Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ
  • [02] Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΑ
  • [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ
  • [07] "ΖΩ-ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ" ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ

  • [01] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΡΙΝΑ

    Ουάσινγκτον, 3 Σεπτεμβρίου 2005 (10:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους υπέγραψε νόμο που εγκρίνει την παροχή έκτακτης βοήθειας 10,5 δις δολαρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα.Ο Μπους και το Κογκρέσο περιέγραψαν το μέτρο ως "προκαταβολή" ενός

    μεγαλύτερου ποσού για την παροχή βοήθειας προς τους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες.

    Ο Μπους υπέγραψε το νόμο μόλις επέστρεψε από περιοδεία του σε Λουϊζιάνα, Μισσισσιππή και Αλαμπάμα, όπου ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την

    κατάσταση.

    Η κυβέρνηση Μπους δέχθηκε οξύτατη κριτική για την καθυστερημένη αντίδρασή της, και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την μέχρι στιγμής προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων,

    Περιπολίες του στρατού στη Ν.Ορλεάνη

    Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ άρχισαν την Παρασκευή να περιπολούν στη Νέα Ορλεάνη, για να διανείμουν βοήθεια και να αποκαταστήσουν την τάξη στην πόλη, οι απελπισμένοι κάτοικοι της οποίας ανέμεναν αρωγή επί τέσσερις ημέρες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.

    Μια αυτοκινητοπομπή οχημάτων με καμουφλάζ ήταν ορατή την Παρασκευή στους πλημμυρισμένους δρόμους της Νέας Ορλεάνης, όπου αυτές τις τέσσερις ημέρες η εγκληματικότητα των συμμοριών και οι τυχαίες λεηλασίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, μια κατάσταση που "προκάλεσε σοκ" στους πολίτες.

    Η άφιξη της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη για πολλούς κατοίκους ότι η κυβέρνηση Μπους ανακτά τον έλεγχο της κατάστασης και προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις, με ορισμένους να ζητωκραυγάζουν τους στρατιώτες και άλλους να αξιώνουν να μάθουν γιατί δεν έφθασαν νωρίτερα.

    Ένας από τους στρατιώτες είπε ότι η κατάσταση του θύμισε το Ιράκ. "Υπήρχαν πάντοτε άνθρωποι στους δρόμους που ζητούσαν νερό και φαγητό. Είναι περίπου το ίδιο και εδώ, μόνο που πρόκειται για τους δικούς σου ανθρώπους", δήλωσε ο Τσαντ Μπλόκερ, 21 ετών, που υπηρετεί στην εθνοφρουρά του Αρκάνσας.

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Καθλήν Μπλάνκο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του

    στρατού έλαβαν διαταγές να ανοίγουν πυρ, εάν αυτό είναι αναγκαίο. Οι σκηνές καταστροφής, θανάτου και χάους παρομοιάστηκαν με κρίση σε "χώρα του τρίτου κόσμου", προκαλώντας οργή σε κατοίκους της πόλης που χαρακτήρισαν απαράδεκτη την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

    Η καταστροφή έπληξε κυρίως τους φτωχότερους αφροαμερικανούς κατοίκους της πόλης.

    Σεκιούριτι για ασφάλεια

    Στο μεταξύ, ειδησεογραφικοί οργανισμοί και εταιρείες προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες παροχής ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μετά το πλήγμα της Κατρίνα. Το CNN προσέλαβε την ίδια επιχείρηση που παρέχει ασφάλεια στους εργαζομένους του στο Ιράκ για την περιοχή της Νέας Ορλεάνης, τη βρετανική AKE Group, που διέθεσε για το σκοπό αυτό τρεις υπαλλήλους της. Το NBC προσέλαβε οκτώ ενόπλους φρουρούς. Ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας χρησιμοποιούν και τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CBS.

    Οι επιχειρήσεις παροχής ασφάλειας Kroll Inc. και Beau Dietl & Associates ανέφεραν ότι σημειώνεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους στην πληγείσα περιοχή.

    Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες Μάρριοτ και Χίλτον προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρίες για να προστατεύσουν τα τοπικά τους ξενοδοχεία. Στέλεχος της Beau Dietl δήλωσε ότι η εταιρία δέχεται πολλές αιτήσεις για προστασία σπιτιών σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις πληγείσες, προσθέτοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς είναι δύσκολο να αποσταλεί εκεί το αναγκαίο προσωπικό.

    Στελέχη ΜΜΕ δηλώνουν πως ελπίζουν ότι η ανάγκη για αυτές υπηρεσίες ασφαλείας θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η κατάσταση θα εξομαλύνεται.

    [02] Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2005 (13:07 UTC+2)

    Το γερμανικό κράτος πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μιλώντας σήμερα στην τελετή για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

    «Τα αντίποινα σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στη διάρκεια της κατοχής δεν ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας κάποιων φανατισμένων αξιωματικών ή έκφραση της οργής των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Τα αντίποινα είχαν συστηματικό χαρακτήρα ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες λογικής και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους στόχους. Οι κατοχικές δυνάμεις με τα αντίποινα επιδίωκαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες ή να τους στρέψει εναντίον τους. Και ακριβώς για αυτό το λόγο το Γερμανικό κράτος σήμερα θα πρέπει να δείξει έμπρακτα τον αποτροπιασμό του για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ορθά τίθεται το θέμα της επανόρθωσης και η υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να συμβάλει στις προσπάθειες των οικογενειών των θυμάτων για αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από το Γερμανικό Κράτος».

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης ο αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος, και εξιστόρησε πως τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εξόντωσαν 149 κατοίκους του χωριού ανάμεσα τους και μικρά παιδιά σε αντίποινα για το γεγονός ότι αντάρτες είχαν σκοτώσει έναν γερμανό στρατιώτη.

    Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Γερμανία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως τα θύματα του Ολοκαυτώματος με την καταβολή αποζημιώσεων. «Δεν ζητάμε εκδίκηση, δεν ζητιανεύουμε απαιτούμε το δίκιο και την απόλυτη κάθαρση στις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας που καλούνται να συμβιώσουν υπό τη σκέπη της Ε.Ε χωρίς ηθικά χρέη», επισήμανε ο κ. Γεράνης.

    Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκαν στεφάνια. Οι κάτοικοι του Χορτιάτη επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ μέλη της Επιτροπής Φορέων έθεσαν το αίτημά τους να γίνει ανεξάρτητος ο δήμος Χορτιάτη και σήκωσαν πανό που έγραφε « Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε ο Ιστορικός Μαρτυρικός Χορτιάτης απαιτεί Ανεξάρτητος Δήμος Τώρα».

    Στις Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος παρέστησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ Λουκάς Ανανίκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Γαλαμάτης, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Βασίλης Γερανίδης, Χάρης Τσιότρας, Στέλιος Παπαθεμελής, Θόδωρος Καράογλου, Χαράλαμπος Τζέκης, δήμαρχοι, ο πρόξενος της Γερμανίας Ναντόλσκι Νόρμπερτ και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 3 Σεπτεμβρίου 2005 (11:08 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αναστρέφοντας έτσι την πτωτική πορεία που ακολουθεί στις τρεις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωταγωνιστούν στην άνοδο της αγοράς, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,26% και έκλεισε στις 1.307,92 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,31% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,89 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ξεπεράσει ελαφρώς το ένα εκατομμύριο λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,26% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 440,65 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [04] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΑ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2005 (22:04 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

    1. Χορήγησε πιστοποιητικά συμμετοχής, στο πρωτάθλημα, στις ΚΑΕ: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΓΣ Λάρισας και στα ΤΑΚ: Διεθνές Κολέγιο και Ξάνθη. Οι υπόλοιπες ομάδες είχαν ελλείψεις στους φακέλους τους. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τρίτη.

    2. Έγινε έλεγχος των δικαιολογητικών, που υπέβαλαν 81 Σύνδεσμοι φιλάθλων. Το σχετικό πόρισμα θα διατυπωθεί, εντός των ημερών, και θα υποβληθεί στην πολιτική-αθλητική ηγεσία.

    Αναλυτικά οι Σύνδεσμοι που ελέγχθηκαν είναι των παρακάτω ομάδων:

    Παναθηναϊκού 33, ΑΕΚ 24, Άρη Θεσσαλονίκης 5, ΠΑΟΚ 3, ΠΑΣ Γιάννινα 3, Ολυμπιακού 2, Ηρακλή 2 και από ένα Σύνδεσμο των ομάδων, Αιγάλεω, Καλλιθέας, Καλαμαριάς, Λεβαδειακού, Λάρισας, Ολύμπια Λάρισας, Παναχαϊκής, Καβάλας και Λαμίας.

    3. Ανεβλήθη η έκδοση απόφασης για το αποτέλεσμα του διενεργηθέντος ελέγχου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όσον αφορά το θέμα της πολυιδιοκτησίας.

    4. Χορηγήθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής στην Πτολεμαϊδα.

    5. Αναβλήθηκε η συζήτηση επί της αιτήσεως του Σταύρου Ψωμιάδη, για έγκριση των μετοχών του, της ΠΑΕ Ακράτητος.

    6. Σε αίτημα της ΕΠΑΕ, να της δίδονται τα στοιχεία των φακέλων υποθέσεων που εξετάζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η τελευταία αποφάνθηκε ότι

    θα συνεχίσει να ενημερώνει την ΕΠΑΕ για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, δεν δέχεται όμως να της δίδει τα στοιχεία των φακέλων.

    [05] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

    Βενετία, 3 Σεπτεμβρίου 2005 (12:05 UTC+2)

    Με νέες προσωπικότητες να καταφθάνουν καθημερινά στο Λίντο συνεχίζεται για 4η μέρα το 62ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Ανάμεσα στα πρόσφατα ονόματα που έφτασαν στη Βενετία ή που αναμένονται να φτάσουν σήμερα, είναι οι ηθοποιοί Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Σιένα Μίλερ και Ορλάντο Μπλουμ και οι σκηνοθέτες Τακέσι Κιτάνο, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Κριστόφ Ζανούσι, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Λάσε Χάλστρομ και Νικίτα Μιχάλκοφ.

    Μέχρι στιγμής, οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας είναι το "Brokeback Mountain" του Ανγκ Λι και "Καληνύχτα και καλή τύχη" του Τζορτζ Κλούνι. Η πρώτη είναι ένα σύγχρονο γουέστερν που καταπιάνεται με την ομοφυλοφιλική σχέση ανάμεσα σε δυο καουμπόι που γνωρίζονται στα βουνά του Γουαϊόμινγκ το καλοκαίρι του 1963. Ταινία δοσμένη με λυρισμό και λεπτότητα από τον Λι ("Τίγρης και Δράκος") και πολύ καλές ερμηνείες από τον Χιθ Λέτζερ και τον Τζέικ Γκίλενχαλ.

    Η ταινία του Κλούνι αναφέρεται στην πτώση του γερουσιαστή Μακάρθι, προέδρου για ένα διάστημα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και της κομμουνιστικής φοβίας που είχε καταλάβει την Αμερική. Η ταινία παρουσιάζεται μέσα από τις εκπομπές του διάσημου δημοσιογράφου Μάροου, ο οποίος με τις τηλεοπτικές εκπομπές του στη δεκαετία του '50 συνέβαλε στο "ξεσκέπασμα" και την πτώση του γερουσιαστή.

    Μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που είδαμε χθες σαν "ταινία έκπληξη" και που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα είναι το "Takeshi's" του Τακέσι Κιτάνο. Ενα είδος "Οκτώμισι" του Ιάπωνα σκηνοθέτη που εδώ συναντά το alter ego του, έναν κάπως αφελή και αδέξιο υπαλληλάκο που του μοιάζει καταπληκτικά και που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός. Ο Κιτάνο, που τον ερμηνεύει όπως και τον εαυτό του, φτιάχνει μια εντελώς προσωπική ταινία, σχόλιο πάνω στις ταινίες του, αλλά και γενικότερα τη βία και το θέαμα στην ιαπωνική κοινωνία.

    Ο Χιθ Λέτζερ ήταν πρωταγωνιστής και μιας δεύτερη ταινίας, του "Καζανόβα", που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα, σκηνοθετημένη με ξεχωριστή φροντίδα και χιούμορ από τον Λάσε Χάλστρομ. Μια πολυέξοδη, εντυπωσιακή παραγωγή, γύρω από μια "άγνωστη" περιπέτεια" του διάσημου καρδιοκατακτητή, με τον Χάλστρομ να αναπλάθει με πειστικότητα τη Βενετία του 18ου αιώνα.

    Στο πνεύμα των καλογυρισμένων, εμπορικών ταινιών, που ήθελε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του ο διευθυντής της Μόστρας, Μάρκο Μούλερ, κινήθηκαν οι αμερικανικές ταινίες "Elizabethtown" του Κάμερον Κρόου, γύρω από τη σχέση ανάμεσα σ' έναν απογοητευμένο, με τάσης αυτοκτονίας νέο και μια αεροσυνοδό, και "Τέσσερα αδέρφια" του Τζον Σίνγκλετον, γύρω από τέσσερα αδέρφια (δυο μαύρους και δυο λευκούς) που επιστρέφουν στη γενέτειρά τους για την κηδεία της ανάδοχης μητέρας τους, αποφασισμένοι να εκδικηθούν για τη δολοφονία της.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΎΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται αύριο στο ΟΑΚΑ οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο ΟΑΚΑ, οι οποίες διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτά Στάδια- Τόπος Γιορτής, Τρόπος Ζωής».

    Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου αποτελούν οι παραστάσεις της Ομάδας θεάματος του Κινεζικού Οργανισμού Γραμμάτων και Τεχνών «Η γοητεία της Ανατολής». Η Ομάδα Θεάματος, αποτελείται από μία εντυπωσιακή ομάδα χορευτών και τραγουδιστών που φέρνουν στην Ελλάδα τα πολιτισμικά στοιχεία της τέχνης της χώρας που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Επιλεγμένοι χορευτές από την Ακαδημία Χορού του Πεκίνου και ακροβάτες από τον Ακροβατικό Θίασο Ζιγκόγκ θα παρουσιάσουν πολύχρωμους λαϊκούς χορούς της Κίνας και ακροβατικά με μουσική, ενώ μερικοί από τους καλύτερους τραγουδιστές θα μυήσουν το κοινό στη γοητεία του παραδοσιακού κινεζικού τραγουδιού.

    Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου περιλαμβάνει ακόμη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων, τις εκθέσεις «Αθλητικά Δρώμενα», «Χαρτοδιπλωτική Origami» και «Δάδες και Λαμπαδηδρομίες» από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την έκθεση «Λαϊκά Αγωνίσματα σε Εθιμικές Εκδηλώσεις» του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, παραστάσεις του θεάτρου δρόμου, θεάματα δρόμου και ραδιοφωνικά πάρτι.

    [07] "ΖΩ-ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ" ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

    Πειραιάς, 2 Σεπτεμβρίου 2005 (23:09 UTC+2)

    Η Αμοργός, που μοιάζει σαν να «πλέει» στο Αιγαίο μετέωρη ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, αποτέλεσε για μία ολόκληρη εβδομάδα τόπο συνάντησης και σκηνικό έμπνευσης για σαράντα κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες.

    Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων, στα πλαίσια των εικαστικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε αυτό το πολιτιστικό δρώμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου ζωγράφοι-μέλη του Ομίλου και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών ταξίδεψαν στην Αμοργό, και μετέφεραν στους καμβάδες τους τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, δημιουργώντας μια σειρά από εξαίσια έργα.

    «Σπάνια ένα τέτοιο φυσικό κάλλος, που κόβει την ανάσα, έχει την τύχη να αποτυπωθεί τόσο αριστοτεχνικά σε πίνακες. Ένα πρόσθετο στοιχείο αυτής της δημιουργικής προσπάθειας, είναι η αντανάκλαση της έμπνευσης των καλλιτεχνών στην προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου, αφού απώτερος ιερός σκοπός της δουλειάς που επιτελέστηκε στην Αμοργό είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στη Χώρα του νησιού», τόνισε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά, Ιωάννης Μαρωνίτης.

    Η συνάντηση Τέχνης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετείχαν οι εικαστικοί: Μπάμπης Βέκρης, Γιούλη Βρανά, Βιολέτα Γεράνη, Julia Guerrero, Σμαραγδή Δαλιέτου, Σοφία Δημοπούλου, Νίκος Ζαχόπουλος, Άντζελα Θεοδωροπούλου, Μαρία Καρατοζίδη, Δήμητρα Κοτσωνά, Χρυσούλα Κωνσταντινίδη, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Έλενα Λιβανού, Μανόλης Μαντάς, Άρης Μαυρονικόλας, Λία Μεταξά-Κατσαρού, Δημήτρης Μηλιώτης, Ελένη Μπαζιώτου, Ιωάννα Μπαλή, Χριστίνα Μπαλή, Αικατερίνη Οικονόμου, Πάνος Παπαζάχος, Αντώνης Σαλάχας, Μαρία Σαρρή, Γιώργος Σκύθος, Βασιλική Σόφρα, Δημήτρης Σπανός, Στέλλα Σπανού, Σοφία Σταύρου, Αλέκα Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Νικόλαος Σφήκας, Εύα Τερζή, Έλσα Τσαγκαράκη, Δημήτρης Τσιαντζής, Γιώργος Φαρσακίδης και Χρήστος Χασαπόπουλος.

    Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την τιμητική συμμετοχή των καταξιωμένων ζωγράφων Αλέκου Φασιανού και Μάρκου Βενιού -οι οποίοι φιλοτέχνησαν δύο εξαιρετικά έργα, την «Αγγελικότητα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας» και την «Αγία Άννα», αντίστοιχα-, καθώς και του γνωστού χαράκτη Γιάννη Στεφανάκη, που λάμπρυναν με την εικαστική παρέμβασή τους το πρωτότυπο καλλιτεχνικό οδοιπορικό.

    Το σύνολο των έργων πρόκειται να εκτεθεί στο νέο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «INTERNATIONAL ACTION ART» του Ομίλου UNESCO Πειραιά, από τις 10 έως τις 19 Οκτωβρίου 2005.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 September 2005 - 18:13:29 UTC