Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΠΡΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
  • [03] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ''ΠΑΓΩΝΕΙ'' ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ.
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
  • [10] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [12] ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Η
  • [13] ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ
  • [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΣΤΟΥΣ 54 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΠΙΝΓΚΟΛ
  • [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ- ΦΙΝΙ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΠΕΝΤΑΡΟΦΣΚΙ
  • [19] ΣΤΑ 157 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [21] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [22] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
  • [23] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [24] ΕΕ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΝΕΚΡΗ"
  • [25] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [26] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ
  • [27] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' Π.Π.
  • [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘ ΜΕ ΤΟΝ Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  • [29] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" ΣΤΟΝ Σ.ΕΚ.Β.Ε.
  • [30] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (12:33 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου και εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πέρασε στη φάση της σταθεροποίησης, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και αναμένει περίοδο ανάκαμψης και ανόδου.

    Ολόκληρος ο διάλογος του υπουργού με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες διεθνείς μας πρωτοβουλίες, για την επίσκεψή μου στην Αίγυπτο, καθώς και για το πώς έχουν τα πράγματα σήμερα, ενόψει της εκκίνησης της νέας τουριστικής περιόδου. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών που έχει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε φέτος περισσότερο τουρισμό;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είχα πει πρόσφατα, καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το αρνητικό κλίμα. Εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, η Ελλάδα πέρασε στη φάση της σταθεροποίησης, η οποία προαναγγέλλει -και για φέτος, αλλά κυρίως για τα χρόνια που έρχονται- την περίοδο της ανάκαμψης και της ανόδου.

    Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία μας στον τουρισμό, κυρίως μπροστά στις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο τουριστικό περιβάλλον- αφού νέοι προορισμοί ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί- έχουν ξεπηδήσει, είναι η ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών. Και εδώ είναι μεγάλες οι ευθύνες και του ιδιωτικού τομέα, όπως και της ίδιας της Πολιτείας. Τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν. Απ΄ την άλλη μεριά όλοι -ιδιωτικός τομέας, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση- πρέπει να ανασκουμπωθούν το συντομότερο δυνατόν. Η χώρα μας πρέπει να δίνει την εικόνα- αλλά και να αποτελεί αυτό πραγματικότητα- ότι είναι μια φιλόξενη, ανοιχτή, καθαρή και πολιτισμένη χώρα.

    Όπως ξέρετε, ξεκίνησε και η διαφημιστική μας εκστρατεία για τον κοινωνικό τουρισμό, όπου 40.000 περίπου Έλληνες πολίτες θα απολαύσουν τις διακοπές τους. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα διότι είναι η συνεισφορά της Πολιτείας στο να μπορούν κάποιοι εκ των συμπατριωτών μας, που δεν έχουν τις δυνατότητες, να αξιοποιήσουν και να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

    Ξεκινάει όμως και μιας μεγάλης έκτασης διαφημιστική εκστρατεία με απώτερο στόχο την καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης και της τουριστικής κουλτούρας στον τόπο μας. Αυτό φέρνει όλους μας από τον τελευταίο επαγγελματία στο πιο απόμακρο σημείο της χώρας μέχρι και τους ίδιους τους φορείς του τουρισμού προ των ευθυνών μας. Η Ελλάδα περνάει σταδιακά, χάρη στη στρατηγική μας, σε μια καινούργια εποχή. Γίνεται ανταγωνιστική, γίνεται αξιόπιστη. Χρειάζεται όμως πάρα πολλή και συνεχής δουλειά και προσπάθεια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα με τα σκουπίδια επιβαρύνει την εικόνα της χώρας;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Δίνει μια πολύ κακή εικόνα. Και νομίζω ότι ένα από τα πρώτα θύματα της απαράδεκτης εικόνας που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η πρωτεύουσα είναι ο τομέας του τουρισμού. Ελπίζω, το συντομότερο δυνατόν, όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δώσουν λύση. Διότι, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί στον τουρισμό, έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην υγεία των πολιτών της Αθήνας. Δεν είναι εικόνα αυτή. Τα έχω ζήσει και παλαιότερα, ως δήμαρχος. Γνωρίζουμε πού οφείλονται αυτές οι δυσκολίες. Ελπίζω να ξεπεραστούν.

    Και κάτι τελευταίο. Όταν μιλάμε για Πολιτισμό, για εξέλιξη, για πρόοδο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα Περιβάλλοντος. Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα να είναι τελευταία σε σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, σε μια στιγμή που χώρες, οι οποίες εμφανίζονται στο διεθνές προσκήνιο μόλις την τελευταία δεκαετία, ήδη έχουν κάνει θεαματικά βήματα μπροστά. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα και νομίζω ότι προς την κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνα και σοβαρά κάνει καλά τη δουλειά του. Φτάνει να εισακουστεί και από εκείνους, που πρέπει να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

    [02] ΠΡΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Θετικά αποτελέσματα είχε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση που συγκάλεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των σκουπιδιών στην Αττική.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής Γιώργος Μαστοράκος, οι δήμαρχοι ’νω Λιοσίων και Ασπροπύργου και εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών αρχών της Δυτικής Αττικής.

    Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά, οι φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη θα εισηγηθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το άνοιγμα της χωματερής τουλάχιστον για τα σκουπίδια. Ωστόσο η πρόταση των εμπλεκόμενων φορέων θα προβλέπει τη συνέχιση του αποκλεισμού της χωματερής για την μεταφορά λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια.

    [03] ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (13:33 UTC+2)

    Προτάσεις που θα βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο το νομό Θεσσαλονίκης για να πετύχει το στόχο της σύγκλισης με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Η αναπτυξιακή στρατηγική του Μητροπολιτικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τους εξής άξονες: Αστικές υποδομές, ποιότητα αστικής διαβίωσης, αστική παραγωγική βάση, αστική διακυβέρνηση και διεθνής αστική προβολή.

    Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού οι πόροι μπορούν να διασφαλιστούν από το Δ' ΚΠΣ, τις δημόσιες επενδύσεις των εθνικών προϋπολογισμών για τα επόμενα 7 χρόνια, και τα αναπτυξιακά προγράμματα των ΟΤΑ της πόλης. "Προσβλέπουμε βέβαια και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων", επισήμανε.

    Στις επείγουσες αναπτυξιακές υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν, περιλαμβάνονται η Εγνατία Οδός με τους 7 κάθετους άξονες, ο άξονας ΠΑΘΕ, η αμφίδρομη ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Αθηνών, ο 6ος προβλήτας του λιμανιού, η επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων, αλλά και ο νέος αεροσταθμός στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Μεγάλη ελπίδα για το περιβάλλον και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι η απόδοση των στρατοπέδων στους δήμους. Οι προτάσεις της ΤΕΔΚ αναφέρονται στα στρατόπεδα: Δήμος Θεσσαλονίκης: στρατόπεδα Μυστακίδου, Φαρμάκη, Κακιούση, Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, Γ' Σώματος Στρατού, εγκαταστάσεις 424 ΓΣΝ, Δήμος Καλαμαριάς: στρατόπεδα Νταλίπη και Κόδρα, Δήμος Μενεμένης: στρατόπεδο Ζιάκκα, δήμος Αμπελοκήπων: στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου, δήμος Ευόσμου: στρατόπεδο Παπακυριαζή, δήμος Πολίχνης: στρατόπεδο Καρατάσσου και δήμος Σταυρούπολης: στρατόπεδο Παύλου Μελά.

    "Στη Θεσσαλονίκη - το γνωρίζουμε όλοι - υπάρχει ένα διοικητικό τραγέλαφος" είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε: "Ζητήματα όπως η μετατόπιση λαϊκών αγορών, ο καθαρισμός των φρεατίων και άλλα πολλά ανήκουν, εποπτεύονται ή διοικούνται από την Αθήνα, από την κεντρική εξουσία".

    Για την ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης καθορίζονται από την ΤΕΔΚ οι "προγραμματικές περιοχές": Ανατολική Ακτή Θερμαϊκού, περιοχή Ορεινού Ογκου Χορτιάτη - Ομβριανού (εκατέρωθεν κοιλάδες), περιοχή λίμνης Βόλβης, περιοχή λίμνης Αγ. Βασιλείου (Λαγκαδά), περιοχή Ανατολικών Ακτών, περιοχή Ορεινού Ογκου Βερτίσκου, περιοχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης, περιοχή Πεδιάδας Θεσσαλονίκης.

    Βαρύτητα θα δοθεί στην αναβάθμιση -επέκταση των οδικών και συγκοινωνιακών δικτύων, την ανάπτυξη αγροτικού χώρου, τη βιομηχανία και καινοτομία, την εξασφάλιση επάρκειας νερού για όλο το νομό με τη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Βήμα γόνιμου διαλόγου το αναπτυξιακό συνέδριο

    Ευκαιρία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του νομού αποτελεί το συνέδριο, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και πρόσθεσε πως έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αισθάνονται ανασφαλείς.

    Στο μήνυμα του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη που μετέφερε στους συμμετέχοντες ο γενικός διευθυντής Κώστας Παρθενόπουλος, αναλύονται οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου. Ο υπουργός - στο μήνυμά του - επισημαίνει πως "το μέλλον της ανάπτυξης βρίσκεται πια και πολύ περισσότερο θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια στα χέρια των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού".

    Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας υπογράμμισε πως η Περιφέρεια συνδράμει τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας για την ανάπτυξη της περιοχής. "...Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί αυτά που δικαιούται ώστε να βγει από το τέλμα της αφάνειας, της μιζέριας και της στασιμότητας στην οποία περιήλθε τις τελευταίες δεκαετίες, συγκρινόμενη με αντίστοιχα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα", τόνισε.

    "Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, να αφήσουμε την υποκρισία και τα κόμματα ''στη μπάντα'', να είμαστε ειλικρινείς", υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο "έχουμε ανηφορικό δρόμο" για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στον θεσμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σημείωσε ότι "δεν έχει ταυτότητα", ενώ χαρακτήρισε άτολμη και απρόθυμη την αναβάθμιση του θεσμού από την πλευρά της Πολιτείας.

    Στις εργασίες του συνεδρίου το "παρών" έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

    [04] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ''ΠΑΓΩΝΕΙ'' ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λονδίνο, 6 Ιουνίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» επ' αόριστον τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ευρωπαϊκής συνταγματική συνθήκης, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μετά την απόρριψη του προτεινόμενου συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, η βρετανική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, θεωρεί ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να εξεταστούν σε 10 μέρες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    Το βρετανικό δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2006.

    Η βρετανική απόφαση θα προκαλέσει τριβές στις σχέσεις με Γαλλία και Γερμανία που έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών κύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

    Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαν Τρουζίνσκι, δήλωσε ότι η Βρετανία δε θα πρέπει να λάβει θέση που θα περιπλέξει την κατάσταση.

    Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κρίση μετά τα δημοψηφίσματα μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκης, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με αφορμή δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    «Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης πήρε 8.000.000 ευρώ πέρσι και 6.000.000 ευρώ φέτος για την ολοκλήρωση διαφόρων εργασιών σε σχολικές μονάδες. Παράλληλα, βρίσκεται σε εκτέλεση ένα διετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη ύψους 63.000.000 ευρώ, το οποίο υλοποιεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον κ. Νομάρχη, ζήτησα από τον Υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για τις δημόσιες επενδύσεις κ. Φώλια, να εγκριθεί η αποπληρωμή των παλαιών χρεών που αφορούν στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και έχουν φτιαχτεί από τη Νομαρχία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Νομαρχία θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου.

    «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το γενικότερο πρόγραμμα με βάση το Νόμο, πραγματοποιείται με προγραμματικές συμβάσεις των Δήμων, κατόπιν εγκρίσεως της Νομαρχίας τα οποία χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.Εμείς ακολουθούμε το Νόμο και δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα ουσίας, το Υπουργείο καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γιαννάκου είπε ότι θα διαμορφώσει εικόνα για τις πανελλήνιες εξετάσεις με την ολοκλήρωσή τους.

    «Προσωπικά, δεν θεωρώ σωστό το γεγονός ότι διάφοροι από διάφορα έντυπα, προβαίνουν σε κρίσεις για εύκολα, ή δύσκολα θέματα. Νομίζω ότι αυτή η πρακτική, δημιουργεί πανικό στα παιδιά και δεν τα βοηθά στην καλή ψυχολογία τους. Είναι ένας πολύ κακός τρόπος», υπογράμμισε.

    [06] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (17:55 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη επικοινώνησε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και του έθεσε την ανάγκη να εκφράσουν όλοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μίας σύσκεψης, την άποψή τους για το θέμα της χρήσης του παραδοσιακού κτιρίου-ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη νομαρχία, ο κ. Μαρτίνης δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη η προταθείσα σύσκεψη, έτσι ώστε η λήψη της οποιασδήποτε απόφασης για την μελλοντική χρήση και αξιοποίηση του κτιρίου, να είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας και συναπόφασης.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόθεση του Ερυθρού Σταυρού να προχωρήσει στην πώληση του παραδοσιακού κτιρίου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πρότεινε ο Ερυθρός Σταυρός να επιστρέψει το κτίριο στο ελληνικό κράτος και εκείνο να το δώσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να το αξιοποιήσει ως ένα χώρο πολιτισμού.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Δράμα, 6 Ιουνίου 2005 (17:51 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση στη Δράμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για το σχεδιασμό του Δ' ΚΠΣ προτείνει με σχετική επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλο ο Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης.

    Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρεται στην επιστολή του στις δραστηριότητες που έχουν γίνει για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Δ΄ Κ.Π.Σ. και την διαμόρφωση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου για την περίοδο 2007 2013.

    Δίνει ιδιαίτερα έμφαση στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και στην κωδικοποίηση των συμπερασμάτων του τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση για τον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Iεροσόλυμα, 6 Ιουνίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Σε απολογία καλούνται από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας που συλλειτούργησαν χθες με τον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία καλεί τα μέλη της Αδελφότητας να υπογράψουν δήλωση προσχώρησής τους στις αποφάσεις της Πανορθόδοξης Συνόδου. Διαφορετικά ανακοινώνει ότι θα τους επιβληθεί η ποινή της αργίας.

    Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου χαρακτηρίζει αντιεκκλησιαστική, αντικανονική και σχισματική τη χθεσινή ενέργεια του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

    Νωρίτερα κοινοποιήθηκε στον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών της Ιορδανίας ’ουνι Γιαρβάς με την οποία τον καλεί να παραδώσει το διπλωματικό του διαβατήριο καθώς πλέον δεν αναγνωρίζεται ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

    [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Οικολογικής Υιοθεσίας του Γαλλικού Ποταμού προχώρησαν τη Δευτέρα πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φράγμα Καλοχωρίου, με πρωτοβουλία του δήμου Εχεδώρου. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι τα επόμενα χρόνια ο ποταμός, μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις να μετατραπεί σε μεγάλο βαλκανικό οικοπάρκο, πάρκο περιπάτου και ψυχαγωγίας, εργαστήριο ζωής και εκπαίδευσης για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

    Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης, ο ποταμός Γαλλικός υπέστη μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, λόγω της άναρχης βιομηχανικής ανάπτυξης και των καθιζήσεων που προκλήθηκαν από την υπεράντληση νερού για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το έδαφος στην περιοχή να βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να απειλείται με πλημμύρες.

    Ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια με τον εμπλουτισμό των υδάτων από την υπερχείλιση του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα, ο Γαλλικός ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Είπε εξάλλου ότι ο δήμος Εχεδώρου πέτυχε την προένταξη της ανάπλασης του Γαλλικού στο INTERREG III και τόνισε ότι μετά από τα θετικά αυτά βήματα η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η περιοχή του Γαλλικού ποταμού, ο οποίος υδροδοτεί ένα μέρος του νομού Κιλκίς, θα καταστεί σε λίγα χρόνια χώρος οικολογικών δραστηριοτήτων με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως και Εχεδώρου, Βαρνάβας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Παρθενόπουλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Γαλαμάτης, του ΠΑΣΟΚ, Γερανίδης Βασίλειος, και Χάρης Τσιόκας.

    Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν ακόμη οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου και ’κης Τσοχατζόπουλος, ο νομάρχης Κιλκίς, Ευάγγελος Μπαλάσκας, οι δήμαρχοι Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, Γαλλικού, Στέφανος Μάλγαρης, Χαλάστρας, Γρηγόρης Ουζούνης, Αγίου Αθανασίου, Αριστείδης Αραμπατζής, Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος και Αξιού, Δημήτρης Ζακαλκάς, και πολλοί άλλοι φορείς (εκπρόσωποι κομμάτων, Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων - ΕΚΒΥ, ΟΡΘ κα.).

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αναδασώσεων, για την προσφορά τους στο οικοσύστημα, με τη δενδροφύτευση κατά τα τελευταία έτη έκτασης 750 στρεμμάτων.

    [10] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Ερευνα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν τις επιχειρήσεις του Βορειοελλαδικού Τόξου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt. Η έρευνα υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) από την Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων «Deloitte & Touche Consulting A.E.».

    Σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και προκύπτουν από το εξωτερικό τους περιβάλλον είναι: το φορολογικό σύστημα (σε ποσοστό 23,2%), το οποίο δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της Βορείου Ελλάδος και ακολουθείται από τις χρηματοδοτήσεις και το αναπτυξιακό πλαίσιο (21,6%), την εργασιακή νομοθεσία (15,9%), τη δημόσια διοίκηση, (15%) και τα θέματα των υποδομών της Βορείου Ελλάδος (δίκτυα μεταφορών 9,4%, ενεργειακά δίκτυα τηλεπικοινωνίες 8,6%, υποδομές βιομηχανικών περιοχών 6,5%).

    Όσον αφορά τα προσκόμματα λειτουργίας τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό περιβάλλον, οι βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ευέλικτης και δυναμικής στρατηγικής, στον εκσυγχρονισμό και στη διασύνδεση της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, στην πρόσβαση σε δεδομένα αγοράς και ανταγωνισμού, στην αξιοποίηση των συστημάτων διοικητικής πληροφόρησης και στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μέσα στην επιχείρηση.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Μάιο του 2005 , με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου και των προσωπικών συνεντεύξεων.

    Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κύριος Δημήτρης Συμεωνίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Συνδέσμου, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

    Στη συνέχεια, ο Β. Καφάτος, Αντιπρόεδρος και εταίρος της «Deloitte & Touche Consulting A.Ε.» παρουσίασε τη μεθοδολογία εκπόνησης της έρευνας και τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή. Τα ειδικότερα ζητήματα από το εξωτερικό περιβάλλον παρουσιάσθηκαν από τον Αθαν. Παπακωνσταντίνου, Συνεργάτη της «Deloitte & Touche Consulting A.Ε.», ενώ τα αντίστοιχα του εσωτερικού από τον Χρ. Κωνσταντίνου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ανωτέρω εταιρείας.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Βίνσεντ Οομες, ο οποίος είναι ο Επικεφαλής των Υπηρεσιών Στρατηγικής και partner της Deloitte στην Ολλανδία. Ο κ. Οομες αναφέρθηκε σε αντίστοιχες έρευνες και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό και παρουσίασε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, καθώς και τις στρατηγικές που αυτές εφαρμόζουν με στόχο την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (17:13 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι σημείωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού το Μάιο, ενώ το σύνολο των εσόδων από το ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 6,4%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων το 2005.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά 10,1%, γεγονός που αποδίδεται και στην υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2004.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, τον Οκτώβριο του 2004 είχε προβλεφθεί η είσπραξη μέχρι το τέλος του έτους αυτού επιπλέον εσόδων 1,3 δισ. ευρώ, στόχος ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε και έτσι για να επιτευχθεί ο στόχος του φετινού προϋπολογισμού, θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν όχι κατά 7,4% όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, αλλά κατά 10,1%.

    Εξάλλου, ο κ.Ρεγκούζας διευκρίνισε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ισχύσουν από 1/1/2006.

    [12] ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Η ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (16:56 UTC+2)

    Η χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας έπληξε 200.000 στρέμματα περίπου με δημητριακά, εσπεριδοειδή, και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, βαμβάκια, τεύτλα, καρπούζια, κηπευτικά, αμπέλια κ.λ.π., ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι ζημιές αφορούν τη φυτική παραγωγή και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Εντός 12 ημερών από την αναγγελία του ζημιογόνου γεγονότος, υποβάλλονται από τους πληγέντες αγρότες οι δηλώσεις ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. των Δήμων, ώστε να συγκεντρωθούν στα Υποκαταστήματα. Θα παραδοθούν εν συνεχεία στους γεωπόνους εκτιμητές και θα αρχίσει το εκτιμητικό έργο τους.

    Σύμφωνα με το υπουργείο «μετά από αντικειμενική εκτίμηση θα κατατεθούν τα πορίσματά τους, ώστε η κεντρική υπηρεσία να καταβάλει τις αποζημιώσεις εντός 3μήνου από τη συγκομιδή, που αποτελεί πλέον κανόνα, που ίσχυσε για τις ζημιές του 2004 και εξής, θα συνεχισθεί δε απαρέγκλιτα και στο μέλλον».

    [13] ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Το πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, για γεωργούς και κτηνοτρόφους μονίμους κατοίκους ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, γνωστό ως Πρόγραμμα Εξισωτικής Αποζημίωσης θα εφαρμοστεί και φέτος στο Νομό Θεσσαλονίκης.

    Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν κατά Δημοτικό Διαμέρισμα στους Δήμους μέχρι 30 Ιουνίου και να διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης μέχρι 15 Ιουλίου.

    Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση και οι επιτόπιοι έλεγχοι του προγράμματος Εξισωτικής Αποζημίωσης για το έτος 2004 και οι καταστάσεις των δικαιούχων θα αναρτηθούν για ένα 20ήμερο στους Δήμους, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Κορέας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος με τον υφυπουργό της Κορέας, αρμόδιο για θέματα οικονομικού σχεδιασμού, Byoung Wan Chang.

    Ο κ.Λιάσκος ενημέρωσε τον κορεάτη υφυπουργό για το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας, όσον αφορά στην ενθάρρυνση και προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό, καθώς και για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και κίνητρα που περιλαμβάνει για επενδύσεις στον τουρισμό.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο Νόμο για την δημιουργία των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στα έργα που προωθούνται μέσω του Επιχειρηματικού Προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και στις δραστηριότητες και τα προγράμματα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των κρατικών τουριστικών εγκαταστάσεων.

    Ο κ.Boyng Wan Chang, o οποίος συνοδευόταν από οικονομικά στελέχη τόνισε ότι οι Κορεάτες αισθάνονται ιδιαίτερα φιλικοί για την Ελλάδα και υπογράμμισε πως υπήρξε τόνωση της θετικής εικόνας για τη χώρα μας από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο μεταξύ, στη νέα τουριστική πολιτική, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις δυνατότητες που δημιουργούνται στον επενδυτικό τομέα του Τουρισμού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία Ρώσων δημοσιογράφων που επισκέπτεται την Ελλάδα.

    [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Νέα Υόρκη, 6 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Με επιστολή που εστάλη στις 31 Μαΐου και κυκλοφόρησε σήμερα, Δευτέρα, ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, η ’γκυρα καταθέτει επίσημα τις απαιτήσεις της για το Κυπριακό, λίγες μόλις ημέρες προ των συναντήσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στις 8 Ιουνίου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επομένη.

    Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Πρέσβης Μπακί Ιλκίν, επισημαίνεται πως παρότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν στο περσινό δημοψήφισμα, "συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απομόνωση".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΤΟΥΣ 54 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΠΙΝΓΚΟΛ

    ’γκυρα, 6 Ιουνίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Στους 54 ανήλθε ο αριθμός των τραυματιών του ισχυρού σεισμού των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην τουρκική επαρχία του Μπινγκόλ.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Καρλίοβα, αλλά η δόνηση έγινε, επίσης, αισθητή στις πόλεις Ερζουρούμ, Μους και Τούντσελι.

    Μετά τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν τουλάχιστον δέκα μετασεισμοί, με μέγεθος που κυμαίνεται από 2,9 έως και 3,5 Ρίχτερ.

    Εκτός των 54 τραυματιών, το πέρασμα του Εγκέλαδου από την επαρχία Μπινγκόλ είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν υλικές ζημιές σε 63 σπίτια, σε 13 χωριά γύρω από το Ερζουρούμ.

    [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ- ΦΙΝΙ

    Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το αρνητικό δημοψήφισμα στη Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι διμερείς σχέσεις αλλά και η αναμόρφωση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας, Γιώργος Ιακώβου και Τζιανφράνκο Φίνι.

    Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Φίνι είπε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τη Λευκωσία, προσθέτοντας πως η Ρώμη εργάζεται για μιαν ικανοποιητική λύση στο Κυπριακό, ενώ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανέφερε πως υπάρχει δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί του θέματος που πρέπει να τηρηθεί δεδομένου ότι γίνουν σεβαστοί οι όροι που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως συζητήθηκε και η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ καθώς και οι δύο κανονισμοί για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ.

    Ευχαριστώντας τον κ. Φίνι για την επίσκεψή του, ο κ. Ιακώβου σημείωσε επίσης πως αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία σε θέματα πολιτισμού, επιστήμης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΓΔΜ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΠΕΝΤΑΡΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Σύμβουλος του Σκοπιανού προέδρου, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε θέματα εθνικής ασφάλειας διορίστηκε τη Δευτέρα ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε προηγουμένως από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι ο Πεντάροφσκι είχε διατελέσει σύμβουλος και του πρόωρα χαμένου προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

    [19] ΣΤΑ 157 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Σε 157 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2005, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί για δεύτερη φορά φέτος τη συνεισφορά κάθε χώρας, διότι από τα νέα οικονομικά στοιχεία για τις εισπράξεις από τις διάφορες πηγές που τροποποιούν τον προϋπολογισμό προέκυψε πλεόνασμα που πρέπει να επιστρέψει στα κράτη μέλη. Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε χώρα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, θα μετάσχει σε σύσκεψη, που θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 6:00 μ.μ., στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Βασικό θέμα συζήτησης, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

    Στις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, είναι και η οργάνωση αθλητικής Αστυνομίας.

    Εφόσον τελικά υιοθετηθεί η πρόταση, θα είναι ένα τμήμα της Αστυνομίας, που θα ασχολείται με τους χούλιγκανς.

    Η σύσκεψη, της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, θα αποτιμήσει τα όσα έγιναν, κατά την αγωνιστική περίοδο που έληξε και θα αποφασίσει για τα πρόσθετα μέτρα, που, ενδεχομένως, θα κριθούν απαραίτητα για τη νέα περίοδο.

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν και οι επικεφαλής της ελληνικής Αστυνομίας.

    Επίσης, έχουν κληθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας και οι πρόεδροι: Ε.Π.Ο., Ε.Π.Α.Ε., Δ.Ε.Α.Β., και της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής.

    Αύριο στις 12:00 το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός θα συναντηθεί, στο γραφείο του, με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. κ. Βασίλη Οικονομίδη.

    [21] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Λονδίνο, 6 Ιουνίου 2005 (21:11 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παγώνει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μετά την απόρριψή του από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Την ανακοίνωσε έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αναβάλλεται επ' αόριστον.

    Ο Τζακ Στρο είπε ότι αποσύρει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που θα άνοιγε το δρόμο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό επιτάσσει αυτή τη στιγμή η λογική, και διατηρώντας το δικαίωμα να το επαναφέρει αν αλλάξουν οι συνθήκες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ανακοίνωση αναμένεται να δυσαρεστήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, που κάλεσαν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να προχωρήσουν την διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης παρά την απόρριψή της από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς ψηφοφόρους.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης είπαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης.

    Η Πολωνία είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει.

    Η Βρετανία αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

    Αντιδράσεις

    Τρεις είναι οι λύσεις που έχουν μπροστά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης, όσον αφορά στο τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Μπορούν να πουν ότι το Σύνταγμα είναι νεκρό, μπορούν να ξαναγράψουν ορισμένα σημεία του Συντάγματος, ή μπορούν να προσπαθήσουν τους πολίτες στην Ολλανδία και τη Γαλλία ότι έκαναν ένα τρομερό λάθος και να επιχειρήσουν νέα δημοψηφίσματα.

    Πάντως, εδώ στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη Συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα, οριστικά.

    Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόριδων, Λίαμ Φοξ, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πέθανε.

    «Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, όσον αφορά τα δύο όχι, της Γαλλίας και της Ολλανδίας; Ο κόσμος δεν θέλει να κυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Επομένως, σε όποιο λογικό κόσμο να μιλάμε, το Σύνταγμα είναι νεκρό. Και η κυβέρνησή μας πρέπει να πει ότι δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα στη Βρετανία, διότι η Συνταγματική Συνθήκη δεν ισχύει» είπε ο Λίαμ Φοξ.

    Συνέντευξη Μακσέιν

    Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ντένις Μακσέιν, συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν υφίσταται.

    «Ουσιαστικά οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί σκότωσαν τη Συνθήκη. Ξέρω ότι γενικώς υπάρχει απροθυμία να λέμε ότι η Συνθήκη είναι νεκρό γράμμα, και υποκρίνονται, θα λέγαμε, ότι βρίσκεται σε κώμα και σε σύστημα μηχανικής υποστήριξης, κανείς όμως, για να μιλάμε ρεαλιστικά, δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Σιράκ θα επανέλθει σε 12 μήνες με δεύτερο δημοψήφισμα και θα νικήσει το ΝΑΙ. Ως νομικό κείμενο η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από 25 χώρες. Οι δύο είπαν ΟΧΙ, οπότε η συνθήκη δεν ισχύει» είπε ο Μακσέιν.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να λειτουργεί βάσει των Συνθηκών που ισχύουν, δηλαδή της Νίκαιας, του ’μστερνταμ, του Μάαστριχτ και της Ρώμης, οι οποίες, βέβαια κάθε άλλο παρά τέλειες είναι, όπως όλοι συμφωνούν, είπε ο Βρετανός πολιτικός.

    «Το βασικό πρόβλημα που έχει να επιλύσει η Ευρώπη είναι ο δυναμισμός της οικονομίας της, επίσης χρειάζεται η υλική αυτοπεποίθηση για να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια στον εργασιακό του χώρο, και, ακόμη, να προχωρήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτές όμως οι αποφάσεις είναι αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο, έχουμε εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, στην Ιταλία τον ερχόμενο χρόνο, στη Γαλλία το 2007, επομένως τα ερχόμενα δύο χρόνια θα εκλέξουν νέες πολιτικές ηγεσίες οι μεγαλύτερες αλλά και οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Μακσέιν.

    Η Βρετανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως είπε ο Ντένις Μακσέιν, το Λονδίνο θα προσπαθήσει να επαναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα έξω.

    «Για παράδειγμα, προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πώς να προωθηθεί η δικαιοσύνη και το ελεύθερο εμπόριο σε όλον τον κόσμο, πώς να βοηθήσουμε την Αφρική, πώς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι διαχρονικά θέματα που δεν πρέπει να παρακαμφθούν από το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών. Η Βρετανία θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα είναι μια περίοδος περισυλλογής, δεν πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλες πρωτοβουλίες στα Ευρωπαϊκά θέματα, διότι η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν πληγωθεί ως χώρες και μπορεί να δούμε σημαντικές πολιτικές αλλαγές στις τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες» είπε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ντένις Μακσέιν.

    [22] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 6 Ιουνίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε με ψήφους έξι έναντι τριών, να απαγορεύσει τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, μετέδωσε το CNN.

    Το Δικαστήριο δικαίωσε την κυβέρνηση Μπους που διαφωνεί με την πρακτική αυτή, η οποία επιτρεπόταν μέχρι τώρα σε δέκα Πολιτείες.

    [23] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Στοκχόλμη, 6 Ιουνίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, δήλωσε από τη Στοκχόλμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης μέσω του κοινοβουλίου, παρά την απόφαση της Βρετανίας να αναβάλει το δημοψήφισμα για την επικύρωσή της.

    "Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Σουηδία πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση", μετέδωσε το Ρόυτερς επικαλούμενο συνέντευξη του Πέρσον με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας.

    Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έχει προγραμματίσει να συζητήσει και να επικυρώσει τη Συνθήκη τον Δεκέμβριο.

    [24] ΕΕ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΝΕΚΡΗ"

    Λουξεμβούργο, 6 Ιουνίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος δεν είναι "νεκρή" μετά την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει το δημοψήφισμά της, υποστήριξε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Η βρετανική κυβέρνηση "πιστεύει ότι πρέπει να περιμένει να δει ποια συνέχεια θα δώσουν τα άλλα κράτη μέλη στη διαδικασία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι αναβάλλεται το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που επρόκειτο να διεξαχθεί την άνοιξη του 2006.

    [25] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 6 Ιουνίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Το ειδικό ιρακινό δικαστήριο στο οποίο έχει ανατεθεί να δικάσει τον Σαντάμ Χουσέιν, υπογράμμισε την ανεξαρτησία του και τόνισε ότι δεν έχει καθοριστεί καμία ημερομηνία για τη δίκη του ανατραπέντος πρώην προέδρου του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της δίκης", τόνισε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, ερχόμενο σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις. "Η ημερομηνία της δίκης εξαρτάται από τους δικαστές που θα εξετάσουν τις κατηγορίες μετά το τέλος των σχετικών ερευνών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης, Λέιθ Κούμπα, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Σαντάμ βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 κατηγορίες και πρόσθεσε ότι " η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να δικαστεί σύντομα".

    [26] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (18:35 UTC+2)

    Με στόχο την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων σχετικά με τη συγκριτική περιγραφή και ανάλυση της συντακτικής δομής των γλωσσών που ομιλούνται στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική περιοχή, δηλαδή, τα αραβικά, τα εβραϊκά, τα ελληνικά και τα τουρκικά, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Mediterranean Syntax Meeting» (Σύνταξη των Γλωσσών της Μεσογείου), το διάστημα 23-25 Ιουνίου, στη Ρόδο.

    Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που διοργανώνεται, με στόχο την από κοινού μελέτη γλωσσών όπως η αραβική, η εβραϊκή, η ελληνική και η τουρκική, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς διαφοροποιούνται τυπολογικά και ανήκουν σε διαφορετικές γλωσσικές οικογένειες.

    Αν και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών παρατηρείται αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με τη μελέτη της συντακτικής δομής κάθε μιας από τις παραπάνω γλώσσες, δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα καμία συγκριτική μελέτη. Το συνέδριο της Ρόδου καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συγκριτική περιγραφή και ανάλυση της δομής των γλωσσών της Μεσογείου. Παράλληλα, το συνέδριο φιλοδοξεί να προβάλλει την ελληνική γλώσσα σε άλλες χώρες της Μεσογείου μέσα από τη συγκριτική της μελέτη με τις άλλες γλώσσες της περιοχής.

    Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές εφτά διακεκριμένοι καθηγητές γλωσσολογίας από τις Η.Π.Α., την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη μελέτη των τεσσάρων αυτών γλωσσών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις με θέμα τη σύγκριση της Ελληνικής με τις υπόλοιπες γλώσσες (Από τις ΗΠΑ: Professor Joseph Aoun/University of Southern California, Professor Elisabeth Selkirk/University of Massachusetts at Amherst, Professor Angelika Kratzer/University of Massachusetts at Amherst, Professor Juan Uriagereka/University of Maryland, Professor Jaklin Kornfilt/Syracuse University. Από το Ισραήλ: Professor Edit Doron/Hebrew University of Jerusalem. Από την Τουρκία: Professor Sumru ?zsoy/Bo?azi?i University).

    [27] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β' Π.Π.

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2005 (13:33 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα «60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έλληνες και Αυστραλοί στον κοινό αγώνα για την ελευθερία» διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Απ' όλα τα περιστατικά της κοινής ιστορίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας

    κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας στην

    υπεράσπιση της Ελλάδας το 1941 είναι το πιο σημαντικό, καθώς άλλαξε βαθύτατα τις

    σχέσεις των δύο χωρών, φέρνοντας τους δύο λαούς πιο κοντά μέσα από τον κοινό αγώνα

    για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αυτή την πτυχή του πολέμου

    θέλει να παρουσιάσει η έκθεση, που αναδεικνύει το πλησίασμα των λαών σε δύσκολους καιρούς.

    Στην έκθεση παρουσιάζεται -για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό- φωτογραφικό υλικό από το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας (Australian War Memorial), που προέρχεται από Αυστραλούς στρατιώτες. Επίσης, εκτίθεται υλικό από το Πολεμικό Μουσείο Ελλάδος, το Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο, το Λύκειο των Ελληνίδων, την Ταινιοθήκη Ελλάδας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Οίκος Α. και Μ. Καλοκαιρινού, το Μουσείο Μάχης της Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης, το Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκη καθώς και από προσφορές ιδιωτών.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 7 Ιουνίου, στις 19.30, από τον πρόεδρο

    της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία της προέδρου της Βουλής

    και προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη

    Δημοκρατία, ’ννας Μπενάκη-Ψαρούδα και του πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα

    Paul Tighe.

    Η έκθεση θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής, στη συμβολή των

    οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, στην Πλατεία Συντάγματος. Η είσοδος θα

    είναι ελεύθερη για το κοινό, που θα μπορεί να την επισκέπτεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή 09.00 έως 20.00, το Σάββατο 09.00 έως 17.00 και την Κυριακή 09.00 έως 15.00.

    [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘ ΜΕ ΤΟΝ Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (13:19 UTC+2)

    Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου διοργανώνει την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. στο Παλαί ντε Σπορ, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Η συναυλία είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του ΕΚΘ για την Εργατική πρωτομαγιά και τον Μάη του '36 και αποτελεί προσφορά στους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης.

    Στην αρχή της συναυλίας η διοίκηση του ΕΚΘ θα τιμήσει για την αντιφασιστική τους δράση τους Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σιάντα και μαζί τους όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές κατά του φασισμού.

    Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους (15 και 10 ευρώ) και στο ΕΚΘ, ενώ εισιτήρια έχει εκδόσει και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.

    [29] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" ΣΤΟΝ Σ.ΕΚ.Β.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (12:29 UTC+2)

    Βιογραφική έκθεση με στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη σε χρονολογική σειρά, καθώς και με ιστορικά στοιχεία της εποχής και πλούσιο εικονογραφικό υλικό διοργανώνει από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, στο παραδοσιακό του κτίριο (Θεοφίλου 13), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 15ου Πνευματικού Μαϊου.

    Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 20.30, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες, χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις και ξένες εκδόσεις, η φωνή του συγγραφέα σε cd κ.α. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00.

    [30] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας, παραδοσιακές και βυζαντινές χορωδίες και χορευτικά εργαστήρια περιλαμβάνει η Πολιτιστική Εβδομάδα που διοργανώνει το νοσοκομείο "Θεαγένειο" από τις 13 έως τις 17 Ιουνίου, στο αμφιθέατρό του.

    Στόχος των εκδηλώσεων είναι να σταλεί το μήνυμα της ελπίδας, της συμμετοχής και της θετικής στάσης στη ζωή, κυρίως προς τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον.

    Συγκεκριμένα στο υπόγειο του αμφιθεάτρου θα φιλοξενηθούν εκθέσεις έργων αγιογραφίας των Χρήστου Αντωνιάδη, Νικόλαου Ρουσάκη, Παρασκευής Σακόγλου (11.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00), και στο ισόγειο έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα "Ζωγραφίζοντας την ελπίδα".

    Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 19.30 θα παρουσιαστούν στο αμφιθέατρο η χορωδία του Θεαγένειου, η Βυζαντινή χορωδία Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων και η παραδοσιακή χορωδία Αγίας Παρασκευής Μενεμένης.

    Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 19.30, θα δώσουν παράσταση οι χορευτικές ομάδες του Θεαγένειου, του δήμου Θεσσαλονίκης και των εργαστηρίων ενηλίκων και εφήβων Αγίας Παρασκευής Μενεμένης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 June 2005 - 18:13:54 UTC