Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [02] ΟΚΤΩ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [03] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ
  • [04] ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [05] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [06] ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [07] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ ΠΟΛΟ: ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 11-15
  • [08] AΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [09] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [10] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ
  • [11] "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [12] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • [13] Η Ε. ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2005 (16:18 UTC+2)

    Ένας χρόνος, συμπληρώθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο ΟΑΚΑ σβήστηκε το πρώτο κερί και κόπηκε η τούρτα των πρώτων γενεθλίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Πάνω από 150 μπόμπιρες, από δύο κατασκηνώσεις της Αττικής, γέμισαν με την ζωντάνια τους γιορτινά τον χώρο και έφτιαξαν τη μεγάλη τούρτα σε ανάμνηση και περηφάνια της μεγάλης περσινής μέρας, της τελετής έναρξης των Αγώνων, που έκανε να καρδιοχτυπά όλη την Ελλάδα. «Γιορτάζουμε με την Ελλάδα να έχει κερδίσει το στοίχημα του αύριο με τις βαθιές τομές και τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση», είπε η κα Πετραλιά, , επισημαίνοντας ότι έχουμε κερδίσει αυτό το χρόνο και το μετάλλιο της ολυμπιακής αξιοποίησης, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και θα αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας.

    «Προχωρούμε πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής» τόνισε η ίδια εξηγώντας ότι ήρθε πλέον η ώρα να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη από τους ΟΑ και η μεγάλη κληρονομιά που αυτοί μας άφησαν. Γι αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι πολύ αισιόδοξη και για τα δεύτερα γενέθλια.

    Τα Ανοιχτά Στάδια, όπως εξήγησε η υπουργός είναι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά με παιδιά από όλα τα σχολεία , όχι μόνον του Λεκανοπεδίου, που προσεγγίζουν και μυούνται στον αθλητισμό και τα ολυμπιακά Αθλήματα. Η γιορτή του Ολυμπισμού θα συνεχίζεται.

    Η αν. υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις κριτικές που έχουν ασκηθεί τελευταία γύρω από το θέμα της αξιοποίησης και από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου είπε: «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Παπανδρέου να ασκεί από καιρού εις καιρόν τον αντιπολιτευτικό του ρόλο αλλά για άλλη μια φορά το έχει κάνει με λάθος τρόπο, και μικροπολιτική αντίληψη» .

    «Εξάλλου, η σημερινή εικόνα και όλο αυτό το χρονικό διάστημα των εκδηλώσεων μιλάει από μόνη της» είπε η κα Πετραλιά, προσθέτοντας ότι όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όχι μόνο αποκαταστάθηκαν από όλες τις φθορές κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά συντηρούνται και διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενώ οι ρυθμοί αντιμετώπισης του θέματος της αξιοποίησης είναι «Ολυμπιακοί», καθώς είμαστε η πρώτη χώρα που μετά την διεξαγωγή των Αγώνων έχει ένα πλαίσιο νόμου και ένα βασικό πλάνο με το οποίο φαίνεται ότι ξέρει τι θέλει για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Γεγονός που αποδεικνύεται από το πώς οδεύουν οι σχετικοί διαγωνισμοί με την κατάθεση των πρώτων προτάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου. Η ίδια δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το Σίδνευ έκανε δύο χρόνια να ασχοληθεί με το θέμα της αξιοποίησης ενώ η Βαρκελώνη, ένα. Χώρες οι οποίες επιπροσθέτως είχαν προ των Αγώνων και έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων σε αντίθεση με εμάς που είχαμε μόνο μία λευκή κόλα.

    Η Ολυμπιάδα μας, κατέληξε η αν. υπουργός, ήταν μία ονειρεμένη ολυμπιάδα, στην οποία ο μόνος χορηγός ήταν ο Ελληνας πολίτης και φορολογούμενος, γι αυτό ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τα οφέλη σε αυτόν. Με κέντρο τον άνθρωπο προχωρούμε..

    [02] ΟΚΤΩ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2005 (20:39 UTC+2)

    Σε υπόμνημα 20 σελίδων προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζει τις οκτώ προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του 2006 δύο μείζονες στόχοι: δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της γραφειοκρατίας, άξονες στους οποίους θα στηριχτεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Eκθεση της Θεσσαλονίκης., στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Το υπόμνημα του υπουργείου Oικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αναφέρει ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα ξεπεραστεί ο στόχος των 1,6 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για φέτος. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Εν τω μεταξύ, τον προσεχή Οκτώβριο η ελληνική οικονομία θα δώσει εξετάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς υποβάλλεται η πρώτη έκθεση, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι εταίροι για να μας αξιολογήσουν. Tο κύριο βάρος πέφτει στα εργαλεία της πολιτικής που χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μεταδίδει κλίμα αισιοδοξίας και δηλώνει ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν, χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Mελέτη της Alpha Bank, που μόλις δημοσιοποιήθηκε, ενισχύει αυτή την αισιοδοξία χαρακτηρίζοντας «ικανοποιητική» την αύξηση του AEΠ κατά 3,5%, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οφειλόμενη σε ενίσχυση της κατανάλωσης και των εξαγωγών, με παράλληλη μείωση των εισαγωγών.

    [03] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2005 (21:20 UTC+2)

    Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας για τον Δεκαπενταύγουστο, που γίνεται με καλό καιρό. Έρημες, εμφανίζονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι άλλες πόλεις της χώρας. Οι άνεμοι εξασθένησαν από το βράδυ της Παρασκευής και η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

    Η Τροχαία, βρίσκεται σε επιφυλακή, τόσο για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων, όσο και για την επιστροφή τη Δευτέρα, καθώς μαζί τους θα είναι και χιλιάδες παραθεριστές, των οποίων λήγει η καλοκαιρινή άδεια.

    Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικοί, ενόψει της κορύφωσης της εξόδου, τις επόμενες ώρες. Υπολογίζεται οτι θα διακινηθούν περίπου 300.000 επιβάτες και έχουν προγραμματιστεί απο την Παρασκευή μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 130 δρομολόγια απο τον Πειραιά και 75 απο τη Ραφήνα.

    Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια θα δίνονται στον αριθμό 1440.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συνολικά, το τετραήμερο απο την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να διακινηθούν περίπου 240.000 επιβάτες.

    ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τον Δεκαπενταύγουστο. Η κίνηση στις εξόδους της πόλης είναι ελαφρά αυξημένη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας οι ταξιδιώτες εγκαταλείπουν την πόλη σταδιακά και γι' αυτό το λόγο δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Ανδρες της Tροχαίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων.

    Από το πρωί της Παρασκευής έχουν περάσει από τα διόδια Μαλγάρων, με κατεύθυνση προς Κατερίνη, περίπου 21.000 αυτοκίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 10 με 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Στον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία» έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια ενώ έχουν επιστρατευτεί και εφεδρικά λεωφορεία.

    [04] ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσινγκτον, 12 Αυγούστου 2005 (22:31 UTC+2)

    Δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες ντοκουμέντα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.

    Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν είναι και συνομιλίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στους πυροσβέστες και τα κεντρικά γραφεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων.

    Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν τα ντοκουμέντα έπειτα από τη μήνυση που υποβλήθηκε από την εφημερίδα Νιου Υορκ Τάιμς, την οποία υποστήριξαν οι συγγενείς των πυροσβεστών που σκοτώθηκαν.

    Η εφημερίδα εξέφρασε ορισμένα ερωτηματικά, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

    Περισσότεροι από 340 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν όταν δεν έγινε σωστή εκπομπή των μηνυμάτων που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τον βόρειο πύργο.

    Πέρυσι, έρευνα που διεξήχθη για τις επιθέσεις τόνισε ότι κατέρρευσε το σύστημα επικοινωνιών των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης.

    Τα ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή περιλαμβάνουν 15 ώρες συνομιλιών ανάμεσα στους πυροσβέστες και τις κεντρικές υπηρεσίες.

    [05] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2005 (22:39 UTC+2)

    Σβήστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2:15 το μεσημέρι σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Λιβερά και Σιδερά Κοζάνης.

    Η φωτιά έκαψε 290 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην περιοχή παραμένει ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άντρες, για την αποτροπή τυχόν αναζωπύρωσης.

    [06] ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2005 (21:39 UTC+2)

    Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κοινοποίησε στους αρμόδιους φορείς το Ν. 3371/2005 (ΦΕΚ 178/Α/14.7.2005), για Θέματα Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις σχετικά με την ασφάλιση των τραπεζικών υπαλλήλων, οι οποίοι κατέρχονται την Τρίτη 16 Αυγούστου σε 24ωρη πανελλαδική απεργία..

    Συγκεκριμένα με τα άρθρα 57-69 επιχειρείται η αναδιάρθρωση της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σε προαιρετική βάση, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των ασφαλιστικών προσδοκιών των εν λόγω εργαζομένων.

    Με τα προαναφερόμενα άρθρα επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου το οποίο υπογράφει ο γενικός γραμματέας κ. Δημ. Κωστόπουλος, καθιερώνονται διαδικασίες ένταξης των τραπεζοϋπαλλήλων τόσο στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για κύρια σύνταξη όσο και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) για επικουρική σύνταξη, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο ιδρύεται με το άρθρο 60 του νόμου.

    Από 1.1.2005

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 58 του νόμου αυτού, οι προσλαμβανόμενοι στα Πιστωτικά Ιδρύματα από 1.1.2005 υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η καταβολή των εισφορών για το προσωπικό αυτό στο ΕΤΕΑΜ. Ως προς την εισφορά του ασφαλισμένου και του εργοδότη για επικουρική σύνταξη ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας για το ΕΤΕΑΜ. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε ή αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος στα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ. Επίσης οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για το ΕΤΕΑΜ. Από την ημερομηνία διάλυσης των Επικουρικών Ταμείων οι συνταξιούχοι των Ταμείων αυτών καθίστανται συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, το οποίο στο εξής βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξής τους. Οι καταβαλλόμενες συντάξεις ακολουθούν τις αυξήσεις των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ. Καμία σύνταξη δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα εκάστοτε καταβαλλόμενα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ.

    Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι οι εργαζόμενοι στα Πιστωτικά Ιδρύματα και ασφαλιζόμενοι για πρώτη φορά από 1.1.1993 , υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2084/1992 όσον αφορά τις παροχές, τις εισφορές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για το λόγο αυτό και ο Ν. 3371/2005 έχει προβλέψει στην περίπτωση γ του άρθρου 61 ότι για όσους ασφαλισμένους από 1.1.1993 στα επικουρικά Ταμεία των Τραπεζών έχει καταβληθεί μεγαλύτερο ασφάλιστρο από το προβλεπόμενο στο ΕΤΕΑΜ, θα τους καταβληθεί πρόσθετη συνταξιοδοτική παροχή.

    Ειδικότερα, στο άρθρο 61 παράγραφος γ, για τον σκοπό του ΕΤΑΤ, αναφέρονται τα ακόλουθα:«η καταβολή πρόσθετης συνταξιοδοτικής παροχής για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων για το χρονικό διάστημα από 1.1.1993 έως την υπαγωγή στο ΕΤΑΤ για το οποίο έχουν καταβάλει επιπλέον πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές από τις κατά νόμο προβλεπόμενες του ΕΤΕΑΜ. Οι προϋποθέσεις χορήγησης, ο τρόπος υπολογισμού της παροχής αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μετά εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης».

    [07] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ ΠΟΛΟ: ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 11-15

    Βελιγράδι, 12 Αυγούστου 2005 (21:46 UTC+2)

    Την ήττα από την ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουγγαρία γνώρισε με 15-11 εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο Παγκόσμιο Λιγκ, που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

    Τα οκτάλεπτα: 5-5, 4-4,0-3, 2-3

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Θωμάκος 3, Γ. Αφρουδάκης 2, Μάζης 1, Χατζηθεοδώρου 1, Θεοδωρόπουλος 1, Χρ. Αφρουδάκης 1, Σάντα 1, Βλοντάκης 1

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τσάμπα Κις 4, Ντάνιελ Βάργκα 3, Μάνταρας 2, Σίβος 2, Μπίρος 2, Α. Στάινμετζ 1, Χόσνιανσκι 1

    [08] AΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Αυγούστου 2005 (23:43 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.600,31 μονάδες, με απώλειες 85,58 μονάδων (0,80%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.156,90 μονάδες, με πτώση 17,65 μονάδων (0,81%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1,230,39 μονάδες, μειωμένος κατά 7,42 μονάδες (0,60%).

    [09] ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Κολόμπο, 12 Αυγούστου 2005 (23:22 UTC+2)

    Ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε και σκότωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα Λάκσμαν Καντίργκαμαρ, μετέδωσε το AFP.

    O υπουργός Εξωτερικών, 73 ετών, πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του στο Κολόμπο, το οποίο φυλάσσεται. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κρατικό Νοσοκομείο με τραύματα στο στήθος και στο στομάχι.

    Εκπρόσωπος του νοσοκομείο δήλωσε ότι τέσσερις χειρούργοι έδωσαν μάχη για περισσότερο από μια ώρα για να σώσουν τη ζωή του Λάκσμαν Καντίργκαμαρ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πολλές φορές ότι ήταν στόχος του κινήματος Απελευθέρωσης των Τίγρεων Ταμίλ Εελάμ.

    [10] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ

    Ουάσινγκτον, 12 Αυγούστου 2005 (22:12 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δεν απέκλεισε μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν, μετά την ιρανική απόφαση επανάληψης του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου.

    "Όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι. Τελευταία είναι η χρήση της στρατιωτικής βίας για έναν πρόεδρο. Γνωρίζετε ότι τη στρατιωτική βία την χρησιμοποιήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της χώρας σας", απάντησε ο Μπους, που ερωτάτο αν είναι ενδεχόμενη μία αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    [11] "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2005 (23:02 UTC+2)

    «Τέσσερις θεατρικοί μύθοι» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσε, στις 30 Αυγούστου, στη Μονή Λαζαριστών, το μουσικό σύνολο Μάνος Χατζιδάκις συνεργαζόμενο με δυο από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στη Μονή Λαζαριστών θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί τέσσερα έργα του κορυφαίου συνθέτη που γράφτηκαν για το θέατρο: «Ματωμένος Γάμος», «Κύκλος με την Κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Καπετάν Μιχάλης». Ο «Καπετάν Μιχάλης» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με την πρωτότυπη ενορχήστρωση του, ενώ ο «Ματωμένος Γάμος» με την τελευταία γραφή του δημιουργού του, για τσέλο και πιάνο.

    To μουσικό σύνολο Μάνος Χατζιδάκις: Μίλτος Παπαστάμου (βιολί-μαντολίνο), Ιρίνα Βαλεντίνοβα (πιάνο harpsicord), Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα-λαούτο), Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο- κρουστά), Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο- κρουστά), Μαρία Μπιλντεα (άρπα), Γιάννης Ηλιόπουλος (κιθάρα), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα). Ηχολήπτες ο Γιώργος Καριώτης και ο Κώστας Βάμβουκας. Υπεύθυνος για τους φωτισμούς ο Κωνσταντίνος Αλεξίου.

    Η ενορχηστρωτική επιμέλεια είναι του Νίκου Κυπουργού.

    [12] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2005 (22:56 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του, στην οδό Σεμέλης 5 στο Σύνταγμα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος.

    Ο Γιώργος Ζωγράφος δεν είχε δώσει σημεία ζωής το τελευταίο δεκαπενθήμερο και τον αναζήτησε σήμερα ένας φίλος του, ο οποίος φτάνοντας στο διαμέρισμα ένιωσε έντονη δυσοσμία και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία και έναν κλειδαρά.

    Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο σπίτι βρήκαν τον 69χρονο καλλιτέχνη νεκρό σε προχωρημένη σήψη.

    Τα αίτια του θανάτου του σύμφωνα με την αστυνομία είναι πιθανότατα παθολογικά αλλά διατάχθηκε νεκροτομή και διενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος

    Ο Γιώργος Ζωγράφος, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Νέου Κύματος», είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1936 και ήταν γιος της ηθοποιού Αλίκης Ζωγράφου.

    [13] Η Ε. ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2005 (22:21 UTC+2)

    Μια μεγάλη συναυλία με την Έλενα Παπαρίζου έχει προγραμματιστεί για αύριο (Σάββατο), στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η Παπαρίζου, που μας έκανε περήφανους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, φέρνοντάς μας στην πρώτη θέση, θα ανέβει στη σκηνή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του beach volley λίγο μετά τις 20.30.

    Το γήπεδο, χωρητικότητας 10.000 ατόμων, αναμένεται να γεμίσει με φαν της «number one» Έλενας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ίδια, που όπως πάντα, έτσι και τώρα υπόσχεται μια μοναδική μουσική βραδιά, υπό το άκουσμα των μεγάλων της επιτυχιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 August 2005 - 18:13:24 UTC