Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ
  • [04] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2005 (13:00 UTC+2)

    Για το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ενημέρωσε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το προγραμματισμό των τριών θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου του, που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

    Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις αφορούν, πρώτο το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, καθώς το απόγευμα θα διεξαχθεί συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για να εξετάσουν το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

    Δεύτερη παρέμβαση είναι ο κώδικας των δήμων και κοινοτήτων και η τρίτη αφορά τη ρύθμιση για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42% και άνω, καθώς και τη ρύθμιση για τα λευκά.

    [02] ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2005 (16:33 UTC+2)

    Οι είκοσι μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είναι χαμένοι για τον χώρο της Υγείας, τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που μαζί με άλλους βουλευτές (Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Βασίλης Γερανίδης) και κομματικά στελέχη επισκέφθηκαν νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

    Άσκησε κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέγοντας ότι περιορίζεται σε τηλεοπτικές δηλώσεις και εμφανίσεις που δημιουργούν εντυπώσεις καθώς και στην εφαρμογή μέτρων που δεν έχουν οικονομικό κόστος. Ωστόσο πραγματικά βήματα δεν έγιναν. Δεν δόθηκαν περισσότερα κονδύλια και όχι μόνο δεν γίνονται νέες προσλήψεις, αλλά δεν προχωρούν και δεν ολοκληρώνονται ούτε όσες είχαν προκηρυχθεί επί ΠΑΣΟΚ, το 2002 και το 2003. Το ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματίσει 9.000 προσλήψεις. Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ακούγεται αλλά δεν κατατίθεται. Οι φαρμακευτικές δαπάνες τους τελευταίους 20 μήνες αυξήθηκαν κατά 38,6% ή κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

    Σε ερώτηση πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για χαμένους μήνες στην Υγεία και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης να βαθμολογείται ως ο καλύτερος υπουργός στη δημοσκόπηση της εταιρίας GPO που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:»Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην προσωπική δημοφιλία ενός υπουργού και στο έργο που γίνεται, ή μάλλον που δεν γίνεται, στον τομέα της ευθύνης του. Μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένας δημοφιλής υπουργός, αλλά να μην υπάρχει κανένα έργο και να υπάρχει εντυπωσιακή πτώση του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από τον συγκεκριμένο τομέα. Ετσι, λοιπόν, ενώ η δημοφιλία του υπουργού παραμένει αλώβητη, έχασε δέκα μονάδες η Ν.Δ., μεταξύ της προτελευταίας και της τελευταίας έρευνας της κοινής γνώμης, στον τομέα της Υγείας».

    Σχολίασε την επίσκεψη του υπουργού Υγείας σε παιδί που έκανε μεταμόσχευση ήπατος στην Κρήτη και παρατήρησε ότι είναι καλή αυτή η εικόνα, αλλά την ίδια στιγμή είχαμε στη Θεσσαλονίκη το περιστατικό με το τετράχρονο αγοράκι Αλβανών μεταναστών, από τη Φλώρινα, που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια, το οποίο μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στο Παλέρμο της Ιταλίας για μεταμόσχευση.

    Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στο «Ιπποκράτειο» προέκυψε ότι πριν δύο χρόνια εταιρία είχε κάνει δωρεά μηχάνημα υποστήριξης ηπατικής λειτουργίας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας σε ακραίες καταστάσεις ηπατικής ανεπάρκειας που αναζητείται μόσχευμα, αλλά η δωρεά αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την τότε διοίκηση του νοσοκομείου. «Είναι κρίμα να υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και υποδομές οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται επειδή έχουμε μια γραφειοκρατική και πολλές φορές μίζερη αντίληψη για τα πράγματα αυτά», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

    Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επισκέφθηκαν νοσοκομεία (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Αγιος Δημήτριος, Γ. Γεννηματάς, Αγιος Παντελεήμων, Αγιος Παύλος, Β΄ ΙΚΑ, Λοιμωδών. Θεαγένειο, Γ. Παπανικολάου) έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στις διαπιστώσεις τους.

    Σύμφωνα με αυτές:

    -Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κοινό πρόβλημα για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

    -Το νέο σύστημα εφημεριών είχε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, αλλά δημιούργησε εσωτερικά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Στο ΑΧΕΠΑ ο χρόνος αναμονής των ασθενών φτάνει και τις 3 ώρες ενώ στο Ιπποκράτειο κυμαίνεται από 30-90 λεπτά της ώρας.

    -Στο Ιπποκράετιο χρειάζονται Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και Καρδιοχειρουργική κλινική.

    -Στο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Παιδοκαρδιολογικής κλινικής. Το ακτινολογικό και ακτινοθεραπευτικό τμήμα υπολειτουργούν και είναι απαραίτητη η προμήθεια εξομοιωτή, γραμμικού επιταχυντή και τομογράφων.

    -Το Γ. Παπανικολάου δείχνει εικόνα εγκατάλειψης και είναι αδρανής η Καρδιοχειρουργική κλινική.

    -Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη πρέπει να ανεγερθεί ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέσπισε ακριβά εξέταστρα (10 ευρώ ανά εξέταση, που αυξάνονται αν χρειαστούν και κλινικές εξετάσεις) για τους μετανάστες που θέλουν να νομιμοποιηθούν, την ώρα που στη Γαλλία παρακολουθούμε την εξέγερση των μεταναστών.

    Ο πρώην υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Υγείας. Τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη συνείδηση όσων έκαναν και όσων έπρεπε και δεν έκαναν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ

    Σόφια, 14 Νοεμβρίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Ο δημοφιλέστερος Βούλγαρος από όλους όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι, σε όλα τα γκάλοπ, ο 47χρονος Μποϊκο Μπορίσοφ, ο νέος δήμαρχος της Σόφιας.

    Ο κ. Μπορίσοφ κέρδισε με άνεση τον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη τόσο κεντρώων, όσο και συντηρητικών ψηφοφόρων.

    «Ποιο είναι το μυστικό;». Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που υποβάλαμε στον κ.Μπορίσοφ στην αρχή της αποκλειστικής συνέντευξης, την οποία ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος της Σόφιας παραχώρησε στο ΑΠΕ.

    «Δουλειά. Μόνο σκληρή δουλειά» ήταν η λακωνική απάντησή του.

    Η συνέντευξη του νέου δημάρχου Σόφιας έχει ως εξής:

    ΕΡ.: Ιδιαίτερα στενές και, κατά συνέπεια, αποτελεσματικές, υπήρξαν οι σχέσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας. Θα παραμείνουν και στο μέλλον;

    ΑΠ.: Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μου συνέβησαν μετά τη νύχτα των εκλογών ήταν τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που έλαβα από φίλους διευθυντές αστυνομικών υπηρεσιών της Ελλάδας. Και ιδιαιτέρως εκ μέρους των αρμοδίων για τη δίωξη των ναρκωτικών. Μαζί τους έχουμε οικοδομήσει με τον καιρό τέτοιες εργασιακές σχέσεις φιλίας, ώστε Ελλάδα και Βουλγαρία να λειτουργούν σήμερα ως γειτονικές «αστυνομικές διευθύνσεις». Αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

    ΕΡ.: Και ποια θα είναι η «στρατηγική αλλαγή», την οποία υποσχέθηκε στους κατοίκους της Σόφιας ο στρατηγός Μπορίσοφ κατά την προεκλογική εκστρατεία του;

    ΑΠ.: Δυστυχώς, παραλαμβάνω μία πόλη που έχει τα χάλια της. Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι παντού. Όπως κάθε μεγαλούπολη, με το ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους της η Σόφια μοιάζει με ζωντανό οργανισμό. Οπότε όλα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα μέχρι που να ολοκληρωθεί η εξυγίανση στην χωροταξία, στο οδικό δίκτυο και στο ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα καθαριότητας.

    ΕΡ.: Θα γίνει η νίκη στις δημοτικές εκλογές αφετηρία για τη μεταμόρφωση σας σε πολιτικό παράγοντα; Κι αν ναι , πως σχολιάζετε τις φήμες, ότι είναι «στα σκαριά» νέο πολιτικό σχήμα υπό την αιγίδα σας ;

    ΑΠ.: Σήμερα η δουλειά μου είναι τα προβλήματα της Σόφιας. Θα σκεφτώ το θέμα αυτό εάν και όταν το υποβάλει η πολιτική και κοινωνική κοινωνία του τόπου μας.

    Ο νέος δήμαρχος ελπίζει στην ανάπτυξη άριστων σχέσεων συνεργασίας με την Αθήνα αλλά και με τη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα υπό το φως της υποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης της χειμερινής Ολυμπιάδας στο 2014, την οποία θέλει να θέσει η Σόφια.

    «Ελπίζω σε άριστες σχέσεις με τους δημάρχους τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ.

    «Είμαι άνθρωπος που ξέρει πώς να «αγοράζει» αλλά και να εφαρμόζει την ξένη εμπειρία», τόνισε με έμφαση ο νέος δήμαρχος της Σόφιας.

    [04] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2005 (16:44 UTC+2)

    O ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ για την ανανέωση του συμβολαίου του επισήμανε: «Δεν έχει συμβεί ποτέ στην καριέρα μου να αποκλειστεί μια ομάδα και οι φίλαθλοι και οι παίκτες να θέλουν να συνεχίσω. Κάναμε πολλές συζητήσεις με τους παίκτες. Ολη η ομάδα μού είχε ζητήσει να μείνω. Στους παίκτες χρωστάμε τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης κι εγώ πρέπει να τους δώσω κάτι πίσω. Να μείνω και να συνεχίσω. Θέλω να συνεχίσουν όλα όπως ήταν στο παρελθόν και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την καλή συνεργασία. Εχοντας πάθος και ζήλο, θα πάμε στο EURO 2008».

    -Τι μέτρησε ως αρνητικό στοιχείο για να μη συνεχίσετε στην Εθνική, με δεδομένο ότι σκεπτόσασταν καιρό αν θα μείνετε στην ομάδα;

    «Σε όλη μου την καριέρα έπαιρνα αποφάσεις άλλοτε αργά κι άλλοτε γρήγορα. Είχα κι άλλες προτάσεις, αλλά ποτέ δεν βγήκα να το πω όπως κάνουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. Στην προκριμένη περίπτωση μέτρησε η ανθρώπινη σχέση. Η καρδιά μου ήταν στην Ελλάδα. Επρεπε να μιλήσω με τους παίκτες και να με διαβεβαιώσουν ότι θα δώσουν τα πάντα για την πρόκριση στο EURO 2008».

    -Από πού αντλείτε την αισιοδοξία σας για το μέλλον της Εθνικής;

    «Καμία ομάδα δεν ήταν καλύτερη από εμάς στον όμιλό μας. Εμείς είχαμε πολλούς τραυματίες, με αποτέλεσμα να μην είμαστε κομπλέ στους αγώνες μας».

    -Με την ανανέωση του συμβολαίου τοποθετούνται νέοι αγωνιστικοί στόχοι. Η ανανέωση της Εθνικής σάς απασχολεί;

    «Ο στόχος είναι η πρόκριση στο EURO 2008. Οταν είμαστε κομπλέ, είμαστε καλοί. Εξαρτάται, πάντως, με ποια ομάδα θα παίξεις. Υπάρχει η ομάδα που είχαμε. Εχουν γίνει νέες κλήσεις, όπως τους Μάντζιου ή του Λαγού. Ο Μάντζιος είναι καλός παίκτης και μπορεί να εξελιχθεί. Σημασία δεν έχει αν ο παίκτης είναι 21 ετών ή 31. Η απόδοση είναι αυτή που μετράει».

    -Από την πίεση που σας ασκήθηκε για να μείνετε, φτάσατε στα όριά σας, έτσι ώστε να φύγετε;

    «Μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν φτάνεις στα όρια για ένα παιχνίδι. Στα όριά σου φτάνεις όταν μιλάς θεωρητικά για μια στημένη φάση κι ό,τι λες δεν συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Οταν έχεις πίεση είναι θετικό. Εχεις κίνητρο. Στη ζωή πρέπει να πολεμάς».

    -Τι έχετε να πείτε στους Ελληνες φιλάθλους;

    «Η Εθνική Ομάδα είναι η ετικέτα μιας χώρας. Κάποιες φορές είναι πιο σημαντική και από την πολιτική. Ξεσηκώνει τον κόσμο. Οι παίκτες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας τους. Οταν ξεκίνησα στην Εθνική, τους αγώνες μας παρακολουθούσαν 1.500 φίλαθλοι και τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει γίνει ένα με την Εθνική».

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Οι λαοί της Νοτιανατολικής Ευρώπης μπορούν να προκαλέσουν ευχάριστη πολιτιστική έκπληξη στην «γηραιά Ευρώπη», διατηρώντας την εθνική-πολιτισμική τους ταυτότητα, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, καθηγητής Στέφαν Νταναϊλοφ, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια αναδρομικής εικαστικής έκθεσης του Μιχάλη Γκαρούδη.

    Ο κ. Νταναϊλοφ αναφέρει ακόμα ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου του είναι η αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι τελευταίες μεγάλες πλημμύρες στη Βουλγαρία στην υπάρχουσα πολιτιστική υποδομή και δηλώνει πως σταθερός στόχος της κυβέρνησης της Σόφιας αποτελεί η ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Εκφράζοντας και τις προσωπικές του ευχαριστίες προς το Ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ, ο κ. Νταναϊλοφ τόνισε ότι με τον απολογισμό των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι έχουν γίνει πολλά, όχι όμως και αρκετά, ώστε να έρθουν ακόμα πιο κοντά οι δύο λαοί.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, κάτι που θα συμβάλλει στην αλληλογνωριμία των λαών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνω προσωπικά ότι είναι δυνατόν από τα νέα μου καθήκοντα», τονίζει ο κ. Νταναϊλοφ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους, εν ενεργεία, ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου στη γειτονική μας χώρα, ενώ διδάσκει στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου στη Σόφια.

    Οι ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας ενισχύονται από την ιστορική κληρονομιά και θα συμβάλλουν στο να «ανοίξουν οι καρδιές των γειτόνων», σημειώνει μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ν.Α. Ευρώπης, που υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι της Ευρώπης.

    «Αν μιλούμε για πολιτιστικούς άξονες πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε ευχάριστα να εκπλήξουμε πολιτιστικά τη γηραιά Ευρώπη, διατηρώντας την εθνική-πολιτισμική μας ταυτότητα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπ. Πολιτισμού.

    Έτσι λοιπόν οι ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών με την Ελλάδα και τις άλλες γειτονικές χώρες εμπίπτει στις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις ενόψει της ισότιμης ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

    Μία από τις βασικές προτεραιότητες όμως σήμερα είναι η αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν οι τελευταίες μεγάλες πλημμύρες στη Βουλγαρία στην υπάρχουσα πολιτιστική υποδομή (μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία κ.α.), γεγονός που απορροφά αρκετά κονδύλια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, που έτσι και αλλιώς δεν είναι στο επιθυμητό σημείο. Ο κ. Νταναϊλοφ δεν κρύβει μάλιστα ότι αναφέρει την Ελλάδα ως χώρα παράδειγμα ανάπτυξης πολιτισμού όταν ζητάει αυξημένα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, κάτι που πέτυχε. Τώρα ελπίζει ότι το 2006 τα πράγματα να είναι καλύτερα ώστε «να αισθάνονται καλά», όπως λέει, και οι άνθρωποι των Τεχνών, αλλά και οι λάτρεις του κάθε είδους Τέχνης στη Βουλγαρία.

    Ο ίδιος πιστεύει ότι η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς στη χώρα του και η ανάδειξη ιστορικών μνημείων, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η πρόσφατη ανακάλυψη ενός τάφου θρακικού βασιλέα του ΙV αιώνα προ Χριστού στη Νότια Βουλγαρία, που απαιτεί πολλά κονδύλια, δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος των αναγκών των σύγχρονων δημιουργών, που είναι πολλοί και αξιόλογοι. Να υπάρξει με λίγα λόγια η απαραίτητη ισορροπία, όπως λέει, και η ανάλογη κρατική μέριμνα για την καλλιτεχνική έκφραση και όχι να αφεθεί ο πολιτισμός στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, όπως επιχειρήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρεί αναγκαίες τις κρατικές επιχορηγήσεις και για την ανάπτυξη των διμερών πολιτιστικών σχέσεων και ελπίζει ότι θα υπάρξει σύντομα το ανάλογο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Νταναϊλοφ έχει βάλει, όπως λέει, και ένα προσωπικό στοίχημα: να αναδείξει την πραγματική πολιτιστική υπόσταση και ταυτότητα του Βουλγαρικού λαού στην ενωμένη Ευρώπη, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Με αφορμή τις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησε στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου διαπίστωσε ότι στις χώρες αυτές δεν γνωρίζουν τα πολιτιστικά δρώμενα της Βουλγαρίας, τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνουν πράγματα ώστε να πάψει ο δυτικός Τύπος να αναφέρεται στη χώρα του μόνο αρνητικά (εγκλήματα, πορνεία)».

    · Για τον Μιχάλη Γκαρούδη

    Ο υπ. Πολιτισμού της Βουλγαρίας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη μετά από επτά χρόνια, όπως μας είπε, για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της αναδρομικής εικαστικής έκθεσης του δημιουργού και φίλου του Μιχάλη Γκαρούδη στην αίθουσα Τέχνης «Tatsis Projects/Artforum» . Μία φιλία που όπως λέει ο κ. Νταναϊλοφ δικαιώνει τον απόφθεγμα του Μέγα Αριστοτέλη ότι «η φιλία είναι μία ψυχή με δύο σώματα», και συνάμα αποτελεί «ένα μικρό δείγμα των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων, που έχουν τοποθετήσει στο βωμό του πολιτισμού τα ανεκτίμητα αγαθά της αιώνιας πολιτιστικής τους ανάπτυξης».

    · Ποιος είναι ο σημερινός υπουργός πολιτισμού της Βουλγαρίας

    Απόφοιτος της Ανώτατης Θεατρικής Ακαδημίας της Βουλγαρίας «Κράστιο Σαράφοφ» ο Στέφαν Νταναϊλοφ, τα τελευταία τριάντα χρόνια, είναι από τα βασικά στελέχη του Λαϊκού Θεάτρου «Ιβάν Βάζοφ». Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Βουλγαρίας «Στάρα Πλανινά», για την προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας του.

    Στο Βουλγαρικό κινηματογράφο και θέατρο έχει υποδυθεί κεντρικούς ρόλους σε περισσότερες από 60 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές για να καταστεί ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στη χώρα και όχι μόνο, αφού έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνή θεατρικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το 1976 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής ηθοποιός στην τότε Τσεχοσλοβακία, ενώ έχει παίξει σε συμπαραγωγές με τη Μοσφιλμ, σε τηλεοπτικές σειρές της RAI 1 και RAI 2, σε δύο αμερικανικές ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του 90, ενώ πριν από τρία χρόνια έλαβε μέρος και σε μία γαλλο-βουλγαρική κινηματογραφική παραγωγή.

    Με την εκλογή του στο Βουλγαρικό κοινοβούλιο το 2001 με το «Συνασπισμό για τη Βουλγαρία», από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού ο κ. Νταναϊλοφ συμβάλει ουσιαστικά στην υιοθέτηση σειρά νομοσχεδίων στον τομέα του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

    Η έντονη ενασχόλησή του με τα κοινά και την πολιτική ζωή του τόπου, όπως και η τοποθέτησή του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας στις 16 Αυγούστου του 2005, δεν στάθηκαν εμπόδιο για τον ίδιο να συνεχίσει τη διδασκαλία στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου, αλλά και τη δημιουργική πορεία του στο θέατρο. Έτσι μέχρι το τέλος του έτους θα εμφανιστεί στο έργο «Πυγμαλίων» του Μπέρναρντ Σο στο Λαϊκό Θέατρο της Βουλγαρίας και σε δεύτερη σκηνή στο έργο του Νιλ Σάϊμον «Οι γυναίκες του Τζέϊκ».

    Δ. Ριμπά


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 November 2005 - 19:13:48 UTC