Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ. ΛΑΒΡΟΦ
  • [03] Ο ΒΑΒΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ
  • [05] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

  • [01] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2006 (19:55 UTC+2)

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε απάντηση των επαναλαμβανόμενων, ανεύθυνων αιτιάσεων πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του Προέδρου του, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έχω να δηλώσω τα εξής: Κρίνοντας, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδώσει στην Κυβέρνηση προθέσεις και πρακτικές που σημάδεψαν, επί δεκαετίες, τις δικές του επιλογές, καθιστώντας το τελικά συνώνυμο με την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

    Οι αιτιάσεις τους είναι πέρα για πέρα έωλες:

    - Η Κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται και την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη δέουσα σοβαρότητα και την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα.

    - Η Κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται αποκλειστικά εντός του θεσμικού πλαισίου που εγγυάται διεξοδική διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    - Η Κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε, αμέσως μόλις περιήλθαν σ΄ αυτήν τα σχετικά στοιχεία, οδήγησε την υπόθεση στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, μόνη αρμόδια να διερευνήσει την ποινικώς κολάσιμη αυτή ενέργεια.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η Κυβέρνηση - συνεπής στις πάγιες αρχές της για ειλικρίνεια και διαφάνεια παντού - ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία της Δικαιοσύνης. Με δική της πρωτοβουλία συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, για να ενημερωθούν υπεύθυνα και με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους Υπουργούς τα μέλη της, προκειμένου να ενεργήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κατά τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αυτή την ώρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Απαιτείται κυρίως να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει, χωρίς προσκόμματα, το έργο της, όταν μάλιστα αυτό έχει ήδη εισέλθει στη φάση της ποινικής δίωξης, δηλαδή στη φάση που οδηγεί στην οριστική διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

    Συνεπής στις αρχές και τις αξίες που παγίως πρεσβεύει, ιδίως έναντι του θεσμού του Κοινοβουλίου, η Κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας - και ακριβώς προκειμένου να μην παρεμβληθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην έρευνα αυτή, καθώς και προκειμένου να μην θιγεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - θα προτείνει στη Βουλή τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο αυτό θέμα.

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και θα διατυπώσει τις προτάσεις της μέσα στο συναινετικό κλίμα που επιβάλλεται από τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, τόσο σε σχέση με τη θωράκιση της Πολιτείας, όσο και σε σχέση με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ. ΛΑΒΡΟΦ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2006 (09:31 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αύριο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Μολυβιάτη και Λαβρόφ θα περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κόσοβο, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως-Ρωσίας, το Μεσανατολικό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [03] Ο ΒΑΒΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2006 (20:20 UTC+2)

    Η ιταλική Δικαιοσύνη, έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών, να εκτίσει ο Απόστολος Βαβύλης το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί από τα ιταλικά δικαστήρια στην Ελλάδα. Ο Βαβύλης εκτίει στις φυλακές της Μπολόνια την ποινή της κάθειρξης επτά ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

    Οι σχετικές επαφές του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα με τον ιταλό ομόλογό του Ρ. Καστέλι για την παράδοση του Βαβύλη είχαν αρχίσει από τον περασμένο Μάιο.

    Ο Βαβύλης συνελήφθη στην Μπολόνια στις 22 Απριλίου 2005 στο διαμέρισμα της 50χρόνης Λίντσι Ταντέι στο κέντρο της Μπολόνια που τον φιλοξενούσε, έχοντας στην κατοχή του διαβατήριο στο όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης, που είχε εκδοθεί από τη Νομαρχία Αθηνών.

    Ο Βαβύλης αναμένεται να παραδοθεί στις Ελληνικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την ελληνική Δικαιοσύνη έχουν αποδοθεί στον Βαβύλη πολλές κατηγορίες σε βαθμό Κακουργήματος και πλημμελήματος.

    [04] ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

    Κάιρο, 4 Φεβρουαρίου 2006 (19:10 UTC+2)

    Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την τύχη περίπου 1000 επιβατών του αιγυπτιακού πλοίου που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν διασωθεί 398 άνθρωποι και έχουν ανασυρθεί 185 νεκροί.

    Αξιωματούχος των λιμενικών αρχών της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι τα σκάφη που έσπευσαν στην περιοχή του ναυαγίου εντόπισαν και διέσωσαν 398 ναυαγούς. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν διασωθεί 354 άνθρωποι. Τα διαφορετικά στοιχεία που ανακοινώνουν οι αιγυπτιακές αρχές είναι ενδεικτικά της έλλειψης συντονισμού μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, σε περιπτώσεις κρίσεων.

    Το πλοίο "al-Salam Boccaccio 98" βυθίστηκε ανοικτά του λιμανιού Σαφάγκα, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μετέφερε 1414 ανθρώπους, που επρόκειτο να φτάσουν στον προορισμό τους, περίπου στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα.

    Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης αρχίζουν τα δελτία ειδήσεων προβάλοντας εικόνες του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισκέφτηκε το λιμάνι Σαφάγκα και το τουριστικό θέρετρο Χουργκάντα, όπου έχουν μεταφερθεί ορισμένοι από τους διασωθέντες ναυαγούς.

    Η έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών έχει προκαλέσει ερωτηματικά για το κατά πόσο οι αρχές επέβαλαν συσκότιση επειδή υπάρχουν νέες εξελίξεις στην τραγωδία.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολή να αποζημιωθούν οι οικογένειες των νεκρών με 30.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5.230 δολάρια ) και των διασωθέντων με 15.000 αιγυπτιακές λίρες. Δεν διευκρινίστηκε εάν θα δωθούν αποζημιώσεις και για τους ξένους που επέβαιναν στο πλοίο.

    Καθώς μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων ναυαγών, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατό να βρεθούν άλλοι ζωντανοί, αφού στην Ερυθρά Θάλασσα επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία στη θάλασσα είναι χαμηλή.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Μανσούρ ανέφερε πως δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα για τα αίτια του ναυαγίου, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης. Πάντως παραδέχτηκε πως πολλοί επιβάτες ανέφεραν ότι στο πλοίο είχε ξεσπάσει φωτιά.

    Ναυαγοί δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξέσπασε στα δύο χαμηλότερα καταστρώματα του σκάφους και οι επιβάτες λόγω του καπνού ανέβηκαν στα υψηλότερα καταστρώματα. Η φωτιά, σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, συνεχιζόταν επί τέσσερεις ώρες πριν αρχίσει να βυθίζεται το πλοίο.

    [05] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2006 (09:27 UTC+2)

    Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια στα βόρεια και καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές, ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια και αργότερα την κεντρική Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

    Αναλυτικά στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις που πολύ γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και γρήγορα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι πολύ γρήγορα σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και από το απόγευμα σε θυελλώδεις. Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 5 βαθμούς Κέλσιου.

    Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και μέχρι το βράδυ σε περιοχές της ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και στο Ιόνιο μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, που από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων μέτριους και στο Ιόνιο ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς. Θερμοκρασία: από 1 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.

    Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα είναι στα βόρεια βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι αργότερα σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και στα νότια από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί ενισχυμένοι βαθμιαία σε πολύ ισχυρούς και προς το βράδυ ενδεχομένως σε θυελλώδεις. Θερμοκρασία: από 2 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και αργότερα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί ενισχυμένοι βαθμιαία σε πολύ ισχυρούς και το βράδυ σε θυελλώδεις. Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κέλσιου.

    Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα επίσης θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και μετά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι πολύ γρήγορα σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς και από το απόγευμα σε θυελλώδεις και στα νότια από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί ενισχυμένοι βαθμιαία σε πολύ ισχυρούς και προς το βράδυ σε θυελλώδεις. Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς μικρότερη.

    Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι αργότερα σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς. Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

    Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις που πολύ γρήγορα θα αυξηθούν και θα βρέξει. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά, ενώ αργότερα θα χιονίσει και μέσα στην πόλη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι γρήγορα σε ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς. Θερμοκρασία: από 1 έως 5 βαθμούς Κέλσιου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 5 February 2006 - 19:13:57 UTC