Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [02] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΚ
  • [03] ΑΓΙΟΙ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ "ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ" ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ ΑΦΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΗΝ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των αρχηγών των κομμάτων άρχισε απόψε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2006, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Με αναφορά στη «μεγάλη επιτυχία» της χώρας και του Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες, όπου διασφαλίστηκαν κοινοτικοί πόροι 20,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, άρχισε την τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Σ. Τσιτουρίδης. Αυτή η επιτυχία δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο, αλλά με στρατηγική, με σχέδιο, μεθοδική δουλειά και διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα. Οι καταστροφολογικού χαρακτήρα δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν και ελπίζω να μην επαναληφθούν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, είπε χαρακτηριστικά. Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που -όπως είπε- ήταν πρωταγωνιστές μακράς περιόδου αποτυχιών και ψευδεπίγραφων προϋπολογισμών, να είναι πιο προσεκτικοί. Επί μέρες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής ως εισαγγελείς και δεν καταθέσανε καμία πρόταση, καμία νέα ιδέα για να βγούμε από την κρίση που αυτοί που μας οδήγησαν, είπε.

    Ο κ. Τσιτουρίδης άσκησε κριτική και στον κ. Παπανδρέου προσωπικά, λέγοντας ότι στο παλαιό ΠΑΣΟΚ που καταδίκασε ο λαός, μετείχε και ο ίδιος. Σχολιάζοντας μάλιστα τη φράση του κ. Παπανδρέου ότι δεν παρέλαβε κυβέρνηση αλλά κόμμα, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι επί 20 χρόνια, κυβέρνηση και κόμμα ΠΑΣΟΚ ήταν ένα και το αυτό: Πού ήσασταν αυτά τα χρόνια; Διατυπώσατε κάποια άλλη οικονομική πρόταση στην κυβέρνησή σας και στο κόμμα σας; Εάν δεν έχετε να προσφέρετε προτάσεις, αφήστε να προχωρήσουμε το δικό μας σχέδιο για σταθερότητα και ανάπτυξη, ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Αναφορικά με την κριτική του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα και το χρέος, είπε ότι λυπάται που η κυβέρνηση δεν τα μηδένισε μέσα σε 20 μήνες «με τόσα βαρίδια που είχαμε» από το παρελθόν.

    Απευθυνόμενος, δε, στο βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλο, ανέφερε ότι ακόμα περιμένει απάντηση στην «εναλλακτική πρόταση» που του έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Τέλος, σημειώνεται η αποστροφή της ομιλίας του κ. Τσιτουρίδη για τους Έλληνες αγρότες: «Είναι μια κοινωνική ομάδα με την οποία αναπτύξαμε μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης. Τη σχέση αυτή και θα τη διατηρήσουμε και θα την ενισχύσουμε. Την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Έλληνες αγρότες την τιμούμε», τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς.

    Η αναφορά του κ. Τσιτουρίδη στον κ. Πάγκαλο προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: Όταν ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει ότι το 2005 θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,7 και θα πάει το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,8%, εγώ δήλωσα ότι εάν τα επιτύχει αυτά, θα σκίσω τα πτυχία μου. Σήμερα, το έλλειμμα είναι στο 4,4% και το ΑΕΠ μόλις στο 3,6%, παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος. Σχολιάζοντας μάλιστα τη συνολική ομιλία Τσιτουρίδη, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, και ότι η δημοκοπία του και οι κολακείες του στον πρωθυπουργό του εξασφάλισαν ήδη ένα υπουργείο στην κυβέρνηση.

    Απαντώντας, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι ο τόπος είναι μικρός και ότι αυτά που είχε πει πέρυσι ο κ. Πάγκαλος είναι καταγεγραμμένα. Άλλωστε, η πρόταση του κ. Αλογοσκούφη, δηλαδή αντί ο κ. Πάγκαλος να σκίσει τα πρωτότυπα πτυχία του να σκίσει αντίγραφα αυτών, είναι επιεικής, είπε ο κ. Τσιτουρίδης, τονίζοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αντίθετοι από αυτούς που προέβλεπε ο κ. Πάγκαλος. Όσο για το έλλειμμα, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει στην τιτλοποίηση και ότι θα μείνει συνεπής με όσα προβλέπονται στο κοινοτικό πλαίσιο. «Όλες οι προβλέψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν», ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης.

    [02] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΚ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2005 (16:26 UTC+2)

    Τον κίνδυνο να υπάρξει «κήρυξη πολέμου με διώξεις κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης», υπογράμμισε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το σχέδιο απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συζητηθεί στις 24-27 Ιανουαρίου και φέρει τον τίτλο «ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον πρωθυπουργό και όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια γύρω από το θέμα αυτό, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τι ψήφισαν πριν από λίγες ημέρες όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο ΣτΕ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι αν υπάρξει απόφαση, τότε αυτή θα γίνει σημαία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με διώξεις κατά των κομμουνιστικών κομμάτων. Ωστόσο αποσαφηνίζοντας τη στάση του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς δήλωση μετανοίας δεν κάνουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού» και ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ μελετά την ιστορία με βάση τα δικά του εργαλεία και απαντά μόνο στον ελληνικό λαό στην όποια αυτοκριτική κάνει.

    Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι σε πολλούς λαούς της Ευρώπης υπάρχει νοσταλγία για τα κομμουνιστικά καθεστώτα και προέβλεψε ότι σε 10-15 χρόνια θα σκεφθούν ως εναλλακτική λύση τον σοσιαλισμό και αυτό είναι που φοβίζει, γι` αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα κομμουνιστικά κόμματα. Ακόμη κατήγγειλε ότι εξισώνεται ο ναζισμός με τον κομμουνισμό καταγγέλλοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης για «νεοφασιστική τροπή».

    Σημειώνεται ότι στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων:

    «Την πτώση των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει σε όλες τις περιπτώσεις μια διεθνής έρευνα πάνω στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτά. Επιπλέον οι πρωτεργάτες αυτών των εγκλημάτων δεν έχουν υποχρεωθεί σε δίκη από την διεθνή κοινότητα, όπως ήταν η περίπτωση με τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του Εθνικού Σοσιαλισμού (Ναζισμού). Κατά συνέπεια, η δημόσια συνείδηση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα είναι πολύ πενιχρή. Κομμουνιστικά κόμματα είναι νόμιμα και δραστήρια σε ορισμένες χώρες, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πάρει αποστάσεις από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα στο παρελθόν».

    [03] ΑΓΙΟΙ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ "ΤΑ ΕΣΠΑΣΑΝ" ΣΤΟ ΟΚΛΑΝΤ ΑΦΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Όκλαντ, 19 Δεκεμβρίου 2005 (06:32 UTC+2)

    Σαράντα μεθυσμένοι Άγιοι Βασίληδες ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ληστεύοντας καταστήματα, αναποδογυρίζοντας σκουπιδοτενεκέδες, σπάζοντας μπουκάλια και ξυλοκοπώντας φρουρούς.

    Όπως έγραψε η εφημερίδα Herald on Sunday, οι μεθυσμένοι Άγιοι Βασίληδες κατέστρεψαν μεταξύ άλλων ένα γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο φουαγιέ του Sky City Casino.

    Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα άτομα αυτά λάμβαναν μέρος σε μια επίδειξη "Santarchy", ενός παγκόσμιου φαινομένου με στόχο την καταγγελία της εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων.

    Τρία άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι τελούσαν σε κατάσταση μέθης και πραγματοποίησαν βανδαλισμούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 December 2005 - 19:13:41 UTC