Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [02] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ
  • [03] ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΟΪΣΛΑΒ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [04] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ
  • [05] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [06] ΙΡΑΚ: 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2005 (16:37 UTC+2)

    Συνομιλίες με τους προέδρους της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, μετά την πανηγυρική κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συνθήκης προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τις δύο χώρες για να ενταχθούν στην Ε.Ε. από την 1/1/2007, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, κοινά συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κόσοβο, για το οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χωρίς βιασύνη και με μεγάλη προσοχή για να υπάρξει σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

    Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι το μοναδικό συλλογικό φόρουμ που υπάρχει.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την κύρωση της Συνθήκης, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας. Συμφώνησε για την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την καλύτερη λύση. Δεσμεύτηκε ότι η Βουλγαρία θα ανταποκριθεί θετικά και θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ακουστούν περισσότερο οι απόψεις των λαών της περιοχής, τόσο για το Κόσοβο όσο και για τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν. Σημείωσε ότι η λύση που θα δοθεί για το Κόσοβο θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και να ενισχύει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και του οργανωμένου εγκλήματος και μίλησε για συντονισμό των τριών χωρών στο ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών, με βάση πρόταση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Η Βουλγαρία, είπε ο κ. Παρβάνοφ, θα δώσει τη βοήθειά της και σε αυτό τον τομέα.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει την υποστήριξη της Ελλάδας τόσο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από τις 25 της Ε.Ε που κυρώνει τη Συνθήκη προσχώρησης.

    Ελπίζουμε, είπε, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα κράτη από το «σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.», είπε ο κ. Μπασέσκου. Ο Ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενιαία φωνή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για το θέμα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

    Σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία και για τη στενή συνεργασία των χωρών σε θέματα θεομηνιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 1 Νοεμβρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επανέλαβε σήμερα τη θέση της ηγεσίας των Σκοπίων ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν μπορεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση της χώρας του, καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για διμερές θέμα το οποίο δεν σχετίζεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    «Μπορώ να επαναλάβω αυτό το οποίο δεν αποτελεί δική μας υποκειμενική άποψη, αλλά και άποψη την οποία πολλές φορές ακούσαμε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών-μελών της ΕΕ: Η διαφορά μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας σχετικά με την ονομασία, δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο ενσωμάτωσης μίας χώρας στις δομές της ΕΕ. Το θέμα αυτό είναι διμερές και δεν μπορεί να αναφέρεται στο πλαίσιο των σχέσεων της Μακεδονίας με την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η επικοινωνία της χώρας του με την ΕΕ, συνεχίζεται με το όνομα FYROM, το όνομα δηλαδή το οποίο χρησιμοποιείται και στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου σήμερα είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς.

    [03] ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΟΪΣΛΑΒ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2005 (12:33 UTC+2)

    Ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ.Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Προορισμός του ήταν η ιερά μονή Χελανδαρίου, όπου εγκαταβιούν σερβικής καταγωγής μοναχοί και η οποία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε τον Μάρτιο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα, που συνοδευόταν από τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας του κ.Ντράγκαν Κογιαντίνοβιτς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους πήγε το πρωί στις Καρυές όπου η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους του επιφύλαξε υποδοχή.

    Στη συνέχεια μετέβη στην μονή Χελανδαρίου όπου ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) κ. Χρήστο Λιμενόπουλο για την πορεία των εργασιών επισκευής της μονής.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που του έγινε ολοκληρώθηκε η «άρση της επικινδυνότητας» της κατεστραμμένης πτέρυγας και ταυτόχρονα έχουν απομακρυνθεί τα αποκαΐδια, ενώ εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για την αποκατάσταση των κτισμάτων μια εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από την σερβική κυβέρνηση.

    Έως τώρα έχουν διατεθεί από το ΚΕΔΑΚ ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    [04] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑΚΚΙΑΡΙ

    Σεμντίνλι, 2 Νοεμβρίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Είκοσι τρία άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Σεμντίνλι στο Χακκιάρι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, κοντά στο αρχηγείο της Χωροφυλακής στο Σεμντίλι.

    Η έκρηξη προκάλεσε επίσης υλικές ζημιές στα γύρω κτίρια και μικρή διακοπή στην παροχή ρεύματος.

    Το περιστατικό ερευνούν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές της περιοχής.

    [05] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 2 Νοεμβρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Στην περιοχή του Παρισιού και στα περίχωρά του, 180 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας όταν έγιναν εκτεταμένες συγκρούσεις νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.

    Στο διοικητικό διαμέρισμα Σεν-Σεν Ντενί, όπου το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι συγκριτικά χαμηλό, κάηκαν περίπου 150 αυτοκίνητα.

    Ας σημειωθεί ότι αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο σήμερα το μεσημέρι για 250 εμπρησμούς αυτοκινήτων σε όλη την παρισινή ζώνη.

    Η χθεσινή ήταν η έκτη, κατά σειράν, νύχτα εκτρόπων στην παρισινή περιφέρεια.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Κλισί-σου-μπουά, που υπάγεται στο Σεν-Σεν Ντενί, δύο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους προ ημερών από ηλεκτροπληξία, που έλαβε χώρα κάτω από συνθήκες ανεξιχνίαστες προς το παρόν. Έκτοτε ομάδες κοινωνικώς περιθωριακών νεαρών εξεγείρονται τις νυκτερινές, ιδίως, ώρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    [06] ΙΡΑΚ: 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 2 Νοεμβρίου 2005 (17:28 UTC+2)

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από σιιτικό τέμενος στην πόλη Μουσάγιμπ, 55 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

    Αλεξανδρούπολη, 2 Νοεμβρίου 2005 (11:58 UTC+2)

    Έκθεση με τίτλο "Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές από την Ακρόπολη'' διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη η ΟΜΕP παράρτημα Αλεξανδρούπολης και η υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με την ΝΑ Ροδόπης Έβρου και τον Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Έβρου.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου στις 7 μμ στο Ιστορικό Μουσείο του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Αλεξανδρούπολης.

    Η τέχνη και η αρχιτεκτονική της Αθηναϊκής Ακρόπολης περιλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη των περισσότερων σχολείων σε όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, μαθητών αλλά και του ευρύτερου κοινού καθώς και η πεποίθεση ότι η καλύτερη μορφή συντήρησης είναι η προληπτική συντήρηση, η οποία αρχίζει μέσα από την εκπάιδευση, ώθησαν την Επιτροπή Συντήρησης μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων να ξεκινήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα από το 1987.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ομιλία από την υπεύθυνη του τμήματος Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ακρόπολης, αρχαιολόγο, κ. Χατζηασλάνη και πραγματοποίηση εργαστηρίων για την αξιοποίηση των Μουσειοσκευών και εισαγωγή τους στην εκπαιδευτική πρακτική ως πρόγραμμα ενταγμένο στην Ευέλικτη ζώνη.

    Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με τους μαθητές τους στη Μουσειοβαλίτσα-εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επιλογής τους. Οι Μουσειοσκευές της Ακρόπολης είναι ο βράχος και ο περίπατος της Ακρόπολης, η Ζωφόρος του Παρθενώνος, ένας αρχαίος ναός, η αρχαία ελληνική ενδυμασία, αρχαία μουσικά όργανα, λιθοξοϊκή, δωδεκάθεο. Η έκθεση πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 November 2005 - 19:13:49 UTC