Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ- Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΟΙ ΗΠΑ
  • [05] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [06] Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2005 (16:52 UTC+2)

    Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης και οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού, Ν. Κακλαμάνη.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως κάθε οικογένεια που αποκτά τρίτο παιδί από 1/1/2006 και για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα ενισχύεται από την πολιτεία, χωρίς προϋποθέσεις και αφορολόγητα, με 2.000 ευρώ. Στα ζητήματα που αφορούν στο φόρο ταξινόμησης για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου για τις τρίτεκνες οικογένειες προβλέπεται απαλλαγή. Το 2006 θα ισχύσει μείωση κατά 35% του φόρου ταξινόμησης, το 2007 κατά 70% και το 2008 πλήρης απαλλαγή.

    Σε ό,τι αφορά στους διορισμούς στο δημόσιο τομέα, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, εντάσσονται και οι τρίτεκνοι στα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους πολύτεκνους. Στους τρίτεκνους θα ισχύει ότι ένας εκ των δύο γονέων θα έχει τη μοριοδότηση για το δημόσιο τομέα και ένα εκ των τριών παιδιών στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο 8% που ήδη υπάρχει για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Το 3% αφορά τους πολύτεκνους. Εκεί πλέον εντάσσονται και οι τρίτεκνοι. Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα το 8% γίνεται 10% και το επιπλέον 2% θα αφορά τους τριτέκνους. Στα ΝΠΔΔ και στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, το ποσοστό ήταν 5% και γίνεται 7%. Το επιπλέον 2% θα αξιοποιείται από τους τρίτεκνους.

    Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, οι τρίτεκνοι θα μπαίνουν σε ποσοστό 20% στη λίστα για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Αυτό το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πρίστινα, 6 Δεκεμβρίου 2005 (17:27 UTC+2)

    Την ευθεία αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έθεσε ως μοναδική λύση στο θέμα της περιοχής ο Πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος, φανερά καταβεβλημένος από την ασθένειά του, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στην κατοικία του τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Κροατίας (Ατυπη "τρόϊκα" της Διαβαλκανικής Συνεργασίας).

    "Ενα ανεξάρτητο και δημοκρατικό Κόσοβο, ενταγμένο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σε σταθερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, με καλές σχέσεις με τους γείτονες και με σεβασμό των μειονοτήτων, είναι η μόνη λύση για την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", δήλωσε ο κ. Ρουγκόβα.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα δικαιώματα των μειονοτήτων του Κοσόβου ο

    κ. Ρουγκόβα επισήμανε ότι το νομικό σύστημα είναι σχετικά καινούργιο και βελτιώνεται διαρκώς, ενώ τόνισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα σημάνει και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης όλων των πολιτών του.

    Ο Πρόεδρος του Κοσόβου ευχαρίστησε τους τρεις υπουργούς για το ενδιαφέρον τους αλλά και για την στρατιωτική παρουσία των χωρών τους στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Π. Μολυβιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη στενής συνεργασίας της ηγεσίας του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες και ευχήθηκε οι αρχές που έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα ως προϋποθέσεις για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου να αποτελέσουν και τη βάση των διαπραγματεύσεων που επίκεινται.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ- Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2005 (09:26 UTC+2)

    Η εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2005 και οι προοπτικές για τον προϋπολογισμό του 2006 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης με τον αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπο Χοακίν Αλμούνια στις Βρυξέλλες πριν από τη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης.

    Ερωτηθείς σχετικά μετά το τέλος του Eurogroup, o X. Aλμούνια επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά το 2005 οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν πλήρως στις συστάσεις του Συμβουλίου ενώ για το 2006 είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη θέση της Eurostat για ορισμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν συμπεριλάβει οι ελληνικές αρχές στο σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

    Ο κοινοτικός επίτροπος αφού διευκρίνισε ότι σε αυτά τα μέτρα δεν περιλαμβάνονται οι τιτλοποιήσεις προσδοκόμενων μελλοντικών εσόδων του δημοσίου εξέφρασε την ελπίδα, μετά την ανάλυση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, να υπάρξει τις πρώτες βδομάδες του 2006 θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

    B.Δεμίρης

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΟΙ ΗΠΑ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Σαφή θέση υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου υιοθέτησε η Ουάσιγκτον με γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δήλωση εξεδόθη ως απάντηση σε ερώτηση που ετέθη προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Ανταμ Έρελι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

    Σε αυτήν αναφέρεται ότι "οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς", ενώ υπογραμμίζεται ότι "οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία". Προστίθεται, δε, ότι στο πλαίσιο αυτό, και "μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών που αναδεικνύονται στην έκθεση είναι θέματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, όπως επίσης και άλλων θεμάτων που αφορούν άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία".

    Η δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι "εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ εγείρουν σταθερά προς τις τουρκικές αρχές, στο υψηλότερο επίπεδο, την ανησυχία τους σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο", και παραθέτει δυο πρόσφατες περιπτώσεις: αυτή κατά την οποία "ο Πρόεδρος Μπους ενθάρρυνε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στην συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον πρωθυπουργό Ερντογάν", και την δεύτερη, όταν η Υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Χιούζ συζήτησε το θέμα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη.

    [05] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 6 Δεκεμβρίου 2005 (13:47 UTC+2)

    Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος, τύπου C130, με 90 επιβαίνοντες, έπεσε πάνω σε δεκαώροφο κτίριο, το οποίο τυλίχτηκε στη συνέχεια στις φλόγες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία και την Ερυθρά Ημισέληνο, και οι 90 επιβαίνοντες (80 επιβάτες και δεκαμελές πλήρωμα) είναι νεκροί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων στο έδαφος, καθώς όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, οι φλόγες που έχουν τυλίξει το κτίριο εμποδίζουν την επέμβαση των σωστικών συνεργείων.

    Προς το παρόν υπάρχουν δύο εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος. Η μία αναφέρει ότι το C130 παρουσίασε μηχανική βλάβη και ζήτησε από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεχραμπάντ της Τεχεράνης να του επιτραπεί αναγκαστική προσγείωση.

    Καθώς, όμως, οι πιλότοι επιχειρούσαν αναγκαστική προσγείωση το αεροσκάφος κατέπεσε στο πολυσύχναστο προάστιο της Τεχεράνης Ατζαρί. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως το στρατιωτικό αεροσκάφος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, κατέπεσε στο δεκαώροφο κτίριο λίγα λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του.

    [06] Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Δεκεμβρίου 2005 (11:33 UTC+2)

    Μια αξιόλογη έκδοση αποτελεί το λεύκωμα με τίτλο΄΄Η Θράκη'' από το Αρχείο του Σπύρου Μελετζή που κυκλοφορεί από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και της εκδόσεις Καστανιώτη και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

    Στο λεύκωμα των 160 σελίδων παρουσιάζονται φωτογραφίες για πρώτη φορά από το 1948-1960 από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μελετζή .

    Ο Σπύρος Μελετζής αποτυπώνει τη φύση,την καθημερινότητα στις πόλεις,πορτρέτα ανδρών σε παραδοσιακά επαγγέλματα,γυναικών με τοπικές στολές και σαρακατσάνες στους διάφορους σταθμούς του ταξιδιού του στην Σαμοθράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο, στο Δέλτα του Εβρου,στη Μάκρη και στο Σουφλί,ενώ δημοσιεύονται φωτογραφίες και από τα δημόσια έργα του νομού.

    Τα κείμενα τα οποία υπογράφει η ιστορικός -φωτογράφος Νίνα Κασσιανού σημειώνει μεταξύ των αλλων ΄΄Ο Μελετζής προσφέρει μια εικόνα του Εβρου με τρόπο αμεσο και λιτό,υπευνθυμίζοντας ότι ενώ ο ρολος της φωτογραφίας-ντοκουμέντο έγκειται στο να πραγματεύεται την ανθρώπινη ανέχεια και τον πόνο μπορέι να δέιξει την ιδια στιγμή πολύ θετικές και χαρούμενες οψεις της ζωής.

    Το φωτογραφικό υλικό για την θράκη παρουσιάζει την εικόνα της εποχής που εχει πια χαθέι και που δύσκολα σήμερα ανιχνεύεται.Ταυτόχρονα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Σπύρου Μελετζή.''

    Το λεύκωμα είναι γραμμένο στα Ελληνικά και Αγγλικά .

    Ένα τμήμα των φωτογραφιών κυρίως αυτών της Σαμοθράκης της Αλεξανδρούπολης και της Μάκρης τραβήχτηκαν το 1948,ενώ οι περισσότερες από το Σουφλί το Διδυμότειχο και τα δημόσια εργα τραβήχτηκαν το 1955 και επειτα και πιθανότατα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960.Οι δυο πιο πρόσφατες του λευκώματος τραβήχθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την εποχή της ανοικοδόμησης. Η πρώτη παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 December 2005 - 19:13:47 UTC