Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ
  • [02] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
  • [03] Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ

  • [01] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2006 (17:44 UTC+2)

    Το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο, στη δημιουργία του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι σοσιαλιστές, ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι κομφορμιστής, αναφέρθηκε σε έκταση στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και στις προτεραιότητες των σοσιαλιστών στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ τόνισε και τις 15 πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών. Έκανε επίσης αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες, αλλά και στην παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.

    Ο νέος και καλύτερος κόσμος του οράματος του κ. Παπανδρέου θα έχει μεγαλύτερη "ελευθερία και δημοκρατία", μεγαλύτερη "ασφάλεια, ευημερία και λιγότερη φτώχεια και πείνα", μεγαλύτερη "ισότητα και ευκαιρίες", μεγαλύτερη "κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονία με το περιβάλλον", θα είναι ένας κόσμος "πιο ειρηνικός και με περισσότερη συνεργασία".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά σήμερα που η ανθρωπότητα έχει τα μέσα να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο αλλά είναι τραγικό, όπως είπε, ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα.

    Σήμερα με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γίνει παρελθόν η φτώχεια, να σταματήσει η υπερθέρμανση της γης, να υπάρξει εγγύηση για αξιοπρεπή εργασία, να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα, να βελτιωθεί η υγεία, να σταματήσουν οι πανδημίες, να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, να ενσωματωθούν οι μετανάστες στις κοινωνίες, να σταματήσει το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, καθώς και η διαφθορά, να μειωθεί η ανισότητα και το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, να διασφαλιστεί η μόρφωση για όλους και να υπάρξει εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αυτό που λείπει σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η ανθρωπότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σκεπτικοί αν όχι κυνικοί.

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε, έχουν μια ηθική υποχρέωση να αναζωογονήσουν την πολιτική ζωή και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, "να αναγεννήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και στη δική τους δυναμική".

    Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έθεσε επτά προτεραιότητες για τη δράση της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, "να έχουμε πραγματική δημοκρατία στον κόσμο όταν υπάρχει μαζική συγκέντρωση κεφαλαίου και δύναμης στα χέρια των λίγων, όταν πολυεθνικές εταιρίες αμφισβητούν τη δύναμη από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, όταν τα ΜΜΕ ελέγχονται από συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις".

    Η δημοκρατία, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι πραγματική "όταν οργανωμένοι εγκληματίες μπορούν να αγοράσουν αστυνομικούς, δικαστές και πολιτικούς, όταν η διαφθορά είναι διάχυτη στις κοινωνίες, υποσκάπτοντας το κράτος δικαίου σε βάρος των αδυνάτων, όταν η εκτεταμένη διαφθορά σημαίνει να κλέβεις από τον φτωχό με συμφωνίες πετρελαίου ή με εμπόριο διαμαντιών ή όπλων".

    Επέκρινε, εξάλλου, την τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οργανισμοί οι οποίοι, όπως ανέφερε, δουλεύουν με την αρχή "ένα δολάριο, μία ψήφος".

    Στην προσπάθεια για εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης χρειάζονται θεσμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να ενταχθούν τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας που σήμερα απέχουν από αυτή τη διαδικασία.

    Ως δεύτερη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Είναι, πρόσθεσε, ένα πείραμα για αλληλεγγύη, το οποίο αφορά όλη την ανθρωπότητα και γι΄ αυτό πρέπει να πετύχει.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να δει, όπως ανέφερε, νέους διαύλους συνεργασίας με άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, να εξεταστεί η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτυχθούν στενότερες σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

    Η τρίτη προτεραιότητα αφορά στην ενότητα των πολιτών σε κοινή δράση.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κοινωνικό συμβόλαιο που πέτυχε η σοσιαλδημοκρατία για να προσθέσει, όμως, ότι οι ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν έχουν ανατραπεί.

    Σήμερα, τόνισε, "κεφάλαιο και εργοδότες είναι ελεύθεροι να ποδηγετούν τον κόσμο", ενώ οι κυβερνήσεις και οι εργάτες "είναι μοιραία πιο συγκρατημένοι και περιορισμένοι".

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθεριών, ενώ πρότεινε την εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί αν, "ενώσουμε τους πολίτες στον κοινό στόχο".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε , εξάλλου, ότι "όπως παγκοσμιοποιείται το κεφάλαιο έτσι πρέπει να παγκοσμιοποιούνται και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Αναφορικά με τις σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες, που αποτελεί την τέταρτη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά κόμματα σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι, όπως διαπίστωσε, "αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική". Και επισήμανε τον κίνδυνο ότι αν δεν αναληφθεί άμεση δράση "οι πολίτες θα γίνουν περισσότερο κυνικοί, την επόμενη μέρα θα είναι θυμωμένοι και τη μεθεπόμενη θα χάσουν κάθε ελπίδα ή θα την βρουν στον εξτρεμισμό, των φονταμενταλισμό και τη βία" και αυτό οι σοσιαλιστές δεν πρέπει να το επιτρέψουν.

    Επίσης αναφέρθηκε στην εμπειρία των μεταρρυθμίσεων στο ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση που γίνεται τώρα.

    Η πέμπτη προτεραιότητα αφορά στη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τη δημιουργία νέων συμμαχιών μαζί της.

    Υπάρχει έδαφος συνεργασίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με διάφορες θεματικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα γύρω από πολλά θέματα.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γυναικείο κίνημα, που αποτελεί την έκτη προτεραιότητα τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες, ενώ ανέλαβε τη δέσμευση να εργαστεί σκληρά ώστε η Σοσιαλιστική Διεθνής να σέβεται τις αρχές της ισότητας και να αναπτύξει μία νέα δυναμική απελευθέρωσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

    Ως έβδομη προτεραιότητα ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την οικοδόμηση της ειρήνης και την επίλυση των διενέξεων, με αναφορά και στην τρομοκρατία. Δεν θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία εκτός και αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες που την καλλιεργούν, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να αναληφθεί από την οργάνωση εκστρατεία "κατά της αλόγιστης επένδυσης σε όπλα", τονίζοντας ότι πρόκληση για τους σοσιαλιστές "είναι αυτά τα ποσά να μεταφερθούν στα σχολεία και την παιδεία".

    Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο Βίλι Μπραντ, ο Ουλοφ Πάλμε, ο Πιερ Μορουά, ο Μαντέλα, ο Γκάντι και Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ έδειξαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές μεταξύ νεοσυντηρητικών και σοσιαλιστών-δημοκρατών.

    Ο δεκαπεντάλογος των διαφορών μεταξύ σοσιαλιστών και νεοσυντηρητικών, όπως τον προσδιόρισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ως εξής:

    Πρώτα απ' όλα, οι νεοσυντηρητικοί προσπαθούν να επιβάλουν τις αξίες τους στον κόσμο. Εμείς, σοσιαλιστές και δημοκράτες προσπαθούμε να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από τις αξίες μας, είπε. Αυτοί μιλούν για φόβο. Εμείς μιλάμε για ασφάλεια. Αυτοί μιλούν για τείχη. Εμείς μιλάμε για γέφυρες.

    Αυτοί μιλούν για αντιπαραθέσεις. Εμείς μιλάμε για διάλογο.

    Αυτοί μιλούν για ελεύθερη αγορά. Εμείς μιλάμε για ελεύθερους πολίτες.

    Αυτοί μιλούν για καλά και κακά έθνη, καλές και κακές θρησκείες.

    Εμείς μιλάμε για καλές και κακές πολιτικές.

    Αυτοί μιλούν για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

    Εμείς μιλάμε για την τρομοκρατία της βίας.

    Αυτοί μιλούν για να εκμεταλλευτούν το αίσθημα του φόβου.

    Εμείς μιλάμε για να απελευθερώσουμε συνειδήσεις μέσα από την ειλικρίνεια.

    Αυτοί μιλούν για την προσαρμογή των ανθρώπων στην παγκοσμιοποίηση.

    Εμείς μιλάμε για την προσαρμογή της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους.

    Αυτοί μιλούν για το θεό εκεί ψηλά. Εμείς μιλάμε για το θεό μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

    Αυτοί μιλούν για μικρότερο κράτος, αλλά εννοούν ένα μεγαλύτερο κράτος που ευνοεί τους λίγους. Εμείς μιλάμε για διαφορετικό κράτος και εννοούμε ένα κράτος που ενισχύει τους πολλούς.

    Η πολιτική του βολέματος είναι δικιά τους. Η πολιτική της γνώσης είναι δικιά μας.

    Αυτοί πιστεύουν στις πολλές ώρες εργασίας. Εμείς πιστεύουμε στην δημιουργική εργασία.

    Όταν αυτοί μιλούν για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούν μείωση των ελευθεριών μας. Όταν εμείς μιλάμε για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούμε ενίσχυση των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

    Όταν αυτοί μιλούν για ηγεσία, εννοούν εξουσία. Όταν εμείς μιλάμε για ηγεσία, εννοούμε εμπιστοσύνη. Οι αξίες αυτές είναι έμπνευση, την οποία έχουμε ανάγκη.

    Αυτές είναι οι αξίες μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, οι οποίες, όπως είπε, "αποτελούν έμπνευση την οποία έχουμε ανάγκη", ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να υποκλιθεί "στο μεγαλείο των παραδόσεών μας".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι θα πετύχει στο έργο του μόνο με τη στενή τους συνεργασία. Και πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του είναι και εμπιστοσύνη του ίδιου προς εκείνους.

    Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έκλεισε την ομιλία του με μία ακόμη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση ανθρώπινη, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να υπηρετήσει τους πολίτες αυτού του κόσμου» και τέλος «μπορούμε να επανακτήσουμε τη δύναμη του σοσιαλισμού, σκεπτόμαστε τοπικά, δρούμε παγκόσμια».

    [02] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2006 (18:04 UTC+2)

    «Ωρολογιακή βόμβα» που θα σκάσει σε 15, 20 ή 30 χρόνια είναι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και ο τρίτος πυλώνας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το πρόβλημα δεν είναι άμεσο αλλά κοντά μας, και πρόσθεσε ότι απαιτούνται ήπιες και καλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας, αφού διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι «δεν θα υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος της τετραετίας για το ασφαλιστικό», πρότεινε την έναρξη διαλόγου.

    Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ακριβό, αναποτελεσματικό και άδικο και είπε ότι επί μήνες προσπαθούν με τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο να πείσουν τα κόμματα και τους φορείς ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η συνεισφορά του Δημοσίου για το ασφαλιστικό φτάνει το 5% του ΑΕΠ και αργότερα θα φτάσει το 15%, οπότε και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επεσήμανε.

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλογοσκούφης είναι «που θα βρεθούν τα χρήματα» και πρόσθεσε ότι για την απάντηση στο ερώτημα αυτό απαιτείται διάλογος. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση του 1992, σήμερα δεν θα ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

    Το απόγευμα ο υπουργός θα αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών. Το Φόρουμ διοργανώνει η εταιρεία Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Λισσαβόνα, υπό την αιγίδα του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Ζ. Σόκρατες και της πορτογαλικής κυβέρνησης. Θέμα, η «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία» (Microsoft Government Leaders Forum).

    Στην Πορτογαλία ήδη βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Ανάπτυξης που θα συμμετάσχει στις εργασίες έως την 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Σιούφας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, υπουργούς της Πορτογαλίας, τον υπουργό Οικονομικών και Καινοτομίας κ. Manuel Pinho και τον υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Mariano Gago. Επίσης, ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Microsoft International κ. Jean-Philippe Courtois.

    Ομάδα εργασίας για τη μελέτη των αρμονικών συχνοτήτων και δινορευμάτων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

    Στην Αθήνα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη των αρμονικών συχνοτήτων και δινορευμάτων στο σύστημα Μεταφοράς και Διανομής, των επιπτώσεων στους καταναλωτές, καθώς και μελέτη των μέτρων και επεμβάσεων για τον περιορισμό των απωλειών στις γραμμές Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Τάσεως. Πρόεδρος ορίσθηκε ο Γ.Γ. του υπουργείου Ν. Στεφάνου.

    Έργο της Επιτροπής θα είναι η υποβολή στον υπουργό Ανάπτυξης συγκεκριμένου πορίσματος το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2006. Οι αρμονικές συχνότητες εισέρχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα και δημιουργούν προβλήματα σε ευαίσθητα συστήματα, όπως ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ., ενώ δημιουργούν τα δινορεύματα στους μετασχηματιστές υπερυψηλής, υψηλής και μέσης τάσεως με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμικών απωλειών στο σύστημα.

    Ο συνδυασμός αυτών των φαινομένων στο ηλεκτρικό σύστημα διανομής, μεταφοράς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει τα ποσοστά απωλειών, τα οποία είναι περίπου για την υψηλή και υπερυψηλή τάση στο 3,8% και για τη μέση τάση στο 6,8%. Είναι ενδεικτικό ότι η βελτίωση κατά 1% των απωλειών στο σύστημα είναι περίπου 70MW για ένα έτος, ενώ εάν επιτευχθεί βελτίωση κατά 4%, το κέρδος είναι σχεδόν 300MW, δηλαδή το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στους καταναλωτές.

    [03] Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2006 (15:24 UTC+2)

    Δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Κύπρο για να διερευνήσουν τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης από το θανατηφόρο ιο Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών) μετά την επιβεβαίωση βρετανικού εργαστηρίου ότι ανιχνεύθηκε σε δύο πτηνά, στα κατεχόμενα. Ο υπουργός Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τίμης Ευθυμίου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ υποστήριξε ότι οι κατοχικές αρχές ενημερώθηκαν μόλις χθες για τον εντοπισμό του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών σε δύο οικόσιτα πτηνά στις κατεχόμενες περιοχές και δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας έχουν αυξηθεί. Στις σχετικές δηλώσεις προέβη ύστερα από επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, ότι ενώ τα πτηνά πέθαναν στις 12 Ιανουαρίου τα δείγματα στάλθηκαν στην Τουρκία για εξετάσεις μια εβδομάδα αργότερα και από εκεί στη Βρετανία με καθυστέρηση άλλης μιας εβδομάδας.

    Ο κατοχικός "πρωθυπουργός" ισχυρίστηκε ότι παρόμοιο περιστατικό εντοπίστηκε και στις ελεύθερες περιοχές και ότι οι αρχές της Δημοκρατίας το απέκρυψαν. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι μπορεί ο ιός να μεταφέρθηκε στη Μακράσυκα από τη λίμνη της γειτονικής Αχνας που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο υπουργός Γεωργίας Ευθύμιος Ευθυμίου χαρακτήρισε φαιδρούς τους ισχυρισμούς του ''πρωθυπουργού.'' Τόνισε ότι γίνονται συχνές εξετάσεις σε όλους τους υδρ0βιότοπους και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα σε νεκρά πτηνά.

    Οσον αφορά την επίσκεψη δύο εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η άφιξή τους ήταν προγραμματισμένη αλλά επισπεύσθηκε ύστερα από την εμφάνιση των κρουσμάτων σε ένα πετεινό ειδικής ράτσας για κοκορομαχίες και ένα κοτόπουλο. Ο κύριος Ευθυμίου επέκρινε το ψευδοκράτος διότι καθυστέρησε οκτώ ημέρες να αποστείλει τα δείγματα για εξετάσεις και πρόσθεσε πως εάν αποστέλλονταν στα εργαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα θα ήταν έτοιμα εντός τριών ημερών.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι 38χρονη που είχε επιστρέψει από την Τουρκία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ο κ. Ευθυμίου έκαμε λόγο για υπερβολική ανησυχία. Ανέφερε ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η γυναίκα ήταν αρνητικές.

    Στο μεταξύ, λειτουργοί των κτηνιατρικών αρχών πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση με λειτουργούς της βρετανικής βάσης Δεκελείας-Αγίου Νικολάου, περιοχή που γειτνιάζει με την εστία μόλυνσης. Οι βρετανικές αρχές ελέγχουν επίσης ένα από τα σημεία διόδου προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των ενεργειών και η ένταση των προληπτικών μέτρων.

    Εν τω μεταξύ, η 17χρονη που πέθανε στις 17 Ιανουαρίου από πνευμονία στο ιρακινό Κουρδιστάν είχε προσβληθεί από τον ιό H5N1, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας του Ιράκ Αμπντέλ Μουτάλεμπ Μοχάμεντ Αλι.

    Ο υπουργός συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου όπου νοσηλεύθηκε η κοπέλα, η οποία κατοικούσε στην περιοχή Ράνια στα σύνορα με την Τουρκία. Μετά την ενημέρωσή του από τους γιατρούς του νοσοκομείου της Σουλεϊμανίγε δήλωσε ότι η μικρή είχε πράγματι προσβληθεί από τον ιό H5N1. Η μικρή Ιρακινή υπέφερε επί 15 ημέρες από πνευμονία. Ο θείος της που κατοικούσε στην ίδια περιοχή πέθανε επίσης από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου. Δείγματα ιστών του έχουν σταλεί για ανάλυση στα εργαστήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Αμάν.

    Σοβαρός κίνδυνος και από διοξίνες

    Οι αρχές ελέγχου τροφίμων της Ολλανδίας διέταξαν χθες να κλείσουν προσωρινά 275 κέντρα εκτροφής ζώων, που είχαν προμηθευθεί ζωοτροφές οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξίνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΡ πρόκειται για προληπτικές αναστολές εργασιών, ώστε να αποφευχθεί διείσδυση στη διατροφική αλυσσίδα αυξημένων συγκεντρώσεων της ουσίας. Η διοξίνη φέρεται να έχει προωθηθεί από δύο εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών του Βελγίου σε αντίστοιχη εταιρεία στη νότιο Ολλανδία και εκεί διοχετεύθηκε σε 275 κέντρα εκτροφής.

    Οι ελεγκτικές αρχές πρέπει τώρα να προβούν σε δειγματοληπτική σφαγή προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα διοξίνης στο κρέας. Σε περίπτωση που αυτές τηρούν τα όρια των κανονισμών διατροφικής ασφάλειας, τα εκτροφεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

    Αυξημένη τιμή της διοξίνης πάνω από τα επιτρεπτά όρια, διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσότητες χοιρινού λίπους που αγοράσθηκε στο Βέλγιο από ολλανδική εταιρεία ζωοτροφών. Μετά την ολλανδική προειδοποίηση, οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα. Εως ότου προκύψουν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους, έχει διακοπεί η λειτουργία 100 περίπου εκτροφείων .

    [04] ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Τόκιο, 30 Ιανουαρίου 2006 (13:01 UTC+2)

    Η καθαρή από εποχικές επιρροές βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε - για 5η συνεχόμενη φορά - το Δεκέμβριο στην Ιαπωνία κατά 1,4%, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2005, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Τόκιο ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης. Πάντως, αναλυτές εκτιμούσαν πως η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη και ότι θα ανερχόταν στο 1,8%.

    Άλλωστε, το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, κατά 1,5%. Σε ό,τι αφορά τώρα στο ετήσιο επίπεδο, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής «έτρεχε» με ποσοστό +3,8%. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υπολογίζουν νέα άνοδο, σε μηνιαία βάση, κατά 0,9% τον Ιανουάριο αλλά υποχώρηση της παραγωγής το Φεβρουάριο περί το 1,4%.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οχημάτων (JAMA), η παραγωγή αυτοκινήτων της χώρας αυξήθηκε - για 2η συνεχόμενη φορά - το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενό του μήνα, κατά 11,8% και ο αριθμός τους, συνολικά, ανήλθε στις 884.766 οχήματα.

    Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της JAMA, σε ετήσια βάση η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ιαπωνία εμφανίζει άνοδο 4,0%. Πάντως, η εσωτερική κατανάλωση περιορίστηκε το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, στις 407.968 οχήματα, σημειώνοντας συρρίκνωση κατά 9,2%.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2006 (16:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2006, ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, απένειμε βραβεία σε 31 αθλητές - μαθητές (20 κορίτσια και 11 αγόρια) γυμνασίων και λυκείων από τους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, για το αθλητικό έτος 2004-2005, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.

    Τα βραβεία περιελάμβαναν έπαινο, χρηματικό έπαθλο και το βιβλίο με τα Ολυμπιακά Μετάλλια, προσφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, συνεχάρη τα παιδιά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να φτάσετε εδώ ακολουθήσατε το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο της προσπάθειας. Θυσιάσατε πολλά. Το αναγνωρίζουμε, οι γονείς σας, οι καθηγητές και οι προπονητές σας, όλοι εμείς».

    Όσον αφορά την τελετή βράβευσης, ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε ότι «είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός που ξεκίνησε το 1997» και επισήμανε: «Οφείλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές, που ασχολούνται με τον αθλητισμό, να επιδείξουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους, σε μία πραγματική γιορτή του σχολικού αθλητισμού».

    Κλείνοντας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε: «Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα στέκεται πάντα δίπλα σας και θα στηρίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες σας, προκειμένου η ενασχόληση της νεολαίας με τον αθλητισμό να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, να διευρυνθεί και να επεκταθεί σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη και χωριό της Βόρειας Ελλάδας».

    ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

    ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

    ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ

    ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

    ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΜΑΡΙΔΟΥ

    3Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    4η νίκη στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου

    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

    3Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    1η νίκη στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κολύμβησης στα 200 μ. πεταλούδα

    ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΑΘΑΣ

    2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    2η νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες παμπαίδων κολύμβησης στα 200 μ. & στα 100 μ. ύπτιο

    ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΣ

    1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

    Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων Κολύμβησης Π-Κ, ΠΠΑ-Β ΠΚΑ-Β

    1η νίκη στα 400 μ. μικτή ατομική, στα 100 μ. πεταλούδα και στα 200 μ. μικτή ατομική

    ΜΑΡΙΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ

    1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

    3η Πανελλήνια νίκη στο Σχολικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης

    ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

    ΕΛΕΝΗ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

    1η Πανελλήνια νίκη

    α) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου

    β) στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου

    γ) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Π/Κ 600 μ.

    δ) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κορασίδων 800 μ.

    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΟΥΒΑΛΙΔΗΣ

    1Ο ΤΕΕ (ΛΥΚΕΙΟ)

    2η νίκη στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων στα 110 μ. με εμπόδια

    ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΟΥ

    5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    1η Πανελλήνια νίκη στο πρωτάθλημα κορασίδων στο τραμπολίνο

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ

    2ο ΤΕΕ (ΛΥΚΕΙΟ) ΚΑΒΑΛΑΣ

    2η νίκη στην Άρση βαρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων

    ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

    ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΤΟΓΑ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    1η Πανελλήνια νίκη στην αντιπτέριση στο απλό στην κατηγορία U 17

    1η Πανελλήνια νίκη στην αντιπτέριση στο διπλό στην κατηγορία U 15

    1η Πανελλήνια νίκη στην αντιπτέριση στο μεικτό στην κατηγορία U 15

    ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    3ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

    5η νίκη στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων-νεανίδων στα 400 μ. με εμπόδια

    2η νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες εφήβων-νεανίδων στα 400 μ. με εμπόδια

    1η νίκη στους Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες Λυκείων στα 400 μ. με εμπόδια (Θεσ/νίκη)

    1η νίκη στους Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες Νέων στα 400 μ. με εμπόδια (Τρίκαλα)

    2η νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες εφήβων - νεανίδων στα 400 μ. με εμπόδια (Θεσ/νίκη)

    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΛΕΓΙΟ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)

    1η Βαλκανική νίκη στην ιππασία

    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ (ΛΥΚΕΙΟ)

    2η Παγκόσμια νίκη στην καλαθοσφαίριση

    ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

    3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Άρσης βαρών Παίδων -Κορασίδων στα 69 κιλά (Βουλγαρία Αύγουστος 2005)

    4η θέση στην κατηγορία 87 κ. στο Αρασέ,

    6η θέση στην κατηγορία 100 κ. στο Επολέ ζετέ

    5η θέση στο σύνολο των 187 κιλών

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΡΣΕΝΙΔΗΣ

    ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ

    1η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΜΠΑΝΗΣ

    1η Πανελλήνια νίκη στους σχολικούς μαθητικούς αγώνες στη δισκοβολία

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

    3 η νίκη στο Πανευρωπαϊκό στο KICK BOXING

    ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

    ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΖΙΡΗ

    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    1η νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες Παίδων - Κορασίδων στο άλμα σε ύψος

    ΜΗΝΑΔΩΡΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

    ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    1η νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες Παίδων - Κορασίδων στα 400 μ. με εμπόδια

    ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

    ΕΥΑΝΘΙΑ ΓΙΑΛΑΜΑ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΠΑΝΟΥ

    1η νίκη Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΦΝΟΥ

    ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ

    1η νίκη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

    ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΡΑ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΗΤΙΝΗΣ

    1η νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες Κορασίδων ΣΟΤΟΚΑΝ

    ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ

    3Ο ΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    1η νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες παίδων στο ΚΑΡΑΤΕ

    ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    1η Πανελλήνια νίκη στη χιονοδρομία κορασίδων στο δρόμο αντοχής

    ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

    1Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    3η Βαλκανική νίκη στη ξιφασκία στην κατηγορία νεανίδων

    ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΔΙΑΦΑΣ

    2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    3η νίκη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο Αζερμπαϊτζάν

    1η Πανελλήνια νίκη στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    ΑΛΕΚΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

    2Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    1η πανελλήνια νίκη στη πάλη στην κατηγορία των 50 κιλών

    ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ

    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    1η Πανελλήνια νίκη στο Πένταθλο & στη Σφαιροβολία στους Σχολικούς & Διασυλλογικούς αγώνες ΠΠ-ΠΚΑ του 2005

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΟΛΩΤΑ

    1ο ΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    6η Πανελλήνια νίκη στο τριπλούν στους Σχολικούς & Διασυλλογικούς

    ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΚΩΤΣΙΔΗΣ

    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ

    1η νίκη στους Πανελλήνιους αγώνες παίδων ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    2Ο ΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    2η νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες Κορασίδων Κωπηλασίας.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΟΝ 20Ο ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2006 (13:33 UTC+2)

    Μεθαύριο (Τετάρτη), στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο: «Από το γερμανικό ρομαντισμό έως τον 20ο αιώνα της Όπερας» με τη λυρική σοπράνο, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη. Στο πιάνο συνοδεύει ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθος Αλισάφης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2006 (13:32 UTC+2)

    Αύριο (Τρίτη), στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια).

    Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χιλιανού Υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της η Έκθεση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2006 (13:26 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    ? Διοίκηση και Οικονομία

    ? Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    ? Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    ? Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Δευτέρα) 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερομένους του τμήματος της Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Τέχνης με θέμα: «Παλαιοντολογικές έρευνες στα Γρεβενά».

    Αύριο (Τρίτη) 31 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο τμήμα της Διοίκησης και Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27) από την λέκτορα του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Κατερίνα Γκοτζαμάνη με θέμα: «Η σημασία της ποιότητας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης της».

    Μεθαύριο (Τετάρτη) 1 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και καρδιολόγος, Γεώργιος Γιαννόγλου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Βλάπτει το άγχος την καρδιά;».

    Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Αδάμ Παπαδαμάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα: «Το μέλλον του ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου».

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» ΕΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2006 (13:24 UTC+2)

    Όσοι φορείς και καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ» μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους μέχρι 5 Μαρτίου στην αντιδημαρχία Πολιτισμού (Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη) υπόψη του αντιδημάρχου Βασίλη Γάκη. Τηλ. επικοινωνίας: 2310.286.780, 2310.281.068, 2310.228.243. FAX: 2310.230353, 2310.228.428.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 30 January 2006 - 19:13:45 UTC