Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ
  • [02] 40 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ
  • [03] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • [04] ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝ0ΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΞΟΧΗ- ΙΛΙΝΤΕΝ
  • [05] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΙΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ - ΘΥΜΗ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2005 (12:07 UTC+2)

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ. Μολυβιάτης μετά τη συνεργασία που είχε με τον κ. Καραμανλή, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας είναι σαφής και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε με βέτο, λέγοντας ότι "έχουμε το δικαίωμα με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 να αντιταχθούμε στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ερωτηθείς σχετικώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "όταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα".

    [02] 40 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Οκτωβρίου 2005 (12:54 UTC+2)

    Δείγματα από σαράντα είδη πουλιών από την παρέμβρια περιοχή του Δέλτα του Έβρου (πάπιες, τσίχλες, ορτύκια και άλλα ) συνέλεξε η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με τον κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και τα έστειλε για έλεγχο στο κτηνιατρικό εργαστήρι του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

    "Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την υγεία των αποδημητικών '' δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχ Κουγιουμτζής. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα των 40 πουλιών θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

    [03] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ

    Άγκυρα, 11 Οκτωβρίου 2005 (12:52 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει επείγον θέμα σχετικά με την έγκριση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας στην τουρκική εθνοσυνέλευση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εν πτήσει προς το Κόσοβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Εκτός από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου, ο Γκιουλ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας συγκεκριμένα: "πιστεύω ότι ή θα βρεθεί μία περιεκτική λύση υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ, ή η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει το δρόμο της".

    Ως προς το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ο Γκιουλ σημείωσε πως «το θέμα αυτό δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα μας» και επισήμανε πως «πρόκειται για ένα από τα πολλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα».

    Η υπόθεση της Σχολής είχε έλθει στη δημοσιότητα, μετά από τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Χουσείν Τσελίκ για την ανάγκη επαναλειτουργίας της.

    [04] ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝ0ΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΞΟΧΗ- ΙΛΙΝΤΕΝ

    Σόφια, 10 Οκτωβρίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Στα τέλη Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η νέα συνοριακή διάβαση Ίλιντεν- Εξοχής και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από τη Σόφια, που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στην τελετή θα παραστούν οι πρόεδροι της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    «Ανοίγει μία πύλη φιλίας, ανάπτυξης και προόδου», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δαϊλάκης, σχολιάζοντας τη σημασία της νέας διασυνοριακής διόδου.

    Η νέα αυτή δίοδος, που θα συνδέσει τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ με τη Δράμα αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα στις 29 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο κ. Δαϊλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στη Σόφια, με τον Γκεόργκι Γκιουρούκοφ, αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία».

    Ο νέος συνοριακός σταθμός έχει γίνει γνωστός και ως «δίοδος των αρκούδων», λόγω των προβληματισμών που είχαν διατυπώσει οικολογικές οργανώσεις των δύο χωρών για τις συνέπειες που μπορεί να είχε ο σταθμός και ο διασυνοριακός δρόμος στην αναπαραγωγή των μεγάλων αυτών ζώων που διαβιούν στη Ροδόπη.

    Τελικά, για να μην επηρεαστεί η αναπαραγωγή της αρκούδας, χρειάστηκε να κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια σήραγγα αξίας περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε στην πρόσθετη καθυστέρηση της λειτουργίας της διόδου, η οποία θα ανοίξει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας.

    [05] ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΙΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ - ΘΥΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2005 (10:56 UTC+2)

    Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Ενθύμιον Μάνου Χατζιδάκι» με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ειδικά διασκευασμένα για το κουϊντέτο Plaza και τον τραγουδιστή Μανώλη Χατζημανώλη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Tην Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί «Μουσική εκδήλωση για την προσφορά του αρχιμουσικού Γιώργου Θυμή στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Γιώργος Θυμής με σολίστ στο πιάνο τον Κωνσταντίνο Καλακώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 October 2005 - 18:13:55 UTC