Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [02] ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΝΔΟΙΩΝ
  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ
  • [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 76ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ
  • [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦH ΤΟΥ Λ.Σ.
  • [08] ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [09] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [10] Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [11] ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ WALL STREET
  • [12] ΣΤΙΣ 23/6 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ - ΤΑΝΤΙΤΣ
  • [14] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΕ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [15] ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [16] ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [17] ΕΝΑΜΙΣΙ ΤΟΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [19] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
  • [20] ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.
  • [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 17η ΘΕΣΗ ΟΙ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΟΥ/ ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
  • [22] ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ
  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [24] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΚΑΝΤΟΝΙ
  • [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [26] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [27] ΚΙΝΑ:40 ΠΑΙΔΙΑ ΝΕΚΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
  • [28] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
  • [29] ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [30] ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΟΛΑΚΗ
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2005 (11:26 UTC+2)

    Θωρακίζεται θεσμικά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και τα λοιπά ελεγκτικά όργανα που τον επικουρούν, προκειμένου να ανταποκριθούν πληρέστερα στην αποστολή τους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της παρουσίασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης της ετήσιας έκθεσης για το 2004.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Παυλόπουλος, εφαρμόζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς προώθησε κατά προτεραιότητα μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

    Ι. Με τον ν. 3260/2004 «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων δημόσιας διοίκησης»:

    Ψ Προβλέφθηκε ότι ο Ειδικός Γραμματέας, οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός εάν ενήργησαν δολίως ή παραβίασαν την υποχρέωση εχεμύθειας, από την οποία δεσμεύονται και μετά την αποχώρησή τους (άρθρο 18 του ν. 3260/2004).

    ΙΙ. Με τον ν. 3320/2005 «Ρυθμίσεις θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για τους ΟΤΑ»:

    Ψ Θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική γνωστοποίηση στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών κάθε ποινικής δίωξης, βουλεύματος ή καταδικαστικής απόφασης κατά υπαλλήλου ή λειτουργού ή οργάνου του ελεγχόμενου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τομέα για εγκλήματα περί την υπηρεσία, περί τα υπομνήματα, κατά της ιδιοκτησίας και κατά περιουσιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Την παραπάνω υποχρέωση υπέχει και ο γραμματέας του δικαστηρίου ή του δικαστικού συμβουλίου τόσο για τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα όσο και για τις καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις που εκδίδονται σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας για τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις (άρθρο 12 παρ. 1 ν. 3320/2005). Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση της διαδρομής των ποινικών υποθέσεων κατά των υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων των ως άνω φορέων.

    Ψ Προβλέφθηκε επίσης ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Δημόσιο, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ή τους φορείς που υπάγονται στον έλεγχό του με υποχρέωση συμμόρφωσης των τελευταίων: 1) Να παρίστανται κατά την προδικασία και την κύρια ακροαματική διαδικασία ως πολιτικώς ενάγοντες για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τις ως άνω αξιόποινες πράξεις του υπαλλήλου, λειτουργού ή του οργάνου τους. 2) Να ασκούν υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος όλα τα παρεχόμενα σ' αυτούς ένδικα μέσα κατά αποφάσεων ή βουλευμάτων. 3) Να ζητούν από τον αρμόδιο Εισαγγελέα υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος να ασκήσει τα παρεχόμενα σ' αυτόν ένδικα μέσα κατά βουλευμάτων και αποφάσεων καθώς και την επίσπευση της ποινικής διαδικασίας και την κατά προτίμηση εκδίκαση των υποθέσεων (άρθρο 12 παρ. 2 ν. 3320/2005).

    Ψ Προκειμένου να διευκολυνθεί η ουσιαστική συμβολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη διατύπωση προτάσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών, του παρέχεται η δυνατότητα, μετά από έγκριση του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α., να προωθεί σχετικές επιστημονικές έρευνες και μελέτες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια, μετάκληση ειδικών επιστημόνων, καθώς και να διενεργεί έργα μεταφοράς τεχνογνωσίας ελέγχων επιθεωρήσεων από την Ε.Ε. και τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς (Ο.Ο.Σ.Α. κλπ.). Επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να προσφεύγει, για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στο έργο των επιθεωρήσεων, σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, τα θα λειτουργούν για τον σκοπό αυτό υπ' ευθύνη του. Η χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων μπορεί να γίνεται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από πόρους συναφών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 12 παρ. 3 και 4 ν. 3320/2005).

    Ψ Συστήθηκε μία θέση Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Βορείου Ελλάδος επικουρεί τον Γενικό Επιθεωρητή κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης και ιδίως:

    α) Ενεργεί κατ' εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή αυτεπαγγέλτως, μετά από πληροφόρηση από κάθε πηγή, κυρίως από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και γενικά τα Μ.Μ.Ε., από τις εκθέσεις των ελεγκτικών σωμάτων και τις αναφορές των υπηρεσιών εν γένει, για περιπτώσεις διαφθοράς ή κακοδιοικήσεως.

    β) Για κάθε ενέργειά του ενημερώνει αμέσως τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υποβάλλει σ' αυτόν τα σχετικά πορίσματα και εκθέσεις (άρθρο 11 του ν. 3320/2005).

    ΙΙΙ. Με τον νόμο «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων», ο οποίος ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

    Ψ Στο πλαίσιο των ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών που διενεργούνται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή κατόπιν εντολής του από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου, είναι δυνατή η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου. Η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου είναι δυνατή και στο πλαίσιο του ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης των ετήσιων δηλώσεων οικονομικής κατάστασης («πόθεν έσχες») των μελών των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου (άρθρο 14 παρ. 3 και 4 του νόμου «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων»).

    Ψ Ενίσχυση της στελέχωσης των Γραφείων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξημένες αρμοδιότητές τους. Είναι σημαντικό ότι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από τους οποίους μπορεί να αποσπώνται υπάλληλοι στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προστίθενται και οι υπάλληλοι δικαστηρίων και εισαγγελιών για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ποινικών διώξεων κλπ. κατά υπαλλήλων, σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες που προβλέπονται παραπάνω.

    Ψ Επέκταση της ρύθμισης ότι ο Ειδικός Γραμματέας, οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός εάν ενήργησαν δολίως ή παραβίασαν την υποχρέωση εχεμύθειας, από την οποία δεσμεύονται και μετά την αποχώρησή τους και στους Ειδικούς Επιθεωρητές που υπηρετούν με απόσπαση ή με διετή θητεία στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του ν. 3074/2002, οπότε και ιδρύθηκε ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή (άρθρο 14 παρ. 6 του νόμου «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων»).

    Ψ Η διαπίστωση, ύστερα από διενέργεια επιθεώρησης ή ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου που τον επικουρούν, πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων των φορέων της προαναφερόμενης διάταξης δεσμεύει τα αρμόδια όργανα των φορέων αυτών για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης (άρθρο 14 παρ. 7 του νόμου «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων»).

    IV. Με το π.δ. 77/2005 «Προϋποθέσεις και τρόπος διενέργειας του ελέγχου Οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης» ρυθμίσθηκε μια σειρά βασικών θεμάτων που αφορούν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα λοιπά ελεγκτικά όργανα, επιλύθηκαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία τους και ενισχύθηκε η στελέχωση του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή, ώστε να μπορέσει αυτός να ανταποκριθεί απρόσκοπτα στις αυξημένες αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί».

    [02] ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΖΗΤΗΣΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΚΑ

    Σικάγο, 10 Ιουνίου 2005 (11:26 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γεωργίας κ. Σαακασβίλι να προβεί στην λήψη αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών στην Τσάλκα εκφράζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Ανδρέας Α. Άθενς.

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΣΑΕ ο Υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας κ. Ιβάν Μεραμπισβίλι τον ενημερώνει ότι με εντολή του Προέδρου της Γεωργίας ανέλαβε «προσωπικά την ευθύνη συντονισμού και διαχείρισης της κρίσης στην Τσάλκα» με τη διαβεβαίωση ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας του υποστηρίζει την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών Γεωργιανής, Ελληνικής και όποιας άλλης καταγωγής, με την επισήμανση ότι «τα όποια προβλήματα που δημιουργούνται από παρεξηγήσεις θα πρέπει να επιλύνονται άμεσα».

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ήδη έχει αποστείλει μια ειδική μονάδα για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Τσάλκα και ότι πρόκειται να δικαστούν περισσότεροι από 20 εγκληματίες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί και βαρύνονται, μεταξύ άλλων, με κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον Ελλήνων. Επίσης έχουν καταγγελθεί περίπου 30 περιπτώσεις ληστειών εγκαταλελειμμένων κατοικιών που ανήκουν σε Έλληνες, ενώ 50 κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί.

    Για τη συντομότερο δυνατό εξομάλυνση της κατάσταση ο Γεωργιανός Υπουργός ζήτησε από τον κ. Άθενς να υποδείξει ως συντονιστή μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας και του ΣΑΕ έναν ειδικό σύμβουλο, Ελληνικής καταγωγής, με τον οποίο να συνεργαστεί προσωπικά και σε καθημερινή βάση για την γρήγορη επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Για τη θέση αυτή ο Πρόεδρος του ΣΑΕ πρότεινε τον κ. Κυριάκο Ιορδανίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας και εκπρόσωπο του ΣΑΕ στη χώρα, ο οποίος ήδη συνεργάζεται με το υπ. Εσωτερικών για την αποτελεσματική προώθηση λύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις προς της Γεωργιανές Αρχές, ο κ. Άθενς εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποκατάσταση της ομαλότητας στα Ελληνικά χωριά της Τσάλκα, τονίζοντας ότι προσωπικά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Σε απαντητική επιστολή του προς τον υπ. Εσωτερικών της Γεωργίας ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αφού εκφράζει ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκρισή και μεταξύ άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα:

    «Οι περαιτέρω πράξεις θα αποδείξουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τους Έλληνες που ζουν στη Γεωργία και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες μας ότι όλα τα βίαια επεισόδια και οι περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αγνοήθηκαν. Είναι σημαντικό για όλους μας να επιτύχουν οι προσπάθειές μας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στη Γεωργία».

    Ως γνωστόν οι Έλληνες ομογενείς στην Τσάλκα ζουν, ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, υπό καθεστώς τρομοκρατίας λόγω οργανωμένων επιθέσεων κακοποιών εποίκων Ατζάρων και Σβάνια από τη δυτική Γεωργία. Οι εναπομείναντες περίπου 1.700 οικογένειες ομογενών μας, υπερήλικες στην πλειοψηφίας τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, αλλά και περιφρούρησης της ιδιοκτησίας τους. Πράξεις βίας που οδήγησαν σε οκτώ στυγερές δολοφονίες.

    Για το θέμα των Ελλήνων της Τσάλκα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, πέρα από τις προσωπικές συναντήσεις με την ηγεσία της Γεωργίας, έχει αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης διεθνών οργανισμών και ξένων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

    Θυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του κ. Άθενς, ξεκίνησε από τη Γεωργία το 1997 το μεγαλόπνοο Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ. Σήμερα μέσω των Ιατρικών Κέντρων του ΣΑΕ στην Τιφλίδα, την Τσάλκα και το Τσικτσιβάρι, των προγραμμάτων κινητών ιατρικών μονάδων και επισκεπτριών νοσοκόμων σε περισσότερα από 40 χωριά της Γεωργίας, παρέχονται σε μηνιαία βάση δωρεάν ιατρική βοήθεια σε περίπου 25000 Γεωργιανούς πολίτες, ανεξαρτήτως εθνοτήτων ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Παράλληλα έχουν διανεμηθεί φάρμακα, αναλώσιμα και ιατρικά μηχανήματα αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στα μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός προγράμματος μικρό-επιχειρήσεων, ειδικά στην Τιφλίδα και την Τσάλκα, για το οποίο η Γεωργία έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού αναμένεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2005 (21:03 UTC+2)

    «Είμαστε δύναμη μεταρρύθμισης. Αλλάζουμε την Ελλάδα. Αφήνουμε πίσω το χθες, με τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του και χτίζουμε, με αισιοδοξία, το αύριο. Με νέες επιλογές. Με την κοινωνία στο πλευρό μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση με γενναίες αποφάσεις και βούληση αποτελεσματικότητας.

    Ασκησε κριτική στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες κατηγόρησε για ανευθυνότητα και παραπλάνηση. «Είχαν εξαντλήσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας, συντηρώντας αδιέξοδα δεκαετιών. Για χρόνια αυτή ήταν η πολιτική τους. Υποθήκευαν το μέλλον», τόνισε.

    Αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στο διάστημα που πέρασε αντιμετωπίστηκαν ζητήματα μεγάλης εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας. Όπως είπε, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες περιορισμού της γραφειοκρατίας, εξυπηρέτησης του πολίτη και ενώ στο χώρο της Δικαιοσύνης έχουν ληφθεί «συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα» για τη καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς.

    Στον χώρο της Παιδείας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, άνοιξε ο δρόμος για καίριας σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την αξιοκρατία και την ποιότητα, την άμιλλα και την αναβάθμιση των σπουδών.

    Σε ότι αφορά τους αγρότες, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησε έδωσε λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια και υλοποίησε την προγραμματική δέσμευσή για καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μέσα σε τρεις μήνες, από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής.

    Για τον τομέα της υγείας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δρομολογήθηκαν προσλήψεις προσωπικού για τη σταδιακή κάλυψη των κενών θέσεων και μειώθηκαν σημαντικά, με το νέο σύστημα εφημεριών, τα ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής.

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ, καθώς και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας.

    «Στους 15 μήνες που πέρασαν πραγματοποιήθηκε έργο σημαντικό, με αντίπαλο χρόνια προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν μας εφησυχάζει. Μένει ακόμη πολλή δουλειά. Σίγουρα, όμως, μπήκαν τα θεμέλια για μια νέα πολιτική, που έχει συγκεκριμένους στόχους. Και βραχυχρόνιους. Και μακροχρόνιους. Πολιτική που βασίζεται σ' ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», σημείωσε.

    «Είχαμε και έχουμε, μπροστά μας, την πρόκληση των τεράστιων χρεών και των ελλειμμάτων του χτες», τόνισε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον χώρο της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ανέπτυξε συγκροτημένη προσπάθεια, ώστε να πετύχει με τρόπο ήπιο για το κοινωνικό σύνολο πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση, απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου και περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις με απόλυτη διαφάνεια, επιταχύνθηκε ο ρυθμός εκτέλεσης του Γ' ΚΠΣ, από το 21% στο 34%.

    «Αντιμετωπίσαμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, τις συνέπειες από την κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων και την αδιαφάνεια της περιόδου 2000-2003. Στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταφέραμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο αναστολής πληρωμών, αλλά και να μειώσουμε στο ένα τρίτο (στα 518 εκ. ευρώ) το επαπειλούμενο κοινοτικό πρόστιμο. Ένα έγκλημα διαπλοκής, διαφθοράς και ανεπάρκειας έπεσε και αυτό στις πλάτες μας», ανέφερε.

    Περαιτέρω, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, προωθεί , με συναίσθηση ευθύνης μετά από διάλογο, ορθολογική λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα των Τραπεζών, προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, προς όφελος της Οικονομίας και των πολιτών, άνοιξε διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις σε βασικές πτυχές των εργασιακών σχέσεων, με κεντρικό στόχο την αύξηση της απασχόλησης και δρομολογεί διάλογο μακράς πνοής, να προωθηθούν συναινετικές λύσεις σε βασικά προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

    «Στηρίζουμε τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΟΤΕ, ως παράδειγμα απροκατάληπτης συνεννόησης, που δίνει στον Οργανισμό τα εφόδια για να αντεπεξέλθει στον εντεινόμενο ανταγωνισμό», ανέφερε.

    «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τη σκοπιμότητα των αντιδραστικών εξάρσεων του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική πενία, τέχνας κατεργάζεται. Οι λύσεις, όμως, δεν βρίσκονται στην αντίδραση, στην αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, στην πλήρη απουσία θέσεων. Δεν βρίσκονται στην απόλυτη σύγχυση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σ' ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς στίγμα. Οι λύσεις απαιτούν συγκεκριμένες θέσεις. Απαιτούν δράσεις. Απαιτούν τόλμη», ανέφερε.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι μετατρέπει την ενδοκομματική σύγχυση σε στείρα άρνηση απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές. «Το μόνο που σας συσπειρώνει είναι η κοινή άρνηση. Γι' αυτό λετε ΟΧΙ σε όλα. Διαρκώς. Έτσι, όμως, αδιαφορείτε για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ασχολείστε μόνο με τα προβλήματά σας, που δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Η κοινωνία εύλογα αναρωτιέται Ποιές είναι οι θέσεις σας;», συμπλήρωσε.

    «Υπάρχουν μπροστά μας σοβαρά προβλήματα, χρόνιες παθογένειες, σημαντικές εκκρεμότητες από το χτες. Υπάρχουν μπροστά μας πιεστικά αιτήματα και απαιτήσεις της κοινωνίας. Για να ξεφύγουμε από το τέλμα του χτες, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολλών, για να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική απαιτούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις: Απαιτείται, πρώτ' απ' όλα, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι υπόθεση που αφορά όλους τους πολίτες, όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι αγώνας που ξεκινήσαμε σε δύσκολους καιρούς και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Νερό στο κρασί μας δεν βάλαμε ποτέ και δεν πρόκειται να βάλουμε τώρα. Το παρόν ζητά άμεσες και καθαρές λύσεις, σε ό,τι το βαραίνει», σημείωσε.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΝΔΟΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, συνοδευόμενος από τους αντινομάρχες, νομαρχιακούς συμβούλους καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί την Τρίτη, 14 Ιουνίου, το Δήμο Καλλινδοίων, σε εκδήλωση που οργανώνεται στις 8:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλλινδοίων στο Ζαγκλιβέρι.

    Στόχος των επισκέψεων αυτών είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών του Νομού Θεσσαλονίκης για τις πρωτοβουλίες, τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του κ. Ψωμιάδη και των συνεργατών του από τη μια, και από την άλλη η καταγραφή των επισημάνσεων και της κριτικής των ίδιων των πολιτών.

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

    Δίστομο, 10 Ιουνίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 61 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Δίστομου.

    Ο δήμος Διστόμου ανακήρυξε τον κ. Παπούλια επίτιμο δημότη και ο δήμαρχος Λουκάς Παπαχρήστου του απένειμε το μετάλλιο της πόλης και το σύμβολο της ειρήνης.

    Στην αντιφώνηση του ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι δεν βρέθηκε στο Δίστομο λόγο καθήκοντος, αλλά γιατί είχε βαθιά επιθυμία να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, «που σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο ξεπέρασε κάθε όριο, κάθε φραγμό, κάθε μέτρο».

    «Η σφαγή και το ολοκαύτωμα του Διστόμου έμεινε στην ιστορία σαν η μέρα ενός από τα στυγερότερα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί αρκετές μαζικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού, αλλά εδώ, τη 10η Ιουνίου 1944, η κτηνωδία ήταν πρωτοφανής. Βρέφη και παιδιά, έγκυες γυναίκες και υπερήλικες, περισσότεροι από 200 κάτοικοι συνολικά, σκοτώθηκαν με τον πιο βασανιστικό τρόπο. Το έγκλημα αυτό, όπως και πολλά άλλα στην ιστορία των πολέμων, έμεινε ατιμώρητο. Δεν έμεινε όμως αδικαίωτη η συλλογική θυσία. Λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα του Διστόμου οι Γερμανοί, ηττημένοι, έφυγαν από την Ελλάδα», τόνισε.

    Ο κ. Παπούλιας εγκαινίασε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

    [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 76ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ

    Πειραιάς, 10 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Αλλοδαπός άνδρας, 76 χρόνων έχασε τις αισθήσεις του, ενώ βρισκόταν στη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ακτή, στην παραλία Τιγκάκι.

    Ο ανωτέρω διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κω, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και θα διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

    Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Κω.

    [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΑΦH ΤΟΥ Λ.Σ.

    Πειραιάς, 10 Ιουνίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διακομίστηκαν με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος δύο ασθενείς, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα διακομίστηκαν:

    - Μία 28χρονη γυναίκα από τη Νάξο στη Σύρο,

    - Μία 64χρονη αλλοδαπή γυναίκα από την παραλία Σταυρού Τήλου στα Λιβάδια Τήλου.

    [08] ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσεις σε μετοχές της υψηλής τεχνολογίας και του πετρελαϊκού κλάδου.

    Αναλυτικότερα, ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,42% και διέσπασε το επίπεδο των 5.000 μονάδων, σκαρφαλώνοντας στην περιοχή των 5.030,40 μονάδων και ο Xetra DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνοντας άνοδο κατά 0,51%, έφθασε στις 4.586,10 μονάδες.

    Με γοργότερο ρυθμό έτρεξε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού και καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,73%, αναρριχήθηκε στο επίπεδο των 4.184,10 μονάδων.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν και οι δείκτες BEL 20 στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών και MIBTEL στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 3.100,40 μονάδες και τον δε δεύτερο να ανακάμπτει κατά 0,30%, στις 24.674,00 μονάδες.

    Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies ενισχύθηκε κατά 5,18%. Ώθηση στις μετοχές του τομέα υψηλής τεχνολογίας έδωσαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της αμερικανικής Intel για τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο. Επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και ο πετρελαϊκός κλάδος επωφελούμενος από τη διατήρηση των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές των εταιριών BP και Shell ενισχύθηκαν κατά 1,7% και 1,5% αντίστοιχα.

    Ο τίτλος του Reuters σημείωσε άνοδο κατά 1,8%. H ΑΒΝ Amro αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη του βρετανικού ομίλου χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

    [09] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκε για πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), καθώς στο κλείσιμο της Παρασκευής (3.086,51 μονάδες) τα εβδομαδιαία κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,23%, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά περίπου 20% .

    Κατά την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου, συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό η κίνηση του ΧΑ πάνω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες και τον ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών, με μικρό όμως ενδιαφέρον από τις έως τώρα ανοιχτές θέσεις.

    Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 67,42 μονάδων ή σε ποσοστό 2,23%, κλείνοντας στις 3.086,51 μονάδες, έναντι 3.019,09 μονάδων της περασμένης εβδομάδας. Από τις αρχές του 2005 ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους έχει ενισχυθεί συνολικά σε ποσοστό 10,78%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,18%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 1,63%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,59%.

    Οι κλαδικοί δείκτες διαμορφώθηκαν ως εξής: Τραπεζικός: άνοδος 2,89%, Τηλεπικοινωνιών: άνοδος 3,50%, Ασφαλειών: άνοδος 3,73%, Επενδύσεων: άνοδος 3,14%, Κατασκευαστικών: άνοδος 0,71%, Κλωστοϋφαντουργίας: πτώση 0,49%, Βιομηχανιών: άνοδος 1,49%, Συμμετοχών: άνοδος 2,10%, Εκδόσεις- Εκτυπώσεις : άνοδος 1,88%, Βασικών Μετάλλων: πτώση 0,91%, Μη μεταλλικών Ορυκτών: άνοδος 0,71%, Λιανικού Εμπορίου: άνοδος 4,33%, Πληροφορικής: άνοδος 2,86%, Ειδών-Λύσεων Πληροφορικής: άνοδος 1,82%, Χονδρικό εμπόριο: άνοδος 0,42%, Τρόφιμα - ποτά: άνοδος 0,23%, Παράλληλης Αγοράς: άνοδος 1,58%, Διυλιστήρια: άνοδος 1,32%, και Ακίνητης Περιουσίας: πτώση 1,21%

    Η συνολική αξία των συναλλαγών, στις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 974,458 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 194,892 εκατ. ευρώ, έναντι 160,302 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.

    [10] Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Η συρρίκνωση του όγκου των συναλλαγών, αλλά και του εύρους διακυμάνσεων για τα ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά

    στην Αγορά Παραγώγων. Το συμβόλαιο λήξης Ιουνίου στο δείκτη FTSE 20 των επιλεγμένων Blue chips διαπραγματεύεται με discount 0,22% και τα συμβόλαια στο δείκτη FTSE 40 της μικρής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται με premium 1,06%.

    Ο δείκτης FTSE /ASE 20 έκλεισε στις 1.714,56 μονάδες με άνοδο 0,74% και ο FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.568,47 μονάδες με πτώση 0,57%. Στα ΣΜΕ στο δείκτη FTSE 20 διακινήθηκαν 2.998 συμβόλαια, με ανοικτές 15.649θέσεις. Στα Δικαιώματα Αγοράς έγιναν 774 συμβόλαια και στα Δικαιώματα Πώλησης έγιναν δύο συμβόλαια.

    Στα ΣΜΕ στο σαραντάρη της μέσης κεφαλαιοποίησης διακινήθηκαν 229 συμβόλαια με 687 ανοικτές θέσεις. Στα Δικαιώματα Αγοράς έγιναν 112 συμβόλαια και στα Δικαιώματα Πώλησης δεν έγιναν συμβόλαια.

    Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν 8.285 συμβόλαια, ενώ το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ΣΜΕ επί των μετοχών του ΟΤΕ διακινώντας 2.296 συμβόλαια. Στα ΣΜΕ επί της Eurobank διακινήθηκαν 306 συμβόλαια, στη ΔΕΗ έγιναν 219 συμβόλαια, στην Εμπορική έγιναν 73, στον ΟΠΑΠ έγιναν 41, στην Πειραιώς 314 συμβόλαια, στην Coca Cola έγιναν 29, στην ΕΧΑΕ έγιναν 54 συμβόλαια, στην Cosmote έγιναν 388 συμβόλαια, στην Εθνική 262, στην Alpha Bank 419 συμβόλαια, στην Τιτάν έγιναν 38 συμβόλαια, στην Ιντρακόμ 306 και στην Γερμανός έγιναν έξι συμβόλαια

    [11] ΑΝΤΙΡΡΟΠΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 10 Ιουνίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφανίζουν στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες τιμών στην αγορά της Νέας Υόρκης, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να

    εστιάζεται στους κλάδους των αυτοκινητοβιομηχανιών, τραπεζών και χημικών, ενώ στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στον τεχνολογικό τομέα παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Intel για τα έσοδα δευτέρου τριμήνου.

    Η μετοχή της κορυφαίας εταιρίας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο υποχωρούσε λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών σε ποσοστό 1,91%, ενώ στον αντίποδα, ο τίτλος της Citigroup σημείωνε άνοδο κατά 0,4%.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Dow Jones λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών ενισχυόταν σε ποσοστό 0,15% και έφθανε στις 10.518,76 μονάδες, ενώ αντιθέτως, ο Nasdaq καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,42%, διολίσθαινε στην ζώνη των 2.068,25 μονάδων.

    Σε ό,τι αφορά τα νέα από την οικονομία, τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε αύξηση μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

    [12] ΣΤΙΣ 23/6 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Στις 23 Ιουνίου θα τελεστούν τα εγκαίνια της νέας διασυνοριακής διάβασης Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην περιοχή Εξοχή (Δράμας)- Ίλιντεν μέσω της Σήραγγας "Ελληνο-Βουλγαρικής Φιλίας".

    Το έργο αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί πρότυπο συνοριακής διάβασης για την Ελλάδα, αφού είναι και η μοναδική σήραγγα που συνδέει την χώρα μας με γείτονα χώρα. Η σήραγγα έχει μήκος 448 μ., από τα οποία 300μ βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό. Η σήραγγα κατασκευάστηκε με διεθνή πρότυπα αλλά και φιλικότητα προς το περιβάλλον, είναι διπλής κατεύθυνσης, διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις, σύγχρονα συστήματα επιτήρησης, έλεγχου και ενημέρωσης και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε (ΙΝΤΕRREG).

    Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη διασυνοριακή σήραγγα κατασκευάστηκαν και 800 μ. οδικής σύνδεσης-αρτηρίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ανεμπόδιστη λειτουργία της διάβασης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει ακόμα κτήριο με αυτόνομο κέντρο ελέγχου, ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένο με τις βουλγαρικές αρχές, το οποίο διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της διάβασης.

    Επίσης κατασκευάζεται νέο κτήριο μεθοριακού σταθμού που θα στεγάσει τις υπηρεσίες των τελωνείων, της αστυνομίας και τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα άμεσης επέμβασης για τον χειρισμό έκτακτων περιστατικών (νοσοκομειακή υποστήριξη, πυροσβεστικά οχήματα, κ.α.).

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ - ΤΑΝΤΙΤΣ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Η οριοθέτηση των συνόρων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Σερβία - Μαυροβούνιο όσον αφορά στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου έπρεπε να είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια δήλωσαν οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Σερβίας - Μαυροβουνίου Μπόρις Τάντιτς μετά την συνάντησή τους στην Οχρίδα.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι ήταν κατηγορηματικός και είπε ότι η οριοθέτηση των συνόρων θα γίνει πριν την έναρξη των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

    Και ο Σέρβος πρόεδρος συμφώνησε πως αυτό είναι προς το συμφέρον της Σερβίας Μαυροβουνίου, προσθέτοντας πως η χώρα του ποτέ δεν είχε και δεν θα έχει την πρόθεση να εμποδίσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με τις σχέσεις Σερβικής και Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν πρόσφατα μετά την απόφαση της αναγνώρισης της αποκαλούμενης

    Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας εκ μέρους του Σερβικού Πατριαρχείου, ο Τάντιτς δήλωσε ότι το κράτος δεν αναμειγνύεται στις υποθέσεις της εκκλησίας. Τη φορά αυτή πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του είναι μια πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα των πολιτών της ΠΓΔΜ αλλά και της ίδιας της Σερβίας και δεν βοηθάει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας.

    Τέλος οι Τσερβένκοφσκι και Τάντιτς συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [14] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΕ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Ιουνίου 2005 (16:51 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την Παρασκευή προειδοποιητικές επιστολές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με τις οποίες τους ζητεί να κινηθούν ταχύτερα όσον αφορά την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ για την έγκαιρη ένταξή τους στην Ένωση το 2007, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα διεύρυνσης Κριστίνα Νάγκι, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    "Και οι δύο χώρες ακολουθούν την πορεία που χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και στις απαιτήσεις της ΕΕ, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένες περιοχές", σημείωσε.

    [15] ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 10 Ιουνίου 2005 (16:18 UTC+2)

    Με αμελητέα κέρδη αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 1.214,55 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,25%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 631 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 33,4% του τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,53 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 10 Ιουνίου 2005 (15:52 UTC+2)

    Μερίδα του Τύπου της Ρουμανίας αναφέρεται την Παρασκευή στη συνάντηση ελλήνων και ρουμάνων επιχειρηματιών που διοργανώθηκε την Πέμπτη στο Βουκουρέστι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρουμανίας και την ελληνική Πρεσβεία.

    Όπως αναφέρεται, περισσότεροι από 20 έλληνες επιχειρηματίες οι οποίες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη ρουμανική αγορά, συναντήθηκαν με ρουμάνους ομολόγους τους προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε στους χώρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Βουκουρεστίου, μίλησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βουκουρέστι Αθανάσιος Δενδούλης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χοσέ Ιακομπέσκου, ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας Χαράλαμπος Κουναλάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών και Επενδυτών Ιωάννης Δασόπουλος.

    Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας ανήλθαν σε 862,1 εκατ. ευρώ το 2004, έχοντας διπλασιασθεί σε σχέση με το 1999. Το πρώτο τρίμηνο του 2005 ανήλθαν σε 190,7 εκατ. ευρώ, με τις ρουμανικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 118, 3 εκατ. ευρώ και τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 72,4 εκατ. ευρώ.

    Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρέσβης κ. Δενδούλης «Οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν μία μακροχρόνια θετική πορεία και η οικονομική συνεργασία είναι ευοίωνη. Η Ρουμανίας είναι ένας θελκτικός προορισμός για τους έλληνες επιχειρηματίες, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με την γραφειοκρατία και τη διαφάνεια. Ελπίζουμε να τα επιλύσουμε σε συνεργασία με τις Αρχές».

    Ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Κουναλάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και αντίστοιχες επιχειρηματικές συναντήσεις θα διοργανωθούν και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και σε τοπικό επίπεδο».

    [17] ΕΝΑΜΙΣΙ ΤΟΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Σόφια, 10 Ιουνίου 2005 (15:42 UTC+2)

    Ενάμισι τόνο ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένων περίπου 340 κιλών ηρωίνης, κατέστρεψαν οι βουλγαρικές τελωνειακές αρχές, σε νοσοκομείο της Σόφιας.

    Εκτιμάται πως η συνολική αξία των ναρκωτικών που παραδόθηκαν σήμερα στις φλόγες προκειμένου να καταστραφούν, ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια δολάρια.

    Όπως επισημαίνει ο βουλγαρικός ιστότοπος Mediapool, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στους μεθοριακούς σταθμούς της Βουλγαρίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 570 κιλά αμφεταμινών.

    Κ.Κ.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ Γ' ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (18:06 UTC+2)

    Δύσκολη αποστολή θα έχει την Κυριακή στο Γαλάτσι η ΑΕΚ, καθώς αντιμετωπίζει τον ΠΑΟ στο δεύτερο τελικό της γ΄ φάσης των πλέι οφ της Α1 ανδρών. Φυσικά το γεγονός ότι οι "πράσινοι" προηγούνται με 1-0 στις νίκες δεν σημαίνει ότι οι «Ενωσίτες» δεν θα χτυπήσουν το παιχνίδι. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο Φώτης Κατσικάρης και οι παίκτες του θα επιδιώξουν να κάνουν το 1-1. Δεδομένη είναι η απουσία του Τόμπι Μπέιλι, αλλά και του Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Στον αντίποδα ρεπό έδωσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους παίκτες του την Παρασκευή, ενώ ο Σέρβος τεχνικός θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, αφού τόσο ο Ιμπραϊμ Κουτλουάι όσο και ο Πάτρικ Φέμερλινγκ είναι πανέτοιμοι.

    Στη Νέα Σμύρνη μεταφέρεται το ενδιαφέρον της σειράς για τις θέσεις 3-4, εκεί όπου την Κυριακή (18:15) ο Πανιώνιος θα επιδιώξει να ισοφαρίσει σε 1-1 απέναντι στο Μαρούσι.

    Το πρόγραμμα των δεύτερων αγώνων για τις θέσεις 1-2 και 3-4 της γ΄ και τελευταίας φάσης των πλέι οφ (2004-05) είναι:

    Kυριακή, 12 Ιουνίου

    Γαλατσίου (20:00) ΑΕΚ-ΠΑΟ (Κορομηλάς, Τανατζής, Αναστόπουλος)

    N. Σμύρνης (18:15) Πανιώνιος-Μαρούσι (Μαστραφτσής, Τζάμος, Γκούμας).

    [19] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Μέλος της οικογένειας του ΠΑΟ θα είναι μέχρι και το 2008 ο Γιάννης Γκούμας. Την Παρασκευή ο διεθνής άσος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους πράσινους για τα επόμενα 2+1 χρόνια.

    Μεταξύ των δύο πλευρών είχαν προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις, μα η σημερινή ήταν και η καθοριστική. Στη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, βρέθηκε η «χρυσή τομή» και ο Γκούμας μένει στον ΠΑΟ με ετήσιες αποδοχές 350.000 ευρώ, που μπορεί να φτάσουν τις 400.000 αν αγωνιστεί τουλάχιστον στα μισά παιχνίδια της περιόδου.

    [20] ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (17:52 UTC+2)

    Μπορεί να βρίσκεται σε διακοπές, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος θέλει να μαθαίνει τις εξελίξεις στον Ολυμπιακό, ενώ προσθέτει ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για την υπέρβαση στην ευρωπαϊκή του πορεία. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μαυρογενίδη που κάνει έναν μίνι απολογισμό της αγωνιστικής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε.

    «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, αυτό που μένει αν θέλετε, είναι το νταμπλ που πήραμε. Ηταν κάτι που το θέλαμε πολύ, σίγουρα υπήρχαν δυσκολίες, όμως τα καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και αυτό δείχνει τη δυναμική που έχει ο Ολυμπιακός», τόνισε ο Δημήτρης Μαυρογενίδης και συνέχισε: «Για όλη αυτήν την εξέλιξη που είχε το πρωτάθλημα και τις δυσκολίες  που είχαμε. Παίξαμε πολλά παιχνίδια χωρίς τους φιλάθλους μας, χάσαμε βαθμούς εκεί που δεν το περιμέναμε και κάποια στιγμή φάνηκε να είναι χαμένο και το κατακτήσαμε στο τέλος με ένα ξέσπασμα. Για όλους αυτούς τους λόγους σίγουρα ήταν το πιο γλυκό».

    Οσο για τη συνέχεια στον Ολυμπιακό; «Αυτή η ομάδα είναι από την ίδρυσή της καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Στο καινούργιο λοιπόν κεφάλαιο που ανοίγει δεν μπορείς παρά να έχεις τους ίδιους στόχους με επιπλέον κάτι πολύ σημαντικό για μας που δεν το έχουμε καταφέρει τόσο καλά τα προηγούμενα χρόνια, την Ευρώπη. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση».

    Τέλος αναφέρθηκε και για το νέο γήπεδο του Ολυμπιακού, το Καραϊσκάκη. «Νομίζω ότι αυτό που περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια για το γήπεδο που θέλαμε για τον Ολυμπιακό, συγκεντρώνονται σε αυτό το γήπεδο. Είναι εξαιρετικό, ένα γήπεδο που όλοι (θεατές, παίκτες) αισθάνονται δέος βλέποντάς το και το σέβονται. Ενα γήπεδο που λατρεύει ο κόσμος του Ολυμπιακού και όποιος, όπως άλλωστε αποδείχτηκε, θέλει να μας κερδίσει εκεί θα έχει πολύ μα πάρα πολύ δύσκολο έργο».

    [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 17η ΘΕΣΗ ΟΙ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΙΔΟΥ/ ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (17:46 UTC+2)

    Η ομάδα των Κουτρουμανίδου / Τσιαρτσιάνη (Νο 15) ηττήθηκε από τις Ουκρανές Ουριάντοβα / Σιριάγιεβα (Νο 32) με 2-0 (21-14, 22-20) και κατέλαβαν τη 17η θέση (80 βαθμούς και 3.000 Ευρώ έπαθλο) στο 3ο τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ (World Tour Swatch 2005) που διεξάγεται στο Μίλανο.

    Η ομάδα των Καραντάσιου / Αρβανίτη (Νο 11) θα αγωνιστεί στις 11μ.μ. (ώρα Ελλάδας) τη Παρασκευή 10/6 με τις Καναδέζες Λεσάρντ / Μάξουελ (Νο 30).

    [22] ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΣΝΑΟΥΤΣΝΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Σε άλλη μια μεταγραφή προέβη ο Ηρακλής. Οι «κυανόλευκοι» συμφώνησαν με τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ κι έτσι ο Πολωνός άσος θα παραμείνει στο Καυτανζόγλειο. Ο παίκτης θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ετσι μετά την ολοκλήρωση των ανανεώσεων των Σεγκιρί και Σνάουτσνερ σειρά έχουν οι μεταγραφές της οποίες χειρίζεται αποκλειστικά ο προπονητής, Σάββας Κωφίδης.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Πεκίνο, 10 Ιουνίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία -χρονικά εκτείνεται μέχρι το τέλος 2008- σε εφαρμογή της οποίας περιορίζεται η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης και αποφεύγεται το σύστημα των ποσοστώσεων, που θα προκαλούσε για τις διμερείς σχέσεις προστριβές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Προσφέρθηκε στην κινεζική πλευρά μία τίμια συμφωνία, ενώ προσφέρθηκε και ανακούφιση και χρόνος για τις κλωστοϋφαντουργικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες" αλλά και αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον.

    Ο ίδιος εκπροσώπησε την ΕΕ στις συνομιλίες που έγιναν για 24 ώρες στη Σαγκάη και όπου το Πεκίνο εκπροσωπήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου, Μπο Σιλάι.

    [24] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΚΑΝΤΟΝΙ

    Ρώμη, 10 Ιουνίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Η Ιταλίδα που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Αφγανιστάν και είχε απαχθεί στα μέσα Μαΐου από άγνωστους ένοπλους στην Καμπούλ, απελευθερώθηκε την Πέμπτη και επέστρεψε στο σπίτι της στην Ιταλία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η 32χρονη Κλεμεντίνα Καντόνι έφτασε στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης με αεροσκάφος που παραχώρησε η ιταλική κυβέρνηση. Το βράδυ της απελευθέρωσής της το πέρασε στην ιταλική πρεσβεία στην Καμπούλ.

    Η 32χρονη Καντόνι είναι καλά στην υγεία της και όταν βγήκε από το αεροπλάνο ήταν γελαστή και φώναξε στους συγκεντρωμένους πολίτες και στον Τύπο: "Σας ευχαριστώ πολύ. Όλα πήγαν καλά". Πριν την αναχώρησή της από το Αφγανιστάν δήλωσε σε ιταλικές εφημερίδες ότι οι απαγωγείς της της φέρθηκαν καλά και ότι την επιτηρούσαν μόνο γυναίκες.

    [25] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Γενεύη, 10 Ιουνίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Επείγουσα έκκληση απηύθυνε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην κυβέρνηση της Κιργιζίας να μην προχωρήσει σε απελάσεις αιτούντων άσυλο από το Ουζμπεκιστάν χωρίς να εφαρμόζεται η σωστή διαδικασία για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με την Υ.Α, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τέσσερις άντρες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το Ουζμπεκιστάν όταν ξέσπασαν φαινόμενα βίας στο Αντιτζάν στις 13 Μαϊου, επαναπροωθήθηκαν την Πέμπτη στη χώρα τους χωρίς τη θέλησή τους. Ο οργανισμός δήλωσε πως αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας που είχε συνάψει με την κυβέρνηση της Κιργιζίας και ακόμη πως η τελευταία δεν θα επέστρεφε κανένα άτομο παρά τη θέλησή του, εκτός και αν είχε εξακριβωθεί, μέσα από τη διαδικασία ασύλου, πως δεν είναι πρόσφυγας. Είχε επίσης συμφωνηθεί πως η Υ.Α, η οποία διατηρεί ομάδα έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, θα συνέχιζε να έχει πλήρη πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

    Τα τέσσερα αυτά άτομα, που αυτήν τη στιγμή πιστεύεται πως βρίσκονται στα χέρια των αρχών των Ουζμπεκιστάν, είναι οι Ντίλσοντ Χατζίεφ, Ταβακάλ Χατζίεφ, Αμπντουμπάις (Χασάν ) Σαρίκοφ και Μοχάμεντ Καντίροφ.

    Εάν οι τέσσερις άντρες ήταν πράγματι πρόσφυγες, και όχι "εγκληματίες" όπως επανειλημμένα ισχυρίστηκαν οι Ουζμπεκικές αρχές, τότε η απέλασή τους θεωρείται επαναπροώθηση (βίαιη δηλαδή επιστροφή ενός πρόσφυγα στην πατρίδα του), η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951, την οποία η Κιργιζία έχει προσυπογράψει. Επιπλέον απαγορεύεται και από τον εθνικό νόμο της Κιργιζίας.

    Η Υ.Α. δήλωσε πως τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κοινούς εγκληματίες και όχι για πρόσφυγες που διώχτηκαν από τη χώρα τους για τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές τους ιδέες - ή για άλλους λόγους όπως αυτοί ορίζονται στη Σύμβαση του 1951- θα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή προτού οι άνθρωποι αυτοί αποκλειστούν από το καθεστώς του πρόσφυγα και επιστραφούν στην πατρίδα τους.

    Η Υ.Α καλωσόρισε τη «δυνατή» δήλωση του Φελίξ Κούλοφ, που εκτελεί χρέη πρώτου πρωθυπουργού της Κιργιζίας, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί καταδίκασε τις απελάσεις. Ο κ. Κούλοφ επίσης ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί έρευνα ώστε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όσοι υπάλληλοι των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας αποδειχτεί ότι έδρασαν ακατάλληλα ή παράνομα.

    Τα τέσσερα άτομα ήταν μέρος μιας ομάδας δεκαέξι αιτούντων άσυλο οι οποίοι μεταφέρθηκαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας από τον καταυλισμό Σάσυκ στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όπου και τέθηκαν υπό κράτηση. Μέλη του προσωπικού της Υ.Α προσπαθούσαν από την Πέμπτη το απόγευμα και μέχρι το βράδυ να εξασφαλίσουν πρόσβαση στους 16 κρατουμένους όμως δεν τους δόθηκε άδεια από τις Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας της Κιργιζίας. Το μεσημέρι της Παρασκευής, 24 ώρες μετά, επετράπη η πρόσβαση των υπαλλήλων της Υ.Α στο κέντρο κράτησης της Τζαλαλαμπάντ όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι 12 κρατούμενοι. Φαίνονταν σοκαρισμένοι με τα όσα συνέβησαν στους υπόλοιπους τέσσερις άντρες αλλά κατά τα άλλα η κατάσταση της υγείας τους ήταν καλή.

    Η Υ.Α είχε επιδοκιμάσει τη μεταφορά 470 περίπου αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό Σάσυκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, πιστεύοντας πως έχοντας περάσει ένα δύσκολο μήνα σε έναν προσωρινό καταυλισμό στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν εκεί περισσότερο ασφαλείς.

    [26] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, την άλλη εβδομάδα και θα έχει συνομιλίες σχετικά με την προσεχή σύνοδο κορυφής της G8 στην Σκοτία τον άλλο μήνα, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπλερ θα αρχίσει την περιοδεία του από την Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα. Αργότερα την ίδια ημέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Την Τρίτη, θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μετά στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μετά από τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση για μία "σε βάθος συζήτηση" για τον προυπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (PAC).

    [27] ΚΙΝΑ:40 ΠΑΙΔΙΑ ΝΕΚΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

    Πεκίνο, 10 Ιουνίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον 40 μαθητές ενός δημοτικού σχολείου στη βορειοανατολική Κίνα έχασαν την ζωή τους από την αιφνίδια άνοδο της στάθμης των υδάτων ενός χειμάρρου, που γειτνιάζει με το σχολείο τους, έγινε γνωστό από τοπικές νοσοκομειακές πηγές. Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ωστόσο το πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι 29 και κυρίως παιδιά.

    "Υπάρχουν 40 μαθητές που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αλλά τελικά δεν επέζησαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρός νοσοκομείου στην πολη Σαλάν, στην επαρχία Χεϊλονγκγιάν.

    Πάνω από 350 μαθητές, ηλικίας από 6 έως 14 ετών, ήταν στο σχολείο όταν αυτό πλημμύρισε από τα νερά του χειμάρρου, ύστερα απο καταρρακτώδη βροχή, ανέφερε το ΝΕΑ ΚΙΝΑ.

    [28] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (15:10 UTC+2)

    To τριήμερο Φόρουμ Μεσογειακής Μουσικής, MediMuses, έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού φιλοξενείται στο Πόρτο Καρράς από σήμερα έως τις 12 Ιουνίου.

    Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της μουσικής, της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ τα βράδια θα δοθούν συναυλίες από δεξιοτέχνες με παραδοσιακά μεσογειακά μουσικά όργανα.

    Η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία σε μία από τις περιοχές του κόσμου, με πολλές ιδιαιτερότητες είναι η συνεισφορά του έργου το οποίο μεταξύ των άλλων θα παρουσιασθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών των «Μουσών της Μεσογείου», τον Νίκο Σηφουνάκη, πρόεδρο της επιτροπής παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον Kifah Fakhouri, πρόεδρο του μουσικού συμβουλίου UNESCO, των πανεπιστημιακών Kamran Ince, του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και Walter Feldman, του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, της Ruth Jacobi, γενικής διευθύντριας του ευρωπαϊκού συμβουλίου μουσικής, του Alain Weber, διευθυντή προγραμματισμού καλλιτεχνικού διευθυντή Cite de la Music και του Fady Matar, υπεύθυνου προγράμματος Radio Monte Carlo.

    Οι ενότητες που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι:

    - Η αντίληψη των μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου στα ΜΜΕ της Δύσης.

    - Η μεσογειακή μουσική στο εκπαιδευτικό σύστημα- προκλήσεις και προοπτικές.

    - Η μεσογειακή τροπική μουσική- κατευθύνσεις και πρακτικές μετά το MediMuses.

    Τις τρεις βραδιές του forum θα δοθούν συναυλίες από δεξιοτέχνες στο ούτι, στο νέι, στο ταμπούρ, στο κανονάκι και στα άλλα διαδεδομένα μεσογειακά μουσικά όργανα. Θα εμφανισθούν τα συγκροτήματα:

    - Την Παρασκευή το μουσικό σχήμα ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ με διεθνείς φιλοξενούμενους

    - Το Σάββατο το Ensemble Bezmara από την Κωνσταντινούπολη και το Beirut Oriental Ensemble από την Βηρυτό, και

    - Την Κυριακή το σχήμα Persian Tradition από την Τεχεράνη και το Ισφαχάν και το Takht Musical de Tynis από την Τύνιδα.

    Τόσο το συνέδριο, όσο και οι μουσικές βραδιές θα διεξαχθούν στο Gina Bachauer Hall του Porto Carras Grand Resort.

    [29] ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (14:03 UTC+2)

    Βραδιά αφιερωμένη σε Αλβανούς ποιητές που ζουν στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει την Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. στους χώρους της, η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» (Π.Μελά 21).

    Στην εκδήλωση θα αναπτύξει εισήγηση με θέμα «Μεταναστευτική Λογοτεχνία», ο Α.

    Καρακίτσιος, Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ. Επίσης, θα διαβάσουν ποιήματά τους οι: Εβις Κάγια, Μαγκνταλένα Λάνι, Ζίκο Καπουράνι, Μπεντρί Χότζα, Λάμπρος Ζικούλι. Θα συντονίσει η Ελένη Καρασαββίδου.

    [30] ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (13:06 UTC+2)

    Συναυλία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, θα δώσει σήμερα στις 21.00 ο Σωκράτης Μάλαμας, κατά την οποία θα παρουσιάσει επιλογές από την 16χρονη πορεία του στη δισκογραφία.

    Μαζί του θα εμφανιστούν οι: Μαρία Λούκα τραγούδι, Γιάννης Παπατριανταφύλλου κοντραμπάσο, Δαμιανός Dudu βιολί, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μπουζούκι, Θάνος Μιχαηλίδης τύμπανα, Κλέων Αντωνίου - ηλεκτρικές κιθάρες, Νίκος Παραουλάκης - νέι, φλογέρες, Χριστίνα Χομπιτάκη κρουστά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 και 15 ευρώ.

    Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που ξεκίνησαν χθες με την «Βαβυλωνία των Γεύσεων» και τον Ηλία Μαμαλάκη, θα συνεχιστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με το εξής πρόγραμμα:

    - Τρίτη 14 Ιουνίου: Queens of the Stone Age & Mark Lanegan

    - Παρασκευή 17 Ιουνίου: Kraftwerk

    - Σάββατο 18 Ιουνίου: Megadeth

    - Τρίτη 21 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής): Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με σολίστ τον Θεόδωρο Κερκέζο

    - Παρασκευή 24 Ιουνίου: Βούλα Σαββίδου με τους Γιώργο Καζαντζή, Θανάση Γκαϊφύλλια, Θωμά Κοροβίνη, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Μίλτο Πασχαλίδη, Μαρία Φωτίου κ.α.

    - Τρίτη 28 Ιουνίου: Skatalites

    - Πέμπτη 30 Ιουνίου: Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχει η Μάρθα Φριτζήλα

    - Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Ιουλίου: OpenTaniec (Μουσικο-χορευτικό υπερθέαμα από την Πολωνία)

    - Τρίτη 19 Πέμπτη 21 Ιουλίου: Art Bazaar και Παράλληλο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

    - Τρίτη 19 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Κώστας Θωμαϊδης. Στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου

    - Τετάρτη 20 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Θωμάς Κοροβίνης και Ντιλέκ Κοτς

    - Πέμπτη 21 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Οι «Εν Χορδαις»

    - Παρασκευή 22 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Παύλος Παυλίδης & οι B-movies

    - Δευτέρα 25 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή «Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία» με τους ΑΓΓΕΛΟΣ και TRIO ΧΑΡΜΑ

    - Τρίτη 26 Πέμπτη 28 Ιουλίου: Art Bazaar και Παράλληλο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

    - Τρίτη 26 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Γιάννης Χαρούλης

    - Τετάρτη 27 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Άκης Γούναρης με τον Δημήτρη Νικολούδη & τη Χριστίνα Κεχαϊδου

    - Πέμπτη 28 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Κώστας Μαγγίνας & David Lynch

    - Παρασκευή 29 Ιουλίου: Μικρή Μουσική Σκηνή Παναγιώτης Καραδημήτρης & Κώστας Παπαδόπουλος

    Επίσης θα πραγματοποιηθούν κι οι παρακάτω εκδηλώσεις στον προαύλιο θέατρο της Μονής Λαζαριστών:

    - Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουνίου: Χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης

    - Τετάρτη 15 Ιουνίου: Τριάντης (Διοργάνωση: ΝΑΘ)

    - Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου: "Η παράδοση συναντά την εξέλιξη" (Διοργάνωση: ΝΑΘ).

    [31] ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΟΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (12:14 UTC+2)

    Τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Χρίστο Τσολάκη θα βραβεύσει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στην εκπαίδευση και το συγγραφικό του έργο, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

    Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν μαθητές του σχολείου, υπό το συντονισμό του εκπαιδευτικού, Μανώλη Τυρέλη. Στον κ.Τσολάκη θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από το διευθυντή του σχολείου, Μεντή Κωνσταντίνο.

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2005 (12:08 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Νεολαία και η Κυπριακή Διάλεκτος" διοργανώνουν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Κυπριακού Βιβλίου, στη μικρή εξέδρα του Φεστιβάλ Βιβλίου (παραλία Λευκού Πύργου).

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη βόρεια Ελλάδα, Αντώνης Θεοχάρους και εκπρόσωπος του πρέσβη της Κύπρου, ενώ θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Συμεωνίδης και η εντεταλμένη νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης για θέματα Νεολαίας, Πόπη Καλαϊτζή.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 June 2005 - 18:13:51 UTC