Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [02] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2006
  • [04] "ΧΩΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ- ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ
  • [05] Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ 19η INFOSYSTEM
  • [06] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
  • [07] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
  • [09] Η CDU ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ
  • [10] ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [11] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2005 (13:58 UTC+2)

    "Προχωρούμε αταλάντευτα στην επανίδρυση του κράτους, συμμαχούμε με την κοινωνία για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δημιουργούμε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, τα υπουργεία έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν την προσπάθεια για ενίσχυση της διαφάνειας και για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και για μείωση της σπατάλης", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός τους ρόλος, με σεβασμό στο χρήμα των φορολογουμένων και με αύξηση της παραγωγικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.

    Αναφέρθηκε επίσης στις νέες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει, απο τις αρχές του 2007, μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι παρέλαβε απο την προηγούμενη κυβέρνηση ένα δύσκολο πλέγμα προκλήσεων και προβλημάτων και πρόσθεσε ότι "ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο πορείας, προχωρούμε με σύνεση και τόλμη", ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σ'αυτούς τους 18 μήνες.

    Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έδωσε μάχη μαζί με την Κύπρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας στο κείμενο που βάζει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος και κατέληξε λέγοντας ότι εφόσον η Τουρκία καλύψει τις προϋποθέσεις που της βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο τέλος της μακράς πορείας της έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης.

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχε συμβολικό, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 31 χρόνια απο την ίδρυση του κόμματος.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού άρχισε με αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.

    "Τιμούμε τον πολιτικό που ηγήθηκε της Μεταπολίτευσης και έβαλε την σφραγίδα του στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τιμούμε τον αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του σύγχρονου πολιτικού κέντρου, είναι η παράταξη που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής, στο κέντρο της δημιουργικότητας και της μετριοπάθειας, η παράταξη που συνδυάζει σύνεση και τόλμη.

    Τέλος, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την εφαρμογή στο ακέραιο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας με άξονες ένα κράτος υπεύθυνο και αποτελεσματικό, οικονομία ισχυρή και εξωστρεφή, νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ισόρροπη ανάπτυξη, μία κοινωνία πιο δίκαιη με καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες.

    *** Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ.-

    [02] ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Άγκυρα, 3 Οκτωβρίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Η Τουρκία αποδέχτηκε το συμβιβαστικό κείμενο για έναν οδικό χάρτη για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο υπουργός της των Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, για την τελετή της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο Ρόιτερ σήμερα πηγή του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου.

    "Επιτεύχθηκε συμφωνία στα αμφισβητούμενα θέματα (στον οδικό χάρτη) ...ο Γκιούλ μεταβείνει στο Λουξεμβούργο απόψε", δήλωσε η ίδια πηγή.

    [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2006

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2005 (17:52 UTC+2)

    «Όποια εποικοδομητική πρόταση προκύψει, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την επίδοση του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2006, στην πρόεδρο της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να γίνει μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και να διαμορφωθεί και το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού». Η κ. Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα τόνισε πως «από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα προκύψει και μια πρόταση για τον προϋπολογισμό που θα ακολουθήσει».

    Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2006 είναι ευνοϊκές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον».

    Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2006, επισήμανε, πρώτον, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, δεύτερον, την αύξηση της παραγωγικότητας μέσα απο την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, τρίτον, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τέταρτον, την αύξηση της απασχόλησης και, τέλος, στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού ανέφερε τη μείωση του ελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ, τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το έτος που διανύουμε είναι κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας, καθώς είναι το έτος στο οποίο έπρεπε να ξεκινήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό είπε ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται θετικά στις πρωτοβουλίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ανέφερε ότι σε μία περίοδο αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στασιμότητας στην ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ικανοποιητικός και διαμορφώνεται στο 3,6%, η ανεργία μειώνεται στο 10,4% απο 11% που ήταν το 2004, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων. Συνέπεια της επιλογής αυτής, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήταν ο περιορισμός του ελλείμματος απο το 6,6% το 2004 στο 3,6% το 2005 και η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.

    Ειδικότερα στο προσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών,προβλέπεται να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 7,4% το 2006 και να ανέλθουν στα 46.448 εκατ. ευρώ έναντι 43.264 εκατ. ευρώ το 2005. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,8% και να ανέλθουν στα 50.182 εκατ. ευρώ έναντι 47.884 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και θα ανέλθουν στα 40.582 εκατ. ευρώ το 2006 έναντι 38.154 εκατ. ευρώ το 2005. Οσον αφορά τις δαπάνες για τόκους, προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση 1,3% και θα ανέλθουν στα 9.600 εκατ. ευρώ έναντι 9.730 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξηθούν κατά 13% και θα ανέλθουν στα 8.700 εκατ. ευρώ έναντι 7.700 εκατ. ευρώ το 2005. Τα έσοδα του ΠΔΕ θα αυξηθούν κατά 13,4% και θα ανέλθουν στα 3.490 εκατ. ευρώ έναντι 3.078 εκατ. ευρώ το 2005.

    Ετσι, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα μειωθεί το 2006 στο 2,8% του ΑΕΠ από 3,6% του ΑΕΠ το 2005 και 6,6% του ΑΕΠ το 2004.

    Επιτάχυνση αναμένεται να παρουσιάσει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2006. Συγκεκριμένα αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 3,8% το 2006 από 3,6% φέτος.

    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,8% από 10,4% φέτος. Παράλληλα υποχώρηση προβλέπεται να παρουσιάσει το 2006 και ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 3,2% από 3,5% το 2005. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του πραγματικού μέσου μισθού το 2006 κατά 1,7%.

    "Διαψεύδονται για άλλη μία φορά οι κινδυνολόγοι και όσοι προέβλεπαν καταστροφές στην ελληνική οικονομία", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό και στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2005 και το 2006.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί στη μείωση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο όπου, όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε μήνυμα προς τους φοροφυγάδες αλλά και προς τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, λέγοντας ότι το υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική για την περιστολή της φοροδιαφυγής, η οποία θα γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από την οποία έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2005 και του 2006, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή έχει γίνει με βάση τους κανόνες της Eurostat και θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους αν δεν υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφερόμενος στους στόχους της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι είναι οι ακόλουθοι:

    -Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στα κέρδη των επιχειρήσεων.

    -Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με τη μείωση από το 2007 των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, καθώς και με την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι κεντρικός στόχος είναι ο μέσος συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος να πέσει στο 25% από 30% που είναι σήμερα.

    -Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου με την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων.

    Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του συνόλου των φορολογικών εσόδων κατά 7,4% το 2006, τα οποία θα ανέλθουν στα 44.658 εκατ. ευρώ από 41.595 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα τα έσοδα από άμεσους φόρους προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6% και θα ανέλθουν στα 19.046 εκατ. ευρώ από 17.975 εκατ. ευρώ το 2005.

    Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 5% και θα ανέλθουν στα 14.734 εκατ. ευρώ από 13.965 εκατ. ευρώ το 2005. Τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 9,2%, ενώ τα έσοδα από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 2,5%.

    Οι φόροι στην περιουσία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%, ενώ οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών θα παρουσιάσουν αύξηση 6,4%. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,4% και θα ανέλθουν στα 25.612 εκατ. ευρώ από 23.620 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι φόροι συναλλαγών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,7% και θα ανέλθουν στα 16.890 εκατ. ευρώ από 15.540 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει από τις αυξήσεις των εσόδων από ΦΠΑ κατά 9,7% και των λοιπών φόρων συναλλαγών κατά 0,3%. Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 7.824 εκατ. ευρώ έναντι 7.274 εκατ. ευρώ φέτος.

    Στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού έχουν προβλεφθεί και έσοδα από την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα για το 2005 προβλέπονται έσοδα 1.800 εκατ. ευρώ και 2.000 εκατ. ευρώ για το 2006.

    Οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το 2006 κατά 5,9% και θα ανέλθουν στα 19.642 εκατ. ευρώ έναντι 18.544 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση θα αυξηθούν κατά 6,4% και για συντάξεις κατά 5,5%. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται δαπάνη για νέες προσλήψεις 30 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ το 2005.

    Οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη στο Δημόσιο προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,2% και θα ανέλθουν στα 8.530 εκατ. ευρώ έναντι 7.880 εκατ. ευρώ το 2005. Οι δαπάνες περίθαλψης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% και οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 9,2% .

    Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ θα αυξηθούν κατά 7%, οι επιχορηγήσει στο ΙΚΑ κατά 6,3%, στο ΝΑΤ κατά 8%, στο ΤΕΒΕ κατά 3,8%, ενώ οι επιχορηγήσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων του Δημοσίου) κατά 6,7%. Προβλεπονται επίσης δαπάνες για το ΛΑΦΚΑ που ανέρχονται σε 144 εκατ. ευρώ.

    Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 5,5% και θα ανέλθουν στα 8.385 εκατ. ευρώ έναντι 7.946 εκατ. ευρώ το 2005. Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις για συγκοινωνιακούς φορείς θα αυξηθούν κατά 3,3%, ενώ οι λοιπές επιχορηγήσεις κατά 8,4%.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 3,5%. Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες για μετακινήσεις θα αυξηθούν κατά 1,1%, οι λειτουργικές δαπάνες κατά 5,9%, οι προμήθειες κατά 2,7%, ενώ οι λοιπές δαπάνες θα μειωθούν κατά 31,9%.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των δαπανών ανά υπουργείο ο προϋπολογισμός προβλέπει τα ακόλουθα: Αύξηση των δαπανών του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας κατά 7,6%, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 7%, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 5,5%, Εθνικής Αμυνας 6,1%, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 8,4%, Δημόσιας Τάξης 5,3%, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 8,8%, Εμπορικής Ναυτιλίας 7,6%, Οικονομίας και Οικονομικών 1,8%, Δικαιοσύνης 5,2%, Εξωτερικών 3,1%, Μεταφορών και Επικοινωνιών 4,7%, Πολιτισμού 4,4%, ΠΕΧΩΔΕ 5,5%, Ανάπτυξης 6,4%, Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης 3,4%, Τουριστικής Ανάπτυξης 7,5%, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 12,8%, Μακεδονίας-Θράκης 4,9%, Προεδρίας της Δημοκρατίας 7,5%, Βουλή 8,9% και Γενικές Κρατικές Δαπάνες 8%.

    [04] "ΧΩΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ- ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2005 (13:34 UTC+2)

    της Ειρήνης Ρακιτζή

    Ένα οδοιπορικό ειρήνης που θα έχει κατάληξη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη ξεκίνησε από τις 18 Ιουνίου η Γερμανίδα συγγραφέας και προτεινόμενη για το φετινό Νόμπελ ειρήνης, μεταξύ 1.000 υποψηφίων γυναικών, Σαμπίνε Λίχτενφελς. Στο μακρύ ταξίδι της, με αφετηρία τη Γερμανία, μεταφέρει ως μήνυμα ότι η ανύψωση τειχών ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς δεν είναι πλέον ο τρόπος που θα φέρει ελευθερία, συμβίωση και ειρήνη σε καμία εμπόλεμη περιοχή.

    «Μέχρι σήμερα ο κόσμος πιστεύει μόνο αυτό που βλέπει ως πραγματικότητα στην τηλεόραση, δηλαδή πόλεμο και βία. Δεν προβάλλονται ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ούτε ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής και σκέψης. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι πολεμούμε την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Η παγκοσμιοποίηση της βίας πρέπει να αντικατασταθεί από την παγκοσμιοποίηση της ειρήνης και αυτό δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Είναι κάτι που μαθαίνεται στους ανθρώπους, όταν τους δείξεις στην πράξη ότι μπορούν να ζήσουν σε νέες κοινωνικές δομές, όταν και οι ίδιοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία διαφορετική κοινότητα, όπου δεν θα χρειάζεται να σκέφτονται ότι είναι εχθροί» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η 50χρονη ακτιβίστρια, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας για λίγο το οδοιπορικό της.

    Η Σαμπίνε Λίχτενφελς κατάφερε να ιδρύσει στην Πορτογαλία, το πρότυπο οικολογικό χωριό, Ταμέρα, στο οποίο σήμερα ζουν και εργάζονται 100 άνθρωποι. Όπως η ίδια λέει, είναι ένας «θεραπευτικός βιότοπος», ένα χωριό ειρήνης, και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί, σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει κρίση ή φτώχεια, όπως η Ινδία, η Αφρική, η Κολομβία και η Μέση Ανατολή, αφού το κόστος του, για 2.000 κατοίκους, δεν ξεπερνά αυτό ενός τεθωρακισμένου οχήματος.

    Το χωριό αυτό είναι ενεργειακά αυτόνομο, χάρη στη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, που στηρίζεται στη χρήση φυτικών ελαίων, και την οποία ανακάλυψε και έθεσε σε εφαρμογή ο ερευνητής Γιούργκεν Κλέιβαχτερ. Το κόστος της μονάδας αυτής είναι χαμηλό και οι ενεργειακές της δυνατότητες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρων βιομηχανιών.

    «Ο αρχικός στόχος είναι η δημιουργία αυτόνομων ενεργειακά περιοχών, κάτι που ήδη λειτουργεί με επιτυχία στην Ταμέρα. Το ερευνητικό έργο προχωρά και οι άνθρωποι που ζουν εκεί ή την επισκέπτονται έχουν να προσφέρουν σημαντική εμπειρία και απαντήσεις για το πώς λειτουργεί, ώστε να τις μεταφέρουν σε άλλους» υποστηρίζει η Γερμανίδα ακτιβίστρια.

    Μεταξύ άλλων, στην Ταμέρα έχουν αναπτυχθεί κοινωνικά μοντέλα και δράσεις, που έχουν ως στόχο την αρμονική ζωή, τη συμβίωση και την επικοινωνία, την αυτονομία και την ενεργή δράση στα κινήματα ειρήνης παγκοσμίως.

    Η ζωή είναι απλή, χωρίς να υστερεί σε ανέσεις, και οι κάτοικοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες, την έρευνα, την ανάπτυξη της οικολογίας, τις κατασκευές οικολογικών σπιτιών, ενώ προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες και εκπαίδευση για τα παιδιά. Ακόμη, πραγματοποιούνται σεμινάρια για ερευνητές ή απλούς ανθρώπους που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ζωής.

    «Εάν οι άνθρωποι δουν τα πρότυπα αυτά μοντέλα κοινωνιών, θα διαπιστώσουν ότι μπορούν πράγματι να εφαρμοστούν. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν σε διάφορες χώρες μικρά τέτοια μοντέλα κοινωνιών για να δείξουμε ότι είναι δυνατό να λειτουργήσουν. Πάντα υπάρχει ο φόβος για κάθε αλλαγή ή για κάτι καινούργιο. Ετσι και για την Ταμέρα υπήρχε δυσπιστία, αλλά σήμερα είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να ζήσουν εκεί με τις οικογένειές τους» λέει χαρακτηριστικά.

    Η Σαμπίνε ελπίζει να καταφέρει να ιδρύσει ένα παρόμοιο χωριό στην Μέση Ανατολή, σαν μία παραφωνία ειρήνης μέσα στην καθημερινότητα της βίας. Το οδοιπορικό που πραγματοποιεί, χωρίς μεταφορικά μέσα, από χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων μέχρι το Ισραήλ αποτελεί μόνο την αρχή μίας σειράς δράσεων για να κάνει γνωστές τις ιδέες της.

    Ηδη βρίσκεται σε συνεργασία με ειρηνευτικές οργανώσεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και τη βοήθεια για τις επόμενες πρωτοβουλίες.

    Την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ένα νέο οδοιπορικό μαζί με μία θεατρική ομάδα, η οποία θα παρουσιάσει σε 15 πόλεις (Χάιφα, Ναζαρέτ, Βηθλεέμ, Ραμάλα, Ιερουσαλήμ κ.α.) ένα έργο με τίτλο «Αρνούμαστε να είμαστε εχθροί». Πρόκειται για την ιστορία ενός καμικάζι που ετοιμάζεται να αυτοπυρποληθεί μέσα σε ένα κέντρο διασκέδασης. Στις 9 Νοεμβρίου - επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου - η Γερμανίδα ακτιβίστρια θα βρίσκεται στο τείχος αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, ενώ το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί στις 27 του μήνα στην Ιερουσαλήμ με κεντρικό σύνθημα ότι «τα χρήματα για την αγορά ενός τανκ φτάνουν για την ανοικοδόμηση ενός χωριού ειρήνης».

    Η Σαμπίνε θα βρίσκεται και στην Αθήνα από τις 16 - 19 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις για τα χωριά ειρήνης.

    Το Μάιο του 2006 θα ξεκινήσει στην Ταμέρα ένα τριετές πρόγραμμα, το λεγόμενο «σχολείο ειρήνης», στο οποίο θα διδάσκεται η κατασκευή οικολογικών σπιτιών και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

    [05] Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ 19η INFOSYSTEM

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2005 (16:41 UTC+2)

    Με μια καινοτομία, που αφορά στο «Ψηφιακό Σπίτι», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και με την εισαγωγή του θεσμού του ExpoPartenariat, που αφορά σε προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις, θα λειτουργήσει η φετινή 19η Διεθνής Έκθεση πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής τεχνολογίας Infosystem. Την έκθεση που θα λειτουργήσει από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2005 θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, την Πέμπτη στις 7 το βράδυ.

    Παράλληλα με την Infosystem ξεκινούν οι εργασίες και του 11ου Συνεδρίου Εφαρμογών Πληροφορικής, με τίτλο «Η ηλεκτρονική Ελλάδα στην ηλεκτρονική Ευρώπη: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση». Το συνέδριο, στο οποίο θα δώσει το «παρόν» και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ιωάννης Τσουκαλάς, θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου.

    ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ

    Σε ότι αφορά τα μεγέθη της φετινής 19ης Infosystem, ο πρόεδρος της διοργανώτριας Helexpo Αριστοτέλης Θωμόπουλος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι συνολικά συμμετέχουν 555 εκθέτες (131 άμεσοι και 424 έμμεσοι εκθέτες), έναντι 469 το 2004. Η έκθεση θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 12,13 και 15, καταλαμβάνοντας έκταση 8.150 τετραγωνικών μέτρων. Οι εκθέτες προέρχονται από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά και Ξάνθη) και από ακόμη 30 χώρες, έναντι 28 το 2004.

    Με απόφαση της διοίκησης, φέτος για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε μικρές - πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίες του χώρου, με ειδικό τιμοκατάλογο και σε προκαθορισμένα, δομημένα stand. Επίσης, φέτος θα λειτουργήσει το 2ο Future Park στη διάρκειά του οποίου θα πραγματοποιηθούν 15 δραστηριότητες-εκδηλώσεις, που αποσκοπούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helexpo Θέμη Καρτσιώτη στο να εξελιχθεί η εκδήλωση σε φεστιβάλ τεχνολογιών. Στους χώρους της έκθεσης, μεταξύ θα υπάρχει δυνατότητα Wi-Fi σύνδεσης στο Internet και χρήση των υπηρεσιών του Internet Station.

    [06] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2005 (13:34 UTC+2)

    Την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον επιχειρηματικό κόσμο ζητούν από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του κλάδου και της απασχόλησης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σωτήρης Μαγόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η επιμελητηριακή νομοθεσία, οι αποφάσεις για την πάταξη του πλανόδιου εμπορίου, οι νόμοι για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση των προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας.

    Τόνισε ότι οι βιοτέχνες περιμένουν να γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες για τη μείωση της φορολογίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

    Το κλείσιμο πολλών βιοτεχνιών ο κ. Μαγόπουλος το απέδωσε στις λάθος πολιτικές επιδοτήσεων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα χρήματα για την μετεγκατάσταση των μονάδων τους σε άλλες χώρες.

    Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη συμμετοχή του ΒΕΘ στην 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Κρήτη 2005», που διοργανώνει η ΔΕΘ, στις Γούρνες Ηρακλείου, από 13 έως 16 Οκτωβρίου.

    Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 37 επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ, εκ των οποίων οι 25 προέρχονται από τον κλάδο ετοίμων ενδυμάτων.

    Επιπλέον ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και έχουν να κάνουν με τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στις εκλογές των επιμελητηρίων που είχαν δρομολογηθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως θα αναβληθούν, κατά πάσα πιθανότητα για τον ερχόμενο Μάιο, προκειμένου να διενεργηθούν με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία.

    [07] ΑΥΣΤΡΙΑ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ

    Βιέννη, 3 Οκτωβρίου 2005 (12:24 UTC+2)

    Το κυβερνών συντηρητικό λαϊκό κόμμα της Αυστρίας (OVP), του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σίσελ, υπέστη οδυνηρή ήττα κατά τις χτεσινές περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης στο ομόσπονδο κρατίδιο του Στάιερμάρκ, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια δεν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

    Την πρωτοκαθεδρία, με το 41,7% των ψήφων (+9,4% από τις προηγούμενες εκλογές) πήραν οι σοσιαλδημοκράτες (SPO), ενώ το OVP περιορίστηκε στο 38,7% (-8,6%). Τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη δημιούργησαν οι κομμουνιστές, οι οποίοι συγκέντρωσαν το 6,3% των ψήφων (+5,3%) και επανέκαμψαν στο Κοινοβούλιο του Στάιερμάρκ ύστερα από 35 χρόνια.

    Το πλαφόν του 5% δεν ξεπέρασαν ούτε οι «Πράσινοι», ούτε οι οποίοι συγκέντρωσαν το 4,6% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων (-0,9%), ούτε το λαϊκιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Γ. Χάιντερ (FPO), που συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης. Ενώ, όμως, οι πρώτοι κατάφεραν να εκλέξουν απευθείας υποψήφιο και θα συμμετέχουν στο νέο Κοινοβούλιο με 3 έδρες, οι δεύτεροι μένουν τη φορά αυτή εκτός.

    Πολιτικοί παρατηρητές συνέδεαν σήμερα το εκλογικό στραπάτσο των συντηρητικών κομμάτων με τη σκληρή στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Βιέννης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Τόνιζαν δε ότι η στάση αυτή δεν ωφέλησε εκλογικά το κόμμα του καγκελάριου Σίσελ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 3 Οκτωβρίου 2005 (12:08 UTC+2)

    Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση «φόρμουλας» η οποία και θα επιτρέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Η Αυστρία επιμένει στις θέσεις της, καταγγέλλοντας απομόνωση και πιέσεις, ενώ ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζακ Στρο εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

    Από την πλευρά της, η Άγκυρα προειδοποιεί ότι δε θα αποδεχτεί τίποτε λιγότερο από την ενεργοποίηση του πλαισίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [09] Η CDU ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΔΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

    Δρέσδη, 3 Οκτωβρίου 2005 (11:44 UTC+2)

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) κέρδισε μία από τις δύο έδρες κατά τις χτεσινές επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην περιφέρεια της Δρέσδης και αύξησε τη συνολική διαφορά της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) από 3 σε 4.

    Πρόκειται για την έδρα που απονέμεται απευθείας στους υποψήφιους, οι οποίοι τη διεκδικούν εκτός λίστας κομμάτων και την κερδίζει εκείνος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος της CDU συγκέντρωσε το 37% των ψήφων, ενώ εκείνη του SPD το 32,1%.

    Αντίθετα, στη δεύτερη ψήφο, όπως χαρακτηρίζεται από το γερμανικό εκλογικό νόμο η ψήφος προς τα κόμματα, προηγείται η λίστα των σοσιαλδημοκρατών που συγκεντρώνουν σύμφωνα με το επίσημο, προσωρινό τελικό αποτέλεσμα το 27,9% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι του 24,4% της CDU.

    Ακολουθούν το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς με 19,7%, οι φιλελεύθεροι (FDP) με 16,6% και οι «Πράσινοι» με 7,1%. Εάν τελικά επικυρωθεί το αποτέλεσμα αυτό μετά και την καταμέτρηση των ψήφων δια επιστολής, τότε η έδρα θα προσμετρηθεί στους σοσιαλδημοκράτες. Έτσι, στο νέο γερμανικό Κοινοβούλιο, οι CDU/CSU θα διαθέτουν 226 και το SPD 223.

    Το πιθανό «πατ» στη Δρέσδη δε θα αλλάξει στην ουσία και το ισχνό προβάδισμα της «Ένωσης» των χριστιανικών κομμάτων έναντι των σοσιαλδημοκρατών, το οποίο πριν από αποτέλεσμα της Δρέσδης ανερχόταν στο 0,9%. Έτσι, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα και, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν αποτέλεσμα.

    [10] ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Βερολίνο, 3 Οκτωβρίου 2005 (11:13 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το τμήμα Μετεωρολογίας, κατ' εντολήν της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών (IPCC), παρουσίασαν χτες οι ειδικοί του έγκριτου γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η «Ντόιτσε Βέλε», η δραματική αλλαγή του κλίματος είναι πια γεγονός. Κανείς δεν το αμφισβητεί, ούτε τολμά πια να αποκρύψει την σοβαρότητα της κατάστασης.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, νέα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά συγκεκριμενοποιούνται οι σοβαρές αλλαγές σ' όλον τον πλανήτη και επιβεβαιώνεται η αύξηση της ταχύτητας με την οποία αλλάζει το κλίμα. Οι δυο επιστήμονες που παρουσίασαν τα αποτελέσματα, ο καθηγητής της μετεωρολογίας Γιόχεμ Μαρότζκτε και ο επικεφαλής της έρευνας Έριχ Ρόεκνερ, δήλωσαν πως η θερμοκρασία της Γης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, δηλαδή μέχρι το 2100, θα αυξηθεί μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θαλάσσια στάθμη θα ανέβει κατά 30 εκατοστά.

    Στη Βόρεια θάλασσα, μάλιστα, η άνοδος της στάθμης θα είναι πάνω από 30 εκ. Συγκεκριμένα για τη Γερμανία και την Ευρώπη αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες «ότι θα πρέπει πια να υπολογίζουμε σε μεγάλες και συχνές περιόδους καύσωνα με ταυτόχρονη αύξηση των βροχοπτώσεων και μάλιστα των καταιγίδων. Πρέπει δηλαδή να υπολογίζουμε με περισσότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις και με συχνότερες και ισχυρότερες πλημμύρες».

    Σύγκλιση λοιπόν στον καύσωνα με τη Νότια Ευρώπη προβλέπεται για τα καλοκαίρια μέχρι το τέλος του αιώνα μας, αλλά με λιγότερο κρύο οι χειμώνες και με περισσότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα τονίστηκε από τους επιστήμονες η ταχύτητα των αλλαγών του κλίματος καθώς και ότι ακόμη μια φορά οι φτωχές χώρες «θα πληρώσουν τα σπασμένα» ή για την ακρίβεια θα βρεθούν εντελώς ανέτοιμες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως της ξηρασίας και των πλημμυρών.

    Εξάλλου, το ετήσιο κόστος των κλιματολογικών αλλαγών υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια μέχρι και 100 τρισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος για την προστασία του κλίματος φθάνει μόνον το 30% του παραπάνω ποσού. Γι' αυτό οι Γερμανοί επιστήμονες επανέρχονται στο ζήτημα της εξάρτησης από το πετρέλαιο και απαιτούν: αποδέσμευση από τις πηγές ενέργειας που εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα.

    [11] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Βαγδάτη, 3 Οκτωβρίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Επίθεση με στόχο τον υπουργό Πετρελαίων του Ιράκ, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ουλούμ έγινε στην περιοχή Μπαϊζί, 200 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες κλιμακώνουν καθημερινά την ένταση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 October 2005 - 18:13:39 UTC