Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΥΦ.ΕΞ. ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [04] ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  • [01] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 237 βουλευτές.

    Ειδικότερα, η Βουλή αποδεχόμενη σχετικά αιτήματα των εισαγγελικών αρχών παρέσχε άδεια για να ασκηθεί δίωξη στους εξής βουλευτές:

    - Πέτρο Μαντούβαλο (ανεξάρτητος, Α΄ Πειραιά) που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και αντιμετωπίζει τα αδικήματα της δωροδοκίας δικαστή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 225 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» 6).

    -Αθανάσιο Παπαγεωργίου (Πιερίας, ΠΑΣΟΚ) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας, επειδή ως υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας συμμετείχε στο συμβούλιο χορηγήσεων που δανειοδότησε τον όμιλο επιχειρήσεων Αλλαμανή. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 138 βουλευτές, 92 κατά και 7 «παρών»).

    -Κωνσταντίνο Μπαντουβά, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για παράνομη χωροθέτηση δεξαμενής καυσίμων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 161 βουλευτές, κατά 69 και «παρών» 7).

    -Μάρκο Μπόλαρη (Σερρών, ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έχει εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα. (Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 135 βουλευτές, κατά 94 και 8 «παρών»).

    Υπέρ της άρσης της ασυλίας των τεσσάρων βουλευτών είχε ταχθεί ομοφώνως η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας (με εξαίρεση την υπόθεση του κ. Παπαγεωργίου από την οποία είχε αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ενώ και οι ίδιοι οι βουλευτές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κάλεσαν τους συναδέλφους τους να ψηφίσουν για να αρθεί η ασυλία τους, υπερασπιζόμενοι την αθωότητά τους, την οποία, όπως ανέφεραν θα αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Ο Π. Μαντούβαλος

    Ο Πέτρος Μαντούβαλος μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, κάλεσε να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του διότι, όπως είπε, «θέλω να εκτεθώ απέναντι στη Δικαιοσύνη, διότι είμαι εντελώς αθώος».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι «η βουλευτική ασυλία αποτελεί για εμένα δυσβάστακτο βάρος, διότι λειτουργεί ως ποινή», ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ο ίδιος θα υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα για να μπορέσει πάει στη Δικαιοσύνη, όπως ο κάθε απλός πολίτης που υπερασπίζεται το δίκιο του. «Θέλω -είπε- να αποδείξω στα παιδιά μου ότι έτσι ο αντιλαμβάνεται ο πατέρας τους την πολιτική».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής μίλησε για «απάνθρωπη δοκιμασία» και «διακριτική μεταχείριση» που αντιμετωπίζει λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, ενώ έκανε λόγο για «επιχείρηση πολιτικής και ηθικής εξόντωσής του», προσθέτοντας: «Ευτυχώς που μπόρεσα και επιβίωσα, ευτυχώς που μπόρεσα και έζησα».

    Ανέφερε ακόμη ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί πλήρως η υπόθεση στην οποία έχει εμπλακεί και εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή του να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

    Ο Αν. Λοβέρδος

    Μετά τον κ. Μαντούβαλο ζήτησε και έλαβε το λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μετέφερε στην Ολομέλεια την άποψη που και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων εξέφρασαν στην Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία με την άρση του τραπεζικού απορρήτου του κ. Μαντούβαλου, χωρίς να έχει αρθεί η ασυλία του «παραβιάστηκε το Σύνταγμα με κατάφωρο τρόπο».

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν είχε από το καλοκαίρι ζητηθεί η άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή, θα είχε διακοπεί η παραγραφή των αδικημάτων του και μιλώντας για «καθυστερημένη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή», έκανε, εκ νέου, όπως και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, λόγο «για σκοτεινή υπόθεση». Δικαιολόγησε δε τον χαρακτηρισμό αυτό με επίκληση των ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί για το κατά πόσο θα γίνει δυνατή η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης όταν πλέον απομένουν μόλις δώδεκα ημέρες για να παραγραφεί το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή που αντιμετωπίζει ο κ. Μαντούβαλος.

    Υπό τα χειροκροτήματα συναδέλφων του από όλες τις πτέρυγες ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα να θέσει το ζήτημα αυτό στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι την έχει απασχολήσει το ζήτημα και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί η ίδια σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, προκειμένου να υπάρξει ενδελεχής επεξεργασία επί των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί και των νομικών απόψεων που έχουν εκφραστεί.

    Ο Αθ. Παπαγεωργίου

    Την άρση της ασυλίας τους ζήτησαν στη συνέχεια τόσο ο Αθ. Παπαγεωργίου, όσο και ο Κ. Μπαντουβάς που έλαβαν το λόγο και μίλησαν στην Ολομέλεια.

    Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει δεν είναι παρά καθημερινές πράξεις που γίνονται και στο εις βάρος του κατηγορητήριο δεν προσδιορίζεται καμία ζημία που υπέστη η Τράπεζα από τις χορηγήσεις δανείων. Δήλωσε, ωστόσο, ότι επιθυμεί να αρθεί η ασυλία του. παρά το γεγονός ότι πιστεύει ότι η δίωξη του «δεν είναι ποινική, αλλά έχει πολιτικά κίνητρα».

    «Είμαι θύμα κακής αντίληψης της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας που αδικεί και την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι θύμα του κλίματος σκανδαλολογίας που θέλει «Ιφιγένειες», του κλίματος που θέλει βουλευτές στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

    Αν και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν το λόγο και δήλωσαν αντίθετοι με την άρση της ασυλίας του κ. Παπαγεωργίου. Πρόκεται για τους Γιώργο Παπαγεωργίου (Ευβοίας), Γιώργο Ανωμερίτη (Β΄ Αθηνών) που υποστήριξαν ότι «υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη δίωξη κατά του βουλευτή Πιερίας», και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για τέτοιας φύσεως υποθέσεις δεν πρέπει η εισαγγελική αρχή να αρκείται σε ένα φάκελο που εμένα μου θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας 'θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί'».

    Ο Κ. Μπαντουβάς

    Ο Κ. Μπαντουβάς στην ομιλία του εξήγησε ότι κατηγορείται για μια υπόθεση που ξεκινά πολλά χρόνια προτού να γίνει βουλευτής και σχετίζεται με πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά εβδομήντα επιχειρηματιών. «Οι 69 έχουν πάει στη Δικαιοσύνη και έχουν απαλλαγεί. Γι΄ αυτό θέλω και εγώ να μου άρετε την ασυλία για να προσκομίσω στη Δικαιοσύνη την άδεια που έχω και να απαλλαγώ», κατέληξε.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΥΦ.ΕΞ. ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, συναντήθηκε με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμοδία για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο Κόσοβο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Μολυβιάτης, με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» προειδοποίησε, ενόψει ενός ταξιδίου του στο Κόσοβο και τη Σερβία την άλλη εβδομάδα, πως η ειρήνη και η σταθερότητα εξακολουθούν να είναι επισφαλείς στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Μολυβιάτης στη συνέντευξή του, πριν από το ταξίδι του, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Πρίστινα και το Βελιγράδι, ανέφερε ότι τρία ξεχωριστά, αλλά αλληλοσχετιζόμενα θέματα που αναμένεται να αντιμετωπιστούν μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να οδηγήσουν σε μία εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Πρόκειται για τις συνομιλίες κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και ένα νέο σύνταγμα που στοχεύει στην ενοποίηση της εθνικά διηρημένης Βοσνίας μέχρι το Μάρτιο.

    «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις ενδεχόμενες απειλές που περικλείουν τα προβλήματα αυτά και ιδιαίτερα σε σχέση με ακραίες εθνικιστικές τάσεις και τα αισθήματα που επικρατούν στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με έναν τρόπο κατά τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στη περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός των Εξωτερικών.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 30 Νοεμβρίου 2005 (16:30 UTC+2)

    Ευχές για κάθε επιτυχία στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απηύθυνε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, με την οποία άρχισαν σήμερα οι επίσημες επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει συνομιλίες με το βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ και άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι τοπικοί αναλυτές τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που άρχισε σήμερα στη Σόφια κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από την ευρύτερη περιοχή, όπως και ηγετικών στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας ο κ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιος νέος πρόεδρος.

    Εξάλλου, ο Έλληνας πολιτικός είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του παγκόσμιου οργανισμού των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, όπως υπενθύμισε πρόσφατα σε χαρακτηριστικό σχόλιο η εφημερίδα της Σόφιας «Μόνιτορ».

    Τους βασικούς άξονες για περαιτέρω ανάπτυξη των άριστων - κατά την κοινή εκτίμηση των κ. Παπανδρέου και Πίρινσκι - σχέσεων των Κοινοβουλίων των δύο γειτονικών χωρών συζήτησε σε θερμή ατμόσφαιρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής.

    Επικείμενο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού ελέγχου Ίλιντεν-Εξοχή και των οδικών αρτηριών που θα συνδέσουν τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ με τη Δράμα. Ύστερά από πολυάριθμες αναβολές, τα εγκαίνια της νέας διόδου αναμένεται να γίνουν τελικά πριν τελειώσει το 2005, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [04] ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2005 (10:04 UTC+2)

    Κατά 23% αυξήθηκε την τελευταία τετραετία ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων κρουσμάτων HIV σε 20 χώρες της ΕΕ ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας που εντάσσεται στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 2004 είναι μικρότερος από 72.000. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS 2,3 εκατομμύρια φορείς του ιού HIV και με AIDS ζουν εντός της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

    Στην Ελλάδα , σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή καθηγητή ιατρική στο ΑΠΘ-Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Ιωάννη Ντούτσο το 2005 παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των οροθετικών της τάξης περίπου του 10% σε σχέση με το 2004. Όπως ανέφερε ο κ Ντούτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί σε όλη την Ελλάδα 450 νέα περιστατικά οροθετικών. Εξάλλου σύμφωνα με το Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της HIV/AIDS λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη χώρα μας κατά τη διετία 2003-2004 σημειώθηκε μία μικρή αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV σε σχέση με το 2002 , ενώ ο αριθμός των δηλωθέντων, από το 1985 έως τα μέσα του 2005, οροθετικών (συμπεριλαμβανομένων και των περιστατικών AΙDS) ανέρχεται στις 7371.

    Ο κ Ντούτσος απέδωσε την αύξηση των περιστατικών AIDS, νόσου 100% θανατηφόρου, στην έλλειψη ενημέρωσης καθώς και στο γεγονός ότι οι φορείς του ιού HIV με τη νέα φαρμακευτική αντιμετώπιση αισθάνονται τόσο καλά που ξεχνούν να πάρουν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Παράλληλα τόνισε ότι στη διάδοση της νόσου συμβάλλει η λειτουργία των «ροζ τηλεφώνων» αλλά και η ευκολία με την οποία ένας Έλληνας μπορεί να ταξιδέψει σε μια γειτονική χώρα για «σεξοτουρισμό». «Το AIDS δουλεύει ήσυχα και αθόρυβα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα ενώ τελευταία έχει αρχίσει να αυξάνεται και ο αριθμός των γυναικών που προσβάλλονται. Δεν υπάρχουν πλέον στεγανά και ομάδες αυξημένου κινδύνου» πρόσθεσε ο κ Ντούτσος.

    Έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του AIDS

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνητές εντός των συνόρων της εργάζονται για την ανάπτυξη ενός συνδυασμένου εμβολίου για τον ιό HIV και την ιλαρά το οποίο να χορηγείται κατά τη παιδική ηλικία ενώ επιστήμονες χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ συνεργάζονται με συναδέλφους τους από την Κίνα , την Τανζανία και τη Νότια Αφρική για την προετοιμασία κλινικών δοκιμών πιθανών εμβολίων. Μία εναλλακτική λύση που υποστηρίζεται για την καταπολέμηση του AIDS είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που να έχουν τη πρόσθετη δυνατότητα να δρουν ως προληπτικά προϊόντα που θανατώνουν τον ιό και εμποδίζουν την περαιτέρω μόλυνση.

    Ο κ Ντούτσος αναφερόμενος στις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του AIDS επισήμανε ότι αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα και ότι ίσως χρειαστεί να περάσει αυτή η γενιά για να γίνει πραγματικότητα το εμβόλιο . Όσον αφορά τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου είπε ότι η έρευνα ποτέ δε σταματά και ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα φάρμακο με το οποίο να εμποδίζει πχ τη μετάδοση του ιού HIV από την οροθετική έγκυο στο παιδί που θα γεννήσει. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παίρνει κανείς το φάρμακο και δεν θα κολλάει AIDS. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο» πρόσθεσε.

    14 θάνατοι από AIDS στην Ελλάδα το πρώτο 6μηνο του 2005

    Στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της HIV/AIDS λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο αριθμός των δηλωμένων θανάτων από AIDS κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 ανήλθε σε 14 ενώ στο ίδιο διάστημα δηλώθηκαν 248 νέα περιστατικά οροθετικών (συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων AIDS) εκ των οποίων τα 179 (72,2%) ήταν άνδρες οι τα 69 (27,8%) γυναίκες. Συνολικά 35 άτομα κατά τη στιγμή της δήλωσης είχαν ήδη εμφανίσει AIDS. Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων AIDS) που δηλώθηκαν στην Ελλάδα από το 1984 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005 ανέρχεται στις 7371 άτομα εκ των oποίων το 80,2% (5898) ήταν άνδρες και το 19,44% (1433) ήταν γυναίκες Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων AIDS που δηλώθηκαν στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005 ανέρχεται σε 2593 εκ των οποίων το 85,3% (2211) άνδρες και 14,7% (382) γυναίκες..

    Διαχρονικά αυξητική τάση στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας διαχρονικά η τάση της επιδημίας ήταν αυξητική και στους άνδρες και στις γυναίκες. Ενώ από το 2000 ο αριθμός των δηλωθέντων νέων μολύνσεων από τον HIV άρχισε να μειώνεται και η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2002, το 2003 και το 2004 παρουσιάστηκε μια μικρή αύξηση των δηλωθέντων νέων μολύνσεων σε σχέση με το 2002. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις από το έτος 2001 ο αριθμός των δηλωθέντων νέων μολύνσεων ανά έτος παραμένει σταθερός. Για το έτος 2005 η αξιολόγηση δεν είναι εφικτή διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων για το έτος.

    Άνδρες οι περισσότεροι οροθετικοί

    To 34,7% εκ των 248 νέων περιστατικών οροθετικών που δηλώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2005 στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ως «ακαθόριστα» σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 30,2% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες και το 31% ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό (21,2%) των ανδρών ήταν ηλικίας 30-34 ετών κατά τη δήλωση ενώ στις γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό (20,3%) ήταν ηλικίας 25-29 ετών.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2005 διαγνώστηκαν 39 νέες περιπτώσεις AIDS εκ των οποίων το 64,1% (25) ήταν άνδρες και το 35,9% (14) γυναίκες. Από τις περιπτώσεις αυτές οι 35 είχαν ήδη εμφανίσει AIDS όταν δηλώθηκαν. Το 35,9% των νέων περιπτώσεων ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες ενώ το ίδιο ποσοστό αντιστοιχεί στη μετάδοση μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων αφορά ηλικίες μεγαλύτερες των 35 κατά τη διάγνωση.

    Η σεξουαλική επαφή κυριότερος τρόπος μετάδοσης

    Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής ενώ το ποσοστό μόλυνσης που οφείλεται σε χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών παραμένει χαμηλό στην Ελλάδα (3,9%). Συγκεκριμένα το 44,7% ήταν άνδρες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες ενώ το 20,8% ήταν άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι μολύνθηκαν μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται άτομα στα οποία δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης διότι είτε αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορία για το συγκεκριμένο θέμα είτε πέθαναν είτε χάθηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησής τους. Οι αναλογίες ως προς τον τρόπο μόλυνσης δείχνουν μια μείωση από το 1997 μέχρι το 1999 για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες με την ποσοστιαία αναλογία να σταθεροποιείται τα τελευταία έτη και μια αντίστοιχα μικρή αλλά συνεχή αύξηση για την ετεροφυλοφιλική μετάδοση

    Κρίσιμος παράγων η μετάδοση μέσω ετεροφυλοφιλικής επαφής

    Η μετάδοση μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα για την εξάπλωση της λοίμωξης στον πληθυσμό. Σε σύνολο 1533 ατόμων που έχουν μολυνθεί μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής η πλειονότητα ήταν γυναίκες. Πρόκειται για τη μοναδική κατηγορία μετάδοσης στην οποία ο αριθμός των γυναικών υπερβαίνει τον αντίστοιχο των ανδρών. Το 37,3% των περιστατικών ήταν άτομα που έζησαν ή προέρχονται από χώρες στις οποίες η ετεροφυλοφυλική μετάδοση ήταν συχνή, το 22% αφορά στη σεξουαλική επαφή με ΗΙV οροθετικά άτομα των οποίων η πηγή μόλυνσης ήταν ακαθόριστη και το 22,1% περιστατικά για τα οποία υπήρχε ισχυρή ένδειξη ετεροφυλοφιλικής μετάδοσης χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η υποκατηγορία

    Όσον αφορά στην υποκατηγορία μετάδοσης μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής η πλειονότητα των περιπτώσεων AIDS ήταν άτομα που κατάγονταν ή ταξίδευαν σε χώρες όπου κυριαρχεί η ετεροφυλοφιλική μετάδοση (45%) και ακολουθούν η σεξουαλική επαφή με οροθετικό άτομα με ακαθόριστη πηγή μόλυνσης και οι περιπτώσεις όπου υπάρχει ισχυρή ένδειξη ετεροφυλοφιλικής μετάδοσης μη προσδιορίσιμη

    Τριαντάρηδες οι περισσότεροι ασθενείς με AIDS

    Συσσώρευση των περιπτώσεων AIDS κατά το χρόνο διάγνωσης παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 25-49 ετών με επίκεντρο την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών(19,4%). Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων AIDS σε παιδιά στη χώρα μας παραμένει χαμηλός καθώς σε σύνολο 35 παιδιών με AIDS το 62,5% είχαν μολυνθεί από τη μητέρα τους

    Ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2005 ανέρχεται σε 14 άτομα . Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν στους άνδρες και αντανακλούν τη μεγάλη αναλογία των ανδρών επί του συνόλου. Η σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων που ξεκίνησε το 1997 οφείλεται στην εισαγωγή των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου

    Αγγέλα Φωτοπούλου

    [05] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2005 (23:49 UTC+2)

    Συναυλία με έργα των Ελλήνων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα, Ντίνου Κωνσταντινίδη και Χαράλαμπου Ναβροζίδη δίνει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου και με σολίστα στο σαξόφωνο τον Θεόφιλο Σωτηριάδη. Η συναυλία θα δοθεί στις 4 Δεκεμβρίου, ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» με γενική είσοδο 8 Ευρώ.

    Ο κύριος κορμός του προγράμματος παρουσιάστηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας τον Ιούλιο του 2005, όπου η Συμφωνική της Καλαμαριάς συμμετείχε στο φεστιβάλ Cantus Salisburgensis.

    Η επόμενη προγραμματισμένη συναυλία της Ορχήστρας θα δοθεί πανηγυρικά την Πρωτοχρονιά του 2006.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 November 2005 - 19:13:42 UTC