Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [03] ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΕΠΕΡ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [04] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΗΤΑ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ
  • [05] ΤΟ ΥΠ.ΑΝ. ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [06] Η ΤΣΕΧΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
  • [10] ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΤΗΣ
  • [11] "ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ"

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (18:29 UTC+2)

    «Αρχίζει μια νέα πορεία προς το λαό, το τέλος της οποίας, θα είναι η νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή με πανό και συνθήματα, ενώ ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή.

    Όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη '90-'93 ισχύουν και σήμερα για την κυβέρνηση Καραμανλή, «σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στο σύνθημα «γερά - γερά να πέσει η δεξιά» που φώναζαν οι συγκεντρωθέντες, λέγοντας «πού θα πάει θα πέσει».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι ο Κ. Καραμανλής λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως όταν στις εκλογές η ΝΔ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση για αυτό θα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

    Για τον πρωθυπουργό είπε ότι δεν εκφράζει το νέο μεσαίο χώρο, αλλά το στυγνό πελατειακό καπιταλισμό που ήταν πάντα η σημαία της δεξιάς στη χώρα μας.

    Η νέα διακυβέρνηση αποκάλυψε τη νέα δεξιά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Τόσα χρόνια η ΝΔ δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή μιλώντας για το "διεφθαρμένο" ΠΑΣΟΚ. Είχε συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ, έλεγε κλέφτη τον Α. Παπανδρέου και "αρχιερέα της διαπλοκής" τον Κ. Σημίτη, τώρα όμως που συνδικαλιστές ή βουλευτές της ΝΔ μιλάνε για διαφθορά στη ΝΔ, τους φιμώνουν και τους διαγράφουν "αυτό είναι το νέο ήθος και ο νέος πολιτισμός της ΝΔ", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δίνει το επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα χαρίζει φόρους στους πλούσιους, συρρικνώνοντας το εισόδημα των φτωχών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τη μαύρη βίβλο της ΝΔ και την λευκή βίβλο με τις προτάσεις του κόμματος για να αλλάξει η Ελλάδα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στις νέες και τους νέους και τους κάλεσε να πλαισιώσουν το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την οργάνωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (20:15 UTC+2)

    «Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι «σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τη Διακήρυξη της Χιλιετίας σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διακήρυξη που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και «ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

    * Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

    * Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

    * Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,

    * Και η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών είναι το ακόλουθο:

    «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Συμπροέδρους της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου, την Α.Ε. El Hadj Omar Bongo Ondimba, Πρόεδρο της Γκαμπόν, και την Α.Ε. τον κ. Goran Persson, Πρωθυπουργό της Σουηδίας, για αυτήν τη συνάντηση.

    Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν για τις ακούραστες προσπάθειές του για την πραγματοποίηση αυτού του ιστορικού γεγονότος Υψηλού Επιπέδου.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πέντε χρόνια πριν, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Χιλιετίας, οι ηγέτες του κόσμου έθεσαν φιλόδοξους, πλην όμως εφικτούς στόχους, ενσωματώνοντας τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για το νέο αιώνα, για έναν κόσμο ενωμένο με κοινές αρχές, και που αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της ειρήνης και την εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για κάθε άνδρα, γυναίκα, παιδί.

    Πολλά συνέβησαν έκτοτε. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Υιοθετήθηκαν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας και η Συμφωνία του Μοντερέι. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας, η Ελλάδα έχει σημαντικά αυξήσει την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσαμε τον φιλόδοξο στόχο αύξησης της αναπτυξιακής βοήθειας στο 0,56% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος έως το 2010, με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην Αφρική.

    Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν. Σημαντικές διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών εξακολουθούν να υφίστανται. Η εξαθλίωση και η πείνα αποτελούν ντροπή για τον αιώνα μας. Σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για την εξάλειψή τους. Οφείλουμε να επιμείνουμε σε αυτό τον στόχο, όπως και σε όλους τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, προκειμένου να τους υλοποιήσουμε έως το 2015.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Πριν πέντε χρόνια διακηρύξαμε τη συλλογική μας ευθύνη να σεβασθούμε τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ισονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιουργήσαμε ένα συνολικό πλαίσιο αρχών, βασισμένο σε θεμελιώδεις συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιστορικές διακηρύξεις και νομολογία δεκαετιών από συμβατικούς μηχανισμούς εποπτείας εφαρμογής συνθηκών και διεθνή όργανα απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο, υπάρχει επικίνδυνο έλλειμμα εφαρμογής του πλαισίου αυτού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιλεκτικής και αυθαίρετης εφαρμογής, καθώς και της άνευ συνεπειών παραβίασής του. Τα μέτρα αυτά θα δώσουν νέα ζωή στις δεσμεύσεις που έγιναν με τη Διακήρυξη της Χιλιετίας. Στο κείμενο που μόλις υιοθετήσαμε, αυτές οι δεσμεύσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σημαντικά γεγονότα μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Χιλιετίας άλλαξαν δραματικά την αντίληψή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού έφεραν στην επιφάνεια νέες παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις.

    Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας σε βασικές αρχές όπως:

    Η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας, με οποιοδήποτε τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

    Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο,

    Η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και

    Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Μόνο μέσω αυτών των δεσμεύσεων μπορούμε να ελπίζουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των παγκόσμιων επιδημιών, της εξαθλίωσης, των φυσικών καταστροφών, της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε άλλης μάστιγας του κόσμου μας.

    Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

    Τιμούμε φέτος την 60η επέτειο δημιουργίας του Οργανισμού μας, ο οποίος, κτισμένος για μια άλλη εποχή, οφείλει να προσαρμοστεί προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στο νέο διεθνούς περιβάλλον. Τα Ηνωμένα Έθνη, ο μόνος αληθινά παγκόσμιος θεσμός στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ο οποίος διαθέτει μοναδική νομιμοποίηση, οφείλει να ανταποκριθεί στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις.

    Η Διακήρυξη που υιοθετούμε σήμερα αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Είναι μια ισχυρή πολιτική έκκληση, που ενσωματώνει τις περισσότερες από τις προτεινόμενες ιδέες για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διατήρηση της ειρήνης και τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.

    Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

    [03] ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΕΠΕΡ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βρυξέλλες, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (09:42 UTC+2)

    Νέα έκτακτη συνεδρίασή των μονίμων αντιπροσώπων των κοινοτικών χωρών (ΚΟΡΕΠΕΡ), αναμένεται τη Δευτέρα, καθώς έληξε την Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής, χωρίς να επέλθει πλήρης και οριστική συμφωνία των 25 επί του κειμένου της κοινής αντιδήλωσής τους στην Τουρκία.

    Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει μεν την τελωνιακή ένωσή της στις δέκα νέες χώρες μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος αλλά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το νέο κείμενο της κοινοτικής αντιδήλωσης στην Τουρκία, που υπέβαλε την Παρασκευή προς συζήτηση η βρετανική προεδρία, περιέχει όλες σχεδόν τις θέσεις, παρατηρήσεις και τροποποιήσεις του προηγούμενου κειμένου που κατέθεσε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος και όχι ο Κύπριος.

    Σε δύο ουσιαστικά σημεία «κόλλησε» η λήψη μίας οριστικής απόφασης-έγκρισης της αντιδήλωσης.

    Oι Κύπριοι θέλουν να αποσυνδεθεί με οποιοδήποτε φραστικό τρόπο η «αναγνώριση» της Κύπρου από την Άγκυρα, από την τουρκική ένταξη και την πλήρη αποσύνδεση στο ίδιο κείμενο της σύνδεσης της αναγνώρισης αυτής από την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού μέσω μίας νέας πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε αυτά τα δύο σημεία, για τα οποία υπάρχει κατατεθειμένη ελληνική πρόταση νέας διατύπωσής τους έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι κυπριακές αντιρρήσεις, «φρέναρε» η βρετανική προεδρία η οποία δεν δέχθηκε τις τροποποιήσεις αυτές, επικαλούμενη την ανάγκη να προηγηθούν διαβουλεύσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, τους Κύπριους και τους Τούρκους.

    Το καταπληκτικό στο σημείο αυτό είναι πως η Βρετανοί θέτουν κάθε φορά υπό έγκριση τα σχετικά σχέδια των κειμένων της αντιδήλωσης των 25 στην τουρκική κυβέρνηση - που είναι η μόνη υπεύθυνη με τη δήλωση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Και τώρα τους είναι δύσκολο να επανέλθουν ζητώντας από την Άγκυρα να κάνει ακόμη δύο ασήμαντες στην ουσία υποχωρήσεις που θα βγάλουν τόσο την Ένωση όσο και τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις από μια βέβαιη κρίση που σε, ενάντια περίπτωση, διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Τέλος, δεν αποκλείεται έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα κι ένα έκτακτο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Κοινότητας τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

    [04] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΗΤΑ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (09:35 UTC+2)

    Συνεδριάζει σήμερα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. Το απόγευμα η παρέμβαση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου.

    Χθές ο κ. Αλαβάνος κάλεσε "την κυβέρνηση, που έχει την πλειοψηφία, να προχωρήσει σε ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την εξέταση της κατάστασης και την απόδοση των πολιτικών και άλλων ευθυνών, και σήμερα και χθες, για το κατάντημα της Ολυμπιακής".

    "Επιμένουμε", τόνισε, "με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει από ειδικούς επιστήμονες και από τους εργαζομένους αλλά και από κόμματα όπως το δικό μας, ότι η Ολυμπιακή μπορεί να είναι και βιώσιμη, και δημόσια, και αποτελεσματική και κερδοφόρα.

    Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΝ για συναντήσεις με τα άλλα κόμματα, είπε πως "από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουμε ακόμα απάντηση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχουμε απάντηση για μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και από την πλευρά του ΚΚΕ έχουμε αρνητική απάντηση.»

    [05] ΤΟ ΥΠ.ΑΝ. ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (23:26 UTC+2)

    Θετική ήταν η κατ' αρχήν απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόταση της Greenpeace σχετικά με την οριστική απεξάρτηση της Λέσβου από το πετρέλαιο και τη στροφή της προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΑΝ., Ν. Στεφάνου, ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το νησί θα καλύψει κατά 30% τις ενεργειακές του ανάγκες από αιολική ενέργεια. Στην απαντητική του επιστολή προς την Greenpeace, ο κ. Στεφάνου αναφέρει επίσης ότι σε σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και φωτοβολταϊκών όπως προτείνει η Greenpeace.

    «Η επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την Greenpeace, είναι ένα πρώτο βήμα για την οριστική απεξάρτηση της Λέσβου από τα ορυκτά καύσιμα. Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος, προκειμένου η Λέσβος να πρωτοπορήσει σε ένα ενεργειακό μέλλον ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον για όλο το Αιγαίο», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.

    «Ωστόσο, την ίδια στιγμή το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Λέσβου συνήλθε για να αποφασίσει σχετικά με τη χωροθέτηση νέου πετρελαϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας, αγνοώντας μία σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως η εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η περιβαλλοντική ζημιά που θα προκληθεί από την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου, η συμβολή της καύσης του πετρελαίου στις κλιματικές αλλαγές και φυσικά το τεράστιο δυναμικό της Λέσβου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μια μελέτη για τη χωροθέτηση του νέου πετρελαϊκού σταθμού και, παρόλο που η τελική εισήγηση του Νομάρχη περιελάμβανε θετικές προτάσεις για την εκμετάλλευση των ΑΠΕ, η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αφορά κυρίως στη χωροθέτηση νέου πετρελαϊκού σταθμού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Greenpeace.

    «Θα ήταν προτιμότερο το Νομαρχιακό Συμβούλιο να είχε ζητήσει μια μελέτη για την συνολική ενεργειακή στρατηγική του νησιού με στόχο την εκμετάλλευση του πλούτου των ΑΠΕ και όχι για τη χωροθέτηση ενός ρυπογόνου πετρελαϊκού σταθμού», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

    Η Greenpeace ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου:

    1. Να ξεκινήσει αμέσως εργασίες προκειμένου να προκριθεί η λύση του υβριδικού σταθμού (αντλησιοταμιευτήρα) ως βασική μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Λέσβο.

    2. Να προχωρήσει αμέσως σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους και τους κατοίκους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φλέγον ζήτημα του ενεργειακού ελλείμματος της Λέσβου.

    [06] Η ΤΣΕΧΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βουκουρέστι, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (10:41 UTC+2)

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας αποτέλεσε το δεύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, μετά τη Σλοβακία, που ενέκρινε την ενταξιακή συνθήκη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με την Ένωση. Οι 81 Γερουσιαστές της Τσεχίας στήριξαν, σχεδόν ομόφωνα, τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας CTK, απείχαν μόνο δυο γερουσιαστές.

    Χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία "ιστορική", ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Σιρίλ Σβόμποντα ανέφερε ότι η ένταξη των δυο Βαλκανικών εθνών θα συμβάλει στη σταθερότητα ολόκληρης της ηπείρου και είναι προς το συμφέρον της χώρας. Όπως ανέφερε, θα βοηθήσει επίσης στην παρότρυνση της περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης.

    Αν και ανέφερε ότι οι οικονομίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας εξακολουθούν να βρίσκονται "σε περίοδο εύθραυστων και ευάλωτων εξελίξεων", ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Πρέμισλ Σόμποτκα, τόνισε ότι και οι δυο χώρες ανήκουν αδιαμφισβήτητα, στην Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την ΕΕ στις 25 Απριλίου, πρόκειται να ενταχθούν στη λέσχη των 25 εθνών την 1η Ιανουαρίου του 2007. Η Σλοβακία επικύρωσε τη συνθήκη στις 21 Ιουνίου, ενώ οι νομοθέτες ενός άλλου νέου μέλους του μπλοκ, της Σλοβακίας, αναμένονται να το πράξουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία και η Ουγγαρία εντάχθηκαν στην ΕΕ την 1η Μαΐου του 2004 μαζί με άλλες επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας πρέπει να επικυρωθεί και από τα 25 κράτη-μέλη.

    Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν Σόφια και Βουκουρέστι ότι πρέπει να επισπεύσουν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς αποφυγή ενεργοποίησης διάταξης διασφάλισης που επιτρέπει αναβολή της ένταξης για ένα έτος, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των ενταξιακών δεσμεύσεων.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψη στη Σόφια αυτή την εβδομάδα, ο Επίτροπος Φορολογίας και Δασμών της ΕΕ, Λάσζλο Κόβατς, προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας να εντείνει τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την παραχάραξη και την απάτη, για να μπορέσουν να εκπληρωθούν οι ημερομηνίες ένταξης στην ΕΕ.

    "Η επιτροπή είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των τριών μεγάλων κομμάτων, είναι σε θέση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες νομοθεσίες στο κοινοβούλιο και να ολοκληρώσει την προετοιμασία για ένταξη στην ΕΕ", ανέφερε ο Κόβατς σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια την Τρίτη. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος επίτροπος που επισκέπτεται τη Βουλγαρία από τη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, στις 16 Αυγούστου.

    Μια ημέρα μετά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέλος της ΕΕ, αν και αρνήθηκε να προσδιορίσει την ημερομηνία. Επίσης δεν ανέφερε εάν η έκθεση για την ενταξιακή πρόοδο της Βουλγαρίας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την EC σε λίγες εβδομάδες, θα προτείνει ένταξη της χώρας στην Ένωση σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ωστόσο δεν μπορεί να πει ακριβώς πότε", ανέφερε ο Μπαρόσο, σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. "Η επιτροπή θα διεξάγει δίκαιη αξιολόγηση σχετικά με το τι έχει επιτύχει η χώρα και τι πρέπει να εκπληρώσει για να αποτελέσει πλήρες μέλος της ΕΕ".

    Σε ομιλία του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της EΕ τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιο σημαντική από την υιοθέτηση της απαραίτητης νομοθεσίας. Ο Μπαρόσο ανέφερε ότι ελπίζει πως ο Παρβάνοφ κατανοεί το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (10:33 UTC+2)

    Η χθεσινή συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την ευρωπαϊκή αντιδήλωση στην τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η απαγωγή επιχειρηματία με κυπριακή και λιβανέζικη υπηκοότητα στο Ιράκ, καθώς και οι αγωγές που καταχώρησαν συγγενείς θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, κατά της εταιρείας Μπόινγκ, της εταιρίας ''Ηλιος'' και παντός άλλου υπευθύνου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Παραδοχή Τάσου για τις αντιθέσεις με τον Σημίτη''

    γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από τη Νέα Υόρκη ''αποκάλυψε τις διαφωνίες που

    είχε με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και εκθειάζοντας τον νυν

    Πρωθυπουργό Καραμανλή είπε ότι είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον οποίο υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία''. Αλλού γράφει ότι δύο οικογένειες συγγενών της αεροπορικής τραγωδίας έχουν καταχωρήσει δύο αγωγές στις ΗΠΑ κατά της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ, της εταιρείας ''Ηλιος'' και εναντίον παντός άλλου υπευθύνου. Προσθέτει ότι τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στην Κύπρο τα προσωπικά

    αντικείμενα και οι αποσκευές των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Χάος - Δήμος ΛεμεΣΟΣ'' γράφει ότι νέα αποκαλυπτικά

    στοιχεία για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Λεμεσού και αφήνουν

    ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη και τη δημοτική μηχανή,

    έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Προσθέτει ότι μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό

    ρεπορτάζ της ''Μ'' πως σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία, υπάλληλος του Δήμου

    μετέβη για διακοπές στο εξωτερικό μεταφέροντας μαζί του και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, η εφημερίδα γίνεται δέκτης σωρείας καταγγελιών για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση.

    Αλλού γράφει ότι το κατεχόμενο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου μετατρέπεται από τριτάξιο σε

    εξατάξιο.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Η νοοτροπία του δίπορτου'' γράφει ότι μετά το τραγικό

    αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου η πλήρωση της επί μηνών κενής θέσης του

    Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και η ανάληψη των καθηκόντων από τον επιλεγέντα Λεωνίδα Λεωνίδου κρίθηκε όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, όμως ο κ. Λεωνίδου καθυστερεί να αναλάβει τα καθήκοντά του ''γιατί είτε επιδιώκει να εξασφαλίσει περισσότερα συνταξιοδοτικά οφέλη από τον ημικρατικό οργανισμό (ΑΤΗΚ)στον οποίο εξακολουθεί να εργάζεται είτε να επιλέξει στο τέλος ποια θέση τον συμφέρει περισσότερο'' . Αλλού γράφει ότι ο Πύργος Ελέγχου Πάφου ανέφερε στις Βάσεις ότι δεν πετούσε κανένα κυπριακό αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο πάνω από το Κολόσσι (όπου κατέπεσε το αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς) και λόγω έλλειψης κάθε επικοινωνίας, οι Βάσεις τέθηκαν σε επιφυλακή για να απογειώσουν αεροσκάφη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ατελείωτο θρίλερ για την Κύπρο στο ΚΟΡΕΠΕΡ'' γράφει ότι για ακόμη μια φορά κατέληξε σε ναυάγιο η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της αντιδήλωσης, στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της

    Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Βρετανοί έριξαν δόλωμα και σε μια προσπάθειά τους να

    ικανοποιήσουν την Τουρκία εισηγήθηκαν η Αγκυρα να αναγνωρίσει το νέο κράτος που θα προέλθει από τη λύση του Κυπριακού, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό η Λευκωσία. Η

    εφημερίδα προσθέτει ότι ''η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ''. Αλλού γράφει ότι η

    εισήγηση του πρώην Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για μείωση της στρατιωτικής

    θητείας στην Εθνική Φρουρά από τους 25 στους 14 μήνες άναψε φωτιές.

    "O Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Λάδι στη φωτιά από Βρετανούς'' γράφει ότι η

    βρετανική στάση απέτρεψε την υιοθέτηση αντιδήλωσης της ΕΕ, διαιωνίζοντας με δική της ευθύνη το αδιέξοδο. Η χθεσινή σύνοδος της ΚΟΡΕΠΕΡ σημαδεύτηκε από την προσπάθεια Λονδίνου και Ρώμης να αξιοποιήσουν απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα αποσύρει το ευρωπαϊκό της ενδιαφέρον εάν της ζητηθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι στην Αθήνα βάζουν σήμερα ξανά επί τάπητος όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, για να δουν ποια κενά υπάρχουν ακόμη στις έρευνες.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Στριμωγμένη η Βρετανία'' γράφει ότι δέσμια της

    εθνικής πολιτικής της στο Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, η οποία ούτε και χθες κατάφερε να παρουσιάσει στην ΚΟΡΕΠΕΡ ένα προσχέδιο το οποίο να ικανοποιεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των χωρών μελών σε ότι αφορά το

    περιεχόμενο της αντιδήλωσης των 25 στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας. Προσθέτει

    ότι ευρεία υποστήριξη βρήκαν και χθες οι θέσεις και επιφυλάξεις της Λευκωσίας από

    την πλειοψηφία των αντιπροσώπων ακόμη και χωρών παραδοσιακά μη φιλικές προς την

    Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό και θέματα που αφορούν το ρόλο της Κύπρου υπό την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Αντάρτες απαιτούν δύο εκατ. δολάρια για

    Κύπριο που απήχθηκε στο Ιράκ'' γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την

    απαγωγή ενός κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία στο Ιράκ πριν από έξι μέρες.

    Προσθέτει ότι ο 40χρονος Garabet Jean Jikerjian που θεωρείται αγνοούμενος από τη

    Βαγδάτη από τις 11 Σεπτεμβρίου, απήχθηκε από άγνωστους στο Ιράκ, οι οποίοι φέρονται

    να ζητούν δύο εκατ. δολάρια, ενώ ήδη έχουν πληρωθεί λύτρα ύψους 20 χιλιάδων δολαρίων από την εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών στην οποία εργάζεται. Οι απαγωγείς απειλούν να σκοτώσουν τον απαχθέντα εάν η εταιρεία του δεν αποσυρθεί από το Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης βρίσκεται ένα βήμα πριν την άρση της ασυλίας του για δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στην Κύπρο εις βάρος του.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [08] ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (10:30 UTC+2)

    Εκρηκτική άνοδο, σημειώνει η αγορά νέων αυτοκινήτων στη Βουλγαρία ύστερα από σχεδόν δωδεκάχρονη στασιμότητα, όπως δήλωσε στη «Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία» ο πρόεδρος της Ένωσης εισαγωγέων αυτοκινήτων, Στέφαν Χατζηνικόλοφ. Τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα, πληθαίνουν τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους βουλγαρικούς δρόμους, αν και συναντά κανείς και πολλά παλιά αυτοκίνητα που μοιάζουν με αντίκες, όπως το θρυλικό «Τραμπάντ», καθώς λόγω της χαμηλής του αγοραστικής δύναμης ο «μέσος» Βούλγαρος ακόμα αναγκάζεται να αγοράζει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

    «Το 2004 ολοκληρώθηκε με αύξηση κατά 50% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων σε σύγκριση με το 2003», υπενθύμισε ο κ Χατζηνικόλοφ. «Κατά τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους η αύξηση είναι κατά 46%. Τα καινούρια αυτοκίνητα που πωλήθηκαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου ήταν 21.640 ή κατά 6840 περισσότερα από την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου. Έχουμε όλους τους λόγους να θεωρούμε, ότι αυτή η τάση θα είναι διαρκής. Τέτοια ετήσια αύξηση κατά 50% περίπου είναι αρκετά ασυνήθιστη ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα. Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων της τάξεως του 4% με 5% συνήθως θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Φέτος αναμένουμε να πωλήσουμε συνολικά 35.000 νέα αυτοκίνητα στη βουλγαρική αγορά. Για σύγκριση, το 2002 πωλήθηκαν μόλις 14.360 αυτοκίνητα."

    Δηλαδή, στην περίοδο 2003-2005 ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Βουλγαρία διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2002. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης εισαγωγέων αυτοκινήτων, Στέφαν Χατζηνικόλοφ, αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη εκτίμηση του αυτοκινήτου ως απόλυτης ανάγκης για την επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στους νέους, σημαντικά πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδοτικής μίσθωσης και αποπληρωμής με δόσεις.

    Σημαντική είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων, καθώς και η μικρότερη κατανάλωση καυσίμων. Ο δεύτερος δείκτης τώρα τελευταία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Παρά το μπουμ των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Βουλγαρία, το σχετικό τους μερίδιο ακόμα δεν είναι ικανοποιητικό σε σύγκριση με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων: "114.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πωλήθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες και αναμένουμε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ο αριθμός τους να ανέλθει σε 170-180.000, ενώ πέρυσι ήταν 161.000", επισήμανε ο κ Χατζηνικόλοφ. "Για σύγκριση, το 2002 πωλήθηκαν περίπου 132.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δηλαδή και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παρατηρείται άνοδος, αλλά είναι σχετικά χαμηλή. Δυστυχώς, όμως σαν σύνολο ο στόλος αυτοκινήτων στη Βουλγαρία είναι εξαιρετικά παλαιωμένος. Με παρόμοιες αναλογίες μεταξύ των εισαγωγών καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί καθαρά την ανανέωση. Δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία για τα οχήματα εκτός χρήσης, αλλά για τον περασμένο χρόνο αναφέρονταν 8 με 10 χιλιάδες με την πρόβλεψη κάθε χρόνο να είναι γύρω σε 80 χιλιάδες. Η εφαρμογή πιο αυστηρών ετήσιων τεχνικών ελέγχων και απαιτήσεων ασφάλειας των αυτοκινήτων από μια πλευρά και η εφαρμογή, από την άλλη, φορολογικής νομοθεσίας, η οποία να υπολογίζει τα οικολογικά πλεονεκτήματα των καινούργιων οχημάτων, είναι οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική αλλαγή της ηλικίας του στόλου αυτοκινήτων στη χώρα μας", θεωρεί ο κ Χατζηνικόλοφ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης εισαγωγέων αυτοκινήτων στη Βουλγαρία Στέφαν Χατζηνικόλοφ δεν αναμένει μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων σαν συνέπεια της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, στις οποίες κοστολογείται και η ακριβότερη βενζίνη των αυτοκινήτων, απαραίτητων για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

    [09] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

    Σόφια, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (10:20 UTC+2)

    Δωρεά 1 εκατομμύριο ευρώ πρόσφερε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Βουλγαρία για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη γειτονική μας χώρα. Μιλώντας στη Βουλγαρική ραδιοφωνία ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζον Μπάιερλι, είπε ότι το ποσό παραχωρείται για τις άμεσες ανάγκες των πλημμυροπαθών. Σημειώνεται ότι η πρώτη χώρα που έσπευσε να προσφέρει βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στη Βουλγαρία, ήταν η Ελλάδα.

    [10] ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Βελιγράδι, 17 Σεπτεμβρίου 2005 (10:07 UTC+2)

    Η Εθνική μπάσκετ των ανδρών συνεχίζει τους αγώνες της για το 34ο Ευρωμπάσκετ 2005, αντιμετωπίζοντας στο Βελιγράδι την ομάδα της Σλοβενίας. Την Παρασκευή η εθνική μας, δεν διέψευσε τα προγνωστικά, φάνηκε αντάξια των προσδοκιών και τις... ξεπέρασε συντρίβοντας με 64-50 τους «τρικολόρ» στον πρώτο της αγώνα. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής, ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκα, Δημήτρης Διαμαντίδης. Όταν η Εθνική Γαλλίας του Τόνι Πάρκερ σημειώνει επτά πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο κι άλλους επτά στο δεύτερο... τότε η αντίπαλός της πρέπει να έχει παίξει εκπληκτική άμυνα.

    Τα δεκάλεπτα: 7-21, 14-32, 34-51, 50-64

    Σήμερα Σάββατο η Εθνική μας παίζει στο Βελιγράδι με τη Σλοβενία, ενώ το πρόγραμμα των υπολοίπων αγώνων έχει ως εξής:

    Α' ΟΜΙΛΟΣ (ΒΡΣΑΤΣ)

    Ιταλία- Ρωσία 19:00

    Ουκρανία-Γερμανία 22:00

    Β' ΟΜΙΛΟΣ (ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ)

    Λιθουανία-Κροατία 19:00

    Βουλγαρία-Τουρκία 22:00

    Γ' ΟΜΙΛΟΣ (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ)

    Βοσνία-Γαλλία 18:30

    Ελλάδα-Σλοβενία 21:30

    Για τη χτεσινή μεγάλη νίκη της Εθνικής Ελλάδος επί της Γαλλίας δήλωσαν:

    -Παναγιώτης Γιαννάκης (Ομοσπονδιακός Προπονητής): «Σεβαστήκαμε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι η Γαλλία. Προετοιμαστήκαμε ώστε να έχουμε μεγάλη συγκέντρωση. Ξέρουμε ότι η Γαλλία έχει πολλούς ταλαντούχους παίκτες, εκ των οποίων άλλοι παίζουν στο ΝΒΑ και άλλοι στην Ευρωλίγκα. Περιμέναμε πως θα ήταν ένα σκληρό παιχνίδι και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το τρανζίσιον και το επιθετικό ριμπάουντ της γαλλικής ομάδας. Νομίζω πως σ` όλο το παιχνίδι τα καταφέραμε πολύ καλά σ` αυτούς τους δύο τομείς. Δείξαμε μεγάλη θέληση. Ήταν ένα μάθημα για τα παιδιά που έχουν μεγάλο ταλέντο. Η επίθεση μπορεί να κάνει τους παίκτες να αισθάνονται πιο όμορφα, να πασάρουν, να σκοράρουν, αλλά σήμερα είδαν πως η άμυνα είναι αυτή που δίνει τη νίκη. Εγώ θέλω να βγάλω το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, αυτοί οι παίκτες θα δουν πολλά πράγματα στην καριέρα τους.»

    Στη συνέχεια ο Ομοσπονδιακός προπονητής είπε: «Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες μας να αισθάνονται άνετα μέσα στο παιχνίδι. Γι` αυτό και προσπαθούμε να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Η ομάδα μου είναι νέα, χωρίς μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχουν όμως πάθος και γι` αυτό κάνουν πολύ ωραία πράγματα.»

    Ενόψει του σημερινού αγώνα με τη Σλοβενία, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αρκέστηκε να πει: «Οι Σλοβένοι φίλαθλοι έχουν κατακλύσει το Βελιγράδι. Η αντίπαλός μας θα έχει, λοιπόν τον κόσμο με το μέρος της. Η σχολή του σλοβένικου μπάσκετ είναι πολύ δυνατή. Αύριο είναι ένα άλλο παιχνίδι. Θα προσπαθήσουν τα παιδιά να δώσουν και αύριο τον καλύτερό τους εαυτό.»

    Κλοντ Μπερζό: «Η Ελλάδα έπαιξε εκπληκτικό μπάσκετ. Επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, καθώς και τη φήμη που έχει για τις ικανότητες των παικτών της. Εμείς κρατήσαμε πολύ την μπάλα στα χέρια μας. Δεν αναπτύξαμε την κυκλοφορία της μπάλας. Η Ελλάδα σταμάτησε το ντράιβ μας. Αφήσαμε τους Έλληνες αμυντικούς να εκμεταλλευτούν τις αλλαγές μας. Το πρόβλημά μας δεν ήταν η άμυνά μας, αφού κι εμείς κρατήσαμε την αντίπαλό μας χαμηλά. Το πρόβλημα ήταν η επίθεσή μας.»

    [11] "ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (22:57 UTC+2)

    Μία ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης «Ιανός» (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη), όπου για πρώτη φορά 39 καλλιτέχνες, μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.), παρουσιάζουν «Μικρά έργα τέχνης σε χαμηλή τιμή».

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές μελών του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.

    Συμμετέχουν οι: Αλεξανδρή Κατερίνα, Αλμπέρτου Νέλλη, Αρδάμης Νίκος, Βλαχογιάννη Βίκυ, Βούκαλη Hanne, Βούρος Γιάννης, Γεωργακοπούλου Πέγκυ, Γκολίτση Στέλλα, Γούναρης Κώστας, Δαβράδου Βάλια, Δελατόλλα Κωνσταντίνα, Ζαβράκα Δέσποινα, Ιωαννίδης Ραφαήλ, Καλινικίδου Αλίκη, Καζάκη Ιωάννα, Καραμανλή Αφροδίτη, Καρώνης Θάνος, Κολίτης Γιώργος, Κομπατσιάρη Μαρία, Κυριάκου Νίκος, Λιάρου Σοφία, Μάνος Φίλιππος, Μανούσης Θανάσης, Μπακογιώργος Θανάσης, Μπαχαρίδης Φίλιππος, Παππού Πίτσα, Πασαλή Μαρία, Σκαρλάτου Θεανώ, Σενόγλου Σοφία, Σταυρούδη Καίτη, Σταύρεβα Χρύσα, Σφήκας Νίκος, Τζενανίδου Σμαρώ, Τζενανίδου Ταρσή, Τσιάχτα Λίνα, Τσελικέρ Σερχάτ, Χάιδου Δώρα, Χαραλαμπίδης Νίκος, Χαμιδιελή Φωτεινή και Χατζησαβίδου Σταματία.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από 22 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας:

    Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 9.00-15.30 και Τρίτη -Πέμπτη-Παρασκευή: 9.00-21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 September 2005 - 18:13:39 UTC