Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛ ΜΕ
  • [02] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Δ.ΛΙΝΟΥ
  • [03] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [04] Η Ε.Ε. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΛΕΩΝ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • [06] ΕΣΠΑΣΕ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΨΑΘΑΔΕΣ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ Ο.Α. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [10] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜ ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ Κ. ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [12] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 34 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [13] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Κ.ΝΤΟΥΡΑΝΓΚ "ΜΑΖΙ ΜΕ Τ' ΑΠΛΥΤΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ
  • [14] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2006 (13:59 UTC+2)

    Τη δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων για την αντικατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων αρχικά στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και των άλλων πόλεων της χώρας με λεωφορεία φυσικού αερίου, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εγκαινιάζοντας το μεσημέρι το σταθμό ανεφοδιασμού λεωφορείων της ΕΘΕΛ με φυσικό αέριο στην Ανθούσα Αττικής.

    Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την επέκταση της αεριοκίνησης στα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ διερευνάται η δυνατότητα αγοράς απορριμματοφόρων που θα κινούνται με φυσικό αέριο. Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε το πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς για το 2006.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο των τομών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η σύγχρονη Ελλάδα στην οικονομία, το κράτος, την υγεία και την παιδεία. Ο βασικός άξονας είναι η νέα ενεργειακή πολιτική που περιλαμβάνει έργα υποδομής, απελευθέρωση των αγορών και έμφαση σε πηγές ενέργειας που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα επιλύθηκαν πολυετείς εκκρεμότητες για την κατασκευή έργων που καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, όπως είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας και η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ προετοιμάζεται η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού με εχέγγυα πλήρους διαφάνειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες. Δημιουργούνται τόνισε, ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από Ελληνες και ξένους, με βασικούς στόχους τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση μορφών ενέργειας φιλικότερων προς το περιβάλλον. Ηδη έχει θεσπιστεί το πλαίσιο για τα δυο καύσιμα και σύντομα θα υπάρξει νέο πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Για το φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, με την οποία εξασφαλίζεται ο ασφαλής εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε άλλους δεκατρείς νομούς. Αναφέρθηκε τέλος, στο έργο που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αναγνωρίζουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι ο σταθμός εφοδιασμού των λεωφορείων στην Ανθούσα είναι σημαντική υποδομή για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας και ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών.

    Τόνισε ότι το 2005 η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το 2003 και για φέτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και της ΔΕΗ στο Λαύριο, ενώ φέτος θα προκηρυχθούν και θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

    Υπογράμμισε πως πρωταγωνιστής για την είσοδο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εκδήλωση.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι φέτος ολοκληρώθηκε η προμήθεια 416 λεωφορείων της ΕΘΕΛ που κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ προχωρά η προμήθεια άλλων 520 καινούργιων λεωφορείων που θα κινούνται με ντίζελ, με σύγχρονες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν χαμηλότερους ρύπους και από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, γίνονται μελέτες για τη χρήση βιοκαυσίμων, αλλά και καθαρού υδρογόνου στην κίνηση λεωφορείων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, καθημερινά γίνονται 2,7 εκατομμύρια μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν το 41% του συνόλου από 33% που ήταν το 2004, ενώ στόχος στο τέλος της τετραετίας είναι να φτάσουν το 50%. Απαλλασσόμεθα, είπε χαρακτηριστικά, από την προκατάληψη ότι είναι μειωτική η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι το ΙΧ είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης.

    Ο κ. Λιάπης ανήγγειλε ότι φέτος το τραμ θα φτάσει στη Βούλα και θα αρχίσει η επέκτασή του στον Πειραιά, το Μετρό θα κάνει στάση στην Κάντζα, το Κορωπί και την Παλλήνη, ενώ ο προαστιακός θα φτάσει φέτος στον Πειραιά.

    Τόνισε εξάλλου ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ στο κέντρο. "Εχουμε ανοίξει διάλογο για να βρεθεί η καλύτερη λύση και θα βρεθεί με σύνεση και συναίνεση.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωϋσής χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, η αναγκαιότητα της οποίας, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου είπε ότι η αυτοκίνηση με φυσικό αέριο είναι σταθερά αναπτυσσόμενος τομέας σε όλη την Ευρώπη, καθώς το αέριο είναι σημαντικά οικονομικότερο και συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης.

    [02] ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Δ.ΛΙΝΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2006 (09:26 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός, με αφορμή πληροφορίες που μεταδόθηκαν, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής τα εξής: "Δεν έχω δώσει καμιά εντολή όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας της Αγγελικής Σελλά στην Κέρκυρα", προσθέτοντας ο κ. Λινός ότι "οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε να καταθέσουν, εάν έχουν στοιχεία στις τοπικές εισαγγελικές αρχές".

    [03] ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 7 Ιανουαρίου 2006 (11:38 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν την Παρασκευή να ελαχιστοποιήσουν το νέο ξέσπασμα της βίας στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες δηλώνοντας πως η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα επιτρέψει την εξουδετέρωση των εντάσεων.

    Έπειτα από μία ημέρα, την Πέμπτη, που ήταν μία από τις πιο αιματηρές μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ με περισσότερους από 125 θανάτους, εκ των οποίων οι έντεκα στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Κέιζι, αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε πως "η βία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο ή να διακόψει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης".

    Απαντώντας σε ερώτηση του CNN, χαρακτήρισε "ανωμαλία" αυτήν την έξαρση της βίας. "[Οι Ιρακινοί] βρίσκονται σε μιαν ευαίσθητη περίοδο κατά το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά δεν νομίζω ότι βρίσκονται στο σημείο να καταποντιστούν στον εμφύλιο πόλεμο", είπε.

    "Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη αυτές ις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις προόδους που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι αυτό που θα ήθελαν οι τρομοκράτες", είπε ο στρατηγός.

    Έπειτα από τη φονική Πέμπτη, νέες επιθέσεις έλαβαν χώρα την Παρασκευή, με δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν στόχο την αστυνομία στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη και ως αποτέλεσμα έναν θάνατο και 14 τραυματισμούς. Ένα μαυσωλείο στο κέντρο της Βαγδάτης αποτέλεσε στόχο μιας επίθεσης με ρουκέτες η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα.

    Την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ προέτρεψε για μία ακόμη φορά τις διάφορες ιρακινές κοινότητες να σχηματίσουν ενιαία κυβέρνηση και να υπερβούν τις διαφορές τους.

    "Αυτό που είναι σημαντικό.... είναι να καταφέρουν να πάνε πέρα από τις προσωπικές πολιτικές τους" και να δεσμευθούν πραγματικά στις δραστηριότητες που υπερβαίνουν τις διαφορές τους για να κάνουν ό,τι είναι καλό για το σύνολο των Ιρακινών, είπε.

    [04] Η Ε.Ε. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 7 Ιανουαρίου 2006 (14:18 UTC+2)

    Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε ένα πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας στην Τουρκία είναι ο θανατηφόρος τύπος H5N1, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το εργαστήριο της ΕΕ στο Ουέιμπριτζ σήμερα το πρωί επιβεβαίωσαν πως ο ιός της γρίπης των πτηνών, ο οποίος προκάλεσε πρόσφατα ένα ξέσπασμα στα πουλερικά στην ανατολική Τουρκία, είναι ένας υψηλής παθογένειας τύπος του H5N1», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

    [05] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΛΕΩΝ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2006 (20:04 UTC+2)

    Σε ηλικία 75 έτων άφησε την τελευταία του πνοή ο Λέων Καραπαναγιώτης, κορυφαίο στέλεχος του δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

    Ο Λέων Καραπαναγιώτης ήταν συντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» μέχρι το 1981, ενώ αμέσως μετά ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» της οποίας ήταν και εκδότης της την τελευταία περίοδο.

    Ο Λέων Καραπαναγιώτης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με δέσμευση και συνέπεια. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όχι μόνο στην εφημερίδα των «ΝΕΩΝ» για την οποία η προσωπική του σφραγίδα υπήρξε καθοριστική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον εκλιπόντα "ανήσυχο διανοούμενο, ένας άνθρωπο με βαθιά γνώση και άποψη για τα πολιτικά και τα κοινωνικά μας πράγματα, ένα συνειδητός δημοκράτης πολίτης, με τη δική του προσωπική συμβολή στους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο".

    [06] ΕΣΠΑΣΕ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΨΑΘΑΔΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 7 Ιανουαρίου 2006 (18:12 UTC+2)

     Περίπου 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν στην περιοχή Ψαθάδων Διδυμοτείχου, όταν έσπασε μικρό τμήμα του αναχώματος, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Έβρου.

     Όπως δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Λάζαρος Τσακμακίδης, η υποχώρηση του αναχώματος του ποταμού Έβρου, στην περιοχή Ψαθάδων Διδυμοτείχου στη θέση περίπου 1χλμ από τον νότιο κόμβο Διδυμοτείχου, προκλήθηκε εξ αιτίας των αυξημένων ποσοτήτων νερού, οι οποίες προστέθηκαν από τον ποταμό Ερυθροπόταμο.

        Δημιουργήθηκε ρήγμα περί τα 40μ. και κατακλύσθηκαν περίπου 1500 στρ. αγροτικής έκτασης. Η θέση στην οποία σημειώθηκε το εν λόγω ρήγμα απέχει περίπου 500μ. από τις τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν κατά την περσινή περίοδο των αντίστοιχων πλημμυρών, λόγω δε ακριβώς αυτής τηνς επέμβασης της Περιφέρειας στα αναχώματα κατά την περσινή περίοδο, περιορίσθηκε το χθεσινό ρήγμα και προκλήθηκε η ελάχιστη δυνατή ζημία.

        «Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και όλος εν γένει ο μηχανισμός έχουν κινητοποιηθεί και τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει τεχνική παρέμβαση στην περιοχή προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση των υδάτων προς τον ποταμό Έβρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακμακίδης και πρόσθεσε ότι παράλληλα έγινε σχετική ενημέρωση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου της Ν.Α .Έβρου για την λήψη των περαιτέρω προβλεπόμενων μέτρων, στα πλαίσια του υφιστάμενου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΓΚΑΖΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2006 (11:14 UTC+2)

    Aυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με τρία γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έξω από την Πανελλήνια Ενωση Εθνικής Αντίστασης στην οδό Βρυούλων 14 στη Νέα Σμύρνη. Aπό την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [08] ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ Ο.Α. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2006 (17:57 UTC+2)

    Ενημερωτικά φυλλάδια, στα οποία τονιζόταν η ανάγκη να παραμείνει η Ολυμπιακή μια ασφαλής εταιρία όπως είναι σήμερα, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, τόσο σε ότι αφορά το θέμα του στόλου, όσο και το ζήτημα των προορισμών, μοίρασαν σήμερα στο επιβατικό κοινό που διακινείτο μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας τα μέλη της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας ΕΧΠΑ, με στόχο να ενημερώσουν για τις θέσεις της Ένωσης που έχουν σχέση και με το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι πιλότοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών στη διατήρηση των Ομογενειακών Προορισμών, εκτιμώντας ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας εκτός από μια αεροπορική εταιρία είναι ο συνδετικός κρίκος της Ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

    Στα φυλλάδια τονιζόταν επίσης ότι η ΕΧΠΑ δεν είναι αντίθετη στη μετοχοποίηση της εταιρίας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να μπούν νέα κεφάλαια στην εταιρία, αρκεί όμως να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, να λειτουργήσει με ένα ισχυρό μάναντζμεντ και με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράλληλα, οι πιλότοι τόνιζαν στα φυλλάδια την απόφασή τους να συμβάλλουν ώστε η εταιρία να κρατηθεί ψηλά και να συνεχίσει το πτητικό της έργο.

    Οι ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 7 Ιανουαρίου 2006 (14:16 UTC+2)

    Σε συμφωνία για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων του Κοινοβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τις αρμοδιότητες του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Σεράγεβο Ντάγκλας Μακλεχάνι.

    «Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, αλλά είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Οι αρμοδιότητες της Βουλής των Κοινοτήτων καθορίστηκαν σαφώς. Επίσης συμφωνήθηκαν οι αρμοδιότητες του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας και η σχέση τους με το Συμβούλιο υπουργών και τη Βουλή της Βοσνίας, ώστε να αποφευχθεί επικάλυψη αρμοδιοτήτων», τόνισε ο κ. Μακλεχάνι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα "Nezavisne Novine" αναφερόμενος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα.

    Υπενθύμισε ότι νωρίτερα υπήρξε συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο υπουργών και πρόσθεσε ότι τελική συμφωνία για τη Βουλή και το Συμβούλιο υπουργών αναμένεται στις 15 και 16 Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της Βοσνίας που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές.

    Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ), της Κροατικής Εθνικής Ενωσης (HNZ), του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP), του Κόμματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, της Ενωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) έχουν ήδη συμφωνήσει την ενίσχυση των εξουσιών και τη διεύρυνση του Συμβουλίου υπουργών με την ίδρυση υπουργείων Γεωργίας και Επιστημών Τεχνολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Επικεφαλής του Συμβουλίου υπουργών θα είναι ο πρόεδρος, δηλαδή ο πρωθυπουργός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Οι διαβουλεύσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 16 Ιανουαρίου και οι αλλαγές στο Σύνταγμα να υιοθετηθούν από τη Βουλή έως το τέλος Μαρτίου.

    [10] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 7 Ιανουαρίου 2006 (13:09 UTC+2)

    Δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας του δικαστηρίου της Γκρατσάνιτσα, στο Κόσοβο τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης με αυτόματα όπλα.

    Ο Σέρβος Νεμπόισα Μιχαϊλοβιτς από το Λίπλιαν και ο Αλβανός Ρέφκι Αμπάζι από την Πρίστινα δέχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου, επίθεση από άγνωστους δράστες που επέβαιναν σε εν κινήσει όχημα.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [11] ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜ ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ Κ. ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Πρίστινα, 7 Ιανουαρίου 2006 (12:56 UTC+2)

    Η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) κάλεσε τα μέλη της κοινότητας των Ρομ να εγκαταλείψουν τους προσωρινούς καταυλισμούς στο βόρειο Κόσοβο, στους οποίους ζουν εδώ και έξι χρόνια και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους, καθώς έχουν μολυνθεί από μόλυβδο.

    Προσωρινό κατάλυμα των 125 οικογενειών θα είναι η πρώην γαλλική στρατιωτική βάση (στρατόπεδο Οστερόντε), σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

    Μετά από πρόσφατους ελέγχους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών που ζουν στους καταυλισμούς είναι πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα.

    Οι Ρομ ζούσαν στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στη συνοικία των Ρομ (Roma Mahala) την οποία εγκατέλειψαν μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τους Αλβανούς στη διάρκεια των συγκρούσεων του 1999 στο Κόσοβο. Εγκαταστάθηκαν σε προσωρινούς καταυλισμούς κοντά στη βιομηχανική ζώνη του βόρειου τμήματος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου βρίσκεται εγκαταλειμμένο μεταλλωρυχείο, τα συσσωρευμένα απόβλητα του οποίου δημιούργησαν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

    Η UNMIK δέχθηκε έντονη κριτική, επειδή δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για τη μετεγκατάσταση και την προστασία πρωτίστως των παιδιών και των εγκύων που ζουν σε περιοχή υψηλού κινδύνου για την υγεία τους, καθώς η μόλυνση από το τοξικό μέταλλο, μολυβδίαση, προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNMIK, η μετεγκατάσταση των οικογενειών θα αρχίσει ήδη από τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου.

    [12] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 34 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Ιανουαρίου 2006 (11:36 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρουμανία για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, ανακοινώθηκε από το ρουμανικό υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενταξης.

    Το ποσό θα διατεθεί για τη στήριξη των πληθυσμών που ζουν στις δύο πλευρές των συνόρων της Ρουμανίας με τη Σερβία - Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων τους.

    Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και των καλών σχέσεων των κατοίκων των συνοριακών περιοχών της Ρουμανίας και των όμορων χωρών.

    Η Ρουμανία μαζί με τη Βουλγαρία αναμένεται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2007.

    Το ποσό που εγκρίθηκε για τη Ρουμανία εντάσσεται στο πρόγραμμα παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ώστε να εκπληρώσουν το συντομότερο δυνατό τους όρους για την προσχώρησή τους στην Ενωση.

    [13] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Κ.ΝΤΟΥΡΑΝΓΚ "ΜΑΖΙ ΜΕ Τ' ΑΠΛΥΤΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2006 (12:53 UTC+2)

    Την κωμωδία του Κρίστοφερ Ντουράνγκ «Μαζί με τ' άπλυτα» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Πανδαιμόνιο 7» στο θέατρο του Μύλου, από τις 18 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα και μετάφραση της Αθηνάς Παραπονιάρη.

    Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Τζον και η Έλεν καμαρώνουν το νεογέννητο παιδί τους, ελαφρώς απογοητευμένοι που δεν μιλάει ακόμα και πολύ συνεσταλμένοι για να ελέγξουν το φύλο του παιδιού.

    Αποφασίζουν ότι είναι κορίτσι και το ονομάζουν Νταίζυ, πράγμα που δημιουργεί μια σειρά από ψυχοσυναισθηματικά και υπαρξιακά προβλήματα στο παιδί, που ανακαλύπτει αργότερα ότι είναι αγόρι.

    Η προσπάθεια του Νταίζυ να αποκαταστήσει την ταυτότητά του, η αδιαφορία των γονέων του, η τρελο-νταντά που του δίνει επικίνδυνα παιχνίδια, μια σειρά από αλλόκοτα προβλήματα στο σχολείο, η τάση που έχει αναπτύξει να πέφτει στις ρόδες των λεωφορείων και οι ατελείωτες συνεδρίες με τον ψυχολόγο, όπου η Νταίζυ πείθεται τελικά να σταματήσει να φοράει φορέματα, συνθέτουν μια εξωφρενική κωμωδία με θέμα την πατρότητα, το χάσμα των γενεών και την άγνοιά μας να μεγαλώσουμε ένα παιδί.

    ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνικά: ΠΕΝΗ ΝΤΑΝΗ

    Κοστούμια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΟΥΦΑΣ

    Μουσική: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ

    Κίνηση: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΞΕΝΑΡΙΟΥ

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύη Μέρμηγκα, Γιάννης Καραμφίλης, Γιώργος Κολοβός, Λία Τσίρου, Μαρίνα Γκούμλα, Μαρίνα Συμέου.

    Οι παραστάσεις θα δίνονται από την Τετάρτη έως την Κυριακή, στις 20.30, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 και 10 (φοιτητικό) ευρώ.

    [14] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2006 (11:17 UTC+2)

    Η δημιουργία και η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, από το 1881 έως το 1955, προβάλλεται στην εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφιών «Οι Θεσσαλικοί σιδηρό­δρομοι (1881 - 1955)», η οποία θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασιλίσσης Όλγας 108) και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής» και το ΜΙΕΤ. Τα εγκαίνιά της θα κάνει ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2006, ώρα 8:30 μ.μ.

    Οι Σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας ήταν το πρώτο μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο που λει­τούργη­σε στην Ελλάδα. Λίγο νωρίτερα είχαν αρχίσει να λειτουργούν ο σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά (ο σημερινός «ηλεκτρικός» - ατμοκίνητος τότε) και ο σιδηρόδρομος Πύργου - Κατακώλου, οι οποίοι όμως κινούνταν σε διαδρομή λίγων μόνο χιλιομέτρων.

    Το θεσσαλικό δίκτυο αποτελεί «κεντρικό σταθμό» της σιδηροδρομικής πολιτικής του Χαριλάου Τρικούπη, που απέβλεπε στην κατασκευή διαφόρων τοπικών δικτύων· αυτά θα ένω­ναν τις πεδινές περιοχές της ενδοχώρας με τα πλησιέστερα λιμάνια, τα οποία με τη σειρά τους θα εντάσσονταν αργότερα σε ένα διεθνές δίκτυο που θα ένωνε την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και τη δυτική Ευρώπη. Η διαδρομή του δικτύου της Θεσσαλίας ξεκινούσε από τον Βόλο και στο Βελεστίνο διαιρούνταν σε δύο σκέλη: το ένα κατευθυνόταν στα βορειοδυτικά με τελικό προορισμό τη Λάρισα, ενώ το άλλο προχωρούσε δυτικά, περνούσε από τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα και, ακολούθως, με κατεύθυνση πάλι βορειοδυτικά, κατέληγε στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.

    Η γραμμή είχε συνολικό μήκος 204 χιλιόμετρα. Οι πρώτες προσπάθει­ες για την κατασκευή της γραμμής άρχισαν το 1881, επί πρωθυπουργίας Α. Κουμουνδούρου, αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και σχεδόν πριν ακόμη αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Ωστόσο, οι συστηματικές εργασίες ξεκίνησαν έναν χρόνο αργότερα, με πρωθυπουργό τον Χ. Τρικούπη.

    Δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι η Θεσσαλία είχε την ατυχία να υποστεί τρεις μεγάλους πολέμους (τον πόλεμο του 1897, τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο), με αποτέλεσμα να υποστούν οι σιδηρόδρομοι μεγάλες καταστροφές και να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους σχεδόν από το μηδέν.

    Ένα καίριο πλήγμα κατά των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων υπήρξε ο ανταγωνισμός με τους σιδηρόδρομους Αθήνας - Λάρισας - Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.), ο οποίος τους αποστέρησε σημαντικό μέρος του εμπορικού τους έργου, καθώς τα προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου μεταφέρονταν με τους Σ.Ε.Κ. γρηγορότερα δια ξηράς από τη Λάρισα στην Αθήνα και στον Πειραιά, χωρίς να χρειάζεται πλέον να μεσολαβεί η δια θαλάσσης μεταφορά από το Βόλο. Τέλος, από τη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε και ο ανταγωνισμός των αυτοκινήτων ο οποίος, με την πάροδο του χρόνου, απέβαινε ολοένα και περισσότερο επιζήμιος για τα θεσσαλικά τραίνα. Μεγάλες οικονομικές απώλειες είχε υποστεί και ο τροχιόδρομος του Βόλου εξαιτίας των αστικών λεωφορείων.

    Οι συγκοινωνιακές συνθήκες που αναπτύχθηκαν μετά την Κατοχή κάθε άλλο παρά ευνοούσαν και αυτές τη λειτουργία των τοπικών σιδηροδρόμων. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 το θεσσαλικό δίκτυο δεν μπορούσε πλέον να λειτουργεί αυτόνομο και το 1955 προσαρτήθηκε στο δίκτυο των Σ.Ε.Κ.

    Στην έκθεση ξετυλίγεται η ιστορία των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων με αναφορά στις πρώτες κατασκευαστικές προσπάθειες, στις συμβάσεις που υπογράφηκαν και στους σιδηροδρομι­κούς σταθμούς, τροχαϊκό υλικό και λοιπά τεχνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία του τόπου την εποχή εκείνη.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2006 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 January 2006 - 19:13:38 UTC