Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
  • [04] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
  • [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΒΕΡΤ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ
  • [08] ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ Σ.Ε.Φ.
  • [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [10] Υ.Ε.Ν.: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ
  • [11] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [12] O YMA-Θ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
  • [13] ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΟΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [15] ΣΤΑΝΙΣΕΦ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  • [16] ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ Ο ΣΥΜΕΩΝ
  • [17] Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ
  • [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [20] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ Ο Ρ. ΚΑΡΛΟΣ
  • [21] ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ
  • [22] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΔΥΟ, ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΥΟ
  • [23] ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [25] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [26] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΊΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΟΠΕΚ
  • [27] ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [28] ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [30] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
  • [31] ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

  • [01] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (12:42 UTC+2)

    Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, με αντικείμενο τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ζητήματα ενέργειας και το ωράριο των καταστημάτων, είχε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη μεταρρύθμιση που αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και για τα επικείμενα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα και την Τουρκία. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 3 Ιουλίου από τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών, Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι με τα συγκεκριμένα έργα, αλλά και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, "δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα" στην Ελλάδα, που "καθίσταται ενεργειακός κόμβος και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Πρόσθεσε δε ότι αναβαθμίζεται γενικότερα ο γεωστρατηγικός ρόλος της περιοχής και δημιουργείται ένα νέο θετικό και επενδυτικό περιβάλλον για την Ελλάδα, για τα επόμενα χρόνια".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης συζήτησε, επίσης, με τον πρωθυπουργό το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.

    [02] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ

    Λαμία, 25 Ιουνίου 2005 (09:16 UTC+2)

    Τροχαίο δυστύχημα με τρεις νεκρούς σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 7.30 στο πέταλο του Μαλιακού, όταν λεωφορείο με πενήντα υπερήλικες επιβάτες εξετράπη της πορείας του κάτω από άγνωστες συνθήκες, στο 197ο χλμ της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Από τους πενήντα επιβάτες, που πήγαιναν εκδρομή από τα Καμένα Βούρλα στη Λίμνη Πλαστήρα, τέσσερις είναι σοβαρά τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ υπάρχουν και ελαφρά τραυματίες.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (21:29 UTC+2)

    «Είναι ξεχωριστή η χαρά μου, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ, στην Καισαριανή. Τη γειτονιά των αγώνων και των θυσιών. Την πόλη όπου γράφτηκε ιστορία, με το αίμα εκατοντάδων πατριωτών. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου, που βλέπω μαζί μας ανθρώπους της περήφανης γενιάς της εθνικής Αντίστασης. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που είμαι, σήμερα, μαζί σας στον τόπο που εκτελέσθηκαν, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες. Που μου δίνεται η ξεχωριστή αυτή ευκαιρία να υποκλιθώ στη θυσία τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια του μνημείου εκτελεσθέντων πατριωτών στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

    «Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου, όλες και όλους όσοι έχουν συμπράξει στις μακρές προσπάθειες για τη δημιουργία του μνημείου, που εγκαινιάζουμε σήμερα: Το Δήμο της Καισαριανής, τους δημότες, τους πολίτες που ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και πάλεψαν για την πραγματοποίησή της. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι η επίσημη Πολιτεία άργησε πολύ να ανταποκριθεί στη φωνή των πολιτών της Καισαριανής και όχι μόνο. Καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο χρέος της απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

    »Όμως! Είμαστε σήμερα, όλοι εδώ. Είμαστε, όλοι παρόντες στην πραγμάτωση ενός αιτήματος της ιστορίας και της κοινωνίας. Αιτήματος και κοινού, ταυτόχρονα, χρέους, που γίνεται, επιτέλους, πραγματικότητα. Είμαστε εδώ, τιμώντας τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή. Είμαστε εδώ, εκφράζοντας τη θέληση των πολιτών, τη θέληση της ελληνικής κοινωνίας, για ενότητα, εθνική ομοψυχία, αλληλοσεβασμό. Αυτό οφείλουμε να αποδεικνύουμε σαν έμπρακτη ανταπόκριση στα διδάγματα, που έρχονται από τις θυσίες του παρελθόντος. Και αυτό, το οφείλουμε όλοι. Κάθε Κυβέρνηση. Κάθε πολιτική δύναμη. Κάθε συλλογικός φορέας. Κάθε Υπηρεσία της σύγχρονης Πολιτείας. Της Πολιτείας που δρα δημοκρατικά, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Της Πολιτείας που, επιτέλους, λειτουργεί ελεύθερη και απαλλαγμένη από τις διαχωριστικές γραμμές, που πίκραναν και πλήγωσαν, όλες και όλους τους Έλληνες.

    »Στεκόμαστε όλοι, με συγκίνηση, στον τόπο της θυσίας. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην ιστορία. Στεκόμαστε σ' ένα χώρο που έγιναν, από τις 26 του Μάη του 1942, έως τις 9 του Σεπτέμβρη του ΄44, πενήντα έξι ομαδικές εκτελέσεις 694 Ελληνίδων και Ελλήνων, που όρθωσαν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του φασισμού, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Οι Έλληνες αυτοί, όρθιοι μπροστά στους κατακτητές, άφησαν εδώ την τελευταία τους πνοή και την τελευταία τους λέξη: «Ελευθερία». Ο χώρος τους Σκοπευτηρίου ήταν μοιραίο να γίνει σύμβολο αντίστασης. Γιατί αντίσταση δεν ήταν μόνο ο αγώνας των οργανώσεων στα βουνά. Ήταν και ο καθημερινός αγώνας στις πόλεις της Ελλάδας, στα χωριά της Περιφέρειας, στις γειτονιές της Αθήνας.

    »Ήταν η στάση της αξιοπρέπειας, της περηφάνιας, της αυτοθυσίας. Η στάση του απλού, του ανώνυμου - όπως συνηθίσαμε να λέμε - πολίτη, που είτε πολεμούσε, είτε στήριζε, με το δικό του τρόπο, τη συγκροτημένη, την οργανωμένη αντίσταση. Χιλιάδες, ιστορίες ανώνυμων πολιτών, χρειάζονται και αυτές για να συνθέσουν ολοκληρωμένα την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στον ξένο κατακτητή, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

    »Εκατοντάδες ζωές που έσβησαν εδώ, έγραψαν την ξεχωριστή ιστορία της Καισαριανής. Έκτοτε, η Καισαριανή είναι χώρος μνήμης και σεβασμού. Χώρος που σημαίνει περηφάνια, χρέος, ευθύνη.

    »Εξήντα ένα χρόνια μετά την τελευταία εκτέλεση, εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα, με το μνημείο αυτό, έστω και καθυστερημένα, αλλά όλοι μαζί, εκπληρώνουμε το χρέος μας. Σε εκείνους που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις της ισοπέδωσης. Σε εκείνους που θυσιάστηκαν στον πόλεμο, την κατοχή και την εθνική αντίσταση. Ήταν, άλλωστε, ένας πόλεμος που άφησε, σε όλους, πληγές, μνήμες και διδάγματα: Πληγές που μας κόστισαν βαριά και χρειάστηκαν πολλά χρόνια, για να επουλωθούν. Μνήμες από ιστορίες ηρωικής αντίστασης και απαράμιλλης αυτοθυσίας. Διδάγματα ενότητας και ομοψυχίας, συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών, σε κοινούς σκοπούς. Για κοινά ιδανικά. Για κοινές αξίες.

    »Ένα ήταν - και είναι - περισσότερο από βέβαιο: Η Ελλάδα δεν υπολόγισε το βαρύ αντίτιμο της θυσίας, που απαιτούσε η νίκη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όρθωσε ανάστημα ανδρειοσύνης και υπερηφάνειας. Θαυμάστηκε από τους εισβολείς και υμνήθηκε από τους Συμμάχους. Θρήνησε, τελικά, στα πεδία των μαχών, στα μονοπάτια της αντίστασης και στα θυσιαστήρια της ελευθερίας, περισσότερους από μισό εκατομμύριο νεκρούς. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχνά. Υποχρεούται, πολύ απλά, να διδάσκεται.

    »Η Εθνική Αντίσταση ένωσε τους Έλληνες, απέναντι στον κατακτητή. Έγινε σύμβολο της ενότητας και της πάλης. Ευθύνη μας είναι να κρατούμε ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του Λαού. Ευθύνη όλων μας, είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία και να αξιοποιούμε, στην πράξη, τα διδάγματά της. Γιατί η ιστορία διδάσκει, συνθέτει, ενώνει. Μας κάνει πιο ώριμους, πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους. Η ιστορία μας 'χρεώνει' για το μέλλον. Με διδάγματα. Με ευθύνες. Με υποχρεώσεις. Ιστορία είναι η 'υποχρέωση' να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες και τις διδαχές για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

    »Να μην επαναλαμβάνουμε λάθη, που κάναμε και πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν. Να κοιτούμε κατάματα το χτες. Τις φωτεινές στιγμές του. Αλλά και τις ώρες που το λάθος μοιράζει αδιάκριτα τις συνέπειές του, στις παρούσες, αλλά και στις επόμενες γενιές. Δεν μπορεί να φοβόμαστε το παρελθόν. Μπορούμε όμως - και οφείλουμε - να διδασκόμαστε, από αυτό. Η Ιστορία διδάσκει μετριοπάθεια, σύνεση, διορατικότητα, προσήλωση σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Η αναγνώριση, η απόδοση τιμής, σ' εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είναι χρέος όλων μας. Είναι απόδειξη ωριμότητας και συμφιλίωσης. Είναι διαδικασία συνεργασίας, και συστράτευσης σε κοινούς στόχους.

    »Η δύναμη και η σπουδαιότητα της Ιστορίας, η δύναμη όλων μας, είναι

    - Να μπορούμε να σχεδιάζουμε, να δρούμε, να δημιουργούμε, να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς φανατισμούς, χωρίς ακρότητες.

    - Να μπορούμε να κοιτάμε με νέα αντίληψη και νέα νοοτροπία το παρόν, αλλά και το μέλλον που μας προκαλεί.

    Να παλεύουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη του τόπου μας, την πρόοδο, την ευημερία κάθε οικογένειας, όπου κι αν ζει. Για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών, των όρων και των προϋποθέσεων, που διασφαλίζουν πραγματική ισονομία, ίσες ευκαιρίες και μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους τους πολίτες. Με σεβασμό στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα φυλή, θρησκεία. Για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση. Για την ενίσχυση και την ποιοτική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Πολιτών. Για την προάσπιση της ειρήνης, στην περιοχή μας και στον κόσμο.

    »Όλες και όλοι μαζί, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας αφετηρία, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα της κοινωνίας μας. Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε πιο δυνατά τις προκλήσεις και αξιοποιούμε πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες, που φέρνει μαζί της η νέα εποχή.

    »Μας ενώνουν οι προσδοκίες της κοινωνίας, για μια καλύτερη ζωή. Μας ενώνουν ακόμη και οι εμπειρίες, που κάποτε μας χώρισαν και μας πλήγωσαν όλους. Μας ενώνει ο αγώνας για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για μας και για τα παιδιά μας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    [04] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2005 (09:19 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου οι Βούλγαροι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι περίπου 6,7 εκατ. ψηφοφόροι- εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. είναι γυναίκες- θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, έως τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, στα περισσότερα από 11.000 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

    Προκειμένου να ψηφίσουν οι Βούλγαροι που διαβιούν στο εξωτερικό θα πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους προξενεία ή στις πρεσβείες, όπου έχουν στηθεί κάλπες, με νόμιμο και ισχύον διαβατήριο. Σε περίπτωση που η ισχύς του διαβατηρίου τους έχει λήξει, θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφη βεβαίωση από την αρμόδια προξενική αρχή ότι έχουν υποβάλλει αίτηση για την ανανέωσή του.

    Οι Βούλγαροι, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι βρίσκονται για διακοπές ή δουλειές στη βουλγαρική επικράτεια την ημέρα των εκλογών, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο μόνιμης διαμονής τους στη Βουλγαρία.

    Σημειώνεται ότι οι Βούλγαροι του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, αλλά όχι υπέρ κάποιου ανεξάρτητου υποψηφίου.

    ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητα, προβάδισμα στη σημερινή εκλογική διαδικασία φαίνεται να έχει ο αριστερός «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία», στον οποίο συμμετέχει το Σοσιαλιστικό (πρώην Κομμουνιστικό) Κόμμα. Ο αριστερός αυτός συνασπιμός φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 35%-36%, με δεύτερο το κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, "Εθνικό Κίνημα Συμεών Β'", το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 20% και 21%. Τρίτος έρχεται ο συνασπισμός των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" με 8,5-9,5%, τέταρτο το μουσουλμανικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» με 8-9% και πέμπτο με 5-6% το κόμμα «Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία».

    ΕΚΛΟΓΙΚΑΠΕΡΙΕΡΓΑ

    Από τα «περίεργα» των βουλγαρικών βουλευτικών εκλογών- όπως τουλάχιστον τα χαρακτηρίζει ο τοπικός Τύπος- είναι η συμμετοχή ενός τρανσέξουαλ, ενός μοντέλου γνωστού για τις τολμηρές εμφανίσεις του κι ενός ποδοσφαιριστή, του Γιόρνταν Λέτσκοφ, ο οποίος φιλοδοξεί ότι η συμβολή του στη συμμετοχή της εθνικής Βουλγαρίας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, θα του χαρίσει ψήφους στη σημερινή εκλογική «μάχη».

    Το εκλογικό της δικαίωμα να κληθεί να ασκήσει και η γιαγιά Βεσελίνα, από το χωριό Στεζέροβο της βόρειας Βουλγαρίας, που έχει συμπληρώσει έναν και πλέον αιώνα ζωής (είναι 108 ετών), ενώ περίπου 18.000 Βούλγαροι θα γιορτάσουν τα γενέθλιά τους το Σάββατοψηφίζοντας.

    [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

    Λαμία, 25 Ιουνίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ελεύθερος αφέθηκε με εντολή του εισαγγελέα Λαμίας ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου, Χρήστος Μαύρος, ο οποίος μέχρι αργά το απόγευμα νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο της Λαμίας.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του πορίσματος από τους εμπειρογνώμονες του ΚΤΕΟ της Λαμίας που εξέτασαν το λεωφορείο, διαπιστώθηκε ότι η κύρια αιτία για την τρελή πορεία του τουριστικού λεωφορείου που οδήγησε στο θάνατο τρεις γυναίκες και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών άλλων ατόμων ήταν μηχανική βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης και ειδικότερα στον ατέρμονα κοχλία.

    Οι περισσότεροι από τους τραυματίες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο πήραν ήδη εξιτήριο, ενώ παραμένουν νοσηλευόμενα 20 ακόμη άτομα. Από αυτούς οι 19 νοσηλεύονται σε κλινικές του νοσοκομείου της Λαμίας, ενώ ένα άτομο έχει μεταφερθεί από το μεσημέρι στο ΚΑΤ.

    Οι αστυνομικοί που κάνουν την προανάκριση για το δυστύχημα έχουν ήδη συγκεντρώσει πολλές καταθέσεις επιβατών, οι οποίοι στο σύνολο τους επιμένουν ότι ο οδηγός του λεωφορείου δεν οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα. Ο ταχογράφος του οχήματος δείχνει ότι η ταχύτητα του λεωφορείου ήταν κατά λίγο περισσότερο από 80 χιλιόμετρα την ώρα.

    Αύριο το πρωί πρόκειται να γίνει νέος περισσότερο λεπτομερής έλεγχος στο λεωφορείο.

    [06] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΒΕΡΤ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα (Σάββατο) ο Μιλτιάδης Έβερτ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, για το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών.

    Στην επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Αλογοσκούφη, σε καλό κλίμα, δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινίσεις για το θέμα. Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι η τροπολογία του αφορά τα επικουρικά ταμεία -και όχι την είσοδο κυρίας ασφάλισης- για τα οποία ισχύει ο νόμος Ρέππα.

    Ο κ. Εβερτ από την πλευρά του επανέλαβε τις δικές του θέσεις, ωστόσο είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή για να δει ποια στοιχεία θα περιληφθούν στην τροπολογία Αλογοσκούφη.

    Πάντως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή δεν θα συζητηθούν τροπολογίες βουλευτών.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (19:39 UTC+2)

    «Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνουμε με τα 7 Περιφερειακά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα την Οργανωτική Ανασυγκρότηση του Κινήματος», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σήμερα (Σάββατο) στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ολόκληρη η ομιλία της Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως εξής:

    «Συντρόφισσες και σύντροφοι, κατ' αρχάς θέλω να πω, ότι αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά, και είναι πραγματικά τιμή για μένα να βρίσκομαι στο Ιδρυτικό Περιφερειακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    »Είναι μια διπλή χαρά για μένα, πρώτα απ' όλα γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ στην Περιφέρεια, γιατί είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί σας πολλά χρόνια σαν κλιμάκιο, από διαφορετικές, τότε, θέσεις στο Κίνημά μας.

    »Αλλά, επίσης, γιατί ξέρω την προσπάθεια που έχουν κάνει όλες οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας, όλη αυτή την περίοδο. Και θα ήθελα, ξεκινώντας, να ευχαριστήσω πραγματικά όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που συμμετείχαν ενεργά, που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το μεγάλο κάλεσμα του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου, να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΟΚ μια νέα δυναμική, να μπορέσουμε να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά μπροστά, σε θέση μάχης, με νέα χαρακτηριστικά, που να μπορεί πραγματικά να απαντάει στις ανάγκες του λαού μας αυτή την περίοδο, στις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

    »Θέλω να σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου μας, και καλή επιτυχία για τις εργασίες του Συνεδρίου.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, το Περιφερειακό μας Συνέδριο, σήμερα, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας, αλλά και μια μεγάλη νέα αφετηρία. Σηματοδοτεί την κορύφωση της διαδικασίας της ανασυγκρότησης, που ξεκινήσαμε όλοι μαζί από πέρυσι το Μάιο, με έναν πολύ μεγάλο σταθμό, το Συνέδριό μας, ένα Συνέδριο μέσα από το οποίο βγήκαμε πιο δυνατοί. Ένα συνέδριο μέσα από το οποίο αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά, να προβάλλουμε τις θέσεις μας, τις ιδέες μας, και πάνω απ' όλα να κερδίσουμε, μέρα με την ημέρα, με τον αγώνα μας, με την προσπάθειά μας, με τη θετική μας πρόταση, ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    »Προχωρήσαμε με πάρα πολύ γρήγορα βήματα μετά το συνέδριο, μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες, γιατί θεωρήσαμε όλοι μαζί, ότι είναι αναγκαίο να δώσουμε μια νέα πολιτική πνοή, μια νέα θεσμική πνοή, μια νέα πολιτική λειτουργία στο Κίνημά μας.

    »Και θέλω να ευχαριστήσω και το κλιμάκιο από την Αθήνα, και όλους τους συντρόφους, οι οποίοι πραγματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα βοήθησαν στο να οργανωθούν αυτές οι διαδικασίες, και φυσικά να ευχαριστήσουμε και το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο είχε και την ευθύνη της πολιτικής λειτουργίας σε περιφερειακό επίπεδο, αυτά τα χρόνια.

    »Στις 5 Ιουνίου, την Κυριακή 5 Ιουνίου, 225.000 Έλληνες πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκαν σε αυτό το μεγάλο κάλεσμα, και συμμετείχαν μαζικά σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία άμεσης δημοκρατίας.

    »Καθιστώντας έτσι το ΠΑΣΟΚ, για άλλη μια φορά, όχι μόνο ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα στην Ευρώπη, σε επίπεδο ποσοστού εκλογικού, αναλογικά με τον πληθυσμό γιατί ακόμα και με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της προηγούμενης χρονιάς, σε επίπεδο ποσοστού παραμένουμε ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Ευρώπης αλλά και με τη μαζική συμμετοχή, που είχαμε στις 5 Ιουνίου, μια μαζική συμμετοχή που απ' ότι μαθαίνω είχατε και στις δικές σας οργανώσεις, εδώ στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, το ΠΑΣΟΚ είναι και ένα από τα ισχυρότερα σοσιαλιστικά κόμματα σήμερα στην Ευρώπη, σε επίπεδο ενεργού κομματικής συμμετοχής, σε επίπεδο ενεργού στελεχιακής δραστηριοποίησης και συμμετοχής.

    »Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη δυναμική, που μας δίνει ξανά η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που μας δίνουν ξανά τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι μας.

    »Θέλω με αυτή την ευκαιρία, να σημειώσω και να χαιρετίσω, τη σημαντική συμμετοχή που είχαν τα στελέχη, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τη μειονότητα σε αυτές τις διαδικασίες, και να χαιρετίσω και τη σημερινή τους συμμετοχή, εδώ.

    »Σίγουρα, η συμμετοχή των συντρόφων και της συντρόφισσας από τη μειονότητα, και στα Όργανα τα οποία συγκροτούμε, αλλά και γενικότερα στη λειτουργία μας, μας δίνει μια επιπλέον δυναμική, και μας φέρνει ακόμα πιο κοντά σε όλα τα τοπικά θέματα και στην κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άρα να χαιρετίσω την παρουσία τους, και να ευχηθώ σε αυτούς καλή δουλειά.

    »Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συντρόφισσες και σύντροφοι, συμπεριλαμβάνοντας και τα Όργανα που θα εκλεγούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνουμε με τα 7 Περιφερειακά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα την Οργανωτική Ανασυγκρότηση του Κινήματος (το προηγούμενο σαββατοκύριακο είχαν γίνει άλλα 8), θα έχουμε στο σύνολο, και σας λέω τον αριθμό γιατί είναι σημαντικός ο αριθμός που δηλώνει αυτή την ανάγκη και αυτή τη δέσμευση που έχουμε για ενεργό πολιτική δράση όλοι μαζί, συμπληρώνουμε έναν αριθμό περίπου 9.000 εκλεγμένων στελεχών στα Αποκεντρωμένα Όργανα του Κινήματος.

    »Καταλαβαίνετε ότι, μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό, έναν πρωτόγνωρο αριθμό στελεχών, στελέχη τα οποία, πλέον, σε αυτή τη φάση θα κληθούν να λειτουργήσουν σε αποκεντρωμένο επίπεδο. Επίσης, ένας άλλος αριθμός που έχει μεγάλη σημασία σε αυτή τη νέα φάση που μπαίνει το Κίνημά μας, είναι ότι έχουμε 3.300 γυναίκες εκλεγμένες σε όλα τα επίπεδα δράσης του Κινήματός μας, κάτι που σαφώς μας δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, και μια μεγαλύτερη αναφορά σε σχέση με την κοινωνία, τα κοινωνικά θέματα και τις γενικότερες εξελίξεις.

    »Είναι αλήθεια ότι, πάρα πολύς κόσμος αναρωτιέται αυτή την περίοδο_ είναι κάτι που το συζητάμε, είναι κάτι που κι εσείς σίγουρα το έχετε κουβεντιάσει_ , τελικά γιατί προχωρήσαμε τόσο γρήγορα σε αυτή την Ανασυγκρότηση, μετά το συνέδριο. Μήπως θα έπρεπε να έχουμε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για να κάνουμε ακόμα πιο ουσιαστικές αυτές τις διαδικασίες της προετοιμασίας για την ολοκλήρωση της Ανασυγκρότησης;

    »Άλλοι, πάλι, λένε, μήπως το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε μια εσωστρέφεια οργανωτισμού αυτή την περίοδο, που ο κόσμος, είναι αλήθεια, έχει τόσα πολλά προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας;

    »Και κάποιοι άλλοι, πάλι, λένε, μα τελικά, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να κάνετε τις αλλαγές που πρέπει, που έχει ανάγκη ο κόσμος, που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα; Ή μήπως είναι μια επανάληψη εσωτερικών ασκήσεων, συσχετισμών, και τελικά, επιβίωσης παλιών αντιλήψεων;

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω ότι, πρέπει να είμαστε σαφείς, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είναι σαφές ότι, είμαστε σε μια νέα αφετηρία. Είναι σαφές ότι, μέσα σε 6 βδομάδες δεν επιλύσαμε ούτε όλα μας τα προβλήματα, ούτε όλα τα ζητήματα που είχαμε για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, και τη δική μας λειτουργία σε μια νέα τροχιά.

    »Όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω ότι, είμαστε όλοι μαζί αποφασισμένοι, και θεωρούμε ότι, για να μπορέσουμε να κάνουμε αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση, για να μπορέσουμε με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα συμφέροντα της χώρας μας, να μπορέσουμε να δώσουμε ένα νέο σχέδιο προοπτικής και ελπίδας, χρειαζόμαστε ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, χρειαζόμαστε ένα δυνατό Κίνημα, ένα Κίνημα όμως, με διαφορετικά πια χαρακτηριστικά. Ένα Κίνημα ανοιχτό στους πολίτες, ένα Κίνημα που να δίνει νόημα στη συμμετοχή, ένα Κίνημα με βαθιά δημοκρατία, όπως αποδεικνύει η διαδικασία αυτή που ακολουθούμε, και ένα Κίνημα που πραγματικά θα σκύβει στην καθημερινότητα και τα τοπικά θέματα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

    »Πάμε τόσο γρήγορα, συντρόφισσες και σύντροφοι, γιατί για το ΠΑΣΟΚ ήταν ένας μονόδρομος, να μπορέσει γρήγορα να ολοκληρώσει αυτή την πολιτική και οργανωτική διαδικασία.

    »Πρώτα απ' όλα, γιατί χρειαζόμαστε, αυτή η πολιτική παρέμβαση, αυτή η αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση, να διαχέεται και να αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα, γιατί, φυσικά, δεν μπορεί η πολιτική να ασκείται μόνο στην Αθήνα, και μόνο από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η υπόλοιπη Ελλάδα είναι εδώ. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχει τη δική του ισχυρή πολιτική παρουσία το ΠΑΣΟΚ, τη δική του ισχυρή πολιτική παρέμβαση.

    »Και έχουμε και έναν άλλο σημαντικό σταθμό, και πρέπει από το Σεπτέμβρη και μετά να προετοιμαστούμε, να προετοιμαστούμε μαζί με τις οργανώσεις μας, μαζί, με διαβούλευση, με τις τοπικές κοινωνίες, για τη μεγάλη πολιτική μάχη που έχουμε μπροστά μας, για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές. Ένα μεγάλο πολιτικό σταθμό, και όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να αφήσουμε τα οργανωτικά και τα θέματα των εσωτερικών μας διαδικασιών να εκκρεμούν για μετά το καλοκαίρι.

    »Όμως, πρέπει να απαντήσουμε και στο άλλο θέμα. Τελικά, είναι οργανωτισμός όλα αυτά; Συντρόφισσες και σύντροφοι, σαφώς η οργανωτική πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι σημαντική, γιατί κάθε πολιτική, κάθε ιδέα, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί, χρειάζεται και τη σημαντική δική της οργάνωση και λειτουργία.

    »Αλλά πάνω απ' όλα, είναι μία πολιτική απόφαση, είναι μια πολιτική λειτουργία. Γιατί; Γιατί πιστεύουμε ότι, αλλάζοντας τη δική μας διαδικασία, έχοντας το θάρρος εμείς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν, τις αδυναμίες μας, να μπορέσουμε εμείς να αλλάξουμε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουμε, ταυτόχρονα, όμως, τιμώντας μία σημαντική πολιτική προσφορά που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από το '74 μέχρι σήμερα, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, που κυριολεκτικά άλλαξε την Ελλάδα, με θάρρος λοιπόν να μπορούμε να πούμε ότι εμείς προσφέραμε για την Ελλάδα, είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας, ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και νέες ανάγκες. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αντιμετωπίζουμε νέες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

    »Γι' αυτό, λοιπόν, είπαμε στο Συνέδριό μας, γι' αυτό συμφωνήσαμε, ότι εμείς έχουμε τη δύναμη_ και το ΠΑΣΟΚ σε κάθε ιστορικό κύκλο, σε κάθε εποχή, είχε ακριβώς αυτή τη δύναμη_ να μπορούμε να προσαρμόζουμε τις διαδικασίες του, με τις βασικές, όμως, αξίες αναλλοίωτες, για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, για την αλληλεγγύη, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για μία δημοκρατία που δεν περιορίζεται στο τυπικό γράμμα της δημοκρατίας, αλλά αφορά και την οικονομική και την κοινωνική της διάσταση.

    »Γι' αυτό, λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή η μεγάλη προσπάθεια της Ανασυγκρότησης είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Είναι μία διαδικασία μέσα από την οποία θέλουμε η λειτουργία μας να αντανακλά τη δική μας αντίληψη, το δικό μας όραμα για τη λειτουργία της κοινωνίας, τη δική μας αντίληψη και το δικό μας όραμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Γι' αυτό δίνουμε βάρος σε ένα κόμμα με ανοιχτές διαδικασίες. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι, είναι η εποχή για να κλεινόμαστε στα γραφεία λίγοι, έξω από τις κοινωνικές διεργασίες. Ένα κόμμα, λοιπόν, ανοιχτό στους πολίτες, ανοιχτό στις ανάγκες, ανοιχτό στα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις, ένα κόμμα συμμετοχικό.

    »Και τι σημαίνει, συντρόφισσες και σύντροφοι, ένα κόμμα συμμετοχικό; Σημαίνει, ότι έχουμε τέτοιες διαδικασίες που ο πολίτης να νιώθει, ότι εάν έρθει σε μια διαδικασία δική μας αυτό θα πιάσει τόπο. Θα έρθει, θα καταθέσει μια άποψη, θα την συμπεριλάβουμε εμείς σε μια συνολική πρόταση που θα κάνουμε για τον τόπο μας, για την περιφέρειά μας, για τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που μας απασχολούν.

    »Γι' αυτό, λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι μια διαδικασία βαθιά πολιτική, είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία θα βγούμε πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μια αφετηρία.

    »Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνουμε αυτές τις διαδικασίες, και τώρα πρέπει να δώσουμε το βάρος μας, ώστε αυτές οι διαδικασίες να πάρουν την απαραίτητη πολιτική πνοή, την απαραίτητη δυναμική, που πραγματικά θα έρθει να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την παρέμβασή μας, την αποτελεσματικότητά μας στο κέντρο, στην περιφέρεια, στον Νομό, στο Δήμο, στο χώρο δουλειάς, παντού.

    Γιατί κάθε μέρα που περνάει ο Ελληνικός λαός στρέφεται ξανά προς το ΠΑΣΟΚ, περιμένει από το ΠΑΣΟΚ, έχει προσμονή, έχει ελπίδα, αλλά και απαιτεί από εμάς.

    Είναι μια περίοδος μεγάλης ευθύνης για μας. Είναι μια περίοδος μεγάλης ευθύνης, γιατί βλέπουμε στα συσσωρευμένα πια προβλήματα, τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που εκδηλώνονται, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τις αυταρχικές επιλογές που, πλέον, βιώνει στο πετσί του ο Έλληνας εργαζόμενος. Αλλά έχουν να κάνουν και συνολικά, με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια περίοδο, που δυστυχώς, ενώ κρίνονται πάρα πολλά για τη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένας παρατηρητής, είναι ένας θεατής των εξελίξεων, και ακόμα χειρότερα, δεν είναι απλώς θεατής, με μια σειρά επιλογές όλους τους προηγούμενους μήνες, ξεκινώντας από την περίφημη ιστορία της απογραφής, μέχρι την ιστορία του «βασικού μετόχου» και με μια σειρά άλλα θέματα, ο τρόπος που επέλεξε να τα χειριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα όλους αυτούς τους μήνες να κατασπαταλήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα μεγάλο διαπραγματευτικό κεφάλαιο της χώρας, να πλήξει το κύρος της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια εμπάθειας να πλήξει το κύρος του ΠΑΣΟΚ, έπληξε το κύρος της χώρας, τελικά.

    »Για να φτάσουμε τώρα, στη στιγμή που στην Ευρώπη υπάρχει μια μεγάλη κρίση, που στην Ευρώπη διακυβεύονται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν άμεσα τη χώρα μας, την ανάπτυξη, το λαό μας τα επόμενα χρόνια, να φτάσει πραγματικά να μην μπορεί να παρέμβει με την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα που θα έπρεπε.

    »Όμως εμείς, ξέρουμε πολύ καλά, σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή είναι επίκαιρο αυτό το θέμα, είναι ένα πεδίο αγώνων και διεκδικήσεων, είναι ένα πεδίο συμμαχιών για τη χώρα μας και το λαό μας, και ξέρουμε πολύ καλά, ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, μπορέσανε με σθεναρό τρόπο και διαπραγματεύτηκαν για τη χώρα, και πετύχανε όλα αυτά τα χρόνια πολλά για την ανάπτυξη της χώρας και την προκοπή του λαού μας. Και ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα, κάθε φορά, να οικοδομούν τις αναγκαίες συμμαχίες που είχε ανάγκη η Ελλάδα, είτε αυτό αφορούσε τα θεσμικά της Ένωσης και τη συμμετοχή μας, είτε αυτό αφορούσε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, είτε αυτό αφορούσε τα εθνικά θέματα, όπως έγινε πρόσφατα με τη μεγάλη εθνική επιτυχία που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, ζούμε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να καλύψει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της, είτε με την απογραφή που αναφέρθηκα προηγούμενα, είτε με έναν προϋπολογισμό που εξ αρχής το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είχε καταγγείλει, ότι επρόκειτο για έναν πλασματικό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό μη εφαρμόσιμο, είτε με την πολιτική που ακολουθεί και οδηγεί στην κατάρρευση των εσόδων, ζούμε, λοιπόν, αυτή την περίοδο, την πλήρη κατάρρευση του 'φιλολαϊκού προσώπου της δεξιάς', την πλήρη αποκάλυψη της νέας συντηρητικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    »Ζούμε την απότομη προσγείωση από την ήπια προσαρμογή που ακούγαμε πριν από μερικούς μήνες, σε μια πολιτική που οδηγεί στην ύφεση, που οδηγεί σε προβλήματα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Τα ζούμε, τώρα, με το ωράριο που υποτίθεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε βάλει στην προτεραιότητα των πολιτικών της. Ζούμε μια μεθοδευμένη και γενικευμένη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Ζούμε την ανασφάλεια την κοινωνική, τα προβλήματα τα καθημερινά που οξύνονται στο επίπεδο της ακρίβειας, στο επίπεδο της ανεργίας και της διεύρυνσης των ανισοτήτων.

    »Είναι σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία βαφτίζοντας μεταρρυθμίσεις, τις απορυθμίσεις που στην ουσία επιχειρεί να κάνει στην αγορά εργασίας, έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι αυτός που είπα ήδη, και έχει να κάνει με το να μπορέσει μέσα από εισπρακτικές μεθόδους να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα προβλήματα του προϋπολογισμού, που εν πολλοίς η ίδια έχει προκαλέσει, όλη αυτή την περίοδο.

    Ταυτόχρονα, όμως, πίσω από όλα αυτά, συντρόφισσες και σύντροφοι, να μην ξεγελιόμαστε, κρύβεται μια προσπάθεια ανακατανομής των οικονομικών κέντρων εξουσίας στη χώρα μας, μια προσπάθεια που αποσκοπεί, τελικά, στην ιδιωτικοποίηση του οφέλους και στην κοινωνικοποίηση του κόστους.

    »Και πως το μεθοδεύει αυτό; Το μεθοδεύει με τρεις τρόπους: πρώτα απ' όλα έρχεται να βαφτίσει αυτές τις αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις, έρχεται και επιχειρεί να πείσει, ότι θέλοντας να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να συμπιέσει τα εργασιακά δικαιώματα, το κόστος το εργατικό, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Και για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί μία μέθοδο που χρειάζεται να την αποκαλύπτουμε κάθε φορά, μία μέθοδο απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, μία μέθοδο κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει σε επιμέρους επίπεδα τα ζητήματα αυτά, προκαλώντας εσωτερικές αντιθέσεις στο μέτωπο των εργαζομένων. Όπως επίσης, και μια μέθοδο εσωτερικών αντιθέσεων γενικά στην κοινωνία και στο κοινωνικό μέτωπο, μεταξύ εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου τομέα.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή είναι μια εκστρατεία που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, μία εκστρατεία, θα έλεγα, για να θολώσει τα νερά, για να μπορέσει να δημιουργήσει ερείσματα μέσα σε μια πολιτική που είναι σαφές, ότι στο βάθος του δρόμου είναι ενάντια στην ανάπτυξη, δημιουργεί προβλήματα στους εργαζόμενους, έρχεται να διασπάσει την κοινωνική συνοχή. Και, επιπλέον, έρχονται πολλοί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθούν να πουν, ότι δεν υπάρχουν και διαφορές, πια, με το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν διαφορές, γιατί και το ΠΑΣΟΚ θέλει κι αυτό να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, είναι θέμα διαχείρισης, και ότι, αυτοί είναι οι καλύτεροι διαχειριστές, προσπαθώντας πάλι να ακυρώσουν τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να είμαστε σαφείς. Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, οι οποίες φέρνουν νέα χαρακτηριστικά στην κάθε εποχή που ζούμε, και είναι φυσικό, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, έχουμε να κάνουμε με νέες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Και συνήθως, όταν ακούμε ότι, δεν υπάρχουν, πλέον, πολιτικές διαφορές, συνήθως αυτοί που τα λένε αυτά, έρχονται από την πλευρά της συντήρησης, αυτοί είναι που τους συμφέρει, ακριβώς, να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι, δεν υπάρχει, πλέον, ο διαχωρισμός ο πολιτικός. Είναι σαφές, όμως, ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, σημαντικές, ανάμεσα σ' αυτό που είναι προοδευτική πρόταση σήμερα, και σ' αυτό που είναι μία αυταρχική συντηρητική πρόταση, και υπάρχουν και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά το Κίνημα της αλλαγής. Όχι, απλώς, μιας αλλαγής ουδέτερης, αλλά μιας αλλαγής βαθιά κοινωνικής, όπως έχει αποδείξει η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια. Μιας αλλαγής και μεταρρυθμίσεων που διαφέρουν ριζικά, απ' αυτό που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, και στη φιλοσοφία και στους στόχους και στα μέσα που εμείς χρησιμοποιούμε.

    »Στη φιλοσοφία και στους στόχους, γιατί για μας οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές είναι αναγκαίες, και το έχουμε αποδείξει αυτό, όταν μπορέσαμε και μέσα από μία κοινωνική συναίνεση κατορθώσαμε, η Ελλάδα να ενταχθεί στην ΟΝΕ. Μια επιτυχία που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο της ρευστότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η χώρα μας είναι μέρος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό συνεπάγεται φυσικά, μια ισχυροποίηση της θέσης της μέσα σ' αυτό το περιβάλλον κρίσης που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    »Μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, που στοχεύουν στην ανάπτυξη, είναι πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού που στοχεύει στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, στην αλληλεγγύη, στην βιώσιμη ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά πάνω απ' όλα γίνεται μέσα από διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής συμφωνίας και κοινωνικής συναίνεσης. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, και στους στόχους και στη φιλοσοφία, αλλά και στα μέσα που χρησιμοποιούμε. Και επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά, ας σταθούμε στην παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, που επιχειρεί τώρα η Νέα Δημοκρατία και με την περίφημη ρύθμιση - που είναι στη Βουλή - για το ασφαλιστικό, μια λύση πρόχειρη όπως αποδείχθηκε, καθώς αναγκάστηκε να την αλλάξει πολλές φορές, χωρίς καμία προηγούμενη αναλογιστική μελέτη, μία ρύθμιση που δεν εγγυάται τη βιώσιμη λύση του θέματος των επικουρικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και μία λύση η οποία έρχεται με μονομερή και αυταρχικό τρόπο να παραβιάσει ένα πυλώνα, πραγματικά, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμφωνιών.

    »Κι αυτό, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η Νέα Δημοκρατία. Είναι αυταρχική η δεξιά κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή επιχειρεί να μας πείσει ότι κάνει μεταρρύθμιση. Η συλλογική, λοιπόν, διαπραγμάτευση, είναι ένας πυλώνας, συνολικά μια κατάκτηση κοινωνική σε όλη την Ευρώπη, και πρέπει να σας πω, ότι και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για το οποίο τόση συζήτηση έχει γίνει, το ίδιο, λοιπόν, το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αναγνωρίζει τον κοινωνικό διάλογο, τους κοινωνικούς εταίρους, τη συλλογική διαπραγμάτευση και φυσικά τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

    »Μην ακούμε, λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι τα λόγια περί μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά είναι επίθεση που γίνεται αυτή την περίοδο και στο δημόσιο τομέα, και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γιατί είναι σαφές, για μας, που έχουμε κάνει αγώνες όλα αυτά τα χρόνια, ότι η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά δεν είναι ένα άλλοθι για απορύθμιση και για ασυδοσία της αγοράς. Αντίθετα είναι ένα ανώτερο πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνων, ρυθμίσεων, που συναποφασίζουμε όλοι μαζί, όλα τα κράτη στο Συμβούλιο και οι Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να υπάρχει μία αγορά που θα λειτουργεί μεν με κανόνες υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού, αλλά που ταυτόχρονα θα κατοχυρώνεται και το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των καταναλωτών, και κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς, ώστε και η κοινωνική συνοχή να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνεται η θέση των εργαζομένων μέσα σ' αυτή.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, νομίζω, ότι αυτή η περίοδος όπως είπα και προηγουμένως, μας βάζει μπροστά στις ευθύνες μας. Μας βάζει μπροστά στις ευθύνες μας σε πάρα πολλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με έναν δυναμικό τρόπο που συνεχώς θα ενισχύεται μέσα από τη συμμετοχή όλων μας σ' αυτές τις διαδικασίες, να προασπίζουμε πραγματικά τα συμφέροντα της χώρας μας, σε μια περίοδο δύσκολη, να προασπίζουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις.

    »Ταυτόχρονα, όμως, για μας, και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο, πρέπει να συνεχίζουμε καθημερινά να οικοδομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες, με τον ελληνικό λαό, γιατί ξέρουμε ότι, αυτό είναι και το κλειδί, αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση. Δεν αρκεί να λέμε ωραία λόγια, δεν αρκεί να λέμε ωραίες προτάσεις, πρέπει πάνω απ' όλα να αποκαταστήσουμε αυτή τη σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Και πιστεύω, ότι όλους αυτούς τους μήνες υπάρχει μια σαφής αλλαγή του πολιτικού κλίματος, όπως είπα και προηγουμένως. Ο κόσμος ξαναρχίζει και στρέφεται προς εμάς, αρχίζει και στρέφεται και ακούει. Και εδώ, λοιπόν, τώρα αυτή τη στιγμή, πρέπει αυτό το ενδιαφέρον, αυτή την προσμονή, λόγω της μεγάλης απογοήτευσης και ανασφάλειας που έχει ο κόσμος από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να την κατακτήσουμε με θετική δράση, με θετική πρόταση, με πρόταση προοπτικής.

    »Δεν αρκεί, συντρόφισσες και σύντροφοι, για εμάς, να έρθουμε να καρπωθούμε μία φθορά που είναι μεγάλη, που τη ζούμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν μια εύκολη λύση, θα ήταν μια λύση που αν θέλετε, η Νέα Δημοκρατία τόσο καιρό το είχε επιχειρήσει μέσα από εύκολες υποσχέσεις προς όλους, και έναν λαϊκισμό, αλλά είδαμε ότι, το πλήρωσε στη συνέχεια, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, και αναγκάστηκε από τα πράγματα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα, να διαψεύσει όλες αυτές τις υποσχέσεις που με τόση μεγάλη ευκολία είχε δώσει. Το δικό μας χρέος, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι σ' αυτή τη φάση να μπορέσουμε με θετικό τρόπο, με πρόταση και με προοπτική να οικοδομήσουμε ξανά μια νέα κοινωνική συμφωνία γύρω από τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που συμφωνήσαμε στο Συνέδριο, αλλά εξειδικεύοντας τις σε κάθε επιμέρους πολιτική, μέσα από μία προγραμματική συζήτηση διαβούλευσης με την κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε, πραγματικά, μία κοινωνική συμφωνία που να εκφράζει ξανά μια πλατιά προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία. Και αυτό είναι αν θέλετε μια μεγάλη υποχρέωση, μια μεγάλη ευθύνη συλλογική, που θα την κάνουμε όλοι μαζί, και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Γιατί αυτή η νέα, εξειδικευμένη μας, προγραμματική πρόταση, δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση που θα την κάνουν λίγοι άνθρωποι στη Χαριλάου Τρικούπη, κάποιοι που θα μαζευτούμε, από τα κεντρικά, με κάποιους τεχνοκράτες, και θα παρουσιάσουμε μια πρόταση.

    »Αυτό είναι το εύκολο. Το θέμα, όμως, είναι, - και αυτό ακριβώς είναι και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, αυτό είναι και η επιταγή του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου- να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Με τα νέα όργανα, που τώρα συγκροτούνται, να μπορέσουμε, μέσα από μια μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης, επαφής, συμμετοχής με τις τοπικές κοινωνίες, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, με τους επαγγελματικούς φορείς, να φέρουμε όλοι μαζί σε πέρας αυτή την μεγάλη προσπάθεια . Γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και τη μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά. Ότι εμείς δεν «κλεινόμαστε», μακριά από το λαό. Μαζί με το λαό, και με το λαό μπροστά, προχωράμε σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

    »Σήμερα εδώ, έχουμε το Ιδρυτικό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, και θα εκλέξετε ένα Όργανο, που θα είναι η Περιφερειακή Επιτροπή, καθώς και άλλα δύο Όργανα, για την οικονομική λειτουργία, και για την πιστοποίηση. Με την ολοκλήρωση αυτής της συγκρότησης, σε επίπεδο Περιφέρειας, δείχνουμε πια ότι το ΠΑΣΟΚ, έχει ωριμάσει. Ένα παλιό αίτημα, που ξέρω ότι, και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ στην περιοχή έχουν πολλές φορές θέσει, ερχόμαστε να κάνουμε πράξη με αυτή τη λειτουργία, μια λειτουργία πολιτικής αποκέντρωσης. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, πιστεύω, για όλους, και είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός ότι το νέο Περιφερειακό Όργανο που θα εκλεγεί, θα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

    »Εύχομαι πραγματικά σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη, σε συνεργασία με τα Όργανα σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο, να μπορέσουν στο επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο, και με πλήρη υποστήριξη από εμάς, αυτό θέλω να το πω εξ αρχής, αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει πολιτικά και αποτελεσματικά σε περιφερειακό επίπεδο. Και αυτό θα γίνει σε τρεις μεγάλες κατευθύνσεις. Πρώτα απ' όλα, όσον αφορά τον άμεσο, πολιτικό συντονισμό, την άμεση πολιτική λειτουργία, σε επίπεδο Περιφέρειας. Αυτό μέσα στη λογική που πάντα είχαμε, σαν Κίνημα, της ανάπτυξης μιας περιφερειακής συνείδησης, μιας άνετης πολιτικής λειτουργίας, κοντά στα προβλήματα και στις προκλήσεις της κάθε Περιφέρειας, της κάθε κοινωνίας της Περιφέρειας.

    »Ένας πολιτικός συντονισμός, αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και λειτουργιών που ασκούσαν τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, έως τώρα. Φυσικά θα συνεχίσουν να έχουν μια επαφή συντονισμού και συνεργασίας, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι, πια, θα πέσει στις πλάτες, εδώ, των περιφερειακών οργάνων, σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά και Δημοτικά όργανα. Η δεύτερη μεγάλη αποστολή, έχει να κάνει με αυτό που είπα και προηγουμένως. Με τον αναπτυξιακό και προγραμματικό χαρακτήρα της δουλειάς μας.

    »Ένα από τα πρώτα καθήκοντα αυτής της νέας περιφερειακής συγκρότησης, θα είναι από το φθινόπωρο να οργανώσουμε ένα Περιφερειακό, Αναπτυξιακό Συνέδριο του Κινήματός μας, εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, μέσα από μια συγκεκριμένη διαβούλευση και προετοιμασία που θα έχουμε κάνει προηγουμένως, για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν εδώ την περιοχή, την Περιφέρειά σας. Μια Περιφέρεια που πραγματικά αντιμετωπίζει και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά που ταυτόχρονα έχει και πολλές και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, όπως αυτό πρόκειται να διαμορφωθεί το 2007, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής, και για την ανάπτυξη της περιοχής, και φυσικά και το ότι, μέσω της Θράκης και της Μακεδονίας, η Ελλάδα αποκτά χερσαία σύνορα, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά φυσικά και μια ευρύτερη προοπτική που έχει η περιοχή, τόσο όσον αφορά τις υπόλοιπές χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης για τις οποίες εμείς σταθερά υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό τους δρόμο, όσο φυσικά, και την Τουρκία. Εμείς σταθερά, σαν ΠΑΣΟΚ, εκτιμούμε ότι, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, γιατί αυτό είναι μια διαδικασία που ενισχύει την ειρήνη, την ασφάλεια στην περιοχή μας, και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς, το δικό μας λαό και όλους τους λαούς της περιοχής.

    »Φυσικά, βέβαια- και εδώ κάνω αυτή την παρένθεση γιατί είναι σημαντικό για την περιοχή να το πούμε- φυσικά, όμως, για την Τουρκία, με τη δική μας υποστήριξη, και με τη δική μας πολιτική, με τον Κώστα Σημίτη και το Γιώργο Παπανδρέου, άνοιξε ο ευρωπαϊκός αυτός δρόμος, μέσα σε ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και υποχρεώσεων που και η Τουρκία πρέπει κάθε φορά και σε κάθε φάση αυτής της μακράς πορείας να εκπληρώνει, και να δείχνει στην πράξη την ευρωπαϊκή της δέσμευση, τη δέσμευσή της σε αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική.

    »Η δεύτερη, λοιπόν, μεγάλη ευθύνη του Κινήματός μας σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι η αναπτυξιακή διάσταση όσον αφορά την περιοχή, αλλά όσον αφορά και συνολικά την προγραμματική λειτουργία, που θα έχει το Κίνημά μας στους επόμενους μήνες.

    »Η τρίτη μεγάλη ευθύνη, είναι να δώσουμε σάρκα και οστά, να κάνουμε πραγματικότητα, μια ανοιχτή διαδικασία δημοκρατίας και συμμετοχής στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Όργανα τα Αποκεντρωμένα, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις τοπικές πρωτοβουλίες, τις τοπικές πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές πρωτοβουλίες, τις πρωτοβουλίες των γυναικών, των νέων ανθρώπων, να μπορέσουμε με δυο λόγια, συντρόφισσες και σύντροφοι, να κάνουμε ξανά ελκυστική την πολιτική λειτουργία. Να δώσουμε νόημα σε αυτό που λέμε εμείς, ενεργός πολίτης, ενεργός συμμετοχή, να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν, να πλαισιώσουν τις διαδικασίες μας και την προσπάθειά μας.

    »Συντρόφισσες και σύντροφοι, πιστεύω πραγματικά ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε ένα σημείο, που από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ, με όλες του τις δυνάμεις, μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδικασία, μέσα από την κοινή συστράτευση όλων μας, μέσα από αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, βγαίνει δυναμικά μπροστά.

    »Βγαίνουμε μπροστά σε ένα μεγάλο δρόμο, που ξέρουμε ότι, στο τέλος του μας περιμένει η νίκη, μας περιμένει ξανά η δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις δικές μας πολιτικές για το καλό της χώρας και του λαού μας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Συνέδριό μας σήμερα, σηματοδοτεί αυτό το κομβικό σημείο για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σηματοδοτεί αυτή τη μεγάλη πολιτική προσπάθεια. Βγαίνουμε μπροστά, και κερδίζουμε μέρα με τη μέρα δύναμη, χαλυβδώνουμε τη θέλησή μας, την εμπιστοσύνη του λαού μας, σε μια κοινή συστράτευση. Για το καλό της χώρας μας και του λαού μας», κατέληξε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    [08] ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ Σ.Ε.Φ.

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (19:02 UTC+2)

    Από το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοινώθηκε ότι «η Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, που διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις Αθήνας και Πειραιά, την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.)».

    [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Συνεχίζονται αύριο (Κυριακή) οι εργασίες της Πανελλήνιας Αυτοδιοικητικής Συνδιάσκεψης που διοργανώνει η Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με αντικείμενο τις προγραμματικές θέσεις και την αντίληψη του Συνασπισμού για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2006.

    Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν τα μέλη της ΚΠΕ, τα μέλη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι αιρετοί του ΣΥΝ στον αυτοδιοικητικό χώρο, οι γραμματείς και οι υπεύθυνοι για τα αυτοδιοικητικά των Νομαρχιακών Επιτροπών, οι υπεύθυνοι των αυτοδιοικητικών κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΝ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και ειδικοί περί την Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη επιστήμονες, μέλη και φίλοι του κόμματος.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των αυριανών εργασιών έχει ως εξής:

    Κυριακή 26/6

    · 10.00-12.00: Παρεμβάσεις

    · 12.00-12.30: Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου, Προέδρου ΣΥΝ

    · 12.30-14.30: Παρεμβάσεις

    · 14.30-15.00: Κλείσιμο εργασιών από τον Ε. Αποστόλου, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ,

    υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

    [10] Υ.Ε.Ν.: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

    Πειραιάς, 25 Ιουνίου 2005 (18:35 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2005 στη χώρα μας, ανήλθε σε 4.639,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 4.282,1 εκατομμυρίων ευρώ του αντίστοιχου τετραμήνου 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 8,34%.

    [11] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (23:52 UTC+2)

    Το πρωτόκολλο προώθησης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, υπέγραψαν στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο Ιταλός υπουργός Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Κλαούντιο Σκαγιόλα.

    Η υπογραφή έγινε στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών και εκπροσώπων των επιμελητηρίων των χωρών της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου «ως νίκη στην προσπάθεια να φέρουμε οι δύο χώρες από κοινού το μέλλον πιο κοντά και να δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους λαούς μας, τις χώρες μας και την περιοχή».

    «Σε συνδυασμό με τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, του οποίου τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργείται ένας δακτύλιος φυσικού αερίου μέσω του οποίου συνδέονται οι χώρες της περιοχής της Κασπίας που παράγουν φυσικό αέριο, με τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης». είπε ο κ. Σιούφας.

    Μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού η Δυτική Ευρώπη θα μπορεί να προμηθεύεται ετησίως έως και 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία, καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες.

    Από την ηπειρωτική ακτή, ο αγωγός διανύοντας 212 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θα καταλήγει στο Οτράντο της νότιας Ιταλίας.

    Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010 από την εταιρία «Ποσειδών» στην οποία θα έχουν ίσα ποσοστά συμμετοχής η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

    [12] O YMA-Θ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Aθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (21:53 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε όλους τους τομείς, που θα φέρει τους λαούς και τις χώρες πιο κοντά στην πρόοδο, την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών που διεξάγεται από σήμερα στη Χαλκιδική και ολοκληρώνεται στις 25 Ιουνίου.

    Ο ίδιος εξέφρασε και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις γείτονες χώρες, προκειμένου να αλλάξει όπως είπε χαρακτηριστικά, τη γειτονιά, ενώ τόνισε ότι κύρια επιδίωξη είναι οι στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, με όλα τα κράτη της περιοχής, σε όλους τους τομείς, την Οικονομία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση. «Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό διμερείς συμφωνίες σε ένα πλαίσιο «Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και στην αναβάθμιση των βασικών υποδομών (των αεροδρομίων και των λιμανιών) στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε και στην προώθηση με νέους ρυθμούς της ίδρυσης Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε, αλλά και στη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει η Βόρεια Ελλάδα πύλη που οδηγεί τα Βαλκάνια στη Νέα Εποχή.

    Ο ΥΜΑ-Θ τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία διεθνών ενεργειακών και οδικών δικτύων και συντελεί τα μέγιστα στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται νέες προσπάθειες για να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτύξουν την απαιτούμενη εξωστρέφεια.

    «Στηρίζουμε την οικονομική παρουσία, τις επενδυτικές προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ν.Α. Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο κ. Τσιρτσιώνης και πρόσθεσε, «για όλα αυτά επιδιώκουμε τη συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου και των θεσμικών οργάνων του. Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βασικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοινά συμφέροντα με τους γείτονές μας και να τα προωθήσουμε αποφασιστικά. Να αξιοποιήσουμε άμεσα τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην παγκόσμια αγορά».

    Υπενθύμισε δε ότι στην τελευταία δεκαετία οι ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, και ένας από τους τρεις κορυφαίους επενδυτές στη Ρουμανία. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις στις γειτονικές Χώρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και προσδοκούμε ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνησή επιταχύνει την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα (2002-2006) συνολικού ύψους 550 εκ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων, επενδύσεων, δράσεων, μελετών και δραστηριοτήτων με στόχο την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης.

    Το Υ.ΜΑ.Θ., στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής και της λειτουργίας του και στοχεύοντας να διαδραματίσει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για το Βορειοελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προχωρά στη δημιουργία ΟΠΣ (Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος) παρακολούθησης της ανάπτυξης, αναδεικνύοντας έτσι το υπουργείο σε κόμβο πληροφοριών. Η νέα δομή και λειτουργία του υπουργείου αποβλέπει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Μέσω του ΟΠΣ θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας (Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θα παρακολουθείται η ανασυγκρότηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή, να έρθουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε.

    Το ΥΜΑΘ έχει υποβάλει πρόταση προς την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας για την εκπόνηση σχεδίου δράσης με στόχο το σχεδιασμό και προώθηση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμορφωθεί το μελλοντικό brand name (μπράντ νέιμ) της πόλης, όσον αφορά την ταυτοποίησή της στον ελληνικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

    Η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, στα όρια των Δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας προσδιορίζεται και από το γεγονός πως ήδη έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή έντονες τάσεις ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων εμπορικού χαρακτήρα καθώς και εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης, πληροφορικής, υγείας, πολιτισμού, αναψυχής.

    [13] ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Οι Σοσιαλιστές της βουλγαρικής αντιπολίτευσης προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές με 32,2% σύμφωνα με τα exit poll που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, ενώ το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι συγκεντρώνει το 20,5%.

    Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν και από τα επίσημα αποτελέσματα οι Σοσιαλιστές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΟΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 25 Ιουνίου 2005 (12:26 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Φιλανδός διπλωμάτης Τζάακο Μπλόμπεργκ φθάνει αργά αύριο στην Κύπρο προκειμένου τη Δευτέρα να αρχίσει τον πρώτο κύκλο επαφών του στο νησί για το Κυπριακό και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Μπλόμπεργκ θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του ο κ. Μπλόμπεργκ θα συναντηθεί και με πολιτικούς αρχηγούς ενώ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [15] ΣΤΑΝΙΣΕΦ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Ο ηγέτης του «Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος», Σεργκέι Στανίσεφ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις θέλουν νικητή των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα είναι μια ημέρα δράσης».

    Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Βουλγαρία, καθώς μέσα από την εκλογική διαδικασία αποφασίζεται το μέλλον της χώρας.

    «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα (η σημερινή), αφού θα καθορίσει την ταχύτητα και τους όρους με τους οποίους θα περάσει η Βουλγαρία το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στανίσεφ.

    [16] ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ Ο ΣΥΜΕΩΝ ΣΑΞΚΟΜΠΟΥΡΓΚΟΤΣΚΙ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2005 (12:05 UTC+2)

    Να μην χάσουν την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να προσέλθουν στις κάλπες των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία κάλεσε τους πολίτες της χώρας ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του «Εθνικού Κινήματος Συμεών Β'», Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    «Ελπίζουμε ότι θα προσέλθει μεγάλος αριθμός πολιτών σήμερα στις κάλπες» δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Σαξκομπουργκότσκι, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές «είναι πολύ σημαντική για τη χώρα και τη δημοκρατία».

    [17] Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λονδίνο, 25 Ιουνίου 2005 (11:50 UTC+2)

    Ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ εκτιμά ότι η λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από την προοπτική της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ''Αν η αίτηση της Τουρκίας παραμείνει στην κανονική της τροχιά, πιστεύω ότι θα υπάρξει διευθέτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν και οπωσδήποτε με μερικές αλλαγές'', είπε ο Λόρδος Χάνεϊ, προσθέτοντας πως ''αν η τουρκική αίτηση απορριφθεί, το Κυπριακό θα ξεχασθεί''.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [18] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

    Λονδίνο, 25 Ιουνίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Λένας Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον, καθώς, μετά τον χθεσινό αποκλεισμό της στο διπλό, σήμερα «αποχαιρέτησε» τη διοργάνωση και στο απλό.

    Η Ελληνίδα τενίστρια δεν κατάφερε να προκριθεί στους «16» του τουρνουά, καθώς ηττήθηκε από την Ιταλίδα Φλάβια Πενέτα με 6-4, 6-3, σε αγώνα για τον γ΄ γύρο της διοργάνωσης και αποκλείστηκε.

    [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αλμερία, 25 Ιουνίου 2005 (17:52 UTC+2)

    «Με το δεξί» μπήκε η Εθνική μπάσκετ των ανδρών στους Μεσογειακούς Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε το αντίστοιχο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης με 74-49, σε αγώνα για τον Β΄ όμιλο της διοργάνωσης.

    [20] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ Ο Ρ. ΚΑΡΛΟΣ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Σε... απευθείας μετάδοση λήστεψαν τον Ρομπέρτο Κάρλος στη Βραζιλία.

    Ο Βραζιλιάνος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται σε διακοπές στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στο Μπέλο Οριζόντε.

    Χθες βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και παραχωρούσε, σταματημένος στην άκρη του δρόμου, τηλεφωνική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, όταν άγνωστοι του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν! Υπό την απειλή όπλων του πήραν το ρολόι, το δαχτυλίδι του και όσα χρήματα είχε μαζί του.

    [21] ΔΥΟ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ

    Αλμέρια, 25 Ιουνίου 2005 (17:09 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών του καράτε κατέκτησε ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος στους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας.

    Επίσης, το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία κάτω των 65 κιλών κατέκτησε και η Αλεξία Καρυπίδου.

    [22] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΔΥΟ, ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2005 (00:23 UTC+2)

    Ανανέωσαν για άλλο ένα χρόνο την συνεργασία τους με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς οι Νίκος Α. Παπαδόπουλος και Νίκος Χ. Παπαδόπουλος. Και οι δύο που φέτος είχαν πολύ καλή αγωνιστική παρουσία κρίθηκαν απαραίτητοι από τον κ. Κοκότοβιτς, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ομάδας κ Δαμήλος να συνηγορήσει για την παραμονή τους.

    Αντίθετα ελεύθεροι να διαπραγματευτούν το μέλλον είναι οι Γιώργος Κούσας και Βασίλης Γενιτσαρίδης. Ανοικτό, από την άλλη, παραμένει το ζήτημα της συνέχισης της συνεργασίας με τον Αλντίν Χατζί, αφού η Καλαμαριά διατηρεί δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή.

    [23] ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 25 Ιουνίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν σήμερα (Σάββατο) σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο και έκρηξη βόμβας στην πόλη Σαμάρα στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στις 16:00 τοπική ώρα, όταν το αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά στην κατοικία αξιωματικού των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά και να τραυματιστούν 16 άνθρωποι.

    Λίγο αργότερα εξερράγη βόμβα στην ίδια περιοχή προκαλώντας το θάνατo δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων, διευκρίνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως από την έκρηξη καταστράφηκαν τέσσερα σπίτια.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Μόσχα, 25 Ιουνίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη σήμερα τον νικητή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της στον πυρηνικό τομέα με την Τεχεράνη.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η εκλογή σας, αποτέλεσμα της βούλησης του ιρανικού λαού, θα εγγυηθεί τη συνέχεια στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», αναφέρει το συγχαρητήριο μήνυμα του Πούτιν, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

    «Η κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Μπουσέρ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Ιράν στο πυρηνικό και ενεργειακό πεδίο, δεδομένων των διεθνών συμφωνιών μας στη σφαίρα της μη διάδοσης (των πυρηνικών) και να συμβάλουμε στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών πολιτικών λύσεων στο θέμα αυτό», προσθέτει το μήνυμα του Πούτιν.

    Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν στη συνεργασία της Ρωσίας με την Τεχεράνη στον πυρηνικό τομέα, φοβούμενες ότι η συνεργασία αυτή βοηθά εν δυνάμει την Ισλαμική Δημοκρατία στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

    Τέλος, στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, εξέφρασε την πίστη ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πυρηνικά του Ιράν θα συνεχισθούν και επί των ημερών του νέου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    [25] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 25 Ιουνίου 2005 (13:54 UTC+2)

    Μήνυμα ενότητας προς τους Ιρανούς απηύθυνε ο νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Στο πρώτο ραδιοφωνικό του μήνυμα, που απηύθυνε προς τους Ιρανούς μετά την ανακήρυξή του σε νικητή των προεδρικών εκλογών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο νέος Πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι σήμερα θα πρέπει να ξεχαστούν όλες οι αντιπαλότητες και να μετατραπούνε σε φιλίες.

    «Είμαστε ένα έθνος και μία μεγάλη οικογένεια. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη κοινωνία», καταλήγει το μήνυμα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    [26] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΊΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΟΠΕΚ

    Κουβέιτ, 25 Ιουνίου 2005 (12:35 UTC+2)

    Μέτρα για την εξομάλυνση της αγοράς πετρελαίου, συζητά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Κουβεϊτιανός σεϊχης, Αχμαντ αλ Φαχντ αλ Σαμπάχ με τους υπουργούς πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ οι επαφές αυτές, εντάσσονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τα μέλη του καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών.

    Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη βρίσκονται κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω άνοδο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [27] ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Πεκίνο, 25 Ιουνίου 2005 (12:18 UTC+2)

    Δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα της ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motors, που κατασκευάζονται στην Κίνα., πρόκειται να εισαχθούν στην Ευρώπη, αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Ήδη τα πρώτα 150 αυτοκίνητά έχουν σταλεί στη Γερμανία. Η αυτοκινητοβιομηχανία διοργάνωσε μάλιστα μία γιορτή με την ευκαιρία της πρώτης εξαγωγής του μοντέλου Jazz, από το λιμάνι Γκουανγκζού της Κίνας, στη Γερμανία.Εκτός από τη γερμανική αγορά τα αυτοκίνητα θα διοχετευθούν και στην ιταλική. Μέχρι τώρα στην Ευρώπη έρχονταν μοντέλα Jazz που κατασκευάζονταν στην Ιαπωνία.

    Η Honda κατασκευάζει τα μοντέλα Jazz των 1.200 και 1.400 κυβικών σε εργοστάσιο που έχει δημιουργήσει μαζί με δύο κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην πόλη Γκουανγκζού, όπου η Honda ελέγχει το 65% των μετοχών της κοινοπραξίας, που δημιουργήθηκε το 2003.

    Το κόστος παραγωγής στην Κίνα, παρόλο που είναι ελαφρώς υψηλότερο αυτή τη στιγμή απ`ό, τι στην Ιαπωνία, θα μειωθεί λόγω της αυξανόμενης παραγωγής στην επόμενη πενταετία.

    [28] ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2005 (15:57 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο (Κυριακή) στα σοκάκια της Άνω Πόλης, βραδιά ρομαντικής καντάδας.

    Διάφορες χορωδίες της Θεσσαλονίκης περιδιαβαίνουν από νωρίς το απόγευμα στα στενά και στις συνοικίες της Άνω Πόλης τραγουδώντας κομμάτια παλιάς νοσταλγικής μουσικής για να καταλήξουν στην πλατεία Τερψιθέας, στις 21:00, όπου κάθε χορωδία θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα στο κοινό.

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν:

    - Η χορωδία του Μουσικομορφωτικού Ομίλου «Ορφέας».

    - Ο Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ' Αγρίμια».

    - Οι χορωδίες των τριών ΚΑΠΗ που λειτουργούν στην περιοχή του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.

    Υπενθυμίζεται ότι το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης διοργανώνει την βραδιά καντάδας πάνω από 15 χρόνια.

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2005 (15:50 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο (Κυριακή), στις 20:00, στην αλάνα παραπλεύρως του Ι. Ν. Αγ. Πάντων, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Λαϊκή Βραδιά».

    Στην εκδήλωση θα εμφανιστεί το 8μελές λαϊκό συγκρότημα του Γιάννη Ξενίδη, με ποικίλο ρεπερτόριο.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση του χαρακτήρα της γειτονιάς.

    [30] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2005 (10:59 UTC+2)

    Ο εκπαιδευτικός κόσμος της Ελλάδας πενθεί μαζί με τον πνευματικό κόσμο της χώρας, μαζί με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την απώλεια ενός μεγάλου ποιητή, στοχαστή και αγωνιστή, του Μανόλη Αναγνωστάκη.

    Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

    «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης ζύμωσε την ποίησή του με τις μεγάλες ανατάσεις, τις πικρές εμπειρίες και τα υψηλά οράματα του λαού μας από την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης μέχρι και σήμερα. Στο έργο του, όπως άλλωστε και στη ζωή του, διακρίνονται με ενάργεια η συνέπεια λόγου και πράξης, η άγρυπνη, αγωνιστική στάση, η σεμνότητα και η αξιοπρέπεια, η κοινωνική ευαισθησία, η διαρκής αισθητική αναζήτηση.

    Ο εκπαιδευτικός κόσμος τιμά τον ποιητή και άνθρωπο Μανόλη Αναγνωστάκη και για έναν ακόμη λόγο. Υπήρξε από τους πνευματικούς δημιουργούς που ευτύχησε το έργο του να αποτελέσει για τη νέα γενιά, για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας αστείρευτη πηγή έμπνευσης και προβληματισμού.

    Σε μια εποχή που συχνά ωθεί τους νέους στο συμβιβασμό, την ιδιοτέλεια και τον ατομικισμό, ο Μανόλης Αναγνωστάκης μας άφησε πολύτιμη κληρονομιά τις αξίες της συλλογικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Με το έργο του « ανάβει μικρές πυρκαγιές, χιλιάδες μικρές πυρκαγιές που πυρπολούν την ατίθαση νιότη μας».

    [31] ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2005 (22:51 UTC+2)

    Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης, η δεύτερη Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής με έργα ιατρών καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμαρουσίου «ΔΑΪΣ» από 1 έως 3 Ιουλίου 2005.

    Το σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών και της Διεθνούς Ένωσης Ιατρών Καλλιτεχνών εγκαινιάζεται παράλληλα με το 2ο Διεθνές Συνέδριο Βιοτεχνολογίας.

    Σ΄ όλους τους συμμετέχοντες θα επιδοθεί τιμητικός τίτλος συμμετοχής, ενώ θα

    βραβευθούν από την υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, τα τρία καλύτερα έργα της έκθεσης.

    Την επιτροπή την αποτελούν οι: Δημήτρης Ταλαγάνης, ζωγράφος- αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ζουρούδης, ζωγράφος διδάσκων ΑΣΚΤ, Δημήτρης Ναλμπάντης, ζωγράφος- διδάσκων Πολυτεχνείου Θράκης, Δάφνη Βιτάλη, ιστορικός τέχνης, Μαρία Τσαμπούλα, πρόεδρος Bionova.

    Επίσης θα δοθούν τιμητικά διπλώματα και έπαινοι σε όσους ξεχωρίσουν για τη συνθετική ικανότητα, την τεχνική, τον έλεγχο των εκφραστικών μέσων και την πρωτοτυπία του θέματος. Στην έκθεση συμμετέχουν, με χαρακτηριστικά έργα τους ποικίλων θεμάτων, 100 Έλληνες και ξένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής. Ανάμεσά τους είναι καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικευόμενοι αλλά και γιατροί που κάνουν τώρα το αγροτικό τους. Οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από τις χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ρουμανία και Καναδάς.

    Η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής Ιατρών Καλλιτεχνών έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της επιστήμης αλλά και στην προβολή των

    καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και του πολυδιάστατου της προσωπικότητας των Ελλήνων

    επιστημόνων. «Αποδεικνύει επιπλέον στην πράξη πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει

    καταφύγιο και δίοδο διαφυγής για κάθε ιατρό που καθημερινά βιώνει το άγχος και την ένταση ενός επαγγέλματος με υψηλές επιστημονικές και κοινωνικές απαιτήσεις»,

    επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών, Θεόδωρος

    Ντόλατζας, διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», συγγραφέας και ζωγράφος με 40χρονο καλλιτεχνικό έργο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 June 2005 - 18:13:54 UTC