Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NEA 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [02] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ 5,5 ΜΟΝΑΔΕΣ Η Ν.Δ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΥΓΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
  • [04] EUROSTAT: ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ «25» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ
  • [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ
  • [06] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ
  • [07] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
  • [08] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • [09] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ"
  • [10] ΣΤΗ ΓΣΕΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ
  • [13] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • [14] ICAP: ΦΘΙΝΟΥΣΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ
  • [15] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η "ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΝΤΟΒΟ"
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ
  • [18] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ
  • [19] Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [20] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
  • [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.
  • [23] Ο Κ. ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [24] ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΟΙ Γ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Β. ΜΑΝΤΖΙΟΣ
  • [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΟΜΗΡΟΣ ΚΛΕΜΕΝΤΙΝΑ ΚΑΝΤΟΝΙ
  • [26] Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [27] ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
  • [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΝΤΕΛΣΟΝ ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [30] TO ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η 13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑΣ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
  • [33] ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
  • [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ 2005"

  • [01] NEA 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (10:08 UTC+2)

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει σήμερα και αύριο όσους πολίτες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε νέα 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό τους ζήτημα, στο πλαίσιο απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

    Σημειώνεται ότι η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τα βασικά στοιχεία της γνωμάτευσης καθηγητών Εργατικού και Συνταγματικού Δίκαιου για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ θα παραθέσει τα στοιχεία σχετικά με το ύψος των μισθών και των συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    [02] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ 5,5 ΜΟΝΑΔΕΣ Η Ν.Δ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (14:30 UTC+2)

    Προβάδισμα 5,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ως προς την πρόθεση ψήφου, δείχνει το Βαρόμετρο του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι και της εταιρίας VPRC. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΝ 5% και ο ΛΑΟΣ 3%.

    Πρώτο κόμμα σε δημοφιλία, σύμφωνα με την έρευνα, έρχεται η ΝΔ με 49%, δεύτερος ο ΣΥΝ με 45% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 36%, το ΚΚΕ με 35% και ο ΛΑΟΣ με 21%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται το 52% των πολιτών, το 58% του συνόλου υποστηρίζει ότι στις ΔΕΚΟ πρέπει να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί οτι δεν χρειάζεται να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, έναντι 15% που έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται ότι το 57% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 55% του ΠΑΣΟΚ, το 43% του ΚΚΕ και το 41% του ΣΥΝ τάσσονται υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όσον δε αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των κρατήσεων, το 67% δηλώνει αντίθετο, ενώ 2 στους 10 λένε ότι πρέπει να αυξηθούν.

    Αναφορικά με το Ευρωσύνταγμα, το 67% εκτιμά ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, έναντι 16% που διατυπώνει αντίθετη άποψη. Στο ερώτημα, τί θα ψηφίζατε σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το 46% λέει ΟΧΙ και το 31% ΝΑΙ στη συνθήκη.

    Επίσης, επτά στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική άποψη για το Ευρώ, ενώ περίπου έξι στους δέκα έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

    [03] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΥΓΝΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (12:06 UTC+2)

    Τη θέση του όσον αφορά την τρομοκρατία εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή την ανάληψη της ευθύνης των εκρήξεων στο υπουργείο Απασχόλησης και στην αερογέφυρα της οδού Πέτρου Ράλλη στο Ρουφ, από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Ο κ.Βουλγαράκης απαντώντας σήμερα, Πέμπτη, σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε πως οι τρομοκράτες είναι στυγνοί εγκληματίες. Συμπλήρωσε δε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας δουλεύουν συστηματικά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Η χώρα μας είναι μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία και διασφαλίζει σε απόλυτο βαθμό τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Η διαφορετική άποψη είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για εγκληματικές ενέργειες. Οι τρομοκράτες είναι στυγνοί εγκληματίες. Οι πράξεις τους δεν έχουν κανένα κοινωνικό έρεισμα. Οι υπηρεσίες ασφάλειας δουλεύουν συστηματικά και να είστε βέβαιοι ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

    [04] EUROSTAT: ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ «25» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

    Λουξεμβούργο, 9 Ιουνίου 2005 (13:13 UTC+2)

    Το ελληνικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), βρισκόταν το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, στην 14η θέση μεταξύ των «25» της ΕΕ αλλά και στην 11η, προτελευταία θέση μεταξύ των «12» της Ευρωζώνης, καθώς εμφανίζεται υψηλότερο μόνον εκείνου της Πορτογαλίας.

    Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσμετράται με βάση το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης και το αντίστοιχο ελληνικό, που ανερχόταν στο 82% του μέσου κοινοτικού (βάση είναι το 100 για τους «25», ενώ εκείνο της Ευρωζώνης ανέρχεται στο 107%), βρίσκεται περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα απ' το μέσο όρο, όπως και εκείνα της Κύπρου (82%) και της Σλοβενίας (78%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην κορυφή του πίνακα παρέμενε το Λουξεμβούργο με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων του να έχει εκτιναχθεί το 2004 στο 223% του μέσου κοινοτικού όρου. Στη 2η θέση βρέθηκε πάλι η Ιρλανδία με 139%, ακολουθούμενη από τις Δανία και Αυστρία (αμφότερες 122%).

    Στην 5η θέση ήταν η Ολλανδία με 120% και σε απόσταση αναπνοής την ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο (αμφότερες 119%). Στην 8η θέση βρέθηκε η Σουηδία με 116%, που ξεπερνά μόλις κατά μία μονάδα τη Φινλανδία (115%), ενώ η πρώτη δεκάδα ολοκληρώνεται με τη Γαλλία (111%).

    Έκπληξη αποτέλεσε η υποχώρηση της Γερμανίας στην 11η θέση (109%) των «25», ενώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιταλίας παρέμενε πάνω από το μέσο όρο (105%). Αντίθετα, το ισπανικό, αν και τον πλησίασε (98%) δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει, μένοντας στην 13η θέση.

    Ακολουθούν, όπως επισημάναμε ήδη, το ελληνικό κα το κυπριακό (82%), ενώ στην 16η θέση βρίσκεται εκείνο της Σλοβενίας με (78%). Σλοβένοι και Κύπριοι όχι μόνον άγγιξαν το ελληνικό ΑΕΠ αλλά ξεπέρασαν και εκείνο των Πορτογάλων, που υποχώρησε στη 17η θέση με 73%, ενώ αισθάνεται και την ανάσα των Μαλτέζων και των Τσέχων (αμφότεροι 72%).

    Σε χαμηλότερο επίπεδο και στην 20η θέση βρίσκεται το ουγγρικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 61% και ακολουθούν εκείνα της Σλοβακίας (52%) και της Εσθονίας (50%). Κάτω και από το 50% του μέσου κοινοτικού όρου βρίσκονται ακόμη τα κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λιθουανίας (48%), της Πολωνίας (47%) και της Λετονίας (43%).

    Εξίσου χαμηλό είναι και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κροατίας (46%), η οποία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ αισθητά χαμηλότερα είναι εκείνα της Ρουμανίας (32%) και της Βουλγαρίας (30%), που αναμένεται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

    Χαμηλότερο και από το 30% του μέσου κοινοτικού όρου είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας (29%), που αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το φθινόπωρο. Αντίθετα, σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται εκείνα των συνεργαζόμενων με την ΕΕ χωρών (χώρες EFTA), με τη Νορβηγία να κατέχει τα πρωτεία (153%) και να την ακολουθούν η Ελβετία (130%) και η Ισλανδία (116%).

    [05] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Τα μηνύματα και οι συνέπειες του «ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και Ολλανδίας για το Ευρωσύνταγμα θα απασχολήσουν την 29η Σύνοδο του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, που πραγματοποιείται στις 10, 11 και 12 Ιουνίου στη Στοκχόλμη.

    Τον ΣΥΝ εκπροσωπούν στη Σύνοδο το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Πάνος Τριγάζης και το μέλος της ΚΠΕ, Σούλα Παναρέτου.

    Επίσης στο Φόρουμ θα συζητηθούν τα θέματα:

    - Οργάνωση των μεταναστριών στην Ευρώπη

    - Η αριστερά και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    - Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

    - Η οικοδόμηση των διατλαντικών σχέσεων της αριστεράς

    - Διαφορετικές συνδικαλιστικές στρατηγικές στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού.

    [06] Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2007-13"

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. την περίοδο 2007-13, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τον υποτονικό τρόπο που παρεμβαίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στις σχετικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. και αφορούν τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης κατά την περίοδο 2007-13.

    »Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν στην ευρωβουλή την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή, Reimer Boge, που τελικώς υιοθετήθηκε και προτείνει ένα χαμηλότερο ύψος προϋπολογισμού της Ε.Ε. κι από αυτό που προτείνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μήνυμα αυτής της ψήφου είναι αρνητικό συνολικά για την πορεία της Ευρώπης αλλά και για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

    »Το θέμα του Κοινοτικού προϋπολογισμού είναι πολύ κρίσιμο για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στη διευρυμένη Ευρώπη των 25 και ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη της χώρας μας, μιας κι απ' αυτό εξαρτάται το ύψος των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δ' Κ.Π.Σ.

    »Σήμερα, ιδιαίτερα, που οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν μια διαφορετική πορεία της Ένωσης με κοινωνικό περιεχόμενο, η γενναία αύξηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και με στόχο να προσεγγίσει σταδιακά του 5% του Κοινοτικού ΑΕΠ, γίνεται μια από τις κεντρικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη σύγκλιση και την κοινωνική προστασία συνολικά στην Ευρώπη.

    »Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, οφείλει να διεκδικήσει με αποφασιστικό και δραστήριο τρόπο στην ουσιαστική αύξηση του Κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-13 αντί της μείωσής του κάτω και από αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα που προτείνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευθύνες που χρεώνεται η κυβέρνηση για την κατάληξη αυτού του κρίσιμου θέματος για την χώρα μας και την ευρωπαϊκή πορεία είναι πελώριες», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

    [07] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) καλεί, σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού της και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.), όλα τα τακτικά και ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη της Ένωσης στις 16 Ιουνίου 2005, ημέρα Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τη δύση του ηλίου στο κτίριο της Ένωσης (Στρ. Καλλάρη 5) σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη:

    Δύο (2) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού) και δύο (2) μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής (ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού) του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

    Η Εφορευτική Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 28, παρ. 4 του Καταστατικού της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. και του άρθρου 27, παρ. 2, του Καταστατικού του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ανακηρύσσει υποψηφίους:

    α) Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. τους:

    1. Ανδρικοπούλου Ελένη

    2. Τζιτζιάρη Αδόλφο - Γεώργιο

    3. Τσαουσίδη Κλέαρχο

    β) Για την Εξελεγκτική Επιτροπή του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. τους:

    1. Βουτσικάκη Αναστάσιο

    2. Κάργα Βασίλειο

    3. Καψάσκη Σπυρίδωνα

    4. Τριανταφύλλου Αλέξανδρο

    Στις εκλογές της 16ης Ιουνίου 2005 τα μέλη της Ένωσης πρέπει να έχουν υπόψη τους το εξής:

    Στο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη στα όργανα διοίκησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να βάζουν ένα σταυρό σε υποψήφιο μέλος για το Διοικητικό Συμβούλιο και ένα σταυρό σε υποψήφιο μέλος για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Και στις δυο περιπτώσεις τακτικά μέλη θα εκλεγούν όσοι συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και αναπληρωματικά οι αμέσως επόμενοι.

    Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα γίνει με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

    [08] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα παρακαθίσει αύριο, Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 13:30, σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του, ο πρέσβης του Λουξεμβούργου.

    Στο γεύμα, που θα γίνει στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου (Βασ. Σοφίας 3Α), θα παραστούν, επίσης, οι πρέσβεις όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε., καθώς και της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Τουρκίας.

    [09] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ"

    Πειραιάς, 9 Ιουνίου 2005 (20:20 UTC+2)

    «Η επίμονη διαμαρτυρία των λιμενεργατών, καθώς και η απαράδεκτη στάση αδιαλλαξίας είναι ασυμβίβαστα με τα προνόμιά τους. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει την πραγματικότητα και αισθάνεται το μέγεθος της πρόκλησης σε εποχές ύφεσης και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς από αριστοκράτες λιμενεργάτες των ρετιρέ οι οποίοι αμείβονται με πάνω από 140.000 ετησίως. Οι απειλές και οι εκβιασμοί των ολίγων λιμενεργατών όχι μόνο δεν διαθέτουν κοινωνικό έρεισμα αλλά είναι και ασύμβατες με το κοινό περί κοινωνικής ισότητας αίσθημα. Τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος συμφωνεί με την διακηρυχθείσα πολιτική της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των στρεβλώσεων στη δημόσια διοίκηση».

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, σχετικά με την 48ωρη απεργία των λιμενεργατών, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα καταστάσεις με αποδοχές λιμενεργατών.

    [10] ΣΤΗ ΓΣΕΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Aθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Την έκφραση διαμαρτυρίας για τις φημολογίες περί δήθεν ίδρυσης νέας Ομοσπονδίας συνταξιούχων Ελλάδας, είχε σαν αίτημα η σημερινή επίσκεψη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) στη ΓΣΕΕ.

    Όταν δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο ότι πάγια θέση της συνομοσπονδίας και απόφαση του 26ου Συνεδρίου είναι «μία Συνομοσπονδία - μία Ομοσπονδία - ένα Εργατικό Κέντρο - ένα σωματείο» και ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ούτε καν σκέψη για διάσπαση, αποχώρησαν συμφωνώντας με τη ΓΣΕΕ για την ενωτική και από κοινού διεκδίκηση των ασφαλιστικών και οικονομικών προβλημάτων που συνεχώς οξύνονται, αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση.

    [11] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 9 Ιουνίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αντιδρούν με αμηχανία στις

    δηλώσεις του διοικητή της Fed ενώπιον του Κογκρέσου, ο οποίος και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας υπαινισσόμενος νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας μικρή άνοδο κατά 0,11% και διαμορφώθηκε στις 5.009,2 μονάδες και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τρέχοντας με βραδύ ρυθμό 0,12%, έφθασε στο επίπεδο των 4.562,75 μονάδων.

    Αρνητική πορεία ακολούθησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού και δεχόμενος ισχυρές πιέσεις κατά 0,42%, διαμορφώθηκε στις 4.153,71 μονάδες. Ο δείκτης European 300 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 1.123,6 μονάδες. Από την αρχή του έτους τα συνολικά του κέρδη αγγίζουν το 8%.

    Σημαντική άνοδο κατά 3% κατέγραψε η μετοχή της Mediobanca εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η επενδυτική τράπεζα αποτελεί στόχο εξαγοράς, ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση κατά 1,1% σημείωσε η μετοχή της Credit Suisse ύστερα από την υποβάθμισή της από την JP Morgan.

    [12] Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ασυμβίβαστα με τα προνόμιά τους, είναι η επίμονη διαμαρτυρία των Λιμενεργατών, καθώς και η απαράδεκτη στάση αδιαλλαξίας τους, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την 48ωρη απεργία τους, αλλά και τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ.

    Ο ελληνικός λαός, όπως διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, γνωρίζει την πραγματικότητα και αισθάνεται το μέγεθος της πρόκλησης σε εποχές ύφεσης και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς από αριστοκράτες λιμενεργάτες των ρετιρέ, οι οποίοι αμείβονται με πάνω από 140.000 ετησίως.

    "Οι απειλές και οι εκβιασμοί των ολίγων λιμενεργατών, όχι μόνο δεν διαθέτουν κοινωνικό έρεισμα αλλά είναι και ασύμβατες με το κοινό περί κοινωνικής ισότητας αίσθημα. Τελικός κριτής είναι ο Ελληνικός λαός ο οποίος συμφωνεί με την διακηρυχθείσα πολιτική της Κυβέρνησης για εξορθολογισμό των στρεβλώσεων στη δημόσια διοίκηση", κατέληξε ο ΥΕΝ.

    [13] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Η 16η Ιουνίου, ημέρα που θα απεργήσουν τα συνδικάτα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, θα είναι ο επόμενος απεργιακός σταθμός και για τους τραπεζοϋπάλληλους, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, προειδοποίησε: "δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στο ασφαλιστικό", ενώ υπογραμμίστηκε από τους συνδικαλιστές της ομοσπονδίας ότι ''η διαδικασία της μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση θα αποδειχθεί αδιέξοδη, αφού υπάρχουν μεγάλα συνταγματικά και νομοθετικά κωλύματα που θα αναδειχθούν στην πορεία''.

    Η ΟΤΟΕ υπογράμμισε επίσης ότι εργασιακό "ρετιρέ" δεν είναι οι υπάλληλοι των τραπεζών αλλά τα διευθυντικά στελέχη, τα οποία δεν αποτελούν παρά το 3% του προσωπικού.

    Μεταξύ άλλων, η ΟΤΟΕ προειδοποίησε ότι η επιδείνωση του ασφαλιστικού καθεστώτος των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσω της μεταφοράς του κόστους που θα όφειλαν να καλύψουν οι τράπεζες στο ΙΚΑ, μακροπρόθεσμα θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

    [14] ICAP: ΦΘΙΝΟΥΣΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Πτωτική πορεία ακολούθησε στο χρονικό διάστημα 2000-2004 η εγχώρια παραγωγή επίπλων οικιακής χρήσης, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 5,2% σε ποσότητα και 1,3% σε αξία, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε η ICAP. Η φθίνουσα πορεία της συγκεκριμένης αγοράς, είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης πολλών μικρών και μεσαίων παραγωγών.

    Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, οι εισαγωγές επίπλων εμφάνισαν αύξηση, ενώ η αξία τους μεταξύ των ετών 2000 και 2004 εκτιμάται ότι διπλασιάστηκε. Η εισαγωγική διείσδυση προσέγγισε το 30% το 2004. Κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα εισαγωγής είναι η Ιταλία, ενώ εκτός της Ε.Ε. σημαντικοί προμηθευτές είναι η Τουρκία και η Κίνα.

    Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς εκτιμώνται ως περιορισμένα, ενώ ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και η βαθμιαία αύξηση της συγκέντρωσης της αγοράς ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεταβολές στην κατανομή των μεριδίων των επιχειρήσεων του κλάδου. Την περίοδο 2005-2006 η εγχώρια αγορά των επίπλων οικιακής χρήσης αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1%. Οι εισαγωγές προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, αποσπώντας μερίδιο από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.

    Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το διάστημα 2000-2004 βάσει αξίας, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,8%. Η αγορά επίπλων οικιακής χρήσης σε ποσότητα εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 2,8% κατά την περίοδο 2000-2004. Οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι συγκέντρωσαν το 45% περίπου της συνολικής εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης βάσει αξίας. Οσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες επίπλων οικιακής χρήσης, τα έπιπλα καθιστικού εκτιμάται ότι κατέλαβαν το 54% σχεδόν της εγχώριας αγοράς σε αξία το 2004, τα έπιπλα τραπεζαρίας κατέλαβαν το 21% περίπου και τα έπιπλα υπνοδωματίου το 25%.

    Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από διασπορά των μεριδίων αγοράς σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι παραδοσιακές, μικρού μεγέθους επιχειρήσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στον τομέα της παραγωγής επίπλων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν περίπου το 72% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό το οποίο σταδιακά περιορίζεται. Οι επιχειρήσεις αυτές συνήθως δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένη παραγωγή και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ παρουσιάζουν και έλλειψη εκθεσιακών χώρων και οργανωμένου δικτύου πωλήσεων.

    Στον εισαγωγικό τομέα παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν, είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Τα τελευταία έτη στον κλάδο έχουν εισέλθει επίσης πολυκαταστήματα και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

    [15] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Άγκυρα, 9 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης και των συζητήσεων Ερντογάν- Μπους στην Ουάσιγκτον αποτελούν το κεντρικό σημείο του ενδιαφέροντος του σημερινού τουρκικού Τύπου.

    Οι σημερινές εφημερίδες επιχειρούν να προβάλλουν αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. την εικόνα μιας ομαλοποίησης στις διμερείς σχέσεις και του ανοίγματος ενός «νέου κεφαλαίου σε αυτές», χωρίς όμως να λείπουν και οι εξαιρέσεις. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι: Hurriyet: «Επιβεβαιώθηκε η εταιρική μας σχέση» - Milliyet: «Όλα από την αρχή με τις Η.Π.Α.» - Sabah: «Πήρε [ο Ερντογάν] αυτό που ήθελε» - Radikal: «Ναι στην Πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» - Cumhuriyet: «Ναι χωρίς αντάλλαγμα στην Ουάσιγκτον» - Zaman: «Αναβιώνει η στρατηγική εταιρική σχέση», και T?rkiye: «Πλήρης συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

    Οι εφημερίδες κάνουν εκτενή αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν (PKK, Συρία, κλίμα αντιαμερικανισμού, διμερής συνεργασία, ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας) και παραθέτουν τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Αξιοσημείωτα είναι αφενός μεν ο σκεπτικισμός που κυριαρχεί στις αναλύσεις τους για το βαθμό της ομαλοποίησης των σχέσεων και την μετέπειτα πορεία τους, αφετέρου δε το γεγονός ότι το Κυπριακό κατέλαβε δυσανάλογα μικρή έκταση σε σχέση με την προ επισκέψεως τουρκική προβολή του.

    Ο Μουράτ Γετκίν στη Radikal επισημαίνει τον «διαφορετικό χαρακτήρα» που θα έχουν στο εξής οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών , ο οποίος θα επικεντρώνεται σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η νέα αυτή εμπειρία για την Τουρκία πιθανώς να έχει αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

    Αντίθετες απόψεις εκφράζονται, επίσης, στο θέμα της αντιμετώπισης του PKK, με τη Cumhuriyet να τεκμαίρει από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η καταπολέμηση της οργάνωσης δεν βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων των Η.Π.Α. και τη Hurriyet να αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στην καταπολέμησή της, παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

    Η Milliyet πληροφορεί ότι εκτός των προαναφερομένων συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, με τις Η.Π.Α. να επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς και των προβλημάτων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα. Κατά την εφημερίδα, ο Ερντογάν σημείωσε για το τελευταίο ότι το σχετικό με τα ευαγή ιδρύματα νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στη Βουλή, αλλά και ότι θα συνεχιστούν οι βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα.

    Σε άρθρο της στην ίδια εφημερίδα η Γιασμίν Τσονγκάρ επισημαίνει τη «βαθιά διαφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τη Συρία, με τον Αμερικανικό Πρόεδρο να μην πείθεται από την άποψη Ερντογάν ότι σκοπός του διαλόγου με τη χώρα αυτή είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Ανώνυμες αμερικανικές πηγές» που επικαλείται η αρθρογράφος σημειώνουν ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, αλλά ήταν μία «επίσκεψη εργασίας», καθώς και ότι αντί της φιλικής ατμόσφαιρας οι δύο πλευρές έδωσαν απλώς το μήνυμα της αποκατάστασης των σχέσεων. Κατά την εφημερίδα, η αμερικανική πλευρά ενοχλήθηκε έντονα τόσο από την τουρκική στάση απέναντι στη Συρία, όσο και από την απάντηση Ερντογάν σε ερώτηση σχετικά με τον αντιαμερικανισμό στην Τουρκία, που δόθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο τελευταίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο θέμα αναφέροντας ότι ο εν Τουρκία αντιαμερικανισμός προέρχεται από περιθωριακές ομάδες, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, και ότι δεν υφίσταται ανάγκη περαιτέρω αντιδράσεων απέναντι στις περιθωριακές αυτές ομάδες. Κατά την αρθρογράφο, η αμερικανική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στο εξής στενά τη συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να δει εάν θα εφαρμοστούν οι υποσχέσεις που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Το ίδιο ακριβώς κλίμα απηχεί και η ανταποκρίτρια της Sabah Ασλί Αϊντιντασμπάς σε σχέση με την ατμόσφαιρα της συνάντησης, όσο και σε σχέση με την ενόχληση για τη Συρία, παρά τη διαπίστωσή της ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης υπήρξαν «ανακουφιστικά» για την τουρκική πλευρά.

    Ο Ισμέτ Μπερκάν στη Radikal επιβεβαιώνει το όχι και πολύ ευνοϊκό κλίμα της συνάντησης, αναφέροντας ότι το να συμμερίζονται οι δύο πλευρές τις ίδιες απόψεις δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της δημιουργίας ισχυρών δεσμών, «αρκεί να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη».

    [16] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η "ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΝΤΟΒΟ"

    Σκόπια, 9 Ιουνίου 2005 (19:48 UTC+2)

    'Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων για την αδυναμία της, όπως τονίζει, να ελέγξει όλη την επικράτεια της χώρας, διατυπώνει η εφημερίδα "Ντνέβνικ", σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό Κόντοβο (χωριό με αμιγή αλβανικό πληθυσμό) όπου ομάδα ενόπλων Αλβανών, υπό την ηγεσία του Αγκιμ Κρασνίτσι, συνεχίζει να μην επιτρέπει την είσοδο αστυνομικών περιπόλων στο χωριό.

    Κατά την εφημερίδα, η κατάσταση στο Κόντοβο είναι περισσότερο πολύπλοκη από εκείνη που επικρατούσε στις αρχές του χειμώνα, όταν η ίδια ομάδα ενόπλων είχε καταλάβει επί δυο μήνες, το χωριό. Η παρουσία των ενόπλων, οι οποίοι κυκλοφορούσαν ένστολοι στο Κόντοβο και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανέναν στο χωριό, είχε προκαλέσει ανησυχίες στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ αλλά και στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων του 2001. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε χωρίς αιματοχυσία, με την παρέμβαση των Αλβανών ηγετών Αλί Αχμέτι, του συγκυβερνώντος DUI (Κόμμα για Δημοκρατική Ενταξη) και Αρμπεν Τζαφέρι και Μεντούχ Τάτσι του αντιπολιτευόμενου DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών), ενώ η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) είχε δεχθεί επικρίσεις από τη σλαβική αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κόντοβο.

    Η κατάσταση είναι σήμερα σοβαρότερη διότι ο αρχηγός των ενόπλων, Αγκίμ Κρασνίτσι, απειλεί ότι σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας στο Κόντοβο, "οι σύντροφοί του και οι δυσαρεστημένοι Αλβανοί θα ξεκινήσουν νέο πόλεμο", γράφει η "Ντνέβνικ". Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στην κατοχή τους έχουν αρκετά όπλα και ότι είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εφοδιαστούν με οπλισμό. Τονίζει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την αστυνομία και διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπει την είσοδο στο χωριό περιπόλων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας διότι θα επιχειρήσουν να τον συλλάβουν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρασνίτσι και η ομάδα του, τις προηγούμενες ημέρες συνέλαβαν μια περίπολο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και αφού τους φόρεσαν χειροπέδες, τους οδήγησαν στο δάσος, τους ξυλοκόπησαν και τους άφησαν στη συνέχεια ελεύθερους. Η "Ντνέβνικ" κάνει λόγο για "ταπείνωση του κράτους", διότι, γράφει, ένας 26χρονος Αλβανός κατόρθωσε να έχει υπό τον έλεγχό του μια περιοχή και να μην επιτρέπει την πρόσβαση στις δυνάμεις της αστυνομίας.

    Ο 26χρονος Κρασνίτσι, εναντίον του οποίου εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για μια σειρά ποινικών αδικημάτων (ληστείες, κλοπές, παράνομη οπλοφορία κλ.π), που διέπραξε το 1998 και σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, ζητεί αμνηστία για τον ίδιο και τους συντρόφους του.

    Σημειώνεται ότι η αμνηστία ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που έθετε ο Κρασνίτσι κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Κόντοβο, το Νοέμβριο. Ο Κρασνίτσι ζητούσε για τον ίδιο και τους συντρόφους του γενική αμνηστία ώστε στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε μετά το τέλος των εθνοτικών συγκρούσεων, να συμπεριληφθούν και όσοι εξαιρέθηκαν, την καταβολή συντάξεων στις οικογένειες των Αλβανών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων το 2001. Επίσης ζητούσε περισσότερες προσλήψεις των Αλβανών με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο της Οχρίδας. Η παρουσία των ενόπλων είχε προκαλέσει ανησυχίες στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ αλλά και στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων του 2001. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε χωρίς αιματοχυσία, με την παρέμβαση των Αλβανών ηγετών Αλί Αχμέτι, του συγκυβερνώντος DUI (Κόμμα για Δημοκρατική Ενταξη) και Αρμπεν Τζαφέρι και Μεντούχ Τάτσι του αντιπολιτευόμενου DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών), ενώ η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) είχε δεχθεί επικρίσεις από τη σλαβική αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κόντοβο, ενώ την κατηγορούσε για ανικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ SIEMENS

    Μόναχο, 9 Ιουνίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν την Πέμπτη, στο Μόναχο, η κυβέρνηση των Σκοπίων και ο γερμανικός «κολοσσός» της Siemens. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμι και ο Γιοχάνες Φέλντμαγιερ, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Με τη συμφωνία αυτή θα επεκταθεί η επενδυτική παρουσία της Siemens στη σκοπιανή αγορά. Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, ο ετήσιος «τζίρος» της Siemens στη σκοπιανή αγορά ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, αλλά μέσω αυτής της συμφωνίας και των νέων σχεδιαζόμενων επενδύσεων, αναμενεται η κατακόρυφη αύξησή του. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας (της ΠΓΔΜ) και την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)» σημείωσε ο κ. Φέλντμαγιερ.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι οι δυο πλευρές θα ετοιμάσουν μια σειρά από κοινά σχέδια για έργα υποδομών στους τομείς της παραγωγής, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών κ.ά.

    Μέσα στους επόμενους μήνες, η Siemens θα ξεκινήσει την υλοποίηση των σχεδίων της που αφορούν το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Σκόπια», καθώς και άλλα τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη καταδεικνύει το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ο ετήσιος τζίρος της στην περιοχή ανέρχονταν σε 100 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει εκτοξευθεί στα τρία δισ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας ότι αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης των Σκοπίων για ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Στόχος, όπως είπε, είναι η επενδυτική δραστηριοποίηση τριών μεγάλων διεθνών εταιρειών στη σκοπιανή αγορά έως τα τέλη του 2005.

    [18] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ

    Χάγη, 9 Ιουνίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για την προσωρινή απελευθέρωση του Μόμτσιλο Πέρισιτς, άναψε την Πέμπτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Ο κατηγορούμενος έπεισε το Δικαστήριο ότι, ένα αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει έγκαιρα για τη δίκη και δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για κανέναν» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο Πέρισιτς κατηγορείται για δολοφονίες, διώξεις και επιθέσεις κατά αμάχων στην Κροατία και στη Βοσνία, την περίοδο του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των αρχών της Χάγης, τον περασμένο Μάρτιο, ο Πέρισιτς, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δήλωσε αθώος και στις οχτώ κατηγορίες που του αποδίδονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου.

    Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονται με την επί 43 μήνες πολιορκία του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν χιλιάδες άμαχοι, με το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ το 1995 και με τη σφαγή 7.000 και πλέον μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

    [19] Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 9 Ιουνίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Η Ιταλία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επικυρώσουν την Συνθήκη Ενταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι μετά από συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μιχάι Ουνγκουρεάνου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ο Φίνι τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές εμπορικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Σημειώνεται ότι η Ρουμανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 και για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να επικυρωθεί η Συνθήκη Ενταξής της από τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, θα μεταβεί αύριο στα Χανιά, προκειμένου να επισκεφθεί, διαδοχικά, τις αθλητικές εγκαταστάσεις των: Ποδηλατοδρομίου, νέου κολυμβητηρίου, Εθνικού σταδίου και κλειστού Γυμναστηρίου.

    Ακολούθως θα συναντηθεί:

    Στις 12:15 μ.μ. με το Νομάρχη Γιώργο Κατσανεβάκη.

    Στις 12:30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων με: βουλευτές του Νομού, Νομάρχη, Δήμαρχο και αθλητικούς φορείς.

    Στις 13:45 μ.μ., στην ίδια αίθουσα, ο κ. Ορφανός θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    [21] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, επισκέφτηκαν σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λάρισας, Κώστας Πηλαδάκης, μαζί με το Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Γιαννακούλη, για το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου.

    Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε:

    «Δεχτήκαμε την οριστική πρόταση για τη χωροθέτηση, στον πυρήνα Β, ενός νέου, σύγχρονου γηπέδου για τη Λάρισα, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Συζητήσαμε και το επιχειρηματικό σχέδιο, για τη συγκεκριμένη λύση και συμφωνήσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, με τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή».

    Από την πλευρά του ο κ. Πηλαδάκης δήλωσε τα εξής:

    «Είχαμε ακόμη μια συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Ορφανό, που στηρίζει την προσπάθεια της ομάδας μας, να δημιουργήσει το δικό της γήπεδο, ιδιοκτησία βέβαια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αισιοδοξώ ότι είναι μία από τις τελευταίες συναντήσεις μας, για αυτό το θέμα, γιατί πλέον θα προχωρήσει η διαδικασία να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Έχω την άποψη ότι, αντίστοιχες προσπάθειες με τις δικές μας πρέπει να κάνουν και άλλες πόλεις, που έχουν τις δυνατότητες να γεμίζουν τα γήπεδα. Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την πολιτεία για τη δημιουργία νέων γηπέδων».

    [22] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζήτησε τις παρακάτω υποθέσεις:

    1. ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. Για οφειλή της προς τον ποδοσφαιριστή Ερολ Μπουλούτ. Η διάσκεψη για τη λήψη απόφασης θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

    2. ΠΑΕ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ. Οι οφειλές της προς τους ποδοσφαιριστές Δ. Ράπτη και Β. Μπλέτσα, τακτοποιήθηκαν και κατόπιν αυτού έκλεισε η υπόθεση.

    3. Συζητήθηκαν υποθέσεις οφειλών της ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ και της ΚΑΕ ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ προς τους αθλητές Γ. Παπανδρέου και Γ. Κουκλάκη, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει διάσκεψη για τη λήψη αποφάσεων.

    4. ΠΑΕ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ. Οι οφειλές της προς τους Ν. Κάκογλου, Ν. Ναϊντόφκσι, Otto Danon Domoraud, Δ. Γραμμένο, Ν. Νουγοντσιούχο, Δ. Σουάνη και Γ. Κουρκούδιαλο τακτοποιήθηκαν. Η υπόθεση οφειλής προς τον Γ. Μπλιθικιώτη συζητήθηκε. Λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση, ενώ δόθηκε αναβολή για την οφειλή προς τον Roland Zaimi.

    5. ΠΑΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ. Ματαιώθηκε λόγω τακτοποίησης των οφειλών της προς τους Ρομπέρτο Μπολάνο και Ηλία Σολάκη.

    6. Ανακλήθηκε η απόφαση κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ λόγω εξόφλησης οφειλής προς τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, πριν την κατάπτωση της εγγυητικής.

    7. Δεν πάρθηκε απόφαση, αν και συζητήθηκε, η ανάκληση της απόφασης αφαίρεσης βαθμών από τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

    Τέλος, ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με το θέμα αδειοδότησης (UEFA).

    [23] Ο Κ. ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ο τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Σπανίδης, εν όψει της διεξαγωγής του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών γυναικών που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ολυμπιακό στάδιο δήλωσε: «Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συμμετοχή των αθλητών και αθλητριών στο πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική, ενώ οι αγώνες θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά κριτήρια για την συγκρότηση των εθνικών ομάδων που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κύπελλο (Σούπερ Λίγκα στη Φλωρεντία οι γυναίκες, Α΄ κατηγορία, Β΄ γκρουπ στη Λεϊρία οι άνδρες) και στους μεσογειακούς της Αλμερία. Αυτό που προέχει για μας μέσα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα που είναι και η σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση στίβου στη χώρα μας, είναι να βγάλουμε τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα από την εμφάνιση της νέας γενιάς των αθλητών μας μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Μέσα από τους αγώνες θα διαπιστώσουμε την κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι αθλητές μας είτε αυτοί προορίζονται άμεσα για την στελέχωση των εθνικών μας ομάδων, είτε αποτελούν τη νέα γενιά των αθλητών μας, αφού απώτερος στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και όχι μόνο».

    [24] ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΟΙ Γ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Β. ΜΑΝΤΖΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Υπέγραψαν στον ΠΑΟ οι Γιώργος Θεοδωρίδης και Βαγγέλης Μάντζιος. Οι δύο ποδοσφαιριστές επισκέφθηκαν το μεσημέρι τα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψαν τα νέα τους συμβόλαια.

    Σημειώνεται ότι ο 25χρονος (3/7/1980) Θεοδωρίδης που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ υπέγραψε για τέσσερα χρόνια, ενώ ο επιθετικός της εθνικής ελπίδων και πρώην παίκτης του Πανιωνίου, Βαγγέλης Μάντζιος θα είναι παίκτης του ΠΑΟ μέχρι και το 2010. Μέχρι στιγμής τα νέα πρόσωπα της ομάδας είναι οι Φλάβιο Κονσεϊσάο, Αντε Σέριτς, Πιέρ Εμπεντε και Αλέξανδρος Τζιόλης, ενώ επέστρεψαν οι Δάρλας και Λεοντίου που είχαν παραχωρηθεί ως δανεικοί σε άλλες ομάδες.

    [25] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΟΜΗΡΟΣ ΚΛΕΜΕΝΤΙΝΑ ΚΑΝΤΟΝΙ

    Καμπούλ, 9 Ιουνίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Η απαχθείσα στο Αφγανιστάν Ιταλίδα Κλεμεντίνα Καντόνι αφέθηκε ελεύθερη και είναι καλά στην υγεία της, δήλωσε εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Μόλις αφέθηκε ελεύθερη", τόνισε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, Λουτφουλάχ Μασάλ "είναι πολύ καλά, είναι θαύμα", τόνισε.

    Η 32χρονη Ιταλίδα, που εργαζόταν για ανθρωπιστική οργάνωση είχε απαχθεί στη Καμπούλ στις 16 Μαΐου.

    [26] Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βεβαίωσε ότι "είναι πολύ δύσκολο" να κλείσει η βάση στο Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται πολλοί στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτρομοκρατικού πολέμου. Πρόσθεσε δε -όπως μετέδωσε το BBC- ότι δεν αντιλαμβάνεται ποιά εναλλακτική λύση υπάρχει σε περίπτωση που κλείσει το Γκουαντάναμο.

    "Εξετάζουμε το θέμα βελτίωσης των λειτουργιών μας, αν όμως κλείσει η βάση στο Γκουαντάναμο, πού θα πάμε;" δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησής του με τους Ευρωπαίους ομόλογους του στις Βρυξέλλες ο Ράμσφελντ.

    [27] ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 9 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Νομότυπη και συνταγματική είναι η αποχώρηση των Ισραηλινών και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, στο οποίο είχαν προσφύγει έποικοι.

    Οι έποικοι υποστήριξαν ότι η διάλυση των οικισμών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι καθ΄ όλα νόμιμη η αποχώρηση που προγραμματίζεται για τον Αύγουστο. Από τους 11 δικαστές, μόνον ο ένας ήταν της άποψης ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική.

    Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, μεταδίδει ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί νίκη της κυβέρνησης Σαρόν, η οποία ξεπερνά έτσι και το τελευταίο νομικό εμπόδιο για την υλοποίηση του αποκαλούμενου σχεδίου απεμπλοκής.

    Από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποχωρήσουν 8.000 έποικοι και οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την προστασία τους. Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν καθήκοντα προστασίας των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας και επιτήρησης των παράκτιων περιοχών και του εναέριου χώρου.

    Οι προετοιμασίες της αποχώρησης είναι σε εξέλιξη, μετά τη συμφωνία της Τετάρτης μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ και του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών, Νασέρ Γιουσούφ, σε σχέση με τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας κατά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών και των Εβραίων εποίκων.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχει συνομιλίες στη Λωρίδα της Γάζας με εκπροσώπους των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, με στόχο να διασώσει την εύθραυστη εκεχειρία μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά μελών της Χαμάς. Kατά τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση με όλμους κατά εβραϊκού οικισμού στη Γάζα.

    [28] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΝΤΕΛΣΟΝ ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ

    Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου, Μπο Σιλάι, θα έχει την Παρασκευή στη Σαγκάη ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Βρετανός επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται η θεαματική αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και υποδημάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, οι εξαγωγές κινεζικών υποδημάτων προς την ΕΕ αυξήθηκαν το τρέχον έτος κατά 700%, μετέδωσε το BBC.

    Στις συνομιλίες αυτές η Κίνα θα προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα της βιομηχανίας της, και από την άλλη θα ενεργήσει σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου.

    Η Κίνα έχει λάβει προθεσμία έως το Σάββατο για να μειώσει την ετήσια παραγωγή της κατά 7,5%, αντιμετωπίζοντας στην αντίθετη περίπτωση την επιβολή ποσοστώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 9 Ιουνίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου εκτίθενται στην γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου Τέιτ 80 έργα της Μεξικανής ζωγράφου, Φρίντας Κάλο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στη Βρετανία έργων της ζωγράφου που έγινε παγκοσμίως γνωστή για την πολυτάραχη ζωή της και για τη φεμινιστική της συμπεριφορά στις αρχές του 20ού αιώνα, γεγονός που επηρέασε τη θεματολογία των έργων της.

    Η Φρίντα Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε αναπηρική καρέκλα έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Παντρεύτηκε σε ηλικία 22 χρονών τον κομμουνιστή ζωγράφο Ντιέγο Ριβέρα, ενώ ήταν στενή φίλη του εξόριστου κομμουνιστή ηγέτη, Λέων Τρότσκι. Απεβίωσε σε ηλικία 47 χρονών.

    Η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία με τον τίτλο «Φρίντα» το 2002 όπου πρωταγωνίστησε η ηθοποιός Σέλμα Χάγεκ.

    Δύο από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση παραχωρήθηκαν από την τραγουδίστρια της ποπ, Μαντόνα.

    [30] TO ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Η 13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑΣ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (16:38 UTC+2)

    Η 13η Διεθνής Εκθεση Τηλεκάρτας και Νομισμάτων "Card Collect & Coin Expo 2005" θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 11 - 12 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Mediterranean Pallas της Θεσσαλονίκης.

    Σε έκταση 700 τ.μ. θα συμμετάσχουν δεκάδες εμπορικοί οίκοι διάθεσης συλλεκτικών ειδών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Οργανισμοί Τηλεπικοινωνιών, εταιρίες προπληρωμένων καρτών, το Νομισματοκοπείο Μονάχου κ.α.

    Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τηλεκάρτες, νομίσματα, ευρωνομίσματα και χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παλιές καρτ ποστάλ, ολυμπιακές και άλλες καρφίτσες πέτου και άλλα συλλεκτικά είδη.

    Με αφορμή την έκθεση θα εκδοθούν δύο ειδικές συλλεκτικές τηλεκάρτες σε 1.000 κομμάτια, ειδικό γραμματόσημο σε φάκελο πρώτης μέρας κυκλοφορίας και σφραγίδα των ΕΛΤΑ, καθώς και αναμνηστική χρονοκάρτα σε 1.000 κομμάτια. Επίσης, θα κυκλοφορήσει ένα πολυτελές folder σε 555 αριθμημένα αντίτυπα, το οποίο θα περιλαμβάνει 9 τηλεφωνικές κάρτες με έργα του γνωστού ζωγράφου, Βασίλη Σπεράντζα.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται για το κοινό κληρώσεις συλλεκτικών δώρων. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (12:46 UTC+2)

    Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τους Kurt Nikkanen (βιολί) και Μαρία Αστεριάδου (πιάνο) θα δοθεί στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. Οι διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν έργα των Franz Schubert, Antonin Dvorak, Maurice Ravel και George Gershwin.

    Μετά το ρεσιτάλ θα ακολουθήσει δεξίωση, ενώ τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου. Ιδιαίτερο στόχο και για φέτος αποτελεί η συγκέντρωση χρημάτων για να αποκτηθούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα εννέα μοναδικής αξίας ασημένια πινάκια του 12ου αιώνα, στόχος για τον οποίο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους τα τρία μεγαλύτερα βυζαντινά μουσεία της χώρας.

    Η μουσική βραδιά αποτελεί την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου πριν το καλοκαίρι και εντάσσεται στο πλαίσιο των διαλέξεων και μουσικών εκδηλώσεων από προσωπικότητες του επιστημονικού και καλλιτεχνικού χώρου που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Μουσείο.

    Προσκλήσεις διατίθενται από τους εξής: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2310 868570), ΑΡΧΙΤΕΧ Α.Τ.Ε. (Αριστοτέλους 11, τηλ. 2310 279111), «Δημιουργικό» Βιλδιρίδη (Τσιμισκή 60, τηλ. 2310 233263), Γκαλερί Καλφαγιάν (Προξ. Κορομηλά 43, τηλ. 2310 225523), «ΑΤΡΙΟΝ» (Τσιμισκή 94, τηλ. 2310 285890).

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ

    θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων, που θα έχουν ως κεντρικό θέμα τους το ρύζι, και θα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή συνεδρίου, διαγωνισμό φωτογραφίας, παρουσιάσεις συνταγών και καλλιτεχνικές δημιουργίες, υλοποιεί η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (ΕΚΑΤΟ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Δράσης «Δίκτυο Συνεργασίας ΡΥΖΙΟΥ - Rice-Net», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Διαγωνισμός φωτογραφίας

    Ο διαγωνισμός φωτογραφίας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, και θέμα του είναι «το ρύζι». Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες, ασπρόμαυρες, ψηφιακές ή όχι, κάθε τεχνική είναι ευπρόσδεκτη.

    Το έπαθλο, για τον πρώτο νικητή θα είναι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

    Παραλαβή των συμμετοχών (τυπωμένες σε όποιο μέγεθος επιθυμεί ο καλλιτέχνης) γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005, στη Διεύθυνση της Ε.ΚΑΤ.Ο., Δημοκρίτου 10, 54352, Πυλαία, Θεσσαλονίκη με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας».

    Διαγωνισμός συνταγών & γευστικής δημιουργίας

    Ο διαγωνισμός συνταγών περιλαμβάνει την αποστολή πρωτότυπων και παραδοσιακών συνταγών μαγειρικής ζαχαροπλαστικής με βάση το ρύζι, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ekato.org ή στο φάξ 2310 908 519.

    Σκοπός του διαγωνισμού, είναι να αναδείξει την διατροφική αξία του ρυζιού και το πλήθος των συνταγών που μπορούν να συνοδεύουν την καθημερινή διατροφή μας.

    Τις συνταγές τους οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να τις μαγειρέψουν και θα τις παρουσιάσουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2005. Συμμετοχές μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005.

    Ζωγραφική έκφραση των παιδιών

    Την Ημέρα του Φεστιβάλ, από τις 12:00 το μεσημέρι, παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο άγαλμα του Βενιζέλου (πλ. Αριστοτέλους), όπου θα ζωγραφίσουν τη μεγαλύτερη ευχετήρια κάρτα αφιερωμένη στο ρύζι.

    Στις 24 Ιουνίου 2005 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των εταίρων της Δράσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Στόχος της Ε.ΚΑΤ.Ο. είναι μετά το τέλος του Φεστιβάλ να εκδοθεί βιβλίο με τις πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής, τις φωτογραφίες και την δημιουργία των παιδιών.

    Στα πλαίσια της δράσης η ΕΚΑΤΟ θα έρθει σε επαφή με φορείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωματεία, Συνεταιρισμούς, οργανώσεις με σκοπό την ενημέρωση για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους και τη στρατηγική παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών σε σχέση με το ρύζι.

    Το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να καθιερώσει την επικοινωνία με σωματεία, ιδρύματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς ριζοπαραγωγών ενώ παράλληλα ευελπιστεί να ενημερώσει για την Οργάνωσης Ευρωπαικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών συνεδρίων με συμμετοχή και των Ελληνικών επιχειρήσεων.

    Τέλος, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της κατανάλωσης ρυζιού αλλά και στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού διαδραστικού site, μεταφρασμένο και στα Ελληνικά, το οποίο θα προσφέρει συμβουλές και ενημέρωση στους καταναλωτές και στους ρυζοπαραγωγούς.

    Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 949 321 // 908 519 Φάξ: 2310 254097

    [33] ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

    Κοζάνη, 9 Ιουνίου 2005 (11:06 UTC+2)

    Την παράσταση «Τα κουκλοκαμώματα» θα παρουσιάσει στην Κοζάνη και στην Πτολεμαϊδα, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, το κουκλοθεατρικό εργαστήρι Πτολεμαϊδας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κοζάνης και με τη συνεργασία και στήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, του δήμου Πτολεμαϊδας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εορδαίας.

    Η δραστηριότητα του κουκλοθεατρικού εργαστηρίου Πτολεμαϊδας, είναι προέκταση των πολιτιστικών εκδηλώσεων των σχολείων και επικεντρώνεται στην επεξεργασία και κουκλοθεατρική απόδοση κειμένων και παραμυθιών.

    Κύριος στόχος είναι η ψυχαγωγία των μικρών και μεγάλων με την δημιουργία συναισθηματικής συμμετοχής και συγκίνησης, ενώ η κουκλοθεατρική ομάδα είναι ανοικτή σε όποιον επιθυμεί να πειραματιστεί με υλικά και τεχνικές κατασκευής και εμψύχωσης της κούκλας.

    Οι ήρωες που πρωταγωνιστούν στις μικρές διασκεδαστικές ιστορίες, αγαπούν τις ζαβολιές, στήνουν παγίδες, κάνουν γκάφες και μπαίνουν σε περιπέτειες με αναπάντεχα συναπαντήματα και παντρολογήματα.

    Μία παράσταση θα δοθεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 στις 8.30 μ.μ, και τρεις παραστάσεις θα δοθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πτολεμαΐδας, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2005, στις 11.30 π.μ και στις 14 και 15 Ιουνίου 2005 στις 8.30μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ 2005"

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2005 (10:43 UTC+2)

    Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα "Εγνατία Οδός 2005" διοργανώνουν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου, οι νομαρχίες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, οι δήμοι Καβάλας και Σταυρούπολης και ο σύλλογος Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης "Οι Φιλιπποι".

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, και σε αυτές θα συμμετάσχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Καβάλα, το Ελαιοχώρι, το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, τη Θασιακή εστία, τη Νικήσιανη και τη Θρακική εστία..

    Και τις δύο μέρες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 23.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 June 2005 - 18:13:59 UTC