Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΓΙΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Δ. ΣΙΟΥΦΑ - ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [05] ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
  • [06] DEUTSCHE BANK: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
  • [07] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
  • [09] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [01] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (16:40 UTC+2)

    Αρνητικά είναι τα οριστικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων των πουλερικών από τις Οινούσες Χίου, για τον ιό της γρίπης των πτηνών, που έγιναν τόσο από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών, (Weybridge της Μ. Βρετανίας) όσο και από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

    Μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. ενημέρωσε σχετικά τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, για την άρση από σήμερα των μέτρων επί «υποψίας» (Η5) που είχαν ληφθεί σε εφαρμογή των προβλεπομένων στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Δ. ΣΙΟΥΦΑ - ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (14:14 UTC+2)

    Θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς επίσης και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τα υπουργεία τους, συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός των προσεχών ημερών ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα μεταβεί στην Ιταλία προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δυο χώρες, ενώ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την εξωτερική πολιτική.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (12:50 UTC+2)

    Ανοιξαν το πρωί οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» που φιλοξενεί ο Συνασπισμός στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

    Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. "Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κτυπά λοιπόν σήμερα στην Αθήνα. Σε ένα στάδιο που ονομάζεται Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τις ίδιες μέρες στο στοιχειωμένο παλάτι του Χάμπτον Κορτ, στο Λονδίνο, συναντήθηκαν οι ηγέτες της Ε.Ε. Οι απόψεις που εξέφρασε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τόνι Μπλερ δεν έχουν καμιά σχέση με μια κοινωνική Ευρώπη. Πρόκειται για ακραία, αγγλοσαξονική εκδοχή του καπιταλισμού" ανέφερε.

    Επίσης, πρόσθεσε: "Ζήτησε ο κ. Μπλερ να αρθούν όποια εμπόδια απομένουν για να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική. Τα εμπόδια αυτά είναι φυσικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και για να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητος, πρότεινε τη δημιουργία «ειδικού ταμείου διαρθρωτικής προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση για τους πολίτες και της περιφέρειες που πλήττονται από τα μέτρα αναδιάρθρωσης και μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων», όχι μάλιστα ως ένα διορθωτικό μέτρο, αλλά ως πολιτική φιλοσοφία διαρκείας".

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του κόμματος Φάουστο Μπερτινότι έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός αυτόνομου πολιτικού σχεδίου της Αριστεράς, το οποίο - όπως είπε - θα ξεδιπλωθεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις.

    Εκ παραλλήλου με το Σώμα του Συνεδρίου θα διεξαχθούν οι εξής θεματικές συναντήσεις αντιπροσωπειών των κομμάτων για τα παρακάτω ζητήματα: Αγροτική πολιτική, Εκπαίδευση, Οικολογία, Οικονομική πολιτική, Διεθνείς σχέσεις, Υγεία, Δικαιώματα-Μετανάστες, Αστικά κέντρα, Κοινωνική Ευρώπη, Κόμματα και κινήματα, Γυναικεία θέματα.

    Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα κλείσουν στις 19.30 και στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης πολιτικό καλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία θα παραβρεθούν ο Α.Αλαβάνος, ο Μαρί-Ζωρζ Μπιφέ (Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας), Οσκαρ Λαφοντέν («Αριστερά - PDS» Γερμανίας) και Φάουστο (Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας).

    Χθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που παίρνουν μέρος στο συνέδριο.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος ανέφερε ότι «είναι τιμή για τον ΣΥΝ που οργανώνει το 1ο συνέδριο του κόμματος ``Ευρωπαϊκή Αριστερά``» και πρόσθεσε ότι «έχουμε να δώσουμε μάχες για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία. Η Αριστερά έχει μνήμη. Και ίσως έχει το δικό του συμβολισμό το γεγονός ότι σήμερα, που κάνουμε αυτή τη συνεδρίαση, είναι 28η Οκτωβρίου, μια μεγάλη επέτειος για την Ελλάδα».

    Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε και έγινε δεκτό κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά του φασισμού. Εξηγώντας την πρότασή του ο κ. Αλαβάνος σημείωσε:

    «Αυτή τη μέρα πριν από 65 χρόνια ξεκίνησε η εισβολή των δυνάμεων του ’ξονα, πρώτα του Ιταλικού φασισμού, μετά του Γερμανικού ναζισμού, που οδήγησε σε μια βάρβαρη κατοχή της χώρας μας για πάνω από 4 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς στρατιώτες, μαχητές της Εθνικής Αντίστασης, κατοίκους χωριών τα οποία εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, την Εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη και άλλων πόλεων της χώρας μας.

    Προς τιμήν όλων αυτών των νεκρών, που πέσανε στην μάχη για την ελευθερία της χώρας μας, θέλω να σας καλέσω τις προέδρους και τους προέδρους των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.»

    Ενόψει της έναρξης του συνεδρίου αλλά και με αφορμή την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο κ. Αλαβάνος, ο Όσκαρ Λαφοντέν και ο πρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Φάουστο Μπερτινότι, προέβησαν σε δηλώσεις οι οποίες έχουν ως εξής

    Αλ. Αλαβάνος

    Την ίδια στιγμή που στο Χάμπτον Κορτ συγκεντρώνονται οι «25» της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το μέλλον των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Αθήνα συγκεντρώνονται οι «26» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να συζητήσουν πώς θα στηρίξουν, θα ενισχύσουν και θα ανανεώσουν το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Σήμερα, η καρδιά όλης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χτυπάει στην Αθήνα με το 1ο Συνέδριο του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά».

    Όσκαρ Λαφονταίν

    Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια νέα ώθηση μετά το Γαλλικό και το Ολλανδικό «ΟΧΙ» στην υπεράσπιση της κοινωνικής Ευρώπης, μπροστά στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Να δώσουμε μια απάντηση τέτοια, ώστε οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να μην πέσουν θύματα των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε και να προωθήσουμε τις προσπάθειες των εργαζόμενων στρωμάτων για ένα καλύτερο μέλλον.

    Φάουστο Μπερτινότι

    Βρισκόμαστε εδώ στην Αθήνα για το 1ο Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» που είναι πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον αφού στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Κοινωνικού Φόρουμ του 2006, για μια Ευρώπη της ειρήνης.

    Το Συνέδριο μας γίνεται την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 25 ηγετών της Ευρώπης. Έχουμε σαν αφετηρία τη νίκη του γαλλικού λαού ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και, επίσης, έχουμε δει μια ενθαρρυντική κατάσταση στην Γερμανία. Αυτή τη στιγμή θέλουμε την ειρήνη στην Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για το κοινωνικό κράτος και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (16:28 UTC+2)

    Η εξειδίκευση της στρατηγικής του ΚΚΕ για τη νεολαία, είναι αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για την προώθηση της στρατηγικής του Kόμματος, για την προσέλκυση στη δράση ευρύτερων λαϊκών μαζών, υπογράμμισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με θέμα: «Η δράση του κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ «πρέπει να δουλέψει σχεδιασμένα, στοχοπροσηλωμένα για την ηλικιακή ανανέωση των γραμμών του Kόμματος και των οργάνων του με νέο αίμα από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

    Σημείωσε ωστόσο ότι «για να ανταποκριθούμε στο καθήκον να δράσουμε στη νεολαία, να ανανεώσουμε τις γραμμές του Kόμματος, πρέπει να αλλάξουμε ακόμα και τρόπο δουλειάς. Δηλαδή, να την αναπροσαρμόσουμε, παίρνοντας υπόψη την πείρα που μακρόχρονα έχει το Kόμμα και κυρίως το ότι υπάρχουν εξελίξεις και νέα προβλήματα στην προσέγγιση της νεολαίας. Tο ίδιο ισχύει για την ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση και βοήθεια στην KNE». Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Παπαρήγα το ΚΚΕ πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του σε τρία ζητήματα.

    1. Στην καθοδηγητική δουλειά, ώστε να μπουν στο κέντρο της προσοχής τα προβλήματα και ο αγώνας της νεολαίας, η βοήθεια προς την KNE.

    2. Στην πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική δράση στη νεολαία.

    3. Στα νέα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα οποία επιβάλλουν προσαρμογές της δράσης μας στο γενικότερο μαζικό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας.

    Oι προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί το ΚΚΕ στην προσπάθεια που αρχίζει με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, είναι, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα

    «η συστηματική ιδεολογική δραστηριότητα για, τη διάδοση της κοσμοθεωρίας μας, του Προγράμματος του Κόμματος, των αξιών του εργατικού κινήματος και την υπεράσπιση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», ενώ σημείωσε ακόμη ότι «οφείλουμε μέσα στο Kόμμα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και στην KNE να καλλιεργήσουμε τη δίψα για πολιτική μόρφωση, για πολιτιστική ανάπτυξη», κάτι που, όπως είπε, «θα βελτιώσει γενικότερα την εσωκομματική ζωή».

    Επίσης, η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη «με κομματικές σχολές και σεμινάρια, με προσπάθεια αυτομόρφωσης, να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα βοηθήσουν το Kόμμα και την KNE να αναπτύξει ευρύτερο μορφωτικό ρεύμα, με τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού και μέσα από το αντικείμενο της επιστήμης».

    Η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είπε ότι «έχουμε επίγνωση ότι με την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν τελειώνουμε με την επεξεργασία των καθηκόντων και του προγράμματος δράσης, με τη στήριξη της KNE. Xωρίς να υποτιμάμε τη μακρόχρονη προσφορά του Kόμματος, τη δράση μας την τελευταία 15ετία, ύστερα από την κρίση που περάσαμε, συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Mε μια έννοια, τώρα αρχίζουμε πιο συστηματικά, πιο προσαρμοσμένα στις εξελίξεις, πιο σχεδιασμένα την εξειδίκευση της στρατηγικής μας στη νεολαία. Πρέπει να ξεκινήσουμε σωστά και να ελέγχουμε συνεχώς τις αποφάσεις που θα πάρουμε, να μελετάμε τα αποτελέσματα, να τις εμπλουτίζουμε. Nα βλέπουμε τα νέα προβλήματα που προκύπτουν. Nα βγαίνει νέα πείρα, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε στην πορεία, να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στο 18ο Συνέδριο».

    [05] ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2005 (09:30 UTC+2)

    Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια και τα ανατολικά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρόγνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

    Αναλυτικότερα, στη Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στα βουνά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Δυτική Ελλάδα, λίγες τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο νότιο Ιόνιο τοπικά μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διαρκείας στα βουνά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, νεφώσεις με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πιθανώς πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική, νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Για αύριο, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά , την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς και τοπικά στο Ιόνιο μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην ανατολική χώρα.

    [06] DEUTSCHE BANK: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (10:21 UTC+2)

    Καθίζηση του μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 1,7% για την περίοδο 2006-2020, προβλέπει - σε ειδική μελέτη της για τις προοπτικές των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη τα επόμενα 15 χρόνια - η Deutsche Bank. Eτσι, η Ελλάδα, βγαίνει εκτός των «Παγκόσμιων κέντρων ανάπτυξης» (έτσι τιτλοφορείται η μελέτη).

    Οπως γράφει η "Ημερησία", "όσο για τη σύγκλιση, η Deutsche υπολογίζει ότι το 2020 η Eλλάδα όχι μόνο δε θα έχει καταφέρει να συγκλίνει σε πραγματικούς όρους, αλλά θα έχει υποχωρήσει και κατά μία θέση στην κατάταξη του κατά κεφαλήν AEΠ. Tην ίδια στιγμή, ευθέως ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η γειτονική Tουρκία (που εκτιμάται ότι θα είναι από τους «τίγρεις» με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% για την επόμενη 15ετία) πλησιάζουν επικίνδυνα την Eλλάδα.

    Aκόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι διευρύνεται και το χάσμα που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό «πυρήνα», αφού χώρες όπως η Iρλανδία και η Iσπανία -που βρίσκονται ήδη μπροστά μας- θα συνεχίσουν να τρέχουν πιο γρήγορα. H Eλλάδα απέχει παρασάγγας από το ιρλανδικό μοντέλο που πολλοί αναφέρουν ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο OOΣA εκτίμησε πρόσφατα ότι η σύγκλιση δε θα επιτευχθεί ούτε το... 2030 αν δεν προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

    Δυστυχώς, η Eλλάδα εμφανίζεται ουραγός στον τομέα αυτό και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες μόνο απογοήτευση προκαλούν: Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα του βρετανικού «Kέντρου για τη Mεταρρύθμιση της Eυρώπης» (Center for European Reform), η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των «25» της E.E. που δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε κανέναν από τους επιμέρους στόχους της αναθεωρημένης «ατζέντας της Λισαβόνας». Iδια (πικρή...) γεύση μένει και από τα στοιχεία του OHE για τις άμεσες ξένες επενδύσεις: H Eλλάδα καταλαμβάνει την 129η θέση μεταξύ των 140 χωρών που εξετάζει ο διεθνής οργανισμός και βρίσκεται «εκτός πλάνου» των ξένων επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια. Oι λόγοι; «Πολιτική αδράνεια και έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού», απαντά ο OHE που επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει, εάν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένα μέτρα, η Eλλάδα θα μπορούσε να είχε κερδίσει 90 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το World Economic Forum διαπίστωσε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποστεί καίριο πλήγμα, κατρακυλώντας φέτος στην 46η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 37η πέρυσι.

    Ουραγοί σε έρευνα και τεχνολογία

    Oυραγός εμφανίζεται η Eλλάδα στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών, τομείς-κλειδιά για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στον αντίποδα της Iρλανδίας που άρχισε να επενδύει συστηματικά στους τομείς αυτούς ήδη από τη δεκαετία του 1970, τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του OOΣA (OECD Science, Technology and Industry Scoreboard) δείχνουν ότι η Eλλάδα χάνει το τρένο (και) της καινοτομίας, αφού βρίσκεται «κάτω από τη βάση» στους περισσότερους δείκτες. H υστέρηση αυτή αποτυπώνεται ευκρινώς και στο χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της «Kοινωνίας της Πληροφορίας» που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 25%.

    Σύμφωνα με τον OOΣA:

    Oι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη την περίοδο 2001-2004 ανήλθαν στο 1,27% του AEΠ, χαμηλότερο ποσοστό στην E.E. των 25.

    Eιδικά στις επιχειρήσεις, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για ερευνητικές δραστηριότητες την περίοδο 1995-2001 «έτρεχαν» με μέσους ετήσιους ρυθμούς 0,5%, τη στιγμή που στην Tουρκία το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 0,9% και στην Iσπανία σε 6%!

    Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει καινοτομικές δράσεις ανέρχονται μόλις στο 6%-7% του συνόλου, ενώ στη Φινλανδία ξεπερνούν το 20%.

    Oι επενδύσεις σε venture capital ως ποσοστό του AEΠ τείνουν στο μηδέν.

    H Eλλάδα κατατάσσεται από τους τελευταίους μεταξύ των χωρών του OOΣA όσον αφορά τις επενδύσεις σε λογισμικό και τον αριθμό των εξειδικευμένων επιστημόνων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας".

    [07] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 29 Οκτωβρίου 2005 (11:53 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, από την πόλη Καβάγια, σχετικά με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Αλβανία, είναι το κύριο θέμα ειδησεογραφίας του αλβανικού Τύπου.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το συντομότερο δυνατόν. Επισήμανε πως "μοναδική λύση προς το παρόν είναι η εισαγωγή ενέργειας". Επίσης πρόσθεσε ότι η τιμή της ενέργειας θα αυξηθεί, αλλά η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα προκειμένου η κατάσταση αυτή να μην επιβαρύνει τα εισοδήματα των πολιτών.

    Ο κ. Μπερίσα ανέφερε πως όχι μόνο η Αλβανία αλλά και η περιοχή αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση.

    Τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις πόλεις της Αλβανίας υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι διακοπές ρεύματος φθάνουν μέχρι και δέκα ώρες την ημέρα.

    Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν ως εξής:

    «Σεκουλι»: - «Ο πρωθυπουργός Μπερίσα στην πόλη Καβάγια».

    «Ρεπουμπλικα»: - «Ο Μπερίσα στην Καβάγια σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Αλβανία».

    «Αλμπάνια»: - «Μπερίσα στην Καβάγια: «Θα αυξηθεί η τιμή της ενέργειας που θα εισάγουμε».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: - «Αποκαλύπτεται εργαστήριο ναρκωτικών στο Allias των Τιράνων».

    «Κοχα Γιον»: - «Μπερίσα στην Καβάγια: «Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ενέργεια».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: - «Συνήλθε το προεδρείο του Σ.Κ.».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: - «Πως θα αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση στην Αλβανία».

    «Κορριερι»: - «Συνελήφθησαν δύο λαθρέμποροι ναρκωτικών - κατασχέθηκαν 3 κιλά ηρωϊνη».

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [08] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ

    Νέο Δελχί, 29 Οκτωβρίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι, εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εκρήξεις σήμερα στο Νέο Δελχί, δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να είναι τριάντα με τριάντα-ένας", πρόσθεσε.

    Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν πολυσύχναστες αγορές στην ινδική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας πρόκειται για "τρομοκρατικές ενέργειες".

    [09] ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Τεχεράνη, 29 Οκτωβρίου 2005 (11:59 UTC+2)

    Το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» κι υπαγορευμένη από το «σιωνιστικό καθεστώς» την καταδίκη του από το ΣΑ του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του προέδρου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, βάσει των οποίων το Ισραήλ θα πρέπει να διαγραφεί από τον χάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο IRNA.

    «Η διακήρυξη που δημοσίευσε το ΣΑ κι η οποία προτάθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς για να καλύψει τα εγκλήματά του και ν' αποδώσει μία εικόνα αντίθετη από την πραγματική, είναι απαράδεκτη», αναφέρει το ιρανικό ΥΠΕΞ σε ανακοινωθέν του, που αναμεταδίδεται από το πρακτορείο.

    Το ιρανικό υπουργείο αναρωτιέται γιατί το ΣΑ δεν καταδικάζει επίσης τις απειλές για στρατιωτική απειλή που εξακοντίζουν εναντίον του οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς επίσης και τα «εγκλήματα» του «τρομοκρατικού» καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

    Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει πως το Ιράν ουδεμία πρόθεση έχει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας πως δεσμεύεται από τις διεθνείς του υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

    «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών κι ουδέποτε έχει προσφύγει, ούτε κι έχει απειλήσει να προσφύγει στη βία εναντίον κάποιου άλλου κράτους», προσθέτει το υπουργείο.

    Το ιρανικό υπουργείο υπενθυμίζει τη θέση αρχής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το παλαιστινιακό ζήτημα, που δεν είναι η καταστροφή του Ισραήλ, αλλά το τέλος «της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, η επιστροφή όλων των παλαιστινίων προσφύγων, η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος κι η δημιουργία ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με την αγία Κοντς (Ιερουσαλήμ) ως πρωτεύουσάς του».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 October 2005 - 18:13:38 UTC