Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
  • [05] ΕΚΔΛΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  • [06] Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
  • [09] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [10] ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [11] ΕΠΕΙΓΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [12] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BOTAS ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [13] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
  • [14] ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η
  • [15] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ "ΣΚΟΡΠΙΩΝ"
  • [16] Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΤΕΝΙΣ: ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ
  • [18] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 2Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [19] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [20] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΝΣΑΜΠΛ ΣΤΟ
  • [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ -
  • [22] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [23] ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • [24] ΜΠΑΡΑΖ ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [25] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [26] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ- 15 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
  • [27] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [28] ΤΕΩΣ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΝΤΑΛΑΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [30] ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

  • [01] ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- "ΕΚΛΕΙΣΕ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλλειψη πυξίδας και προγράμματος, ψευδεπίγραφες υποσχέσεις στο λαό και στάση αλαζονείας κι έκανε λόγο για δραματική πορεία της οικονομίας, λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών χειρισμών.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές «αν ομολογείτε ότι τα έχετε κάνει θάλασσα αν ομολογήσετε την αποτυχία σας και το πιστεύετε», ενώ «αν πάλι εσείς πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε, ότι θα διορθώσετε τα τραγικά σας λάθη, στρωθείτε στη δουλειά και θα κριθείτε στις επόμενες εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για τη νέα κοινωνική συμφωνία με τον λαό, την επομένη των εκλογών, που, όπως είπε, θα βρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για περιφρόνηση του διαλόγου και της δημοκρατίας, ενώ με αφορμή το θέμα της λευκής ψήφου, είπε ότι το ζήτημα ανέκυψε για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις «ψευδείς και πλαστές», που απαξιώνουν την οικονομία και οδηγούν στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. «Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το σπίτι σας, είναι αλαζονεία να πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε την κοινωνία» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά απορύθμιση. Επισήμανε δε ότι το κόμμα του αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την κοινωνία και πρόσθεσε: « Εμάς και τα γαλάζια παιδιά είναι δικά μας παιδιά, και τα κόκκινα και οποιουδήποτε άλλου χρώματος».

    Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, με την πολιτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο τομέα και στην οικονομική πολιτική, υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς και πάει πίσω το Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε, επίσης, το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ για τη στάση τους απέναντι στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση στη Βουλή δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας. Εκεί το διακύβευμα ήταν η συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εδώ διακυβεύεται το βιός του εργαζόμενου, του αγρότη, της νέας γενιάς, η προστασία της νοικοκυράς, το μέλλον του αγρότη». Σημείωσε δε ότι «η Βουλή αποτελεί μετερίζι αγώνων» και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανακόψουν τη συνεχή και εύκολη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Σχετικά με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν διαφορετικά «ναι» και διαφορετικά «όχι», ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, και απαντώντας στην τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα δεν ταυτίζεστε με το όχι του Λεπέν και δεν ταυτιζόμαστε εμείς με το ναι του κ. Σιράκ». Πρότεινε δε να ενωθούν τα προοδευτικά «ναι» και τα προοδευτικά «όχι» με στόχο την κατάρτιση μιας νέας πρότασης για μια προοδευτική Ευρώπη. «Σας καλώ σε έναν έντιμο και ισότιμο διάλογο για μια Ευρώπη πολιτών και δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, έκλεισε οριστικά το θέμα των πρόωρων εκλογών. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής τον ρώτησε εάν "έχουν νόημα οι δήθεν παλικαρισμοί για εκλογές, όταν είστε βέβαιοι ότι θα τις χάσετε" και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην οδό της επιπολαιότητας. "Στο δρόμο αυτό εμείς δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε. Έχουμε έργο να κάνουμε, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε τομές και μεταρρυθμίσεις να ολοκληρώσουμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν". Αν εσείς βιάζεστε να χάσετε τις επόμενες εκλογές, εμείς δεν βιαζόμαστε να τις κερδίσουμε, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Όταν γίνουνε εκλογές η ΝΔ θα τραπεί σε άτακτη φυγή, είπε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Πειραιάς, 12 Ιουνίου 2005 (15:44 UTC+2)

    Για αναξιόπιστη κυβέρνηση σε ότι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και για ένα πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί εξαπάτηση του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στο Περιφερειακό Συνέδριο Πειραιώς.

    Ο κ.Παπανδρέου έστειλε ένα μήνυμα και προς άλλους αποδέκτες, κάνοντας λόγο για φέουδα που δεν πρέπει να υπάρχουν, καθώς κατακερματίζουν ένα κόμμα σε μικρά μαγαζάκια. «Όταν είσαι κατακερματισμένος σε μικρά μαγαζάκια δεν θα μπορέσεις να τα βάλεις με μεγαλύτερα συμφέροντα. Ο ισχυρότερος θα σου επιβληθεί. Εμείς λοιπόν γινόμαστε και πάλι η φωνή του απλού πολίτη, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε μία ισχυρή φωνή, απέναντι στην όποια αυθαιρεσία, της όποιας εξουσίας, του όπου κατεστημένου. Γιατί εμείς δεν είμαστε με κανένα κατεστημένο, είμαστε με τον Έλληνα πολίτη».

    Επίσης, για μία ακόμη φορά ο κ.Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κινήματος να διατυπώνουν τις απόψεις τους πρώτα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και μετά στα τηλεοπτικά παράθυρα. «Όσοι είμαστε στελέχη αυτού του κινήματος, όσοι έχουμε την ευθύνη αυτού του κινήματος ας καταθέσουμε τις απόψεις μας εδώ στο σπίτι μας, εδώ στον πυρήνα μας, εδώ στο χώρο μας, εδώ στην εστία μας, να τα συζητήσουμε, πριν βγούμε να τα πούμε στα παράθυρα των τηλεοράσεων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου:

    Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σας καλωσορίζω κι εγώ, και βεβαίως σας ευχαριστούμε όλους, γιατί ήρθατε εδώ μια μέρα τέτοια. Γνωρίζουμε ότι, είναι αντίξοες οι συνθήκες για να βρεθούν σε περιφερειακό επίπεδο οι εκπρόσωποί μας του Νοτίου Αιγαίου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολο το θέμα της συγκοινωνίας και της πρόσβασης πολλών περιοχών του Αιγαίου μεταξύ τους, αλλά και με την Αθήνα.

    Και σας καλωσορίζω, επίσης, διότι έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο και στόχο. Αυτή η περιφερειακή μας συγκρότηση θα συμβάλλει ουσιαστικά στο να μετατρέψουμε μια περιοχή που θεωρείται, ότι έχει σημαντικά μειονεκτήματα, να κάνουμε αυτά τα μειονεκτήματα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Θυμάμαι τις πολλές μέρες διαπραγμάτευσης που είχα, ως υπουργός Εξωτερικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ένα από τα πολύ μεγάλα θέματα ήταν οι αποφάσεις μας για να δώσουμε έναν ιδιαίτερο καθεστώς, μια ιδιαίτερη μεταχείριση, λόγω των μειονεκτημάτων στα Νησιά μας. Και πετύχαμε στο Άμστερνταμ, πετύχαμε, βεβαίως και μετά, και με τη νέα Συνθήκη, το Ευρωσύνταγμα, παρά το ότι, και εδώ, η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε έχασε σημαντικό μέρος αυτών που είχαμε διαπραγματευτεί, πετύχαμε να υπάρξει μια ιδιαιτερότητα, και μια ιδιαίτερη μεταχείριση.

    Και θυμάμαι, όταν μιλούσα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φίσερ, αλλά και με άλλους υπουργούς, που μου λέγανε, «μα γιατί να βοηθήσουμε τα Νησιά σας, έχετε τουρισμό, έχετε πλούτο». Λέω «δεν τα ξέρετε όλα τα Νησιά μας, υπάρχουν και τα νησιά τα πλούσια, υπάρχουν όμως, και πολλές μεγάλες ανισότητες και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη, κάθε πολίτη της Ευρώπης που είναι και ο πολίτης και του πιο ακριτικού νησιού, να αισθάνεται ότι ισότιμα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισότιμα συμμετέχει στην ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή».

    Και δεύτερον, τους είπα, « κοιτάξτε, μιλάτε για έναν τόπο που είναι τόπος ομορφιάς, είναι τόπος με ένα εξαίσιο περιβάλλον, είναι ένας τόπος πολιτισμού, είναι ένας τόπος ανανέωσης της ψυχής και του σώματος. Αλλά δεν είναι τόπος μόνο για τους Έλληνες, είναι τόπος και για σας τους Γερμανούς, είναι τόπος και για σας τους Γάλλους, είναι τόπος και για σας τους Σκανδιναβούς, είναι τόπος πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανανέωσης για ολόκληρη την Ευρώπη, γι αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε σ αυτή την παράδοση, να συντηρήσουμε, αλλά και αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε αυτή η ομορφιά, αυτή η παράδοση να συνδυαστεί με την ανάπτυξη, να συνδυαστεί με το μέλλον».

    Έτσι καταφέραμε με σκληρές διαπραγματεύσεις να πείσουμε γι αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την ανάγκη. Τώρα, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε αυτή τη νέα δομή, διότι θεωρούμε ότι , αυτή η περιφερειακή δομή μπορεί να μας βοηθήσει το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο κατακτήσαμε και πολλές φορές δεν αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε, να το αξιοποιήσουμε να το εφαρμόσουμε.

    Και εσείς εδώ, είσαστε ένα πρόπλασμα για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόπλασμα με το οποίο εμείς θα κάνουμε σημαντικές, σημαντικότατες τομές στη Διοίκηση, στη δομή του κράτους, ώστε να μπορεί η περιφέρεια να δημιουργεί ανάπτυξη, να παίρνει αποφάσεις αποκεντρωμένες, μακριά από γραφειοκρατίες, ώστε να εξυπηρετούμε επιτέλους τον πολίτη και στο πιο ακριτικό νησί.

    Αυτές τις μέρες, βεβαίως δίνουμε μια ιδιαίτερη μάχη. Σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, που προκαλέσαμε εμείς. Είναι αξιοθρήνητο το έργο, ο απολογισμός του έργου της Νέας Δημοκρατίας.

    Έχουν απογοητεύσει ακόμα και τους ένθερμους ψηφοφόρους τους. Και ήσαν πολλοί, ακόμα και δικοί μας ψηφοφόροι, που θεώρησαν, ότι ίσως μια αλλαγή θα φέρει κάτι παραπάνω, κάτι άλλο θα μας δώσει, πίστεψαν ότι, ίσως να έχει αλλάξει η Νέα Δημοκρατία.

    Δεν χρειάστηκαν παρά 15 μήνες να αποδείξει η Νέα Δημοκρατία ότι παραμένει στον χειρότερό της εαυτό, ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσεις τις εξελίξεις της εποχής και όχι γυρνά πίσω στις παλιές πελατειακές λογικές και αυταρχικές λογικές.

    Πολιτικές που δείχνουν, ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα σωστά. Και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επί 15 μήνες περνούσε έναν μύθο, ότι μπορεί να υπάρχουν κακοί υπουργοί, αλλά αυτός είναι υπεράνω όλων, με την κίνησή του να θέσει στη Βουλή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για όλη την κυβέρνηση, ανέλαβε αυτός την ευθύνη, και έτσι τελειώνει αυτός ο μύθος. Δεν είναι οι κακοί υπουργοί με τον καλό πρωθυπουργό. Είναι η κακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Καραμανλή.

    Από την οικονομία μέχρι τις συγκοινωνίες, από την παιδεία, μέχρι και την έλλειψη του προϋπολογισμού. Τι σημαίνει όταν δεν έχεις προϋπολογισμό; Όταν ένας υπουργός σαν τον κ. Ρεγκούζα, που είναι ο αρμόδιος υπουργός λέει, ότι βάλαμε και εικονικά, ψεύτικα χρήματα στον προϋπολογισμό και κάθε τόσο παίρνεις νέα μέτρα. Μα ακόμα μια οικογένεια, μια μικρή επιχείρηση κάνει ένα σωστό προϋπολογισμό. Λέει, τόσα έχω, τόσα θα ξοδέψω, τόσα θα επενδύσω.

    Σκεφτείτε, λοιπόν, μια Κυβέρνηση που μιλά τώρα για μεταρρυθμίσεις, γενικά και αόριστα, αλλά δεν έχει καν έναν σωστό προϋπολογισμό για τα καθημερινά και τα τρέχοντα, αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι αξιόπιστη; Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ζητάει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, όταν δεν ξέρει να χειριστεί εναν προϋπολογισμό, που η κάθε ελληνική οικογένεια και η κάθε ελληνική επιχείρηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει;

    Φίλες και φίλοι, αυτό, όμως μας δημιουργεί εμάς τεράστιες ευθύνες, διότι με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας αυτή παίρνει έναν κατήφορο, αλλά αυτό το οποίο εμείς πρέπει να σταματήσουμε και να αποφύγουμε, είναι ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας να μην παρασύρει την Ελλάδα σε μια δική της πορεία κατηφορική.

    Και εδώ, το ΠΑΣΟΚ, θα αντισταθεί, θα παλέψει, θα αγωνιστεί και θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, ώστε να μπορέσει ξανά η Ελλάδα να πάει μπροστά με ελπίδα και με πρόγραμμα και με στόχους.

    Σήμερα λοιπόν εδώ με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Αιγαίου, στέλνουμε έναν αγωνιστικό χαιρετισμό και στους βουλευτές μας στη Βουλή, που παλεύουν αυτή τη στιγμή και σήμερα γι αυτό τον αγώνα τον αντιπολιτευτικό, που όμως ανοίγει νέους δρόμους για την αυριανή κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

    Θέλω να πω δυο λόγια, για τις αλλαγές που κάνουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς είμαστε ένα τελείως διαφορετικό Κόμμα από αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Στα έντεκα χρόνια της δικής τους Αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία μα καμία ουσιαστική αλλαγή στο δικό τους Κόμμα. Το βλέπουμε και σήμερα. Έχουμε κάνει εμείς σε ένα χρόνο ριζοσπαστικές αλλαγές που δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο ελληνικό Κόμμα. Μάλιστα, οι αλλαγές που κάνουμε εμείς πρωτοπορούν ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ανοιχτή, η πλατιά συμμετοχή.

    Θα σας πω παραδείγματος χάρη, πως όταν μίλησα με το νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον κ. Σόκρατες, μου είπε «πρώτη φορά εκλέγουμε εμείς από τη βάση τον αρχηγό του κόμματος». Το έκαναν μετά από εμάς. Και του είπα «ποια ήταν η συμμετοχή σας;» η Πορτογαλία είναι σε πληθυσμό περίπου σαν την Ελλάδα μου λέει «είχαμε 30.000 άτομα συμμετοχή. Εσείς πόσους είχατε;» και του είπα τον αριθμό βεβαίως.

    Αυτές τις αλλαγές δεν τις κάνουμε ως αυτοσκοπό. Τις κάνουμε, διότι πιστεύουμε ότι, έτσι καλύτερα θα υπηρετήσουμε τον τόπο, και δεν φοβόμαστε τις αλλαγές. Δεν φοβόμαστε να κάνουμε κριτική για το παρελθόν μας, για να είμαστε καλύτεροι για το μέλλον. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία είναι φυλακισμένη στο παρελθόν της. Το παρελθόν της το έχει ως δόγμα, και δεν μπορεί ν αλλάξει, και δεν μπορεί να είναι μεταρρυθμιστική δύναμη. Είμαστε εμείς μια μόνιμη μεταρρυθμιστική δύναμη.

    Κάναμε, λοιπόν, πέντε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, οι οποίες υπηρετούν πρώτα απ όλα την καλύτερη λειτουργία του Κινήματός μας, αλλά και δεύτερον την καλύτερη υπηρεσία προς τον τόπο και την πολιτική ζωή, τη δημοκρατία.

    Αλλάζουμε -όπως είπαμε στο Συνέδριό μας- το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε και υπήρξαν πολλές καχυποψίες και έγραφαν στις εφημερίδες «Τι είναι αυτά τα πειράματα;», «Τι είναι αυτές οι αλλαγές;», «Όλα αυτά είναι οργανωτίστικα».

    Φίλες και φίλοι όταν εμείς δίνουμε το λόγο, και όπως πολύ σωστά είπε ο σύντροφος προηγούμενα, ακούμε εμείς τον πολίτη, αυτή δεν είναι μια οργανωτίστικη αντίληψη, αυτή είναι μια βαθιά δημοκρατική αξία, και αυτή την αξία εμείς την υπηρετούμε, και εμείς δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα ν αναιρέσει αυτή μας την αξία.

    Έτσι λοιπόν πρώτη μας μεγάλη αλλαγή ήταν να φτιάξουμε το Ανοιχτό Κόμμα, για να πάρουμε τη δύναμη της κοινωνίας να την κάνουμε δημιουργική δύναμη αλλαγών. Διότι πράγματι η κοινωνία μας με τις εξελίξεις, με τις αλλαγές κατακερματίζεται. Χάθηκαν οι γειτονιές, οι χώροι δουλειάς, το σχολείο, όλο και περισσότερο αισθάνεται ο πολίτης σαν ένα άτομο απομονωμένο, χωρίς πολύ δύναμη, χωρίς να μπορεί ν ακουστεί η φωνή του. Έτσι, πρώτη μας προσπάθεια είναι, με το Ανοιχτό Κόμμα να δώσουμε τη δύναμη του λόγου στον κάθε πολίτη, στον πιο αδύναμο. Δύναμη διεκδίκησης, δύναμη πρότασης, δύναμη αντίστασης, δύναμη δημιουργίας. Έτσι ανοίξαμε το Κόμμα σε νέα στρώματα και ανθρώπους, που πολλές φορές δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όσο άλλοι.

    Βάλαμε την ποσόστωση για τα δυο φύλα, και χαίρομαι ότι, ανάμεσά μας σήμερα βρίσκονται τόσες γυναίκες από το Αιγαίο, από τα νησιά μας, δυναμικές γυναίκες, οι οποίες θα δώσουν τη δική τους δύναμη, τις δικές τους ιδέες, τη δική τους δημιουργικότητα στο Κίνημά μας.

    Θέλω να σας πω ότι στην ανανέωση των Οργάνων του Κινήματος σε όλη την Ελλάδα, είχαμε -παρά το ότι το Καταστατικό λέει μόνο για 20% ανανέωση των οργάνων- 77% ανανέωση σε άνδρες σε όλα τα Οργανα και 98% ανανέωση στις γυναίκες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δείχνει τη σημασία αυτού του μέτρου.

    Αυτό δε σημαίνει ότι, δεν χρειάζεται η πείρα και η γνώση των παλαιότερων. Όλοι είναι στρατευμένοι για τον κοινό σκοπό, και η πείρα, η γνώση και η αγωνιστικότητα των παλαιότερων. Οχι μόνο την τιμούμε, αλλά και την αξιοποιούμε για να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην αυριανή μας πορεία.

    Δεύτερον, είπαμε να συμμετέχουν οι νέοι όχι ξεχωριστά -ξεχωριστά να έχουν τις δραστηριότητές τους- αλλά να μπουν κι αυτοί μέσα στο δικό μας χώρο, στον κεντρικό κορμό του Κινήματος, για να φέρουν κι αυτοί τις νέες ιδέες, τις νέες τάσεις, τις νέες εξελίξεις, τη νέα κατανόηση των εξελίξεων, με πρωτοβουλίες και με δημιουργικότητα, και χαιρετίζουμε που υπάρχουν πολλοί νέοι ανάμεσά μας, και ότι, με δυναμισμό θα συμβάλλουν κι αυτοί στο Κίνημά μας.

    Ανοίξαμε και δώσαμε ισότιμα το δικαίωμα της συμμετοχής στο μετανάστη, διότι υπάρχουν πια οικογένειες, υπάρχουν ξένοι είτε είναι από την γύρω περιοχή , είτε από μακρινές περιοχές. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Νομίζω ότι, και οι περισσότεροι εδώ από τα νησιά θα έχουν συγγενείς αν δεν ήταν και οι ίδιοι, οι οποίοι είναι κάπου στην Αυστραλία, κάπου στη Γερμανία, κάπου στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, ή στον Καναδά, στις ΗΠΑ. Είμαστε λαός που ξέρουμε τι σημαίνει μετανάστευση. Γι αυτό είμαστε και πιο φιλόξενος λαός.

    Αλλά η λύση, δεν είναι μια Δεξιά λύση φόβου, ανασφάλειας και αποκλεισμού. Διότι αυτό θα δημιουργήσει γκέτο, αντιθέσεις, συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή. Η πραγματική απάντηση για την ασφάλεια και για την πρόοδο, είναι η ένταξη των μεταναστών αυτών στην ελληνική κοινωνία να γίνουν δυναμικά στοιχεία στην ίδια την κοινωνία μας, ώστε και αυτοί και τα παιδιά τους αύριο να είναι περήφανοι ως Έλληνες πολίτες, να συμβάλλουν στην οικονομική πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Πρώτο βήμα μας, είναι να τους φέρουμε εδώ στο ίδιο μας το Κόμμα.

    Και βέβαια, κάναμε, μια σημαντική τομή και για τον συνδικαλιστικό χώρο. Ο συνδικαλιστής, ο συνεταιριστής, πολύ σωστά στον χώρο όπου δουλεύει, θα αγωνίζεται για τα ιδιαίτερα ζητήματά του, τα ιδιαίτερα προβλήματά του. Όμως δε θέλουμε τα στεγανά, δεν θέλουμε κλειστούς χώρους, δε θέλουμε μόνο την συντεχνιακή λογική. Βεβαίως, είναι λογικό καθένας να παλεύει για το ιδιαίτερο πρόβλημά του, το δικαιούται, το σεβόμαστε και συμπαραστεκόμαστε. Αλλά χρειάζεται μέσα από το ιδιαίτερο πρόβλημα να δούμε και το γενικό δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό κι εμείς, είχαμε μια δύσκολη σύγκρουση, αλλά την κάναμε απέναντι σε μια λογική εθελουσίας εξόδου για την οποία θεωρήθηκε από την ηγεσία του ΟΤΕ και της κυβέρνησης, ότι θα μπορούσαν να εξαγοράσουν συντεχνιακά ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, μεταφέροντας τα βάρη στο ΙΚΑ, και σε άλλα Ταμεία και στον φορολογούμενο.

    Γι αυτό εμείς, θέλουμε με τις νέες δομές μας να βοηθήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι ενάντιά τους ούτε εξαγοράζοντάς τους, μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, να γίνει το συνδικαλιστικό κίνημα μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη για όλους τους Έλληνες, για όλη την Ελλάδα, για τον δημόσιο τομέα, για τον ιδιωτικό τομέα, για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

    Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι ακριβώς το δημοκρατικό κόμμα, που βασίζεται σε μια νέα ενότητα και μια αντίληψη ότι αξίζει να συμμετέχεις. Ξέρετε, πολλοί νέοι μου λένε κι είμαι σίγουρος ότι, σας λένε κι εσάς, «τι είναι αυτά που κάνετε, τι είναι τα κόμματα, δεν έχουν ενδιαφέρον, δεν υπάρχει προοπτική, δε μας ακούτε έτσι κι αλλιώς, δε μας αναγνωρίζετε».

    Ακριβώς αυτό αντιστρέφουμε, λέγοντας το νέο «η γνώμη σου μετράει, έλα να συμμετέχεις, αξίζει να συμμετέχεις». Αυτό δημιουργεί μια νέα ενότητα του λαϊκού Κινήματος, μια νέα ενότητα μεταξύ γενεών, μεταξύ φίλων, μεταξύ διαφόρων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και αυτό είναι το ζητούμενο. Το ΠΑΣΟΚ, ως προοδευτικό Κίνημα, να ξεφύγει από τη λογική των μικρών φέουδων, των μικρών ή μεγαλύτερων μηχανισμών, από τα βιλαέτια, τους μηχανισμούς που μας διαιρούσαν σε κομματάκια ή τις προσωπικές φιλοδοξίες -θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά δεν είναι μόνο έτσι οι προσωπικές φιλοδοξίες- και που ουσιαστικά μας αποδυνάμωναν.

    Όταν είσαι κατακερματισμένος σε μικρά μαγαζάκια, δε θα μπορέσεις να τα βάλεις με μεγαλύτερα συμφέροντα. Ο ισχυρότερος θα σου επιβληθεί. Εμείς , λοιπόν, γινόμαστε και πάλι η φωνή του απλού πολίτη, ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε μια ισχυρή φωνή, απέναντι στην όποια αυθαιρεσία της όποιας εξουσίας, του όποιου κατεστημένου. Διότι εμείς δεν είμαστε με κανένα κατεστημένο, είμαστε με τον Έλληνα πολίτη.

    Μέσα απ αυτά, διαμορφώνουμε και το άνοιγμα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μια νέα μορφή πάλης, από το περιβάλλον μέχρι τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια διεθνώς, ανοιγόμαστε για ν ακούσουμε και τις απόψεις πολλών Κινημάτων, να μας μπολιάσουν, να σκεφτούμε αλλά και να τους βοηθήσουμε και στο δικό τους έργο. Έχουμε κατοχυρώσει καταστατικά και τη δική τους συμμετοχή και τον διάλογο.

    Τέλος, εμείς αναδεικνύουμε και την παράδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Εθελοντισμού, που το βλέπουμε πια ότι το έχει μέσα του ο Έλληνας, θέλει, και μάλιστα σε μια μελέτη που κάναμε για το Συνέδριό μας και που πάρα πολλοί απάντησαν σε μια έρευνα, σε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σε λίγο θα το δημοσιοποιήσουμε, είχε το προφίλ για το ποιο είναι το μέλος μας, ποιο είναι το στέλεχος, και έδειχνε ότι το προφίλ του μέλους και του στελέχους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ είναι αυτού του ανθρώπου που ενδιαφέρεται να προσφέρει στην κοινωνία, που έχει βαθιά δημοκρατική συνείδηση, που είναι ανοιχτός στους αδύναμους και στις μειονότητες και στις μειοψηφίες, και είναι άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στη συμμετοχή ενάντια στη συντήρηση.

    Είμαστε λοιπόν εμείς, το Κίνημα, που μέσα μας, έχουμε την αλληλεγγύη, και δεν είναι τυχαίο ότι και ως Κυβέρνηση, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα Κίνημα εθελοντισμού , που είχε την αποκορύφωσή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όλοι ήμαστε περήφανοι γι αυτά τα ωραία νέα, κι όχι μόνο νέα, παιδιά, τα οποία δείχνανε την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, προς όλους τους ξένους που ήρθαν.

    Ο εθελοντισμός λοιπόν, και η αλληλεγγύη, θα είναι στοιχεία της δημοτικής οργάνωσής μας. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες όπου τα κόμματα βοηθούν, όχι στο να πιάσει ο άλλος δουλειά στο Δημόσιο, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε βάλει ταφόπλακα, στις πελατειακές σχέσεις, με τον ΑΣΕΠ αλλά και με αντικειμενικές διαδικασίες.

    Θέλουμε να έχει δικαίωμα ο κάθε νέος που αξίζει, να μπορεί να βρίσκει δουλειά, όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό χώρο. Θέλουμε εμείς, με τη δική μας πολιτική, όχι να βολέψουμε τους λίγους προνομιακά, αλλά να εγγυηθούμε για κάθε νέο ότι θα έχει απασχόληση, θα έχει δουλειά, θα έχει μέλλον, θα έχει εργασία. Αυτή είναι η προοδευτική, σοσιαλιστική πολιτική. Και αυτό, θα γίνει, με την ανάπτυξη και όχι με τις πελατειακές σχέσεις και τον κρατισμό.

    Αλλά υπάρχει και η αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο. Εγώ έχω δει κόμματα στη Σουηδία π.χ., να έχουν εκπαίδευση στα σουηδικά για τους μετανάστες. Έτσι έμαθα εγώ τα σουηδικά. Εκπαίδευση στα ελληνικά για τους μετανάστες. Εκπαίδευση στα αγγλικά για παιδιά που ίσως δεν έχουν πρόσβαση. Εκπαίδευση στο κομπιούτερ, στην ιστοσελίδα. Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους. Οικογενειακές συμβουλές, οικογενειακή βοήθεια. Για τον προϋπολογισμό, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, για θέματα λειτουργίας της οικογένειας, ψυχολογικά προβλήματα, αντιμετώπισης ναρκωτικών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

    Παίρνω απλώς μερικά από τα ζητήματα που είναι πραγματικά καθημερινά ζητήματα στην οικογένεια και τα οποία τα θεωρούμε εμείς αυτά μη πολιτικά, ότι δεν είναι πολιτικά ζητήματα να ασχοληθούμε εμείς. Μα δεν είναι αυτά τα προβλήματα του ελληνικού λαού; Δεν είναι τα προβλήματα που καθημερινά ένας γονιός μπορεί να αντιμετωπίζει;

    Το Κίνημά μας, είναι Κίνημα που στέκεται κοντά στον πολίτη και η δουλειά που θα κάνουμε μέσα στο Κίνημα είναι το πρόπλασμα να κάνουμε αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν σε όλα αυτά τα θέματα τον Έλληνα πολίτη στον τοπικό του χώρο, στο χωριό του, στην πόλη του, στη γειτονιά του.

    Τρίτη μεγάλη τομή, είναι να δημιουργήσουμε μία νέα κουλτούρα διαβούλευσης, μέσα από τη γνώση, την έρευνα, τη μόρφωση, τον πολιτισμό. Ένα νέο πολιτισμό στην πολιτική.

    Το στίγμα μας, μας ρωτούν, ποιο είναι; Το έχουμε το στίγμα μας. Το στίγμα μας είναι ξεκάθαρο από το 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με πολλούς συντρόφους και με τον Κώστα Σημίτη ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτές είναι οι διαχρονικές αρχές, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ο πατριωτισμός μας, είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, είναι να λογοδοτεί η εξουσία, είναι η αποκέντρωση απέναντι σε έναν κρατισμό - συγκεντρωτισμό, στην ιδιοποίηση του κράτους που είναι η χειρότερη μορφή κρατισμού από διάφορα συμφέροντα. Είναι η αποκέντρωση και η εμπιστοσύνη στον πολίτη. Είναι η απασχόληση, είναι η ισότητα.

    Και εμείς επαναβαπτιζόμαστε μ αυτές τις διαδικασίες, ακριβώς σ αυτές τις αξίες μας, σ αυτές τις αρχές μας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν οι επιμέρους θέσεις. Θα μπορούσαμε αύριο να καταθέσω εγώ προσωπικά ένα πρόγραμμα, να πω, αυτό είναι το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετίας μας. Θα ήταν σωστό; Δεν θα ήταν σωστό, όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς ή για λόγους τακτικής. Διότι το πρόγραμμα μας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το πρόγραμμα για τη Νέα Δημοκρατία.

    Το πρόγραμμα για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν να γράψουμε σε διάφορα τεφτέρια, όπως θυμόσαστε παλιά στο χωριό που πήγαινε κανείς στο βουλευτικό γραφείο και του έλεγε, «παιδί μου τι θέλεις, για γράψτ το εκεί πέρα παιδί μου, σ αυτά τα τεφτέρια». Απλώς αυτά τι τα κάνανε; Από μπακάλικο που ήταν, απλώς τα βάλανε σε ωραίο χαρτί επικοινωνιακά και τα βγάλανε ως προεκλογικό πρόγραμμα.

    Μα είναι πρόγραμμα αυτό; Αυτό δεν είναι πρόγραμμα, αυτό είναι κοροϊδία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού, δεν είναι σοβαρό πρόγραμμα. Γι αυτό τα έχουν βρει δύσκολα, διότι υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες χωρίς σοβαρότητα, γι αυτό ασχολούνται όχι με το μέλλον, αλλά με το ΠΑΣΟΚ.

    Με το ΠΑΣΟΚ ασχολούνται. Αν ακούσετε στη Βουλή, δεν ασχολούνται με το μέλλον, ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Μα είναι Κυβέρνηση δεκαπέντε μήνες, επιτέλους, δεν έχουν καταλάβει ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί απ αυτούς να κυβερνήσουν; Αλλά, βεβαίως, δε θα αλλάξουν.

    Εμείς, δεν το βλέπουμε έτσι το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα για μας, πρώτα απ όλα, θέλει σοβαρότητα. Σοβαρότητα σημαίνει, να αξιοποιήσουμε όλες μας τις εμπειρίες και δόξα τω Θεώ εμείς, ως Κίνημα, μαζί, συλλογικά, έχουμε τις περισσότερες εμπειρίες, σε σχέση με κάθε άλλο κόμμα εδώ στην Ελλάδα.

    Έχουμε διεθνείς εμπειρίες. Έχουμε εμπειρίες από τη δικιά μας διαχείριση, και γι αυτό είναι για μας ένα μεγάλο σχολειό. Αξιοποιούμε αυτή την εμπειρία για να δούμε, τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά, και γιατί δεν πήγε καλά.

    Ποιες είναι οι λύσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλού, σε όλο τον κόσμο; Και ποιες, είναι οι πιθανές καλύτερες για τη χώρα μας. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Διότι και πάλι μπορούσαμε να μείνουμε εκεί, σε ένα τεχνοκρατικό επίπεδο. Πάμε ένα βήμα παραπέρα, που είναι και το βασικότερο.

    Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι ένα πρόγραμμα στη Χαριλάου Τρικούπη, ή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι δικό σας πρόγραμμα. Θα είναι πρόγραμμα, το οποίο εσείς, έχετε εγκρίνει, θα είναι πρόγραμμα στο οποίο εσείς, θα έχετε συμβάλει στο φτιάξιμό του, θα είναι δικό σας πρόγραμμα.

    Γι αυτό μιλάμε για τον πολιτισμό της διαβούλευσης. Τι σημαίνει πολιτισμός διαβούλευσης; Σημαίνει να υπάρχει συνεχώς ο διάλογος, η συζήτηση, η κατάθεση απόψεων και βεβαίως, τελικά, η σύνθεση των απόψεων. Διότι οι επιλογές είναι πολλές. Τεχνοκρατικά μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλές καλές λύσεις.

    Αλλά στο τέλος - τέλος της γραφής, η όποια επιλογή, έχει σχέση με τη δικιά σας ζωή. Το αν θα επενδύσουμε σε μια περιοχή ξενοδοχεία ή θα προστατεύσουμε με έναν τρόπο το περιβάλλον ή η αποχέτευση θα γίνει με τον «Α» ή «Β» τρόπο, το κόστος, οι επιλογές, οι επιπτώσεις, για όλα αυτά υπάρχουν πολλές παράμετροι και πολλές εναλλακτικές λύσεις.

    Δεν είναι, λοιπόν, απλώς το να έρθουμε εμείς από πάνω, να σας πούμε, «έτσι θα το κάνετε». Είναι να το συζητήσουμε, ώστε όταν αποφασιστεί, να ξέρουμε, ότι είναι η καλύτερη λύση για το σήμερα και για το αύριο των γενεών που έρχονται, ότι είναι η καλύτερη λύση για όλους μας. Και όταν το αποφασίσουμε, δεν θα είναι μια επιβολή, αλλά θα είναι η κοινή μας προσπάθεια και το πρόγραμμά μας θα εφαρμοστεί, επειδή θα το πιστέψει και θα είναι δικό του, θα είναι του ελληνικού λαού.

    Γι αυτό εμείς, την επόμενη των εκλογών, που θα είμαστε Κυβέρνηση, θα είμαστε και έτοιμοι για να εφαρμόσουμε σοβαρό πρόγραμμα σ αυτή τη χώρα.

    Και γι αυτό, έχουμε δημιουργήσει και το ΙΣΤΑΜΕ, έχουμε αναμορφώσει το ΙΣΤΑΜΕ, που θα βοηθήσει ακριβώς τα περιφερειακά όργανα, σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου εκεί θα έχουμε νίκη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, και δεύτερον, βεβαίως θα είναι το πρόπλασμα για το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

    Τέταρτη μεγάλη απόφασή μας είναι, να χτίσουμε το Κίνημα πάνω σε διαδικασίες και αρχές που σέβονται βαθιά τη δημοκρατία, σέβονται τον πολίτη και το μέλος.

    Είναι αλήθεια, ότι στην αρχή του Κινήματός μας και για πολλά χρόνια, υπήρχε μια διαδικασία, που επέτρεπε μικρές ή και μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, σε τοπικό ή και σε κεντρικό επίπεδο. Πιστεύω, ότι είμαστε τόσο ώριμοι, ώστε τώρα πια, να μπορούμε να κατακτήσουμε τις διαδικασίες που όχι μόνο θα κάνουν τη δημοκρατία ένα εργαλείο αξιόπιστο για το Κόμμά μας, αλλά θα δείξουμε στον πολίτη, ότι εμείς είμαστε το Κίνημα της αξιοπιστίας, των αρχών και των αξιών.

    Ότι, όταν υπάρχει ένας νόμος, τον οποίον ψηφίζουμε, εμείς θα τον εφαρμόζουμε. Ότι όταν υπάρχει παραβάτης, εμείς θα τον εφαρμόζουμε. Αλλά βεβαίως να είναι δίκαιοι οι νόμοι και να είναι δίκαιες οι αποφάσεις. Ότι εμείς ως Κόμμα, είμαστε υπέρ της αξίας και της αξιοκρατίας. Και αυτή είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία.

    Βαθιά, εμείς, εμπεδώνουμε τις διαδικασίες στο Κόμμά μας με την πιστοποίηση που υπάρχει, έχουμε διαμορφώσει πια την Επιτροπή Πιστοποίησης και βεβαίως και με το Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου. Με αυτές τις δύο διαδικασίες, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε πια, ότι όλο και περισσότερο θα υπάρχει διαφάνεια, θα υπάρχει έλεγχος, θα υπάρχει λογοδοσία.

    Και όταν υπάρχει λογοδοσία μέσα στο Κίνημά μας, υπάρχει λογοδοσία της ηγεσίας του Κινήματός μας, εσείς θα είστε που θα ελέγχετε την ηγεσία του Κινήματός μας, και εμένα βεβαίως μεταξύ αυτών. Και με τον έλεγχο αυτό το δημοκρατικό, θα υπάρχει , όχι επιβολή, άλλο Κόμμα, άλλο Κυβέρνηση, αλλά δημοκρατικός έλεγχος και της Κυβέρνησής μας, στις υποσχέσεις μας, στο πρόγραμμα μας, στις δεσμεύσεις μας.

    Και θα υπάρχει έτσι, μ αυτό τον τρόπο, μία σοβαρή δημοκρατική λειτουργία, αλλά θα ξέρει και ο πολίτης και το μέλος, ότι έχει δικαιώματα, και ότι κανένας μα κανένας δεν μπορεί να καταπατήσει το δικό του δικαίωμα στο λόγο, στη συμμετοχή, στην απόφαση. Κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να τον αποκλείσει. Ολοι έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, όλοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν.

    Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, το περιφερειακό όργανο θα έχει σημαντικό ρόλο να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τελικά να προχωρήσουμε εκεί που χρειάζεται σε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων μας, με διαφάνεια, με ανοιχτό τώρα ώστε να απηχούν πράγματι την ευρύτερη βάση, όχι μόνο του Κινήματός μας, αλλά και της κοινωνίας.

    Τέλος, η οικονομική διαφάνεια, είναι κι αυτή μέρος των διαδικασιών αυτών. Φίλες και φίλοι, βάζουμε μια νέα βάση στην οικονομική διαφάνεια, για να μην ακούγονται όσα ακούγονται για τα Κόμματα, για να αποδείξουμε με τη λειτουργία μας - απέναντι σε όποια οικονομικά συμφέροντα- την αυτονομία της πολιτικής ζωής, την αυτονομία των Κομμάτων σε σχέση με την οικονομική αυτονομία

    Διότι, όταν δεν έχεις οικονομική αυτονομία, τότε υπάρχει μεγάλο δέλεαρ να υποκύψεις σε χρηματοδοτήσεις που σε βάζουν σε συμβιβασμούς και το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα συμβιβαστεί, το ΠΑΣΟΚ θα εκφράζει πάντα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό και το οικονομικό ζήτημα, είναι ένα από τα ζητήματα, το οποίο πρέπει σοβαρά να δούμε και τους επόμενους μήνες και χρόνια.

    Κλείνοντας, υπάρχει μια ακόμη μεγάλη τομή που είναι ίσως και η ουσιαστικότερη: το αποκεντρωμένο περιφερειακό οργανωμένο Κόμμα και Κίνημα. Γιατί αποκέντρωση; Πρώτα απ όλα είναι στις αρχές μας, στην πίστη μας, στις βασικές μας έννοιες, αλλά σήμερα που υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις παγκόσμια, χρειάζεται μια ευελιξία. Τι σημαίνει ευελιξία; Σημαίνει ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να γνωρίζει, δεν μπορεί να έχει τα αντανακλαστικά για να μπορεί να λύνει το κάθε πρόβλημα στην κάθε περιοχή.

    Και για τον λόγο, ακόμη και των εξελίξεων παγκοσμίως, για να μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι, να είμαστε αποτελεσματικοί, να μπορούμε να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό αν θέλετε, χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στον Έλληνα πολίτη. Χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στην τοπική κοινωνία, χρειάζεται να δώσουμε εξουσία στην περιφέρεια, και το κράτος να κρατήσει έναν επιτελικό ρόλο στρατηγικού σχεδιασμού και εργαλεία με τα οποία μπορεί να υποστηρίξει τις πολιτικές, που θα εφαρμόζουν πια τα περιφερειακά και τοπικά όργανα.

    Έτσι, εμείς προχωράμε στην αποκέντρωση, στο ίδιο μας το Κίνημα, κάνοντας το Κίνημά μας πρόπλασμα των αλλαγών που θα κάνουμε ως Κυβέρνηση. Διότι βασικά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον ίδιο τον πολίτη. Προχωράμε, ώστε η αποκέντρωση να μπορεί να δώσει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να μπορέσει η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, προγράμματα σαν το «Βοήθεια στο σπίτι», το Ολοήμερο σχολείο, όλα αυτά, να μπορούν να οργανώνονται στο τοπικό επίπεδο. Δίνουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη, διότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθεί μέσα σε μια νέα παγκόσμια κοινωνία.

    Εδώ έρχεται και η έννοια της επιμόρφωσης. Η επιμόρφωση στο Κίνημά μας, δεν είναι απλώς για να βοηθήσουμε κάθε μέλος με τις ιδιαίτερές του ανάγκες. Είναι, διότι μεταφέρουμε εμείς πια, σοβαρότατες αρμοδιότητες και εξουσίες στην ίδια την κοινωνία. Ξέρετε, πάρα πολλοί λένε «μα δεν μπορεί ο λαός να κυβερνήσει, δεν μπορούν να ξέρουν, εμείς πρέπει να κρατάμε πάνω τις εξουσίες» αυτή είναι μια συντηρητική άποψη, ή η πελατειακή λογική «θέλουμε να κρατάμε τις εξουσίες εμείς κεντρικά, διότι έτσι μπορούμε να εξαγοράσουμε την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, του Νομάρχη, του ψηφοφόρου κάνοντάς του μια εξυπηρέτηση». Τέρμα αυτές οι λογικές.

    Από εδώ και πέρα, στο Κίνημά μας, εμείς, θα δίνουμε τις εξουσίες στον πολίτη, αλλά δεν θα τον αφήσουμε όμως να είναι χωρίς υποστήριξη. Τι σημαίνει; Θα αναλάβει ένας νέος σύμβουλος σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αναλάβει μια γυναίκα Δήμαρχος, θα βγει στο συνδικαλιστικό Κίνημα ένας νέος συνδικαλιστής, θα βγει ένας νέος Νομάρχης, θα βγουν στελέχη και στην κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία και βεβαίως στις δημοτικές μας Οργανώσεις, εμείς πρέπει να τους στηρίξουμε. Πως οργανώνεις σωστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πως κάνεις ένα προϋπολογισμό; Πως οργανώνεις τις υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία; Πως οργανώνεις την αλληλεγγύη; Πως οργανώνεις προγράμματα εκπαίδευσης για τους ενήλικες; Πως οργανώνεις την καμπάνια ενημέρωσης του πολίτη για θέματα δημόσιας υγείας;

    Σειρά πραγμάτων πολύ σημαντικών, που δεν μπορούμε να περιμένουμε εμείς, ο καθένας, επειδή εκλέχθηκε, αυτά να τα έχει διαβάσει. Γίνεται το ΠΑΣΟΚ το μεγάλο πολιτικό σχολείο για τον Έλληνα πολίτη, για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την αποκεντρωμένη διοίκηση, για την ανάπτυξη της χώρας μας, για να φτιάξουμε τον πολίτη να μπορεί να είναι ικανός σε κάθε περιοχή ν αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες.

    Και αν το σκεφτείτε, όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε τεράστια εμπειρία, τεράστιες γνώσεις. Είμαστε ένα εν δυνάμει σχολειό που οργανώνοντας την εμπειρία και τη γνώση μας -και ο καθένας έχει τη γνώση του από το χώρο δουλειάς του- θα μπορεί αυτή η γνώση να μοιραστεί, να μάθουμε ο ένας απ τον άλλον , και να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.

    Βλέπετε, αλλάζουμε το Κόμμα, διότι εμείς, απέναντι στην αυταρχικότητα των δεξιών λογικών, προτάσουμε το δημοκρατικό ύφος και πρακτική. Απέναντι στις εν κρυπτώ αποφάσεις που έπαιρναν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, γινόμαστε κόμμα ανοιχτής και συνεχούς διαβούλευσης. Απέναντι στην άγνοια, στην αμορφωσιά, στην έλλειψη ενημέρωσης, είμαστε το κόμμα της γνώσης και της πληροφορίας, της έρευνας. Απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία που βλέπει ο νέος και φεύγει, διαμορφώνουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία. Απέναντι στο κόμμα των μανιφέστων και των γραμμών, είμαστε το κόμμα των αξιών και του ήθους. Απέναντι στο κόμμα το ιεραρχικό, της μιας και μόνο γραμμής, είμαστε το κόμμα των κοινών αρχών, αλλά και των πολλών προσεγγίσεων και φωνών. Απέναντι στο κόμμα των κλειστών διαδικασιών, είμαστε το κόμμα της διαφάνειας, του ανοίγματος, το ανοιχτό κόμμα. Αλλά, θέλω να πω κάτι εδώ: Επειδή ακριβώς τώρα συγκροτούνται τα όργανα, όλους αυτούς τους μήνες ακούγονταν πολλές φωνές και ρωτούσε ο καθένας ποια είναι η θέση μας εδώ, ποια είναι η θέση μας εκεί. Με τη συγκρότηση αυτών των οργάνων, πρέπει και αυτό το παιχνίδια να τελειώσει.

    Να ξέρετε ότι εγώ, θα εγγυηθώ την φωνή καθενός, την κάθε άποψη. Η κάθε άποψη είναι σεβαστή, η κάθε άποψη είναι δημοκρατικό μας χρέος να την ακούσουμε. Αλλά όσοι είμαστε στελέχη αυτού του Κινήματος, όσοι έχουμε την ευθύνη αυτού του Κινήματος, ας καταθέσουμε τις απόψεις μας εδώ στο σπίτι μας, εδώ στον πυρήνα μας, εδώ στο χώρο μας, εδώ στην εστία μας, να τα συζητήσουμε, πριν βγούμε να τα πούμε στα παράθυρα των τηλεοράσεων.

    Και όταν ξεκινήσουμε τη συζήτηση εντός του Κινήματος, όταν θα έχουμε αρχίσει αυτή την σοβαρή συζήτηση, τότε να δούμε πώς προς τα έξω αυτή τη συζήτηση, θα την περάσουμε και στα παράθυρα. Οργανωμένα, συστηματικά, για να δείξουμε τη σοβαρότητα του Κινήματός μας, την πορεία του Κινήματός μας, την αξιοπιστία του Κινήματός μας απέναντι στον ελληνικό λαό, που αυτό θέλει απ το ΠΑΣΟΚ, αυτό περιμένει απ το ΠΑΣΟΚ.

    Διότι ξέρει ότι αύριο εμείς θα είμαστε Κυβέρνηση, θα κυβερνήσουμε τη χώρα. Θα κυβερνήσουμε τη χώρα δημοκρατικά.

    Φίλες και φίλοι καλόν αγώνα, συγχαρητήρια για τους νεοεκλεγέντες και καλή μας προσπάθεια".

    [03] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Κλειστές θα παραμείνουν και πάλι αύριο, Δευτέρα, και μεθαύριο, Τρίτη, οι τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τη νέα 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι.

    Η ΟΤΟΕ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, "αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάθεση του νομοσχεδίου έκτρωμα, που υπονομεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    [04] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (14:35 UTC+2)

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ανακοίνωση του διαψεύδει τα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα της Κυριακής» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τα οποία αναφέρονται σε σενάρια επιβολής ΦΠΑ στα ενοίκια.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το παραπάνω θέμα αναφέρονται τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη από την κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης δεν έχει ζητήσει ποτέ εισήγηση για το θέμα αυτό από τις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα.

    Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη «πληροφορία» για υπηρεσιακή εισήγηση διοχετεύθηκε σκόπιμα στο τύπο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή από κύκλους της αντιπολίτευσης, για να στηριχθούν τα έωλα επιχειρήματά της, τα οποία καταρρίφθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Η αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά, εντελώς ανεύθυνα αναστατώνει τους πολίτες με κινδυνολογικά σενάρια».

    [05] ΕΚΔΛΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Στην ιστορική διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μακεδόνα στρατηλάτη, που διοργάνωσε η Νομαρχία, στη νέα παραλία.

    «Ιστορική ταυτότητα σημαίνει πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ' όλα πολιτιστική ταυτότητα. Η ιστορία και η διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούν τη μέγιστη συνιστώσα της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης» υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης, υποστηρίζοντας ότι η ιστορία αδίκησε κατάφορα τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης επιτέθηκε σε όσους προσπαθούν να φαλκιδεύσουν την ιστορική πραγματικότητα και σε όσους επικρίνουν εκδηλώσεις όπως αυτή. "Νομίζουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αναφερόμαστε στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη σοφία και τη θρησκευτικότητα και ότι καταντούμε με τέτοιες εκδηλώσεις εθνικιστές, σοβινιστές και ρατσιστές, ξεχνώντας ότι οι λαοί που έζησαν τον Αλέξανδρο εξακολουθούν και σήμερα να τον θρηνούν, να τον τιμούν, να τον νοσταλγούν, γιατί δεν ήταν ο κατακτητής τους. Ήταν ο λυτρωτής τους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.

    Νωρίτερα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας- Αθηνών «Αργοναύται- Κομνηνοί» οργάνωσε εκδήλωση- φόρο τιμής στον πρώην υπουργό Πρόνοιας και Βορείου Ελλάδος Λεωνίδα Ιασονίδη, μπροστά στο άγαλμά του.

    [06] Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Νέες δυνατότητες αλλά και νέες ευθύνες για τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη δημιουργούν το Γαλλικό και Ολλανδικό «ΟΧΙ» στο Ευρωσύνταγμα, ήταν η κοινή διαπίστωση των 20 κομάτων (μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΝ) που συμμετείχαν στην 28η Σύνοδο του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, το διάστημα 10-12 Ιουνίου 2005. Το κοινό πεδίο για την κοινή τους δράση -τονίστηκε- είναι η διεκδίκηση μιας κοινωνικής Ευρώπης, που αποτελεί πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα.

    Το «ΟΧΙ» της Γαλλίας δεν είναι εθνικιστικό και ξενοφοβικό είπε στην εισήγησή του το μέλος του Εθνικού Γραφείου του Κ.Κ. Γαλλίας Ντανιέλ Σιρέρα και το ίδιο υποστήριξε για το Ολλανδικό «ΟΧΙ» η ευρωβουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος Ολλανδίας Καρτίκα Λιόταρντ. Την άποψη του ΣΥΝ παρουσίασαν το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Πάνος Τριγάζης και το μέλος της ΚΠΕ, Σούλα Παναρέτου, τονίζοντας ότι το μήνυμα του «ΟΧΙ» είναι όχι μόνο ότι πρέπει αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη.

    Επίσης, τη σύνοδο απασχόλησαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής και αποφασίστηκε η οργάνωση «Ευρω-Μεσανατολικού Φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» στην Αθήνα το Δεκέμβριο.

    Ύστερα δε από πρόταση του ΣΥΝ, τα κόμματα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς θα τιμήσουν από κοινού τα 60χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για «κατήφορους» και «μύθους» που καταρρέουν, φωτογραφίζει εαυτόν και αλλήλους στο κόμμα του.

    »Άλλωστε, το κάνει και ρητά όταν ο ίδιος, για πρώτη φορά, αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ «μικρά φέουδα», «μικρούς ή μεγαλύτερους μηχανισμούς», «βιλαέτια» και κατακερματισμό σε «μικρά μαγαζάκια». Και όπως ομολογεί «όταν είσαι κατακερματισμένος σε μικρά μαγαζάκια, δε θα μπορέσεις να τα βάλεις με μεγαλύτερα συμφέροντα. Ο ισχυρότερος θα σου επιβληθεί».

    »Για την Κυβέρνηση το ισχυρό κεφάλαιο εμπιστοσύνης των Ελληνίδων και των Ελλήνων είναι η βάση πάνω στην οποία προχωράμε με όραμα και πρόγραμμα στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες για το καλύτερο αύριο όλων».

    [08] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) ερευνά τις συνθήκες του θανάτου πέντε ηλικιωμένων, από τις 27 Μαΐου έως την περασμένη Παρασκευή, στο Ίδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στην Κυψέλη. Αύριο, Δευτέρα, το Ίδρυμα αναμένεται να επισκεφθεί και αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ την ίδια ημέρα, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης και γιατρούς του Ιδρύματος.

    Το πρόβλημα ανέκυψε από τις 27 Μαΐου, όταν ομάδα νοσηλευομένων και εργαζομένων στο ίδρυμα εκδήλωσαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από τότε, και στο διάστημα που ακολούθησε, καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων.

    [09] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (13:32 UTC+2)

    Η σταδιακή σύγκλιση των όρων εργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ο στόχος των άμεσων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης που ξεκίνησαν με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και επεκτείνονται με την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών και την καλύτερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.

    Αυτό τονίζει στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική οικονομία και σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Παρά την πρόταση μομφής προς τον ίδιο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ.Αλογοσκούφης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν αναστρέφεται πλέον και διατηρεί την ελπίδα ότι η αναγκαιότητα τους θα δημιουργήσει τελικά ένα κλίμα συναινέσεως στην ελληνική κοινωνία.

    [10] ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (12:15 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και στα ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομίας δέχεται εισηγήσεις να επιβάλλει ΦΠΑ 9% ή 19% από τις αρχές του 2006, με ταυτόχρονη κατάργηση του χαρτοσήμου, με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν τελικώς οι εισηγήσεις υιοθετηθούν, η επιβάρυνση που θα προκύψει θα είναι μεγάλη και για τους ενοικιαστές και για τον ...πληθωρισμό. Στο ενδεχόμενο πάντως επιβολής ΦΠΑ στα ενοίκια, έντονα αντιδρούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές ακινήτων.

    [11] ΕΠΕΙΓΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (09:23 UTC+2)

    Tο 60% των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ασφαλισμένο για κύρια και επικουρική σύνταξη στο IKA. Oι υπόλοιποι είναι ασφαλισμένοι για κύρια σύνταξη σε 4 ειδικά ταμεία, ενώ για την επικουρική σε 10 ειδικά ταμεία, τα οποία λειτουργούν ως αυτοδιαχειριζόμενα με τη μορφή Nομικού Προσώπου Eιδικού Δικαίου. Eπίσης, 2 από τα επικουρικά ταμεία (Eμπορικής και ALPHA) δίδουν συμπληρωματικές παροχές και στην κύρια σύνταξη, ενώ μία άλλη κατηγορία τραπεζοϋπαλλήλων έχει κύρια ασφάλιση στο IKA και επικουρική σε ειδικό ταμείο.

    Kαι μόνον αυτός ο διαχωρισμός, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αρκεί για να κατανοήσει κάποιος ότι ο πολυκερματισμός στην ασφάλιση του κλάδου αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την τράπεζα, αφού το είδος του ταμείου επηρεάζει το ύψος των εισφορών που καταβάλλει και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος.

    Για τους εργαζομένους των ειδικών ταμείων που καταβάλλουν υψηλότερες από αυτές των ασφαλισμένων στο IKA εισφορές, η ανταποδοτικότητα είναι εμφανής, με το ύψος των παροχών. Για τις τράπεζες, όμως, που δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από το ύψος των κλαδικών συμβάσεων, η διαφοροποίηση έως και 10 ποσοστιαίων μονάδων στις εισφορές που καταβάλλουν, λειτουργεί ως ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Aρα, το ασφαλιστικό των τραπεζών είναι επείγον για το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο γιατί η εφαρμογή των ΔΛΠ (με τη λογιστική καταγραφή των αναλογιστικών υποχρεώσεων) επηρεάζει την καθαρή θέση των τραπεζών. Πρωτίστως είναι θέμα ανταγωνιστικότητας, η οποία επηρεάζεται από το έμμεσο εργασιακό κόστος, δηλαδή το ύψος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Aρκεί να συγκρίνουμε το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι τράπεζες. Oσες ασφαλίζουν το προσωπικό τους μόνο στο IKA (CitiBank) και για κύρια και για επικουρική, καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά 16,33% (13,33% για την κύρια και 3% για την επικουρική). Eλάχιστα πιο πάνω, στο 17,33% (13,33% για κύρια και 4% για επικουρική) είναι το ασφαλιστικό κόστος των τραπεζών, που ενώ ασφαλίζουν για κύρια σύνταξη στο IKA, έχουν κληροδοτήσει από τις τράπεζες που εξαγόρασαν στο παρελθόν και ένα ειδικό επικουρικό ταμείο, όπως είναι το TAΠIΛTAT. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται η EFG Eurobank, η Tράπεζα Πειραιώς και η Aττικής, λόγω των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους των πρώην Kρήτης, Mακ.-Θράκ., Eργασίας και Kεντρικής Eλλάδος.

    Σε ενδιάμεση κατάσταση ως προς το έμμεσο εργασιακό κόστος βρίσκεται η ALPHA Bank. Για το προσωπικό της καταβάλλει 2 είδη εισφορών, 16,83% για το μη προερχόμενο από την πρώην Iονική (λόγω της ύπαρξης ειδικού επικουρικού στο οποίο καταβάλλει εισφορά 3,5%) και 17,33% για τους εναπομείναντες από την εξαγορασθείσα πρώην Iονική, οι οποίοι μετέχουν για επικούρηση στο ειδικό TAΠIΛTAT.

    Για τις υπόλοιπες τράπεζες το έμμεσο εργασιακό κόστος αυξάνεται επικινδύνως. Eπί παραδείγματι, η Eμπορική που έχει ειδικό επικουρικό καταβάλλει 17,58% (13,33% για κύρια στο IKA και 4,25% στο ειδικό ταμείο). Iδιαίτερα μεγάλη ασφαλιστική δαπάνη προκύπτει και για την Πειραιώς, η οποία για τους εργαζομένους της πρώην ETBA καταβάλλει -λόγω του ειδικού ταμείου κύριας σύνταξης- ποσοστό 29%. Oσο για την Eθνική και την Aγροτική Tράπεζα, που έχουν και ειδικό ταμείο κύριας σύνταξης και ειδικό επικούρησης, το έμμεσο κόστος ανέρχεται σε 35,5% και 34% αντιστοίχως. Mάλιστα, οι εισφορές της Eθνικής και της Πειραιώς προς το ταμείο της ETBA υπολογίζονται επί των συνολικών αποδοχών, δηλαδή επί του βασικού μισθού και των λοιπών προσαυξήσεων.

    H μείωση των εισφορών σε ένα ενιαίο ποσοστό επιπέδου IKA, έστω και μόνο για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους -όπως θα προβλέπει η κυβερνητική ρύθμιση- δίδει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας σημαντικά το ασφαλιστικό κόστος. Σε όλες τις τράπεζες; Oχι. Oπως φαίνεται και από τη σύγκριση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, οι μόνοι που δεν έχουν όφελος από αυτή τη ρύθμιση είναι οι ξένες και οι μικρού μεγέθους ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες καθώς και η Eurobank. H τελευταία ήταν η πρώτη ιδιωτική τράπεζα που από πολύ νωρίς είχε αντιμετωπίσει με όρους αγοράς τους κανονισμούς προσωπικού, διασφαλίζοντας ένα πλεονέκτημα εργασιακού κόστους και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλού έμμεσου εργασιακού κόστους, στον βαθμό που υπάρχει για τις υπόλοιπες.

    [12] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ BOTAS ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Άγκυρα, 12 Ιουνίου 2005 (16:56 UTC+2)

    Διαγωνισμό για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας, διοργάνωσε πριν από μερικές ημέρες η τουρκική εταιρεία BOTAS (Τουρκική Εταιρεία Αγωγών), που έχει αναλάβει το έργο από τουρκικής πλευράς. Αντίστοιχα, από ελληνικής πλευράς το έργο έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσφορές για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα κατασκευαστεί στα στενά των Δαρδανελλίων κατέθεσαν η κρατική εταιρεία της Ρωσίας και η ιταλική "Saipem" (εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπηγών του ομίλου ΕΝΙ). Η προσφορά της "Saipem" ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ και βρίσκεται προς το παρόν υπό εξέταση από τη διοίκηση της BOTAS.

    Ο αγωγός συνολικού μήκους περίπου 285 χιλιομέτρων θα συνδέει τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας και Ελλάδος από την περιοχή του Καρατσαμπέ μέχρι την Κομοτηνή. Το τμήμα του αγωγού επί του Τουρκικού εδάφους είναι περίπου 200 χιλιόμετρα.

    Θα έχει αφετηρία την περιοχή του Καρατσαμπέ, θα διασχίζει μικρή απόσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά και θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή των Κήπων, όπου θα ενώνεται με το τμήμα του αγωγού επί του ελληνικού εδάφους μήκους 85 χιλιομέτρων, το οποίο θα καταλήγει στην Κομοτηνή.

    Ο αγωγός πρόκειται να αποτελέσει τον βασικό σύνδεσμο του ευρύτερου Διακασπιακού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέροντα σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας και Μέσης Ανατολής προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω Τουρκίας και Ελλάδος.

    Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να διαρκέσουν 15 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγωγός θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2006.

    [13] ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2005 (16:22 UTC+2)

    Σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κύπρος, με αφορμή τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν ότι προτίθεται να επαναφέρει για έγκριση την έκθεσή του της 28ης Μαΐου 2004 για την έκβαση των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    Τα διαβήματα έγιναν τόσο στη Νέα Υόρκη από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και από τον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ζμπίκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Στα διαβήματα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι αντιπαραγωγική η τοποθέτηση Ανάν να επιμένει σε επαναφορά της έκθεσής του, για να επιρρίψει ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το σχέδιο Ανάν, κάτι για το οποίο αποφάσισε το 76% του κυπριακού λαού.

    [14] ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΟΜΠΕΝΑ

    Βουκουρέστι, 12 Ιουνίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Φλοράνς Ομπενά, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το πρωί της Κυριακής μετά από πέντε μήνες ομηρίας στο Ιράκ, κρατούνταν στο ίδιο μέρος με τους τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους, η οποία απελευθερώθηκαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

    Την αποκάλυψη αυτή έκανε η 32χρονη Μαρί Ζαν Ίον, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού "Prima" και μία εκ των ομήρων. «Είναι το πιο εκπληκτικό άτομο που έχω ποτέ συναντήσει. Μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω» είπε για τη Γαλλίδα δημοσιογράφο η Ρουμάνα συνάδελφός της, η οποία απήχθη στη Βαγδάτη μαζί με τον κάμεραμαν της "Prima TV" Σορίν Μισκότσι και τον 37χρονο Οβίντιου Οχανεσιάν.

    Οι Ρουμάνοι αναλυτές ελπίζουν ότι η απελευθέρωση της Ομπενά θα ρίξει φως στο «μυστήριο» που εξακολουθεί να καλύπτει την ιστορία της απαγωγής των τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων. Όπως εξήγησε και η Μαρί Ζαν Ίον, αυτός- δηλαδή η ομηρία της Ομπενά- ήταν και ο λόγος που αυτοί και οι δυο συνάδελφοί της δεν απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του Τύπου, κατά την επιστροφή τους στη Ρουμανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ "ΣΚΟΡΠΙΩΝ"

    Βελιγράδι, 12 Ιουνίου 2005 (13:52 UTC+2)

    Ακόμη ένα μέλος της παραστρατιωτικής ομάδας των «Σκορπιών» που έδρασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία συνελήφθη από τις σερβικές αρχές.

    Πρόκειται για τον Μπράνισλαβ Μέντιτς, ο οποίος εμφανίζεται στη βιντεοκασέτα που προβλήθηκε στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη Χάγη, να βασανίζει και να δολοφονεί έξι μουσουλμάνους της Βοσνίας, κοντά στο χωριό Τρνόβο, τον Ιούλιο του 1995.

    Η σερβική αστυνομία κρατά ήδη άλλα τρία μέλη της ίδιας ομάδας.

    [16] Γ.ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2005 (13:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει κανονική υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Τουρκίας με τις 10 νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εάν η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά.

    Ο κ. Ιακώβου έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. Σημείωσε ότι στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Άγκυρας.

    Συνεπώς, ανέφερε «αύριο το κείμενο αυτό θα είναι έτοιμο για υπογραφή. Προβλέπεται ότι αυτό θα υπογραφεί πολύ σύντομα» συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και αυτοί που φέρουν την Τουρκία να το υπογράφει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    Ο κ.Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα βοηθήσει την Τουρκία να εξασφαλίσει κάποια αναφορά στις προσπάθειές της μέσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία επιχείρησε στο παρελθόν να «πραγματοποιήσει την υπογραφή δια ανταλλαγής επιστολών. Είναι δόκιμος τρόπος αλλά υπήρξαν απ' όλους τους εταίρους μας αντιδράσεις σ'αυτό, γιατί» όπως εξήγησε υπήρχε «ο φόβος ότι μέσα στη δική της επιστολή θα έβαζε πράγματα που δεν θα είχαν σχέση με το κείμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής».

    Φαίνεται συνέχισε «ότι θα γίνει κανονική υπογραφή και φαίνεται εάν κάνει η Τουρκία οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά. Έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η Προεδρία, αναλόγως με το τι ακριβώς θα πει η Τουρκία, θα απαντήσει ότι η υπογραφή γίνεται με 25 χώρες, η Κύπρος είναι κράτος μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που συμμετέχει στην ΕΕ και το περιεχόμενο της δήλωσης είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό προβλέπεται ότι θα γίνει όταν υπογραφεί το Πρωτόκολλο Προσαρμογής» κατέληξε ο κ.Ιακώβου.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΕΝΙΣ: ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Την ήττα στον τελικό του διπλού γυναικών στο τουρνουά τένις του Μπέρμιγχαμ γνώρισαν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Λένα Δανιηλίδου, και η Αμερικανίδα συμπαίκτριά της, Τζένιφερ Ράσελ.

    Οι δυο αθλήτριες ηττήθηκε με 2-0 σετ (6-2 και 6-3) από τις Ντανιέλα Χαντούσοβα (Σλοβακία) και Αϊ Σουγκιγιάμα (Ιαπωνία), μετά από αγώνα διάρκειας 57 λεπτών.

    [18] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗ 2Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ- ΑΡΒΑΝΙΤΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (18:03 UTC+2)

    Με το ασημένιο μετάλλιο, 360 βαθμούς και έπαθλο 22.000 δολαρίων επιστρέφει στην Ελλάδα από τη γειτονική Ιταλία το δίδυμο Καραντάσιου-Αρβανίτη, που στον τελικό του 3ου τουρνουά όπεν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπιτς βόλει, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, ηττήθηκε στον τελικό από τις Βραζιλιάνες Φράνκα- Φελισμπέρτα Σίλβα, με 2-0 σετ (25-23 και 21-16).

    Στο μικρό τελικό οι Γερμανίδες Πολ- Ράου επικράτησαν των Βραζιλιάνων Μπεχάρ- Σέλντα με, επίσης, 2-0 σετ (24-22, 24-22).

    [19] ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε την Κυριακή τις εθνικές ομάδες στίβου γυναικών και ανδρών που θα συμμετάσχουν στις διοργανώσεις του ευρωπαϊκού κυπέλλου στίβου το προσεχές Σαββατοκύριακο.

    Σημειώνεται ότι η ομάδα των γυναικών θα συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα η οποία θα διεξαχθεί 17-19 Ιουνίου στη Φλωρεντία, ενώ οι άνδρες στον Β΄ όμιλο της Α΄ κατηγορίας ο οποίος θα γίνει στη Λεϊρία της Πορτογαλίας 18-19 του μήνα.

    Η αποστολή για τη Φλωρεντία:

    100μ. Καρασταμάτη Μαρία

    200μ. Καρασταμάτη Μαρία - Βασαρμίδου Μαρίνα

    400μ. Ντόβα Δήμητρα

    800μ. Παπαδοπούλου Μαρία

    1.500μ. Εφεντάκη Κωνσταντίνα

    3.000μ. Εφεντάκη Κωνσταντίνα - Αστροπεκάκη Καλλιόπη

    5.000μ. Πρωτόπαππα Μαρία

    3.000μ.Στήπλ Παρδαλού Μαρία

    100μ εμπόδια Ρεντούμη Φλώρα

    400μ.εμπόδια Χαντζή-Νεάγκ Χριστίνα

    Ύψος Παπαγεωργίου Μαρούλα

    Επί Κοντώ Σκαφίδα Αφροδίτη

    Μήκος Καφετζή Γιαννούλα

    Τριπλούν Δεβετζή Χρυσοπηγή

    Σφαιροβολία Παπαδοπούλου Στυλιανή - Μωϋσίδου Χρυσή

    Δισκοβολία Αμπατζή Αρετή

    Σφυροβολία Παπαδοπούλου Στυλιανή

    Ακοντισμός Μανιάνι Μιρέλλα

    4Χ100μ. Καρασταμάτη Μαρία - Κοκλώνη Γεωργία - Κομπίδου Ελευθερία -

    Ευστρατιάδου Αθανασία - Κοψιά Αθηνά

    4Χ400μ. Ντόβα Δήμητρα - Παπαδοπούλου Μαρία - Φιλάνδρα Ελένη -

    Χατζή-Νεάγκ Χριστίνα - Παχατουρίδου Μαρία

    Η αποστολή για τη Λεϊρία

    100μ. Σαρρής Παναγιώτης

    200μ. Γκούσης Αναστάσιος

    400μ. Γράβαλος Δημήτρης

    800μ. Φαρούγγιας Παύλος

    1.500μ. Γελασάκης Μιχαήλ

    3.000μ. Γελασάκης Μιχαήλ - Παπαντώνης Αντώνης

    5.000μ. Φράγκος Αναστάσιος - Παπαντώνης Αντώνης

    3.000μ.Στήπλ Ακρουτ Ναϊμ

    110μ.εμπόδια Θεοφανώβ Αλέξανδρος

    400μ.εμπόδια Ιακωβάκης Περικλής

    Ύψος Συρράκος Δημήτρης

    Επί Κοντώ Φιλιππίδης Κωνσταντίνος

    Μήκος Τσάτουμας Λούης

    Τριπλούν Ζαλαγκίτης Κωνσταντίνος

    Σφαιροβολία Σταματόγιαννης Μιχαήλ

    Δισκοβολία Κώνστας Στέφανος

    Σφυροβολία Παπαδημητρίου Αλέξανδρος

    Ακοντισμός Καρασμανάκης Ελευθέριος

    4Χ100μ. Γκούσης Αναστάσιος - Χοϊδης Χριστόφορος - Πετρίδης Αριστείδης -

    Σαρρής Παναγιώτης - Παπαδιάς Χαράλαμπος

    4Χ400μ. Γράβαλος Δημήτρης - Ντούπης Γεώργιος - Δημότσιος Στυλιανός -

    Ιακωβάκης Περικλής

    [20] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΝΣΑΜΠΛ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Συνεχίστηκε η παράδοση των μεταλλίων στη ρυθμιστική γυμναστική, με την ελληνική ομάδα των νεανίδων του ανσάμπλ να κατακτά την τρίτη θέση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Μόσχα.

    Η ελληνική ομάδα συγκέντρωσε 21,225β. και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, με τη Ρωσία να κατακτά τη δεύτερη θέση με 23,100β. και τη Λευκορωσία την πρώτη με 23,600β.

    Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι Νικολέτα Τσάγαρη, Ευαγγελία Κουτρουμπή, Αδαμαντία Κοντέλη, Ελισάβετ Χαλκιά, Δήμητρα Καφαλίδου και Εμανουέλα Ραχούτη.

    [21] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "4" ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ - ΑΡΒΑΝΙΤΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (14:11 UTC+2)

    Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στο Μιλάνο, προκρίθηκε το ελληνικό δίδυμο Καραντάσιου Αρβανίτη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

    Οι Καραντάσιου Αρβανίτη επικράτησαν των Κινέζων Τιάν Για Βανκ Φέι με 2-0 σετ (21-17 και 21-17). Σήμερα η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο παίζοντας στον ημιτελικό με αντίπαλο τις Γερμανίδες Πολ Ράου.

    [22] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 12 Ιουνίου 2005 (18:15 UTC+2)

    Αψηφώντας την έκκληση του Βατικανού να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα, Κυριακή, στην Ιταλία για την κατάργηση ενός νόμου για την υποβοηθούμενη (τεχνητή) γονιμοποίηση και τη βιοηθική, ηγετικές φυσιογνωμίες της ιταλικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος της χώρας, Ατζέλιο Τσιάμπι, προσήλθαν στις κάλπες.

    Εκτός του Ιταλού προέδρου, στις κάλπες προσήλθαν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζιαφράνκο Φίνι.

    Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ χαμηλή τέσσερις ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης- τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9 (ώρα Ελλάδας)- αφού δεν ξεπερνούσε το 4,6%. Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, θα πρέπει να ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος.

    Τέσσερα είναι τα ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν οι Ιταλοί ψηφοφόροι: πρέπει ή όχι να επιτραπεί ή έρευνα για τα έμβρυα, η ισοτιμία των δικαιωμάτων ανάμεσα στο έμβρυο και το ανθρώπινο ον πρέπει να διατηρηθεί ή να καταργηθεί, τα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε ένα δότη για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν παιδί, και τέλος, πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση να μην παράγονται παρά μόνον τρία έμβρυα το μέγιστο σε μια προσπάθεια υποβοηθούμενης γονιμοποίησης για να εμφυτευθούν άμεσα στην μήτρα της μητέρας, χωρίς να αναζητηθούν ενδεχόμενες γενετικές ασθένειες.

    [23] ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Γάζα, 12 Ιουνίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Τέσσερις Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν την Κυριακή από άνδρες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας- τρεις δια απαγχονισμού κι ένας δια πυροβολισμού- στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που ακολουθεί η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να βάλει, όπως υποστηρίζει, τάξη στην ανομία.

    Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2002. Οι τέσσερις άνδρες είχαν ομολογήσει τη συμμετοχή τους σε δολοφονίες στη Γάζα.

    Η επαναφορά της θανατικής ποινής από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), έναν εκ των κορυφαίων δωρητών της Παλαιστινιακής Αρχής. Ήδη, στο μέτρο έχουν αντιδράσει διάφορες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Υπουργείου Εσωτερικών, Ταουφίκ Αμπού Χούσα, δήλωσε ότι την απόφαση για την εκτέλεση των τεσσάρων ανδρών υπέγραψε το Σάββατο ο ίδιος ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. «Πρόκειται για μια νέα πολιτική επιβολής του νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να καταπολεμηθεί το χάος και η ανομία στα παλαιστινιακά εδάφη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου.

    Από τη «γέννηση» της Παλαιστινιακής Αρχής, το 1994, έως σήμερα, είχαν εκτελεστεί άλλα εννέα άτομα, τα περισσότερα, μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

    Η θανατική ποινή είχε ανασταλεί με απόφαση του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, το 2002, μετά από διεθνείς πιέσεις.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο, ο Μαχμούντ Αμπάς, υπό το βάρος των πιέσεων να δοθεί τέλος στο «χάος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από τον μουφτή της Ιερουσαλήμ, σεΐχη Ικρίμα Σάμπρι, για την έκδοση ενός ισλαμικού διατάγματος για τη θανατική ποινή.

    Ο σεΐχης Σάμπρι εξέτασε 51 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν σε συνεργούς των ισραηλινών αρχών, και πρότεινε την επαναφορά της θανατικής ποινής, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εντολών εκτέλεσης, ενισχύει το φαινόμενο της (προσωπικής) εκδίκησης στους κόλπους της παλαιστινιακής κοινωνίας.

    [24] ΜΠΑΡΑΖ ΑΙΜΑΤΗΡΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 12 Ιουνίου 2005 (16:19 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγησαν τέσσερις βόμβες πολύ κοντά σε κυβερνητικά κτήρια στο Αχβάζ στο νοτιοδυτικό Ιράν.

    Οι εκρήξεις, πέντε μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ήταν ισχυρές κι εκτός του διοικητηρίου του Αχβάζ, έπληξαν επίσης έναν ξενώνα δημοσίων υπαλλήλων και δύο ακόμη κυβερνητικά κτίρια.

    Μεγάλης υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ μία από τις βόμβες εξερράγη ενώ προσπαθούσε να την εξουδετερώσει συνεργείο πυροτεχνουργών.

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

    [25] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Κουβέιτ, 12 Ιουνίου 2005 (16:06 UTC+2)

    Την πρώτη γυναίκα υπουργό της ιστορίας του απέκτησε την Κυριακή το Κουβέιτ. Πρόκειται για την ακτιβίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων, Μασούμα αλ Μουμπάρακ.

    Σημειώνεται ότι οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στο Κουβέιτ, μόλις στις τελευταίες εκλογές, πριν από περίπου έναν μήνα.

    Το διορισμό της Μασούμα αλ Μουμπάρακ στη θέση της υπουργού Σχεδιασμού και υπουργού Επικρατείας, διοικητική αρμόδια για αναπτυξιακές υποθέσεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του εμιράτου, σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμεντ α(λ) Σαμπάχ.

    [26] ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ- 15 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Μόσχα, 12 Ιουνίου 2005 (16:00 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε τρένο υψηλής ταχύτητας που συνδέει το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, με τη Μόσχα, με αποτέλεσμα το τρένο να εκτροχιαστεί και να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 άτομα.

    Η έκρηξη προκάλεσε την ανησυχία των ρωσικών αρχών, που υποψιάζονται τρομοκρατική ενέργεια, λόγω του γεγονότος ότι σε λίγες ώρες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεξιωθεί αξιωματούχους της κυβέρνησης, πολιτικούς και διπλωμάτες στο Κρεμλίνο, με αφορμή τη σημερινή εθνική εορτή στη Ρωσία.

    Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού της αμαξοστοιχίας, η έκρηξη σημειώθηκε από μηχανισμό που ήταν τοποθετημένο στις ράγες.

    [27] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (16:16 UTC+2)

    Ξεκίνησαν το Σάββατο, στην πλατεία Κοτζιά, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τίτλο «Κύκλος Θεαμάτων όλη η πόλη μια παρέα» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για το φετινό καλοκαίρι, με τη συναυλία του Μανώλη Φάμελλου, και μ' ένα υπερθέαμα φωτός σχεδιασμένο από τον Gert Hof για το Δήμο Αθηναίων.

    Από τις 11 Ιουνίου και ως τις 18 Σεπτεμβρίου σε από 12 πλατείες της Αθήνας και σε δεκάδες δρόμους, διάφοροι καλλιτέχνες και θεατρικά δρώμενα θα κάνουν όλη την Αθήνα μια παρέα.

    Το απόγευμα της Κυριακής (στις 19:00) ξεκινάει τις διαδρομές του από την πλατεία Κοτζιά το «Ανοικτό Λεωφορείο» της Αθήνας με πρώτους επιβάτες τη Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, ενώ στην πλατεία θα δώσουν παράσταση Ξυλοπόδαροι και θα παίζουν μουσική τα Χάλκινα Πνευστά του Δήμου της Αθήνας.

    Παράλληλα, τη Δευτέρα, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί στο Λυκαβηττό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη.

    [28] ΤΕΩΣ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2005 (14:21 UTC+2)

    Η τέως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, θα παρουσιάσει αύριο, Δευτέρα, στις 7:30 το απόγευμα, το νέο βιβλίο της με τίτλο «Συνομιλία με την αδελφή μου Αμμόχωστο βίοι παράλληλοι» στον πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη.

    Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο τέως υπουργός και βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδος Κύπρου, Άννα Θεοφυλάκτου.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΝΤΑΛΑΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2005 (11:24 UTC+2)

    Συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη - στιχουργού Σταύρου Κουγιουμτζή, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στις 21.30, στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου.

    Γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή θα παρουσιάσουν μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, η Μελίνα Κανά, ο Ανδρέας Καρακότας, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Μανώλης Χατζημανώλης, ο Μιχάλης Παπαζήσης και η Μαρία Κουγιουμτζή.

    Οι τραγουδιστές θα πλαισιωθούν από την ορχήστρα του Σταύρου Κουγιουμτζή, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ματσίγκου, την χορωδία Ιωάννου Χρυσοστόμου, τη χορωδία Ωδείου Τούμπας και τη χορωδία Φωνητικού Συνόλου Σ.Ω. Λάρισας. Τη συναυλία θα προλογίσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

    [30] ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2005 (11:10 UTC+2)

    Δύο σημαντικές συναυλίες περιλαμβάνει αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, την Τρίτη, στις 9 το βράδυ, εμφανίζονται οι «Queens of the Stone Age», ένα από τα πιο γνωστά σύγχρονα ροκ γκρουπ. Τρεις μέρες μετά, την Παρασκευή, είναι η σειρά των «Kraftwerk» να παρουσιάσουν ένα σόου με λέιζερ και τρισδιάστατα οπτικά εφέ, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται στη σκηνή ως ρομπότ.

    [31] Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2005 (09:39 UTC+2)

    Τη μόνιμη έκθεση με θέμα «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης 1860 1960» θα εγκαινιάσει αύριο, Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

    Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει με παραδοσιακούς χορούς ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης με φορεσιές της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 55 ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του ελληνικού χώρου (Πόντος, Μικρά Ασία, Ανατολική Ρουμελία, Ανατ. Θράκη), όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες, με συνείδηση της καταγωγής τους.

    Παρουσιάζονται συνολικά περισσότερα από 2.000 αντικείμενα (ενδύματα, κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας, έπιπλα, σκεύη και εργαλεία που σχετίζονται με την παραδοσιακή ενδυμασία) και πλούσιο εποπτικό υλικό που αναφέρεται στη μορφολογία, τη λειτουργία και την τεχνολογία των παραδοσιακών ενδυμασιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 June 2005 - 18:13:58 UTC