Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [02] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [05] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [06] ΦΙΛΙΚΟ: ΒΕΛΓΙΟ - ΕΛΛΑΔΑ 2-0
  • [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΕΓΝΑΤΙΑ"
  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
  • [09] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

  • [01] ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 18 Αυγούστου 2005 (10:25 UTC+2)

    Αποστέλλονται αύριο το πρωί στην Αθήνα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Μάριος Καριόλου, η διαδικασία τυποποίησης έχει ολοκληρωθεί και αύριο το πρωί θα αποσταλούν στην Ελλάδα τα δείγματα του DNA μέσω του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [02] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2005 (12:40 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα απέστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    " Η Λόρα και εγώ,σας απευθύνουμε εκ βάθους καρδίας τα συλλυπητήριά μας,και σε εσάς προσωπικά και στον Κυπριακό και τον Ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι "εκτιμά την αντίδραση (response) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή, καθώς και των γενναίων Ελλήνων πυροσβεστών και των ομάδων Διάσωσης και Εκτακτης Ανάγκης που έσπευσαν στη σκηνή του δυστυχήματος".

    Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει πως Αμερικανοί ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί τόπου στην Αθήνα να προσφέρουν στην Ελλάδα την πλήρη συνεργασία και βοήθειά τους στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τρομερής τραγωδίας.

    Αυτή την ώρα, σημειώνει, ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στις σκέψεις και στις προσευχές του αμερικανικού λαού.

    Το τηλεγράφημα Μπους ξεκινά με την προσφώνηση "Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ" και κλείνει με τη φράση "ειλικρινώς George W.Bush".-

    [03] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2005 (10:37 UTC+2)

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης υψηλού επιπέδου Αθήνας και Λευκωσίας, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες ενόψει της λήψης απόφασης από την ΕΕ για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Όπως δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, απέφυγε, όμως, να επιβεβαιώσει πληροφορίες από την Αθήνα για μετάβαση του προέδρου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα εντός του Αυγούστου ή ακόμη και επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Κύπρο.

    Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα ανακοινωθεί αρμοδίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή από το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, όταν αποφασισθεί η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

    Πάντως, πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Αθήνα, ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στην ελληνική πρωτεύουσα, την ερχόμενη βδομάδα, για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται, όμως, να μεταβεί στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    [04] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2005 (10:58 UTC+2)

    Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών λειτουργεί από την αρχή του 2004 στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Κινέζα Ελληνίστρια Σιου Κάϊ, γνωστή και ως «Ελληνίδα της Σαγκάης», η ποία διδάσκει με πάθος την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στους Κινέζους.

    Το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού βρίσκεται στηn ιστορική πόλη της Κεντρικής Κίνας Luoyang, μία από τις επτά πρωτεύουσες της αρχαίας Κίνας και έδρα πολλών δυναστειών. Η πόλη φημίζεται ιδιαίτερα για 2.345 σπήλαια, τα Longmen Caves, στους βράχους των οποίων έχει λαξευτεί το υψηλότερο άγαλμα του Βούδα (10 μέτρα περίπου), καθώς επίσης και το πρώτο τέμπλο του Βούδα, γνωστό με το όνομα White Horse Temple. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι σε κάποια σπήλαια είναι λαξεμένοι και κίονες ελληνικού ρυθμού, που κατά την κ. Σιου Κάϊ «μαρτυρούν την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον κινεζικό».

    Στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών «Θουκυδίδης» φοιτούν είκοσι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, άνδρες και γυναίκες, που επέλεξαν την ελληνική ως ξένη γλώσσα και όπως διαβεβαιώνει η ίδια πρόκειται για αξιωματικούς με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, που γοητεύονται από την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    «Είναι μελλοντικά στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, που μετέχουν της ελληνικής παιδείας και φιλοδοξούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να εμπεδώσουν καλύτερα αυτά που μαθαίνουν», επισημαίνει σε δηλώσεις της στο Νέο Κόσμο η κ. Σιου Κάϊ. «Προσωπικά, είμαι ευγνώμων στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, που μου προσφέρει τη δυνατότητα να διδάξω την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε συμπολίτες μου Κινέζους, που μοιράζονται το ενδιαφέρον μου για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

    Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Κινέζα ελληνίστρια, γνωστή και με το όνομα Νίκη, προσφωνεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της με ελληνικά ονόματα- Νίκη, Ευγενία, Νικηφόρο, Ειρήνη, Απόστολο κ.ά- τα οποία, όπως εξηγεί επέλεξε με κριτήριο την προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους.

    Φιλοδοξία της είναι να συνεχίσει να διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας της.

    «Ελπίζω και εύχομαι το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδος να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Πρόγραμμα Ελληνικών, από το οποίο προκύπτουν αμοιβαία οφέλη», λέει η Κινέζα ελληνίστρια, η οποία δηλώνει αθεράπευτη λάτρης της Ελλάδας και των Ελλήνων.

    [05] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2005 (13:24 UTC+2)

    Ούριος άνεμος εξακολουθεί να πνέει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο γενικός δείκτης τιμών αν και απώλεσε σημαντικό μέρος της αρχικής του δυναμικής, ωστόσο κινείται σε θετικό πεδίο, ενώ ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 3.300 μονάδων, στις 3.304,54 μονάδες, με αιχμή του δόρατος τις τηλεπικοινωνίες.

    Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους κατέγραφε κέρδη της τάξης του 0,37% και διαμορφωνόταν στις 3.290,30 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να καταγράφεται ισχνός, στο ποσό των 63,1 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χ.Α., οι 100 διέγραφαν ανοδική τροχιά, έναντι 94 πτωτικών και οι 195 παρέμεναν αμετάβλητες.

    Θετικό πρόσημο έφεραν οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή τον Mid 40 της μέσης, ενώ ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips ενισχυόταν κατά 0,38%, ως αποτέλεσμα των έντονων τοποθετήσεων στις τηλεπικοινωνίες (+1,72%) και κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ (+2,19%), αλλά και της απορρόφησης των πιέσεων στις τράπεζες (+0,08%). Ώθηση στη μετοχή του ΟΤΕ δίνει η κυβερνητική απόφαση για άμεσο placement στον οργανισμό.

    Από το σύνολο των επιμέρους κλαδικών δεικτών οι έξι δέχονταν πιέσεις. Πρόκειται για τους δείκτες των διυλιστηρίων (-1,23%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,05%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,70%), των κατασκευαστικών (-0,33%), των επενδύσεων (-0,11%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,09%). Τοποθετήσεις παρατηρούνταν στις μετοχές των κλάδων των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,99%), των βασικών μετάλλων (+0,88%) και του λιανικού εμπορίου (+0,61%)

    [06] ΦΙΛΙΚΟ: ΒΕΛΓΙΟ - ΕΛΛΑΔΑ 2-0

    Βρυξέλλες, 17 Αυγούστου 2005 (23:44 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γνώρισε την ήττα με σκορ 2-0 από την αντίστοιχη του Βελγίου, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο «Ρουά Μποντουέν» των Βρυξελλών.

    Η εθνική ομάδα πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση και συμπλήρωσε έξι αγώνες χωρίς γκολ.

    Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν με δύο γκολ που πέτυχαν οι δίδυμοι Εμίλ και Μπο Μπενζά στο 19' και το 23' λεπτό αντίστοιχα.

    Η είσοδος του Νίκου Λυμπερόπουλου στο β' ημίχρονο βελτίωσε την εικόνα της ομάδας. Ο «Λύμπε», μετά από έξοχη πάσα του Σεϊταρίδη, βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Βέλγο τερματοφύλακα Πρότο, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει έχασε και ο Ζήσης Βρύζας στο 78'.

    Οι Ελληνες παίχτες αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό. Για τον ίδιο λόγο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του αγώνα.

    Λίγα λεπτά πριν αρχίσει το ματς, οι αρχηγοί των ομάδων, Ντεσάχτ και Ζαγοράκης, εκφώνησαν από τα μεγάφωνα του σταδίου μήνυμα κατά του ρατσισμού.

    Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Νορβηγός Εσπεν Μπέρντσεν

    ΒΕΛΓΙΟ: Πρότο, Ντεσάχτ, Κόμπανι, Βαν Μπούιτεν, Βαν Νταμ (73΄ Μπισκόντι), Βάντεν Μπόρε (89΄ Ντολ), Σίμονς, Βαντερχέγκε (90΄ Κλεμέν), Εμίλ Μπενζά (79΄ Γκερέρτς), Μπο Μπενζά (75΄ Βάντενμπεργκ), Πιερόνι

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Κυριάκος (46΄ Αλεξόπουλος), Φύσσας (71΄ Βύντρα), Ζαγοράκης (65΄ Καφές), Μπασινάς (46΄ Βρύζας), Γιαννακόπουλος (67΄ Σαλπιγγίδης), Καραγκούνης, Λάκης (46΄ Λυμπερόπουλος), Χαριστέας

    [07] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΕΓΝΑΤΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2005 (23:04 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα το 3ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων «Εγνατία», που διοργανώνει το Επαρχείο Λαγκαδά, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    Το παιχνίδι μεταξύ της ρουμανικής Δυναμό και της Μικτής Λαγκαδά (στο γήπεδο Λαγυνών) έληξε 3-2. Το σκορ άνοιξε για την Μικτή Λαγκαδά ο Μαρίκος που πέτυχε δύο γκολ στο 42' και στο 49', αλλά η Δυναμό κατάφερε να επικρατήσει με τα γκολ των Αντότσι (55'), Λάμπρου (58') και Κοστάτσε (65').

    Το παιχνίδι μεταξύ ΠΑΟ-ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Ασπροβάλτας έληξε 1-2. Για τον ΠΑΟΚ σκόραραν οι Παπαστεργίου (12') και Σωτηρίου (21') και για τον ΠΑΟ μείωσε ο Τσιλφίδης στο πρώτο λεπτό του Β' ημιχρόνου.

    Στο ίδιο γήπεδο, η ΑΕΚ και η Μικτή Ρώμης ήρθαν ισόπαλες με 1-1 (με σκόρερ τους Μαρτσιάνο στο 20' και τον Τσεβά στο 31').

    Τέλος, στα Λαγυνά, ο Ηρακλής κέρδισε την Λοκομοτίβ 1-0 με γκολ που έβαλε ο Μεϊντής στο 27'.

    Τα παιχνίδια παρακολούθησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο έπαρχος Λαγκαδά Σάββας Αναστασιάδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Αγγελος Φραντζής και ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Μ., Ευάγγελος Γραμμένος.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2005 (12:57 UTC+2)

    Συναυλία της Γλυκερίας και του Κώστα Μακεδόνα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου στο Φράγμα της Θέρμης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα».

    Τραγούδια από τα άλμπουμ όπως «Μόνο Μια Φορά», «Γουστάρω» , «Πάμε Για Ορθοπεταλιές» καθώς και την τελευταία επιτυχία «Μη Μου Λες Αντίο» που έχουν συνδεθεί με τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα θα ακουστούν στο πλαίσιο αυτής της συναυλίας , μαζί με τραγούδια τα οποία χαρακτηρίζουν την πορεία της Γλυκερίας. Ανάμεσα τους κάποια από τους δίσκους της «Σμυρνέικα», «Όλα Μου Τα Μυστικά», «Η Αγάπη Ήρθε Από Μακριά» και το «Ότι Αγαπώ Είναι Δικό Σου».

    [09] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Κρύα Βρύση, 18 Αυγούστου 2005 (12:42 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Κρύας Βρύσης από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των εκδηλώσεων συμπίπτει με τα εγκαίνια της 18ης Γεωργικής - Βιοτεχνικής Ένθεσης Νομού Πέλλας.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για παιδιά, παραδοσιακές βραδιές, συναυλίες, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, προβολές ταινιών και θεατρικές εκδηλώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 August 2005 - 18:13:40 UTC