Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ
  • [02] Ο ΣΑΡΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
  • [03] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΑΠO ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ
  • [04] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
  • [05] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 25 ΚΥΠΡΙΩΝ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2006

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2006 (13:10 UTC+2)

    Χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων θα είναι το 2006, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέπτυξε σήμερα τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου έτους, παρουσία των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων και των ειδικών γραμματέων του υπουργείου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αταλάντευτο το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να αποδώσουν, είναι:

    -Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ: Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς (ν.3429/2005).

    -Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Η Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ έχει προετοιμαστεί για την εφαρμογή του νόμου (ν.3389/2005).

    -Αποκρατικοποιήσεις: Θα εστιαστούν κυρίως στον κλάδο των τραπεζών. Οι προτεραιότητες θα αφορούν την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της ΑΤΕ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, θα προωθηθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ' ΚΠΣ) και θα συνεχιστεί η προσήλωση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Επίσης θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για τη σύσταση θεσμικού οργάνου δημοσιονομικού ελέγχου, το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συνεχίζουν να αποδίδουν οι ενέργειες ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Εως τώρα έχουν υποβληθεί 1.100 αιτήσεις προβλεπόμενου ύψους επένδυσης 2,3 δισ. ευρώ και από αυτές έχουν εγκριθεί 526 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 817 εκατ. ευρώ, με δημιουργία 3.082 νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη που αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου, είπε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται τι συνέβη το 1999 και το 2000.

    Για την εισοδηματική πολιτική είπε ότι, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, θα δοθούν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών, είπε ότι υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και δεν πρέπει να καθορίζονται οι αποφάσεις μόνο από κάποιο φορέα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με αναδρομικά υπαλλήλων, είπε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικές συνέπειες, θα πρέπει να καθορίζονται από τη Βουλή. Κανείς δεν επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε και κατέληξε: "Περιμένετε τις προσωπικές μου απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    [02] Ο ΣΑΡΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

    Τελ Αβιβ, 9 Ιανουαρίου 2006 (16:30 UTC+2)

    Κρίσιμη, εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση της υγείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ, ωστόσο οι γιατροί τη χαρακτηρίζουν σταθερή και για πρώτη φορά από τη στιγμή της εισαγωγής του μέχρι και σήμερα, ένας εκ των ιατρών ο οποίος παρακολουθεί τον Αριέλ Σαρόν δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι τελικώς η κατάσταση μπορεί να είναι και αναστρέψιμη.

    Είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί έχουν σημάδια θετικής αντίδρασης από τον Αριέλ Σαρόν. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι γιατροί επιχείρησαν επιτυχώς για περισσότερες από μία φορές να σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς για μικρό χρονικό διάστημα και ο Αριέλ Σαρόν αντέδρασε αναπνέοντας μόνος του.

    Σύμφωνα με το γιατρό, εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί, ωστόσο το γεγονός που προαναφέρθηκε υποδεικνύει ότι εφόσον προχωρήσουν στην ολική μείωση του αναισθητικού που χορηγείται για να παραμένει ο ασθενής σε καταστολή, ενδεχομένως να έχουν θετικά αποτελέσματα.

    Αυτό που οι γιατροί επιθυμούν να κατανοήσουν με την ολική μείωση της χορήγησης αναισθητικού είναι η ζημιά την οποία έχει υποστεί ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του Σαρόν.

    Η διαδικασία (ολικής μείωσης χορήγησης αναισθητικού) η οποία πειραματικά ξεκίνησε τα δυο προηγούμενα 24ωρα δεν διευκρινίζεται πότε θα ολοκληρωθεί.

    Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν είναι πως θα γίνει πολύ σταδιακά και θα είναι χρονοβόρα, αφού η απότομη διακοπή της καταστολής θα έθετε σε κίνδυνο τον ίδιο τον ασθενή.

    [03] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΑΠO ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (09:02 UTC+2)

    Από τη Θεσσαλονίκη δηλώνει έτοιμος για νέα αποστολή στο Διάστημα, που θα γίνει το Μάρτιο του 2006, ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.

    Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τις ημέρες των ολιγοήμερων χριστουγεννιάτικων διακοπών του στη χώρας μας, μίλησε και για τη διάθεσή του να προσφέρει στην Ελλάδα τις γνώσεις και την εμπειρία του: «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να στείλει στο Διάστημα αστροναύτη, θα ήθελα να συμβάλω στην εκπαίδευσή του και να βοηθήσω με ό,τι μπορώ ως ομογενής».

    Αυτή τη φορά ο ομογενής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν μιλούσε στην ελληνική γλώσσα, που άρχισε να μαθαίνει.

    Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης, Θεόδωρος Γιορτσίχιν ήταν καλεσμένος στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων Παλιννοστούντων ομογενών, που είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ.

    Μιλώντας αποκλείστηκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι σε τρεις μήνες ίσως φύγει σε μια νέα αποστολή στο Διάστημα.

    «Ετοιμάζομαι για την 13η αποστολή στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ», που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2006 από το κοσμοδρόμιο «Μπαϊκανούρ» του Καζακστάν» - είπε ο αστροναύτης Γιουρτσίχιν και τόνισε «ήθελα πολύ να δω τη μητέρα μου πριν την αποστολή, παρόλο που δεν είμαι κύριο μέλος της αποστολής αλλά αναπληρωτής».

    Μιλώντας για την εκπαίδευση, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά στην προετοιμασία στα μέλη της αποστολής: «Κάνω την εκπαίδευση κανονικά, μαζί με τα κύρια μέλη, και ελπίζω ότι θα είμαι χρήσιμος και ίσως βρεθώ πάλι κοντά στα άστρα και από ψηλά να δω τη Μητέρα Γη».

    Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν δήλωσε ότι του αρέσει να βρίσκεται στην Ελλάδα, και το γεγονός που οι γονείς του μένουν μόνιμα εδώ τον κάνει να νιώθει περισσότερο ασφάλεια και σιγουριά.

    «Ξέρω πως οι δικοί μου είναι πολύ καλά στην Ελλάδα, χαίρομαι γι' αυτό και είμαι πιο ήρεμος στη δουλειά μου και στην προετοιμασία για τη νέα αποστολή» - είπε, και πρόσθεσε: «Φυσικά, η μητέρα μου ανησυχεί για μένα, γι' αυτό προσπάθησα στις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών, που για μένα διαρκούν έως τις 9 Ιανουαρίου, να έρθω στην Ελλάδα μαζί με την σύζυγό μου και τις δυο κόρες μου».

    Οι γονείς του Γιουρτσίχιν, η μητέρα του, Μικρούλα Γραμματικοπούλου, ο πατέρας του Νικόλαος Γιουρτσίχιν και ο αδελφός του Παναγιώτης πριν δέκα χρόνια παλιννόστησαν στην Ελλάδα από το Βατούμι και διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

    Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ομογενής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν καταγράφεται στην ιστορία ως ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου 2002 ταξίδεψε στο Διάστημα με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station). Όταν βρισκόταν στο διαστημόπλοιο, μαζί με άλλους πέντε Αμερικανούς αστροναύτες, φρόντισε μαζί του να πάρει και την ελληνική σημαία. Ο ίδιος όμως θεωρεί την Ελλάδα πατρίδα του. Αυτό υποδηλώνει άλλωστε και η επιθυμία του να παραβρεθούν εκπρόσωποι της Ελλάδας στην τελετή εκτόξευσης του διαστημόπλοιου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στο Χιούστον, κάτι που δεν έγινε εφικτό, αν και το ζήτησε εγγράφως από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

    «Μου αρκεί που έχω την ελληνική σημαία μαζί μου», είπε τότε στους δικούς του ανθρώπους πριν φύγει στο Διάστημα.

    Σοφία Προκοπίδου

    [04] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 9 Ιανουαρίου 2006 (13:18 UTC+2)

    Στα μέσα της εβδομάδας θα μεταβεί στο Σεράγεβο ο νέος ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας και ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γερμανός πολιτικός Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Βρετανό Πάντι Ασντάουν.

    Ο κ. Σίλινγκ δήλωσε ότι θα ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα και τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη και θα αρχίσει να αναλαμβάνει σταδιακά αρμοδιότητες.

    Ο νέος ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα «Nezavisne Novine» τόνισε ότι θα αναφερθεί στα ζητήματα, στα οποία θα δώσει προτεραιότητα, μετά την 31η Ιανουαρίου, οπότε θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

    «Αυτή τη χρονική στιγμή δεν επιθυμώ να μιλήσω για τα σχέδιά μου, ούτε να σχολιάσω τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, καθώς την ευθύνη έχει ακόμη ο Πάντι Ασνταουν», επισήμανε.

    Ο Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ, πρώην μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, ο οποίος ορίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου αντικαταστάτης του Πάντι Ασνταουν, δήλωσε νωρίτερα ότι δέκα χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία, είναι καιρός να γίνουν αλλαγές με στόχο την ενδυνάμωση των θεσμών και την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας, καθώς και την απομάκρυνση όλων των εμποδίων για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Ποντγκόριτσα, 9 Ιανουαρίου 2006 (13:09 UTC+2)

    Αντιπολίτευση και οικονομικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες συνέστησαν στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς με αφορμή τη συμπλήρωση τριετίας από την εκλογή της, ότι είναι καιρός από τις συζητήσεις για τα πολιτικά ζητήματα να περάσει στα έργα για την προστασία των εγχώριων προϊόντων, τη βελτίωση του πολύ χαμηλού βιοτικού επιπέδου και τη μείωση της ανεργίας.

    Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών Πρέντραγκ Ντρέτσουν και ο καθηγητής της Οικονομικής Σχολής Αντζελκο Λόιπουρ εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο έδωσε προτεραιότητα στην πολιτική και έτσι ζημίωσε την οικονομία του Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Ντρέτσουν πρότεινε η κυβέρνηση από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, με την οποία επιτεύχθηκε μακροοικονομική σταθερότητα, να περάσει στην προστασία των εγχώριων προϊόντων και ο κ. Λόιπουρ σε πρώτο πλάνο θέτει την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση της ανεργίας και την προστασία από τον πληθωρισμό.

    Μεγάλη δυσαρέσκεια από τα αποτελέσματα της κυβέρνησης εκδήλωσε η Ενωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων, ενώ η Ενωση Εργοδοτών μόνο εν μέρει είναι ικανοποιημένη από την κυβέρνηση.

    "Η κοινωνική κατάσταση γίνεται χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο. Εχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, χάθηκαν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα", τόνισε σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνδικάτων Βέσελιν Ιβάνοβιτς.

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς πολύ συχνά προβάλλει τη μακροοικονομική σταθερότητα ως το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του και κυρίως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός για τέταρτο κατά σειρά έτος είναι κάτω από το 3%, στα επίπεδα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε η κυβέρνηση τα προηγούμενα τρία χρόνια πέτυχε σημαντική πρόοδο, όχι όμως και τον τελικό στόχο. Επισήμανε ότι με πρόταση της κυβέρνησης ψηφίστηκαν 160 νόμοι και πρόσθεσε ότι από την άποψη αυτή σήμερα το Μαυροβούνιο είναι πολύ πιο ανεξάρτητο απ' ότι ήταν πριν από τρία χρόνια.

    Την άνοιξη αναμένεται να διεξαχθεί στο Μαυροβούνιο δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την ένωση με τη Σερβία και το φθινόπωρο κοινοβουλευτικές εκλογές.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:57 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    § Διοίκηση και Οικονομία

    § Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    § Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    § Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Δευτέρα) 9 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Γραμμένος, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης με θέμα: «Το νέο επανεκθετικό πρόγραμμα του Α.Μ.Θ.».

    Αύριο (Τρίτη) 10 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονία, Μάρω Βλαχοπούλου με θέμα: «Διαδικτυακό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικά Επιχειρηματικά μοντέλα».

    Μεθαύριο (Τετάρτη) 11 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Υπάρχουν αναστρέψιμες άνοιες; Τρόποι διάγνωσης».

    Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονία Παρασκευή Νάσκου - Περάκη, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου: οι σημαντικότερες προσφυγές κατά της Ελλάδος».

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:57 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δέχθηκε σήμερα (Δευτέρα) εθιμοτυπικά στο γραφείο του το νέο πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα Τσίμπουχ Βάλερι και τον νέο πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Κλιμένγκο Γιούρν.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αφού καλωσόρισε τους Ουκρανούς αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα και επεσήμανε την αναγκαιότητα σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών. Επισημαίνεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αδελφοποιημένη με τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας Δνιπροπετρόβσκ.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:55 UTC+2)

    Από την αντιδημαρχία Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να χορηγήσει άδειες υπαίθριου εμπορίου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Τμήμα Τελών Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων (Βενιζέλου 45, γραφείο 219, 2ος όροφος, Δημαρχείο), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (8:00 - 13:00) μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310.375.278 & 2310.375.359.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 25 ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:54 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εκδόσεις «ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ», διοργανώνει έκθεση έργων τέχνης 25 Κυπρίων καλλιτεχνών, στο αρχαιολογικό μουσείο (Γενί Τζαμί) τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 20:00, στο αρχαιολογικό μουσείο.

    Τα έργα των 25 σπουδαίων Κυπρίων καλλιτεχνών, ζωγραφική, μικτή τεχνική, ανάγλυφα, κατασκευές, φωτογραφία ενθουσίασαν το κοινό όπου κι αν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, εντός και έκτός της Κύπρου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:54 UTC+2)

    Η διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με 42 φωτογραφίες της Άννας Θεοφυλάκτου, όπου παρουσιάζονται πρόσωπα οικογένειες, εκκλησίες, μοναστήρια και πόλεις του Πόντου. Τα εγκαίνια της μόνιμης φωτογραφικής έκθεσης της Α. Θεοφυλάκτου θα πραγματοποιηθούν από το Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο χώρο της αίθουσας Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 9Α).

    Το φωτογραφικό αρχείο «Πόντος - Μ. Ασία - Θεσσαλονίκη» απαρτίζεται από τρεις κύριες ενότητες.

    Η πρώτη ενότητα «Πόντος» παρουσιάζει πρόσωπα και οικογένειες του Πόντου καθώς και εκκλησίες, μοναστήρια, πόλεις όπως Σμύρνη, Κυδωνιές, Προύσα, Τραπεζούντα, Αμάσσεια, Καλλίπολη και Ανδριανούπολη.

    Η δεύτερη ενότητα «Μικρά Ασία» απεικονίζει αρχαιολογικούς χώρους της Μ. Ασίας.

    Η τρίτη ενότητα «Θεσσαλονίκη» αναφέρεται φωτογραφικά στην εγκατάσταση των Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και στην προσαρμογή τους στο περιβάλλον της πόλης.

    Το σύνολο των φωτογραφιών που απαρτίζει τη συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου είναι περίπου 3.500 φωτογραφίες. Η συλλογή στεγάζεται μαζί με το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κρίσπου (Άνω Πόλη).

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2006 (15:51 UTC+2)

    Τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της χρονιάς που πέρασε θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 13:00, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία των μελών της αρμόδιας επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι καλύτεροι αθλητές αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών, μελών της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 January 2006 - 19:13:47 UTC