Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ
  • [02] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [03] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
  • [04] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  • [05] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 20η KOSMIMA
  • [06] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • [01] ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΕΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2005 (15:55 UTC+2)

    Σε εγχείρηση πρόκειται να υποβληθεί εντός των επόμενων ωρών το μόλις 8 μηνών βρέφος που τραυματίστηκε στον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο. Το βρέφος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" και στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στο "ΑΧΕΠΑ", όπου και θα εγχειριστεί.

    Οι υπόλοιποι, ελαφρά τραυματισμένοι, διακομίστηκαν: έξι στο Ιπποκράτειο, έξι στο Παπαγεωργίου, τέσσερις στο ΑΧΕΠΑ-μεταξύ αυτών και το 8 μηνών βρέφος- και δύο στο "Γ. Γεννηματάς".

    Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες του ατυχήματος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Σκόκας, διευκρίνισε ότι το τρένο εκτροχιάστηκε λίγο πριν φτάσει στο σταθμό και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τελευταίο βαγόνι, όπου βρίσκεται η μηχανή, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της πρόσκρουσης που είχε ως αποτέλεσμα να αναταραχτούν τα πετρέλαια.

    Σημείωσε δε ότι έχει ήδη ελεγχθεί το εσωτερικό όλων των βαγονιών για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισθέντων, αλλά οι έλεγχοι θα επαναληφθούν όταν ειδικό συνεργείο της Πυροσβεστικής σηκώσει τα ανατραπέντα βαγόνια.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. "Από ό,τι φαίνεται τελικώς είχαμε τις ελάχιστες απώλειες. Το συμβάν θεωρείται λήξαν, είναι βέβαια υλικές ζημιές, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και στο παιδάκι το οποίο φαίνεται βαρύτερα τραυματισμένο. Η άμεση μεταφορά των τραυματιών και η έγκυρη προσέλευση της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ έδειξε ότι η κυβερνητική μηχανή βρέθηκε σε ετοιμότητα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, η προανακριτική επιτροπή θα αποφανθεί για τις αιτίες" σημείωσε ο υπουργός.

    Στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η πολιτεία, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ βρέθηκαν κοντά. "Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε θύματα" τόνισε και πρόσθεσε πως τα αίτια του ατύχηματος θα διερευνηθούν.

    "Άσχημη εικόνα, ο Θεός βοήθησε. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είναι πιο τραγικά τα γεγονότα", δήλωσε από την πλευρά του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [02] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 20 Οκτωβρίου 2005 (10:24 UTC+2)

    Νέα μέτρα παίρνονται στα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός της γρίπης των πουλερικών από τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Έτσι τα αυτοκίνητα που διέρχονται από την Τουρκία και την Βουλγαρία απολυμαίνονται περνώντας μέσα από αύλακα από απολυμαντικό υγρό, ενώ σήμερα στο Τελωνείο των Κήπων τίθεται σε λειτουργία και το αυτόματο σύστημα ψεκασμού.

    Εν τω μεταξύ υπηρεσιακοί παράγοντες των κτηνιατρικών διευθύνσεων των νομαρχιών - μελών του Δικτύου Ελλάδας -Βουλγαρίας- Τουρκίας θα συναντηθούν αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Διδυμότειχο, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τον σχεδιασμό προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση της πιθανής εκδήλωσης κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών στη συνοριακή περιοχή των τριών χωρών.

    Την άλλη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα 69 δείγματα των αποδημητικών πουλιών που στάλθηκαν για έλεγχο στο Κτηνιατρικό εργαστήρι Θεσσαλονίκης.

    Ο.Ο

    [03] ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2005 (13:35 UTC+2)

    Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση και το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, επικεντρώθηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ερωτηθείς για το κλίμα σκανδαλολογίας είπε ότι "η σκανδαλολογία δεν αφορά την κυβέρνηση, ούτε και σκάνδαλα".

    Νωρίτερα ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία και με το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

    [04] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ Γ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Οκτωβρίου 2005 (12:22 UTC+2)

    Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ισχυριζόμενες ότι το διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 9ου Διαλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ). Όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα ισχυριζόμενες ότι το διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο για την Τουρκία. Κατόπιν έντονης κινητοποίησης και διαβήματος των ελληνικών αρχών μετά από τρεις ώρες επετράπη στον κ Βαρβιτσιώτη η είσοδος στη χώρα, αφού προηγουμένως κατέβαλε το αντίτιμο της βίζας ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο διότι οι τουρκικές αρχές παρέλειψαν να σφραγίσουν το διαβατήριό του.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης καυτηριάζει τη στάση των τουρκικών αρχών θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τις παραμονές ενός γεγονότος όπως ο 9ος Διαλόγος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ΚΟ του ΕΛΚ-ΕΔ που εκτός των άλλων έχει σκοπό να αναδείξει και το «ευρωπαϊκό» πρόσωπο της Τουρκίας.

    [05] ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 20η KOSMIMA

    θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2005 (15:38 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 250 εκθετών από την Ελλάδα (181) και ακόμη 16 χώρες (69), θα λειτουργήσει από αύριο έως και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου η 20ή KOSMIMA (Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος - Ωρολογίων - Πολύτιμων Λίθων - Μηχανημάτων - Εξοπλισμού) που διοργανώνει η HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ξένων εκθετών, αυτοί προέρχονται ή αντιπροσωπεύουν τις χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Τουρκία, με ομαδική συμμετοχή, Ινδία, Γερμανία, Ιράν, Λιθουανία, Δανία, Πολωνία, Ισπανία, Καναδάς και Τσεχία.

    Στις ομαδικές συμμετοχές συγκαταλέγονται αυτές του Τμήματος Ελλήνων Σχεδιαστών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ωρολογίων, της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ωρολογοποιών Χρυσοχόων Πειραιά και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ελλήνων Κατασκευαστών Κοσμήματος (J.A.W.).

    Στο πλαίσιο της Έκθεσης, η HELEXPO διοργανώνει και φέτος, το αυτόνομο τμήμα Ελλήνων Σχεδιαστών Κοσμήματος, με τίτλο «EXPRESSION & DESIGN» καθώς και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Κοσμήματος, ξεχωριστά για επαγγελματίες και σπουδαστές.

    Για την επιπλέον ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα της έκθεσης η HELEXPO, διοργανώνει και το ExpoPartenariat, το νέο θεσμό, των προκαθορισμένων συναντήσεων μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών.

    Ενισχυτικά στην έκθεση και τους στόχους της αναμένεται να λειτουργήσει και η εκδήλωση που συνδιοργανώνει η HELEXPO με τη Συντεχνία Χρυσοχόων και Αργυροχόων Θεσσαλονίκης για την τέχνη στο κόσμημα και τις τάσεις της μόδας την άνοιξη και το καλοκαίρι 2006 και το φθινόπωρο και χειμώνα 2006-2007, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η εκδήλωση-διάλεξη, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την τέχνη των Δανέζικων κοσμημάτων στον 20ό αιώνα, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

    Το ωράριο λειτουργίας της 20ής KOSMIMA, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, είναι: αύριο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    [06] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Οκτωβρίου 2005 (16:52 UTC+2)

    Η Ρουμανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ουγγαρίας στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι μετά από τη συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ρουμανία απέχει μόνο ένα βήμα από την ένταξη και θα έχει την υποστήριξη της Βουδαπέστης και πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι θα καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για να πετύχει το στόχο της το 2007.

    Σήμερα συνεδρίασε στο Βουκουρέστι η κοινή κυβερνητική επιτροπή Ρουμανίας-Ουγγαρίας και υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της κατασκευαστικής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εσωτερικών υποθέσεων, των επικοινωνιών, της κοινωνικής ασφάλειας, της άμυνας και του πολιτισμού.

    Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας www.bilateral.ro/hu, όπου περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τα κοινά προγράμματα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν.

    Ιωάννα Ράντου

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λαρισα, 20 Οκτωβρίου 2005 (10:33 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του αιθρίου του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση έργων γλυπτικής, ζωγραφικής, σχεδίων, καθώς και γλυπτών κοσμημάτων της Λίζας Σωτίλη. Η Λίζα Σωτίλη είναι μια σπουδαία καλλιτέχνις, η οποία έλαβε μέρος σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τον Ιόλα σε εκθέσεις στη Γενεύη, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες. Αποκόμισε πολλές βραβεύσεις, ενώ ο σημαντικός καλλιτέχνης τού 20ού αιώνα, Giorgio de Chirico, της ανέθεσε όλες τις φάσεις επεξεργασίας των έργων στα χυτήρια της Βερόνα. Σημαντικό έργο της η μνημειακών διαστάσεων μπρούντζινη πόρτα της μεγάλης ορθόδοξης Μητρόπολης του Αμάν στην Ιορδανία, ύψους 6 μέτρων, που χυτεύθηκε στο περίφημο Benvicini της Βερόνα. Έργα της υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σ' όλο τον κόσμο. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσει η ιστορικός Τέχνης δρ. Αθηνά Σχινά. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ Ιταλίας και του υπουργείου Πολιτισμού. Η καλλιτεχνική επιμέλεια για την παρουσίαση της έκθεσης στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ανήκει στο ζωγράφο Θεόδωρο Ξυντάρα, πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 20 October 2005 - 18:13:39 UTC