Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
  • [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [04] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
  • [05] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ "ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ"
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΣΤΑ "ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΑ ΓΙΑ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ" ΤΟΥ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" Η ΚΑΤΙΑ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΑΛΤΙΚΩΝ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - GALA ΟΠΕΡΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2006 (14:13 UTC+2)

    "Η επιδημιολογική εξέλιξη στην Τουρκία δεν είναι καλή. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό επί του παρόντος για την επιδημιολογική εξέλιξη, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Ουδείς πανικός, κανένας εφησυχασμός, πλήρης επαγρύπνηση".

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ενημέρωση που έκανε μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Παυλόπουλο και Μπασιάκο στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν έχει γίνει εδώ και μήνες, είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την γρίπη των πτηνών αλλά και στο σχέδιο "Περσέας" που έχει εκπονηθεί.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ ταυτόχρονα θα επικαιροποιηθούν.

    Τόνισε ότι το απόγευμα η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα επισκεφθεί την αρμόδια υπηρεσία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι και η μοναδική αεροπορική πύλη εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα, για να δοθούν επιπλέον οδηγίες και να ελεγχθούν τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ, όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν ανάλογα μέτρα και έλεγχοι από τον Εβρο μέχρι και κάθε μικρό νησί, καθώς υπάρχουν μετακινήσεις σε ατομικό επίπεδο.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε επίσης ότι θα τοποθετηθούν και αφίσες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις οποίες θα αναγράφεται η απαγόρευση για τη μεταφορά πάσης φύσεως πτηνών.

    Ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως στις 17 και 18 Ιανουαρίου συγκαλείται στην Κίνα ειδική διάσκεψη των υπουργών Υγείας για να υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών.

    Τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχουν ελλείψεις από το παρελθόν, ενώ, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυμξης ανέφερε πως ενισχύθηκαν οι νομαρχίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια με επιπλέον 500 κτηνιάτρους και άλλους επιστήμονες.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε ειδικό φυλλάδιο που μοιράζεται από σήμερα και στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες για την γρίπη των πτηνών.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ακόμη πως τα μέτρα είναι πλήρη, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επανέλαβε ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, καθώς "δεν μπορούν να μπουν σύνορα στον αέρα".

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2006 (01:14 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπέβαλε πριν από λίγο ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης

    Σε δήλωση του αναφέρει: «Για να μη φέρω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Δηλώνω ότι πάντοτε σεβάστηκα και σέβομαι τη δικαιοσύνη την οποία υπηρέτησα ως εισαγγελέας για πολλά χρόνια και τιμώ τους λειτουργούς της. Λυπούμαι γιατί οι κρίσεις που έγιναν σε ιδιωτική συνομιλία με κομματικούς μου ``φίλους`` χρησιμοποιήθηκαν απομονωμένες για να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Εγείρεται πάντως ένα σημαντικό ερώτημα: δικαιούται κάποιος να ηχογραφεί μυστικά ιδιωτικές συνομιλίες του οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη; Επιφυλάσσομαι προς τούτο κάθε νομίμου δικαιώματος μου».

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η ΝΔ και τα στελέχη της διαχρονικά έχουν αποδείξει αυτό το σεβασμό»

    Σχολιάζοντας ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό σε πλείστες περιπτώσεις στο παρελθόν καθύβριζε την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Τώρα λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ δήθεν διαρρηγνύει τα ιμάτια του γίνεται για μια ακόμη φορά συνώνυμο της υποκρισίας».

    Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς αποσπάσματα από ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο κ. Μαρκογιαννάκης ακούγεται να χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινού.

    Μεταξύ άλλων φέρεται να είχε πει σε κομματική εκδήλωση: «Εκτός από τις δυσκολίες που κληρονομήσαμε είναι και οι δυσκολίες οι οποίες δημιουργούνται από τη συμπεριφορά ιδιαίτερα των ΜΜΕ. Βλέπεται τι γίνεται κάθε βράδυ στα κανάλια. Βλέπεται ότι ψάχνουν από εκεί που δεν υπάρχει τίποτε να δημιουργηθεί κάτι και όλα σε φόντο αντικυβερνητικό. Δεν γίνεται τίποτε και το σωστό που θα γίνει το υποβαθμίζουν. Αντίθετα, το ουδέτερο το βαφτίζουν ότι είναι σε βάρος μας και το χτυπούν και το ξαναχτυπούν. Τελευταία δυστυχώς μπήκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως και αυτός ο ανόητος, γιατί εγώ δεν έχω παρά μόνο αυτό τον χαρακτηρισμό να του πω, και αγράμματος συν τις άλλοις κάνει κάποιες ενέργειες τις οποίες εκμεταλλεύονται»

    Μετά την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός δήλωσε: «επιτέλους δόθηκε η πρέπουσα πολιτική λύση».

    Επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συγκαλεί εκτάκτως για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης για να λάβει αποφάσεις επί των εν λόγω εξελίξεων.

    [03] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2006 (19:47 UTC+2)

    Την αντίθεση του στο σχέδιο ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ, εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση από την ΔΕΘ Α.Ε. της χρηματοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας.

    «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση «αξιοποίησης» των 180 στρεμμάτων της ΔΕΘ με την δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού καταστημάτων και γραφείων, εστιατορίων και κινηματογράφων, ξενοδοχείων, κλπ, στο κέντρο της πόλεως «αξιοποίηση», η οποία θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα δοκιμαζόμενα ήδη εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση στην κοινωνία της πόλεως και θα μεταφέρει τα κέρδη σε άγνωστη κατεύθυνση, εκτός βεβαίως Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς γίνεται με τα συγκροτήματα που έχουν δημιουργηθεί περιφερειακά της πόλεως».

    Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του κ. Παπαγεωργόπουλου, θα συζητήσει το θέμα στις 19 Ιανουαρίου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απέστειλε πρόσκληση στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΘ Α.Ε. να παραστούν στη συνεδρίαση αυτή και να ενημερώσουν το Σώμα.

    [04] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Βιέννη, 10 Ιανουαρίου 2006 (19:37 UTC+2)

    Η πρώτη απευθείας συνάντηση των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για τη διαπραγμάτευση του μελλοντικού καθεστώτος της επαρχίας του Κοσόβου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 25 Ιανουαρίου, όπως έγινε γνωστό στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Άγνωστο παραμένει εάν της πρώτης αυτής συνάντησης - στην οποία θα εξετασθεί το θέμα της αποκέντρωσης της επαρχίας του Κοσόβου που βρίσκεται σήμερα υπό διοίκηση του Ηνωμένων Εθνών - θα προεδρεύσει ο εντεταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, ή ο αναπληρωτής του, ο πρώην γενικός γραμματέας του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, Αλμπερτ Ροχάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου «Ντάνας», η σύνθεση της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου είχε ολοκληρωθεί ήδη την περασμένη εβδομάδα και αυτής ηγούνται οι σύμβουλοι του προέδρου και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Λέον Κόγεν και Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, ενώ συμμετέχει σε αυτή και ο μόνιμος σύμβουλος του Βελιγραδίου σε θέματα Κοσόβου, ο Ελβετός διεθνολόγος Τόμας Φλάινερ.

    Η σύνθεση της αντιπροσωπείας της Πρίστινα πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και ως ένας λόγος της καθυστέρησης αναφέρεται η χειροτέρευση της κατάστασης της υγείας του προέδρου του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος κανονικά ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινα για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας.

    Το γραφείο στη Βιέννη για τις συνομιλίες του Κοσόβου έχει αρχίσει από χθες Δευτέρα τη λειτουργία του.

    [05] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ "ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ"

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2006 (10:37 UTC+2)

    To νομοσχέδιο για την έγκριση της σύστασης του "Ιδρύματος Ορμύλια", εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Βασίλης Πάππας, επισήμανε ότι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης του Ιδρύματος, θα αποτελέσουν οι ιατροκοινωνικές δραστηριότητες του Κέντρου πνευματικής συμπαράστασης, ιατρικής πρόληψης και έρευνας «Παναγία Φιλανθρωπινή» και οι δραστηριότητες έρευνας και ανάδειξης δράσεων πολιτισμού του Κέντρου Διάγνωσης Έργων Τέχνης «Ορμύλια».

    Τα Κέντρα «Παναγία Φιλαθρωπινή» και «Ορμύλια» ιδρύθηκαν από το γυναικείο ιερό κοινόβιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» που λειτουργεί περισσότερο από 30 χρόνια στο δήμο Ορμύλιας της Χαλκιδικής. H αδελφότητα του Iερού Kοινοβίου το 1974 εγκαταστάθηκε στο παλαιό αγιορειτικό Bατοπεδινό Mετόχι, το οποίο μεταβιβάσθηκε στην Iερά Mονή Σίμωνος Πέτρας Aγίου Όρους. Έκτοτε το Iερό Kοινόβιο ζει υπό την σκιάν της Kυριάρχου Iεράς Mονής Σίμωνος Πέτρας, απολαμβάνοντας τα προνόμια των αγιορειτικών Iερών Mονών ενώ το 1991 αναγνωρίστηκε ως Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο. Η αδελφότητα του Κοινοβίου συγκροτείται σήμερα από 120 μοναχές, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων διαθέτει επιστημονικούς τίτλους διαφόρων ειδικοτήτων (ιατρικής, χημείας, νομικής, φιλολογίας, θεολογίας κ.α.).

    Tο 1982, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Mονή, ανεγέρθηκε το Kέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» από την αδελφότητα του Iερού Kοινοβίου, στο πλαίσιο της παραδοσιακής κοινωνικής προσφοράς του ορθοδόξου μοναχισμού. Στις εγκαταστάσεις του Kέντρου «Παναγία η Φιλανθρωπινή» η αδελφότητα του Iερού Kοινοβίου αναπτύσσει την τελευταία δεκαπενταετία δύο δραστηριότητες:

    α) Τις ιατροκοινωνικές δραστηριότητες ως προσφορά στις τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες της Μακεδονίας, δια του Kέντρου πνευματικής συμπαράστασης, ιατρικής πρόληψης και έρευνας «Παναγία η Φιλανθρωπινή». Η δραστηριότητα αυτή εντοπίζεται στον τομέα της ιατρικής έρευνας και παροχής ιατρικών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Στο κτιριακό συγκρότημα του Kέντρου, που είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, επικουρούμενες από ειδικούς της ελληνικής και διεθνούς ιατρικής κοινότητος, οι μοναχές προσφέρουν τη συμπαράστασή τους στους συνανθρώπους τους, εντελώς δωρεάν.

    β) Τις δραστηριότητες έρευνας και ανάδειξης δράσεων πολιτισμού, δια του Kέντρου Διάγνωσης Έργων Tέχνης «Oρμύλια». Το Iερό Kοινόβιο οργάνωσε, με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων, ένα «Διαγνωστικό Κέντρο Τέχνης» με αντικείμενο κατ΄ αρχάς την έρευνα και μελέτη έργων βυζαντινής αγιογραφίας, το οποίο εξελίχθηκε σε κέντρο έρευνας ζωγραφικών έργων κάθε εποχής. Αυτό εγκαταστάθηκε στον ευρύτερο χώρο του Kέντρου «Παναγία η Φιλανθρωπινή», όπου λειτουργεί άρτιο επιστημονικό εργαστήριο εφοδιασμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Το εργαστήριο αυτό συγκαταλέγεται στα ελάχιστα που λειτουργούν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, συνεργάζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συναφών δραστηριοτήτων για την υποβοήθηση και προώθηση του επιστημονικού του έργου.

    Στην εισήγησή του ο κ. Βασίλης Πάππας, υπογράμμισε ότι οι δυο προαναφερόμενοι τομείς θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες δραστηριοποίησης του Ιδρύματος Ορμύλια. «Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών με τη σκέπη του Ιδρύματος, θα επιτρέψει την συστηματική ανάπτυξή τους, την καλύτερη οργάνωσή τους, την χωρική τους επέκταση, την ευρύτερη και ευκολότερη ανάπτυξη των απαιτούμενων συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την εξασφάλιση καλύτερων όρων διοίκησης, προγραμματισμού και βιωσιμότητας προς όφελος της κοινωνίας και του πολιτισμού» επισήμανε ο κ Πάππας.

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΣΤΑ "ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2006 (22:42 UTC+2)

    Τις αναμνήσεις, τα βιώματα και τις περιπέτειες του, αλλά και τις οξυδερκείς επισημάνσεις του για την σημερινή κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πραγματικότητα παρουσιάζει ο ζωγράφος Κώστας Λούστας, στο βιβλίο του «Εκατό και πλέον δακτυλίδια» για πρίγκηπες, που παρουσιάστηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

    «Λογοτεχνικούς πίνακες», χαρακτήρισε τις ιστορίες του βιβλίου, ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας και πρόσθεσε ότι τα «Εκατό και πλέον δακτυλίδια για πρίγκηπες» διαβάζονται χωρίς ανάσα γιατί αποτυπώνουν τον κόσμο με τρόπο «άμεσο, ποιητικό και ματωμένο».

    Τόνισε, δε, ότι ο Κώστας Λούστας υπήρξε γνήσιος επαναστάτης σε εποχές όπου η ανυπακοή και η ιδιαιτερότητα αποτελούσαν έγκλημα καθοσίωσεως.

    Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώτα Κραβαρίτου, υπογράμμισε ότι ο Κώστας Λούστας, με το βιβλίο του, καταφέρεται εναντίον της ασχήμιας και της κάθε μορφής εξουσίας και μέσα από τη δριμεία κριτική του εγείρει τη σημαία της δικαιοσύνης και της ομορφιάς.

    Όπως είπε, ο ζωγράφος βιώνει την ιστορία του τόπου σαν άνθρωπος με χίλιες κεραίες και συνδέει παλιά συμβάντα με σύγχρονες προβληματικές.

    Για το βιβλίο μίλησε, επίσης, ο εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία», Κώστας Ζουράρις.

    Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, όμως μεγάλωσε στη Φλώρινα, πόλη με γόνιμη καλλιτεχνική παράδοση. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (πέρασε πρώτος), με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Μιχάλη Τόμπρο, στα έτη 1953-1958. Σπούδασε επίσης μουσική, ενώ ασχολείται με την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία. Από το 1958 ζει στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του έκθεση ήταν το 1957 στη Φλώρινα, ενώ το 1961 με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στη Χ.Α.Ν.Θ.

    Η διεθνής αναγνώριση ήρθε μέσα στη δεκαετία του '60, με μια σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στη Νέα Υόρκη, που του έδωσαν πολύ επαινετικές κριτικές. Η συνεργασία του, στη δεκαετία του '70, με τη γκαλερί «International» της ίδιας πόλης εμπεδώνει τη διεθνή εκτίμηση προς το πρόσωπό του. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ παρουσιάζεται τακτικά και σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Η τελευταία του έκθεση, εκτός ελληνικών συνόρων, ήταν το 1999 στη γκαλερί «Paul Hawkins» του Λονδίνου.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:48 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή) 13 Ιανουαρίου, στις 10.00, στη Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου η θεατρολόγος-συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ', Δ' Δημοτικού το έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ" Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:47 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) 12 Ιανουαρίου, στις 10.00, στη Παιδική Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Το ποτάμι των ξωτικών» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:46 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 21.00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου αφιερωμένη στα πενηντάχρονα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά.

    Συμμετέχουν: Νεβάρτ - Βερόν Γαλιλαία - φλάουτο

    Οδυσσέας Καρύδης - κλαρινέτο

    Χρίστος Γαλιλαίας - βιολί

    Μαρία Αστεριάδου - πιάνο

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:45 UTC+2)

    Το Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2006 διοργανώνει ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών του εργαστηρίου και του συλλόγου του Γεωργίου Ψαράκη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο (Πέμπτη) 12 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24). Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2005.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:43 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο - Βαλτικών χωρών, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας Βαλτικών χωρών, στην Αίθουσα Τέχνης Εθνικής Αμύνης 9Α, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 20:00.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΛΑΪΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:42 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στις 12:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής (Κουντουριώτου 17, έναντι Ερυθρού Σταυρού στο λιμάνι) με αφορμή τις εκδηλώσεις του 23ου Λαϊκού Χειμώνα.

    Στην Συνέντευξη Τύπου θα παραβρεθεί ο δημοσιογράφος Γ. Μελίκης, εμπνευστής του Λαϊκού Χειμώνα.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - GALA ΟΠΕΡΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:41 UTC+2)

    Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει Gala οπερέτας την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 21:00, στο μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το Gala οπερέτας θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης και θα συμμετάσχουν ως σολίστ ο υψίφωνος C. Struder και ο τενόρος Μ. Δουκάκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από έργα των F. Lehar (Εύθυμη Χήρα), J. Strauss (Αυτοκρατορικό Βαλς), R. Zieczynzky (Βιεννέζικο τραγούδι), κ.ά.

    Εισιτήρια των 20,00 και 15 (φοιτητικό - μαθητικό) προπωλούνται στα εκδοτήρια της πλατεία Αριστοτέλους. Σημειώνεται ότι τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ της αποκατάστασης των ζημιών της ΧΑΝΘ.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:41 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 11 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Υπάρχουν αναστρέψιμες άνοιες; Τρόποι διάγνωσης».

    Αύριο (Πέμπτη) 12 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονία Παρασκευή Νάσκου - Περάκη, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου: οι σημαντικότερες προσφυγές κατά της Ελλάδος».

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ" ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 19.30

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:41 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για την βράβευση των καλύτερων αθλητών της χρονιάς από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε μία λαμπρή τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο Βελλίδειο, παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπων της εκκλησιαστικής, πολιτειακής, εκπαιδευτικής και διπλωματικής ηγεσίας και σύσσωμου του αθλητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος «ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τα βραβεία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που συνοδεύονται και από τα χρηματικά έπαθλα που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία, ως επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν, αλλά και ως την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση για τις αγωνιστικές τους προσπάθειες στο μέλλον».

    Η επίσημη τελετή στο Βελλίδειο, θα πλαισιωθεί και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα εμφανιστεί ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Dance Express» του Δήμου Πυλαίας και η χορωδία του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

    Θα βραβευθούν :

    1. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης του Άρη Θεσσαλονίκης, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 50 μ. ύπτιο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ανδρών του Μόντρεαλ, του πρώτου χρυσού μεταλλίου για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, επίσης για την έκτη θέση στα 100 μ. ύπτιο στους ίδιους αγώνες και για τα χρυσά μετάλλια στα 50 μ. και στα 100 μ. ύπτιο στους Μεσογειακούς Αγώνες.

    2. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, η Μαρία Τσιαρτσιάνη του Α.Σ. ΑΡΗΣ, για το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο σε τουρνουά του παγκόσμιου όπεν Μπιτς Βόλεϊ και την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος γυναικών.

    3. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ, ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ για την επιτυχημένη παρουσία του στα αθλήματα της Πάλης όπου κατέκτησε για 6η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ελευθέρας ερασιτεχνικής πάλης, του βόλεϊ όπου κατέκτησε για 5η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ και του πόλο όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων.

    Θα τιμηθούν επίσης η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2005, ένα γεγονός σταθμό στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού που μας έβγαλε για μια ακόμα φορά στους δρόμους για να πανηγυρίσουμε υπερήφανοι για την επιτυχία και η ομάδα βόλλεϋ του ΗΡΑΚΛΗ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του κυπέλλου και του σούπερκαπ το 2005 και για την εξαιρετική παρουσία της στο φάϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λίγκ, όπου κατέλαβε τελικά τη δεύτερη θέση.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2006 (15:40 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Παρασκευή) 13 Ιανουαρίου, στις 10:30 και όχι στις 11:30 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναφερθεί σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους δημότες, το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 January 2006 - 19:14:03 UTC