Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
  • [02] ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [03] ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ 3.300 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [04] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
  • [05] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ
  • [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕFG EUROBANK ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [09] ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΣΤΗ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ 1-0
  • [11] Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ
  • [12] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [14] Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ
  • [15] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (12:07 UTC+2)

    Δραστικά μέτρα, για την ταχεία εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο. Στο πρόγραμμα διάρκειας δεκαπέντε μηνών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», προβλέπεται η κατάργηση της παντοδυναμίας των διοικητών των ΔEKO και των Δημοσίων Oργανισμών, αλλαγές

    στο αφορολόγητο και συγκράτηση των δαπανών σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα.

    Σε σειρά νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν στη Bουλή απο το φθινόπωρο, θα προβλέπονται ρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε όλες τις ΔEKO, καθώς και η συναρμοδιότητα του υπουργείου Oικονομίας παράλληλα με το εποπτεύον υπουργείο σε κάθε κρατικό οργανισμό. Στόχος να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση έως το τέλος του 2006. Oι αλλαγές θα συνοδευτούν από αυστηρά φορολογικά μέτρα που αποβλέπουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα επιχειρηθούν ενδεχομένως δύο ακόμα

    κινήσεις αποκρατικοποίησης με διάθεση μετοχών του OTE αλλά και της

    Aγροτικής, ενώ για το 2006 η διάθεση μετοχών του δημοσίων οργανισμών θα

    είναι είναι περισσότερο εντυπωσιακή.

    [02] ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (11:59 UTC+2)

    Το πολυπόθητο προσκύνημα στο Αγιον Ορος, το οποίο αναβλήθηκε δύο φορές, θα επιχειρήσει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Ρώσος ηγέτης θα συναντηθεί την προηγουμένη με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή θα μεταβεί στις Καρυές και στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, όπου εγκαταβιούν συμπατριώτες του, κυρίως μοναχοί.

    Η επίσκεψη ματαιώθηκε πέρυσι λόγω των τραγικών γεγονότων στο Μπεσλάν, ενώ και παλαιότερα είχε καταστεί αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών.

    [03] ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ 3.300 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (11:17 UTC+2)

    Με το ενδεχόμενο της άμεσης επαναπροσέγγισης των 3.300 μονάδων να συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες πιθανότητες, οι «παίκτες» προετοιμάζουν την αμυντική τους τακτική για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως εάν δεν διαμορφωθούν άμεσα

    προϋποθέσεις αντίδρασης του γενικού δείκτη, τότε θα πρέπει να επιδιωχθεί η σταθεροποίησή του στα τρέχοντα επίπεδα.

    Αφήνεται βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση φάνηκε πως πέριξ των 1.765 μονάδων έχει διαμορφωθεί μία αρκετά ανθεκτική περιοχή στήριξης για τον FTSE-20. Σε αυτό το επίπεδο υπήρξαν συντονισμένες αγορές κυρίως μέσω των Εθνικής και Eurobank. Κίνηση που, αν μη τι άλλο, φανερώνει τη βούληση των ισχυρών επενδυτικών κύκλων να κρατήσουν υπό έλεγχο τη διόρθωση.

    Η έντονη μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις βέβαια έχουν αυξήσει

    κατακόρυφα το βαθμό επικινδυνότητας του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού, αν και τις προηγούμενες συνεδριάσεις βγήκαν σημαντικές υπεραξίες από την καλούμενη «περιφέρεια» και τα παράγωγα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως σε περιόδους υποχώρησης μέρος του

    ενδιαφέροντος αλλά και της ρευστότητας επιχειρείται να μεταφερθεί προς μετοχές εταιρειών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή του μήνα, που ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,51% και ο FTSE/20 περίπου 2,5%, καταγράφεται υπεραπόδοση για κλάδους και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είτε δεν είχαν ακολουθήσει την άνοδο των blue chips είτε είχαν υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο τιμών.

    Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μετοχών της «περιφέρειας» οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις έφθαναν μέχρι και το 20%, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη... προστασίας.

    [04] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (11:15 UTC+2)

    Τα τελευταία 5 χρονιά οι ρυθμοί αύξησης των στεγαστικών δανείων ξεπέρασαν το 40%, με τα χρέη για τα νοικοκυριά να έχουν τριπλασιαστεί (από τα 11 δισ. ευρώ το 2000 στα 33 δισ. το 2004) παρότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ξεπερνά το 80% και είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τραπεζικά στελέχη πιστεύουν, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Όπως εξηγεί ο διευθυντής στεγαστικής πιστής της Alpha Bank, Γιώργος Αρώνης, οι βασικοί λόγοι της εξέλιξης αυτής είναι κυρίως:

    Η αξία της ακίνητης περιουσίας που είναι μακράν το αγαθό με τη μεγαλύτερη

    βαρύτητα στον πλούτο της ελληνικής οικογένειας. Και αυτή η περιουσία την τελευταία πενταετία έχει υπερδιπλασιασθεί.

    Η μείωση των επιτοκίων. Σήμερα για δάνειο 60.000 ευρώ (περίπου 20 εκατ. δρχ.) η μηνιαία δόση είναι 412 ευρώ έναντι 660 ευρώ πριν από 5 χρόνια.

    Ο διευθυντής στεγαστικής πιστής της Eurobank, Θ. Καλαντώνης, υποστηρίζει

    ότι «ένα νέο ζευγάρι που σήμερα πληρώνει ενοίκιο της τάξεως των 500-600 ευρώ τον μήνα μπορεί να αγοράσει δικό του σπίτι, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, με καθαρή δόση δανείου περίπου 600 - 800 ευρώ τον μήνα, αν λάβουμε υπόψη και την επιστροφή του φόρου λόγω πρώτης κατοικίας. Έτσι με μια πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 200 ευρώ τον μήνα, που στην πραγματικότητα είναι μια μορφή αποταμίευσης, θα έχει αποκτήσει προσωπική περιουσία σημαντικής αξίας».

    Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται και στο ότι, παρά την αύξηση των στεγαστικών

    δανείων, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης όσον αφορά τη συνολική χρέωση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα αποτελεί μόνο το 20%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπερνά το 50%, ενώ σε κάποιες χώρες υπερβαίνει και το 100%. Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο επιβάρυνσης, ότι δηλαδή τα τοκοχρεολύσια νοικοκυριών για εξυπηρέτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων είναι μόνο το 4,6% του διαθέσιμου εισοδήματος (με 10% στην ευρωζώνη).

    Πολλοί τραπεζίτες όμως προβληματίζονται πλέον για το εάν είναι ορθό ή όχι

    οι καταναλωτές να συνάπτουν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια. Όπως επισημαίνουν, «ίσως είμαστε η μοναδική αγορά που τα στεγαστικά προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, όταν στην Ευρώπη και στην Αμερική το 80% είναι σε σταθερό επιτόκιο». Υποστηρίζουν ότι τα σημερινά επιτόκια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα αυξηθούν και αυτό θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά που δεν θα «γυρίσουν» έγκαιρα τα επιτόκια τους από κυμαινόμενα σε σταθερά.

    Σήμερα, πάντως, υπάρχουν και προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου που παρέχουν κάλυψη για τα επόμενα 20 χρόνια (σ.σ.: η τράπεζα εγγυάται ότι δεν θα αυξηθεί το επιτόκιο πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, για παράδειγμα 2%).

    [05] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (11:12 UTC+2)

    Δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις δρομολογεί η κυβέρνηση, με το «δίδυμο» των αρμόδιων υπουργών Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλου να αναλαμβάνει δράση αμέσως μετά τη ΔΕΘ.

    Στόχος αυτή την φορά των δύο υπουργών, που λειτουργούν συντονισμένα και

    «έχουν αναλάβει να φέρουν τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό», είναι σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:

    *Η συνέχιση της «αναδιοργάνωσης» του συστήματος ασφάλισης με έμφαση, στην παρούσα φάση, στο κομμάτι των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στον

    ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα.

    *Η αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 3), με

    απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους εργασίας και ασφάλισης, η οποία θα προχωρήσει ταυτόχρονα με τις ανατροπές στον τρόπο διοίκησης των ΔΕΚΟ που πλέον θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    Αρχές του 2006

    Έτσι, στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού του δεύτερου κύκλου των «μεταρρυθμίσεων» -μετά τις αλλαγές για το ασφαλιστικό των τραπεζών και το ελαστικό ωράριο- έρχεται (πιθανώς στο α' εξάμηνο του 2006) η ανατροπή και στο ασφαλιστικό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ). Όπως υποστήριξε στην «Οικονομία» ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, «η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τον νόμο 3029 του 2002, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αναμόρφωση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, με βάση τον νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ...». Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σύμφωνα με τον νόμο αυτό από 1/1/2005, αλλά η επιτροπή που είχε αναλάβει να προτείνει τις αλλαγές κατέληξε σε αδιέξοδο.

    Με τις αλλαγές θα «εξοστρακιστούν» κάποιοι κλάδοι από τα ΒΑΕ και έτσι θα

    μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος για τους εργοδότες. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στους κλάδους εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλουν υψηλότερα ασφάλιστρα (διαμορφώνονται μεταξύ 26,36% και 31% από τον εργοδότη και από 15% μέχρι 19% από τον ασφαλισμένο).

    Τα «προνόμια» των ΒΑΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα και στα 53 με μειωμένη σύνταξη ή στα 55 με πλήρη. Ο νόμος 3029/2002 έχει ρυθμίσει εν μέρει όσα αφορούν εκείνους που σήμερα είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά έχει αφήσει ανοικτό το κυριότερο θέμα Το ποιοι, δηλαδή, θα φύγουν και ποιοι θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς ασφάλισης.

    Οι όποιες αλλαγές γίνουν στους κλάδους των βαρέων και ανθυγιεινών, πάντως, δεν θα επηρεάσουν τους ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που προβλέπει ο κλάδος τους και με το ισχύον ύψος της σύνταξης. Αντίθετα οι νέοι εργαζόμενοι που θα εργαστούν στους τομείς που θα απενταχθούν από τα ΒΑΕ, από την ημέρα ισχύος του νέου νόμου και μετά θα πληρώνουν μικρότερες εισφορές (όπως και εργοδότες) χάνοντας παράλληλα τα προνόμια των ΒΑΕ.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν στα ΒΑΕ μεταξύ άλλων οι

    εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. Στους κλάδους που θα πρωτομπούν στα ΒΑΕ

    (θα υπάρξουν και τέτοιοι, αλλά πολύ λίγοι), οι εργαζόμενοι που εργάζονται ήδη εκεί μπορούν να κάνουν χρήση των νέων ορίων ηλικίας και σύνταξης, όπως και οι νεοεισερχόμενοι.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2005 (12:50 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ είναι πολύ ικανοποιημένη από την Κύπρο και σημείωσε ότι ''η κατάσταση είναι υπό έλεγχο'' όσον αφορά την κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας ''Helios''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Άμστερνταμ και ερωτηθείς εάν από πλευράς της ΕΕ υπήρξαν επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως η ΕΕ ''είναι πολύ ικανοποιημένη''.

    Για την πορεία του Κυπριακού

    Παράλληλα ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι αν και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό, εντούτοις οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας βρίσκονται σε επαφή με όλη τη διπλωματία των Ηνωμένων Εθνών και "ξέρουμε περίπου τι γίνεται".

    Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, εκτός από το γεγονός ότι κυκλοφορεί στη διπλωματική πιάτσα της Νέας Υόρκης πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βολιδοσκοπεί διακεκριμένα άτομα για να αναλάβουν τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό".

    Επίσης ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύει πως πρέπει να γίνει από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων επεξεργασία της αντιδήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στα θέματα που εγείρει η Τουρκία στη δική της δήλωση, αναφορικά με την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πρόσθεσε πως η βρετανική προεδρία της ΕΕ επιθυμεί να τελειώσουν όλα στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

    Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για το θέμα αυτό "με τη νομική, τη διπλωματική και την πολιτική επιχειρηματολογία της" και εξέφρασε την άποψη ότι "οι θέσεις μας θα τύχουν υποστήριξης".

    [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕFG EUROBANK ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 28 Αυγούστου 2005 (11:08 UTC+2)

    Η Εφημερίδα του Βελιγραδίου «Πολίτικα», με τίτλο «Για το Εθνικό Ταμιευτήριο 74 εκατομμύρια ευρώ» δημοσιεύει, στην πρώτη σελίδα είδηση του Ρ. Νίκολιτς στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

    «Η ελληνική EFG Eurobank είναι έτοιμη να πληρώσει περίπου 74 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του κεφαλαίου του Εθνικού Ταμιευτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι για μια μετοχή οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πληρώσουν 630.000 δηνάρια,

    ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από την λογιστική αξία της μετοχής (125.000 η μετοχή).

    Ο Βουκ Χάμοβιτς, ένας από τους μετόχους του Ταμιευτηρίου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την προσφορά της ελληνικής EFG Eurobank. Είναι μια καλή προσφορά, μολονότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες».

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Μλάτζαν Ντίνκιτς δήλωσε χθες ότι η

    προσφορά της EFG Eurobank για την αγορά των μετοχών του Εθνικού Ταμιευτηρίου ακόμη δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, οπότε παραμένουν άγνωστοι οι συγκεκριμένοι όροι της αγοράς. Όταν αυτό συμβεί, η Κυβέρνηση της Σερβίας θα εξετάσει τους όρους και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.

    Αναφέροντας ότι το κράτος αυτή τη στιγμή έχει το 37,5% των μετοχών του

    Ταμιευτηρίου, ο υπουργός Ντίνκιτς τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, το κράτος θα κρατήσει μέρος των μετοχών του.»

    Σχετικές ειδήσεις δημοσιεύει και υπόλοιπος τύπος του Βελιγραδίου με τους

    εξής τίτλους:

    ΝΟΒΟΣΤΙ : «Οι Έλληνες προσφέρουν 5,5 φορές περισσότερο»

    ΚΟΥΡΙΡ : «Ντίνκιτς : Η προσφορά των Ελλήνων δεν είναι επίσημη»

    ΓΚΛΑΣ : «Κέρδος θα έχουν οι επιχειρηματίες»

    ΜΠΛΙΤΣ : «Για το Εθνικό Ταμιευτήριο οι Έλληνες προσφέρουν 64 εκατομμύρια ευρώ»

    [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βελιγράδι, 28 Αυγούστου 2005 (11:06 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ανακοίνωσε ότι πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι θα διοριστεί η Σάντα Ράσκοβιτς-Ίβιτς, αντιπρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, και πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για το Νότο της Σερβίας ο Ράσιμ Λιάιτς, Υπουργός Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Υπουργικού Συμβουλίου της Σερβίας-Μαυροβουνίου.

    Η Σάντα Ράσκοβιτς-Ίβιτς επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται την υποψηφιότητα για

    πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο.

    [09] ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (12:19 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι επιτυχίες του ελληνικού θαλασσίου σκι. Αυτή τη βδομάδα τα «χρυσά κορίτσια» κατέκτησαν δυο μετάλλια στον γνωστό διεθνή αγώνα άλματος Norway Jump Challenge που έγινε στο Ένεμπακ της Νορβηγίας.

    Η Αγγελική Ανδριοπούλου ήταν πρώτη με επίδοση 49,80 μ και η Μαρία Βιμπρανιέτσοβα τρίτη με 46,80 μ. Δεύτερη κατετάγη η June Fladborg (Δανία) με 47,10 μ. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του αγώνα επικράτησαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επόδισαν την πραγματοποίηση καλών επιδόσεων.

    Η επόμενη δοκιμασία της Αγγελικής Ανδριοπούλου είναι το US Open που γίνεται 9-11 Σεπτεμβρίου στη Φλόριντα.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟΚ 1-0

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2005 (23:08 UTC+2)

    Νικηφόρο ξεκίνημα πραγματοποίησε η Ξάνθη στο 27ο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο των Πηγαδίων, επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ χάρη σε τέρμα του Άντζα στο 36ο λεπτό της συνάντησης.

    Η Ξάνθη ήταν αυτή που έκανε... ποδαρικό στις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του α` ημιχρόνου. Ο Λουτσιάνο επιχείρησε το σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Τοχούρογλου. Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν τις ευκαιρίες στο 29` όταν την κεφαλιά του Μίετσελ απέκρουσε ο Πιζανόφσκι με υπερένταση σχεδόν πάνω στη γραμμή της εστίας του. Στο 36` ο Άντζας έγινε το πρόσωπο του πρώτου 45λεπτου. Από την εκτέλεση φάουλ του Λουτσιάνο, ο πρώην άσος του Ολυμπιακού έπιασε καρφωτή κεφαλιά, ο Τοχούρογλου απέκρουσε ενστικτωδώς, όμως η μπάλα επανήλθε και πάλι στην κατοχή του και με κοντινό πλασέ άνοιξε το σκορ για την Ξάνθη (1-0).

    Στο 50` η Ξάνθη «άγγιξε» το δεύτερο γκολ, όταν ο Λαμπριάκος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά η μπάλα από το σουτ που επιχείρησε, πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Τοχούρογλου. Η είσοδος των Κωνσταντινίδη, Μπαλάφα και Εγκωμίτη στη θέση των Ακιέλ, Καρυπίδη και Σικαμπάλα, αποτέλεσαν τονωτική ένεση στην επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του β` ημιχρόνου έκανε δύσκολη τη ζωή των αμυντικών της Ξάνθης. Όμως η άμυνα των γηπεδούχων κρατούσε καλά και σε συνδυασμό με την υπεροχή του πανύψηλου Πιζανόφσκι στις εναέριες μονομαχίες, χάρισαν στη Ξάνθη τους βαθμούς της νίκης.

    Διαιτητής: Δημήτρης Νταμπώσης

    Κίτρινες κάρτες: Μέγκαχεντ, Τοροσίδης, Ζαγοράκης

    ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Παβιό, Άντζας, Τσικίνιο (66` Λάφατα), Έμερσον, Λουτσιάνο (58` Γαρπόζης), Μαχράντζε, Τοροσίδης (70` Ντε Ματία), Λαμπριάκος.

    ΠΑΟΚ (Νίκος Καραγεωργίου): Τοχούρογλου, Φατίχ Ακιέλ (61` Κωνσταντινίδης), Καρυπίδης (66` Μπαλάφας), Μέγκαχεντ, Μαλαδένης, Ζαγοράκης, Φουτσίνι, Χαραλάμπους, Σαλπιγγίδης, Σικαμπάλα (53` Εγκωμίτης), Μίετσελ.

    [11] Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ελσίνκι, 28 Αυγούστου 2005 (13:20 UTC+2)

    Ο ευρωπαίος επίτροπος για την διεύρυνση Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα πως αντιτίθεται στην ματαίωση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία για την εισδοχή της στην ΕΕ, αναφέρουν δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου.

    «Εάν κλείσει η πόρτα, η ΕΕ δεν θα είναι πλέον σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία», τονίζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χελσίνγκιν Ζανομάτ.

    «Στην Τουρκία αυτό θα θεωρηθεί πως η πόρτα προς την Ευρώπη κλείνει για πάντα κι αυτό είναι βέβαιο πως θα ενισχύσει τους Κεμαλικούς και τους Ισλαμιστές», προσθέτει ο Ρεν.

    Ο Ρεν τονίζει πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει αυτό το καλοκαίρι δύο από τα κριτήρια που έχει ορίσει η ΕΕ, κι αφορούν την αναθεώρηση του ποινικού της κώδικα και την υπογραφή της επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα μέλη των Εικοσιπέντε, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

    Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η ΕΕ ουδέποτε είχε ορίσει τέτοια και τόσα κριτήρια πριν από άλλες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Εάν κριθεί αναγκαίο είναι να δυνατόν να καθορισθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος και μόνιμες εξαιρέσεις από τους κανονισμούς για την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού. Η ΕΕ δύναται να βάλει φρένο και να ακυρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις άμα η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει ο Ρεν.

    [12] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Ζαμποάνγκα, 28 Αυγούστου 2005 (12:28 UTC+2)

    Σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, που πιστεύεται ότι πιστεύεται πως έχει διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα, οφείλεται η έκρηξη η οποία σημειώθηκε σήμερα σε φεριμπότ στις νότιες Φιλιππίνες και είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριάντα ανθρώπων, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο πίσω μέρος του οχηματαγωγού Ντόνα Ραμόνα στο Λαμιτάν, στη νήσο Μπαλισλάν, τη στιγμή που επιβιβάζονταν οι επιβάτες. Το πλοίο ετοιμαζόταν για το πρώτο δρομολόγιο της ημέρας προς το γειτονικό λιμάνι Ζαμποάνγκα.

    "Ένας εκρηκτικός μηχανισμός ήταν κρυμμένος ανάμεσα σε φιάλες υγραερίου", δήλωσε ο τοπικός στρατιωτικός υπεύθυνος, ο ταξίαρχος Ρεϊμούντο Φερέρ. Η επίθεση "είχε σαφώς στόχο να σπείρει τον τρόμο", πρόσθεσε.

    Από στρατιωτική πηγή διευκρινίστηκε πως στους τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα τρίτου βαθμού, περιλαμβάνεται αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών καθώς και δύο στρατιώτες που επιτηρούσαν την περιοχή.

    Στο λιμάνι επικρατεί "πραγματικό χάος", δήλωσε ο εκπρόσωπος των επαρχιακών αρχών Κρις Πούνο.

    Ο ταξίαρχος Φερέρ δεν θέλησε να αναφερθεί στην πιθανή εμπλοκή της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, όμως άλλοι υπεύθυνοι των δυνάμεων ασφαλείας έδειχναν ως υπεύθυνη για την επίθεση την οργάνωση αυτή, λέγοντας πως αναγνωρίζουν τον τρόπο δράσης της.

    Η οργάνωση, για την οποία η Ουάσινγκτον και η Μανίλα πιστεύουν πως συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει τη βάση της στο Λαμιτάν, μια πόλη στην οποία κατοικούν τόσο μουσουλμάνοι όσο και χριστιανοί.

    [13] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Αυγούστου 2005 (12:26 UTC+2)

    Η τελική εκδοχή του σχεδίου συντάγματος του Ιράκ υπογράφηκε σήμερα από μια συντριπτική πλειοψηφία των μελών της συντακτικής επιτροπής του κειμένου αυτού, ανακοίνωσαν δύο μέλη της επιτροπής.

    «Η τελική εκδοχή υπογράφηκε", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σιίτης Χαλέντ αλ-Ατίγια, μέλος της επιτροπής, γεγονός που επιβεβαίωσε ο συνάδελφός του Μονζέρ αλ-Φαντάλ, Άραβας που εξελέγη με το κουρδικό ψηφοδέλτιο.

    Η υπογραφή ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση του κειμένου από το κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας.

    [14] Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ

    Μαϊάμι, 28 Αυγούστου 2005 (10:58 UTC+2)

    Ο κυκλώνας Κατρίνα, που απειλεί τη Νέα Ορλεάνη στη Λουιζιάνα, αναβαθμίστηκε σήμερα το πρωί σε κυκλώνα κατηγορίας 4, ικανό να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

    Λίγο πριν από τις 08.15 (τοπική ώρα), ένα αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το κέντρο του κυκλώνα μέτρησε ανέμους ταχύτητας 233 χλμ/ώρα, καθώς ο κυκλώνας Κατρίνα ενισχύθηκε στα ζεστά νερά του κόλπου του Μεξικου.

    Ο κυκλώνας αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στη Νέα Ορλεάνη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να φεύγουν από την πόλη κατευθυνόμενοι σε άλλες περιοχές της Λουιζιάνας.

    Στην κατηγορία 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, που αριθμεί 5 κατηγορίες, κατατάσσονται ακραίοι κυκλώνες με ανέμους ταχύτητας από 210 ως 249 χλμ/ώρα, άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 3,90 ως 5,60 μέτρα και πλημμύρες επίπεδων περιοχών ως και 3 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

    "Σήμερα είναι πιθανή και νέα ενίσχυση του κυκλώνα", προειδοποίησε στο τελευταίο δελτίο του το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι της Φλόριντας. "Πρέπει να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες", πρόσθεσε το Κέντρο.

    [15] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 28 Αυγούστου 2005 (11:52 UTC+2)

    Κυριακή 28/8

    Παράσταση με το χοροθέατρο «Γκριφόν» της Ιωάννας Πορτόλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.

    Δευτέρα 29/8

    Η «Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει, στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Παίζουν: Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, Αργύρης Ξάφης, Στέλιος Μάινας κ.ά.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, στο θέατρο «Παπάγου», την «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση, σε σκηνοθεσία και δραματουργική προσαρμογή Βασίλη Νικολαΐδη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Μέμος Μπεγνής, Αννα Κουτσαφτίκη, Ρίκα Σηφάκη, Μανώλης Σορμαΐνης κ.ά.

    Συναυλία, στο Νταμάρι Βριλησσίων, του Μίμη Πλέσσα «40 χρόνια τραγούδι»με την Μαίρη Λίντα και τον Κώστα Χατζή.

    Συναυλία Χρήστου Νικολόπουλου, με τους Στέλιο Διονυσίου, Κωνσταντίνα και Ηλία Μακρή, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής».

    Τρίτη 30/8

    Στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα οι: Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Φάμελλος και Ραλλία Χρηστίδου θα μας ταξιδέψουν σε αγαπημένα μουσικά μονοπάτια.

    Χορευτική παράσταση με φολκλορικά συγκροτήματα από Βουλγαρία, Νεπάλ και Κορέα, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής».

    Τετάρτη 31/8

    Στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα θα δοθεί συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου και της Μελίνας Κανά.

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, στο θέατρο Πέτρας, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη. Παίζουν:

    Θύμιος Καρακατσάνης, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γιώργος Γαλίτης, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Καμπερίδης κ.ά.

    Η «Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει, στο Νταμάρι Βριλησσίων, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

    Το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει, στο θέατρο «Παπάγου», το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Παίζουν: Τάσος Αλατζάς, Μαρία Φράγκου, Παύλος Σταυρόπουλος, Μανώλης Χουρδάκης κ.ά.

    Χορευτική παράσταση με φολκλορικά συγκροτήματα από Ρωσία, Ιταλία και Κόστα Ρίκα, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής».

    Πέμπτη 1/9

    Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει, στο θέατρο «Παπάγου», την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Βασίλης Κολοβός, Κωνσταντίνος Καζάκος κ.ά.

    Δέκα χρόνια Μίλτος Πασχαλίδης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.

    Συμμετέχουν Μητροπάνος, Παπακωνσταντίνου, Βιτάλη, Θηβαίος, Τσαλιγοπούλου, Χαρούλης κ.ά.

    Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο στο Λυκαβηττό, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ζαχαρίας Ρόχας, Ηλίας Ασπρούδης, Μαριέττα Σγουρδαίου κ.ά.

    Στο θέατρο «Μινωτής» στο Αιγάλεω, το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Οδησσού παρουσιάζει τη «Λίμνη των Κύκνων».

    «Η γοητεία της Ανατολής», στο θέατρο Πέτρας, από την Ομάδα θεάματος

    Κινέζικου Οργανισμού Γραμμάτων και Τεχνών.

    Παρασκευή 2/9

    Τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο

    Ηρώδειο, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, με τους

    Χρήστο Βαλαβανίδη, Δήμητρα Χατούπη, Πάνο Σκουρολιάκο κ.ά.

    Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει, στο θέατρο «Μινωτής» στο Αιγάλεω, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Γεράσιμο Γενατά, Γωγώ Μπρέμου κ.ά.

    «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, στο Νταμάρι Βριλησσίων, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τους Γιάννη Μπέζο, Ναταλία Τσαλίκη κ.ά.

    Το μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Οδησσού παρουσιάζει, στο θέατρο

    «Παπάγου», τη «Λίμνη των Κύκνων» του Pyotr Ilich Tchaikovsky.

    Σάββατο 3/9

    Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει, στο θέατρο «Παπάγου», την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Τάσος Πεζιρκιανίδης κ.ά.

    Στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα θα δώσουν συναυλία οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας και Διονύσης Τσακνής.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2005», την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, στο θέατρο Πέτρας, την «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση.

    Παιδική παράσταση, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής», του έργου «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 August 2005 - 18:13:40 UTC