Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ
  • [02] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ
  • [03] Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
  • [06] ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΕΡΝΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
  • [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΠΙΔΩΝ: ΔΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2-1
  • [10] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

  • [01] ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΙΝΔΙΑΣ

    Ισλαμαμπαντ, 8 Οκτωβρίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους απο τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στη μεθόριο Πακιστάν-Ινδίας. Εκπρόσωπος των πακιστανικών αρχών ανέφερε οτι πολλά πακιστανικά χωριά σαρώθηκαν από τον σεισμό.

    Στο Ισλαμαμπάντ έχουν καταρρεύσει δύο 12όροφα κτίρια, παγιδεύοντας στα ερείπια πολλούς ανθρώπους. Αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι τα δύο κτίρια είχαν 75 διαμερίσματα.

    Σύμφωνα με επίσημες ινδικές πηγές, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στο ινδικό Κασμίρ από τον σεισμό. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 15 στρατιώτες και ένα μωρό ηλικίας οκτώ μηνών.

    Επίσης πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στα σύνορα ανάμεσα στο ινδικό και το πακιστανικό Κασμίρ απο την κατάρρευση κτιρίων του στρατού.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εκτίμησε από την πλευρά της ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας τοποθέτησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο σεισμός, που φέρεται να διήρκεσε σχεδόν δύο λεπτά, ακολουθήθηκε από μικρές μετασεισμικές δονήσεις. Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή, πέραν του Ισλαμαμπάντ, στην Πεσάβαρ, την Λαχώρη και την Κουέτα, λίγο πριν τις 07:00 (ώρα Ελλάδας).

    Ο Πακιστανός σεισμολόγος Μοχάμαντ Χάνιφ είπε ότι ο σεισμός είναι ίσως ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της πρωτεύουσας του Πακιστάν.

    [02] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε ως απαράδεκτες, τις προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο κ. Νίμιτς παρέδωσε χθες το βράδυ στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προτάσεις για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σήμερα το πρωί εδόθησαν οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας να ανακοινώσει στον κ. Νίμιτς ότι οι προτάσεις αυτές επιστρέφονται ως απαράδεκτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [03] Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2005 (15:15 UTC+2)

    Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Μπέζας ορίζεται υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του Αδάμ Ρεγκούζα, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, η ορκωμοσία του κ. Μπέζα θα γίνει τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Χθες, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε αποδεκτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ρεγκούζας εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε (στην εκπομπή "Ζούγκλα" του τηλεοπτικού σταθμού Alpha) να μετέχει σε εκδήλωση ενός ιδιοκτήτη περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με τον οποίο κατηγορήθηκε ότι διατηρεί "προνομιακή σχέση". Ο επιχειρηματίας αυτός έχει παραπεμφθεί με βούλευμα στη Δικαιοσύνη για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών και ο κ. Ρεγκούζας φέρεται να δήλωσε ότι τού έδωσε κρατική διαφήμιση.

    Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι η περίπτωση του κ. Ρεγκούζα είναι η κορυφή του παγόβουνου και ανέφερε ότι η αντίληψη Ρεγκούζα μένει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο Συνασπισμός σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τον παραιτηθέντα υπουργό και να θέσει επιτέλους τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

    Η επιστολή παραίτησης Ρεγκούζα.

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Μετά τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσω το δίκιο μου στη Δικαιοσύνη. Η ενέργειά μου αυτή έχει μόνο στόχο να αναδείξω -χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η θέση που σήμερα κατέχω- την αλήθεια.

    Και η αλήθεια είναι μία. Τα συμφέροντα και οι υπηρέτες τους ενοχλήθηκαν από τον πόλεμο που έχω κηρύξει. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη. Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τη συμμετοχή μου στην πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Βιογραφικό Α. Μπέζα

    Ο Αντώνης Μπέζας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στην Ηγουμενίτσα της Θεσπρωτίας, είναι έγγαμος με την Αθηνά Καρβούνη, είναι πολιτικός μηχανικός και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Θεσπρωτών

    Φοιτητών Αθήνας (1983-1985). Το διάστημα 1987-1988, ήταν επιστημονικός

    συνεργάτης του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας.

    Το 1990, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

    Από το 1991, διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Ηγουμενίτσα, ενώ εργάστηκε ως

    τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με αντικείμενο την επίβλεψη των

    μεγάλων έργων της περιοχής.

    Το 1994, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό και το 1994, εξελέγη μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου μέχρι το 1997, το διάστημα 1995-1997, ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας, ενώ έχει διατελέσει και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Θεσπρωτίας. Την περίοδο 1995-1997, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, το διάστημα 1996-1997, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας και το 1997, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής Α' Εδαφικής Περιφέρειας.

    Το 1998, εξελέγη (πρώτος στο συνδυασμό του) νομαρχιακός σύμβουλος Θεσπρωτίας.

    Τον Απρίλιο του 2000, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας με το

    ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Διαρκούς Επιτροπής

    Οικονομικών της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2003, εξελέγη γραμματέας της Βουλής.

    Το Μάρτιο του 2004, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας στις 9 Απριλίου του 2000 και επανεξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Κέρκυρα, 7 Οκτωβρίου 2005 (22:40 UTC+2)

    Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το σύνολο της πολιτικής τους, εξαπέλυσε στη διάρκεια πολιτικής του ομιλίας στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «επισημάναμε πως ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα» και πρόσθεσε ότι ο επίτροπος κ. Αλμούνια άφησε έκθετη την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας, με σαφείς επισημάνσεις ότι το 2006 δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή η μέθοδος της τιτλοποίησης.

    Για πρώτη φορά έχουμε μη αποδοχή εθνικού προϋπολογισμού από την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει ότι η επιτήρηση από την Ε.Ε. θα γίνει πιο έντονη και θα επιμηκυνθεί χρονικά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Οικονομίας, που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ αν ο πρωθυπουργός τον καλύψει και αυτή τη φορά, τότε έχει εκείνος τη βαρύτατη ευθύνη. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε.

    «Ας μη βιαστεί η κυβέρνηση να μας κατηγορήσει ότι και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε τιτλοποίηση εσόδων, γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή πρότεινε τιτλοποίηση εσόδων που είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν ποτέ. Ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει σε τιτλοποίηση εσόδων, τα οποία ήταν σίγουρο ότι θα εισπραχθούν», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία, ενώ αναφερόμενος στο "εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", που οφείλει να καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι η κυβέρνηση ετοίμασε ένα κείμενο συρραφή των μέτρων που πήρε το τελευταίο διάστημα.

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι η σοβαρή ανεπάρκεια του κ. Καραμανλή στο χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής, αυξάνει την ανησυχία και τον προβληματισμό μας για τις δυνατότητές του να χειριστεί τις ευρωπαϊκές σχέσεις και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική της ήσσονος προσπάθειας και της παράδοσης των όπλων και την κατηγόρησε για εγκατάλειψη του "Ελσίνκι" την πιο κρίσιμη στιγμή, για εγκατάλειψη των μακροχρόνιων προσπαθειών διευθέτησης του Κυπριακού, τακτική που εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής και σε ό,τι αφορούσε τις συζητήσεις για το "διαπραγματευτικό πλαίσιο" της Ε.Ε. με την Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία και ευχήθηκε στον τουρκικό λαό κάθε επιτυχία στην υλοποίηση των στόχων του.

    Αναφερόμενος στην καθημερινότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, οι «πελατειακές αντιλήψεις, κοινωνική αναλγησία, νεοφιλελεύθερος αυταρχισμός, έλλειψη οράματος για τη χώρα, έλλειψη σοβαρότητας, έλλειψη ικανότητας και συνεχής αναίρεση με προφανή ψέματα των υποσχέσεων προς τον ελληνικό λαό, είναι τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι φαίνονται πλέον ξεκάθαρα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είχε σχέδιο για την κατάκτηση της εξουσίας, ενώ «εμείς έχουμε σχέδιο για τη χώρα και το αύριο του Έλληνα πολίτη».

    «Στόχος μας -υπογράμμισε- είναι να εγγυηθούμε ως μελλοντική κυβέρνηση την ανάπτυξη, την εργασία για όλους, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, τις ίσες δυνατότητες, την παιδεία για όλους, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, την κοινωνία της αλληλεγγύης, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη διαφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, με κύριο, όπως είπε, αυτό των σοβαρών ελλείψεων υποδομών και στελέχωσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό του νησιού, υποστήριξε ότι το μοντέλο του "μαζικού τουρισμού" είναι ξεπερασμένο και πρότεινε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του νησιού για συνεδριακό, αθλητικό τουρισμό κ.λπ..

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγωνισθεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζοντας την ενότητα και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και αγωνιζόμενο για την κατοχύρωση της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

    Σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό θα γίνει με πρωτόγνωρες διαδικασίες συμμετοχής και διαφάνειας, τις οποίες κάλεσε άπαντες να τις περιφρουρήσουν, τονίζοντας ότι η συλλογική και ατομική ευθύνη όλων και του καθενός ξεχωριστά είναι τεράστια και ότι την ενότητα και την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να την πλήξει κανείς.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διαμορφώνουμε μία νέα εθνική κοινωνική συμφωνία, που θα είναι το πρόγραμμά μας, το οποίο επειδή θα έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού θα αρχίσει να υλοποιείται την επομένη των ερχόμενων εκλογών, όπου θα είμαστε εμείς κυβέρνηση.

    [05] Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2005 (22:04 UTC+2)

    To υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης επιχειρεί με τους πόρους που διαθέτει την αναβάθμιση της τεχνολογικής στάθμης και καινοτομίας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Infosystem, που έγινε στο περίπτερο 12 τησ ΔΕΘ, ο κ. Τσιαρτσιώνης υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες, ένα ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, καταγραφής, ανάλυσης και παρουσίασης δεδομένων και πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική υπόσταση των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

    «Ετσι θα παρακολουθούμε τον τοπικό πληθωρισμό, την ανεργία, το εισόδημα, το ΑΕΠ, τον πλούτο δηλαδή που παράγεται στη Β. Ελλάδα από τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων και της Πολιτείας, τα αναπτυξιακά έργα υποδομής και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και με τη βοήθεια αυτών των μετρήσιμων στοιχείων θα προβαίνουμε σε σειρά παρεμβάσεων κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα απολύτως στοχευμένων και κατά το μέγιστο αποτελεσματικών», ανέφερε.

    [06] ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Σόφια, 8 Οκτωβρίου 2005 (12:28 UTC+2)

    O υπουργός Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας, Βεσελίν Μπλιζνάκοφ, μιλώντας στο Βουλγαρικό πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ, δήλωσε ότι προβλέπεται το βουλγαρικό τάγμα πεζικού στο Ιράκ να συνεχίσει εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, που είναι οι εκλογές στη χώρα αυτή και μετά να αρχίσει η αποχώρηση.

    Σύμφωνα με την απόφαση της βουλγαρικής Βουλής η μονάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και μ' αυτόν τον τρόπο η απόφαση του κοινοβουλίου θα τηρηθεί, πρόσθεσε ο υπουργός Μπλιζνάκοφ.

    [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΕΡΝΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Ουάσιγκτον, 8 Οκτωβρίου 2005 (11:35 UTC+2)

    Ανώτερος αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν εμπόδια στην Κροατία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο, στην προσπάθειά τους να συνάψουν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτός και αν οι χώρες αυτές συνεργαστούν και φέρουν στη δικαιοσύνη άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α για πολιτικά θέματα, Νίκολας Μπερνς, προέβη στην προειδοποίηση αυτή πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των καταζητούμενων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιζ, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και τον στρατηγό Άντε Γκοτοβίνα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα στην Κροατία.

    Ο κ. Μπερνς θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για μια έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η οποία θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν. Την Τετάρτη ο κ. Μπέρνς θα ταξιδέψει στην περιοχή των Βαλκανίων με στάσεις στο Σεράγεβο, την Πρίστινα και το Βελιγράδι όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς ηγέτες και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

    [08] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

    Τίρανα, 8 Οκτωβρίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Με τη συναυλία της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας Καλαμπάκας εγκαινιάστηκε, χθες το βράδυ, το ανοικτό Αμφιθέατρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στα Τίρανα.

    Πολλοί Αλβανοί πολίτες απόλαυσαν το πλούσιο ρεπερτόριο της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας Καλαμπάκας, η οποία δημιουργήθηκε το 1994 με πολλές συμμετοχές σε εθνικά χορωδιακά φεστιβάλ, αλλά και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει πολλά από τα είδη της ελληνικής πολυφωνίας, καθώς επίσης σύγχρονη μουσική accapela και με συνοδεία. Οι θεατές απόλαυσαν την ερμηνεία των συνθέσεων των Μ. Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Σ. Σαμάρα, Ν. Μαντζάρο, παραδοσιακά τραγούδια της Βόρειας Ελλάδος κ.α.

    Ο διευθυντής της χορωδίας, ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Καλαμπάκας, Νίκος Ευθυμιάδης πριν ξεκινήσει η συναυλία, τόνισε ότι σκοπός της Χορωδίας είναι η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και η ανάδειξη της πόλης της Καλαμπάκας ως κέντρο μουσικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο.

    Από την πλευρά του ο πρύτανης της Ακαδημίας καλών Τεχνών, Καστριότ Τσαούσι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια του μαέστρου, Νίκου Ευθυμιάδη, καθώς επίσης και του υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο χρηματοδότησε την κατασκευή του αμφιθεάτρου με 50.000 ευρώ.

    Στο τέλος της συναυλίας ο δήμαρχος της Καλαμπάκας Αντώνης Πινιάρας δήλωσε ότι τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες αποτελούν γέφυρες συνεργασίας και συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    Τη συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων και ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, καθώς επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και η υφυπουργός Παιδείας της Αλβανίας.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΠΙΔΩΝ: ΔΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2-1

    Φάρουμ, 8 Οκτωβρίου 2005 (00:00 UTC+2)

    Οι υποσχέσεις που άφησε η Εθνική Ελπίδων για το μέλλον ήταν πολλές, ωστόσο οι τρεις πόντοι πήγαν στο σακούλι των Δανών. Το 2-1 στο πανέμορφο γήπεδο του Φάρουμ, μιας μικρής πόλης 20 χιλιόμετρα έξω απ΄ την Κοπεγχάγη, δεν αποτυπώνει την προσπάθεια των διεθνών μας, όμως στο ποδόσφαιρο τα λάθη πληρώνονται ακριβά. Πόσο μάλλον απέναντι στην κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα του προκριματικού ομίλου, που είχε ήδη βάλει το εισιτήριο της πρόκρισης στο... τσεπάκι της. Όσον αφορά την ουσία του πράγματος, οι ελάχιστες ελπίδες που είχαν οι διεθνείς μας να διεκδικήσουν την δεύτερη θέση είχαν εξανεμισθεί πριν καν γίνει η σέντρα, με την Ουκρανία να συντρίβει 5-0 την Αλβανία.

    Οι παίκτες του Στέλιου Αποσπόρη σπατάλησαν τρεις σπουδαίες ευκαιρίες στο πρώτο μισάωρο. Οι δύο απ΄ αυτές προέκυψαν απ΄ την ιδανική συνεργασία του Αραμπατζή με τον Παππά, που βρίσκονταν με «κλειστά μάτια». Στο 16΄ ο Αραμπατζής σέντραρε υποδειγματικά από αριστερά, αλλά το πλάσε του Παππά στην κίνηση ήταν άτσαλο και η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Το ίδιο σκηνικό και στο 25΄. Ο παίκτης του Πανσερραϊκού «σέρβιρε», ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού που αγωνίζεται δανεικός στην Καλαμαριά ξεπετάχτηκε και πάλι ανάμεσα στα σέντερ μπακ των Δανών, όμως ο Έλεγκααρντ «διάβασε» την φάση, βγήκε απ΄ την εστία του και τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μπαλάφας εξαπέλυσε μια βολίδα πέντε μέτρα έξω απ΄ την περιοχή, με τον Δανό τερματοφύλακα να έχει ιδανική τοποθέτηση και να διώχνει με γροθιές.

    Κι εκεί που η ομάδα είχε αποκτήσει ρυθμό και αυτοπεποίθηση, ήρθε ένα διπλό λάθος στην άμυνα για να χαρίσει στους Δανούς το 1-0 (35΄). Ο Καράμπελας έπαιξε με την... φωτιά από τα αριστερά και έχασε την μπάλα, στην σέντρα των Δανών ο Σηφάκης έκανε κακό υπολογισμό και με το βιαστικό του διώξιμο πρόσφερε στον Λορέντζεν ένα εύκολο πλασέ απ΄ το ύψος του πέναλτι.

    Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι. Οι δύο ομάδες έπαιξαν πιο ελεύθερα, οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές άνοιξαν και ο ρυθμός ανέβηκε. Στο δεκάλεπτο 54΄-63΄ δεν προλαβαίναμε να μετράμε ευκαιρίες:

    Στο 54΄ ο Δάρλας επιχείρησε να γυρίσει την μπάλα με το στήθος στον Σηφάκη χωρίς να βάλει την απαιτούμενη δύναμη, ωστόσο ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ πετάχτηκε έγκαιρα μπροστά στα πόδια του Κάμπερ. Ένα λεπτό αργότερα, ο Καπετάνος βγήκε τετ-α-τετ με τον Έλεγκααρντ ύστερα απ΄ την βαθιά μπαλιά που ήρθε απ΄ την άμυνα. Είχε την ευκαιρία να πλασάρει με την μία, προτίμησε να επιχειρήσει να περάσει τον Δανό τερματοφύλακα και έχασε τον έλεγχο.

    Στο 58΄ ο Παππάς τρύπωσε στην περιοχή, έπιασε την κεφαλιά απ΄ την σέντρα του Δάρλα αλλά η μπάλα «έξυσε» το οριζόντιο δοκάρι. Στο 63΄ ο Λόρεντζεν έπιασε ένα πονηρό πλασέ απ΄ το πέναλτι, με τον Σηφάκη να πετάγεται στην γωνία του και να διώχνει.

    Το ρίσκο του Αποσπόρη (έβγαλε τον Γκαλίτσιο, γύρισε τον Αραμπατζή από την θέση του επιτελικού χαφ σε εκείνη του δεξιού μπακ και πέρασε στην 11αδα τον Χριστοδουλόπουλο) έπιασε τόπο. Δεκαέξι λεπτά μετά την είσοδό του, ο χαφ του ΠΑΟΚ σέντραρε υποδειγματικά, ο Λαγός έπιασε έξυπνα την γυριστή κεφαλιά και άφησε τον Έλεγκααρντ να... κοιτάει (1-1 στο 74΄).

    Κι εκεί που οι Ελληνες παίκτες είχαν πατήσει τέρμα το γκάζι επιχειρώντας την ολική επαναφορά (στο πλασέ του Παππά στο 75΄ ο Γιάκομπσεν έδιωξε πάνω στη γραμμή), ήρθε μια σεμιναριακού επιπέδου αντεπίθεση των Δανών για να τους... κόψει τα πόδια. Με δύο γρήγορες πάσες ο Σόρενσεν βγήκε ανενόχλητος απ' τα αριστερά και απ΄ την «φαρμακερή» του σέντρα στο πρώτο δοκάρι, ήταν απλή υπόθεση για τον Κάμπερ να σπρώξει με το κεφάλι την μπάλα στα δίχτυα, γράφοντας το 2-1 (81΄).

    Διαιτητής: Μάικλ Ντιν (Αγγλία)

    Βοηθοί: Ντέιβιντ Μπάμπσκι (Αγγλία), Ντέιβιντ Μπράιαν.

    Κίτρινες: Βούρτζ, Πόουλσεν-Μπαλάφας, Δάρλας

    Κόκκινες: Κάγκαρα (90'+)-Καπετάνος (90'+)

    ΔΑΝΙΑ: Έλεγκααρντ, Χάνσεν, Τροστ, Γιάκομπσεν, Κάγκαρα, Βουρτζ (46΄ Πόουλσεν), Μπέργκβολντ, Κάμπερ, Σόρενσεν, Λορέντζεν, Ράσμουσεν (76΄ Αμπσαλόνσεν).

    ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Γκαλίτσιος (58΄ Χριστοδουλόπουλος), Καράμπελας (46΄ Δάρλας), Παπαζαχαρίας, Παπαδόπουλος, Μπαλάφας (81΄ Πλιάγκας), Λεοντίου, Λαγός, Αραμπατζής, Παππάς, Καπετάνος.

    [10] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Με την παρουσίαση έντεκα τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και του τραγουδιού "Ξένο Ρούχο" των Δημήτρη Λίβανου-Χρήστου Σταυρακούδη, που ερμηνεύει η Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου και το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στο ανανεωμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην Πυλαία, το φεστιβάλ.

    Τα 11+1 της 9ης Οκτωβρίου είναι τα εξής:

    1. «Λουδοβίκος»: Ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός: Λουδοβίκος των Ανωγείων.

    2. «Μάγια Μελάγια»: Ερμηνευτές: Δήμητρα Γαλάνη, Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτες- στιχουργοί: Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς.

    3. «Κάθε μέρα ένα τραγούδι»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Νίκος Ζιώγαλας.

    4. «Αγιασμένα τραγούδια»: Ερμηνευτής: Στέλιος Διονυσίου, συνθέτης: Χρήστος Νικολόπουλος, στιχουργός: Μάνος Ελευθερίου.

    5. «Μπλουζάκι»: Ερμηνεύτρια: Τάνια Τσανακλίδου, συνθέτης: Στέφανος Κορκολής, στιχουργός: Νίκος Μωραϊτης.

    6. «Τα μεγάλα παιδιά»: Ερμηνευτής - συνθέτης- στιχουργός: Μανώλης Φάμελλος.

    7. «Η φάλαινα»: Ερμηνευτής -συνθέτης: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στιχουργός Ισαάκ Σούσης.

    8. «Καλύτερα»: Ερμηνευτής: Ιορδάνης Παύλο, συνθέτης: Γιάννης Σπανός, στιχουργός: Μιχάλης Αβατάγγελος.

    9. «Αφύλαχτη Πόλη»: Ερμηνεύτρια: Μαρία Σπυροπούλο, συνθέτης: Στάμος Σέμσης, στιχουργός: Μιχάλης Μπουμπούλης.

    10. «Μια βραδιά στη Σαλονίκη»: Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής, συνθέτης: Αντώνης Βαρδής, στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος.

    11. «Πηγαίνω μόνος»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Φίλιππος Πλιάτσικας.

    12. Ως δωδέκατο τραγούδι θα διαγωνιστεί το «Ξένο Ρούχο».

    Η ΕΡΤ κέρδισε το στοίχημα

    «Αποτελεί στοίχημα για τη δημόσια τηλεόραση να πετύχει ο θεσμός, να ζωντανέψει και να έχει απήχηση σε πολύ κόσμο και ειδικά στους νέους ανθρώπους», είχε τονίσει στις 2 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Βάζοντας τα δυνατά της, η ΝΕΤ κέρδισε το στοίχημα. Το άνοιγμα της μεγάλης γιορτής ήταν φαντασμαγορικό με ένα υπέροχο σκηνικό, που δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση. Τα πρώτα πλάνα του τηλεσκηνοθέτη Γιώργου Σιούλα ήταν λίγο άτονα και μακρινά, ενώ αναμφισβήτητα ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγκιώλης επηρεάστηκε από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τελετή έναρξης με τα τύμπανα των μουσικών να σχηματίζουν ουρά και τους διαγωνιζόμενους να μπαίνουν όλοι μαζί, χαιρετώντας το κοινό.

    Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου υποδέχθηκε χαρούμενη θεατές και τηλεθεατές, όμως δεν νομίζουμε πως χρειαζόταν χαρτάκι, για να πει πως η «Θεσσαλονίκη υποδέχεται ξανά το φεστιβάλ». Επίσης η οικοδέσποινα δεν σταμάτησε στιγμή να τονίζει πως έχει άγχος δικαιολογώντας έτσι, ότι διάβαζε τα πάντα από μικρά άσπρα χαρτάκια, τα οποία αργότερα χρησιμοποίησε για να κάνει αέρα.

    Οι τεχνικοί της ΕΡΤ έβαλαν τα δυνατά τους κι έτσι ο ήχος αλλά και η εικόνα μπήκαν στα σπίτια μας με τον καλύτερο τρόπο και ένας μικρός αντίλαλος που ακούστηκε μετά το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα διορθώθηκε αμέσως. Η βραδιά κύλησε ομαλά για τη ΝΕΤ, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως το κρατικό κανάλι έμαθε πολλά και καλά από τους δύο προηγούμενους διοργανωτές της Eurovision.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 October 2005 - 18:13:43 UTC