Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ" - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ
  • [04] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Τ.Α."
  • [05] ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005 (16:05 UTC+2)

    "Τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην αμοιβαία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας", τονίζεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με αφορμή τα συμβάντα στους Αγίους Σαράντα που οδήγησαν στη ματαίωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του Άλφρεντ Μοϊσίου.

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζει "τη λύπη της για τη ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα άτυπης συνάντησης των Προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας, μετά από απαράδεκτες συμπεριφορές ακραίων στοιχείων που επιμένουν στην προβολή ανύπαρκτων ζητημάτων".

    Εξάλλου, σε «εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας» έλαβε εντολή να προβεί ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα Τίρανα, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα συμβάντα κατά την επίσκεψη στην Αλβανία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, «οι αλβανικές αρχές δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα" η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του Άλφρεντ Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα και επίσης «δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία τα οποία, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε ήδη στην Ελλάδα.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005 (14:06 UTC+2)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας επισκέφθηκε σήμερα τον Αρειο Πάγο και είχε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρη Λινό και Ρωμύλο Κεδίκογλου για την πορεία των ερευνών στην κάθαρση στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός της Δικαιοσύνης ανήγγειλε ότι ήδη έχουν ασκηθεί δύο νέες ποινικές διώξεις κατά ισάριθμων δικαστικών λειτουργών για ψευδείς δηλώσεις του "πόθεν έσχες" και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

    Ακόμα, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα και άμεσα επίκεινται οι ποινικές διώξεις κατά έξι δικαστικών και τριών δικηγόρων.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

    "Υπάρχει μία κοινή και αδιαπραγμάτευτη βούληση οριστικής εξυγίανσης του χώρου της δικαιοσύνης. Και η βούληση αυτή αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά. Τόσο στο δικαστικό Σώμα όσο και στα παραδικαστικά κυκλώματα".

    Και κατέληξε λέγοντας πως "όταν η κυβέρνηση λέει το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο, γίνεται πράξη, εννοεί δηλαδή ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο".

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε ότι διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση, γιατί "δεν επιθυμούμε να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σε αυτή".

    Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι "η ηγεσία της δικαιοσύνης με τη συμπαράσταση της πολιτείας προβαίνει στις δέουσες ενέργειες ώστε οι Ελληνες πολίτες να αποκτήσουν και πάλι απόλυτη εμπιστοσύνη προς τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους".

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ" - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Υπερψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο».

    Από τη συνεδρίαση, αποχώρησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά τους να γίνει ευρεία συζήτηση επί της διαδικασίας αποδοχής του κατεπείγοντος χαρακτήρος του νομοσχεδίου, ενώ η συμπολίτευση αναγνώρισε στο νομοσχέδιο «κυβερνητική επιτυχία» και δικαίωση των προσπαθειών της ΝΔ για πάταξη της διαπλοκής.

    Τα κόμματα της Αριστεράς διέκριναν "σαφέστατη υποχώρηση" της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.

    Αιτιολογώντας τη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με την πλέον ταχεία διαδικασία, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον κίνδυνο δημιουργίας νομικού κενού και παράτασης του άναρχου καθεστώτος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας, με την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αίθουσα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ντρέπεται για την πρωτοβουλία της αυτή και δεν επιθυμεί τη συζήτηση», ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για επίσπευση της διαδικασίας, πλην του «να ξεμπερδεύει γρήγορα η κυβέρνηση και να μην υπάρχει παραπέρα φθορά, αφού έχουν συσσωρευτεί πολλά, σκάνδαλα και άλλα».

    Στο ίδιο πνεύμα και ο Φώτης Κουβέλης (Συνασπισμός) επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι δεν έδωσε άνεση χρόνου στη συζήτηση, «προκειμένου να κριθούν οι πάντες».

    Το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και ελάσσων αντιπολίτευση, ήταν η αρνητική στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ:

    «Αυτοί που αποχωρούν έχουν την υποχρέωση να πουν: Είναι ικανοποιημένοι μ' αυτόν τον τραγέλαφο, με την κατάργηση του άρθρου 14/9 του Συντάγματος; Ποιοι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που κάποιοι μεταπράτες της Ε.Ε. καταργούν το άρθρο;» αναρωτήθηκε ο Φ. Κουβέλης, ενώ ο Α. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας συμφωνεί στην υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος» και στη δυνατότητα κατάργησης ακόμα και άρθρων του τελευταίου.

    «Το ΠΑΣΟΚ άφησε για ένα χρόνο ένα τεράστιο κενό. Δεν υπερασπίστηκε τη διαφάνεια» παρατήρησε ο Π. Παυλόπουλος, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσσόπουλος σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει το ποσοστό 1% για το βασικό μέτοχο, φαιδρότητα. Μήπως το 1% που αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φαιδρότητα για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ή είναι φαιδρότητα η δική τους στάση;»

    Από κει και πέρα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, υπογράμμισε το ότι η κυβέρνηση, «ούτε κατέθεσε τα όπλα, ούτε τράπηκε σε φυγή, ούτε έσπευσε να συμμορφωθεί. Βρέθηκε σε εχθρικό περιβάλλον υπερασπιζόμενη το Σύνταγμα και, παρά την ανυποχώρητη και σκληρή στάση του αρμόδιου πυρήνα της Κομισιόν, η Ιστορία θα γράψει ότι υποχώρησαν οι ανυποχώρητοι».

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί «μερικώς νίκη της κυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Ζώης.

    Τα κόμματα της Αριστεράς, στράφηκαν εναντίον του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι σηματοδοτεί σαφώς την υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Καταψηφίζουμε με όση δύναμη διαθέτουμε, κραυγάζοντας ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του ελληνικού λαού με τέτοια νομοθετήματα» ανέφερε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    «Εμείς λέμε ότι το ασυμβίβαστο καταργείται. Η διαπλοκή γίνεται νόμιμη. Τώρα το νομοσχέδιο λέει ότι η διαπλοκή είναι θεμιτή και πρέπει μόνον να αποδειχθεί η αθέμιτη επιρροή τελεσίδικα εκ μέρους του καναλάρχη-εργολάβου. Όσο για τη θέσπιση βαρύτερων ποινών, με τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια, θα έχουν τελειώσει τα έργα και οι προμήθειες και ακόμα θα συζητούνται οι υποθέσεις», συμπλήρωσε.

    Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε την υπόθεση του βασικού μετόχου και την κατάληξή της «πολιτικό κλαυσίγελο»:

    «Το νομοθέτημα δεν αποτελεί νίκη της κυβέρνησης, αλλά ήττα της ελληνικής πολιτικής ζωής, που βρίσκεται σε αιχμαλωσία. Τους ενδιέφερε στην Ε.Ε. η μικρή Ελλάδα; Τους ενδιέφερε να μην ανοίξει το θέμα, να μην υπάρξει ένα πολιτικό δεδικασμένο. Υπάρχει ο κ. Μπερλουσκόνι, η γαλλική Μπουίκ και γι' αυτό κάποιοι μεταπράτες επεδίωξαν να αποσυρθεί ο νόμος», σημείωσε ο κ. Κουβέλης ψέγοντας την κυβέρνηση για την «υποχώρησή της» έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Ας μην διαμαρτύρονται οι πολιτικοί: Επί 20 χρόνια δεν υπάρχει χάρτης, υπάρχει το ραδιοτηλεοπτικό χάος, υπάρχει η ζούγκλα που επιτρέπει αυτή τη χαώδη κατάσταση, να κηδεμονεύεται ο πολιτικός, να είναι έρμαιο των υποθέσεων αυτών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του ότι «με την κατάθεση του σχεδίου νόμου, διαψεύδονται όσοι υποστήριζαν ότι η συνταγματική διάταξη είναι αντίθετη προς το κοινοτικό δίκαιο και ανεφάρμοστη».

    «Δεν κρυφθήκαμε ποτέ πίσω από το δάκτυλό μας. Αναγνωρίσαμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η κυβέρνηση απέδειξε εμπράκτως τη βούλησή της να εφαρμόσει τη συνταγματική διάταξη παρά τις εικασίες ότι είχε αφήσει το θέμα στο συρτάρι», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Στο νέο νομοσχέδιο, εφαρμόζεται πλήρως η διάταξη για τις ασυμβίβαστες ιδιότητες. Οι υποψήφιοι σε διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου, αποκλείονται αν αποδειχθεί ότι λόγω της ασυμβίβαστης ιδιότητάς τους διέπραξαν το αδίκημα της ενεργητικής διαφθοράς. Προβλέπεται ποινή αποκλεισμού για ένα έτος από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και σε περίπτωση υποτροπής, για πέντε έτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις εξ αριστερών βολές, επεσήμανε ότι ο ρόλος της Ε.Ε. πρέπει να κριθεί συνολικά «και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η άποψή μας ήταν διαφορετική, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε συνεννόηση, ακόμα και για θέματα που μπορούμε να διαφωνούμε».

    «Όσο δεν έχουμε Ε.Ε. με κρατική οντότητα, έχουμε δύο έννομες τάξεις που πρέπει να βαδίζουν εναρμονιζόμενες, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να ερμηνεύουν το Σύνταγμα. Οφείλουμε ως χώρα, πάντα να σεβόμαστε κατ΄ αρχάς το Σύνταγμά μας και στη συνέχεια να φέρνουμε ρυθμίσεις συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο - και αυτό κάναμε», διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, δέχθηκε ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης παρείδε τις προτεραιότητες της Ε.Ε.» και πως η σχετική συνταγματική διάταξη, ήταν «ακραία διατυπωμένη».

    «Ας μην θεωρήσουμε πανάκεια το θεσμικό πλαίσιο. Όλα καθορίζονται άλλωστε από τη συμπεριφορά των πολιτικών», παρατήρησε ο κ. Πολύδωρας.

    [04] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Τ.Α."

    Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2005 (18:08 UTC+2)

    Η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά μεγάλη ευκαιρία για το λαό, για να αλλάξει το συσχετισμό των δυνάμεων δήλωσε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις πρόσφατες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι οι εκλογές του επομένου έτους έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια υπεράνω των κομμάτων», άρα οι υποψήφιοι είναι φορείς της πολιτικής των κομμάτων τους, και για το λόγο αυτό η ψήφος στις εκλογές αυτές πρέπει να δοθεί με βάση τα γενικά προβλήματα της χώρας.

    Επίσης, η γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους ψηφοφόρους να επικρίνουν περαιτέρω τον "συνεταιρισμό" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, γιατί -όπως είπε- είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι και τα τρία αυτά κόμματα ήταν «μια φωνή και μια γροθιά κατά του λαού».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι δήμαρχοι και νομάρχες που έχουν υποστηριχθεί από τα τρία κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της φορολογίας των πολιτών, συνυπάρχουν με το κεφάλαιο, επιχειρηματίες στηρίζουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ το ΚΚΕ τους έχει απέναντί του.

    Κεντρική πολιτική επιλογή του ΚΚΕ είναι "αγώνας παντού", σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, δηλαδή αγώνας μέσα από τα συνδικάτα, τις συσπειρώσεις και το μαζικό κίνημα ώστε να καταγγελθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και να πυροδοτηθεί έτσι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

    Το ΚΚΕ, όπως διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, θα στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και σε συσπειρώσεις, θα δώσει τη μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης και απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι υποψήφιοι που θα υποστηριχθούν από το ΚΚΕ θα πρέπει να έχουν σαφή θέση απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι στο κόμμα της δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για πρόσωπα, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει το παραμικρό έλλειμμα προσώπων στο ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι για το κόμμα της πρώτο θέμα είναι το κριτήριο της ψήφου, να χτυπηθεί δηλαδή ο δικομματισμός και να συνδεθεί η ψήφος με την λαϊκή δυσαρέσκεια. Όσον αφορά την επιλογή των προσώπων, η γραμματέας του ΚΚΕ αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάνει επιλογές με "κριτήρια πασαρέλας" την αναγνωρισιμότητα δηλαδή κάποιων λόγω της προβολής τους στα ΜΜΕ, αλλά με κριτήρια στην αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων στους αγώνες και τη γνώση των προβλημάτων. Εξάλλου, είπε η κ. Παπαρήγα αναγνωρισιμότητα έχει το ίδιο το ΚΚΕ.

    Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η κ. Παπαρήγα είπε ότι δημιουργήθηκε κατ΄ εντολήν της Ε.Ε. Το ΚΚΕ, πρόσθεσε είναι ριζικά αντίθετο με τη δημιουργία ευρωπαϊκών κομμάτων και για ιδεολογικούς λόγους και γιατί αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί καταλήγουν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ενώ προέβλεψε ότι το εγχείρημα αυτό, στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝ θα αποτύχει.

    [05] ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Μαθητικές εκδηλώσεις με τίτλο "Αγαπώ και προστατεύω το περιβάλλον" διοργανώνουν την Παρασκευή 4 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και η δημοτική επιχείρηση καλλιτεχνικής παιδείας και πολιτισμού Συκεών.

    Την Παρασκευή από τις 9.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο, μαθητές σχολείων θα ζωγραφίσουν εικόνες από το περιβάλλον και θα γράψουν ποιήματα με θέμα "Το δέντρο μου".

    Την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο κλειστό θέατρο Συκεών, ο Μητροπολίτης Ιεράπετρας Σητείας Κρήτης Ευγένιος θα μιλήσει για την "Υγιή περιβαλλοντική συνείδηση. Το παράδειγμα του Γέροντος Παϊσιου του Αγιορείτου". Στις 12.30 θα ακολουθήσει τελετή για την απονομή βραβείων σε όσους διακριθούν στο διαγωνισμό ποίησης και ζωγραφικής και τα έπαθλα που θα δοθούν θα είναι δεντράκια.

    Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση μαθητών και αποφοίτων του εργαστηρίου ζωγραφικής του κ.Ψαράκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μήνα θα γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις μαθητών στο ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης.

    [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2005 (11:10 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Διαχείριση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής -

    Οι εταίροι: καλλιτέχνες, επιμελητές, γκαλερί, μουσεία» διοργανώνει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 11.30, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο αμφιθέατρο του μουσείου, στο πλαίσιο των εκθέσεων «Διάλογοι 2005» και «Απόφοιτοι 2004 - 05».

    Στο πάνελ της συζήτησης συμμετέχουν: ο καθηγητής και επιμελητής διεθνών εκθέσεων κ. Ν. Ζαχαρόπουλος, η δημοσιογράφος και εικαστικός κ. Κ. Ζαχαροπούλου, η καθηγήτρια ΑΠΘ κ. Μ. Σκαλτσά, ο Πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κ. Γ. Γκολφίνος, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κ. Γ. Φωκάς, η καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κ. Τ. Μακρή, ο καλλιτέχνης κ. Μ. Πολυμέρης, ο Διευθυντής της Αίθουσας Τέχνης Καλφαγιάν, κ. Α. Καλφαγιάν, η Διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης Terracotta, κ. Μ. Πεσματζόγλου και ο Διευθυντής της Αίθουσας Τέχνης TSATSIS PROJECTS / ARTFORUM, κ. Π. Τσάτσης.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 14.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2005 (11:04 UTC+2)

    Με 85 έργα ζωγραφικής, υπό τον γενικό τίτλο «Θεσσαλονίκη: Περί Λύχνων Αφάς», ο Κώστας Λαχάς θα παρουσιάσει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο την πρόσφατη εικαστική δουλειά του.

    Πρόκειται για μία συγκροτημένη ενότητα έργων, στα οποία εναποτίθεται έκδηλα η βιωματική εικαστική ιθαγένειά τους, ως εύφορη απόρροια της γόνιμης συμβίωσης του γνωστού ζωγράφου και λογοτέχνη, με την ιδιάζουσα περιρρέουσα διαχρονικά πνευματική και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της μακεδονικής πρωτεύουσας και του Θερμαϊκού κόλπου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Βαφοπούλειο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 1 November 2005 - 19:14:02 UTC