Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ
  • [02] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΣΤΡΟ
  • [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΤΗΝ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ"
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ "CHINCHORRO" ΟΙ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (06:24 UTC+2)

    Στους -2 βαθμούς Κελσίου δείχνει το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, με την κίνηση των οχημάτων περιφερειακά του νομού να διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, παραμένει ανοιχτή από χθες. Με το θερμόμετρο στους -8 βαθμούς Κελσίου στον Πολύγυρο, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μόνο στο οδικό δίκτυο βορείως του νομού Χαλκιδικής. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ είναι απαραίτητη η προσοχή των οδηγών, λόγω των συνθηκών παγετού.

    Στους -16 βαθμούς Κελσίου δείχνει το θερμόμετρο στο κέντρο της Φλώρινας, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά και σήμερα. Η κίνηση γίνεται κανονικά στο οδικό δίκτυο του νομού, με εξαίρεση την εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας και την επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου. Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών γίνεται κανονικά. Με τη θερμοκρασία στους -12 βαθμούς Κελσίου, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Καστοριάς.

    Η τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών για την κίνησή τους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της επικράτησης των συνθηκών παγετού, ενώ η ΕΜΥ αναμένει σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη διάρκεια της ημέρας.

    [02] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΣΤΡΟ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2006 (00:14 UTC+2)

    Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Στην ατζέντα βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλογές στην Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Κόσοβο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο Κυπριακό, καθώς ο κ. Στρο είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Τουρκία και την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατατέθηκαν την περασμένη Τρίτη από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με στόχο την αναθέρμανση του διαλόγου για το Κυπριακό, ο κ. Στρο δήλωσε: «όπως είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν, οι προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δίνει την δυνατότητα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να εξετασθούν προσεκτικά». Ερωτηθείς κατά πόσο αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές προς τις υποχρεώσεις της Άγκυρας για κύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης, ο βρετανός υπουργός τόνισε ότι «κάθε υποψήφιο μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει» και συνέχισε: «οι προτάσεις του κ. Γκιουλ αφορούν την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα». Σε ερώτηση εάν συνδέει την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων με την υποχρέωση της Άγκυρας σχετικώς με το Πρωτόκολλο, ο κ. Στρο απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό θέμα η άρση της απομόνωσης του Βορρά, η οποία βασίζεται σε απόφαση που έχει ληφθεί στο Συμβούλιο της 24ης Απριλίου του 2004, όπου συμμετείχαμε και εγώ και ο κ. Μολυβιάτης και αφορούσε κυρίως το εμπόριο και την παροχή βοήθειας», ενώ τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βήμα βήμα - άλλωστε τις έχει αποδεχτεί η Άγκυρα και έχει υπογράψει και το Πρωτόκολλο».

    Ο κ. Στρο εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της βρετανικής προεδρίας «για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο κ. Μολυβιάτης προς όφελος συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει εφικτό να ληφθεί στις 3 Οκτωβρίου 2005 η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας». Και συνέχισε: κάθε ενταξιακή διαδικασία συνεπάγεται υποχρεώσεις τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τα υποψήφια μέλη. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, οι οποίες είναι σαφείς. Αυτές ισχύουν τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κροατία, όπως άλλωστε ίσχυσε και για τις προηγούμενες υποψήφιες χώρες.

    Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε πολύ προσεκτικά τις τουρκικές προτάσεις και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί τον περασμένο Μάιο και οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά». Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ακόμη ότι «ανεβιώθη η σκέψη μιας τετραμερούς διάσκεψης» και τόνισε ότι «το πλαίσιο αυτό δεν είναι το κατάλληλο, καθώς το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθύμισε δε την δήλωση του κ. Ρεν ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και επανέλαβε την ελληνική θέση περί επανένωσης της Κύπρου «κατά τρόπον ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαύσουν τα αγαθά από της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Εμείς επιθυμούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι η νέα αυτή διαδικασία θα καταλήξει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα και δεν θα υπάρξει μια ακόμη αποτυχία».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μέσω των Ηνωμένων Εθνών έχει πλέον «πεθάνει» ή έστω αποδυναμωθεί, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων μερών και από το εάν υπάρχουν τα κίνητρα» και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν και τα δύο. Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αντιθέτως, είναι προς το συμφέρον όλων μια συμφωνημένη λύση. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία της αναζητήσεως μια λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

    [03] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Aθήνα, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Χωρίς μεταρρυθμίσεις το ασφαλιστικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα, που όλοι περιμένουμε να εκραγεί κάποια στιγμή, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Πολίτες για το Μέλλον", που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σε 10 ή 15 ή 20 χρόνια, κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, θα υπάρχει πρόβλημα εάν δεν πάρουμε έγκαιρα τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται "για να αφοπλίσουμε αυτή την ωρολογιακή βόμβα και να μετατρέψουμε το ασφαλιστικό από ωρολογιακή βόμβα σε μια ευκαιρία για τη χώρα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρέπει να προχωρήσει μέσα στο 2006 και αναφέρθηκε στους τρεις κύριους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, ο επενδυτικός νόμος για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση και οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)

    Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι προγραμματίζεται μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την επίλυση των προβλημάτων του παρελθόντος.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι:

    - Η σύσταση του Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται ο έλεγχος των δαπανών του Δημοσίου και η καλύτερη διαχείριση των υφισταμένων πόρων.

    - Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου που θα εξασφαλίσει την υψηλότερη απόδοσή τους για το Δημόσιο και συνεπώς την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

    - Η αναμόρφωση του νόμου για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η προώθηση του Εθνικού Πλαισίου Στήριξης.

    - Η ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και κατά το 2006 το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και επισήμανε ότι περιορίζεται η συμμετοχή του Δημοσίου στην οικονομία, με παράλληλη ενδυνάμωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης του διεθνούς προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

    [04] ΤΗΝ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ"

    Ουάσιγκτον, 27 Ιανουαρίου 2006 (07:39 UTC+2)

    Το "Κουαρτέτο" (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Ηνωμένα Έθνη) για τη Μέση Ανατολή κάλεσε σήμερα τη ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.

    "Η λύση των δύο κρατών απαιτεί απ' όλους τους συμμετέχοντες στη δημοκρατική διαδικασία να αποκηρύξουν τη βία και την τρομοκρατία, να δεχτούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να αφοπλιστούν, όπως προϋποθέτει ο οδικός χάρτης", υπογραμμίζει το Κουαρτέτο σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον.

    "Ο παλαιστινιακός λαός ψήφισε την αλλαγή όμως η άποψη του Κουαρτέτου είναι ότι οι ελπίδες του για την ειρήνη και τη δημιουργία κράτους, όπως το είπε ο πρόεδρος Αμπάς αφού έκλεισαν οι κάλπες χθες (την Τετάρτη), παραμένουν αμετάβλητες" σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία πάντως δεν αναφέρεται ονομαστικά η Χαμάς.

    Οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου, που συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες για να ανταλλάξουν απόψεις μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές, αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 30 / 01 / 06

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (15:39 UTC+2)

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

    ΩΡΑ 18:00

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καβάλας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα του απονεμηθεί ο «Αργυρός Δικέφαλος της Καππαδοκίας».

    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αυθεντικοί χοροί της Καππαδοκίας από το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.

    ΤΟΠΟΣ: Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (2ος όροφος). ΩΡΑ 19:00

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μέλαθρου Θεσσαλονίκης.

    ΤΟΠΟΣ: Παλαί ντε Σπορ (εντός Δ.Ε.Θ.), Θεσσαλονίκη. ΩΡΑ 20:00

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια».

    ΤΟΠΟΣ: Αίθουσα Τελετών Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

    ΩΡΑ 12:00 μ.μ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, θα απονείμει βραβεία σε αθλητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μακεδονίας και της Θράκης, για το αθλητικό έτος 2004-2005.

    Τα βραβεία περιλαμβάνουν έπαινο, χρηματικό έπαθλο και το βιβλίο με τα Ολυμπιακά Μετάλλια, προσφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    ΤΟΠΟΣ: Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, Διοικητήριο, Θεσσαλονίκη.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:37 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο: «Από το γερμανικό ρομαντισμό έως τον 20ο αιώνα της Όπερας» με τη λυρική σοπράνο, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη.

    Στο πιάνο συνοδεύει ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθος Αλισάφης.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:36 UTC+2)

    Από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, στις 18:30, παρουσιάζεται ο κύκλος μαθημάτων κουκλοθέατρου «Κύκλος είναι και κυλάει, άχρηστο είναι αλλά μιλάει».

    Πρόκειται για ένα εργαστήρι κουκλοθέατρου που θα ολοκληρωθεί σε 14 μαθήματα για παιδιά Γ', Δ' και Ε' τάξεων Δημοτικού με υπεύθυνες την Εύη Χατζημητάκου και την Φωτεινή Καριωτάκη.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:34 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2006 διοργανώνει ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Δημητρίου Αγγελίδη, Δημητρίου Κοσμά, Χαράλαμπου Κυριαζόπουλου και Χρήστου Περιστεράκη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Φεβρουαρίου.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ "CHINCHORRO" ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:33 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια). Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χιλιανού Υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της η Έκθεση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:31 UTC+2)

    Όσοι φορείς και καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 5 Μαρτίου στην αντιδημαρχία Πολιτισμού (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη) υπόψη του αντιδημάρχου Βασίλη Γάκη. Τηλ. επικοινωνίας: 2310.286.780, 2310.281.068, 2310.228.243. FAX: 2310.230353, 2310.228.428.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:29 UTC+2)

    Έλαβε τέλος το θέμα της «ανάπλασης» ΔΕΘ! Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησης του με τους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση μετακίνησης της ΔΕΘ εκτός κέντρου για τις ανάγκες διεκδίκησης της EXPO, στον σημερινό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης.

    Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στο σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την αντίθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε οποιαδήποτε «ανάπλαση» της ΔΕΘ για εμπορικές δραστηριότητες.

    Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:

    «Το Δημοτικό Συμβούλιο διακηρύσσει κατά τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Δ.Ε.Θ. είναι και πρέπει να είναι ο μόνος Εθνικός φορέας Εκθεσιακής πολιτικής της χώρας και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να στηρίξει την Δ.Ε.Θ. με κάθε τρόπο για την περαιτέρω ανοδική και αναπτυξιακή της πορεία.

    Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο κύριος φορέας της πόλης που σε συνεργασία με τον Ο.Ρ.Θ. και τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες σχεδιάζει και αποφαίνεται για την ανάπτυξη και ανάπλαση της πόλεως της Θεσσαλονίκης, έχει δε κυρίαρχη άποψη για παρεμβάσεις στην πόλη που επηρεάζουν ευρύτερα αυτήν και τις κοινωνικές της ομάδες. Τούτο είναι συνταγματική και θεσμοθετημένη επιταγή, ταυτόχρονα όμως λογική και πολιτική συνέπεια του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.

    Η εμφανισθείσα πρόταση «ανάπλασης» του χώρου επί του οποίου δραστηριοποιείται η Δ.Ε.Θ., διαμορφώθηκε ατυχώς χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συζήτηση με τον Δ.Θ. και τους λοιπούς φορείς της πόλης που έχουν είτε θεσμικό, είτε πολιτικό και κοινωνικό-οικονομικό ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης.

    Η προτεινόμενη «ανάπλαση» προδήλως θα επηρεάσει ευρύτερα την πορεία του κέντρου της πόλης σε οικονομικό, οικιστικό, διοικητικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό επίπεδο, ώστε να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή της.

    Οποιαδήποτε πρόταση για το μέλλον του χώρου της Δ.Ε.Θ. πρέπει να διαμορφωθεί μετά ενδελεχή συζήτηση με τον Δ.Θ. και τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και γενικότερα τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

    Στην περίπτωση κατά την οποία η Δ.Ε.Θ. μετακινηθεί εκτός του σημερινού της χώρου, είναι ειλημμένη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.972/02) για τον χαρακτηρισμό όλου του χώρου των 184.000 τ.μ. ως χώρου πρασίνου για την δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου της Θεσσαλονίκης. Σ' αυτήν την περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προτείνει ως χώρο μετεγκατάστασης την περιοχή των Λαχανόκηπων και των Βυρσοδεψείων, πιστεύοντας ότι είναι και για την Δ.Ε.Θ. και για την ανάπλαση της πόλης ο καταλληλότερος.

    Στην περίπτωση που η Δ.Ε.Θ. επιθυμεί μόνον την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων της στα 184.000 τ.μ., αφιστάμενη των σχεδίων για τουριστικές, ψυχαγωγικές, εμπορικές δραστηριότητες εντός αυτών, τότε η απαιτηθησόμενη δαπάνη είναι πολύ μικρότερη, και δυνατόν να καλυφθεί από την τοπική κοινωνία, με πρώτο το Δήμο Θεσσαλονίκης, ακόμη και μέσω Ομολογιακού Δανείου, ώστε να αποφευχθούν όσα προβλέπει η κατατεθείσα στην Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ πρόταση.

    Θα πρέπει να γίνει άπαξ δια παντός αντιληπτό, ότι η έκταση των 184.000 τ.μ. της Δ.Ε.Θ., στα οποία περίπου το 10% ανήκουν στον Δ.Θ., δόθηκαν στην Δ.Ε.Θ. από την πόλη και τους κατοίκους της.

    Ως εκ τούτου η χρήση τους πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και της Θεσσαλονίκης, είτε ως εκθεσιακός χώρος είτε ως πνεύμονας της πόλης».

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:22 UTC+2)

    Το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» διοργανώνει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11:30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, την «Γιορτή των Γραμμάτων» με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και τη συνεργασία του Β' Δημοτικού Διαμερίσματος.

    Στην εκδήλωση θα βραβευτούν μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Β' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα εμφανιστεί η Βυζαντινή χορωδία του Διαμερίσματος με χοράρχη τον Χρήστο Σούσουρα.

    Για τη σημασία της ημέρας θα μιλήσουν η κ. Ελένη Παπαγεωργοπούλου, οδοντίατρος και ο κ. Ευστράτιος Μποσδελεκίδης, διευθυντής του 59ου Δημοτικού Σχολείου.

    Επίσης θα χορέψουν τα ποντιακά συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης και του Συλλόγου Ευόσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ».

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2006 (14:14 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησης με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην έγκριση, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, των 10 πρώτων έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» για τα έτη 2006 - 2009. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι:

    1. Αναβάθμιση τμήματος ανατολικού αρχαιολογικού περιπάτου (πεζόδρομος Δ. Γούναρη από Τσιμισκή έως Εγνατία),

    2. Ανάδειξη Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,

    3. Ανάδειξη παραδοσιακού οικισμού Άνω πόλης,

    4. Εφαρμογή νέων μεθόδων οριζόντιας και κάθετης σήμανσης σε όλη την πόλη και στις σχολικές διαβάσεις,

    5. Μελέτη ανάπλασης ΧΑΝΘ,

    6. Μελέτη ανάδειξης πλατείας Χρηματιστηρίου,

    7. Μελέτη πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης - ΠΣΕΑ (σεισμών, πλημμύρων, ισχυρών ανέμων, χιονοπτώσεων),

    8. Απαλλοτριώσεις για την κατασκευή χώρου στάθμευσης στην Άνω Πόλη,

    9. Απαλλοτριώσεις για την διάνοιξη οδών,

    10. Ανάδειξη ιστορικών περιοχών του Β΄ και Γ΄ Δημοτικών Διαμερισμάτων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στο 2006, έχει συνολικό προϋπολογισμό 15.000.000,00 («ΘΗΣΕΑΣ»:11.707.926,59 - ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ:3.292073,41 ).

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, τα έργα αυτά, η χρηματοδότηση των οποίων είναι εξασφαλισμένη, θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, δημιουργώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 January 2006 - 19:13:59 UTC