Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΗ- ΦΑΝΤΑΣΜΑ Η ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [05] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ 2006
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΒΙ
  • [09] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΡΑΚ
  • [11] ΝΕΚΡΟΙ 5 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ 1 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ
  • [12] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

  • [01] ΠΟΛΗ- ΦΑΝΤΑΣΜΑ Η ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ

    Ουάσιγκτον, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Η Νέα Ορλεάνη μετατρέπεται κυριολεκτικά σε "πόλη-φάντασμα" καθώς φορτηγά-ψυγεία εισέρχονται στην πόλη για να απομακρύνουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, πτώματα.

    Λεχώνες αναζητούν τα νεογέννητά τους τα οποία αποχωρίστηκαν από τις μητέρες τους όταν εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Ενήλικες αναζητούν τους ηλικιωμένους γονείς τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, δήλωσε ότι συνεχίζεται η απομάκρυνση κατοίκων της πλημμυρισμένης πόλης και ότι ορισμένες οικογένειες αρνούνται να φύγουν.

    Ωστόσο, η κύρια αποστολή εντοπισμού και διάσωσης από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας πλησιάζει στο τέλος της. Σχεδόν ένα εκατομμύριο επιζώντες αντιμετωπίζουν τώρα την αποκαρδιωτική προοπτική να πρέπει να χαράξουν το μέλλον από κρεβάτια εκστρατείας στο Άστροντομ του Χιούστον, στις εκκλησίες και τα σχολεία του Μπατόν Ρουζ, στους ξενώνες του Στρατού της Σωτηρίας και του Ερυθρού Σταυρού σε εννέα πολιτείες, στα δωμάτια ξενοδοχείων με κλιματισμό και σε ιδιωτικές κατοικίες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    Μόνο το Τέξας έχει δεχθεί 200.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Οι χώροι στάθμευσης εμπορικών κέντρων έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς προσφύγων. Κάποιοι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα για να στεγαστούν σε ξενοδοχεία.

    Οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα -- και όχι μόνο κατοικίες και υπάρχοντα και φωτογραφικά λευκώματα. Πολλοί ψάχνουν απεγνωσμένα μέλη των οικογενειών και αγαπημένα τους πρόσωπα σε μια περιοχή όπου ένα κατεστραμμένο σύστημα επικοινωνιών είναι στην καλύτερη περίπτωση διάστικτο. Πολλοί θα έχουν για πάντα στο μυαλό τους την εικόνα των πτωμάτων που επέπλεαν δίπλα τους στα νερά της Νέας Ορλεάνης καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν σε ασφαλές έδαφος.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώσει ότι είναι ασφαλής ή να καταγράψει τα ονόματα αυτών που αναζητεί.

    Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι 80 ένοικοι ενός γηροκομείου στην ενορία Σαν Μπερνάρ βρέθηκαν νεκροί. Το έθνος είδε με φρίκη από ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ εικόνες ηλικιωμένων που μεταφέρονταν σε έναν χώρο στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.

    Κάποιοι ξεκούραζαν τα γερασμένα, ανάπηρα κορμιά τους πάνω στους ιμάντες μεταφοράς αποσκευών και άλλοι πέθαναν μετά την άφιξή τους εκεί με ρυθμό οκτώ με δέκα την ημέρα, μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο Cable News Network.

    Η περιοχή έχει μπροστά της μήνες αβεβαιότητας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της. Θα χρειαστούν έξι έως εννέα μήνες προτού η περιοχή μπορέσει να κατοικηθεί ξανά, δηλώνουν οι αξιωματούχοι και θα περάσουν πολλά χρόνια πριν επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2005 (22:09 UTC+2)

    Το διεκδικητικό πλαίσιο του εργατικού κινήματος έθεσαν στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σήμερα τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε να μην βλέπουν «φαντάσματα πίσω από τις πόρτες», καθώς όλοι έχουν τους ίδιους στόχους, με διαφορετικές ίσως προσεγγίσεις και η κυβέρνηση με την πολιτική της αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς επίσης στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Ο κ. Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει δομική δημοσιονομική ισορροπία και πιστεύει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ότι όσα μέτρα παίρνει, ακόμη και αν έχουν κόστος, αποσκοπούν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση θα αποδώσουν και πρόσθεσε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση της ανεργίας στο πρώτο 18μηνο της διακυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση νομίζει πως οι επιλογές της θα φέρουν αποτελέσματα, ωστόσο μέχρι τώρα γίνεται αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταργηθεί ο εργασιακός νόμος 3385, καθώς επίσης να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα αιτήματα της ΓΣΕΕ, ενώ για το επίδομα θέρμανσης παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Είπε επίσης ότι η ΓΣΕΕ δίνει «ραντεβού» στη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν φοβάται τα επεισόδια, εάν γίνουν όμως, δεν θα είναι στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, θα είναι αλλού και την ευθύνη έχει η αστυνομία.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, είπε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ είναι δεδομένο, στα περισσότερα σημεία υπάρχουν κοινές απόψεις όλων των παρατάξεων, ο καθένας όμως έχει τη δική του ιδεολογική προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στην Θεσσαλονίκη και τόνισε τη διεκδίκηση της αύξησης του επιδόματος ανεργίας για το οποίο ο πρωθυπουργός, όπως είπε, είναι θετικός. Τέλος, ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ έχει ένα τμήμα διεκδικητικό και ένα τμήμα καταγγελτικό και οι καταγγελίες αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος (από το ΠΑΜΕ) ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «προσκυνά τα ίδια εικονίσματα με τον κ. Σημίτη». Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη, πρόσθεσε και καμία προσδοκία. Το ΠΑΜΕ θα δώσει το δικό του παρόν στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (από τη συνδικαλιστική παράταξη του Συνασπισμού) ανέφερε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ παραμένει και η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη.

    Επιστολή της ΓΣΕΕ

    Τα αιτήματα των εργαζομένων, με τη μορφή μακροσκελούς επιστολής, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η ΓΣΕΕ εστιάζει ιδιαίτερα την κριτική της στα ζητήματα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και της ακρίβειας, διεκδικώντας τη χορήγηση ενισχυμένου επιδόματος θέρμανσης για φέτος.

    «Εάν πέρυσι με 42 δολάρια το βαρέλι το επίδομα ήταν αναγκαίο, φέτος που ήδη υπερβαίνει τα 70 δολάρια, το επίδομα καθίσταται επιτακτικό», τονίζεται στην επιστολή. Επίσης, μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία ζητά ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων ώστε να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα στην ΕΕ, κατώτατη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια, επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, χτύπημα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, όχι διακρίσεις μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων κ.α.

    Επίσης η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην εκχώρηση λειτουργιών του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες, ζητά επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ανάπτυξη των ΔΕΚΟ χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση του νόμου 3385/2005 και όσων "αποδιαρθρώνουν" τις εργασιακές σχέσεις (ιδίως όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες), καθώς και μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες.

    Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «οι εργαζόμενοι περνούν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», ασκείται κριτική ότι «ο κοινωνικός διάλογος γίνεται ως επί το πλείστον προσχηματικά και με επικοινωνιακά τεχνάσματα» και επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δεν έχουν την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση γιατί δεν αποτελούν σύνθεση των αντιτιθέμενων συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων. Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται για «μονοσήμαντη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων», τη στιγμή που «τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων περιορίζονται συστηματικά με πρόσχημα τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων».

    Η ΓΣΕΕ δηλώνει αντίθετη στην «απορύθμιση και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις πρόσφατες ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά ότι επιδιώκει μια «εργασιακή ζούγκλα». Ακόμα επισημαίνει ότι στην περίοδο 2003-2004 υπήρξε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 5%, ενώ των εισοδημάτων μόνο κατά 0,4%, με συνέπεια να μην έχει υπάρξει δίκαιη κοινωνική κατανομή των κερδών. Ακόμα τονίζει ότι η συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων στον ΟΤΕ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες ΔΕΚΟ.

    Τέλος, η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει γιγαντωθεί επί της διακυβέρνησής της.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (15:23 UTC+2)

    Πρωτοπόρες σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τις αλλαγές που γίνονται στην οργάνωση του κόμματος και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, τόσο μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων, όσο και με τις προσκλήσεις που απευθύνονται σε στελέχη του Κινήματος από άλλα κόμματα, ώστε να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και να συμβουλεύσουν για αλλαγές που τα κόμματα αυτά επιθυμούν να κάνουν.

    Στην εισήγησή του στη σημερινή συνάντηση με τους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών, καθώς και των δημοτικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ακόμα μια φορά την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές και ότι θα κυβερνήσει καλύτερα από τη ΝΔ, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού.

    Επισήμανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τον χρόνο της αντιπολίτευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό διάστημα για να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας.

    «Εμείς θα επενδύσουμε σε σας, όχι απλώς για να τα βγάλετε πέρα, αλλά και για να δώσετε αυτήν τη νέα πνοή και για το Κίνημά μας και για τη χώρα», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «πέρα από τις θέσεις μας και τη φιλοσοφία, εκείνο που θα κρίνει ο πολίτης θα είναι και η πράξη».

    «Ο πολίτης θα κρίνει την κυβέρνηση όχι από το αν λέει ότι είναι του 'μεσαίου χώρου', ούτε αν υιοθετεί, είτε κλέβει κάποιες δικές μας λέξεις και συνθήματα, που το κάνει συνεχώς, αλλά αυτό σιγά-σιγά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία ζει ο έλληνας πολίτης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα κάνει και με την αντιπολίτευση. Δεν αρκούν οι θέσεις μας, αλλά θέλει να δει ότι αυτές οι θέσεις ανταποκρίνονται και στην πρακτική μας».

    Αναφερόμενος στις διαφορές με την προηγούμενη οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παλιά υπήρχε εκ των πραγμάτων, μια οργάνωση πολύ πιο ιεραρχική, κάθετη και συγκεντρωτική, όπου ουσιαστικά τα μέλη ήταν εκτελεστές αποφάσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ότι «εγώ πιστεύω ότι αυτό το είδος οργάνωσης έχει πεθάνει» και πλέον δεν μιλάμε για μέλη-στρατιώτες, αλλά για μέλη και φίλους ελεύθερα σκεπτόμενους και συμμέτοχους. «Πάμε σε μια οργάνωση που μεταφέρουμε εξουσία τοπικά, ζητάμε πρωτοβουλίες και ευρύτητα σκέψης και ιδεών, ώστε να μπορούμε εμείς κεντρικά να συνθέσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Επικαλούμενος προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Τηλέμαχου Χυτήρη που κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να τιμωρήσει όσους δεν είναι υπεύθυνοι στη δουλειά τους», ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για τους «αντάρτες» και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «γιατί όμως πολλές φορές οι αντάρτες είχαν την αποδοχή του κόσμου».

    «Δεν είναι τόσο απλό να πει κανείς, 'τιμωρώ τον αντάρτη και τέλειωσε' διότι δεν αρκεί να θεωρούμε ότι η νομιμότητά μας είναι ότι έχουμε τη σφραγίδα που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Η πραγματική νομιμοποίησή μας είναι τελικά στη συνείδηση του πολίτη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο νέο περιβάλλον παρουσιάζονται και πολλές ευκαιρίες, αλλά σημειώνεται και άνοδος της ανασφάλειας, με το κράτος, ταυτόχρονα, να φαίνεται στα μάτια του πολίτη ότι είναι «πολύ μακριά».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ρόλου του κράτους, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εξοπλίζει τον πολίτη για να αντιμετωπίζει ο τελευταίος τις γρήγορες εξελίξεις.

    «Τα κόμματα παραδοσιακά συνδέθηκαν με την κρατική εξουσία και ο κόσμος τα βλέπει ως όχημα για την κρατική εξουσία, τα βλέπει μακριά του ή απλώς ως ένα μέσο αναρρίχησης σε κάποιο χώρο εξουσίας», είπε ο κ. Παπανδρέου και επέκρινε τη ΝΔ ότι «εξαγοράζει συνειδήσεις νέων μέσα από το Δημόσιο».

    «Πρέπει να φέρουμε το καινούργιο και να πείσουμε για το καινούργιο» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «επειδή ήμασταν και πολλά χρόνια στην κυβέρνηση είχαμε ταυτιστεί με τη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, αντί να δούμε τα τοπικά ζητήματα και τον πολίτη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και των νέων ενδιαφερόντων και προβλημάτων και τάχθηκε υπέρ της λογοδοσίας κάθε μορφής δημόσιας εξουσίας.

    «Εμείς δεν είμαστε διαχειριστές αυτών των φορέων, (...) το κόμμα δεν διαχειρίζεται τον δήμο, ακόμα και αν έχει εκλεγεί ένας του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα αξιολογεί αν ο δήμος κάνει καλά τη δουλειά του προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε.

    Μεταξύ άλλων,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής διαβούλευσης με την κοινωνία έτσι ώστε το «99%, όσων ψηφίζουμε στη Βουλή» όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση να έχουν προηγουμένως γίνει κοινή συνείδηση στην ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε ο όποιος νόμος ψηφιστεί θα εφαρμοστεί, γιατί θα ελέγχεται από τον πολίτη, ο οποίος θα ξέρει και θα στηρίζει το νόμο.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (15:41 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης δήλωσε σήμερα ότι ενώπιον της Επιτροπής στην Κύπρο έχουν καταθέσει πάνω από 30 άτομα και πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής αναχωρεί απόψε από την Κύπρο με αρκετά στοιχεία στις αποσκευές του αναφορικά με τα αίτια του αεροπορικού ατυχήματος της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου ο κ. Τσολάκης είπε ότι η Επιτροπή θα βάλει κάτω όλα τα στοιχεία που μάζεψε στην Αθήνα και στην Κύπρο και αυτά που θα έχει από την Αγγλία και από άλλα μέρη που ενδεχομένως να γίνουν επισκέψεις και σε περίπτωση που υπάρχει κάτι που χρειάζεται διασαφήνιση η Επιτροπή θα έρθει ξανά στην Κύπρο έστω και για λίρες ώρες.

    Είπε επίσης ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής αναχωρεί απόψε για την Αθήνα και αύριο θα γίνει συντονισμός των ενεργειών. Ο κ. Τσολάκης ανέφερε επίσης ότι στα μέσα της εβδομάδας η Επιτροπή θα μεταβεί στην Αγγλία ενώ η αναπαράσταση της πτήσης θα γίνει 15 μέρες αργότερα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αύριο, Δευτέρα, στις 10.00 π.μ., θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων.

    Στις 12.00, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος ( ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ ).

    [06] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ 2006

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (15:08 UTC+2)

    "Το 2006 θα έχει λιγότερες αβεβαιότητες απ' ότι το 2005. Θα είναι συνέχεια της χρονιάς που διανύουμε και σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει. Πρόκειται για αλλαγές που θα αφορούν τον δημόσιο τομέα, εκεί όπου υπάρχουν τα περισσότερα "κακώς κείμενα", επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής".

    Η πολιτική μας δίνει προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν ανάγκη, τονίζει ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι σε δύσκολες χρονιές όπως είναι το 2005 και το 2006, έγιναν και θα γίνουν κινήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην αύξηση του αφορολόγητου, στις διπλάσιες αυξήσεις από τον πληθωρισμό του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ κ.ά

    Ο κ.Αλογοσκούφης προαναγγέλλει αλλαγές στον δημόσιο τομέα και ειδικά στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και στο καθεστώς των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι οι ΔΕΚΟ που λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να "παίξουν" το παιχνίδι με τους ίδιους όρους.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (14:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου έκαναν την ακόλουθη ανακοίνωση:"Οι μεταρρυθμίσεις για το εμπόριο, που στόχο έχουν το όφελος για όλες τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και βεβαίως τους καταναλωτές βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Η προσαρμογή στο νέο εθνικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στην πορεία αυτή, στην πορεία για την ενίσχυση της παραγωγής, του εμπορίου, της απασχόλησης, στην πορεία για την πρόοδο, επιχειρούν να βάλουν εμπόδια, με ακραίες συμπεριφορές, μικρές οργανωμένες ομάδες.

    Με τις ενέργειές τους, οι ομάδες αυτές στρέφονται εναντίον των δικαιωμάτων συμπολιτών μας και στερούν τους καταναλωτές από τις επιλογές που δικαιούνται.Υπογραμμίζουμε ότι φαινόμενα ακραίας, βίαιης συμπεριφοράς και αυταρχισμού δεν χωρούν σε σύγχρονες Πολιτείες νομιμότητας".

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΒΙ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (13:40 UTC+2)

    Την έκθεση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εγκαινιάζουν αύριο στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Πολυχώρου του υπουργείου Ανάπτυξης (ισόγειο), ο ΥΠΆΝ, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ιωάννης Τσουκαλάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Σεραφείμ Στασινός.

    Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσίασης του έργου και των δράσεων των εποπτευόμενων οργανισμών από το υπουργείο Ανάπτυξης, των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων.

    Η έκθεση του ΟΒΙ με το σύνθημα «Στηρίζουμε τους εφευρέτες. Προστατεύουμε τις εφευρέσεις» θα διαρκέσει από τις 5-16 Σεπτεμβρίου, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) στον Πολυχώρο και θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του οργανισμού.

    [09] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Ο Κολομβιανός οδηγός της ΜακΛάρεν- Μερτσέντες Χουάν Πάμπλο Μοντόγια είναι ο μεγάλος νικητής του ιταλικού γκραν πριν της Φόρμουλα Ένα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πίστα της Μόντσα.

    Ο Μοντόγια πέρασε πρώτος την καρό σημαία, με δεύτερο τον Ισπανό οδηγό της Ρενό Φερνάντο Αλόνσο και τρίτο τον Τζιανκάρλο Φιζικέλα.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (17:09 UTC+2)

    Η "γενική κατάσταση της υγείας" και οι ιατρικές εξετάσεις του Ζακ Σιράκ "είναι πολύ ικανοποιητικές", σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα από το στρατιωτικό νοσοκομείο Βαλ ντε Γκρας του Παρισιού, όπου νοσηλεύεται ο γάλλος πρόεδρος.

    "Ο πρόεδρος πέρασε μία καλή νύχτα. Η γενική του κατάσταση και οι εξετάσεις του είναι πολύ ικανοποιητικές", αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ωστόσο ότι η ιατρική παρακολούθηση θα συνεχισθεί, όπως προβλεπόταν, για μερικές ακόμα ημέρες.

    Ο 72χρονος γάλλος πρόεδρος έχει ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες του υποχρεώσεις για την επόμενη εβδομάδα μετά το "αγγειακό επεισόδιο" που του προκάλεσε προβλήματα οράσεως και κατέστησε επιβεβλημένη την εισαγωγή του στο νοσοκομείο το βράδυ της Παρασκευής.

    [11] ΝΕΚΡΟΙ 5 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ 1 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (12:02 UTC+2)

    Ο θάνατος πέντε στρατιωτών και εντός αστυνομικού, ήταν το αποτέλεσμα ενέδρας που έγινε στα βόρεια της Βαγδάτης και επίθεσης αυτοκτονίας στα νότια της πρωτεύουσας, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές ασφαλείας. Επισημαίνεται ότι στην επίθεση αυτοκτονίας, πέρα του αστυνομικού που σκοτώθηκε, τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

    Στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση αυτοκτονίας, η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα που είχε σκοτωθεί από σφαίρες μέσα στο αυτοκίνητό του, ενώ ένα άλλο πτώμα που επίσης έφερε τραύματα από σφαίρες βρέθηκε κοντά στη Σαμάρα, 125 χλμ βορείως της Βαγδάτης.

    [12] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2005 (15:52 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 86 ετών, ο γνωστός σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου, ο οποίος νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

    Από τις πλέον γνωστές ταινίες του Γρηγόρη Γρηγορίου είναι «Ο κόκκινος βράχος», «Πικρό ψωμί», «Υιέ μου, υιέ μου», «Η μοίρα του αθώου», ενώ δημιούργημά του ήταν και η πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Λωξάντρα».

    Σκηνοθέτησε πλήθος ραδιοφωνικών εκπομπών και τριάντα παραγωγές του Θεάτρου της Δευτέρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 September 2005 - 18:13:43 UTC