Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
  • [04] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ
  • [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Υ.ΕΘ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
  • [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ENSI"
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [09] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
  • [10] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [11] ΣΤΟΝ ΥΠ.ΑΝ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ
  • [12] ΞΕΚΙΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
  • [13] ΓΣΕΕ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [14] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
  • [15] ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΔΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΠΟΥΣ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΝΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [18] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΛΕΝΕ ΣΡΕΝΤΕΡ -
  • [19] ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ 18 ΡΟΥΜΑΝΕΣ ΧΡΥΣΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [20] ΣΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [21] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ 2+1 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΕΓΚΙΡΙ
  • [22] ΕΞΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΡΑΓΑΛΟ
  • [23] ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [24] Ο ΟΗΕ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [25] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΘΗ" ΤΟΥ B. MARTINU ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] Ο Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [32] Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο

  • [01] ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Απρόβλεπτη εξέλιξη είχε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αντέδρασε ακαριαία και ζήτησε να μετατραπεί η συζήτηση αυτή σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως η οικονομία και ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα ενός προσώπου αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης.

    Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι χαίρεται γιατί η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης σε αυτή.

    Τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκαν από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως, και η εξέλιξη αυτή πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών.

    Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα διέκοψε τη συζήτηση στη Βουλή και σύμφωνα με τον κανονισμό θα συνεχιστεί την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    [02] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους θα κάνει η ΓΣΕΕ στις 13 Ιουλίου για να αποφανθούν επί των θέσεών της για τα θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ σήμερα. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια της συνομοσπονδίας να συσπειρώσει σε κοινό μέτωπο όλες τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα των εργαζομένων.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε "μελανό σημείο για τα ελληνικά συνδικάτα" την συμφωνία στον ΟΤΕ και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται περί μεταρρυθμίσεων, αλλά περί διευθετήσεων «με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο». Με τη συμφωνία αυτή, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "κατακερματίζεται η κοινότητα συμφερόντων των εργαζομένων», «απομαζικοποιείται και περιθωριοποιείται το συνδικαλιστικό κίνημα» και γι αυτό «τα συνδικάτα την αντιμετωπίζουν ως μη υπάρχουσα".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος εξαπέλυσε και αιχμές κατά της κυβέρνησης, η οποία όπως σημείωσε είχε στόχο και τον πέτυχε "να εξαγοράσει μία συμφωνία για να επιτεθεί συνολικά στις εργασιακές σχέσεις". Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι στην κατάργηση του 8ώρου και σε παρέμβαση στις υπερωρίες, προκειμένου να ικανοποιήσει τον ΣΕΒ.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε τα ασφαλιστικά οργανωτικά σχήματα να διασφαλίζουν "την κοινότητα των ενδιαφερόντων και συμφερόντων των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και την ενιαία συλλογική έκφραση και συγκρότηση" και κάλεσε όλα τα συνδικάτα να συμπαραταχθούν μαζί τους. Κάλεσε την διοίκηση του ΙΚΑ να μην δεχθεί την μετακύλιση σ΄αυτό των ασφαλιστικών βαρών, γιατί θα κινδυνεύσει με κατάρρευση και προειδοποίησε ότι αν θιγεί η αυτονομία των επικουρικών ταμείων η ΓΣΕΕ θα προσφύγει στα δικαστήρια , στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας .

    [03] Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ερεβάν, 8 Ιουνίου 2005 (13:06 UTC+2)

    της απεσταλμένης μας, Αλεξάνδρας Γούτα

    'Ετοιμη να υποδεχτεί ακόμη περισσότερους Ελληνες και γενικά ξένους επενδυτές, προσφέροντας ευρύ πλέγμα κινήτρων, είναι η Αρμενία, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Χοβίκ Αμπραχαμιάν. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη άρσης -χωρίς προϋποθέσεις- του κλεισίματος των συνόρων που επέβαλε στη χώρα του η Τουρκία, ώστε να ξανανοίξουν οι δίοδοι για τις εμπορευματικές μεταφορές.

    Αναλυτικότερα, επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων της Επιχειρηματικής Ημερίδας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου στο Ερεβάν, ο κ.Αμπραχαμιάν τόνισε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ ότι "η Αρμενία είναι έτοιμη να καλωσορίσει και να αγκαλιάσει τους Ελληνες επενδυτές".

    Ο κ.Αμπραχαμιάν δήλωσε ακόμη ότι η Αρμενία προσφέρει στους επενδυτές ένα πολύ φιλελεύθερο φορολογικό πλαίσιο, ενώ υπάρχει ειδική προσέγγιση -με προσφορά σημαντικών κινήτρων- για τις μεγάλες επενδύσεις. Εξάλλου, πρόσθεσε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ.Κοτσαριάν, επιβλέπει προσωπικά την όλη διαδικασία, ενώ ανώτατα στελέχη της αρμενικής κυβέρνησης έχουν τακτικές συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε εμπόδιο που ανακύπτει στην επενδυτική δραστηριότητα.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς προσαρμογής και βελτίωσης της νομοθεσίας της, με βάση τις διεθνείς επιταγές και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πέραν όλων των άλλων, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Αρμενίας, οι πλούσιοι φυσικοί πόροι, η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών και τα φθηνά εργατικά χέρια, αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την είσοδο ξένων επενδυτών στην αρμενική αγορά", πρόσθεσε, δίνοντας έμφαση και στον τομέα της διαφάνειας, αφού -όπως είπε- οι φορολογικές και άλλες αρχές της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις σε περίπτωση παρατυπιών._

    [04] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ"

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του μεγάρου της Βουλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ, κ. Βενιζέλο, ήταν δημοσιευμένο σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι ενδεχομένως ο κ. Παπανδρέου θα έκανε πρόταση μομφής, παρόλα αυτά ο κ. Παπανδρέου δεν περίμενε την τρίπλα αυτή...

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όταν όλη η ελληνική κοινωνία, όλος ο ελληνικός λαός βιώνει ένα πρόβλημα, δηλαδή το κλίμα αδιεξόδου και απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στη χώρα, η Βουλή υπό οποιαδήποτε διαδικασία έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να συζητήσει το θέμα αυτό. Και η διαδικασία αυτή που επελέγη είναι μια διαδικασία που προκαλεί μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συζήτηση, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και όταν λέω ο καθένας, εννοώ ο κ. Καραμανλής που διαψεύδει καθημερινά τις προσδοκίες και την εντολή του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία της κίνησης, δηλαδή ο κ. Παπανδρέου ο οποίος και χειρίστηκε το θέμα αυτό στο δικό του επίπεδο. Από εκεί και πέρα το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής είναι δεδομένος. Είναι κείμενα τα οποία ισχύουν χρόνια και ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, που το ψήφισαν, αλλά και στους πολίτες που δεν το ψήφισαν να ασκεί υπεύθυνη, αλλά και έντονη αντιπολίτευση. Έτσι μόνον διασφαλίζονται οι ισορροπίες της Δημοκρατίας και οι προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό έχει σημασία και αυτό το ουσιαστικό ζήτημα πρέπει να σκέφτεται ο καθένας.

    [05] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Υ.ΕΘ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με σκοπό να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα λάβει χώρα αύριο (Πέμπτη) 9 Ιουνίου, στην έδρα του ΝΑΤΟ.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν και θα αναλυθούν θέματα που άπτονται της εσωτερικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ, των δυνατοτήτων του σε ότι αφορά τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης και των σχέσεών του με άλλες χώρες, ενώ θα υπάρξει αξιολόγηση και εκτίμηση των εξελίξεων για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Ο Υ.ΕΘ.Α. θα αναφερθεί στην συνεισφορά της χώρας μας στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ θα θέσει και το θέμα του Πολυεθνικού Κέντρου θαλασσίων Μεταφορών, που ως γνωστό εδρεύει στην Αθήνα, με σκοπό την ενεργότερη εμπλοκή του στα ζητήματα που άπτονται των στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

    Παράλληλα, από τους υπουργούς θα συζητηθεί και η πιθανή υποστήριξη εκ μέρους του ΝΑΤΟ της αποστολής των Ειρηνευτικών Δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης για την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν που σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες.

    Το πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας όσο και της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

    [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ

    Aθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Στον αποκλεισμό της εισόδου στον Ακροκέραμο θα προχωρήσουν από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005 στις 7.00 το απόγευμα έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των συσσωρευμένων περίπου 150.000 τόνων λάσπης, αλλά και των 800 παραγόμενων ημερησίως στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Ψυττάλεια.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το βράδυ ύστερα από σχετική πρόταση του Δημάρχου Κερατσινίου Δημήτρη Σαράφογλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα με τη διαχείριση της λάσπης στη Ψυττάλεια

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίστηκε πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις για να επιτύχουν την άμεση απομάκρυνση της παραγόμενης και συσσωρευμένης λυματολάσπης πάνω στο νησί. Παράλληλα, διατυπώθηκε το κοινό αίτημα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το διαγωνισμό του έργου της Μονάδας Ξήρανσης που αποτελεί και την οριστική λύση του προβλήματος της λυματολάσπης πάνω στο νησί.

    «Η διατήρηση των περίπου 150.000 τόνων λυματολάσπης στη Ψυττάλεια και των 800 τόνων της ημερήσιας παραγόμενης δημιουργεί νέα δεδομένα με τρομακτικές διαστάσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαράφογλου. Και συμπλήρωσε : «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλο χαμένο χρόνο με πρόχειρους χειρισμούς, οι οποίοι έχουν επικίνδυνες παρενέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τον Σαρωνικό».

    [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ENSI"

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες του 5ου διήμερου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συμβούλων για την «Κοινωνική Ενσωμάτωση» (Consultants for Social Inclusion ENSI), στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η πολιτική έχει ανάγκη από συμμετοχικές διαδικασίες για την εισαγωγή των νέων στην αγορά εργασίας».

    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φωτίσει τις πολλές πτυχές του προβλήματος της ανεργίας στους νέους της Ευρώπης, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων (εταιριών, υπηρεσιών και οργανισμών), καθώς και η από κοινού αναζήτηση τρόπων εισόδου στην αγορά εργασίας.

    Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης συμμετέχει ως εθνικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ENSI».

    Διοργανωτής εταίρος από ελληνικής πλευράς είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στον εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία, Σύμπραξη δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ενώ βασικοί εταίροι είναι: η Ένωση Caritas της Επισκοπής Linz (Αυστρία), η Ομοσπονδία των εθελοντών του Αγ. Βικέντιου (Γαλλία), η Ένωση Caritas της Επιτροπής Κολωνίας (Γερμανία), η Οργάνωση Υποστήριξης Μεταναστών Steunpunt Minderheden Overijssel (Ολλανδία), η Οργάνωση Υποστήριξης Φορέων Εθελοντών Clinks York (Μ. Βρετανία) και η Εθελοντική Οργάνωση Υποστήριξης Άνεργων Γυναικών SKP (Πολωνία).

    Στο μήνυμά του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. «Αναμφισβήτητα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Τα δυο, όμως, πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία απέδειξαν ότι για τους Ευρωπαίους πέρα και πάνω από την οικονομική ολοκλήρωση βρίσκεται η πολιτική ή καλύτερα η κοινωνική ολοκλήρωση. Το ζητούμενο πλέον αποτελεί το κοινωνικό προφίλ της Ε.Ε., όπου το κοινωνικό γίγνεσθαι και τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της. Το «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών, θεωρώ πως δεν είναι ένα «όχι» στην Ε.Ε. που απομακρύνεται από το όραμα της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Για το λόγο αυτό ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών και η καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά προβλήματα των Ευρωπαίων αποτελεί αναγκαιότητα», επισήμανε.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, τόνισε, επίσης, ότι: «Το ΥΜΑΘ αντιλαμβανόμενο πλήρως τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σταδιακά στην Ε.Ε. επέλεξε να συμμετάσχει ως εθνικός εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENSI της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσβλέποντας στη βελτίωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην παγίωση πολιτικών στο πλαίσιο της Ε.Ε., που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τον ευρωπαίο πολίτη».

    Τα βασικά βήματα που θα πραγματοποιηθούν από κάθε έναν από τους εταίρους, στην εν λόγω συνάντηση, είναι:

    -ανάλυση του εκάστοτε εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση

    -έρευνα σχετικά με τον τρόπο που θα διαβιβάζονται οι στόχοι του εθνικού σχεδίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

    - τεκμηρίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των καλών παραδειγμάτων πολιτικής συμμετοχής μειονεκτούντων ατόμων

    -η περίληψη όλων των αποτελεσμάτων στα εκπαιδευτικά εργαλεία ή σε ένα εγχειρίδιο για τα κοινωνικοπολιτικά δραστήρια άτομα.

    Το πρόγραμμα ENSI προέκυψε και ενισχύθηκε στο πλαίσιο ενός τετραετούς ευρωπαϊκού προγράμματος του 2002. Με τις πρωτοβουλίες του αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει η «πάλη», ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, ένα από τα κεντρικά στοιχεία στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 8 Ιουνίου 2005 (20:07 UTC+2)

    «Τώρα είναι η στιγμή να δηλώσουμε ότι είμαστε πιστοί στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ακριβώς όμως για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε πολιτικές που αφορούν στο εσωτερικό της Ενωσης αλλά και στις εξωτερικές της σχέσεις», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της συζήτησης για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί 16-18 Ιουνίου.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνουν υπό τη σκιά των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία και ότι ένα από τα μηνύματα που στέλνουν τα «όχι» του γαλλικού και του ολλανδικού λαού είναι η ανάγκη να γίνει άμεσα μια συντεταγμένη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία να εξεταστούν όλα τα θέματα και τα προβλήματα που συνιστούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σήμερα», δήλωσε.

    [09] ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Αρνητική πορεία ακολούθησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, έχοντας χθες σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

    Δυσμενώς στην πορεία των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου επέδρασαν η απότομη άνοδος των τιμών πετρελαίου, ύστερα από την απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου υποχωρώντας σημαντικά σε ποσοστό 0,43% διαμορφώθηκε στις 5.003,7 μονάδες και ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού σημειώνοντας πτώση κατά 0,22%, διολίσθησε στην ζώνη των 4.171,35 μονάδων.

    Τη μικρότερη κάμψη παρουσίασε ο δείκτης Xetra DAX στο χρηματιστήριο της

    Φρανκφούρτης και υποχωρώντας ελαφρά κατά 0,19%, διαμορφώθηκε στην περιοχή των 4.557,29 μονάδων.

    Πιέσεις ασκήθηκαν σε μετοχές του κλάδου του ομίλου λιανικής με τη μετοχή της γαλλικής Carrefour να κλείνει με απώλειες 1,5%, ενώ στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, λαμβάνοντας ώθηση από τις αισιόδοξες προβλέψεις της αμερικανικής Texas Instruments για την κερδοφορία της στο δεύτερο τρίμηνο.

    Η μετοχή της STMicroelectronics ενισχύθηκε κατά 2,4, ύστερα και από την είδηση ότι η UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για τον τίτλο της εταιρίας, σε «αγορά» από «πώληση».

    [10] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Aθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης της εταιρίας Veterin από αύριο, αποφάσισε να ζητήσει από το Χ.Α. το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Η επιτροπή προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσίευση αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2004, καθώς και τη δημοσιοποίηση στο επενδυτικό κοινό των πορισμάτων του οικονομικού και νομικού ελέγχου από ανεξάρτητους οίκους, αναφορικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ε.Κ. για την κίνηση συγκεκριμένων λογαριασμών απαιτήσεων και συγκεκριμένων συναλλαγών της εταιρίας.

    Για το συγκεκριμένο θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά μελών του προηγουμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Veterin A.Β.E.Ε., διότι όπως διαπιστώθηκε, η εταιρία κατέβαλε στα πρόσωπα αυτά σημαντικά χρηματικά ποσά χωρίς νόμιμη αιτία, κατά παράβαση διατάξεων του Ν.2190/20. Επίσης η ΕΚ αποφάσισε να υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για διενέργεια ποιοτικού ελέγχου αναφορικά με έργο των ορκωτών ελεγκτών- λογιστών της.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της

    Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

    - Τo περιεχόμενο του πληροφοριακού δελτίου για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Αlmati Services LTD για την απόκτηση των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας Ιmperio.

    - To ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή της εταιρίας ?Επιχειρήσεις ΄Ηχου και Εικόνας ΑΕ? και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου.

    - Την έκδοση σειράς κανονιστικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου 3340/5.5.2005. Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς. Οι αποφάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από την 11η Ιουλίου.

    [11] ΣΤΟΝ ΥΠ.ΑΝ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα η διάκριση του πολιτικού με τη μεγαλύτερη δράση στην Ποιότητα το 2004, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης απονομής διακρίσεων Ποιότητας ECO Q 2004, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλία του ότι

    αποτελεί "απόφασή μας να εφαρμόσουμε, να υποστηρίξουμε και να διαδώσουμε τις αρχές της ποιότητας στη χώρα μας, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς".

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάζονται η κυβέρνηση, οι παραγωγικές τάξεις, οι εργαζόμενοι, οι επιστημονικοί φορείς, οι οργανώσεις και οι πολίτες. Από την πλευρά της κυβέρνησης προετοιμάζεται η εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

    "Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της ποιότητας, των υπηρεσιών και των προϊόντων μας σε συνδυασμό με την προώθηση της επιχειρηματικής αριστείας, μέσα από την καθιέρωση του θεσμού των Εθνικών Βραβείων Ποιότητας, αποτελούν άξονες της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για την Ποιότητα", κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    [12] ΞΕΚΙΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Το σχεδιασμό μιας αναλυτικής καμπάνιας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να καλυφθούν τα κενά στη γνώση και την πληροφόρηση του κοινού και, κυρίως, τα κενά των άμεσα ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά τις θετικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ξεκινά το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του ΕΚΤ στην Ελλάδα.

    Στόχος της εκστρατείας, η οποία και αποφασίστηκε με αφορμή τα συμπεράσματα έρευνας, που κρίθηκαν απογοητευτικά, είναι να γνωρίσει το ελληνικό κοινό το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο καθώς και τις παρεμβάσεις με τις οποίες συνδέεται και χρηματοδοτεί και, βέβαια, να κατανοήσει, κάθε πολίτης, κατά πόσο μπορεί να συμμετάσχει σε αυτά και να ωφεληθεί.

    Η έρευνα, που διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, έγινε από την VPRC για λογαριασμό του υπουργείου στο διάστημα 9 και 10 Μαρτίου του 2005, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και στόχος ήταν να μετρηθεί η αναγνωρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των προγραμμάτων του. Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τα εξής:

    -Χαμηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας του ΕΚΤ, της τάξεως του 20%. Από αυτό το ποσοστό, μόνο το 42%, ήτοι το 8% του συνολικού πληθυσμού, είναι σε θέση να προσδιορίσει το ΕΚΤ να περιγράψει, δηλαδή, με γενικούς χαρακτηρισμούς, τους τομείς δραστηριότητάς του.

    -Χαμηλό ποσοστό συνολικής γνώσης για τις παρεμβάσεις του ΕΚΤ (περίπου 10%).

    -Πολύ χαμηλή γνώση για δυνατότητα συμμετοχής του κοινού (12%) στις παρεμβάσεις του ΕΚΤ (71% «δεν γνωρίζει» και 16% θεωρεί ότι «δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής»).

    -Πολύ χαμηλή γνώση της σύνδεσης (12%) του ΕΚΤ και του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, δηλαδή, του αρμόδιου Υπουργείου.

    Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ).

    [13] ΓΣΕΕ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Συντονισμό της δράσης τους και αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης, η ΓΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, και τα πρωτοβάθμια σωματεία, προβάλλοντας έτσι την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις και πολιτικές, που όπως υποστηρίζουν, έχουν τον ίδιο στόχο, τα εργατικά δικαιώματα. Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

    -Αυτή η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους να αντιμετωπιστεί ενιαία και συντονισμένα απ΄τη ΓΣΕΕ

    -Την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής πανεργατικής Απεργίας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    -Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά (μετά από συνεδριάσεις των οργάνων τους) θα αποφασίσουν για στάσεις εργασίας ή 24ωρης απεργίας, για την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005.

    -Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 και ώρα 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα.

    -Αγωνιστική υποστήριξη του Δημοψηφίσματος των Εργαζόμενων στις 13 Ιουλίου 2005, για τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζόμενων.

    -Την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στον Απεργιακό Αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και στα αιτήματά τους.

    -Την αποδοκιμασία της Συμφωνίας που έγινε στον ΟΤΕ που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πρόκριμα και οδηγό για εφαρμογή σε άλλους χώρους.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, όλες οι οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη, θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις - συσκέψεις σε όλη τη χώρα για ενημέρωση των εργαζόμενων και των κοινωνικών φορέων, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν.

    [14] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Σκόπια, 8 Ιουνίου 2005 (20:28 UTC+2)

    «Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα είναι καλή και καθημερινά βελτιώνεται. Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι υπάρχουν προκλήσεις και αυτές δεν πρέπει να υποτιμηθούν» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις του από την πόλη Στρούγκα.

    Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους προκλήσεις είναι αυτές, είπε ότι πρόκειται για προκλήσεις που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια και γι' αυτό το λόγο το σκοπιανό Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δρα εγκαίρως και προληπτικά.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Σερβία- Μαυροβούνιο, στο ύψος του Κοσόβου, ο Σκοπιανός πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της επαρχίας.

    Σχετικά με τη διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ ποίησης, που είναι γνωστό ως «Ποιητικό Φεστιβάλ της Στρούγκα», σημείωσε α πρέπει είπε να διοργανωθεί στον τόπο, από όπου ξεκίνησε.

    Σημειώνεται ότι, πέρυσι, είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε υπουργού Άμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στη Στρούγκα, όταν ομάδες οπαδών του VMRO προσπάθησαν να λιντσάρουν τον τότε υπουργό και νυν πρωθυπουργό και έκαψαν κυβερνητικά αυτοκίνητα. Οι υπουργοί και όλα τα κυβερνητικά στελέχη είχαν, μάλιστα, κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα στην πόλη, με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να διοργανωθεί στα Σκόπια. Αιτία γι' αυτή την έκρηξη των οπαδών της αντιπολίτευσης ήταν η αντίθεσή τους στη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας.

    [15] ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΔΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΠΟΥΣ- ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ουάσιγκτον, 8 Ιουνίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό, καθώς και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη, στο Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε μια περίπου ώρα, οι κ.κ. Ερντογάν και Μπους μίλησαν στους δημοσιογράφους για τη στρατηγική, όπως τόνισαν, συνεργασία, μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

    «Η δημοκρατία στην Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράδειγμα και για τα άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην αμερικανική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για την «οικοδόμηση της δημοκρατίας», όπως είπε, στο Αφγανιστάν.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως σημείωσε ο κ. Μπους, συζητήθηκαν διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να συμβάλει στην ενίσχυση της αμερικανικής επενδυτικής παρουσίας στη χώρα του και βρήκε θετική ανταπόκριση από το συνομιλητή του.

    [16] ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

    Άγκυρα, 8 Ιουνίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Την πολύτιμη συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην τοπική κοινωνία, πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1923, εξαίρει ο Εσέρ Καράκας στο σημερινό φύλλο της τουρκικής "Referans", σε άρθρο γνώμης, στο οποίο εξετάζει, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τη μεταβολή της δημογραφικής δομής της πόλης, αλλά και την αντίστοιχη μεταβολή της δομής του μικρασιατικού χώρου, επιθυμώντας να καταδείξει αφενός μεν το «κοσμοπολίτικο περιβάλλον», εντός του οποίου μεγάλωσε και από το οποίο επηρεάστηκε κατά τη γνώμη του ο Ατατούρκ, αφετέρου δε τις σημαντικές απώλειες της Τουρκίας από την ανταλλαγή των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    «Μετά τον Φεβρουάριο του 1923, ημερομηνία που ξεκίνησε η περίφημη ανταλλαγή των πληθυσμών που επρόκειτο να προκαλέσει πολλά οδυνηρά αποτελέσματα, και μετά τα όσα βιώθηκαν μεταξύ των ετών 1919-1922, δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας εάν θα μπορούσε να μην είχε λάβει χώρα η ανταλλαγή αυτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι τα αποτελέσματά της ήταν επώδυνα, καθώς και ότι η πλευρά που βγήκε ζημιωμένη από την υπόθεση αυτήν είμαστε εμείς, διότι αναμφίβολα ένα μεγάλο τμήμα των προσφύγων που μετανάστευσε από την Ανατολία στην Ελλάδα είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας» σημειώνει ο Καράκας και συνεχίζει:

    «Όσοι έφυγαν από εμάς για την άλλη πλευρά του Αιγαίου πήραν μαζί τους στα εδάφη που έφτασαν και την παραγωγικότητά τους, και τα χώματα που άφησαν έμειναν λίγο χέρσα. Η επίδραση της εν λόγω ανταλλαγής των πληθυσμών επί των ρυθμών ανάπτυξης της Δημοκρατικής περιόδου αποτελεί ένα θέμα που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί όσο πρέπει. Γνωρίζω ότι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, όπως προανέφερα, η νομιμότητα αυτής της ανταλλαγής, καθώς και ότι δεν είναι εύκολο να ειπωθεί πως θα ήταν καλύτερα να μη γινόταν. Ωστόσο, η διαδικασία της ανταλλαγής, ή ακόμη και η μετανάστευση από εδώ και κυρίως από την Κωνσταντινούπολη προς την Ελλάδα δεν τερματίζεται το 1923. Η τραγωδία του φόρου περιουσίας το 1942, η φρίκη της 6-7ης Σεπτεμβρίου, την πεντηκοστή επέτειο της οποίας ζούμε φέτος, οι Ρωμιοί που διώξαμε το 1964 από την Κωνσταντινούπολη εντός 72 ωρών, [όλα αυτά] μας γυρίζουν πίσω και διότι υπήρξαν μεγάλη τραγωδία από ανθρωπιστικής απόψεως, αλλά και διότι σηματοδότησαν από οικονομικής απόψεως μία μεγάλη πτώση παραγωγικότητας και χαμηλή ανάπτυξη για την Τουρκία».

    Στη συνέχεια, αφού τονίζει τις ευεργετικές επιδράσεις της κοσμοπολιτίτικης ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Ατατούρκ, καταλήγει ως εξής:

    «Η χώρα μας πλήρωσε, πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά από τούδε και στο εξής το τίμημα του γεγονότος ότι οι μετά Κεμάλ Κεμαλιστές δεν αντιλήφθηκαν αυτήν την πραγματικότητα, αλλά και της προδοσίας που διέπραξαν έναντι του κοσμοπολιτισμού που έκανε Ατατούρκ τον Ατατούρκ. Αναφέρθηκα ήδη στον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα της ανταλλαγής του '23. Ο φόρος περιουσίας του '42, τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου του '55, η υποχρεωτική μετανάστευση του '64 υπήρξαν και από ηθικής και από οικονομικής απόψεως ασυγχώρητα λάθη, αλλά και όσον αφορά στους Κεμαλιστές μία μεγάλη προδοσία απέναντι στις συνθήκες που έκαναν Ατατούρκ τον Μουσταφά Κεμάλ».

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΝΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 8 Ιουνίου 2005 (19:16 UTC+2)

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι βρίσκεται στο Βουκουρέστι όπου θα έχει συνομιλίες με Ρουμάνους αξιωματούχους για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Ιταλία θα επικυρώσει την Συνθήκη Ενταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ που υπεγράφη τον Απρίλιο δήλωσε ο Φίνι.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Ρουμάνο ομόλογό του Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και τον πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΛΕΝΕ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 8 Ιουνίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Στη θέση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ανοιχτά θέματα στις σχέσεις της Γερμανίας με την ΠΓΔΜ συμφώνησαν, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, στο Βερολίνο, ο καγκελάριος της πρώτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο πρωθυπουργός της δεύτερης, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας - ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκει ήδη πεδίο εφαρμογής σε συγκεκριμένα σχέδια στο στρατιωτικό και στον ενεργειακό τομέα, όπως επίσης και στις τηλεπικοινωνίες, επισήμανε ο κ. Σρέντερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

    Η σταθερότητα που, όπως είπε ο Γερμανός καγκελάριος, επιδεικνύουν τα Σκόπια συνδέεται άμεσα και έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες που καταβάλλουν για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σρέντερ εξαπέλυσε επίθεση σε ορισμένους «λαϊκιστές» που, όπως τόνισε, προσπαθούν να καταστρέψουν την Ε.Ε., προσπαθώντας να αποτρέψουν τη διεύρυνσή της με την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ο πρωθυπουργός Μπούτσκοφσκι έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να φέρει σε πέρας με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν τώρα συγκεκριμένα αποτελέσματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σρέντερ, ο οποίος επανέλαβε ότι τα Σκόπια έχουν την πλήρη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπούτσκοφσκι χαρακτήρισε προνόμιο για τη χώρα του να έχει έναν σύμμαχο όπως η Γερμανία και χαρακτήρισε κρίσιμη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

    Στην ερώτηση πώς θα μπορούσαν να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να χρηματοδοτηθεί όλο αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα της διεύρυνσης της Ένωσης, με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι «η αστάθεια (στις χώρες αυτές) κοστίζει πολύ πιο ακριβά».

    Ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ ως παράδειγμα πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας, σημειώνοντας πως τα Σκόπια βρίσκονται μεταξύ των πρωτοπόρων χωρών της περιοχής.

    [19] ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ 18 ΡΟΥΜΑΝΕΣ ΧΡΥΣΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Βουκουρέστι, 8 Ιουνίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Τον τίτλο του επίτιμου δημότη της Αθήνας απένειμε το μεσημέρι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, Αθανάσιος Δενδούλης, στις Ρουμάνες χρυσές Ολυμπιονίκες στους Αγώνες του 2004, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθήνας μετά από πρωτοβουλία της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη.

    Παρόντες στην τελετή της απονομής ήταν εκτός από τις 18 χρυσές Ολυμπιονίκες, στα αθλήματα της ενόργανης γυμναστικής, της κωπηλασίας και της κολύμβησης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για τον Αθλητισμό, Φλοριάν Γκεόργε, ο Γ.Γ. της Ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιοάν Ντομπρέσκου, εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών και πολλοί δημοσιογράφοι.

    Οι αθλήτριες που τιμήθηκαν είναι οι εξής: Καμέλια Πότετς, Γκιοργκέτα Ντάμιαν, Βιορίτσα Σουσάνου, Αγγέλα Αλουπέι, Κονστάτζα Μπούρτσιτσα, Ροντίτσα Φλόρεα, Αουρίτσα Μπαράσκου, Ντόινα Ιγκνατ, Ιωάννα Πάπουτς, Ελισαβέτα Λίπα, Λιλιάνα Γκαφένκου, Ελενα Γκιοργκέσκου, Καταλίνα Πόνορ, Σίλβια Στροέσκου, Οάνα Μπαν, Ντανιέλα Σοφρόνιε, Μόνικα Ρόσου και Αλεξάνδρα Ερέμια.

    Ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Αθήνας απενεμήθη "για τη σκληρή προσπάθεια, που μέσω ευγενούς άμιλλας, διεθνούς αδελφοσύνης και φιλίας, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγαλείο του αθλητισμού, προσδίδοντας μια νέα δυναμική στα αιώνια αυτά ιδεώδη και απέδειξαν ότι ο Ολυμπισμός αγκαλιάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις". Αποτελεί δε "ελάχιστη ανταπόδοση στους Ολυμπιονίκες που δόξασαν το Ολυμπιακό πνεύμα το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα", όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δήμου της Αθήνας.

    [20] ΣΤΟΝ Γ' ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Στον γ΄ γύρο του τουρνουά τένις 200.000 δολαρίων που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ, προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου. Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων που το παρακολούθησαν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε της Νικόλ Βαϊντίσοβα από την Τσεχία με 6-4, 6-2 σετ και πέρασε στην φάση των «16» του τουρνουά του Μπέρμιγχαμ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα αντιμετωπίσει την νικήτρια της αναμέτρησης Νικόλ Πρατ (Αυστραλία)-Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία).

    [21] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ 2+1 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΕΓΚΙΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (17:52 UTC+2)

    Παίκτης του Ηρακλή για τα επόμενα 2+1 χρόνια είναι από την Τετάρτη και επίσημα ο Μπαρκ Σεγκιρί. «Από την πρώτη στιγμή αναγνώρισα ότι η πρόταση του Ηρακλή ήταν πολύ καλή, αλλά χρειάστηκα κάποιες μέρες για να ηρεμήσω και να αποφασίσω για το μέλλον μου. Η παρουσία της νέας διοίκησης, το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα και η πανέμορφη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με την πρόταση του Ηρακλή με ώθησαν να απαντήσω θετικά», τόνισε ο Μπαρκ Σεγκιρί και συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες της υπογραφής του συμβολαίου μου σχετικά νωρίς και θα έχω χρόνο να περάσω ήρεμα τις διακοπές αλλά παράλληλα θα ανυπομονώ και για την έναρξη της προετοιμασίας. Εγώ και ο ατζέντης μου ζυγίσαμε τις καταστάσεις και είδαμε ότι η καλύτερη επιλογή για μένα ήταν η παραμονή μου στον Ηρακλή. Σε μία νεανική ομάδα, με στόχους, φιλοδοξίες, καλό υλικό, έναν από τους καλύτερους προπονητές που έχω συνεργαστεί, σοβαρή διοίκηση και πάνω απ' όλα σε μία ομάδα όπου ταιριάζει η ποδοσφαιρική φιλοσοφία μου με την φιλοσοφία της διοίκησης και του προπονητή μου».

    [22] ΕΞΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΡΑΓΑΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (17:40 UTC+2)

    Η νέα διοίκηση της ΕΛ.Ο.Τ. ξεκαθάρισε από την πρώτη μέρα, που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ότι θα εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία που έχει στα χέρια της αναφορικά με τα οικονομικά ανοίγματα, που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση πολλών χρεών.

    Η Ομοσπονδία αποφάσισε να στείλει δύο εξώδικα στον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.Ο.Τ. Θανάση Πραγαλό, που αφορούν συμβάσεις για μισθωτήριο κτιρίου και για συνεργασία με δημοσιογράφο, οι οποίες δεν είχαν συζητηθεί ποτέ στο διοικητικό συμβούλιο, όπως ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

    «Δεσμευθήκαμε απέναντι στα σωματεία ότι θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία, που έχουμε στα χέρια μας και αφορούν την προηγούμενη οικονομική διαχείριση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Τ. Χρήστος Μανώλης και συμπλήρωσε: «Καθημερινά διαπιστώνουμε με λύπη ότι είναι μεγάλη η «μαύρη τρύπα» που κληρονομήσαμε, ως νέα διοίκηση. Θα γίνει λεπτομερέστερος έλεγχος από τους ελεγκτές, για να χυθεί επιτελούς άπλετο φως στην οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας. Η δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο για όλους αυτούς, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια εις βάρος των αθλητών και των σωματείων» κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τάεκβοντο.

    [23] ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (17:13 UTC+2)

    Ο Φλάβιο Κονσεϊσάο που πέρσι αγωνίστηκε στη Γαλατασαράι είναι το νέο απόκτημα του ΠΑΟ. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ο 31χρονος Βραζιλιάνος μέσος αναμένεται στην Αθήνα όπου θα έχει τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση, ενώ λίγο αργότερα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

    Σημειώνεται ότι στα 31 του χρόνια έχει πλουσιότατο βιογραφικό με πολλές επιτυχίες. Υπήρξε για πολλά χρόνια βασικός παίκτης της εθνικής Βραζιλίας, ενώ έχει κατακτήσει τίτλους με την Παλμέιρας τη Λα Κορούνια και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Στο μεταξύ, μετά από τρία χρόνια θητείας, ο Παντελής Κωνσταντινίδης αποχαιρετά τον ΠΑΟ, καθώς ο παίκτης δεν βρίσκεται στα πλάνα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και ο Σίλβιο Μάριτς.

    [24] Ο ΟΗΕ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Νέα Υόρκη, 8 Ιουνίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται πλέον και επισήμως ότι οι στόχοι που είχαν θέσει για την εξάλειψη της φτώχιας και της πείνας δεν επιτυγχάνονται, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Σε έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται ότι, παρά τις προσπάθειες, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση.

    Αν και την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για βοήθεια των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να επιτύχουν τους στόχους τους εάν η βοήθεια του δυτικού κόσμου προς τον αναπτυσσόμενο δεν ενισχυθεί σημαντικά.

    Πριν από πέντε χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν οχτώ φιλόδοξους στόχους, στο πλαίσιο του «Προγράμματος της Χιλιετίας» τους οποίους θα πρέπει να έχουν επιτύχει μέχρι το 2015.

    Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εξάλειψη των ακραίων περιπτώσεων φτώχιας και πείνας και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

    Στην έκθεση προόδου των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι αν και παγκοσμίως η φτώχια μειώνεται, στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι εκατομμύρια φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.

    Σε ολόκληρο τον κόσμο 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των πέντε ετών δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και σε πόσιμο νερό.

    Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν τα πέμπτα γενέθλιά τους, αναφέρει η έκθεση.

    Ασθένειες, όπως η ελονοσία, η πνευμονία και η ιλαρά, που θεραπεύονται στον αναπτυγμένο κόσμο, γίνονται επίσης αιτία θανάτου των μικρών παιδιών.

    Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους για μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο-τρίτα μέχρι το 2015, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις ρίζες του, στις χώρες της υπό-σαχάριας Αφρικής.

    Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τον Τόνι Μπλερ στην σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ, όπου σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες των οκτώ πλέον ισχυρών οικονομικά κρατών να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    [25] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Κάιρο, 8 Ιουνίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Δεκαοκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, καθώς αρκετά ακόμη άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται παγιδευμένα στα ερείπια, μεταξύ των οποίων και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το πρωί βρέθηκε ζωντανό ένα πεντάχρονο αγόρι.

    Το κτίριο είχε αρχικά τρεις ορόφους και στη συνέχεια χτίστηκαν τρεις ακόμη χωρίς άδεια.

    [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ

    Παρίσι, 8 Ιουνίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συνεχίσει την πολιτική των φοροαπαλλαγών σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης κρατικών πόρων, που μπορεί να διατεθούν στον "πόλεμο" κατά της ανεργίας.

    "Οποιοι διαθέσιμοι πόροι εξοικονομηθούν στον προϋπολογισμό θα διατεθούν για να καταπολεμηθεί η ανεργία", δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός στην ομιλία στην Εθνοσυνέλευση με την οποία παρουσίασε τη νέα κυβερνητική πολιτική. Διευκρίνισε ότι το 2006 το δημόσιο θα διαθέσει υπέρ της απασχόλησης 4,5 δισ.ευρώ επιπλέον.

    Ας σημειωθεί ότι το 2002 ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε περικοπές κατά το ένα τρίτο των φοροαπαλλαγών για να ενισχυθεί η απασχόληση και ενώ τότε η ανεργία έτεινε στο 10% του συνόλου του ενεργού πληθυσμού--το ξεπέρασε πλέον.

    Ο ντε Βιλπέν εξήγγειλε ευνοϊκά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνδυάζοντάς τα με κίνητρα για προσλήψεις στο υπόλοιπο του έτους.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τσάρλς Κλαρκ έδωσε εντολή για την έκδοση στη Γαλλία του Αλγερινού Ρασίντ Ράμντα, που φέρεται ως ύποπτος για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το 1995, όμως ο τελευταίος μπορεί να ασκήσει έφεση ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε στις 6 Απριλίου του 2005 την εντολή της παράδοσης στις γαλλικές αρχές του Ρασίντ Ράμντα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η Γαλλία ζητεί εδώ και εννέα χρόνια τον Αλγερινό, που πιθανολογείται ότι χρηματοδότησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο παρισινό τραίνο το 1995. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 168.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Ιουνίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε τρεις επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

    "Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την έκρηξη βόμβας την ώρα που περνούσε μία στρατιωτική φάλαγγα αυτοκινήτων στην επαρχία Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης. Ενας άλλος στρατιώτης σκοτώθηκε κάτω από τις ίδιες συνθήκες την Τρίτη το βράδυ κοντά στη πόλη Μπάλαντ και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν την ίδια μέρα από τα πυρά ενόπλων εναντίον αμερικανικής βάσης στη πόλη Τικρίτ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [29] ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (15:30 UTC+2)

    Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Κατσούλη - Κάτου, ορίστηκε νέα πρόεδρος της Εφορείας της Οπερας Θεσσαλονίκης.

    Αντιπρόεδρος είναι η σύμβουλος οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και σύμβουλος επικοινωνίας, Πηνελόπη Σερδάρη, ενώ μέλη της ο βαρύτονος, Σπύρος Σακκάς, η υψίφωνος και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, και ο δικηγόρος, Νίκος Αβδελλάς.

    [30] "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΘΗ" ΤΟΥ B. MARTINU ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (15:24 UTC+2)

    Την όπερα του Bohuslav Martinu "Τα ελληνικά πάθη" παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για έξι μόνο παραστάσεις, στις 10, 12, 14, 16, 18 και 19 Ιουνίου η Οπερα Θεσσαλονίκης, στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, με ώρα έναρξης στις 21.00, με την σύμπραξη της Ορχήστρας της Εθνικής Οπερας της Τιμισοάρας και της Χορωδίας της Οπερας Θεσσαλονίκης.

    Το έργο γράφηκε το 1957 και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Οη ήρωες - κάτοικοι ενός χωριού - αποφασίζουν, ακολουθώντας ένα παλιό έθιμο, να αναπαραστήσουν τα Θεία Πάθη και τη Σταύρωση του Χριστού. Τόσο αυτό το γεγονός, όσο και η άφιξη μιάς ομάδας προσφύγων, οι οποίοι αναζητούν ένα κομμάτι γης για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, θα φέρει στην επιφάνεια το αληθινό πρόσωπο των ηρώων, τις μεταξύ τους σχέσεις και διαφορές, τη σύγκρουση των ισχυρών και των αδύνατων και θα οδηγήσει σε μία τραγική κατάληξη.

    Η μουσική διεύθυνση είναι του Christian von Gehren (10, 14, 18/6) και του Γιώργου Βαγιανού (12, 16, 19/6), η σκηνοθεσία και τα σκηνικά - κοστούμια της Πάμελα Χάουαρντ, η μετάφραση της Χριστίνας Λαζαρίδη, η διδασκαλία της χορωδίας του Γιώργου Βαγιανού, η μουσική προετοιμασία της Βιάρα Σουπερλίεβα, η κινησιολογική επιμέλεια της Μέλπως Βασιλικού.

    Παίζουν: Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Καπετανόπουλος, Βασίλης Τσανακτσίδης, Απόστολος Σωτηρούδης, Φούλης Μπουντούρογλου, Ακης Λαλούσης, Γιώργος Τζιουβάρας, Keith Olsen, Ααρών Οβαδίας, Παναγιώτης Μανιάτης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Απόστολος Σωτηρούδης, Πάνος Γιαμπουλντάκης, Ολγα Ξανθοπούλου, Κατερίνα Καρατζά, Φίλιππος Βαζάκας, Ανίλα Τέλη, Βάσω Κατσουπάκη, Λϊνα Λαμπράκη.

    [31] Ο Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Ένα πρόγραμμα για φωνή και κιθάρα θα παρουσιάσει στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, το βράδυ της 23ης Ιουνίου, στις 21.30.

    Ζητούμενο της συναυλίας αυτής είναι η ανάδειξη της δύναμης του τραγουδιού, ανεξάρτητα από ένταση και μεγάλες ορχήστρες, καθώς και η κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη.

    Ο τραγουδοποιός έχει κατά καιρούς παρουσιάσει τα τραγούδια του στη Θεσσαλονίκη με αυτό τον τρόπο, σε κλειστούς χώρους. Ο ίδιος λέει πως οι εμφανίσεις του χωρίς ορχήστρα είναι από τις δυνατότερες εμπειρίες της ζωής του. Αυτή τη φορά όμως η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, αφού θα τραγουδήσει σ' έναν ανοιχτό συναυλιακό χώρο που δημιουργεί ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

    Για τις ανάγκες της συναυλίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Θέατρο Δάσους, ανάμεσα στις σκηνικές κατασκευές, θα στηθεί μία σκηνή χαμηλού ύψους στο κέντρο του θεάτρου στην οποία ο καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει παίζοντας με ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα τραγούδια δικά του, του Νίκου Ζούδιαρη αλλά και διασκευές ελλήνων και ξένων δημιουργών.

    Τον ήχο ρυθμίζει ο Κώστας Βάμβουκας και τους φωτισμούς επιμελείται ο Κωνσταντίνος Αλεξίου.

    [32] Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (11:03 UTC+2)

    Μεγάλη συναυλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, θα δώσει ο Σωκράτης Μάλαμας, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 21.00, κατά την οποία θα παρουσιάσει επιλογές από την 16χρονη πορεία του στη δισκογραφία.

    Μαζί του θα εμφανιστούν οι: Μαρία Λούκα τραγούδι, Γιάννης Παπατριανταφύλλου κοντραμπάσο, Δαμιανός Dudu βιολί, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος - μπουζούκι

    Θάνος Μιχαηλίδης τύμπανα, Κλέων Αντωνίου - ηλεκτρικές κιθάρες, Νίκος Παραουλάκης - νέι, φλογέρες, Χριστίνα Χομπιτάκη κρουστά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 και 15 ευρώ.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2005 (10:55 UTC+2)

    Τη δεύτερη ενότητα της μόνιμης έκθεσής του με θέμα «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης 1860 1960» θα εγκαινιάσει στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, στις 20.00.

    Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει με παραδοσιακούς χορούς ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης με φορεσιές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 55 ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του ελληνικού χώρου (Πόντος, Μικρά Ασία, Ανατολική Ρουμελία, Ανατ. Θράκη), όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες, με συνείδηση της καταγωγής τους.

    Παρουσιάζονται συνολικά περισσότερα από 2.000 αντικείμενα (ενδύματα, κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας, έπιπλα, σκεύη και εργαλεία που σχετίζονται με την παραδοσιακή ενδυμασία) και πλούσιο εποπτικό υλικό που αναφέρεται στη μορφολογία, τη λειτουργία και την τεχνολογία των παραδοσιακών ενδυμασιών.

    Οι ενδυμασίες έχουν ενταχθεί σε ενότητες π.χ. Εσωτερικό αρχοντικού της Δυτ. Μακεδονίας, Παζάρι της Φλώρινας, Γάμος στα Πετρωτά του Ν. Έβρου, εσωτερικό σπιτιού στη Ν.Βύσσα Εβρου, ώστε η παρουσίασή τους να γίνεται, κατά το δυνατόν, στο «φυσικό» τους περιβάλλον.

    Ένας ηλεκτρονικός χάρτης διάχυσης των ενδυμασιών της έκθεσης, θα δείχνει σε ποιους τόπους φορέθηκαν, στο διάστημα 1860-1960, οι ενδυμασίες που εκτίθενται.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 June 2005 - 18:14:14 UTC