Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [03] Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [04] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ
  • [05] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [06] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [07] ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [08] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΝΙS
  • [09] ΣΕ ΙΣΧΥ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΣΟΑΒ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ
  • [11] ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΤΟ
  • [12] ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΑΖΙΤΖ ΚΑΙ
  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
  • [15] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ
  • [16] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2005 (15:54 UTC+2)

    Να μην αλλάξουν οι συνταγματικές διατάξεις για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, τον βασικό μέτοχο και για τον εκλογικό νόμο προτείνει με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ανακοίνωση της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό.

    Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Παυλόπουλος καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, δεν πρόκειται να προτείνει την αλλαγή των εκλογικών διατάξεων αλλά ούτε και την τροποποίηση του άρθρου 14 που ρυθμίζει τις ασύμβατες ιδιότητες μεταξύ των ιδιοκτητών ΜΜΕ και όσων αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου.

    Ταυτόχρονα όμως τάσσεται υπέρ της κατάργησης της διάταξης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών που θεσπίστηκε το 2000.

    Ο κ. Παυλόπουλος μιλάει επίσης για τις δίδυμες «λερναίες Ύδρες» με τις οποίες μάχεται καθημερινά στο υπουργείο του, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, επισημαίνοντας ότι για τις μάχες αυτές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Προαναγγέλλει δε ταχύτερες και αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους από τις αρχές του 2006.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος

    Στο μεταξύ, την πρόσληψη μεγάλων διεθνών εταιρειών, προτείνει ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που θα επιτρέψει τη δημιουργία «μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος».

    Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι «μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πότε θα γίνει ανασχηματισμός» αλλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.

    Παρομοιάζει την πολιτική του Κ. Καραμανλή με αυτή του Τ. Μπλερ, ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, προβλέπει ότι θα κερδίσει τους αμφισβητίες στο κόμμα του γιατί δεν έχουν στρατηγική.

    Επίσης λέει «ναι» σε ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο, ενώ για την υπόθεση του «βασικού μετόχου» απαντά ότι το λάθος του ήταν πως δεν έκανε «λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες.

    [02] ΕΨΑΛΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2005 (16:23 UTC+2)

    Τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές της σημερινής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Από το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις γειτονιές και τα σπιτικά για να αναγγείλουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.

    Στο γιορτινό κλίμα και οι πολιτικοί μας δέχθηκαν τις μαθητικές χορωδίες και τους μουσικοχορευτικούς συλλόγους στα γραφεία τους, άκουσαν τα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια ανταλλάσσοντας ευχές και μοιράζοντας δώρα.

    Στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσσα, μπροστά από το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έψαλαν τα κάλαντα παιδιά της Ένωσης Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος "Ροδιά" και η Παιδική Χορωδία "Σπ. Λάμπρου". Τα παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου αφιέρωσαν στον πρωθυπουργό ένα τραγούδι και ένα ποίημα.

    Μαζί με τις ευχές για καλή πρόοδο, υγεία και ευτυχία τα παιδιά πήραν από τον πρωθυπουργό γλυκά, "γούρια" και δώρα.

    Στη Χαριλάου Τρικούπη, τα κάλαντα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έψαλαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μάλιστα, απήγγειλαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ποίημα, με το οποίο τον καλούσαν να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής. Τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα παιδιά των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και η Πανηπειρωτική Ένωση Ελλάδος.

    Τα κάλαντα έψαλε το πρωί στην Αλέκα Παπαρήγα το παιδικό τμήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Η Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι θερμές ευχές δεν φθάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νεολαίας και να ανακουφίσουν τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου από τα οξυμένα προβλήματά τους. Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι το 2006 το κόμμα «θα προσπαθήσει με μεγαλύτερη επάρκεια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διεκδικήσει όσο γίνεται κάποιες κατακτήσεις που είναι εντελώς αναγκαίες για να μπορέσει ο λαός να ανακουφιστεί και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να αντεπιτεθεί».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, άκουσε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά του σχολείου του Συλλόγου Φιλιππινέζων στην Ελλάδα "ΚΑΣΑΠΙ". Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε, πως «σύμφωνα με το Ευαγγέλιο το πρώτο πράγμα που βίωσε ο Χριστός ως βρέφος ακόμα, ήταν η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο λόγω των σφαγών του Ηρώδη», τονίζοντας, πως οι σφαγές και η φτώχεια συνεχίζονται, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μετανάστευση. «Το μήνυμα επομένως της ειρήνης, της αλληλεγγύης δεν μπορούσε να το πουν καλύτερα παρά τα καλά παιδιά και οι φοβεροί τραγουδιστές που είναι αγοράκια και κοριτσάκια, από τους Φιλιππινέζους και τις Φιλιππινέζες που δουλεύουν στην πατρίδα μας σήμερα».

    Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης έψαλαν τα κάλαντα η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής και τα παιδιά των αστυνομικών.

    Στο σπίτι του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην οδό Αραβαντινού πήγαν, όπως κάθε χρόνο, οι βρακοφόροι και του έψαλαν κάλαντα από την Κρήτη. Τα μέλη της ένωσης βρακοφόρων Κρήτης χόρεψαν στο γραφείο του υπουργού δημόσιας τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ τα παιδιά που ζουν στους ξενώνες του "Χαμόγελου του παιδιού" κατέκλυσαν το γραφείο του υπουργού εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο Σύλλογος Ποντίων Θεσσαλονίκης ευχήθηκε επιτυχία στις δημοτικές εκλογές στη συμπρωτεύουσα αποσπώντας τους την υπόσχεση όταν εκλεγεί να καλύψει το "έλλειμμα" απέναντί τους. Δηλαδή, δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου να τοποθετήσει το άγαλμα του Άγνωστου Μαχητή Ποντίου.

    Στην Αρχιεπισκοπή, στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τα κάλαντα έψαλαν παιδικές χορωδίες, λυκόπουλα και ναυτοπρόσκοποι με το παραδοσιακό καράβι ανά χείρας, ενώ βρακοφόροι από την Κρήτη του αφιέρωσαν μαντινάδα σχετική με το λόγο του.

    Τέλος, εντυπωσιακή ήταν και η χριστουγεννιάτικη παρουσία των Ολυμπιονικών (γυναικών) στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, όπου με τρίγωνα και τις στολές της Εθνικής Ελλάδας έψαλαν τα κάλαντα. Τη χριστουγεννιάτικη ομάδα αποτελούσαν οι Σ. Μπεκατώρου, Αθ. Τζουμελέκα, Εύη Μωραΐτου, Ευτυχ. Καραγιάννη, Κ. Θάνου, Β. Καζομπόλη. Τα έσοδά τους από τα κάλαντα θα διατίθεντο στο Δίκτυο Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας.

    [03] Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 25 Δεκεμβρίου 2005 (12:07 UTC+2)

    Την ιστορία την γράφουν οι λαοί, και η ιστορία γράφτηκε με την ετυμηγορία στο δημοψήφισμα ,τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και επισημαίνει ότι ο κυπριακός ελληνισμός απαξίωσε και απέρριψε το Σχέδιο Ανάν.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η έναρξη συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, χωρίς καλή προετοιμασία από τα Ηνωμένα Έθνη ή επαφές κοινωνικής μορφής, θα δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία να αναβάλει ή να αποφύγει συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, με το πειστικό επιχείρημα ότι εφόσον συνεχίζονται οι δικοινοτικές συνομιλίες, το κλίμα δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με κυρώσεις εναντίον της.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κατηγορεί την τουρκική πλευρά ότι μόνο λεκτικά δηλώνει ετοιμότητα για διάλογο και λύση του Κυπριακού.

    Ταυτόχρονα καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να πείσει την τουρκική πλευρά ότι δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι έκαμε ό,τι όφειλε να κάμει για λύση και τώρα η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν με μόνο περιθωριακές αλλαγές και με ταυτόχρονη παραχώρηση ανταλλαγμάτων.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ.Παπαδόπουλος απορρίπτει την θέση της αντιπολίτευσης ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν γνωρίζουν ποιες θέσεις έχουν υποβληθεί σε σχέση με τις αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι για διαπραγματευτικούς λόγους διατηρεί το δικαίωμα να προσθέσει ή να αφαιρέσει από τις θέσεις που υποβλήθηκαν από τα κόμματα, όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες.

    Τέλος καλεί την αντιπολίτευση να δηλώσει ξεκάθαρα και όχι συγκαλυμμένα και αόριστα, αν με τον όρο «χαμένες ευκαιρίες», εννοεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ως έχει.

    [04] ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:33 UTC+2)

    Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένας άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε και προσέκρουσε σε κολώνα.

    Το δυστύχημα συνέβη στις 5.50 το πρωί, στο ύψος του ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου.

    [05] Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2005 (10:43 UTC+2)

    Bελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα, προβλέπει για σήμερα Κυριακή των Χριστουγέννων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σημειωθεί παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Αναλυτική πρόγνωση

    -Μακεδονία, Θράκη

    καιρός: γενικά αίθριος. Το μεσημέρι στα ανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

    Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία στα ανατολικά νοτιοδυτικοί μέτριοι.

    Θερμοκρασία: από μείον 6 έως 8 βαθμούς Κέλσιου.

    -Δυτική Ελλάδα

    καιρός: γενικά αίθριος. Προς το βράδυ στα βορειοδυτικά τοπικές νεφώσεις.

    Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι που το βράδυ στο βόρειο ιόνιο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

    Θερμοκρασία: από μείον 4 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.

    -Θεσσαλία, ανατολή. Στέρεα, Εύβοια, ανατολή. Πελοπόννησος

    καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι.

    Θερμοκρασία: από μείον 5 έως 11 βαθμούς Κέλσιου.

    -Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: γενικά αίθριος και μόνο στη βόρεια Κρήτη το πρωί θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.

    Άνεμοι: βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά πρόσκαιρα ισχυροί που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

    Θερμοκρασία: από 04 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: στα βόρεια δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και στα νότια βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση.

    Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    -Αττική

    καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι.

    Θερμοκρασία: από 2 έως 11 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    -Θεσσαλονίκη

    καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμoι: ασθενείς.

    Θερμοκρασία: από μείον 1 έως 8 βαθμούς Κέλσιου.

    Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 26-12-2005

    καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονιά. Μετά το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτικά. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

    Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και σταδιακά στο ιόνιο πολύ ισχυροί.

    Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

    [06] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2005 (10:37 UTC+2)

    Να μην αλλάξουν οι συνταγματικές διατάξεις για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, τον βασικό μέτοχο και για τον εκλογικό νόμο προτείνει με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος μετά την ανακοίνωση της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό.

    Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Παυλόπουλος καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, δεν πρόκειται να προτείνει την αλλαγή των εκλογικών διατάξεων αλλά ούτε και την τροποποίηση του άρθρου 14 που ρυθμίζει τις ασύμβατες ιδιότητες μεταξύ των ιδιοκτητών ΜΜΕ και όσων αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου.

    Ταυτόχρονα όμως τάσσεται υπέρ της κατάργησης της διάταξης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών που θεσπίστηκε μόλις το 2000. Ο κ. Παυλόπουλος μιλάει επίσης για τις δίδυμες "λερναίες Ύδρας" με τις οποίες μάχεται καθημερινά στο υπουργείο του, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, επισημαίνοντας όμως ότι για τις μάχες αυτές η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

    Προαναγγέλλει όμως ταχύτερες και αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους από τις αρχές του 2006.

    Συνέντευξη Ρουσόπουλου

    Την πρόσληψη μεγάλων διεθνών εταιριών προτείνει ο Θ. Ρουσόπουλος για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που θα επιτρέψει τη δημιουργία "μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος", σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι "μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πότε θα γίνει ανασχηματισμός" αλλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.

    Παρομοιάζει την πολιτική του Κ. Καραμανλή με αυτή του Τ. Μπλερ (!), ενώ για τον Γ. Παπανδρέου προβλέπει ότι θα κερδίσει τους αμφισβητίες στο κόμμα του γιατί δεν έχουν στρατηγική.

    Επίσης λέει "ναι" σε ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο, ενώ για την υπόθεση του "βασικού μετόχου" απαντά με μια δόση ειρωνείας ότι το λάθος του ήταν πως δεν έκανε "λόμπινγκ" στις Βρυξέλλες.

    Συνέντευξη Λοβέρδου

    Δέκα προτάσεις για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση καταθέτει με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" ο συνταγματολόγος και συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Μεταξύ αυτών είναι η ριζική αναθεώρηση του άρθρου περί "βασικού μετόχου", του άρθρου ως προς την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, του άρθρου 13 στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της προστασίας των δικαιωμάτων όσων ομολογούν ετέρα, πλην της ορθόδοξης, πίστη κα. Αίσθηση, πάντως, προκαλούν οι αιχμές που αφήνει ο κ. Λοβέρδος για την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναρωτιέται ακόμα και για τη διάθεση αποδόμησης του κ. Καραμανλή.

    [07] ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:45 UTC+2)

    Σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού υφυπουργείου που θα αναλάβει την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων έχει η κυβέρνηση. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, στόχος είναι να εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να καλυφθεί η αδυναμία του προϋπολογισμού, προκειμένου η ΕΕ να μην ζητήσει πρόσθετα μέτρα τον Φεβρουάριο.

    Το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι στο Ecofin του Ιανουαρίου θα κριθεί το «μέγεθος» του νέου πακέτου μέτρων που θα υποχρεωθεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά από το προηγούμενο του περασμένου Μάρτη, όπως επίσης και η δέσμευσή της να δώσει μεγαλύτερο «ζωτικό χώρο» στον ιδιωτικό τομέα.

    Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση πρόταση για να ιδρυθεί υφυπουργείο Ιδιωτικών Επενδύσεων «παρά τω πρωθυπουργώ».

    Η αποκλειστική αρμοδιότητα του νέου φορέα θα είναι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια κ.α.

    Πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ο νέος φορέας θα στηρίζει τις επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, όπως επίσης και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες δρομολογούνται μέσα στο 2006, με στόχο να υποκαταστήσουν σε βάθος χρόνου το «εθνικό σκέλος» του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

    Η πρόταση έχει συζητηθεί κατ' αρχήν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις επιτελικούς «οικονομικούς» υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Σιούφα και Γ. Σουφλιά. Εχει παραμείνει όμως σε εκκρεμότητα για να παρθούν αποφάσεις μετά το Ecofin του Ιανουαρίου.

    [08] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΝΙS

    Βελιγράδι, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:03 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, δημοσιεύει απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας Σερβίας (NIS) Ζέλκο Πόποβιτς, ο οποίος σημείωσε το ενδιαφέρον που επέδειξαν τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της εταιρείας. Ο κ. Πόποβιτς μεταξύ άλλων είπε:

    «Η υιοθέτηση της στρατηγικής της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας θα είναι το σημαντικότερο γεγονός του επόμενου έτους για την Εταιρεία. Η καλύτερη λύση θα είναι να ιδιωτικοποιηθεί το 15 έως 25 τοις εκατό των μετοχών, τις οποίες θα πρέπει να αγοράσει κάποια από ξένη εταιρεία. Για μια τέτοια λύση ενδιαφέρον έδειξαν η OMV, η MOL, η Lukoil και τα Ελληνικά Πετρέλαια.»

    [09] ΣΕ ΙΣΧΥ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΣΟΑΒ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:00 UTC+2)

    Σε ισχύ, βρίσκεται το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου, με τίτλο «Οι Έλληνες δεν ξέχασαν τον αυτοκινητόδρομο». Στο δημοσίευμα της εφημερίδας μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

    «Οι διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) συνεχίζονται. Ο σέρβος Υπουργός για τις Οικονομικές Σχέσεις με το Εξωτερικό Μίλαν Παρίβοντιτς δήλωσε ότι έλαβε από τον έλληνα ΥΠΕΞ επιστολή στην οποία επιβεβαιώνει την αφοσίωσή του στο ΕΣΟΑΒ και ιδιαίτερα στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου από την πόλη Λέσκοβατς έως τα μακεδονικά σύνορα.

    Με την επιστολή αυτή διαψεύδονται όλοι οι «άπιστοι Θωμάδες» οι οποίοι αμφισβητούσαν το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός Παρίβοντιτς και προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η Σερβία και η Ελλάδα να διορίσουν από ένα εμπειρογνώμονα για τις οδικές αρτηρίες, οι οποίοι από κοινού θα βρουν την καλύτερη λύση», καταλήγει το δημοσίευμα της Σερβικής εφημερίδας.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

    Σόφια, 25 Δεκεμβρίου 2005 (12:59 UTC+2)

    Η Βουλγαρία καλωσόρισε την απόφαση ενός λιβυκού δικαστηρίου να ακυρώσει τη θανατική ποινή πέντε βουλγάρων νοσοκόμων και ενός παλαιστίνιου γιατρού και να διατάξει την επανάληψη της δίκης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Η επανάληψη της δίκης ανοίγει νέες ευκαιρίες προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που η υπεράσπιση, και πιστεύω όλοι οι Βούλγαροι, επιθυμούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντιμίταρ Τσάντσεβ.

    "Η πρώτη αντίδρασή μας στην απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική, στο βαθμό που η επανάληψη της δίκης και η ανάκληση της θανατικής ποινής συνιστούν μία αναγνώριση των σοβαρών διαδικαστικών παραβιάσεων της δίκης. Η απόφαση σημαίνει επίσης πως τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, που γνωστοποιήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, έχουν αναγνωρισθεί".

    [11] ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

    Σόφια, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:56 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης έστειλε πίσω στο κατώτατο δικαστήριο την υπόθεση των πέντε νοσοκόμων από τη Βουλγαρία και ενός Παλαιστίνιου γιατρού, καθώς εντοπίσθηκαν διαδικαστικά σφάλματα, στην υποβολή της έφεσης, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός της Βουλγαρίας.

    Οι έξι, που κρατούνται στις φυλακές από το 1999, καταδικάσθηκαν σε θάνατο δια τυφεκισμού το Μάιο του 2004 κατηγορούμενοι ότι μόλυναν 426 παιδιά στη πόλη Βεγγάζη της Λιβύης με τον ιό του AIDS.

    Ο γιατρός και οι νοσοκόμες υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι και η Σόφια, οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση τους.

    [12] ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:39 UTC+2)

    Παρά τις υποσχέσεις για ίσες ευκαιρίες, οι Αλβανίδες εξακολουθούν να διαδραματίζουν περιορισμένο ρόλο στην πολιτική και τις δημόσιες υποθέσεις. Υπερασπιστές των γυναικείων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι απαιτείται νομοθεσία για να αλλάξει το τοπίο.

    Με μια γρήγορη ματιά στη σύσταση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης παρατηρούμε ότι η πολιτική της Αλβανίας είναι ανδροκρατούμενη. Αν και η νυν Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γιοζεφίνα Τοπάλι, είναι γυναίκα, οι εκατόν τριάντα από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου κατέχονται από άνδρες βουλευτές.

    Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, το οποίο αποτελείται από 14 μέλη, έχει μόνο μια γυναίκα υπουργό. Είναι η Αρέντσα Τροσάνι, δικηγόρος 32 ετών η οποία έχει αναλάβει να ηγηθεί της προσπάθειας της χώρας για την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ.

    Αυτά τα στοιχεία έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν δεσμευθεί για ίσες ευκαιρίες στην πολιτική σε άνδρες και γυναίκες.

    Η Εγκλαντίνα Γκιερμένι, ειδικός σε θέματα ισότητας των δυο φύλων και διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών στα Τίρανα, αναφέρει ότι η χώρα διανύει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Τονίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλά μειονεκτήματα και σε πολλές ανεπτυγμένες κοινωνίες.

    "Η πολιτική στην Αλβανία θεωρείται ανδρικό επάγγελμα. Αυτό υποστηρίζεται και από τα ΜΜΕ και την κοινωνία. Θεωρείται επάγγελμα με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους άνδρες, τα οποία όπως είναι φυσικό δεν επιθυμούν να μοιραστούν με τις γυναίκες", ανέφερε η Γκιερμένι στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας Deutsche Welle.

    Άλλος ένας παράγοντας, αναφέρει, είναι ο ρόλος των γυναικών στην οικογένεια -- ο οποίος, συχνά, δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική.

    Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, η Αλβανία έχει τη μικρότερη εκπροσώπηση γυναικών στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Από την άλλη, η γειτονική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση, χάρη σε νόμους οι οποίοι ορίζουν προϋπόθεση συμμετοχής 30 τοις εκατό των γυναικών στην πολιτική.

    Η Αλβανία πρέπει να ψηφίσει και αυτή παρόμοιο νόμο, αναφέρει η Γκιερμένι, προσθέτοντας ότι και μόνο η εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας από τα πολιτικά κόμματα είναι αρκετή για να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα.

    Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Εθνικό Δημοκρατικό Ίδρυμα για τις τάσεις ψήφου μεταξύ γυναικών, ανέφερε ότι το 76,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρεί τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική θετική εξέλιξη, ενώ το 13 τοις εκατό έχει αντίθετη γνώμη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Τοπάλι είναι η δημοφιλέστερη γυναίκα πολιτικός, ενώ ακολουθεί η πρώην υπουργός για Ενσωμάτωση στην ΕΕ Ερμελίντα Μέξι.

    [13] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΡΑΖΙΤΖ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:34 UTC+2)

    Ο ανώτερος εισαγγελέας της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου προειδοποίησε όσους βοηθούν τους Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάραζιτς να διαφύγουν της δικαιοσύνης ότι έχουν ταυτοποιηθεί και παρακολουθούνται οι κινήσεις τους. Σε δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Βούξεβιτς, δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα ωστόσο είπε ότι όποιος επικοινωνεί, με οποιονδήποτε τρόπο, με τους κατηγορουμένους εγκλημάτων πολέμου ενδέχεται να διωχθεί. Τα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη δήλωση ως μια από τις ισχυρότερες δηλώσεις αξιωματούχου στο Βελιγράδι.

    Επίσης την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου Ζόραν Στάνκοβιτς συναντήθηκε με τον Ρασίμ Λιάιτς, υπουργό της Σερβίας-Μαυροβουνίου για ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου για συνεργασία στα εγκλήματα πολέμου. Συζήτησαν τρόπους για υπερνίκηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προώθηση εγγράφων που έχει αιτηθεί το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

    Σε άλλες ειδήσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του αρχηγού ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα στο Μαυροβούνιο, Μίροσλαβ Λάισακ, διεξήγαγε συνομιλίες για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο έτος με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστουνίτσα, τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς. Ο Λάισακ επανέλαβε ότι ο διάλογος μεταξύ των αρχών του Μαυροβουνίου και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι απαραίτητος, όπως και η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

    Σόφια, 25 Δεκεμβρίου 2005 (11:11 UTC+2)

    Δεκαπέντε βούλγαροι επιστήμονες θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά στην βάση της Βουλγαρίας, στην Ανταρκτική ήπειρο, είπε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της 14ης Βουλγαρικής αποστολής, καθηγητής κ Χρήστο Πιμπίρεφ. Τα μέλη της αποστολής θα παραμείνουν στην Ανταρκτική μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

    Βασικοί στόχοι της αποστολής αυτής είναι η ασφάλεια των μελών της, η μελέτη και δοκιμή νέων τεχνολογιών, καθώς και η ολοκλήρωση προηγουμένων ερευνών για την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

    [15] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΑΙΜΣ

    Λονδίνο, 25 Δεκεμβρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και διάδοχος του βρετανικού θρόνου σκέπτεται όταν γίνει βασιλιάς να χρησιμοποιεί το όνομα Γεώργιος.

    Σε συζητήσεις του ανέφερε ότι απεχθάνεται τον τίτλο Κάρολος ο ΙΙΙ γιατί το όνομα αυτό τον συνδέει με ορισμένες από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους στην ιστορία της μοναρχίας, γράφουν οι Τάιμς.

    Αρκετοί βασιλείς κατά το παρελθόν μόλις ανέβηκαν στο θρόνο υιοθέτησαν ένα από τα μεσαία ονόματα τους .

    Ωστόσο ο οίκος Κλάρενς ανακοίνωσε ότι η αλλαγή ονόματος δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη στέψη και προς στιγμή το δημοσίευμα αποτελεί μια "αβάσιμη φημολογία".

    Τέσσερις από τους τελευταίους μονάρχες της Βρετανίας είχαν υιοθετήσει διαφορετικούς τίτλους, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Γεώργιος ο VI ο οποίος είχε βαπτισθεί πρίγκιπας Αλβέρτος.

    Ένας ανώτατος αξιωματούχος των ανακτόρων τον οποίο επικαλούνται οι Τάιμς δήλωσε ότι έχει διατυπωθεί η αξίωση ο πρίγκιπας να διατηρήσει το όνομα Κάρολος.

    Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει βαπτισθεί Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος.

    [16] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ

    Τρίπολη, 25 Δεκεμβρίου 2005 (12:52 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε σήμερα τη θανατική καταδίκη που είχε επιβάλει στις πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και στον Παλαιστίνιο γιατρό και ζήτησε την εκδίκαση εκ νέου της υπόθεσης από το κατώτερο δικαστήριο.

    " Το δικαστήριο δέχθηκε τις εφέσεις των νοσοκόμων και του γιατρού και παρέπεμψε τις υποθέσεις τους πίσω στο κατώτερο δικαστήριο για επανεκδίκαση" δήλωσε ο Αλι Αλούς, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι ακυρώθηκε η θανατική ποινή και η υπόθεση θα εκδικασθεί εκ νέου από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Βεγγάζης.

    [17] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Λευκωσία, 25 Δεκεμβρίου 2005 (12:11 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του είναι στο επίκεντρο των μηνυμάτων που απηύθυναν τα πολιτικά κόμματα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

    Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι εργάζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός καρποφόρου διαλόγου ο οποίος να οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στη λύση του Κυπριακού.

    Το ΑΚΕΛ εύχεται γρήγορη πραγμάτωση των πόθων και των ελπίδων όλων των Κυπρίων, για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν και πάλιν μαζί μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, φιλίας και συνεργασίας.

    Ο κυπριακός λαός, προσθέτει, ελπίζει και παλεύει για τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες προσφέρονται ως γόνιμη περίοδος για έναρξη και ολοκλήρωση νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, που θα εγγυάται την ασφάλεια και στις δύο κοινότητες και θα οικοδομεί ένα κράτος ευημερίας για όλους τους πολίτες του.

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη σαφήνεια των διεκδικήσεών μας και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας και με αυτό τον προβληματισμό, εύχεται το μήνυμα των Χριστουγέννων να φέρει επιτέλους στην Κύπρο την ειρήνη, την ελευθερία και την ευτυχία για όλους τους κατοίκους της.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) εύχεται η γέννηση του Χριστού να αναγεννήσει τις ελπίδες του λαού της Κύπρου για δίκαιη λύση του Κυπριακού για μόνιμη ειρήνη, ευημερία και προκοπή.

    Στο μήνυμα του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Κύπρο και το λαό της να συνεχίζουν τον αγώνα για εξεύρεση έντιμης, αξιοπρεπούς, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Βρίσκουν επίσης την Κύπρο και το λαό της, σημειώνεται στο μήνυμα να εξακολουθούν τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των προκλήσεων και αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μια πορεία που, όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, πρέπει να συνεχισθεί με σύνεση, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα.

    Η ΕΔΕΚ προσβλέπει σε μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού χωρίς επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Τέτοια, όμως, πρωτοβουλία, επισημαίνει η ΕΔΕΚ, προϋποθέτει επαρκή προετοιμασία, σαφές πλαίσιο και διασφάλιση σοβαρών πιθανοτήτων επιτυχίας.

    Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, καταλήγει το μήνυμα της ΕΔΕΚ, ότι το Σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επανέλθει ούτε ως έχει ούτε με περιθωριακές αλλαγές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 December 2005 - 19:13:45 UTC