Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠ. ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ
  • [03] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΜΕ ΤΑ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [05] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ" ΣΤΕΛΙΟΣ
  • [06] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [07] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΡΟΖΕΜΠΟΡΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
  • [08] ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ DOW JONES ΚΑΙ NASDAQ
  • [09] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ
  • [10] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΕΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  • [01] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠ. ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:44 UTC+2)

    Τιμητική διάκριση για την χώρα μας αποτελεί η εκλογή του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη στην προεδρία του Διοικητικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για το έτος 2006.

    Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας συνεδρίασης της Ολομέλειας του επταμελούς Διοικητικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

    Συγκεκριμένα, για το έτος 2006 εξελέγησαν: πρόεδρος ο Σπύρος Φλογαϊτης από την Ελλάδα, Α΄αντιπρόεδρος η J. R. Scott από τις Ηνωμένες Πολιτείες και Β΄ αντιπρόεδρος ο D.S. Wijiwardane από την Σρι Λάνκα.

    [02] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:42 UTC+2)

    Την πλήρη συμπαράστασή τους στην καθολική, πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, εκφράζουν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με ανακοίνωσή τους που κοινοποίησαν απόψε στην Π.Ο.Ε.ΣΥ.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η ΔΟΔ και το Ευρωπαϊκό Τμήμα της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δηλώνουν σήμερα την πλήρη στήριξή τους στην καθολική 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό των ΜΜΕ απαιτώντας την προστασία των θέσεων εργασίας και την επείγουσα πληρωμή δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους. Οι Ενώσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ κήρυξαν την απεργία αυτή προκειμένου να επισημανθούν οι σκανδαλώδεις συνθήκες που περιβάλλουν την εργασία στα Μέσα»

    «Η κρίση στα μέσα στην Ελλάδα έχει καταλάβει δραματικές διαστάσεις», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Άινταν Γουάιτ επισημαίνοντας ότι «είναι η ώρα για τους εργαζόμενους και τις αρχές να σταματήσουν την ανισότητα που επηρεάζει όλους τους τομείς των ΜΜΕ. Χρειάζονται νέες ΣΣΕ που θα προστατεύουν τις θέσεις εργασίας και θα υπερασπίζουν την ποιότητα και τον επαγγελματισμό».

    «Μία απεργία, αποτελεί πάντα το έσχατο μέσο δράσης» συμπληρώνει ο κ. Γουάιτ καταλήγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κρίσιμη κατάσταση στα Ελληνικά ΜΜΕ χρειάζεται μία δυναμική κατάδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στα γραφεία σύνταξης και τους χώρους εργασίας των ΜΜΕ. Είναι επείγον να συζητήσουν οι εργοδότες και η Κυβέρνηση με τις Ενώσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών».

    [03] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:01 UTC+2)

    Τα άγρια και μεταναστευτικά πουλιά που αναμένεται να έρθουν για να διαχειμάσουν στη χώρα μας, αν και θεωρούνται υψηλού κινδύνου δεν έχουν κριθεί «ένοχα» για τη μετάδοση του ιού Η5Ν1.

    Αυτό επεσήμαναν, οι ειδικοί σε εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον δασολόγο Γιάννη Τσουγκράκη, υπεύθυνο Β. Ελλάδας της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρίας, «θεωρείται πλέον θέσφατο ότι τα άγρια πουλιά ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί».

    Την περίοδο αυτή και μέχρι τον Ιανουάριο καταφθάνουν στους ελληνικούς

    υγρότοπους περισσότερα από 500.000 υδρόβια πουλιά και όπως εξηγεί ο

    κ. Τσουγκράκης «στην ουσία τώρα θα έρθουν τα πουλιά που θεωρούνται υψηλού

    κινδύνου».

    Προέρχονται κυρίως από χώρες της βόρειας Ευρώπης, τη Ρωσία και τη νοτιοδυτική Ασία, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού, όπως στο Καζακστάν, όπου ο Η5Ν1 εντοπίστηκε από πέρυσι τον Αύγουστο.

    Εκεί όπου εστιάζει ο δασολόγος είναι ότι, κατά πρώτον ο ιός αυτός είναι ισχυρά παθογόνος και ως εκ τούτου πτηνό που έχει μολυνθεί από αυτόν δεν μπορεί να ταξιδέψει.

    Κατά δεύτερον, τόσο στο Καζακστάν όσο και στη Δυτική Σιβηρία δεν αποδείχτηκε ότι η μετάδοση του ιού έγινε μέσω μεταναστευτικών πουλιών, αφού την περίοδο που αυτό συνέβη τα πτηνά είχαν αντίθετη κατεύθυνση.

    Ο κ. Τσουγκράκης άφησε πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο για τη μετάδοση του ιού να ευθύνονται οι εμπορικές δραστηριότητες του ανθρώπου.

    Επιπλέον, ο Σταύρος Καλπάκης, υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, υπογράμμισε ότι ο πανικός που προηγήθηκε λόγω της γρίπης των πουλερικών, προκάλεσε μείωση των εισαγωγών των τραυματισμένων ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης, τα οποία ο κόσμος απέφευγε να πλησιάσει.

    Τόνισε δε, ότι ενώ το κλίμα αρχίζει να αποκαθίσταται, εξακολουθεί ναυφίσταται μια αρνητική στάση απέναντι στη φύση. Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι ασκήθηκαν πιέσεις για μαζικό κυνήγι των άγριων πουλιών, με τη δικαιολογία του να προστατευτεί ο κόσμος.

    Ν.Κ.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (22:56 UTC+2)

    Ο νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια αλλάζει τον Ιούνιο του 2006, ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σε μια φιλική συζήτηση σε εκδήλωση για πανευρωπαϊκή εβδομάδα Νέων, της Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Επίσης η υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι συμφωνεί με την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου, για χορηγίες ιδιωτών στα Πανεπιστήμια.

    Η κ. Γιαννάκου εκφράστηκε θετικά και για την τοποθέτηση μάνατζερ στα Πανεπιστήμια αλλά αυτοί θα συνεργάζονται στενά με τις πρυτανικές αρχές, διότι τα Πανεπιστήμια είναι δημόσια.

    Επίσης η υπουργός τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού του ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας και δεύτερου ανοιχτού Πανεπιστημίου.

    [05] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (22:48 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 75 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" Στέλιος Παπαδημητρίου, συνεπεία νεοπλάσματος του πνεύμονος.

    Ο Στέλιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1930. Φοίτησε στην Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή Αρρένων και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Το 1953 πήρε το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας. Το 1954 γνωρίζεται με τον Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος του ανέθεσε τη νομική κάλυψη του προγράμματος μεταφοράς του συνόλου του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που επεδίωκε εκείνη την εποχή. Για το σκοπό αυτό, από το 1954 ως το 1960 εγκαθίσταται στην Σαουδική Αραβία, όπου και καθίσταται ένας από τους συντάκτες νομοθετημάτων του σαουδαραβικού δικαίου, στον τομέα της ναυτιλίας. Εκείνη την περίοδο, γνωρίζεται με τους συνεργάτες του Ωνάση στον ναυτιλιακό τομέα, με τους οποίους τον συνέδεσε μακρά φιλία, όπως ο Μιχάλης Δολόγλου κ.α.

    Το 1960 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια όπου ασκεί ελεύθερη δικηγορία σε δικηγορικό γραφείο, ειδικευμένο σε ναυτιλιακές υποθέσεις. Το 1966 εγκαθίσταται οικογενειακώς στην Ελλάδα και κατοικεί αρχικώς στον Πειραιά και ακολούθως στο Παλαιό Φάληρο. Την ίδια χρονιά πέτυχε, μετά από εξετάσεις, την αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενεγράφη μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Από το 1967 άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου και από το 1977 συνεργάστηκε με τον γιο του Αντώνη Παπαδημητρίου στο δικηγορικό γραφείο «Σ. και Α. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες».

    Ανάμεσα στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Στέλιο Παπαδημητρίου αναπτύχθηκε ένας ισχυρός επαγγελματικός και φιλικός δεσμός, ο οποίος κράτησε ως το τέλος της ζωής του Ωνάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1970, όταν ο Στέλιος Παπαδημητρίου ήταν μόλις σαράντα ετών, ο Ωνάσης, εκτιμώντας το ήθος αλλά και την επαγγελματική δεινότητα του, τον τοποθέτησε, μεταξύ άλλων, Νομικό Σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ιδιωτικής του Τράπεζας, Banque de Depots στη Γενεύη. Εκείνη την περίοδο, γνωρίζεται με τους Παύλο Ιωαννίδη, Απόστολο Ζαμπέλα και Παρασκευά Ιωαννίδη - τότε στελέχη της Ολυμπιακής - με τους οποίους τον συνέδεσε αδελφική φιλία. Λίγο αργότερα, ο Ωνάσης του αναθέτει την γενική διεύθυνση του στόλου του, που αποτελείτο από 70 πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια.

    Παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση με τον Όμιλο Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου ασκεί ανεξάρτητη δικηγορία και εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους χειριστές περίπλοκων εμπορικών, ναυτιλιακών αλλά και αστικών υποθέσεων. Το γραφείο του χειρίζεται υποθέσεις μερικών εκ των σημαντικότερων εφοπλιστικών και βιομηχανικών ονομάτων της χώρας.

    Ο Στέλιος Παπαδημητρίου απελάμβανε της απολύτου εμπιστοσύνης και εκτίμησης του Αριστοτέλη Ωνάση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Ωνάσης του ανέθεσε την επαγγελματική κατάρτιση του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος τον θεωρούσε ως το τέλος της ζωής του δάσκαλο. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, ο Ωνάσης επιλέγει τον Στέλιο Παπαδημητρίου να υπερασπίζεται και να συμβουλεύει την κόρη του Χριστίνα, μαζί με τον Π. Ιωαννίδη.

    Ο Στέλιος Παπαδημητρίου επιμελείται την σύνταξη της διαθήκης του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση με βάση τις εντολές του. Ο Ωνάσης τον ορίζει ως έναν από τους πέντε εκτελεστές της διαθήκης του, με την οποία αφήνει τη μισή περιουσία του στο «Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στη μνήμη του γιου του. Η διαθήκη του Αρ. Ωνάση τον ορίζει επίσης ως ένα από τα 15 πρώτα και ισόβια μέλη του Ιδρύματος.

    Με πρώτη Πρόεδρο την Χριστίνα Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου υπηρέτησε το Ίδρυμα αρχικά από την θέση του Γενικού Γραμματέως, στην συνέχεια ως Αντιπρόεδρος του και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ταυτοχρόνως εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Holding Εταιρείας η οποία ελέγχει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.

    Μετά τον θάνατο της Χριστίνας, το 1988, εξελέγη Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Ιδρύματος και στην συνέχεια Πρόεδρος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Με τη διαθήκη της η Χριστίνα τον όρισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής η οποία διαχειρίστηκε την περιουσία της κόρης της, Αθηνάς Ρουσέλ, από το 1988 έως το 1999.

    Επί προεδρίας του, το επιχειρηματικό Ίδρυμα πολλαπλασίασε το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο είχε αφήσει στη διαθήκη του ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μεταξύ άλλων έργων που πραγματοποιήθηκαν κατ' αυτήν την περίοδο ανήκει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ανανέωσης όλου του στόλου του Ιδρύματος και η αγορά σημαντικών ακινήτων μεταξύ αυτών και του Ολυμπιακού Πύργου, στη Νέα Υόρκη. Έτσι, σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση είναι από τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα της Ευρώπης.

    Ανάμεσα στις κορυφαίες κοινωφελείς δραστηριότητες του Ιδρύματος επί προεδρίας του είναι η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου - το οποίο δωρήθηκε στο Ελληνικό κράτος -, η ίδρυση και λειτουργία του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, το πρόγραμμα Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς, το πρόγραμμα Υποτροφιών προς Έλληνες στο Εσωτερικό, το πρόγραμμα Επισκεπτών Καθηγητών κ.α. Η υπό ανέγερση Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008 - θα ήταν το επιστέγασμα της σταδιοδρομίας του.

    Την 1η Ιουλίου 2005, ο Στέλιος Παπαδημητρίου - όπως και τα άλλα δύο ισόβια μέλη του Δ.Σ., Π. Ιωαννίδης και Απ. Ζαμπέλας - αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Προεδρία του Ιδρύματος για να τους διαδεχθεί η νεότερη γενιά, η οποία εξελέγη παμψηφεί από το δέκα πενταμελές Δ.Σ.. Παρέμειναν φυσικά ως ισόβια μέλη του Ιδρύματος. Το Δ.Σ. σε ένδειξη αναγνώρισης των πολύτιμων υπηρεσιών του προς το Ίδρυμα αλλά και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Ωνάση, τίμησε τον Στέλιο Παπαδημητρίου με τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου.

    Το 1953 ο παντρεύτηκε την φιλόλογο Αλεξάνδρα Κρασάρη με την οποία απέκτησε τρεις γιους: Τον Αντώνη Παπαδημητρίου, δικηγόρο και σημερινό πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» , τον Γιώργο Παπαδημητρίου, πολιτικό μηχανικό και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, συνθέτη και διευθυντή του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ.

    [06] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Τίρανα, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:35 UTC+2)

    Η αλβανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει εδώ και δύο μήνες τη χώρα. Η Αλβανία περνάει σήμερα ίσως την πιο σοβαρή κρίση της τελευταίας εικοσαετίας, κλίμα ανασφάλειας επικρατεί σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ οι αλβανικές οικογένειες φαίνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας από την έλλειψη ρεύματος 7-8 ώρες την ημέρα στα Τίρανα και 12 ώρες στην υπόλοιπη χώρα.

    Σήμερα, οι αλβανικές πόλεις είναι αναμφισβήτητα στην κορυφή του καταλόγου με τη μεγαλύτερη ηχητική ρύπανση στον κόσμο, με γεννήτριες να "βουίζουν" παντού στα πεζοδρόμια. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να συνεννοηθεί περνώντας μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων, λόγω του θορύβου που δημιουργείται. Οι γεννήτριες είναι πλέον η λύση για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση στην Αλβανία. Τα αρτοποιεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω του κόστους της παραγωγής τους.

    "Εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, δεν έχω κανένα λόγο να συνεχίσω να παράγω. Το κόστος της παραγωγής με τη γεννήτρια που χρησιμοποιώ είναι πολύ ακριβό", δηλώνει ένας ιδιοκτήτης αρτοποιείου στα Τίρανα.

    "Παρ' όλο που η κυβέρνηση υποσχέθηκε πριν από μια εβδομάδα να προσθέσει στον κατάλογο των "κατά προτεραιότητα καταναλωτών" για συνεχή εφοδιασμό με ηλεκτρικό ρεύμα και τα αρτοποιεία, εκτός των νοσοκομείων, τίποτα δεν έγινε μέχρι στιγμής", λέει άλλος ιδιοκτήτης.

    Πολλές επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, κυρίως στο χώρο του ενδύματος, που δουλεύουν για εξαγωγή των προϊόντων τους , αναφέρεται ότι κλείνουν μέρα με τη μέρα στην επαρχία.

    Χθες, στο Αργυρόκαστρο ένα ιταλικό εργοστάσιο ενδυμάτων έκλεισε λόγω της ενεργειακής κρίσης, απολύοντας έτσι 200 εργαζόμενες.

    Στην Κορυτσά, η ελληνικής ιδιοκτησίας επιχείρηση "Αλφα", που δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο των ενδυμάτων, έκλεισε .

    Το εμπορικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα κάνει λόγο για γενικό κλίμα ανασφάλειας στις μικρές αυτές επιχειρήσεις.

    "Οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής μεγάλα σοβαρά προβλήματα, αν και φυσικά υπάρχουν συνέπειες. Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στις μικρές επιχειρήσεις χαμηλού κόστους που δρουν κυρίως στο χώρο των ενδυμάτων, τα κεραμικά, κλπ", δηλώνει στο ΑΠΕ ο εμπορικός ακόλουθος Παναγιώτης Ζαρανγκάς.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αναφορές για πτώχευση ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης που περνάει η Αλβανία.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η αλβανική οικονομία χάνει κάθε μέρα 6 εκατ. δολάρια από την ενεργειακή κρίση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από μια εβδομάδα προειδοποίησε την αλβανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη για το έτος 2005-2006 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

    Ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας Γκεντς Ρούλι είχε δηλώσει στις 26 Οκτωβρίου ότι η χώρα έχει αποθέματα ενέργειας μόνο μέχρι το τέλος του μήνα.

    Η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες, όμως με την πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες το μέτρο αυτό δεν οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης.

    Η κρίση αυτή, την οποία έστω και σε μικρότερο βαθμό περνάει η Αλβανία κάθε χειμώνα, οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν πριν το 1990.

    Μια άλλη αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το σύστημα μεταφοράς είναι πολύ παλιό για να καλύψει τις ανάγκες για εφοδιασμό με ηλεκτρικό ρεύμα του πληθυσμού, ο οποίος μετά την αλλαγή καθεστώτος απέκτησε ηλεκτρικές συσκευές.

    Στην Αλβανία λόγω της έλλειψης συστημάτων κεντρικής θέρμανσης, με μικρές εξαιρέσεις στις καινούργιες πολυκατοικίες, οι πολίτες χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση λόγω της αδυναμίας των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν από τους πολίτες τα χρήματα που χρωστούν προς την εταιρεία. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως στην Τροπόγια, στη Σκόδρα, κλπ οι πολίτες δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν. Λίγο καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στο νότο της χώρας, καθώς οι πολίτες στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στην εταιρεία.

    Η Αλβανία για να καλύψει τις ανάγκες χρειάζεται δώδεκα εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας , ενώ το σύστημα μεταφοράς δεν υποστηρίζει παραπάνω από εννέα εκατομμύρια. Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι για να ξεπεραστεί μια για πάντα η ενεργειακή κρίση χρειάζεται επένδυση ύψους ενός δισ. δολαρίων και η κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών.

    Σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκε η χώρα τον Ιανουάριο του 2001, όταν ο τότε υπουργός Ενέργειας Ντριτάν Πρίφτι δήλωνε ότι υπάρχει δυνατότητα εφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για μία εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση είχε ζητήσει τότε από τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις να διακόψουν την παραγωγή τουλάχιστον για ένα μήνα.

    [07] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΡΟΖΕΜΠΟΡΓΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:48 UTC+2)

    Για ακόμη μια φορά, τα τελευταία λεπτά του αγώνα αποδείχθηκαν καταδικαστικά για τον Ολυμπιακό, που έφερε μέσα στο «Λέρκενταλ» 1-1 με τη Ρόζενμποργκ και έχασε τις ελπίδες του για να συνεχίσει το Κύπελλο UEFA, αφού έμεινε στην 4η θέση του 6ου ομίλου. Η ελληνική ομάδα κέρδιζε μέχρι το 88' με γκολ του Ριβάλντο στο 25', αλλά σ' εκείνο το λεπτό δέχθηκε την ισοφάριση από τον Χέλσταντ. Στο 85' ο Νικοπολίδης απέκρουσε πέναλτι του Ρίσετ, σε μια φάση που επέφερε την αποβολή του Πάντου με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε χωρίς τον Γεωργάτο, αφού πριν από το παιχνίδι έγινε αντιληπτό ότι δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, ιδιαίτερα σ' έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά από την αρχή και μπορούν να λένε ότι το α' ημίχρονο τους ανήκει, σχεδόν ολοκληρωτικά. Στο μεγαλύτερο διάστημα είχαν την υπεροχή, κυκλοφόρησαν την μπάλα και επισκέφτηκαν αρκετές φορές την περιοχή της Ρόζενμποργκ, που έδειξε όλο αυτό το διάστημα το κακό της πρόσωπο.

    Αυτός που δεν έδειξε τον... κακό του εαυτό ήταν και πάλι ο τερματοφύλακας της νορηβγικής ομάδας, που στο γήπεδο Καραϊσκάκη πραγματοποίησε σειρά εξαιρετικών αποκρούσεων. Ο Εσπεν Γιόνσεν έκανε το ίδιο και χτες, κυρίως σε δύο περιπτώσεις. Στο σουτ του Μπολούτ μέσα από την περιοχή (12'), στη... βολίδα του Τουρέ στο 43' και στη δεύτερη βολίδα του Γάλλου στο 56'. Δεν κατάφερε ωστόσο να κάνει το ίδιο και στο 25'. Εκείνη τη στιγμή το σουτ που εξαπέλυσε ο Ριβάλντο ήταν άπιαστο και έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

    Ο Χέγκμο άρχισε από νωρίς τις αλλαγές. Μέχει το 63' τις είχε κάνει και τις τρεις κι έτσι μετά το 60' η Ρόζενμποργκ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να πιέζει για την ισοφάριση, όμως οι ποδοσφαιριστές της αποδείχθηκαν άστοχοι στην τελική προσπάθεια. Όπως στο 58', που ο Φρ. Γιόνσεν έστειλε με κεφαλιά την μπάλα μόλις άουτ, στο 60' που το σουτ του Σόλι είχε την ίδια κατάληξη και στο 70', που ο Ντρόσιν από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε επίσης την μπάλα άουτ.

    Το... καταραμένο τελευταίο δεκάλεπτο έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στο 85' ο Πάντος μέσα στην περιοχή τράβηξε από τη φανέλα τον Φρόντεν Γιόνσεν, ο διαιτητής έδωσε το πέναλτι και απέβαλε τον αμυντικό του Ολυμπιακού. Την εκτέλεση ο ανάλαβε ο Ρίστερ, όμως ο Νικοπολίδης απέκρουσε. Κι ενώ όλοι πίστεψαν ότι ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να κάνει το... πολυπόθητο διπλό, ήρθε δύο λεπτά αργότερα ο Χέλσταντ να τρυπώσει στην «ερυθρόλευκη» άμυνα και να κάνει το 1-1. Ήταν 28ο εκτός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, που έμεινε χωρίς νίκη.

    Διαιτητής: Πολ Αλέρτς (Βέλγιο)

    Κόκκινες: 85' Πάντος (2η κίτρινη)

    Κίτρινες: Στολτίδης, Ντάντι

    Οι συνθέσεις:

    ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ: Εσπεν Γιόνσεν, Ντόρσιν, Ρίσετ, Κβάρμε, Μπάσμα, Στραντ (27' Χέλσταντ), Σόλι, Σκιέλμπερντ (10' Βίνσνες), Στρόφλορ, Μπράατεν (63' Οντεγκάαρντ), Φρόντε, Φρόντε Γιόνσεν.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Μπουλούτ, Σούρερ, Ανατολάκης, Τουρέ, Στολτίδης, Καφές, Μπαμπαγκίντα (71' Οκκάς), Ριβάλντο (86' Μάριτς), Ντάνι.

    [08] ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ DOW JONES ΚΑΙ NASDAQ

    Νέα Υόρκη, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:49 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.916,09 μονάδες, με άνοδο 44,66 μονάδων (0,41%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.259,98 μονάδες, με κέρδη 6,42 μονάδων (0,28%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.265,61 μονάδες, αυξημένος κατά 4,38 μονάδες (0,35%).

    [09] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2005 (22:37 UTC+2)

    Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα αλλάξει στάση στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα και θα συνεχίσει να απαιτεί εγγυήσεις από την Τεχεράνη για τον αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

    "Η νέα μας κυβέρνηση δεν θα αλλάξει στάση. Αναμένουμε να δώσει το Ιράν εγγυήσεις ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υλικού (που θα επιτρέψει την κατασκευή) όπλων. Αυτή παραμένει η θέση μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά το τέλος μιας συνάντησης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα.

    "Αύριο Πέμπτη θα μπορέσουμε σίγουρα να καταλάβουμε αν κάτι κινείται από ιρανικής πλευράς. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια και είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη της Γαλλίας, της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ3 και με του κ. Σολάνα", πρόσθεσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

    "θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ο στόχος είναι σαφής : το πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να είναι πολιτικό", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σολάνα.

    Ο κ. Σταϊνμάγιερ διευκρίνισε ότι ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί προσπάθησε να έλθει σε επαφή μαζί του σήμερα.

    [10] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΕΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Λος Αντζελες, 23 Νοεμβρίου 2005 (23:15 UTC+2)

    Το Κέντρο Γκετί στο Λος Αντζελες εξέφρασε σήμερα "τη λύπη του" για την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για την επανάκτηση τεσσάρων αρχαιοτήτων που κατέχει το Μουσείο και δηλώνει ότι είχε επιδείξει την ετοιμότητά του να συζητήσει το ζήτημα αυτό "με καλή πίστη" με την Αθήνα.

    "Σε απάντηση των δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων της συλλογής του Γκετί, το Κέντρο επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση το 1996-97, και έκτοτε τίποτε δεν ακούστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης πριν από φέτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

    "Απάντησή μας στην πιο πρόσφατη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης απεστάλη την περασμένη εβδομάδα. Το Κέντρο Γκετί λυπάται που η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε σε δικαστικά μέσα ενώ το Γκετί έχει δείξει τη θέλησή του να εξεταστεί κάθε απόδειξη που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση και να συζητήσει το θέμα αυτό με καλή πίστη", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Το κείμενο δεν διευκρινίζει το περιεχόμενο της αλληλογραφίας μεταξύ του κέντρου Γκετί και των ελληνικών αρχών.

    Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Κέντρου Γκετί για την επανάκτηση των τεσσάρων αρχαιοτήτων που κατέχει το Μουσείο.

    Η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει την επιστροφή των αντικειμένων αυτών, δια της διπλωματικής οδού, όπως επισήμανε στις 26 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Κουμουτσάκος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 November 2005 - 19:13:27 UTC