόγευμα (τοπική ώρα) ανεπίσημες διαβουλεύσεις, μετά τις οποίες αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Ο ΦΙΝΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 4.45 το απόγευμα.

    Την ίδια ημέρα στις 5.45 θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 7.15 ο Ιταλός Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΞΩΔΙΚΟ ΦΟΥΤΣΙΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Ασχημα νέα για τον ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί ο Αρμάντο Φουτσίνι απέστειλε εξώδικο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ζητώντας να του καταβληθούν τα χρήματα που του οφείλονται και τα οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

    «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ΠΑΕ αδυνατεί να καταβάλει ολόκληρο το ποσό που ζητά ο Φουτσίνι, αλλά θα προσπαθήσει να δώσει κάποια χρήματα έναντι, προκειμένου ουσιαστικά να απαντήσει "θετικά" στην πρώτη κίνηση του παίκτη, η οποία είχε περισσότερο προειδοποιητικό παρά εκφοβιστικό χαρακτήρα», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΕ.

    [17] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ ΠΑΜΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Τους «Παμβορειοελλαδικούς Αγώνες Στίβου 2005» διοργανώνει η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Σάββατο και Κυριακή (4-5 Ιουνίου) στο Καυτατζόγλειο στάδιο (μόνο τα αγωνίσματα των ρίψεων θα γίνουν στο γήπεδο της Πολίχνης), οι οποίοι θα αποτελέσουν ταυτόχρονα κριτήριο για την επίτευξη των ορίων από τους αθλητές και αθλήτριες για την συμμετοχή τους στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

    Το πρόγραμμα των αγώνων:

    Σάββατο (4/6-Απόγευμα):

    16.10 Σφύρα Γ

    16.50 Επί κοντώ Γ, ύψος Α

    17.10 Σφύρα Α-Ε-Π, μήκος Α

    17.25 110μ εμπόδια Α-Π (τελικές σειρές)

    17.40 100μ εμπόδια Γ-Κ (τελικές σειρές)

    17.55 100μ Α (τελικές σειρές)

    18.10 100μ Γ (τελικές σειρές), Δίσκος Γ

    18.25 400μ Α (τελικές σειρές), επί κοντώ Α, ύψος Γ, μήκος Γ

    18.40 400μ Γ (τελικές σειρές)

    18.55 3.000μ στιπλ Α

    19.15 1.500μ Α (τελικές σειρές), Δίσκος Α-Ε-Π

    19.30 1.500μ Γ (τελικές σειρές)

    19.45 4Χ100μ Α (τελικές σειρές)

    20.00 4Χ100μ Γ (τελικές σειρές)

    Κυριακή (5/6-Πρωί):

    9.45 Τριπλούν Γ, Ακοντισμός Α-Π

    10.00 400μ εμπόδια Α-Π (τελικές σειρές), σφαίρα Α-Ε-Π

    10.15 400μ εμπόδια Γ (τελικές σειρές)

    10.30 800μ Α (τελικές σειρές)

    10.45 800μ γυναικών (τελικές σειρές)

    11.00 200μ Α (τελικές σειρές), τριπλούν Α, Ακοντισμός Γ

    11.15 200μ Γ (τελικές σειρές), σφαίρα γυναικών

    11.30 3.000μ στιπλ Γ

    11.50 4Χ400μ Α (τελικές σειρές)

    12.05 4Χ400μ Γ (τελικές σειρές).

    [18] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΙ ΚΙΟΣΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Εκτός προπονήσεων έμειναν οι διεθνείς αθλήτριες της εθνικής γυναικών Ιωάννα Βλάχου και Ελένη Κιόσση. Και οι δύο αθλήτριες νιώθουν ενοχλήσεις στο γόνατο και ακολουθούν ειδική θεραπεία ενόψει των αγώνων του προ-προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει στη Γλυφάδα από 10-12 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

    Οι προπονήσεις της εθνικής γυναικών διεξάγονται στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας.

    [19] Ο ΣΤ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Ο Σταύρος Ψωμιάδης είναι από σήμερα ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ακράτητος. Αυτό ανακοίνωσε η Δημαρχιακή Επιτροπή των Άνω Λιοσίων, αφού ο κ. Ψωμιάδης έκανε την πιο συμφέρουσα πρόταση για τη μεταβίβαση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.

    [20] ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΡΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (17:43 UTC+2)

    «Θέλω να βάλω γκολ στον Ρουστού, που είναι ένας πολύ καλός και έμπειρος τερματοφύλακας. Ομως, πιστεύω πως θα σκοράρω», δήλωσε στο CNN Turk o Αγγελος Χαριστέας και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία είναι μία πολύ δυνατή ομάδα, με πλήρες ρόστερ. Δεν πονάει σε κάποια θέση, καθώς έχει παίκτες για όλες τις γραμμές. Η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη. Ολοι οι παίκτες της Τουρκίας θέλουν προσοχή, αλλά αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Μπαστούρκ και θα πρέπει να τον προσέξουμε ιδιαίτερα. Είναι πολύ φορμαρισμένος και ικανός να μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Σκεφτόμαστε, όπως είναι λογικό, την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στο γήπεδο. Πιστεύω, όμως, πως όσοι βρεθούν στις εξέδρες θα επιδείξουν το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Θα είναι ένας αγώνας με πολλές και δυνατές συγκινήσεις».

    [21] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Οι χώρες των Βαλκανίων που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφέρον να εμφανιστούν "πολύ ελκυστικές" διότι η κρίση που έχει προκληθεί από την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στην Γαλλία και την Πορτογαλία μπορεί να δυσκολέψει τις φιλοδοξίες τους, εκτιμά εκπρόσωπος της ΕΕ.

    "Το μήνυμα που απευθύνεται στις χώρες των Βαλκανίων είναι ότι σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εργαστείτε και να εργαστείτε σκληρά. Πρέπει να γίνετε πολύ ελκυστικές", τόνισε η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [22] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Στοκχόλμη, 3 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων γυναικών στη Σουηδία θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, όπως ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της χώρας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Μέχρι σήμερα μόνο οι παντρεμένες γυναίκες ή όσες συζούσαν με κάποιον άνδρα είχαν δικαίωμα να υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση στα νοσοκομεία της Σουηδίας. Με το νέο νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες θα μπορούν να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία για να τεκνοποιήσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύντροφος της γυναίκας που επιθυμεί να μείνει έγκυος να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

    [23] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" τη χθεσινή δολοφονία στη Βηρυτό του γαλλολιβανέζου δημοσιογράφου που ανήκε στο χώρο της αντιπολίτευσης, Σαμίρ Κασίρ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στη θέληση των λιβανικών αρχών ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να χυθεί άπλετο φως στη δολοφονική επίθεση που θα οδηγήσει στη σύλληψη των ενόχων και στην προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Ένωσης.

    Ο 45χρονος δημοσιογράφος γνωστός για τις αντισυριακές του θέσεις και τη δέσμευσή του στη δημοκρατία εργαζόταν στην καθημερινή λιβανέζικη εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Αν-Ναχάρ" και ήταν καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

    [24] ΕΣΘΟΝΙΑ: ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Ταλίν, 3 Ιουνίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Εσθονίας μετέθεσε για το φθινόπωρο την προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, εκπρόσωπός του όμως διέψευσε ότι τούτο σχετίζεται με την "διπλή" απόρριψή της στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Πριν από το φθινόπωρο δεν μπορεί να γίνει η επικύρωση. Πρέπει να αφεθεί περισσότερος χρόνος στους εμπειρογνώμονες να αποφανθούν αν προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο αυτό χρειάζονται τροπολογίες στο εθνικό Σύνταγμα", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων, Ούρμας Ρέινσαλου. Πλειοψηφία Εσθονών βουλευτών δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν.

    [25] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΝ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λουξεμβούργο, 3 Ιουνίου 2005 (17:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως θα παραιτηθεί, αν το όχι στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα κερδίσει στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Μεγάλο Δουκάτο. "Είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας έναντι των ψηφοφόρων του Λουξεμβούργου", δήλωσε ο Γιούνκερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πληθυσμός του Μεγάλου Δουκάτου τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Αλλά το όχι στο Σύνταγμα, που είχε πολύ μικρό ποσοστό πριν από μερικούς μήνες, έχει ενισχυθεί και μια δημοσκόπηση το τοποθετούσε τον περασμένο μήνα στο 41%, έναντι μόλις 24% τον Οκτώβριο του 2004.

    Ο Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 10 χρόνια, είχε δηλώσει από πέρυσι το Δεκέμβριο ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που οι συμπατριώτες του απορρίψουν τη συνταγματική συνθήκη.

    [26] 10η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Η 10η Χορωδιακή Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων διοργανώνεται από το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου την Τρίτη 7, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο λατομείο «Αργυρό», στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές Δημοτικών Σχολείων να παρουσιάσουν τη χορωδιακή τους δουλειά και είναι η μοναδική παρόμοια Χορωδιακή Συνάντηση που γίνεται στην Ελλάδα.

    Πάνω από 600 μικροί καλλιτέχνες - χορωδοί θα παρελάσουν απ' την εξέδρα του «Αργυρού», παρουσιάζοντας προγράμματα που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά έντεχνα και παραδοσιακά χορωδιακά τραγούδια.

    Στο τέλος της κάθε βραδιάς όλες οι χορωδίες της ημέρας τραγουδούν ένα ομαδικό κομμάτι, μια που εκτός απ΄ τη μεμονωμένη παρουσία της κάθε χορωδίας δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην συνύπαρξη και συνεργασία των χορωδιών. Αυτό εξάλλου αποτελεί και την πεμπτουσία της συνάντησης και της Μουσικής.

    Η συνάντηση, αφορά παιδικές χορωδίες των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων τόσο της Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού και δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι η προβολή του χορωδιακού έργου των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η ευκαιρία να ακούσουν και να γνωρίσουν οι μικροί χορωδοί τις άλλες χορωδίες, το έργο που επιτελείται σε άλλα σχολεία, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη δουλειά τους.

    Η είσοδος στη συνάντηση είναι ελεύθερη.

    [27] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Μασσαλία, 3 Ιουνίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Αρχαιολογικό χώρο μεγάλης έκτασης, χρονολογούμενο από την εποχή της αρχαίας ελληνικής Μασσαλίας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε στο Παλιό Λιμάνι, στο κέντρο της Μασσαλίας.

    "Μαρτυρεί τις πρώτες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων της ελληνικής αποικίας στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας", δήλωσε ο Φιλίπ Μελινάν, αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) και υπεύθυνος των ανασκαφών, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η τοποθεσία είναι εξαιρετική λόγω της αρχαιότητας των ερειπίων, της έκτασής της (400 τ.μ.) και της διαστρωμάτωσής της, που προχωρεί σε βάθος τριών μέτρων", συνέχισε ο Μελινάν. Τα αρχαιότερα κτίρια (575-550 π.Χ.) που βρέθηκαν πιθανόν να είναι κατοικίες που έχουν πέτρινα θεμέλια και τοίχους από πλίνθους, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο.

    Γύρω στο 550 π.Χ., ένα "μεγάλο οικοδόμημα 120 τ.μ. υψωνόταν στην τοποθεσία, ίσως ένα θρησκευτικό κτίριο", πρόσθεσε ο Μελινάν. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν είναι θραύσματα κεραμικών ελληνικής προέλευσης (αττικής, κορινθιακής ή ιωνικής).

    [28] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Tαλαντούχο ηθοποιό, πολιτικά συνειδητοποιημένο άνθρωπο και αγαπητή συναγωνίστρια χαρακτηρίζει την Κατερίνα Σαγιά το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το θάνατό της.

    "Πιο φτωχή από προχτές η οικογένεια των ηθοποιών. Η Κατερίνα Σαγιά, η φίλη, ο Άνθρωπος, δεν υπάρχει πια. Για όσους την έζησαν σαν συνάδελφο και σαν φίλη θα θυμούνται πάντα την αγωνιστικότητά της, τον ακέραιο χαρακτήρα της και το πάθος της για το ποιοτικό θέατρο. Μπροστάρισσα στους συνδικαλιστικούς αγώνες του κλάδου, ιδιαίτερα στο ΚΘΒΕ, αγωνίστηκε για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας. Άνθρωπος πολιτικά συνειδητοποιημένος, έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις της Εθνικής Αντίστασης, δείχνοντας μ' αυτό τον τρόπο τον απεριόριστο θαυμασμό της και την αγάπη της γι' αυτούς που έδωσαν τα πάντα για μια καλύτερη Ελλάδα. Ταλαντούχος ηθοποιός, πήρε μέρος σε όλα τα είδη παραστάσεων του ΚΘΒΕ (κλασικό ρεπερτόριο, μιούζικαλ, αρχαίο δράμα, παιδικό θέατρο, κουκλοθέατρο), πάντα με την ίδια επιτυχία" αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Καλό ταξίδι αγαπητή συναγωνίστρια. Εσύ έφυγες, αλλά τα προβλήματα για τα οποία αγωνίστηκες μένουν ακόμα άλυτα. Σου δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαι ωθούμε" τονίζει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 3 Ιουνίου 2005 (08:28 UTC+2)

    Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το 3ο διεθνές συνέδριο του "Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό" (ΔΙΕΓΠ), με θέμα "Ελληνική Παιδεία και κλασικές αξίες: υπόδειγμα για τη σύγχρονη πολιτική και οικονομική δραστηριότητα", που άρχισε το βράδυ της Πέμπτης στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Διανύουμε μία καλή περίοδο για τον ελληνισμό, τόνισε στο καλωσόρισμα των επισήμων ο πρόεδρος του συνεδρίου δρ. Διονύσιος Κούτρας, εξηγώντας ότι η χώρα μας πέτυχε να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο με αποτέλεσμα σήμερα οι Έλληνες στα πέρατα της γης να έχουν τώρα καλά νέα για την πατρίδα. Δημιουργήθηκε, όπως είπε, η υπεραξία ενός πολιτισμού που μεγάλωσε. Η συνέχιση αυτής της υπεραξίας είναι ο στόχος και η φιλοδοξία του Ιδρύματος, η οποία έχει ως προϋπόθεση σχεδιασμό και επένδυση σε βάθος χρόνου.

    Η διατήρηση και η ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, όπως εξήγησε, είναι η κεντρική στόχευση των δράσεων του ινστιτούτου σε μία νέα πορεία και μια νέα γενιά.

    Οι αξίες που προέρχονται από τον πολιτισμό, μας έμαθαν τον αυτοσεβασμό που ενώνει και οδηγεί στην ειρήνη, επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του ΔΙΕΓΠ καθηγητής Εμμανουήλ Μπεχράκης, εξηγώντας ότι αυτές οι αξίες είναι το καλύτερο μέτρο ισορροπιών ανάμεσα σε συμφέρον και άνθρωπο, που στοχεύει να κινητοποιήσει τις κοινωνίες.

    Την σημασία της γλώσσας και των κλασικών αξιών στη σημερινή κοινωνία επισήμανε στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    O κ. Χριστόδουλος εξήγησε ότι όλοι, από την πολιτική ηγεσία μέχρι την Εκκλησία, τα τελευταία 45 χρόνια, έχουν ευθύνες για την σημερινή ελληνική παιδεία που έχει αντικατασταθεί από το know how, το οποίο είναι κατάλληλο για ψευδοκοινωνίες και αθροίσματα λαών που διδάσκονται να παράγουν και να καταναλώνουν.

    Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο η σημασία της γνώσης της γλώσσας είναι τεράστια καθώς η μετάφραση εννοιών συνεπάγεται αποκλίσεις νοημάτων. Με δεδομένο αυτό οι κλασικές αξίες, όπως αποτυπώνονται και συνοψίζονται μέσα από τη χρήση της γλώσσας, πρέπει να γίνουν χρήσιμες και αναγκαίες σε εμάς και από εμάς στην κοινωνία μας.

    Η επίκλησή τους και μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τους θεσμούς και να ξαναδώσουμε ζωή στην κοινωνικότητά μας, με στόχο όχι την ανάπτυξη αλλά το πώς θα κάνουμε την ζωή μας ανθρώπινη.

    Ο κ. Χριστόδουλος κάλεσε σε «βαθιά μετάνοια» για τον τρόπο ζωής που φτιάξαμε τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί από όλους μαζί ένας σκληρός αγώνας μακράς πνοής με ζητούμενο να γίνει ο βίος και ο χώρος του ανθρώπου, ανθρώπινος.

    Τη σπουδαιότητα, εθνική και παγκόσμια, των σκοπών του Ιδρύματος επισήμανε η κ.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα θα έχει τη στήριξη της πολιτείας. Ο ελληνικός πολιτισμός, είπε, ήταν και είναι δεξαμενή ιδεών, που επηρεάζει σύγχρονα ρεύματα επιστήμης. Το Ίδρυμα, πρόσθεσε, είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης, ένας γερός κρίκος στην αλυσίδα που ενώνει εγχώριους Έλληνες και Έλληνες της διασποράς.

    Η ίδια πρόσθεσε, τη σημασία της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι μας άφησαν μια μεγάλη κληρονομιά, και μια περηφάνια για αυτοπεποίθηση που αποκτήσαμε μέσα από την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που ζει τον πολιτισμό της. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει όλοι μαζί να τις αξιοποιήσουμε.

    [30] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2005 (23:22 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το κίνημα της Νέας Αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, διατύπωσαν οι ομιλητές στην ημερίδα «Διαδρομές και Αντικατοπτρισμοί» που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927-2002)», που παρουσιάζεται στο Μουσείου έως τις 15 Ιουλίου.

    Η Νέα Αρχιτεκτονική υπήρξε μια κίνηση που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920 και εξελίχθηκε σε μια κοινή προσπάθεια Ευρωπαίων και Ρώσων αρχιτεκτόνων που είχε αντίκτυπο στις Η.Π.Α., τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Οι αρχές της βασίστηκαν στη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και διαβίωσης με περισσότερο φως και αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και επαρκείς ελεύθερους χώρους στο ύπαιθρο. Οι απαιτήσεις που έπρεπε να πληρεί η οικοδόμηση ενός κτιρίου, τις οποίες όρισαν τότε τα νέα σχεδιαστικά πρότυπα, έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα τις κτιριοδομικές προδιαγραφές μοναδική διαφορά, η πτυχή της οικολογίας που έχει προστεθεί.

    Με την κίνηση της Νέας Αρχιτεκτονικής συνδέονται τα γνωστότερα ονόματα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, όπως π.χ.: o Φρανκ Λόιντ Ράιτ, ο Μις βαν ντερ Ρόε, ο Λε Κορμπουζιέ, ο Βάλτερ Γκρόπιους και πολλοί άλλοι.

    Η επιμελήτρια της έκθεσης και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Κάριν Κίρς υπογράμμισε ότι η Νέα Αρχιτεκτονική ή αλλιώς Νέο Οικοδομείν έδωσε έμφαση στις μαζικές κατοικίες ταχείας κατασκευής. Επιπλέον, βασική αρχή ήταν τα αντικείμενα στο σπίτι να είναι χρήσιμα και τα διακοσμητικά θεωρούνταν περιττά.

    Ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιακουμακάτος υπογράμμισε ότι η μοντέρνα αρχιτεκτονική έφτασε στην Ελλάδα με δέκα χρόνια καθυστέρηση. Το έργο που σηματοδοτεί τη γένεση της Νέας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα είναι η Ιατρική Σχολή στο Γουδί (1929), έργο του Εμμανουήλ Κριεζή, που σπούδασε στο Μόναχο.

    Το 1930 ξεκίνησε και θεσμικά το μοντέρνο κίνημα με το πρόγραμμα κατασκευής των σχολικών κτιρίων.

    Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος και ο καθηγητής Κτιρολογίας του ΑΠΘ, Πάνος Τζώνος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 June 2005 - 23:26:36 UTC