Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ
  • [02] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ
  • [04] ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 1,3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [05] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΑΝΟΔΟΣ 0,49% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΙΣ
  • [06] ΛΕΥΚΩΜΑ 2006 ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
  • [07] ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ
  • [08] Κ. ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ"

  • [01] ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποίηθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη οι εργασίες της ευρωμεσογειακής διάσκεψης. Μετανάστευση, οικονομία και εκπαίδευση και πολιτισμός ήταν οι τρεις προτεραιότητες που απασχόλησαν τη διάσκεψη, στις εργασίες της οποίας μετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

    «Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στη Βαρκελώνη γίνεται δέκα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, η οποία γίνεται άμεσος αποδέκτης των εξελίξεων στο χώρο αυτό. Συνεπώς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, αλλά βεβαίως και για τις μελλοντικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ έχει καταλυτικό ρόλο για το μέλλον της ευρύτερης Μεσογείου και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε ενεργά στην κατεύθυνση αυτή.

    Κατά τις εργασίες μας, χθες και σήμερα, μας απασχόλησαν οι προτεραιότητές μας στη βάση των εξελίξεων και των όσων έχουν συμβεί στα δέκα χρόνια που πέρασαν από την υιοθέτηση της διακήρυξης της Βαρκελώνης. Παράλληλα, τονίσαμε την κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

    Μας απασχόλησε ακόμη το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Καταλήξαμε ότι είναι ανάγκη να αναληφθεί μια από κοινού σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος.

    Ως προς τον οικονομικό τομέα, επιβεβαιώσαμε ότι αποτελεί προτεραιότητα και κοινή μας επιδίωξη η δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών μέχρι το 2010 η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλους.

    Τέλος, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Στην εκπαίδευση, για τον κρίσιμο ρόλο που έχει για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για το μέλλον όλων των νέων ανθρώπων της ευρύτερης Μεσογείου. Και στον πολιτισμό όχι μόνο γιατί, εξ αντικειμένου, έχει μια ξεχωριστή σημασία για όλες τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και διότι είναι ίσως το προσφορότερο μέσο προσέγγισης, αλληλοκατανόησης διαφορετικών λαών, εθνών και θρησκειών».

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τις χαρακτήρισε, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αντάλλαξε χειραψία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες με τον οποίο συζήτησε θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

    [02] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Βαγδάτη, 28 Νοεμβρίου 2005 (15:37 UTC+2)

    Το ιρακινό δικαστήριο, που δικάζει τον πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν και επτά στελέχη του καθεστώτος του, ανέβαλε τη δίκη για τις 5 Δεκεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ριζκάρ Αμίν έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας νωρίς το απόγευμα έπειτα από διακοπή μιας ώρας.

    Η αναβολή αυτή αποφασίσθηκε ώστε να επιτραπεί στον πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν να βρει ένα δικηγόρο, αφού ο Ραμαντάν αρνήθηκε εκείνον που διορίστηκε για να τον εκπροσωπήσει.

    Ο Σαντάμ Χουσέιν και τα επτά στελέχη του καθεστώτος του δικάζονται για τη σφαγή 148 σιιτών στο Ντουτζαΐλ (βόρεια της Βαγδάτης) στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Νοεμβρίου 2005 (10:28 UTC+2)

    Χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης θεωρείται το εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ένα από τα καλύτερα Εκκλησιαστικά Μουσεία που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

    Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται, περισσότερα από τετρακόσια κειμήλια θρησκευτικής λατρείας, εικόνες, ιερά σκέυη, ιερατικά άμφια, ξυλόγλυπτα, τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο -20ο αιώνα. Τα πιο πολυτελή από τα χρυσοκέντητα άμφια ανήκουν σε γνωστούς ιεράρχες με εθνική δράση στην περιοχή, όπως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άνθιμος Ζ΄Τσάτσος ( 1827-19130) πρώην μητροπολίτης Αινου. Μάλιστα το σπουδαιότερο τμήμα της αποτελούν προσφυγικά κειμήλια από την Αινο, που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι της κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φορητές εικόνες, οι οποίες αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής και χρονολογούνται στον 18ο και 17ο αιώνα.

    Οι παλαιές εκδόσεις λειτουργικών και άλλων βιβλίων (τυπωμένων σε γνωστά τυπογραφία της Βενετίας τον 17ο και 18ο αιώνα) τονίζουν τη δίψα του ορθόδοξου στοιχείου της Θράκης για την αναγέννηση της ελληνικής παιδείας κατά τους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας.

    Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το 1976 από τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Άνθιμο και κατά κόσμο Διονύσιο Ρούσσα που εξελέγη μητροπολίτης το 1974. Αρχικά στεγάστηκε σε δυο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου ενώ από το 1982 λειτουργεί και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1909 στη Λεονταρίδειο Σχολή (πρώην σχολείο αρρένων) στην πλατεία Μητροπόλεως.

    "ToΕκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης είναι χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Τα εκθέματα του αντιπροσωπεύουν την πίστη απλών ανθρώπων που έζησαν στη μια και στην άλλη όχθη του Έβρου σε εποχές αρκετά κοντινές με τη δική μας'', αναφέρει σε κείμενο της για την συλλογή του Εκκλησιαστικού Μουσείου η Ευαγγελία Παπαθεοφάνους -Τσουρή, αρχαιολόγος - επιστημονική υπεύθυνος της συλλογής'' και προσθέτει: "Στον επισκέπτη προσφέρεται η ευκαιρία να δει τα αντικείμενα αυτά όχι μόνον ως ωραία έργα τέχνης, αλλά ως μάρτυρες ενός κομματιού της εθνικής μας ζωής, ποτισμένης με τις σωτήριες αξίες της χριστιανικής πίστης και χαμένης ίσως πια για τον δικό μας σύγχρονο ''ευρωπαϊκό βίο.''

    Το υλικό του Εκκλησιαστικού Μουσείου αποτελείται από οκτώ ενότητες, όσες και οι διαθέσιμες αίθουσες του μουσείου. Στην 1η αιθουσα παρουσιάζεται η σχέση της εκκλησίας με την κοινωνία και την παιδεία στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

    Στην 2η αιθουσα ερμηνέυεται η χρήση και η συμβολή των σκευών .

    Στην 3η αιθουσα λαμπρά αμφια σχετίζονται με την εικονογραφία και αναλύονται ως προς τη χρήση τους και τη σημαντική τους.

    Στην 4η αιθουσα φθαρμένες εικόνες και σύγχρονα αγιογραφικά δείγματα περιγράφουν τα στάδια αγιογράφησης εικόνων.

    Στην 5η αιθουσα δίνεται η διαφορά μεταξύ ανατολικής ορθόδοξης και δυτικής αγιογραφίας.

    Στην 6η παρουσιάζονται εικόνες που απεικονίζουν τον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους Γεώργιο και Δημήτριο.

    Στην 7η παρουσιάζεται η Θριαμβεύουσα Εκκλησία, ενώ τέλος στην 8η αίθουσα παρουσιάζονται σημαντικά εκθέματα από την Αγία Κυριακή της Αινου.

    Ο.Ο

    [04] ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 1,3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2005 (12:18 UTC+2)

    Μειωμένο σε ποσοστό 1,3% καταγράφηκε στο 9μηνο του 2005 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και διαμορφώθηκε σε 21.033,7 εκατ. ευρώμ έναντι 21.306 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσιάζει μείωση της τάξης του 7,7%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική ΣτατιστικήΥπηρεσία της Ελλάδος(ΕΣΥΕ).

    Εξάλλου, η αξία των εισαγωγών και οι εξαγωγές διαμορφώθηκε ως εξής:

    -Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 ανήλθε στο ποσό των 31.056,1 εκατ. ευρώ έναντι 30.231 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 (αύξηση 2,7%).

    -Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 παρουσίασε αύξηση 12,3%.

    Φέτος, οι εξαγωγές - αποστολές έφτασαν τα 10.022,4 εκατ. ευρώ έναντι 8.925 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο προαναφερόμενο περσινό χρονικό διάστημα.

    [05] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΑΝΟΔΟΣ 0,49% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΙΣ 3.501,21 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Μικρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Xρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.501,21 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,49%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 176 εκατ. ευρώ.

    Οι επιμέρους δείκτες εμφάνισαν μεικτή εικόνα και τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν των Τηλεπικοινωνιών με 1,97%, των Κλωστοϋφαντουργιών με 1,96%, των Ασφαλειών με 1,71% και των Συμμετοχών με 0,96%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν των Εκδόσεων με 1,74%, των Κατασκευών με 1,23%, των Επενδύσεων με 1,04%, και των Τροφίμων-Ποτών με 0,94%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε σε ποσοστό 0,35%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 0,15% και της μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,53%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 106 σημείωσαν άνοδο, 165 υποχώρησαν και 63 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [06] ΛΕΥΚΩΜΑ 2006 ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 28 Νοεμβρίου 2005 (11:06 UTC+2)

    Το Ημερολόγιο-Λεύκωμα του 2006 της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με τίτλο: "Εικόνες της Θράκης '' θα παρουσιάσει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη(αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη) το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

    Στο νέο αυτό λεύκωμα-ημερολόγιο, που είναι το 7ο κατά σειρά, προβάλλονται μέσα από μια σειρά φωτογραφιών εικόνες της καθημερινής ζωής των σημερινών κατοίκων της Θράκης.

    Οι αξιόλογοι φωτογράφοι Φρόσω Ηλιάσκου, Νίκος Γκόνης, Βασίλης Χρηστίδης, Ασπασία Αλεξοπούλου, Κώστας Τζάραλης, Κώστας Παπαδόπουλος και η Κωνσταντίνα Συρράκου με τη καθοδήγηση του Γιάννη Βουλγαράκη, αιχμαλώτισαν στους φακούς τους τα στιγμιότυπα και αποτύπωσαν στις φωτογραφίες τους τις μοναδικές στιγμές της ζωής στην Θράκης.

    Τα κείμενα του Ημερολογίου είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η τιμή του ορίστηκε στα 30 Ευρώ, ενώ οι εισπράξεις θα βοηθήσουν το ταμείο υποτροφιών και εκπαίδευσης του Ιδρύματος.

    [07] ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2005 (09:33 UTC+2)

    Σημαντικά έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων και άλλα αντικείμενα τέχνης, δημοπρατούνται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2005, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης, υπέρ των σκοπών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων-ΕΛΕΠΑΠ. Μεταξύ των έργων που θα προσφερθούν στη δημοπρασία η οποία οργανώνεται από τον Oίκο «Hellenic Auctions», περιλαμβάνονται το «Καμμένο χωριό», του Σπύρου Παπαλουκά, καθώς και έργα που φέρουν τις υπογραφές των Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεράσιμου Στέρη, Σπύρου Βασίλειου, Βασίλη Χατζή, Αλέξη Ακριθάκη, Παναγιώτη Τέτση, Πολύκλειτου Ρέγκου, Γιώργου Γουναρόπουλου, Άλεξ Μπαρκόφ, Βασίλη Ιθακήσιου, Γιώργου Παραλή, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Απόστολου Γεραλή, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Γιώργου Βακιρτζή, Αντώνη Κανά, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Γιώργου Σικελιώτη, Κόττη, Γκολφίνου, Φωκά, Ξόνογλου, Χάρου και δεκάδων άλλων.

    Σημειώνεται ότι στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, το φιλότεχνο κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση και να ενημερώνεται για τα έργα που θα δημοπρατηθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

    [08] Κ. ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Κοζάνη, 28 Νοεμβρίου 2005 (09:23 UTC+2)

    Κηδεύτηκε στην Κοζάνη μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων και του πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας, ο Κώστας Σιαμπανόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης.

    Ο δάσκαλος, η ψυχή του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης και του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο, κηδεύτηκε την Κυριακή στην αγαπημένη του Κοζάνη με όλες τις πρέπουσες τιμές, παρουσία πλήθους κόσμου και αφού πρώτα η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, στο δεύτερο σπίτι του.

    Την οδύνη για τον θάνατό του εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους δεκάδες φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, με δάκρυα στα μάτια, στον επικήδειο λόγο του κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του Κώστα Σιαμπανόπουλου στα γράμματα και τον πολιτισμό.

    Ο Κώστας Σιαμπανόπουλος γεννήθηκε στο Χρώμιο Κοζάνης το 1923, αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1944. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία της Αιανής και της Κοζάνης, αλλά και ως επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εργαζόμενος επί 32 χρόνια στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, ως ιδρυτικό μέλος και την τελευταία εικοσαετία ως πρόεδρός του, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ιστορικού-Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο.

    Για όλη την δράση και κοινωνική ανιδιοτελή προσφορά του, απονεμήθηκαν στον Κώστα Σιαμπανόπουλο τιμητικές διακρίσεις και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1988 ο τίτλος του «ανώτερου ταξιάρχη του τάγματος τιμής».

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ"

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2005 (09:12 UTC+2)

    Το βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ: ΟΙ 129 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2005, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης, π. Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος-Βουλευτής της ΕΔΕΚ, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ και Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, και ο κ. Χρήστος Ζαχαράκης, Πρέσβης επί τιμή, π. Ευρωβουλευτής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 November 2005 - 19:14:14 UTC