Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΟΥ Η5Ν1
  • [02] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ
  • [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
  • [04] ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ
  • [05] ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [06] ΑΦΙΣΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [07] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΛΟΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

  • [01] ΣΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΟΥ Η5Ν1 ΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2005 (12:40 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι ιολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν στα δείγματα που στάλθηκαν από τις Οινούσσες υπάρχει ο ιός Η5Ν1, που είναι και ο επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

    Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου έξι μέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ) στη Θεσσαλονίκη. Πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις αναφέρεται ότι είναι αρνητικές.

    Για κλίμα πανικού κάνει λόγο η Βάσω Ζαφειροπούλου από το τμήμα Παθολογίας Πτηνών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων εξηγώντας ότι ειδικά αυτή την εποχή υπάρχει μια φυσιολογική θνησιμότητα των πτηνών που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 5%, για αυτό απαιτείται ψυχραιμία».

    Η ανησυχία του κόσμου ωστόσο, γίνεται έκδηλη από το βομβαρδισμό των ειδικών εργαστηρίων με δείγματα. Μόνο χθες στο ΙΛΠΑΝ κατέφθασαν 110 δείγματα κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Για τα νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στη Σκύδρα του νομού Πέλλας κτηνίατροι της περιοχής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ψευδοπανώλη.

    Σημειώνεται ότι δείγματα από τις Οινούσσες έχουν σταλεί και εξετάζονται από χθες και στην Υπηρεσία Κτηνιατρικών Εργαστηρίων στο Γουέιμπριτζ της επαρχίας Σάρεϊ στην Αγγλία.

    [02] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2005 (15:59 UTC+2)

    Οι τελευταίοι σεισμοί που σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο δεν συνιστούν φαινόμενο μεγάλης σεισμικής έξαρσης, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχο.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο καθηγητής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των σεισμολογικών κέντρων, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι μέτριας κλίμακας.

    «Δεν μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για τους σεισμούς, ωστόσο, δεν περιμένουμε να ακολουθήσουν μεγάλοι σεισμοί, για παράδειγμα μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ισως ακολουθήσουν μικρότεροι σεισμοί» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Παπαζάχος εξήγησε ότι οι προχθεσινοί σεισμοί στο ανατολικό Αιγαίο σχετίζονται με τον χθεσινό σεισμό της Ζακύνθου, καθώς διέγειραν νωρίτερα από το αναμενόμενο τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο.

    Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς σε Σάμο και Χίο, ο καθηγητής δήλωσε ότι προκλήθηκαν από την κίνηση της πλάκας του Αιγαίου προς το Ιόνιο. «Η πλάκα του Αιγαίου κινείται προς το Ιόνιο, προκαλεί πιέσεις και γεννά πίσω της σεισμούς, όπως αυτοί σε Σάμο και Χίο» ανέφερε.

    [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

    Κατερίνη, 19 Οκτωβρίου 2005 (09:46 UTC+2)

    Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν έξι μέλη ελληνοαλβανικού κυκλώματος παραχάραξης πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, τα οποία συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας στην Κατερίνη.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με άλλα οκτώ άτομα απήγαγαν δύο Αλβανούς λόγω οικονομικών διαφορών που είχαν για υποθέσεις παραχάραξης και κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων. Οι δράστες τους κρατούσαν φυλακισμένους μέσα σε κοντέϊνερ, σε περιοχή της Κατερίνης, ενώ ήρθαν σε επαφή με ομοεθνή συνεργό τους και ζήτησαν να τους καταβάλει λύτρα 300.000 ευρώ για να τους απελευθερώσουν.

    Αστυνομικοί της ασφάλειας βρήκαν τους Αλβανούς κλειδωμένους στο κοντέϊνερ και στη διάρκεια επιχείρησης συνέλαβαν τον αστυνομικό και τους τρεις συνεργάτες του, ενώ αναζητούνται άλλα πέντε μέλη του κυκλώματος. Επίσης, στο χώρο κράτησης των αλλοδαπών βρέθηκαν 173.000 ευρώ, σε πλαστά χαρτονομίσματα των 20,50,100,200 και 500 ευρώ, καθώς επίσης και υλικά παραχάραξης (υγρό, σκόνη, ειδικό χαρτί, κ.α).

    [04] ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Τίρανα, 19 Οκτωβρίου 2005 (12:29 UTC+2)

    Υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην Αλβανία διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση "Transparency International" (Διεθνής Διαφάνεια) στην ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά στον κόσμο, που παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του "Γραφείου για την Υπεράσπιση των Πολιτών", Κρεσνίκ Σπαχίου, που εκπροσωπεί την οργάνωση στα Τίρανα. Στην έκθεση η Αλβανία κατατάσσεται στην 126η θέση ανάμεσα σε 158 κράτη που έχουν αξιολογηθεί.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο κ.Σπαχίου επισήμανε ότι η Αλβανία το 2005 υποχώρησε στην 126η θέση, ενώ το 2003 κατείχε την 91η θέση και το 2004 την 108η θέση ανάμεσα στα κράτη που είχαν αξιολογηθεί. Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι η Αλβανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη και μια από τις πιο διεφθαρμένες του κόσμου, τόνισε ο κ.Σπαχίου. "Είναι απαράδεκτο για μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρώπη να έχει τόσο μεγάλη έκταση της διαφθοράς, περισσότερο ακόμη και από το Αφγανιστάν", πρόσθεσε.

    Ο κ.Σπαχίου απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα για βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος της δικαιοσύνης και των αρμόδιων θεσμών, για την πάταξη της διαφθοράς και ζήτησε την κατάσχεση των περιουσιών όλων των διεφθαρμένων αξιωματούχων, των λαθρεμπόρων και όλων όσοι κατηγορούνται για ανάμειξη στη διαφθορά. "Η πάταξη της διαφθοράς δεν πρέπει να είναι απλώς ένα σύνθημα της κυβέρνησης, αλλά ένας πραγματικός αγώνας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να γονατίσει στις πιέσεις που ασκεί η πολιτική μαφία και δεν πρέπει να διστάζει να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς", υπογράμμισε καταλήγοντας.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [05] ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Τρεις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω καιρού.

    Την Παρασκευή θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Ζευγάρια σε κρίση» από τη Θεατρική Ομάδα Καπνομάγαζο, το Σάββατο συναυλία ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα «ΕΚΤΟΣ» και την Κυριακή συναυλία βαλκανικής τζαζ από το μουσικό σχήμα «Βόρειοι Εταίροι».

    [06] ΑΦΙΣΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2005 (10:30 UTC+2)

    Αφίσες κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τον Δον Κιχώτη και εκδόσεις του Δον Κιχώτη από όλο τον κόσμο περιλαμβάνει η έκθεση "Ο Δον Κιχώτης στο σελιλόιντ και στο χαρτί" που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108).

    Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αφίσες ταινιών που άφησαν ιστορία, όπως του Ορσον Ουέλες ή της ρωσικής εκδοχής του Τσερκάσοφ, αλλά και πρόσφατων παραγωγών, όπως του Πίτερ Γέιτς. Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να ξεφυλλίσει περισσότερες από 40 εκδόσεις του Δον Κιχώτη σε διάφορες γλώσσες, ορισμένες από τις οποίες είναι εικονογραφημένες από διάσημους ζωγράφους, όπως ο Νταλί.

    Τη έκθεση διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Πολιτιστικό Ελληνο-ισπανικό Κέντρο "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα" της Θεσσαλονίκης και την ακολουθία Εκπαίδευσης της ισπανικής πρεσβείας στη Ρώμη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 - 295170-1.

    [07] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΛΟΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2005 (10:08 UTC+2)

    Τελετή βράβευσης των φοιτητών των τεσσάρων Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 11:30 π.μ., στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών.

    Η βράβευση θα γίνει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σε φοιτητές οι οποίοι διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής.

    Στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών θα απονεμηθούν επτά έπαινοι στους πρωτεύσαντες των επτά εργαστηρίων, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών απονέμονται τρεις έπαινοι αξιολογικά, ενώ στα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου θα απονεμηθεί από ένας έπαινος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 October 2005 - 18:13:41 UTC