Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] ΔΙΕΤΑΧΘΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 8 ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
  • [03] ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
  • [04] ΜΕΧΡΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [05] OMIΛΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
  • [06] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [07] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
  • [09] Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  • [10] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [11] ΝΙΚΑΣ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ
  • [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 56 ΔΟΛΑΡΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [13] ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [14] ΟΤΟΕ: ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [15] ΣΕΡΑΓΕΒΟ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [16] ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ
  • [17] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ
  • [18] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΝΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [19] ΜΕ 4% ΘΑ "ΤΡΕΞΕΙ" ΤΟ 2005 Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [20] ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ
  • [21] ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [22] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [23] ΣΤΗΝ 13η ΘΕΣΗ ΤΗΣ FIFA Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ ΤΟ 1998
  • [26] ΗΠΑ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
  • [27] ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Το θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διαπραγμάτευσης που θα γίνει για τα δημοσιονομικά της επταετίας 2007-2013, καθώς και τα προβλήματα στην επικύρωση της Συνταγματική Συνθήκης, απασχόλησαν τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και τους υφυπουργούς Οικονομίας Χρήστο Φώλια και Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

    Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί σε αυτή τη Σύνοδο η συζήτηση για τα δημοσιονομικά της Ε.Ε. και στάθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση.

    "Μειώνεται ο προϋπολογισμός και αυξάνονται οι χώρες που διεκδικούν μερίδιο, λόγω της εισδοχής και των 10 νέων κρατών - μελών, οι οποίες είναι φτωχότερες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο", είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία "επηρεάζουν την διαπραγμάτευση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πιο πλούσιες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική μείωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης και σημείωσε πως επιπλέον πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η διεύρυνση με τις 10 νέες χώρες, αλλά το κόστος της διεύρυνσης δεν μπορεί να βαρύνει τις χώρες της συνοχής.

    Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει και πάλι μια διαπραγμάτευση που έχει ολοκληρωθεί, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [02] ΔΙΕΤΑΧΘΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 8 ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (11:12 UTC+2)

    Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών οκτώ ακόμη δικαστικών λειτουργών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταγγελίες για χρηματισμό, διέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μεταξύ των λογαριασμών που θα ανοιχτούν είναι ενός εισαγγελέα από την Κρήτη και ενός συναδέλφου του από τη Θράκη.

    Υπενθυμίζεται πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, διέταξε προ ημερών το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών άλλων 25 δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι βαρύνονται είτε με παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες είτε γιατί στις δηλώσεις τους δεν περιέλαβαν αληθή στοιχεία για την περιουσία τους.

    Στο μεταξύ, στη διάθεση του κ.Σανιδά τέθηκαν δύο ακόμα επιβαρυντικές καταθέσεις για τον Αχιλλέα Ζήση, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

    [03] ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Ιεροσόλυμα, 15 Ιουνίου 2005 (13:57 UTC+2)

    Δεν προσήλθε σήμερα, Τετάρτη, ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου για να απολογηθεί ο Πατριάρχης, πρώην Ιεροσολύμων, Ειρηναίος.

    Εφόσον δεν προσέλθει και αύριο και την Παρασκευή τότε το Συνοδικό Δικαστήριο, όπου τελείται από 12 αρχιερείς, θα είναι σε θέση να του επιβάλει ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην καθαίρεση του στο βαθμό του μοναχού.

    [04] ΜΕΧΡΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    ’γκυρα, 15 Ιουνίου 2005 (12:43 UTC+2)

    Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να αρχίσουν τα καθημερινά σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν στην ’γκυρα εκπρόσωποι των Γενικών Διευθύνσεων του ΟΣΕ και των Κρατικών Σιδηροδρόμων Τουρκίας. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» τα δρομολόγια Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη Κωνσταντινούπολη θα εκτελούνται βραδινές ώρες με κλινάμαξες και η διαδρομή των 826 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο πόλεις θα διανύεται σε 11 ώρες. Το τουρκικό τρένο που θα αναχωρεί από τον σταθμό Σίρκετζι της Κωνσταντινούπολης θα αποτελείται από 7 βαγόνια ενώ το τρένο από τη Θεσσαλονίκη από 4 βαγόνια . Και τα δύο τρένα θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 140 ταξιδιώτες. Η τιμή των εισιτηρίων θα είναι 86 ευρώ σε μονόκλινη κουκέτα, και 48 ευρώ κατ΄ άτομο σε δίκλινη κουκέτα.

    [05] OMIΛΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το νέο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του νότιου τομέα της νομαρχίας Αθηνών.

    Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκος ανέφερε ότι το έργο από μόνο του ότι θα οδηγήσει αυτόματα στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη και στη ποιοτικότερη εξυπηρέτησή του. Παράλληλα, όπως είπε, και οι εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται και θα μοχθούν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον που πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και ο πολίτης θα βρίσκει εδώ μία πολιτισμένη ατμόσφαιρα και μία ποιοτικότερη εξυπηρέτηση.

    Ο κ. Ανδρεουλάκος εκτίμησε ότι τους τελευταίους 15 μήνες η πληροφόρηση του πολίτη περνάει μέσα από το άπλωμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε ακόμη στο νέο σύστημα των θεωρητικών εξετάσεων των οδηγών και τόνισε ότι αυτό αυτόματα οδηγεί σε ταχύτητα εξυπηρέτησης αλλά και σε διαφανή συναλλαγή.

    Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε όλα τα παιδιά των εργαζομένων στην Νομαρχία, ανεξαρτήτως διευθύνσεως, να έχουν πρόσβαση στις παιδικές κατασκηνώσεις.

    [06] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (20:07 UTC+2)

    «Δεν έχω κάνει ποτέ συναλλαγές στο Χρηματιστήριο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις "πόθεν έσχες".

    «Είναι μία χρηματιστηριακή συναλλαγή από την οποία υπήρξαν απώλειες του πρώην συζύγου μου. Επειδή μέχρι την έκδοση του διαζυγίου κάναμε μαζί «πόθεν έσχες» γι' αυτό και εμφανίζονται οι πράξεις αυτές. Εγώ προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ συναλλαγές στο Χρηματιστήριο», συμπλήρωσε.

    [07] Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Κρατικό σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας θα ιδρυθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα φοιτήσουν τα παιδιά των υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, που εδρεύει στην πόλη.

    Τα σχολείο θα παρέχει σπουδές προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα παιδιά των υπαλλήλων του Οργανισμού αυτού, καθώς και σε μαθητές - παιδιά υπηκόων Κρατών μελών της Ε.Ε. Θα λειτουργήσουν ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τμήματα. Θα διδάσκεται υποχρεωτικά και η μητρική γλώσσα των μαθητών, είτε με πρόσληψη αντίστοιχου προσωπικού είτε με τηλεδιδασκαλία από το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Μπέργκεν.

    Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν οι τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

    Εκτός από τα παιδιά των υπαλλήλων, θα μπορούν να μπουν με κλήρωση και παιδιά Ελλήνων, που θέλουν να φοιτήσουν σ' αυτό το σχολείο για να συμπληρωθούν οι τάξεις.

    Η ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ι. Κριαρή υπογράμμισε ότι στο ελληνόφωνο τμήμα, είναι κατά βάση το πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου. Από την τρίτη και την τετάρτη δημοτικού θα προστίθενται οι Ευρωπαϊκές Ώρες, δηλαδή ένα μάθημα στο οποίο θα δίνεται η ευρωπαϊκή διάσταση και θα είναι ένα από τα εξής: Ιστορία, Γεωγραφία, Μελέτη Περιβάλλοντος ή Σπορ.

    Στο αγγλόφωνο τμήμα θα ακολουθείται το πρόγραμμα του αγγλικού τμήματος των ευρωπαϊκών σχολείων, θα υπάρχουν οι Ευρωπαϊκές Ωρες και θα διδάσκεται και η μητρική γλώσσα.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης η Ελλάδα είναι πολύ πίσω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Ε.Α), Ιωάννη Βαρδακαστάνη και το μέλος Χρήστο Αλεξίου.

    «Πρέπει να δώσουμε κοινές προσπάθειες για να λυθούν επείγοντα θέματα των αναπήρων», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί η ειδική αγωγή για τα ανάπηρα παιδιά, ενώ πρόσθεσε ότι στους ανάπηρους και στις οικογένειες τους τα ποσοστά ανεργίας είναι εξαπλάσια.

    «Χρειάζεται η κάρτα αναπήρων ώστε να γίνει η καταγραφή όλων αυτών των διαφορετικοτήτων που υπάρχουν στις αναπηρίες. Χρειάζονται επομένως διαφορετικές επιλογές και μέσα για να αντιμετωπιστούν ο αυτισμός, το εγκεφαλικό, ή θαλασσαιμία κ.λπ. Χρειάζεται αύξηση της κοινωνικής σύνταξης, της κοινωνικής ενίσχυσης που χρειάζεται να έχουν οι ανάπηροι μαζί με τους δημόσιους μηχανισμούς υποστήριξης», υπογράμμισε.

    [09] Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απηύθυνε χαιρετισμό στη μουσικοφιλολογική εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και η «Αμφικτυονία Ελληνισμού», με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο εορτασμός αυτός αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, που η ιστορία παραχαράσσεται και η ελληνικότητα της Μακεδονίας αμφισβητείται. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μια μορφή μυθοποιημένη και φωτεινή, μέσα στους αιώνες και τους λαούς. Μια μορφή, που μετέφερε σ' όλο τον κόσμο τη δάδα του ελληνικού πολιτισμού, που διέδωσε την ελληνική γλώσσα, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη Χριστιανική διδασκαλία».

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας: «Ας μην ξεχνάμε, ότι η Δυτική Μακεδονίας αποτέλεσε το προπύργιο της ρωμιοσύνης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και της υποδούλωσης. Η περιοχή φώτιζε πνευματικά τον ελληνισμό. Στα ιερά χώματά της άναψε η φλόγα της απελευθέρωσης, που οδήγησε στον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα. Μια περιοχή, της οποίας οι απόγονοι βρίσκονται απόψε εδώ και αποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να κρατούν σταθερούς τους δεσμούς τους με τον τόπο τους, αλλά και να αισθάνονται περήφανοι για την καταγωγή τους.

    Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών από την ίδρυσή του, εξέδωσε σε CD το ορατόριο «Τα νεανικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σε μουσική Νίκου Αστρινίδη και κείμενο Αλέκου Δαφνομήλη.

    [10] ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2005

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Με γοργότερο ρυθμό, της τάξης του 7,1% έτρεξαν στο πρώτο τρίμηνο του 2005 οι εξαγωγές σε σχέση με το 2004, ωστόσο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διευρύνθηκε σε ποσοστό 5,7% και έφτασε σε 7.892 εκατ. ευρώ, από 7.464 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τα οποία επεξεργάστηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αξία των εξαγωγών αγαθών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου έφθασε σε 3.009 εκατ. ευρώ, από 2.810 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ολόκληρο το 2004 είχαν ανακάμψει σε ποσοστό 3,3%.

    Αν η αξία των εξαγωγών υπολογιστεί στο αμερικανικό νόμισμα, η αύξηση έφτασε σε 12,2% (3.945 εκ.δολάρια από 3.515 εκ.δολάρια). Κατά το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές έφτασαν σε 10.901 εκατ. ευρώ από 10.274 εκ.ευρώ στο 2004, σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 6,1%.

    Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών, εντυπωσιακά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων, με αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση την αναστροφή της πτωτικής τάσης τους στα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων παρέμειναν σταθερές και διατήρησαν το υψηλό ποσοστό (62,8%) συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών

    [11] ΝΙΚΑΣ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΕΦΕΤ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Επιπλέον διευκρινίσεις για το θέμα των ακατάλληλων αλλαντικών, που εντόπισε και κατέστρεψε ο ΕΦΕΤ, δίνει με σημερινής της ανακοίνωση η εταιρία "Νίκας".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, τα υπολείμματα που εντοπίσθηκαν δεν προορίζονταν για πώληση, όπως και στο παρελθόν έχει ισχυρισθεί η "Νίκας". "Οι επιπλέον των προηγούμενων ετών ποσότητες προέκυψαν από την αναδιάρθρωση της παραγωγής των εργοστασίων του ομίλου από την 1/1/2005", εξηγεί η εταιρία.

    [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 56 ΔΟΛΑΡΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Πάνω από το επίπεδο των 56 δολαρίων ''σκαρφάλωσε'' η τιμή του πετρελαίου, ύστερα από τη σημαντική πτώση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Ειδικότερα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού έφθανε στα 56,13 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζοντας ανάκαμψη σε ποσοστό 2,05%.

    Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, στα 329 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 400.000 βαρέλια.

    [13] ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Τρεις ώρες πιο γρήγορα θα φθάνουν από τις 15 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη οι Βορειοελλαδίτες, με τη νέα αμαξοστοιχία ΦΙΛΙΑ - TOSTLUK EXPRESS, που θα πραγματοποιεί τη διαδρομή διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, σε 11 ώρες και 30 λεπτά.

    Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΟΣΕ, η νέα αμαξοστοιχία, με κλιματιζόμενες κλινάμαξες υψηλών ανέσεων, θα κάνει στάσεις στο Κιλκίς, τη Ροδόπολη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

    Αναλυτικότερα, με βάση τη σχετική ανακοίνωση του ΟΣΕ, ο επιβάτης θα αναχωρεί από τη συμπρωτεύουσα και την Κωνσταντινούπολη καθημερινά στις 8 το βράδυ και θα φτάνει το επόμενο πρωί στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τις τιμές, για μία κλίνη Β' θέσης σε δίκλινο διαμέρισμα κοστίζει συνολικά με το εισιτήριο 48,24 ευρώ, ενώ η μονόκλινη για την Α΄ θέση 84,86 ευρώ.

    [14] ΟΤΟΕ: ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Τις θέσεις της για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση του ασφαλιστικού στις τράπεζες θα αναλύσει αύριο στις 11 το πρωί η ΟΤΟΕ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης "πλήττει βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων".

    Υπενθυμίζεται στις 7.15 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση των απεργών μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς (Λεωφ. Αμαλίας 20 & Σουρή), στο πλαίσιο της περιφρούρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΤΟΕ. Στο μεταξύ, στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Σίνα 16, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ΔΕΚΟ.

    [15] ΣΕΡΑΓΕΒΟ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σεράγεβο, 15 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Δικαστήριο του Σεράγεβο καταδίκασε την Τετάρτη σε εξαετή κάθειρξη τον Γκόραν Βάσιτς, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου κατά κρατουμένων, την περίοδο της κρίσης στη Βοσνία (1992-1995), αλλά τον απάλλαξε από την κατηγορία της εμπλοκής στη δολοφονία, το 1993, του τότε αντιπροέδρου της χώρας, Χακίγια Τουράιλιτς, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

    Το δικαστήριο του Σεράγεβο καταδίκασε τον Γκόραν Βάσιτς για σκληρή κι απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων στο στρατόπεδο κράτησης του Νεντιάριτσι, κοντά στο Σεράγεβο, το 1992.

    Ο Βάσιτς συνελήφθη το Φεβρουάριο του 1998, στο Σεράγεβο.

    [16] ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

    Βουκουρέστι, 15 Ιουνίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Μπακάου στη Ρουμανία, Ντουμίτρου Σεκελάριου συνελήφθη για δωροδοκία, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Ο Σεκελάριου κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, παράνομες συμφωνίες για εκτάσεις γης. Σε περίπτωση που βρεθεί ένοχος θα καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξη.

    Η διαφθορά είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρουμανία και καθυστερεί την ένταξή της στην ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 15 Ιουνίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις στην κοινή συνάντηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της λουξεμβουργιανής προεδρίας, της Επιτροπής και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το θέμα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τους Τουρκοκύπριους.

    Στη συνάντηση, που ήταν η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, έλαβαν μέρος κοινοτικοί αξιωματούχοι της Προεδρίας και της Επιτροπής, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής και από τουρκοκυπριακής πλευράς ο Ρασίτ Περτέβ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΝΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 15 Ιουνίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Να ζητήσει από την Αργεντινή την έκδοση του Νέμποϊσα Μίνιτς, ο οποίος κατηγορείται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για δολοφονίες Αλβανών στη διάρκεια του πολέμου του 1998-99, στο Κοσσυφοπέδιο, κάλεσε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου το Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας.

    Σημειώνεται ότι ο Μίνιτς συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, στην πόλη Μεντόζα της Αργεντινής, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και της κατοχής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Σύμφωνα με το σερβικό δικαστήριο, ο Μίνιτς φέρεται να είχε δώσει διαταγή σε άνδρες της παραστρατιωτικής του ομάδας, της «Αστραπής», να δολοφονήσουν, να βασανίσουν ή και να βιάσουν τα μέλη της οικογένειας των Ίσα και Μούσα Μπάλα, στην πόλη Πετς του δυτικού Κοσόβου, στις 12 Ιουνίου του 1999. Τότε, οι αδελφοί Μπάλα και δέκα από τα μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και παιδιά ηλικίας 5-13 ετών, είχαν βρει τραγικό θάνατο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εκκρεμούν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία εναντίον του Μίνιτς.

    [19] ΜΕ 4% ΘΑ "ΤΡΕΞΕΙ" ΤΟ 2005 Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Λιουμπλιάνα, 15 Ιουνίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Σλοβενία, αφού βάσει αυτών, η οικονομία της χώρας θα «τρέξει» με ρυθμό 4% το 2005 και το 2006. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2005 και θα μειωθεί στο 2% το 2006.

    Σε σχέση με τις υπόλοιπες νεοεισαχθείσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας παρουσιάζει σταθερή πορεία. Μόνο οι οικονομίες της Βαλτικής, που θα «τρέξουν» με 6,9% και η Σλοβακία με 4,8%, θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη σλοβενική οικονομία.

    [20] ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Μια ακόμη μεταγραφή πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ. Απέκτησε τον 17χρονο τερματοφύλακα του Μαγνησιακού Κώστα Παλιούρα και πρόκειται να τον εντάξει στο τμήμα των νέων.

    Το νέο απόκτημα του Δικεφάλου υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα, και θα γίνει ο τέταρτος τερματοφύλακας μετά τους Τοχούρογλου, Φερναντέζ και Κυριακίδη.

    Ο ΠΑΟΚ περιμένει την απόφαση της Καλαμαριάς για τον Στέλιο Ηλιάδη.

    [21] ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Αναχωρούν την Πέμπτη για την Πορτογαλία και την Ιταλία οι εθνικές μας ομάδες στίβου ανδρών και γυναικών αντίστοιχα προκειμένου να συμμετάσχουν στους αγώνες του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Οι γυναίκες μετέχουν στη Σούπερ Λίγκα της διοργάνωσης οι αγώνες της οποίας θα γίνουν 17-19 Ιουνίου στη Φλωρεντία και οι άνδρες στην Α΄ κατηγορία και συγκεκριμένα στον Β΄ όμιλο που θα φιλοξενήσει η Λεϊρία 18-19 του μήνα.

    Στην περσινή διοργάνωση η εθνική μας ομάδα των γυναικών παρέμεινε στη Σούπερ Λίγκα οι αγώνες της οποίας έγιναν στο Μπίντγκοζ παίρνοντας την έκτη θέση της βαθμολογίας με τις Ισπανία και Βρετανία να υποβιβάζονται, ενώ πρώτη για μία ακόμη φορά είχε αναδειχθεί η Ρωσία. Στους άνδρες νικήτρια της Σούπερ Λίγκα ήταν η ομάδα της Γερμανίας, ενώ υποβιβάστηκαν Ολλανδία και Σουηδία.

    Η ελληνική ομάδα των ανδρών είχε αγωνιστεί το 2004 στην Α΄ κατηγορία και συγκεκριμένα στον 1ο όμιλο ο οποίος διεξήχθη στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, όπου κατετάγη πέμπτη.

    Οι αθλήτριες της εθνική μας ομάδας των γυναικών που μετέχει στη σούπερ λίγκα (Φλωρεντία) θα έχουν την εξής σειρά στις διαδρομές, στα άλματα και στις ρίψεις: 100μ, 3000μ, μήκος στο 5, 200μ, σφαίρα στο 6, 400μ, δίσκος στο 7, 800μ, 3.000μ στιπλ, ακοντισμός στο 8, 100μ εμπόδια, 1.500μ, σφυροβολία στο 1, 4χ100μ, 5.000μ, επί κοντώ στο 2, 4χ400μ, τριπλούν στο 3 και 400μ εμπόδια, ύψος στο 4.

    Οι αθλητές της εθνικής ομάδας ανδρών που μετέχει στην Α΄ κατηγορία της διοργάνωσης (Λεϊρία) θα έχουν την εξής σειρά: 100μ, 1.500μ, ύψος στο 4, 200μ, 5.000μ, επί κοντώ στο 5, 400μ, 3.000μ, μήκος στο 6, 800μ, 3.000μ στιπλ, τριπλούν στο 7, 110μ εμπόδια, σφαίρα στο 8, 400μ εμπόδια, δίσκος στο 1, 4χ100μ, σφυροβολία στο 2 και 4χ400μ, ακοντισμός στο 3.

    Στο ευρωπαϊκό κύπελλο Συνθέτων, που θα γίνει 2-3 Ιουλίου 2005, η ομάδα γυναικών της Ελλάδας μετέχει στην πρώτη κατηγορία οι αγώνες της οποίας θα γίνουν στην πόλη Jyvaskyla της Φινλανδίας, ενώ οι άνδρες στην δεύτερη κατηγορία στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

    Η αποστολή για τη Φλωρεντία:

    Τελευταία στιγμή στην ομάδα συμπεριλήφθηκε η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο στη θέση της Κωνσταντίνας Εφεντάκη λόγω προβλήματος τραυματισμού που αντιμετωπίζει.

    100μ.Καρασταμάτη Μαρία

    200μ. Καρασταμάτη Μαρία Βασαρμίδου Μαρίνα

    400μ. Ντόβα Δήμητρα

    800μ. Παπαδοπούλου Μαρία

    1.500μ. Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο

    3.000μ. Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο - Αστροπεκάκη Καλλιόπη

    5.000μ. Πρωτόπαππα Μαρία

    3.000μ. Στιπλ Παρδαλού Μαρία

    100μ εμπόδια Ρεντούμη Φλώρα

    400μ.εμπόδια Χαντζή-Νεάγκ Χριστίνα

    Ύψος Παπαγεωργίου Μαρούλα

    Επί Κοντώ Σκαφίδα Αφροδίτη

    Μήκος Καφετζή Γιαννούλα

    Τριπλούν Δεβετζή Χρυσοπηγή

    Σφαιροβολία Παπαδοπούλου Στυλιανή - Μωϋσίδου Χρυσή

    Δισκοβολία Αμπατζή Αρετή

    Σφυροβολία Παπαδοπούλου Στυλιανή

    Ακοντισμός Μανιάνι Μιρέλλα

    4Χ100μ. Καρασταμάτη Μαρία Κοκλώνη Γεωργία Κομπίδου Ελευθερία Ευστρατιάδου Αθανασία Κοψιά Αθηνά

    4Χ400μ. Ντόβα Δήμητρα Παπαδοπούλου Μαρία Φιλάνδρα Ελένη Χατζή-Νεάγκ Χριστίνα Παχατουρίδου Μαρία

    Η αποστολή για τη Λεϊρία

    100μ. Σαρρής Παναγιώτης

    200μ. Γκούσης Αναστάσιος

    400μ. Γράβαλος Δημήτρης

    800μ. Φαρούγγιας Παύλος

    1.500μ. Γελασάκης Μιχαήλ

    3.000μ. Γελασάκης Μιχαήλ - Παπαντώνης Αντώνης

    5.000μ. Φράγκος Αναστάσιος - Παπαντώνης Αντώνης

    3.000μ.Στήπλ Ακρουτ Ναϊμ

    110μ.εμπόδια Θεοφανώβ Αλέξανδρος

    400μ.εμπόδια Ιακωβάκης Περικλής

    Ύψος Συρράκος Δημήτρης

    Επί Κοντώ Φιλιππίδης Κωνσταντίνος

    Μήκος Τσάτουμας Λούης

    Τριπλούν Ζαλαγκίτης Κωνσταντίνος

    Σφαιροβολία Σταματόγιαννης Μιχαήλ

    Δισκοβολία Κώνστας Στέφανος

    Σφυροβολία Παπαδημητρίου Αλέξανδρος

    Ακοντισμός Καρασμανάκης Ελευθέριος

    4Χ100μ. Γκούσης Αναστάσιος Χοϊδης Χριστόφορος Πετρίδης Αριστείδης Σαρρής Παναγιώτης Παπαδιάς Χαράλαμπος

    4Χ400μ. Γράβαλος Δημήτρης Ντούπης Γεώργιος Δημότσιος Στυλιανός Ιακωβάκης Περικλής

    Οι όμιλοι του Ευρωπαϊκού κυπέλλου 2005:

    Σούπερ Λίγκα (17-19/6/2005, Φλωρεντία)

    - ’νδρες: Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία

    Γυναίκες: Γαλλία, Γερμανία, ΕΛΛΑΔΑ, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία.

    Πρώτη κατηγορία Α΄ όμιλος (18-19/6/2005, στην πόλη Gavle της Σουηδίας)

    ’νδρες: Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία

    Γυναίκες: Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία

    Πρώτη κατηγορία Β΄ όμιλος (18-19/6/2005, στην Leiria της Πορτογαλίας)

    ’νδρες: Βέλγιο, ΕΛΛΑΔΑ, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Ουκρανία

    Γυναίκες: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σερβία/Μαυροβούνιο

    Δεύτερη κατηγορία Α΄ όμιλος (18-19/6/2005 στο Tallinn της Εσθονίας)

    ’νδρες: Αυστρία, Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία

    Γυναίκες: Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία

    Δεύτερη κατηγορία Β΄ όμιλος (18-19/6/2005, στην Κωνσταντινούπολη)

    ’νδρες: AASSE (Αθλητική Ενωση Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Τουρκία

    Γυναίκες: AASSE (Αθλητική Ενωση Μικρών Ευρωπαϊκών Χωρών), Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ελβετία, Τουρκία.

    Οι όμιλοι του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνθέτων Αγωνισμάτων:

    Σούπερ Λίγκα (2-3/7/2005, στο Bydgoszcz της Πολωνίας)

    ’νδρες: Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία

    Γυναίκες: Λευκορωσία, Φινλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία

    Πρώτη κατηγορία (2-3/7/2005, στην πόλη Jyvaskyla της Φινλανδίας)

    ’νδρες: Τσεχία, Φινλανδία, Βρετανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία, Ελβετία, Ουκρανία

    Γυναίκες: Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, ΕΛΛΑΔΑ, Ιταλία, Λιθουανία, Σουηδία, Τουρκία

    Δεύτερη κατηγορία (2-3/6/2005, στο Maribor της Σλοβενίας)

    ’νδρες: Λευκορωσία, Βέλγιο, Δανία, ΕΛΛΑΔΑ, Λιθουανία, Σλοβενία, Σουηδία

    Γυναίκες: Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ισπανία, Ελβετία.

    [22] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Τρεις νίκες και μια ήττα είναι ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων μπιτς βόλεϊ ανδρών που αγωνίζονται στα προκριματικά του 3ου τουρνουά του παγκοσμίου πρωταθλήματος (World Tour Swatch 2005) στο Γκστάαντ της Ελβετίας.

    Η ομάδα των Μιχαλόπουλου / Ξενάκη (Νο 22 των προκριματικών) νίκησε στον Α΄ γύρο τους Πολωνούς Ζουκόφσκι / Ρόμπερτ (Νο 43) με 2-0 (21-06, 21-13) και στον Β΄ γύρο επικράτησε των Ολλανδών Μπόερσμα / Κόγκελ (Νο 11) 2-0 (23-21, 21-19).

    Η ομάδα των Μπελιγράτη / Κουλιέρη (Νο 44) στον Α΄ γύρο επικράτησε των Σουηδών Μάγκνιουσον / Μπρίνμποργκ (Νο 21) με 2-0 (21-18, 21-18), αλλά στον Β΄ γύρο γνώρισαν την ήττα με 2-0 (23-21, 21-12) από τους Αυστριακούς Γκος / Στράους (Νο 12) και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του τουρνουά.

    Την Τετάρτη (17:30 ώρα Ελλάδας) οι Μιχαλόπουλος / Ξενάκης θα αντιμετωπίσουν το νικητή της αναμέτρησης Βου / Γιν (Κίνα) (Νο 27) Αλβάρεζ / Ραμίρεζ (Κούβα) (Νο 6) και με νίκη θα προκριθούν στο κυρίως ταμπλό (των 32 ομάδων) της διοργάνωσης.

    [23] ΣΤΗΝ 13η ΘΕΣΗ ΤΗΣ FIFA Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Στη 13η θέση της μηνιαίας βαθμολογικής κατάταξης της FIFA (Coca-Cola ranking) βρίσκεται η εθνική ανδρών τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 1 θέση από τη 12η που είχε καταλάβει το Μάϊο, ωστόσο εξακολουθεί να προηγείται των αντιπάλων της στο 2ο όμιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

    Οι αντίπαλες ομάδες της εθνικής στα προκριματικά του παγκόσμιου κυπέλλου 2006 βρίσκονται στις εξής θέσεις:

    Τουρκία: 14η (παρέμεινε αμετάβλητη)

    Δανία: 16η (σημείωσε άνοδο 3 θέσεων)

    Ουκρανία: 35η (σημείωσε άνοδο 4 θέσεων)

    Αλβανία: 86η (σημείωσε άνοδο 7 θέσεων)

    Γεωργία: 102η (υποχώρησε κατά 2 θέσεις)

    Καζακστάν: 148η (σημείωσε άνοδο 1 θέσης)

    Οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει η εθνική στο κύπελλο συνομοσπονδιών της Γερμανίας τον Ιούνιο βρίσκονται αντίστοιχα:

    Βραζιλία: 1η (παρέμεινε αμετάβλητη)

    Μεξικό: 6η (σημείωσε άνοδο 1 θέσης)

    Ιαπωνία: 18η (υποχώρησε κατά 1 θέση)

    Αρκετές εσωτερικές ανακατατάξεις έχουν σημειωθεί στην πρώτη 10άδα του Coca-Cola Ranking. Η Ιταλία έπεσε στην 11η θέση, ενώ το Μάϊο ισοβαθμούσε στη 10η με τις Ηνωμένες Πολιτείες:

    1. Βραζιλία

    2. Τσεχία

    3. Αργεντινή

    4. Ολλανδία

    5. Γαλλία

    6. Μεξικό

    7. Αγγλία

    8. Πορτογαλία

    9. Ισπανία

    10. Ηνωμένες Πολιτείες.

    [24] ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (18:27 UTC+2)

    O Εγκεν Γκέραρντ αναφέρθηκε στον αγώνα της εθνικής ανδρών με αντίπαλο τη Βραζιλία στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και στην πορεία της ομάδας στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    «Θα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι δίκαια αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το ματς με τη Βραζιλία δεν μοιάζει καθόλου με τα έως τώρα παιχνίδια που έχει δώσει. Δεν το φοβάμαι και δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν η ελληνική ομάδα πάρει τη νίκη. Εχει αποδείξει ότι όταν είναι αουτσάιντερ σε κάποιον αγώνα, τα καταφέρνει καλύτερα. Εχει πρόβλημα όταν είναι το φαβορί και αυτό φάνηκε στον πρόσφατο αγώνα με την Ουκρανία και στο EURO με τη Ρωσία. Οι Ελληνες παίκτες θα παίξουν ελεύθερα, χωρίς άγχος και πειθαρχημένα. Στον αγώνα θα τεθούν αντιμέτωπες η καλύτερη άμυνα με την καλύτερη επίθεση», τόνισε ο κ. Γκέραρντ και συνέχισε αναφερόμενος στην εθνική Ελλάδος. «Το θέαμα που παρουσιάζει η Ελλάδα δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάζει. Παίρνει όμως αποτελέσματα, έχει ουσία και ξέρει τι ζητά στο γήπεδο. Δεν θα είχε καμία σημασία για μένα αν προσέφερε όμορφο θέαμα και δεν έπαιρνε τις νίκες. Φυσικά, δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη Βραζιλία, αλλά πιστεύω ότι με αργά και σταθερά βήματα θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο».

    Ο Εγκεν Γκέραρντ αναφέρθηκε και στην πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ. «Με στεναχώρησε η ήττα από την Ουκρανία, ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Η πρόκριση έγινε τώρα δύσκολη, αλλά δεν χάθηκε. Είναι λάθος αν πιστέψουμε ότι αυτή η ομάδα δεν μπορεί να πάρει τη δεύτερη θέση του ομίλου».

    [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ ΤΟ 1998

    Βιέννη, 15 Ιουνίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Το Ιράν παραδέχτηκε ότι είχε παρασκευάσει πλουτώνιο από το 1998, ένα υλικό που μπορεί να χρησιμεύσει για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Νωρίτερα δηλαδή απ' ότι είχε μέχρι σήμερα παραδεχτεί, σύμφωνα με έκθεση που θα κοινοποιηθεί στα κράτη - μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Όταν η ΙΑΕΑ ζήτησε από το Ιράν ημερομηνίες για τα πειράματα του για τον διαχωρισμό πλουτωνίου, η Τεχεράνη παραδέχτηκε ότι είχε προχωρήσει σε παραγωγή πλουτωνίου το 1998.

    [26] ΗΠΑ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Ουάσινγκτον, 15 Ιουνίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για έναν ακόμη χρόνο, για τις 26 Οκτωβρίου 2006, τη διορία για να προμηθευθούν βιομετρικά διαβατήρια οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ, σύμφωνα νε όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το αμερικανικό υπουργείο «θα καθορίσει μία καταληκτική ημερομηνία για τις 26 Οκτωβρίου 2006 για να προσαρμοσθεί στα ταξιδιωτικά έγγραφα ένα μικροτσίπ, ή ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο, ικανό να αποθηκεύει βιογραφικές πληροφορίες, μία ψηφιακή φωτογραφία και άλλες βιομετρικές πληροφορίες», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο Τσέρτοφ.

    [27] ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τελ Αβιβ, 15 Ιουνίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Αναμένεται αύριο Πέμπτη στη Ραμάλα (Παλαιστινιακά εδάφη) αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ και θα έχει συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή, βεβαιώθηκε στο αρχηγείο της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Σκοπός των συνομιλιών, όπως αναφέρθηκε στην ίδια πηγή, είναι "η ανταλλαγή πληροφοριών", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Πηγή του αρχηγείου του ΝΑΤΟ, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της, δήλωσε πως "σε αυτήν την πρώτη τόσο υψηλόβαθμη συνάντηση ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών" δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ "δεν διεκδικεί ούτε ενεργό, ούτε παθητικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία".

    Το ΝΑΤΟ διοργανώνει "Μεσογειακό Διάλογο" με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και τη Μαυριτανία και αναλυτές δεν αποκλείουν, η Παλαιστινιακή Αρχή να διεκδικήσει και τη δική της συμμετοχή στο φόρουμ αυτό.

    [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 15 Ιουνίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 29 τραυματίστηκαν στο Ιράκ από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου κοντά σε περίπολο της ιρακινής αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη, ανακοίνωσε η αστυνομία. Από την έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή Ζαφρανίγια της ιρακινής πρωτεύουσας προκλήθηκαν ζημιές στο δρόμο και καταστράφηκαν 6 αυτοκίνητα.

    [29] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαρσοβία, 15 Ιουνίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ο Πολωνός υπουργός ’μυνας Γέρζι Σμαντζίνσκι ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική δύναμη που έχει η χώρα του στο Ιράκ από τους 1.700 άνδρες θα μειωθεί μεταξύ 1.400 με 1.450 τον ερχόμενο μήνα. "Η δύναμη θα μειωθεί στους 1.400 με 1.450 άνδρες", ανέφερε ο υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Bρετανό ομόλογό του Τζον Ρέιντ, στη Βαρσοβία.

    "Ο χαρακτήρας της αποστολής μας αλλάζει", εξήγησε ο Πολωνός υπουργός και πρόσθεσε ότι "οι ιρακινές δυνάμεις είναι ήδη περισσότερες από αυτές της δύναμης σταθεροποίησης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [30] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (15:58 UTC+2)

    Σημαντικές αλλοιώσεις στη μορφολογία του μεταβυζαντινού μοναστηρίου της Αγίας Τριάδας στο Λιβάδι Ελασσόνας, με κυριότερη την αυθαίρετη κατεδάφιση τοξοτής κιονοστοιχίας στον εξωτερικό χώρο του ναού, καταγγέλλουν σύλλογοι και ο δήμος Λιβαδίου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στη Μονή, με απόφαση της Μητρόπολης Ελασσόνας, δεν είχαν την απαραίτητη έγκριση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ υπήρξαν αποκλίσεις από τη σχετική μελέτη.

    Πρόκειται για ένα μεταβυζαντινό μνημείο του 18ου αιώνα, το οποίο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 2002, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, αλλά και της ιστορικής του σημασίας.

    Οι σύλλογοι Λιβαδιωτών (Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Αθήνας), ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βυζαντίου του Λιβαδίου, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Επιστημόνων Λιβαδίου, αλλά και ο δήμος κατήγγειλαν ως αυθαίρετες τις παρεμβάσεις της Μητρόπολης Ελασσόνας στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Λάρισας, η οποία σε αυτοψία που διενήργησε στις 10 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι οι εργασίες συντήρησης στη Μονή είχαν ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση.

    Σύμφωνα με την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, οι εργασίες επισκευής που διενήργησε η Μητρόπολη Ελασσόνας αφορούσαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και τους δύο ναούς της Μονής Αγίας Τριάδας, ενώ επιβεβαίωσε αποκλίσεις από την σχετική μελέτη.

    «Οι εργασίες έγιναν χωρίς προηγούμενη άδεια από την Εφορεία. Στο σύνολό τους οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σωστά, βάση σχετικής μελέτης, ωστόσο, διαπιστώθηκαν παρατυπίες όσον αφορά την κατεδάφιση της εξωτερικής στοάς του καθολικού του ναού, το δάπεδο και το γυναικωνίτη» δήλωσε στο ΜΠΕ.

    Την μελέτη αναστήλωσης είχε καταθέσει ως δωρεά στη Μονή, το 2000, ο αρχιτέκτονας Ευάγγελος Παπασωτηρίου, και με την σειρά της, το 2002, η Μητρόπολη στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, παρά μόνο για τις τελευταίες εργασίες.

    «Ο Μητροπολίτης με τις αποφάσεις του αλλοίωσε τη μορφολογία ενός πολύ σημαντικού μνημείου, για να επιβάλλει το δικό του γούστο, γκρεμίζοντας σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία» δήλωσε ο μελετητής κ.Παπασωτηρίου, τονίζοντας ότι συγκεκριμένες εργασίες δεν είχαν καμία σχέση με την μελέτη. Όπως εξήγησε, η κιονοστοιχία του προστόου αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα ίσως και το μοναδικό στη χώρα μας βλάχικης αρχιτεκτονικής, με ανάγλυφους χρωματιστούς σταυρούς και σύμβολα, ενώ το δωρικού τύπου δάπεδο ξηλώθηκε για να τοποθετηθεί μάρμαρο. Επιπλέον, γκρεμίστηκαν οι τοξοτές δοκοί του γυναικωνίτη, που καταδείκνυαν την μορφή του ναού, πριν την καταστροφή του από τους Ιταλούς.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον Μητροπολίτη Ελασσόνας, Βασίλειο, οι εργασίες έγιναν νομότυπα, βάση μελέτης και με τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. «Καταθέσαμε τη μελέτη στην Εφορεία. Οι εργασίες έγιναν για την αντικατάσταση του σκεπάστρου και των κιόνων στο εξωτερικό του ναού. Η άδεια δεν ήταν απαραίτητη, εφόσον οι εργασίες αφορούσαν εξωτερικό χώρο και δεν επρόκειτο για κάτι που είχε αρχαιολογική αξία» είπε.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

    Η Μονή Αγίας Τριάδας βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Τιτάριου όρους, απέναντι από τον Ολυμπο, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, και είναι από τα ονομαστότερα μοναστήρια του Θεσσαλικού χώρου, καθώς κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή, προσφέροντας εθνικές υπηρεσίες στον αγώνα της ελευθερίας. Λέγεται ότι ο Γιωργάκης ο Ολύμπιος είχε συγκεντρώσει στη Μονή τους οπλαρχηγούς του, όπου ορκίστηκαν συμφιλίωση και κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων.

    Πότε ακριβώς ιδρύθηκε δεν είναι γνωστό. Στο καθολικό, στη νότια πλευρά υπάρχει η χρονολογία 1832, αυτή ό΅ως αναφέρεται σε ανακαίνισή του. Το ίδιο συ΅βαίνει και ΅ε την χρονολογία 1761 που υπάρχει στο παρεκκλήσι της Μονής, τον ’γιο Χαράλα΅πο. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι, ότι ολόκληρο το συγκρότη΅α αποτελεί οπωσδήποτε ΅εταβυζαντινό κτίσ΅α. Τόσο το καθολικό του ΅οναστηριού όσο και το παρεκκλήσι ανήκουν στην κατηγορία των λεγό΅ενων ΅ονόχωρων δρο΅ικών ναών που καλύπτονται από ξύλινη δίρριχτη στέγη.

    Η Μονή συγκροτούνταν από κελιά, στα οποία διέ΅εναν οι ΅οναχοί, καθώς επίσης από αποθήκες και υπόγεια. Στο ανατολικό ΅έρος υπήρχε ο ναός και στο ΅έσο, περίβολο ΅ε δύο κρήνες και ΅υστικό υδραγωγείο ΅ε δύο θύρες εισόδου και εξόδου. Η νότια περιοχή αποτελούνταν από πολλούς βοσκότοπους και τε΅άχια αγρών δια΅ορφω΅ένα ΅ε πεζούλια και υδατοδεξα΅ενές σε διάφορα ση΅εία ενδεικτικά καλλιέργειας λαχανόκηπων.

    Όπως αναφέρεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Ι. Β. Στεφανίδου, Αθήνα 1948 σελ.738, η Μονή διέθετε ΅εγάλη περιουσία που προέρχονταν από δωρεές των κατοίκων. Κατά τα χρόνια της δουλείας γνώρισε ΅εγάλη ακ΅ή προσφέροντας εθνικές υπηρεσίες στον αγώνα της ελευθερίας. Κατέστη κέντρο εθνικής αντίστασης και εφοδιασ΅ού των αρ΅ατολών και κλεφτών της περιοχής Ολύ΅που Πιερίας.

    Αξιοση΅είωτη υπήρξε και η προσφορά της στον το΅έα της ΅όρφωσης ΅ε τη λειτουργία κρυφού σχολειού και της φιλανθρωπίας ΅ε την προσφορά συσσιτίου στους φτωχούς. Η Μονή πυρπολήθηκε το 1667 επί ?ιονυσίου Γ¨, ενώ γύρω στα 1700 καταστράφηκε από επιδρο΅ές Τουρκαλβανών. Στα 1761 ξανακτίστηκε και επεκτάθηκε για να εξυπηρετήσει το πλήθος των ΅οναχών που έ΅εναν σ' αυτή. Στο συγκρότη΅α υπήρχε παλιότερα και η κατοικία του Επισκόπου καθώς και ένας ΅ικρός ναϊσκος στο όνο΅α του Ευαγγελιστού Ματθαίου. Τελευταία επιδρο΅ή εναντίον της Μονής έγινε στις 30 Νοε΅βρίου του 1943 από τους Ιταλούς. Σή΅ερα λειτουργεί ως γυναικείο ΅οναστήρι. Στο εσωτερικό του καθολικού υπάρχει ένα ξυλόγλυπτο επιχρυσω΅ένο τέ΅πλο. Η επιφάνειά του χωρίζεται γενικά σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Η πρώτη (η χα΅ηλότερη) αποτελείται από ορθογώνια θωράκια τις λεγό΅ενες ποδιές, που σχη΅ατίζονται από χα΅ηλούς πεσσίσκους και περιέχουν ζωγραφιστό διάκοσ΅ο. Η δεύτερη ζώνη είναι ΅ια κιονοστοιχία, στην οποία στηρίζονται οι δεσποτικές εικόνες.

    Στη συνέχεια ακολουθεί το λεγό΅ενο επιστήλιο που περιλα΅βάνει εικόνες αγίων προσώπων και τέλος τοποθετείται το Δωδεκάορτο που είναι ΅ια σειρά εικόνων ΅έσα σε ανάγλυφα τόξα, παριστάνοντας τις δώδεκα γιορτές που αναφέρονται στη ζωή του Χριστού. Επίστεψη όλων αυτών αποτελεί ο Εσταυρω΅ένος. Εξέχουσα θέση στο τέ΅πλο κατέχει και το βη΅όθυρό του. Στις επάλληλες ζώνες του υπάρχουν ΅ικρές παραστάσεις, όπως του Ευαγγελισ΅ού της Θεοτόκου και άλλων αγίων προσώπων. Αυτές περικλείονται από γλυπτές διακοσ΅ήσεις φυτών και ζώων.

    Ε.Ρ.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (13:47 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στους Κήπους του Πασά με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δήμου στις 7.30 το απόγευμα. Την επομένη, 21η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, η πρώτη στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη με τη Φιλαρμονική του Δήμου στις 7.30 το απόγευμα και η δεύτερη στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς με τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γνωστοποίησε ότι ο Δήμος προμηθεύτηκε ήδη χίλια μουσικά (όργανα, φυραρμόνικες, φλογέρες, ταμπουρίνια κ.α.) τα οποία θα διανείμει σε παιδιά, προκειμένου να περάσει το μήνυμα της μουσικής και των μουσικών οργάνων στις νεαρές ηλικίες. Τις επόμενες μέρες θα γίνονται κληρώσεις μέσω των δημοτικών μέσων ενημέρωσης ενώ την ερχόμενη Τρίτη ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος θα επισκεφθούν τον παιδικό σταθμό Φωκά προκειμένου να μοιράσουν μουσικά όργανα στα παιδιά. «Η ενέργεια αυτή ασκεί μια μουσική προπαιδεία» τόνισε ο κ. Αηδονόπουλος.

    Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενόψει των Δημητρίων θα εκδώσει μια σειρά 15 γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν μνημεία της πόλης. Τρία από αυτά θα απεικονίζουν ισάριθμες παλαιότερες αφίσες των Δημητρίων που έχουν βραβευτεί και το ένα από τα 15 θα απεικονίζει τη φετινή αφίσα των Δημητρίων που είναι έργο του ζωγράφου Σπεράντζα.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αηδονόπουλος, τα γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, αρχή του εκκλησιαστικού έτους σε μια τιμητική μνεία στους 17 αιώνες από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου και στους 17 αιώνες από την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σαν διοικητικής πρωτεύουσας του μισού της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

    [32] ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (11:43 UTC+2)

    Με την αναβίωση του πανάρχαιου μαντικού εθίμου του Κλήδονα, και με πρόγραμμα από μουσικά και χορευτικά δρώμενα της ελληνικής παράδοσης θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις "Κλήδονας 2005", που για 4η συνεχή χρονιά συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ευόσμου, το Πνευματικό κέντρο Ευόσμου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου.

    Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Κυριακή 26 Ιουνίου με την μουσικοχορευτική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 7:30 μ.μ. από το κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ευόσμου (Γοργοποτάμου-Εθνικής Αντιστάσεως και Ολυμπιάδος γωνία.)

    Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, στον χώρο της πλατείας, θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από τα μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου.

    Το έθιμο του Κλήδονα

    Πρόκειται για μια λαϊκή μαντική διαδικασία από τις πιο τελετουργικές των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα των μελλοντικών τους συζύγων. Η αναβίωση του εθίμου θα εξελιχθεί ως εξής:

    Μια ανύπαντρη κοπέλα με τη συνοδεία της μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, δίχως να μιλήσει. Όταν επιστρέψει στο σπίτι, αδειάζει το νερό σε ένα δοχείο στο οποίο κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό αντικείμενο, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, ή κοκαλάκι, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά (κλειδώνεται) με ένα κορδόνι και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί». Λέγεται ότι τη συγκεκριμένη εκείνη νύχτα, οι κοπέλες θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

    Την επόμενη μέρα ο «Κλήδονας» ανοίγεται από ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ανασύρει από το δοχείο διαδοχικά τα αντικείμενα που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα στιχάκια με μορφή πειράγματος.

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (11:17 UTC+2)

    Εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Διασποράς με τίτλο "Ξεχασμένοι Ελληνες" διοργανώνουν σήμερα στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων "Μακεδνός", στο πλαίσιο του 15ου Πνευματικού Μαϊου.

    Κατά την εκδήλωση θα γίνει προβολή video, ενώ θα μιλήσουν ο συγγραφέας Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο γιατρός Μιχάλης Λιάκος, ο γραμματέας και η αντιπρόεδρος της ΠΕΠ Μακεδνός, Πέτρος Σύρρης και Μαρία Ράμογλου.

    Την ίδια ώρα, στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου (μικρή εξέδρα) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αλέξανδρου Χ. Μήτσιου με τίτλο "Ποιος σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο;".

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2005 (10:52 UTC+2)

    Το βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο με τίτλο «33 χρόνια Ραδιόφωνο Τηλεόραση» των εκδόσεων «ΑΛΑΡΜ», παρουσιάζεται την Τρίτη 21 Ιουνίου 2005, ώρα 19.30 στο βιβλιοπωλείο πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία - Ανατολια (Δημητρίου Γούναρη 39 απέναντι από την Καμάρα).

    Ομιλητές θα είναι οι δημοσιογράφοι Γαβριήλ Λαμψίδης, Μανόλης Κονδυλάκης, Γιώργος Αδάμ, Φαίδων Γιαγκιόζης και Νίκος Βουργουτζής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 June 2005 - 18:14:01 UTC