Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ
  • [03] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΝΔ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ
  • [05] ΤΟ 3o ΜΙΝΙ ΡΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 68-58
  • [07] ΞΑΝΘΗ: ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΠΑΪΚΑΡΑ
  • [08] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΗΡΑΚΛΗ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [10] ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ
  • [11] ΤΟ "ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΣΟΦΟΥΛΗ"

  • [01] ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 14 Οκτωβρίου 2005 (12:26 UTC+2)

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ρουμανικές αρχές μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση του εντοπισμού του ιού της γρίπης σε δείγματα που ελήφθησαν από φάρμα στην Τσαμουρλία της ανατολικής Ρουμανίας.

    Οι σφαγιάσεις πουλιών σε αρκετές περιοχές της επαρχίας Τουλτσέα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ παραμένει σε ισχύ η καραντίνα και τα ενισχυμένα μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόμπρες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού της γρίπης σε άνθρωπο, αν και οι ιατρικές υπηρεσίες προετοιμάζονται ακόμη και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να συντρέχει λόγος ανησυχίας μέχρι στιγμής.

    Οι αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο από πτηνά που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στον άνθρωπο. Ωστόσο, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τους κανόνες υγιεινής.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Ε. Νικολαέσκουκάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά όλο αυτό το διάστημα τρεις βασικές αρχές: να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αγοράζουν κρέας πουλερικών και αβγά μόνο από τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με νόμιμη άδεια και τα κατάλληλα πιστοποιητικά από την Υγειονομική Υπηρεσία και να αποφεύγουν κάθε επαφή με νεκρά πουλιά ή πουλερικά.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Ρουμανίας απηύθυνε έκκληση στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν μόνο επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προερχόμενες από επίσημες πηγές, προκειμένου να μην δημιουργήσουν κλίμα πανικού στους πολίτες.

    Στο μεταξύ, όσο πέφτει ο υδράργυρος, όλο και περισσότερα αποδημητικά πουλιά καταφτάνουν στην περιοχή της Τσαμουρλία, όπου οι τοπικές αρχές ζητούν από την κεντρική διοίκηση να λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση του ιού. «Όλα τα πουλιά στην Τσαμουρλία, σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το χωριό, θανατώνονται» ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, ενώ οι τοπικές αρχές ζητούν την αποστολή μιας ομάδας ειδικών στα χημικά όπλα προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η θανάτωση των πουλιών και να μην εξαντληθούν από το βαρύ φορτίο του έργου τους οι κτηνίατροι.

    Μετά την επιβεβαίωση της είδησης για την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία, οι γειτονικές επαρχίες έλαβαν αυξημένα μέτρα. Ομάδες συνοριοφυλάκων και μελών της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Μπράιλα έχουν στήσει σημεία ελέγχου σε αρκετές περιοχές του οδικού δικτύου που συνδέσει τη συγκεκριμένη επαρχία με την Τουλτσέα, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα του ιού.

    Όλα τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από την Τουλτσέα υποβάλλονται σε ελέγχους και απολυμαίνονται, ενώ έχει δοθεί σήμα σε όλους τους καπετάνιους πλοίων να μην μεταφέρουν πουλιά και ζώα από τη συγκεκριμένη ρουμανική επαρχία.

    Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί στο Μικρό Νησί της Μπράιλα, μια περιοχή που βρίσκεται στη λίστα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών, λόγω του μεγάλου αριθμού αποδημητικών πουλιών που φιλοξενεί κάθε χώρα.

    Οι αρχές της Κοστάντα βρίσκονται επίσης επί ποδός κι έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα ελέγχου και απολύμανσης, ιδίως μετά την ανεύρεση, χθες βράδυ, ενός νεκρού πελεκάνου στην περιοχή μεταξύ της Μανγκάλια και του Αλμπέστι. Λόγω της προχωρημένης σήψης του νεκρού πελεκάνου, δεν ελήφθη δείγμα από αυτό.

    Ο ΠΟΥ βοηθά τις ρουμανικές αρχές

    Ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του ρουμανικού Υπουργείο Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφώνησε να προμηθεύσει δωρεάν τα 1.000 από τα συνολικά 5.000 αντιικά φάρμακα που χρειάζονται οι ρουμανικές αρχές για την προληπτική θεραπεία εκείνων των κατοίκων που έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη των πτηνών.

    Χθες, εξάλλου συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή στο ρουμανικό Υπουργείο Υγείας για τον χειρισμό της κατάστασης, ενώ συνεδρίασε και η επιτροπή ειδικών επιστημόνων για τις μεταδοτικές ασθένειες και τις επιδημίες.

    Στις αμέσως επόμενες ημέρες, το ρουμανικό Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει περίπου 25.000 αντιικών φαρμάκων, ενώ σε περίπου δέκα ημέρες, θα διατεθούν άλλες 20.000 δόσεις.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ

    Βέροια, 14 Οκτωβρίου 2005 (16:25 UTC+2)

    Το ρόλο του περιφερειακού Τύπου εξήραν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και οι υπουργοί Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, με τις ομιλίες τους στην τελετή έναρξης του 1ου διεθνούς συνεδρίου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ), που πραγματοποιείται στη Βέροια.

    "Ο επαρχιακός Τύπος επιτελεί ένα σημαντικότατο λειτούργημα, αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Πρόσθεσε πως "ο επαρχιακός Τύπος δεν είναι Τύπος δεύτερης ταχύτητας. Εχει να επιδείξει εθνική και κοινωνική προσφορά, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις για ένα καλύτερο μέλλον".

    Την ανάγκη να ξεπεραστεί η νοοτροπία που θέλει τις "δύο Ελλάδες", επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, γιατί όπως είπε αυτή υπονομεύει κάθε φιλόδοξο σχεδιασμό, και σημείωσε ότι η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) που θα πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. "Να είναι υπεύθυνα και έγκυρα, οικονομικά εύρωστα που θα λειτουργούν σε ένα πλουραλιστικό περιβάλλον, με κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς, διαφανείς και κοινούς για όλους".

    Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Επικρατείας έχει ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των περιφερειακών ΜΜΕ. Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί, αφού γίνει μια τελευταία συνάντηση με τους φορείς των περιφερειακών ΜΜΕ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες για να είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου προβλέπουν:

    1. Τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε ένα ενιαίο νομοθέτημα για την καταχώρηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

    2. Το σαφή καθορισμό των κριτηρίων που αφορούν το είδος της εφημερίδας, τη μορφή και το μέγεθός της, τα έτη κυκλοφορίας, την ελάχιστη κυκλοφορία ανά έκδοση, τον αριθμό των απασχολούμενων δημοσιογράφων.

    Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συστάθηκε στη Γραμματεία Επικοινωνίας γνωμοδοτική επιτροπή η οποία ελέγχει εάν το 30% των διαφημιστικών μηνυμάτων των φορέων του δημοσίου διανέμεται όπως επιβάλλει ο νόμος. Αυτή συνεδριάζει κάθε μήνα και όλα τα στοιχεία των καταχωρήσεων δίνονται στους φορείς, ώστε όχι απλώς να γνωρίζουν τι γίνεται, αλλά να είναι οι ίδιοι ελεγκτές της Πολιτείας.

    Αυτή την περίοδο γίνεται μια μεγάλη έρευνα σε δείγμα 25.000 ατόμων σε όλη τη χώρα με σκοπό τη μέτρηση της αναγνωσιμότητας των περιφερειακών εφημερίδων.

    Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε το ρόλο του περιφερειακού Τύπου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τα περιφερειακά ΜΜΕ επισήμανε ο νομάρχης Ημαθίας Γιάννης Σπάρτσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ Κώστας Ασλάνογλου τόνισε ότι πρέπει να σπάσει η κατεστημένη αντίληψη ότι "όλα μπορούν να γίνουν στην Αθήνα και για την Αθήνα". Διαμαρτυρήθηκε ότι ποτέ ο Τύπος της Περιφέρειας δεν εισέπραξε όσα του αναλογούν και προβλέπονται από τη νομοθεσία γι αυτό παρατήρησε ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, για καθαρό και υγιές περιβάλλον και να εφαρμοστούν οι νόμοι.

    Η ΕΙΗΕΕ είναι έτοιμη, περιμένει από την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα περιφερειακά ΜΜΕ και υπογραμμίζει πως η πολιτεία οφείλει να τηρήσει όσα συμφωνηθούν.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας.

    Ο κ. Ασλάνογλου πρόσφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πιστό αντίγραφο της ασπίδας του Φιλίππου λέγοντας ότι "συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας απέναντι σε όσους τα επιβουλεύονται".

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το πρωί της Κυριακής.

    [03] K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2005 (16:01 UTC+2)

    Τη συστράτευση της κοινωνίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς, τόνισε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τέως προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε τη «διαρκή και μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και ασυδοσίας» απηύθυνε το εξής ερώτημα στις πολιτικές δυνάμεις:

    «Ποιοι συμπαρατάχθηκαν στο δρόμο αυτό και ποιοι μοχθούν για την υπονόμευσή του; Ποιοι συντάχθηκαν στο μέτωπο της διαφάνειας και ποιοι παρατάχθηκαν απέναντι; Ποιοι, ενώ μιλούν για σύγκρουση με τη διαπλοκή, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών προσπαθειών; Ποιοι είναι στο στόχαστρο διαπλοκής και ποιοι υπηρετούνται από αυτή;».

    Απαντώντας στην κριτική του κ. Κωνσταντόπουλου ότι δεν έγινε τίποτα εκ μέρους της κυβερνήσεως, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη νέα διακυβέρνηση.

    Είναι ή όχι μεγάλη επιτυχία η αλλαγή στο καθεστώς ανάθεσης των δημοσίων έργων; Είναι ή όχι μεγάλο βήμα ο νόμος για το βασικό μέτοχο, για τον οποίο κάνουμε δύσκολη διαπραγμάτευση με την κοινότητα και ελπίζω να την ολοκληρώσουμε σύντομα; Και μόνο αυτά δείχνουν τη βούληση και την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τα φαινόμενα και οι νοσηρές καταστάσεις που εξέθρεψε το παρελθόν δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως «έχουμε ξεκινήσει».

    Ειδικότερα για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά το βασικό μέτοχο θα προχωρήσει το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ και στη συνέχεια οι ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις.

    Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι η εικόνα που δίδει η κυβέρνηση είναι ότι «τα βρήκε» με όσους κατήγγειλε, ενώ αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα απασχοληθεί «παρατακτικά» με τα προβλήματα, όπως το Στοίχημα, ο Φλας, «η αλλαγή καθεστώτος στο συγκρότημα Λαμπράκη, όπου, όπως είπε, ο «ψυχαρισμός», ως καθεστώς, «συμβολίζει τη διαχρονία της διαπλοκής στους προνομιακούς συνομιλητές στα έργα», οι προμήθειες στις συμβάσεις κ.ά.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο «και με την νέα κυβέρνηση 'η παράγκα' δεν κατεδαφίστηκε», ενώ επισήμανε ότι «καμιά κυβέρνηση δεν σώθηκε από τη στήριξη των ΜΜΕ και από τη συνεννόηση ή την εξεύρεση κάποιας ισορροπίας μαζί τους».

    «Και εσάς αύριο θα σας πολεμήσουν», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία.

    Τέλος, τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ο συμψηφισμός:

    «Δείτε και τη χθεσινή ακόμα σφυγμομέτρηση. Τι λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Η διαφθορά καλπάζει και η διαπλοκή καγχάζει και 'ημείς άδωμεν'».

    Ανταπαντώντας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε εμφατικά ότι «ούτε τα βρήκαμε ούτε θα τα βρούμε και στο μέλλον με τη διαπλοκή, γιατί αυτό απέχει από την πολιτική μας θεώρηση των πραγμάτων».

    Συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Κωνσταντόπουλου ότι καμιά κυβέρνηση δεν ωφελήθηκε από τη σχέση της με τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «αυτό είναι η πλήρης απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με τέτοιες λογικές».

    Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα απέναντι σε παράνομες πρακτικές και επίορκους λειτουργούς:

    «Δεν πρόκειται να χαριστούμε και δεν θα κουραστούμε από αυτή τη σύγκρουση. Κανένας δεν είναι πάνω από νόμους. Το είπα και πάντα θα το επαναλαμβάνω. Η ανοχή μας σε φαινόμενα διαφθοράς είναι μηδενική. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε έως το τέλος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποια κι αν είναι η πολεμική που μας ασκείται. Σε αυτή την πορεία, έχουν όλοι χρέος να συμμετάσχουν. Η πρόσκληση είναι κοινή για όλους τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΝΔ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ

    Κομοτηνή, 14 Οκτωβρίου 2005 (16:15 UTC+2)

    «Η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά και κάνει τα αντίθετα. Καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες και δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα απλά. Δεν έχει όραμα για τον αγροτικό κόσμο και το χειρότερο όλων είναι ότι δημιουργεί αίσθημα αδιεξόδου στους αγρότες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συνεταιριστικό Εκκοκκιστήριο Βάμβακος στο Δήμο Αιγείρου του νομού Ροδόπης, τον οποίο επισκέπτεται από το πρωί.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία στοιχειώδους προετοιμασίας ενόψει της νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα «να χάνουμε το τρένο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Είπε ότι οι κυβερνήσεις του κόμματός του διασφάλισαν ποσά για τους αγρότες ως το 2013, αλλά η σημερινή κυβέρνηση «δεν μπορεί ούτε αυτά να αξιοποιήσει». Υποστήριξε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί ευκαιρία για αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής με νέα προϊόντα και νέους στόχους

    Τόνισε ότι η περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πορείας. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχει η περιοχή για την ανάπτυξη υπηρεσιών, για την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και για την ανάπτυξη ποιοτικής αγροτικής παραγωγής, συνδυασμένης με άλλες δραστηριότητες, όπως αγροτουρισμός, τουρισμός υγείας κλπ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως πλεονέκτημα της περιοχής την πολυπολιτισμικότητά της.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε για τα προβλήματα των αγροτών ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης. Ο κ. Σκοπιανός τόνισε ότι η επιβίωση καθίσταται προβληματική, ότι η περιοχή αισθάνεται αδικημένη με την κατανομή των κιλών παράδοσης βάμβακος και ζήτησε την ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής.

    Εκεί τόνισε ότι για την ανάπτυξη απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα από την πολιτεία, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι καμιά επιχείρηση δεν έχει υπαχθεί στο νόμο για τη ρύθμιση των πανωτοκίων, όπως επίσης και ότι καμιά επιχείρηση δεν έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο ίδιος ο αναπτυξιακός νόμος δεν βοηθά τη Θράκη.

    Τόνισε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη. Μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και τον εργαζόμενο και να είμαστε κοντά του όταν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει και ανταγωνιστικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη».

    Για τα προβλήματα της βιομηχανικής ζώνης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης. Όπως είπε, από τα 96 εργοστάσια που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα στη ζώνη πλέον λειτουργούν μόνο 40 και 20 εργοστάσια υπολειτουργούν. Αποτέλεσμα είναι ότι έχουν χαθεί 1.580 θέσεις εργασίας και η ανεργία έχει εκτοξευθεί από το 7% το 2004 στο 18% τώρα.

    [05] ΤΟ 3o ΜΙΝΙ ΡΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Οκτωβρίου 2005 (12:10 UTC+2)

    Ο Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή (15και 16 Οκτωβρίου) στην Αλεξανδρούπολη το 3ο Mίνι Ράλι. Ο αγώνας αποτελείται από 3 ειδικές διαδρομές επαναλαμβανόμενες σε 2 σκέλη,συνολικού μήκους 63 Km. Ο αγώνας προσμετράει στο κύπελλο Β.Ελλάδας καθώς και στο 13ο Μακεδονικό κύπελλο Σ.Ο.Α.Α.Β.Ε.

    Η εκκίνηση -έναρξη θα γίνει το Σάββατο στις 6μμ στο χώρο του Φάρου μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά και θεαματική διαδρομή . Η εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου θα γίνει την Κυριακή το πρωί και οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα εχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσα στις ειδικές διαδρομές των Πεύκων, Λουτρού, της Κίρκης και της Συκορράχης τα πληρώματα που πρωταγωνιστούν στο Κύπελλο Β. Ελλάδας, με τα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα να διαγράφουν απίστευτες τροχιές, χαρίζοντας πλούσιο θέαμα στους φίλους του σπόρ.

    [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 68-58

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2005 (00:04 UTC+2)

    Με τον Κώστα Βασιλειάδη να εξελίσσεται σε «κινητήριο μοχλό» της επίθεσης του ΠΑΟΚ, ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 68-58 του Αρη, στο κλειστό της Πυλαίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Στην επόμενη φάση η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι.

    Τα δεκάλεπτα: 15-7, 26-21, 41-33, 68-58.

    Με κύριους εκφραστές στην επίθεση τους Γκαγκαλούδη και Βασιλειάδη, που είχαν συγκομιδή 8 και 5 πόντων αντίστοιχα, και εκμεταλευόμενος την εκνευριστική αστοχία των αντιπάλων, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διατηρεί την πρωτοπορία στο σκοράρισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε 26-21, υπέρ των γηπεδούχων. Από το «στρατόπεδο» του Αρη, ο Κουλ, ο οποίος προσέφερε σημαντικές βοήθειες στη ρακέτα και ο Στακ προσπαθούσαν να κάνουν τη διαφορά.

    Στην τρίτη περίοδο ο Αρης έδειξε στοιχεία ανάκαμψης, όταν μείωσε σε 26-23, αλλά Μάντσε, Γκαγκαλούδης και Ζούγιοβιτς φρόντισαν να θέσουν και πάλι τον ΠΑΟΚ σε θέση ισχύος. Οταν μάλιστα στο τελευταίο δεκάλεπτο αφυπνίστηκε και πάλι ο Βασιλειάδης η υπόθεση-πρόκριση για την ομάδα του Πρέλεβιτς απέκτησε τυπικό χαρακτήρα. Το τελικό 68-58 έδωσε στον ΠΑΟΚ το τέταρτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού.

    Διαιτητές: Κορομηλάς - Καρούσης - Χριστοδούλου

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: (Μπάνε Πρέλεβιτς): Γκαγκαλούδης 18, Βασιλειάδης 19 (5), Μάντσε 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Φορντ 2, Ξανθόπουλος 2, Ζούγιοβιτς 13 (1), Μάρεϊ 4, Γεωργίτσης, Χένιακ.

    ΑΡΗΣ: (Ηλίας Ζούρος):Κασλ 5, Πάντιους 14 (1), Σιγάλας 6 (2), Χαριτόπουλος 1, Στακ 13, Σκοτ, Καμπερίδης 5, Φρίμαν 3, Ασημακόπουλος 3 (1), Κουλ 8.

    [07] ΞΑΝΘΗ: ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΠΑΪΚΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2005 (00:01 UTC+2)

    Ανέτοιμος είναι ο μέσος της Ξάνθης, Ντενίζ Μπαϊκαρά. Αυτό αναγκάζει τον προπονητή της ακριτικής ομάδας Γιάννη Ματζουράκη να μην γνωρίζει ακόμη αν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή. Αύριο αναμένεται στην Ξάνθη ο Γαρπόζης, που απουσίαζε με την εθνική ομάδα της Κύπρου, ενώ μόνος του προπονήθηκε ο Σίκοφ.

    [08] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΕ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2005 (23:53 UTC+2)

    Από αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπιγκ πέρασαν σήμερα το απόγευμα έξι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή. Πρόκεται για τους Δρούγα, Διαμαντίδη, Σεγκιρί, Σουλίδη, Στεφανή και Κελπέκη. Αύριο ο προπονητής του Ηρακλή, Σάββας Κωφίδης θα δώσει αύριο γραπτή δήλωση του για το παιχνίδι της Δευτέρας στην Ξάνθη.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Ομιλία με θέμα "Κάνε μου τα, τα όσα ποθεί η καρδιά να γίνουν", (Η γυναίκα στην αρχαία ελληνική ποίηση) θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 20:30. Oμιλητής θα είναι ο φιλόλογος και τέως πανεπιστημιακός Γιάννης Μότσιος.

    Ο τίτλος του θέματος παραπέμπει στην παρακολούθηση της μορφής στην αρχαία ελληνική ποίηση αλλά και στην κοινωνία της ελληνικής αρχαιότητας: πως έβλεπαν, με ποιον τρόπο και με ποια μέσα εξέφρασαν άντρες ποιητές και γυναίκες τη μορφή, την εικόνα της γυναίκας στην εποχή τους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

    Κοζάνη, 14 Οκτωβρίου 2005 (10:24 UTC+2)

    Η τελετή βράβευσης της μελέτης αποκατάστασης του Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

    Η μελέτη συνδυάζει την ανασκαφική έρευνα, τη διάκριση των ιστορικών φάσεων του μνημείου, την ιστορική τεκμηρίωση των ευρημάτων που θα αποκαλυφθούν, καθώς επίσης την αποκατάσταση και αναστήλωση των τοιχών, των πύργων, των περιβόλων και των κτισμάτων της Καστροπολιτείας, η οποία θα αναδειχθεί ως υπαίθριο μουσείο.

    Εξάλλου, προβλέπεται η ανάδειξη του φυσικού κάλλους του λόφου του Κάστρου ως ενιαία ενότητα με τον ιστορικό τόπο.

    [11] ΤΟ "ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΣΟΦΟΥΛΗ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2005 (10:00 UTC+2)

    Το έργο του Γιώργου Θεοτοκά «Το Κάστριο της Ωριάς», παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο «ΣΟΦΟΥΛΗ» Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, έως τις 23 Οκτωβρίου (Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 και Κυριακή στις 8.00)

    Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία βασισμένη στο γνωστό ιστορικό τραγούδι «Το Κάστρο της Ωριάς», που τραγουδιέται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε από τους Τούρκους, μετά από δώδεκα χρόνια πολιορκίας, το κάστρο που το διαφέντευε μία όμορφη αρχόντισσα, η οποία προτίμησε να πεθάνει παρά να παραδοθεί.

    Στη Χίο και σε άλλα νησιά, στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο συναντάμε «Κάστρα της Ωριάς ή της Ωραίας» και σε κάθε τόπο το τραγούδι παρουσιάζει και διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε το Κάστρο, από τους Τούρκους.

    Στο Διδυμότειχο, η βασιλοπούλα άνοιξε την πόρτα του κάστρου, για να πάρει πίσω το χρυσοκέντητο μαντήλι της , που άγνωστο με ποιο τρόπο είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων.

    Στη πιο δημοφιλή παραλλαγή ο Τούρκος που ξεγελά την πριγκιποπούλα μεταμφιέζεται σε καλόγερο που ζητά λάδι για τα καντήλια του μοναστηριού.

    Πρωτότυπο είναι το τέχνασμα της ποντιακής εκδοχής του τραγουδιού όπου ο Τούρκος μπαίνει στο κάστρο ντυμένος γυναίκα και μάλιστα ετοιμόγεννη. Αυτό το υλικό ήταν η αφορμή για τη συγγραφή μίας σπαρταριστής κωμωδίας από την πένα του Γιώργου Θεοτοκά (συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του) του οποίου η βαθιά γνώση της λαϊκής παράδοσης συνδυάζεται αριστοτεχνικά με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

    Στο Κάστρο της Ωριάς, κατά Γιώργο Θεοτοκά, η ωραία πλήττει αποκλεισμένη στο κάστρο που έχτισε γι΄ αυτήν ο πατέρας της. Επομένως κάθε επίσκεψη είναι ευπρόσδεκτη γιατί τη βγάζει από τη μονοτονία της καθημερινότητά της. Η παραμάνα της, ακολουθώντας τις οδηγίες του αφέντη της, δεν αφήνει να πλησιάσει στο κάστρο απολύτως κανείς. Ο έρωτας όμως υπερνικά το κάθε εμπόδιο γιατί γνωρίζει χίλια τεχνάσματα για να θριαμβεύσει.

    Κωμωδία καταστάσεων και σύγχρονης κοινωνικής κριτικής το Κάστρο της Ωριάς ανεβαίνει με ανάλαφρη και χαρούμενη διάθεση ακολουθώντας την αισθητική του κόμικ και σατιρίζοντας μέσα από την παρένδυση, το ψέμα και την υποκρισία που τόσο γνωρίζουμε και στις μέρες μας. Ευτυχώς, στην παράσταση αυτή, για τη μεταμφίεση σε δήθεν άγρια θεριά, σε δήθεν παπάδες, σε δήθεν γυναίκες, φταίει μόνο ο έρωτας.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Σεϊμένη, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Τόνια Αδριανάκη, Γιάννης περδίκης, Κώστας Καβακιώτης, Φωτεινή Τοπουζλή


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 October 2005 - 18:13:50 UTC