Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ
  • [03] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [06] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [07] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [08] 32ΧΡΟΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • [09] ΤΕΝΙΣ: ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ
  • [10] ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ
  • [11] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Τακλομπάν, 18 Φεβρουαρίου 2006 (10:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση χώματος και λάσπης που έθαψε μια κωμόπολη στις κεντρικές Φιλιππίνες. Έχουν ανασυρθεί 109 νεκροί και τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ώρες.

    Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που μετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, τον Ερμιγίλδο Καστόλ, ανασύρθηκαν 109 νεκροί από την κωμόπολη Γκινσαουγκόν στο νότιο τμήμα της νήσου Λέιτε, 675 χλμ. νότια της Μανίλας.

    Η δήμαρχος της πόλης Σεν Μπερνάρ, Μαρία Λιμ, και ο τοπικός βουλευτής Ρότζερ Μερκάδο είπαν ότι 3.000 αγνοούνται -- ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 1.700 αγνοούμενους. "Έχουμε πιθανώς 10% πιθανότητες να βρούμε κατοίκους ζωντανούς", εκτίμησε η Μαρία Λιμ.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί περίπου 57 επιζώντες από τους περίπου 500 διασώστες που μετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή, όπου η πρόσβαση είναι δυσχερής λόγω του ότι η κατολίσθηση έχει κλείσει τον κεντρικό δρόμο.

    Ρόλο στην καταστροφή έπαιξε η υλοτομία και η αποψίλωση των δασών, που γίνονται με ανεξέλεγκτο τρόπο στις Φιλιππίνες. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στην χώρα μετά τις βροχές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κόστισαν τουλάχιστον 20 νεκρούς.

    Ανάμεσα στους αγνοούμενους υπολογίζεται ότι είναι και 250 παιδιά.

    Οι ΗΠΑ απέστειλαν δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού και επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ ο ΟΗΕ απέστειλε μια ομάδα στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση, που αναμένεται να φθάσει την Κυριακή. Στη Γενεύη, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε 128.000 ευρώ για την παροχή βοήθειας στα θύματα.

    Η Ρενέ Σόλιντουμ, εκπρόσωπος του κυβερνητικού κέντρου σεισμολογίας, δήλωσε ότι την καταστροφή μπορεί να επιτάχυνε ένας σεισμός μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νήσο στις 10:36.

    Το Λέιτε είχε πληγεί το Νοέμβριο του 1991 από τον κυκλώνα Θέλμα, που είχε κοστίσει την ζωή τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων.

    [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 18 Φεβρουαρίου 2006 (16:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που άρχισε σήμερα στο Βελιγράδι.

    Οι 2.500 σύνεδροι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στο συνεδριακό χώρο. Ενθουσιασμό προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του χαιρετίζοντας τους συνέδρους στη σερβική γλώσσα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να μεταφέρει το μήνυμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην κηδεία του Ζόραν Τζίντζιτς ότι θα βοηθήσει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

    "Μεταφέρω την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς εσάς, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα μήνυμα από το κόμμα μας το ΠΑΣΟΚ, ένα προσωπικό μήνυμα. Είναι το μήνυμα μιας σοσιαλιστικής οικογένειας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πιστεύω στη Σερβία, πιστεύω ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες μπορούν να φέρουν την πραγματική αλλαγή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα και τον πρόεδρό του Μπόρις Τάντις να εργαστούν από κοινού μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Μπόρις Τάντιτς έναν κλάδο ελιάς με την ευχή να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου ενόψει των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς που θα αρχίσουν σε δύο ημέρες στη Βιέννη.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπανδρέου είχε πεντάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι ο οποίος τον προσκάλεσε στα Σκόπια στις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ν. Πέλπας

    [03] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2006 (00:19 UTC+2)

    Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ολοκληρωθούν σύντομα και στη δεύτερη τετραετία θα προχωρήσουν με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μίλησε σε συνεστίαση της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Θεσσαλονίκης.

    Σε ότι αφορά τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία λέει «όχι» στην κομματικοποίηση στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, οι ικανοί και οι άξιοι θα προχωρήσουν, αλλά όχι όμως και να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να ζητούν να τιμωρήσουμε στελέχη που έχουν προσόντα και πρέπει να προχωρήσουν επειδή ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.

    Σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είπε ότι αυτές δεν κρίνουν την κυβέρνηση και ως προς τους υποψήφιους υπογράμμισε ότι πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι και στη Θεσσαλονίκη οι καλύτεροι είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για νομάρχης και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για δήμαρχος. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και τους φίλους να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την επανεκλογή τους.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι κάποιοι θέλουν να πλήξουν την εργασιακή ειρήνη με τις ενέργειες τους γιατί θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ορθώς δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορθώς ζητάει από τον ΣΕΒ να βελτιώσει τις προτάσεις του, ώστε να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη, γιατί όταν δεν υπάρχει αυτή, πλήττεται η κοινωνία και η οικονομία.

    Για το ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ, σημείωσε ότι απέδειξαν πως δεν σέβονται τις αποφάσεις του διαλόγου, αναφερόμενος στην υπόθεση της εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ. Για την συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, τη ΔΑΚΕ, είπε ότι πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της απέναντι στο κόμμα και την κυβέρνηση.

    Σχετικά με την εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ είπε ότι ο ίδιος θα τον βοηθήσει στο έργο που θα αναλάβει.

    Στην συνεστίαση χαιρετισμό απηύθυναν οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, καθώς και οι πρόεδροι της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα Ηλίας Περπερίδης και Δημόσιου, Γιάννης Χάιδας. Παραβρέθηκαν βουλευτές της ΝΔ και συνδικαλιστικά στελέχη.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2006 (20:34 UTC+2)

    "Αψευδή μάρτυρα" για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα λουκέτα που αναγκάζονται να βάλουν το τελευταίο διάστημα ορισμένες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, οι σχετικοί διαθέσιμοι δείκτες στην πραγματικότητα υποεκτιμούν την απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο κ.Γκαργκάνας διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι το 2006 το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο από ό, τι το 2005, ενώ "ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάπως" (κυρίως επειδή, από τον Απρίλιο και μετά, θα εξαλειφθεί η επίδραση της περσινής αύξησης του ΦΠΑ στον ετήσιο ρυθμό ανόδου των τιμών καταναλωτή).

    Μιλώντας γενικά για την ελληνική οικονομία, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας χαρακτήρισε θετική τη συνολική εικόνα της, τονίζοντας, πάντως, ότι ορισμένα προβλήματα έχουν λάβει χρόνιο χαρακτήρα, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν προσαρμοστεί εγκαίρως στις αλλαγές που συντελούνται γύρω της, "το τίμημα θα είναι βαρύ".

    Ο κ.Γκαργκάνας προειδοποίησε ακόμη ότι το μείζον πρόβλημα που διαγράφεται στο μέλλον για την ελληνική οικονομία είναι αυτό της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι η λειτουργία της αγοράς εργασίας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και να αρθούν στοιχεία δυσκαμψίας. "Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε η εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία να παρέχουν τα σωστά κίνητρα στα άτομα, για να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας", είπε.

    Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των επιτοκίων, σημείωσε ότι, στην ευρωζώνη, αυτά βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά τον ίδιο, στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την προηγούμενη αύξησή τους κατά 0,25%, τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις (πχ, τυχόν νέα αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου ή -το σημαντικότερο όπως είπε- η πιθανή εμφάνιση δευτερογενών επιδράεων στη διαδικασία καθορισμού των μισθολογικών αυξήσεων και την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων). Μάλιστα, ο "τιμονιέρης" της κεντρικής τράπεζας υπενθύμισε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, κάτι που, από μερίδα Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία ανόδου των επιτοκίων και στη χώρα μας.

    'Οσον αφορά τις διαρθρωτικές αδυναμίες, ο κ.Γκαργκάνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, δεν "μοιράστηκε" εξίσου σε όλες τις περιοχές και τους κλάδους. Υπενθύμισε ότι για το 20% των νοικοκυριών (έναν στους πέντε δηλαδή), το διαθέσιμο εισόδημα ή το επίπεδο κατανάλωσης βρίσκονται κάτω από τη "γραμμή της φτώχειας". Το ίδιο συμβαίνει για το 28% των Ελλήνων άνω των 65 ετών ή το 26% των συνταξιούχων. Παράλληλα, η ανεργία παραμένει -όπως είπε- σε "απαράδεκτα υψηλό επίπεδο", λίγο κάτω από το 10%.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας επεσήμανε ότι, όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, η έκτασή τους δεν είναι ανάλογη με το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία. "Χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα, ώστε οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας", υπογράμμισε ο κ.Γκαργκάνας και συμπλήρωσε ότι απαιτείται και ένας καλά οργανωμένος διάλογος, για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και η στήριξη της κοινωνίας. Τρεις παραινέσεις- "κλειδιά" Ο κ.Γκαργκάνας πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών στη χώρα μας, "επειδή η ενιαία νομισματική πολιτική αποσκοπεί στο να διασφαλίσει πληθωρισμό ελαφρά χαμηλότερο του 2% μεσοπρόθεσμα στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και όχι σε επιμέρους χώρες, δεν μπορεί μόνη της να οδηγήσει στην εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ ως συνόλου".

    Προκειμένου, λοιπόν, να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών στην Ελλάδα απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, να ασκείται δημοσιονομική πολιτική που θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεύτερον, να συμβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι στη διαμόρφωση μισθολογικών αυξήσεων και τιμολογιακής πολιτικής, που θα είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τρίτον, να ασκείται πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ζητείται προσαρμογή

    για επιχειρήσεις και εργαζομένους Σχετικά με τους φόβους που υπάρχουν, ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή τη μετεγκατάσταση κάποιων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας ή σε υποβάθμιση των όρων εργασίας, στην Ευρώπη, ο κ.Γκαργκάνας ήταν ξεκάθαρος: "Πράγματι, [...] ορισμένοι παραγωγικοί κλάδοι ή ορισμένες ομάδες εργαζομένων είναι δυνατόν να πληγούν. Για να μπορέσει λοιπόν μια οικονομία να αποκομίσει πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, θα απαιτηθούν προσαρμογές".

    'Οπως είπε, για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει εξειδίκευση σε νέες γραμμές παραγωγής, εισαγωγή καινοτομιών και στροφή σε νέους κλάδους που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Για τους εργαζόμενους, οι συνθήκες επιβάλουν απόκτηση νέων προσόντων, στροφή σε νέες ειδικότητες, ετοιμότητα για μετακίνηση σε άλλους κλάδους ή σε άλλες περιοχές.

    "Ασφαλώς, οι προσαρμογές αυτές δεν είναι πάντοτε ανώδυνες. Γι' αυτό πρέπει ως κοινωνία να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε αυτούς που ενδεχομένως θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες των αλλαγών, δίνοντάς τους κίνητρα και δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να προσαρμοστούν ομαλά στις αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας τους", σημείωσε. ΕΒΕΘ: Τα σημερινά "λουκέτα" είναι μόνο η αρχή Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από την πλευρά του κράτους ότι "η επιβίωση των επιχειρήσεων μέσα στο σημερινό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις ή συναισθηματισμούς".

    Ο κ.Μπακατσέλος επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση. "Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας άλλων δύο μεγάλων μονάδων, της Amylum Hellas (πρώην Βιαμύλ) και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και φοβάμαι πως είμαστε μόνο στην αρχή", πρόσθεσε._

    ΑΛ.Γ

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2006 (17:28 UTC+2)

    Το νέο διαφημιστικό σποτ που θα προβάλλει τον ελληνικό τουρισμό στα διεθνή ΜΜΕ για τη διετία 2006 - 2007 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με την ευκαιρία και της διοργάνωσης του πρώτου Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για ένα διαφημιστικό, που όπως τονίστηκε από τους δημιουργούς του (τις εταιρίες Caramella, Ashley Group και Clever) μιλάει στην καρδιά και προσκαλεί τους ξένους να "ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα". Συγκεκριμένα, τους καλεί να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία που λέγεται Ελλάδα, αφού όπως τονίστηκε η Ελλάδα, βάση του νέου σποτ, είναι μια μεγάλη "ταινία" πρωταγωνιστές της οποίας είναι όλοι οι επισκέπτες της.

    Η νέα υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο σποτ θα σημειώσει επιτυχία υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το "Brand Name" που έχει αποκτήσει απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η νέα διαφημιστική καμπάνια αποπνέει ένα ανθρώπινο μήνυμα και ζει την αισιοδοξία μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας.

    Νωρίτερα στις εργασίες του Φόρουμ που διοργάνωσαν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι τεράστια αν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που εμποδίζουν την περαιτέρω άνοδο του.

    Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει μόνο το 15% της δυναμικής της στον τουρισμό. Για το 2006 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού εκτιμά ότι στην Ελλάδα 700.000 άτομα θα απασχολούνται με τουριστικές δραστηριότητες, ενώ σε ετήσια βάση θα σημειώνεται αύξηση αυτού του αριθμού κατά 1,5% για τα επόμενα 10 χρόνια. Για το 2005 οι εισπράξεις της Ελλάδας απο τον τουρισμού ανήλθαν στα 28,6 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξάνουν κάθε χρόνο κατά 5,4% και για τα επόμενα 10 χρόνια. Παράλληλα μέχρι και το 2016 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις στον τουρισμό θα κινούνται με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,4%. Για τη χρονιά που πέρασε οι επενδύσεις ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ.

    Από τη νέα της θέση η κα. Πετραλιά επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, που αποτελεί χρόνιο βρόγχο στα τουριστικά πράγματα θέτοντας μεταξύ άλλων ως προτεραιότητες την επίλυση του χωροταξικού, την δημιουργία ανώτατων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης κα. Όπως είπε, και θέληση υπάρχει και στόχοι θα τεθούν αλλά και όραμα που θα τους πλαισιώσουν.

    Από το βήμα του συνεδρίου ο υφυπουργός οικονομίας Πέτρος Δούκας ανάφερε τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για την μακροοικονομική εξυγίανση των μεγεθών και αναφερόμενος στην Ολυμπιακή σημείωσε ότι δε πρόκειται να δημιουργηθεί μια φτηνή εταιρία που θα ανταγωνιστεί σε τιμές την Easy Jet αλλά θα είναι φιλική προς τους Ευρωπαίους.

    Την ίδια στιγμή ο ιδρυτής και πρόεδρος του Easy Group Στέλιος Χατζηιωάννου στηλίτευσε την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επισημαίνοντας ότι αυτό το καθιστά το ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα ανάφερε χαρακτηριστικά, ότι μεγάλες αεροπορικές αποφεύγουν να προσγειώνουν τα αεροπλάνα τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να σπάσει το μονοπώλιο του αεροδρομίου και να ανοίξουν για πολιτικές πτήσεις τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ελευσίνας και της Τανάγρας. Παράλληλα ο κ. Χατζηιωάννου προς την κατεύθυνση της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα ζήτησε την άρση του καμποτάζ για την διάδοση των κρουαζιέρων.

    Τέλος, ως σημεία κλειδιά για την ενδυνάμωση του τουρισμού, αναφέρθηκε η τόνωση της ανταγωνιστικότητας σε τοπικό επίπεδο, η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες που έχουν πετύχει λαμπρά αποτελέσματα στον κλάδο του τουρισμού (πχ Ισπανία).

    [06] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σκόπια, 18 Φεβρουαρίου 2006 (15:55 UTC+2)

    Δυο πολίτες της ΠΓΔΜ έπεσαν θύματα απαγωγής στην πόλη Βασόρα του Ιράκ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Σάσο Τσολάκοφσκι δήλωσε ότι οι δυο απαχθέντες εργαζόταν σε πολυεθνική εταιρία στο Ιράκ.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης απαγωγής σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα).

    [07] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Βελιγράδι, 18 Φεβρουαρίου 2006 (12:09 UTC+2)

    Τη νέα του ηγεσία εκλέγει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου του κόμματος, κεντρικό σύνθημα του οποίου είναι «Ενέργεια 2006».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζ. Τοντόροβιτς δήλωσε ότι οι σύνεδροι θα πρέπει να εκλέξουν τον πρόεδρο του κόμματος, πέντε αντιπροέδρους και 40 μόνιμα μέλη για την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Επιθεώρησης.

    Μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου είναι ο Μπόρις Τάντιτς, ενώ έξι είναι οι «μνηστήρες» για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων.

    [08] 32ΧΡΟΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

    Σόφια, 18 Φεβρουαρίου 2006 (11:56 UTC+2)

    Ένας 32χρονος Βούλγαρος νοσηλεύεται με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στο νοσοκομείο της πόλης Χάσκοβο.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα, αφού διαπιστώθηκε πως έχει έρθει σε επαφή με δυο νεκρά πουλιά και υποβάλλεται σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως έχει προσβληθεί από τη νόσο. Τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, στη Βουλγαρία.

    [09] ΤΕΝΙΣ: ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΑΜΒΕΡΣΑΣ

    Αμβέρσα, 18 Φεβρουαρίου 2006 (12:00 UTC+2)

    Η Ελενα Ντεμεντίεβα σταμάτησε την πορεία της Λένας Δανιηλίδου στο τουρνουά τένις της Αμβέρσας. Η Ρωσίδα, Νο8 στην παγκόσμια κατάταξη, αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια που, αν και πάλεψε ηττήθηκε 6-4, 7-5 και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του απλού.

    Για τη Δανιηλίδου πάντως, το τουρνουά δεν έχει τελειώσει. Αγωνίζεται αύριο στον ημιτελικό του διπλού, με συμπαίκτρια την Ισπανίδα Αναμπέλ Μεντίνα Γκαρίγκες, απέναντι στο δίδυμο της Ρωσίδας Ντινάρα Σαφίνα και της Σλοβένας Καταρίνα Σρεμπότνικ, με στόχο μια θέση στον τελικό.

    [10] ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ

    Τύνιδα, 18 Φεβρουαρίου 2006 (12:21 UTC+2)

    Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κινήματος Φάταχ, που ηττήθηκε κατά κράτος στις πρόσφατες παλαιστινιακές εκλογές από τους ισλαμιστές της Χαμάς, θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου «στην Τυνησία, ή στην Αίγυπτο», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Φαρούκ Καντούμι.

    «Η κεντρική επιτροπή θα συνεδριάσει παρουσία όλων των μελών της στην Τυνησία, ή στην Αίγυπτο, προκειμένου να εξετάσει την προσεχή πολιτική συμμετοχή μας» στην κυβέρνηση που θα σχηματισθεί υπό την Χαμάς, τόνισε ο Καντούμι σε συνέντευξη Τύπου στην Τύνιδα χθες βράδυ.

    Ο Καντούμι εκτίμησε πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αφορούσαν αποκλειστικώς και μόνον τον παλαιστινιακό πληθυσμό εντός των Κατεχομένων: «οι εκλογές αυτές ήσαν τοπικές κι οι βουλευτές εξελέγησαν για να διαχειρισθούν τις τοπικές υποθέσεις κι όχι για να σχηματίσουν μία Αρχή που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Παλαιστινίους», τόνισε.

    Επιπλέον, ο Καντούμι κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και κατηγόρησε τους Εικοσιπέντε πως αφ' ενός υποστηρίζουν έμπρακτα το Ισραήλ, κι αφ' ετέρου ασκούν πιέσεις στους Παλαιστινίους, «προκειμένου να αποσπάσουν υποχωρήσεις» υπέρ του εβραϊκού κράτους.

    [11] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 18 Φεβρουαρίου 2006 (10:48 UTC+2)

    Τρία στελέχη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους κι άλλα δύο τραυματίσθηκαν σήμερα από βόμβα που εξερράγη κοντά στο όχημά τους στα ανατολικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε πηγή του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.

    Μία άλλη βόμβα εξερράγη κατά την πάροδο αμερικανικής φάλαγγας οχημάτων, όμως έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν θύματα.

    Επιπλέον τα πτώματα δύο ανδρών, αγνώστου ταυτότητας, που έφεραν σημάδια βασανισμού, ανακαλύφθηκαν σήμερα στα νότια και στα δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Όπως εξάλλου ανακοίνωσαν ιρακινές πηγές κι οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ, δύο άτομα, κατά πάσα πιθανότητα ξένοι, απήχθησαν την Πέμπτη στην πόλη Βασόρα.

    «Δύο άνδρες απήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου στη Βασόρα. Αγνοούμε την εθνικότητά τους και δεν έχουμε καμμία πληροφορία για την τύχη τους. Την έρευνα έχουν αναλάβει οι ιρακινές αρχές», τόνισε εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρακινής ασφάλειας στην πόλη δήλωσε πως «οι δύο ξένοι έφυγαν από το αεροδρόμιο της Βασόρας, όμως ουδέποτε έφθασαν στην Αλ Σάιμπα, όπου βρίσκονταν οι σύντροφοί τους, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία», που αμέσως ανέλαβε τις έρευνες.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΘΗΣΕΑ"

    Κοζάνη, 18 Φεβρουαρίου 2006 (14:54 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 12.00, η 7η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης του «ΘΗΣΕΑ» υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη.

    Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

    1. Προένταξη έργων -μελετών και ενεργειών στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τόσο στο 45% όσο και στο 35%.

    2. Οριστική ένταξη έργων -μελετών και ενεργειών στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%.

    3. Τροποποίηση προενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%.

    4. Τροποποίηση οριστικά ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%.

    5. Απένταξη προενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%.

    6. Απένταξη οριστικά ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%.

    7. Προένταξη διαδημοτικών έργων στο 45%

    8. Οριστική ένταξη διαδημοτικών έργων στο 45%

    1. Όσον αφορά στην προένταξη έργων - μελετών στο 45%(τυπική κατανομή)

    Προτείνονται 149 έργα για προένταξη προϋπολογισμού 8218977,50 ευρώ.

    Αναλυτικά για κάθε Νομό έχουμε τα εξής :

    Νομός Γρεβενών 44 έργα, προϋπολογισμού 2.821.562,38,00 ευρώ τα 19 έχουν ωριμότητα.

    Νομός Καστοριάς 78 έργα, προϋπολογισμού 2.288.509,51 ευρώ τα 5 έχουν ωριμότητα.

    Νομός Κοζάνης 19 έργα, προϋπολογισμού 2.922.958,15 ευρώ τα 13 έχουν ωριμότητα.

    Νομός Φλώρινας 8 έργα, προϋπολογισμού 178.947,46,00 ευρώ τα 8 έχουν ωριμότητα.

    Από τα149 έργα τα 45 έχουν ωριμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία των Τεχνικών Δελτίων που κατέθεσαν οι Ο.Τ.Α.

    Όσον αφορά στην προένταξη έργων - μελετών στο 35%(προγραμματική κατανομή)

    Προτείνονται 47 έργα για προένταξη προϋπολογισμού 4.920.092,97 ευρώ.

    Αναλυτικά για κάθε Νομό έχουμε τα εξής :

    Νομός Γρεβενών 16 έργα, προϋπολογισμού 2.454.802,96 ευρώ τα 5 έχουν ωριμότητα.

    Νομός Καστοριάς 15 έργα, προϋπολογισμού 538.710,00 ευρώ τα 12 έχουν ωριμότητα.

    Νομός Κοζάνης 16 έργα, προϋπολογισμού 1.926.580,01 ευρώ τα 6 έχουν ωριμότητα.

    Από τα 47 έργα τα 23 έχουν ωριμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία των Τεχνικών Δελτίων που κατέθεσαν οι Ο.Τ.Α.

    2. Όσον αφορά στην οριστική ένταξη έργων - μελετών - ενεργειών στο 45%(τυπική κατανομή)

    Έχουμε 26 έργα για οριστική ένταξη προϋπολογισμού 2.827.919,42 ευρώ.

    Αναλυτικά για κάθε Νομό έχουμε:

    Νομός Γρεβενών 10 έργα προϋπολογισμού 908.765,00 ευρώ.

    Νομός Καστοριάς 1 έργο προϋπολογισμού 11.000,00 ευρώ.

    Νομός Κοζάνης 12 έργα προϋπολογισμού 1.541.154,42 ευρώ.

    Νομός Φλώρινας 3 έργα προϋπολογισμού 367.000,00 ευρώ.

    Άρα συνολικά μετά και την σημερινή συνεδρίαση θα έχουμε οριστικά ενταγμένα 312 έργα συνολικού προϋπολογισμού 46.771.697,02 ευρώ

    3. Όσον αφορά στην τροποποίηση προενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45% (τυπική κατανομή)

    Έχουμε 15 τροποποιήσεις προενταγμένων έργων .

    Οι τροποποιήσεις γίνονται ως προς τη χρονική κατανομή των πιστώσεων και ως προς τον προϋπολογισμό τους.

    4. Όσον αφορά στην τροποποίηση οριστικά ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45% (τυπική κατανομή)

    Έχουμε 23 τροποποιήσεις οριστικά ενταγμένων έργων.

    Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στην ανακατανομή των πιστώσεων λόγω των εκπτώσεων και στην κατάθεση υποέργων σε οριστικά ενταγμένα έργα.

    5. Όσον αφορά στην απένταξη προενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45%(τυπική κατανομή )

    Έχουμε 16 απεντάξεις προενταγμένων έργων.

    Τα ποσά που αποδεσμεύονται πηγαίνουν στα αδιάθετα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για προένταξη νέων έργων και για πρόταση νέων έργων στο 35%.

    6. Όσον αφορά στην απένταξη οριστικά ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στο 45% (τυπική κατανομή)

    Έχουμε 2 απεντάξεις οριστικά ενταγμένων έργων

    Τα ποσά που αποδεσμεύονται πηγαίνουν στα αδιάθετα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για προένταξη νέων έργων και για πρόταση νέων έργων στο 35%.

    7. Όσον αφορά στην προένταξη διαδημοτικών έργων στο 45% (τυπική κατανομή)

    Προεντάχθηκαν 5 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.351.526 εκ. ευρώ.

    Νομός Γρεβενών 1 έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

    Νομός Καστοριάς 2 έργα προϋπολογισμού 478.473 ευρώ.

    Νομός Κοζάνης 2 έργα προϋπολογισμού 873.053 ευρώ.

    8. Όσον αφορά στην οριστική ένταξη διαδημοτικών έργων στο 45% (τυπική κατανομή)

    Οριστικά εντάχθηκαν 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού 338.023 ευρώ.

    Νομός Γρεβενών 1 έργο προϋπολογισμού 82.315 ευρώ.

    Νομός Κοζάνης 1 έργο προϋπολογισμού 124.959 ευρώ.

    Νομός Φλώρινας 1 έργο προϋπολογισμού 130.749 ευρώ.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΟΥΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 18 Φεβρουαρίου 2006 (12:42 UTC+2)

    Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη στον ετήσιο χορό της ΕΛΜΕ του Νομού Κοζάνης

    Παρασκευή 17-2-2006

    «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ανάμεσα στους επιστήμονες που έχουν μία επιπρόσθετη ιδιότητα, αυτή του εκπαιδευτικού και υπηρετούν με συνέπεια τον θεσμό της Παιδείας.

    Είναι γνωστό, ότι ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα πεδία: της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αλλά και στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται από το μη αναστρέψιμο κύμα της παγκοσμιοποίησης.

    Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν ο κοινωνίες απέναντι στις συνθήκες της πολυπλοκότητας και της μη προβλεψιμότητας είναι να βασιστούν στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών τους.

    Το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλείται πλέον να προσαρμοστεί στις τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στις κοινές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του μέλλοντος για να επιτευχθεί η υλοποίηση των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπάρχει ένας μόνο δρόμος και μία μόνο κατεύθυνση: η επένδυση στη νέα γενιά, την παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό, που είναι και το μεγάλο μας όπλο ως κοινωνία.

    Σήμερα, που η Παιδεία κι ο Πολιτισμός αποτελούν το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο της χώρα μας, η Κυβέρνηση αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα θέματα χωρίς δογματισμούς, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, απέχοντας από την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα που κυριάρχησαν επί θητείας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Προτεραιότητα και στόχος τόσο της Νέας Διακυβέρνησης, όσο και της ελληνικής κοινωνίας, είναι να εξοπλιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Πατρίδας μας, με όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η διάρκεια, η σταθερότητα, αλλά και η δυνατότητα προσαρμογής στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Γνώση.

    Η γνώση είναι το μεγάλο ατού που έχουμε ως χώρα, Άλλωστε πρωτοπόρες είναι οι κοινωνίες που επένδυσαν στη γνώση και κυρίως στα σύγχρονα εργαλεία της γνώσης.

    Ως χώρα μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, σε διάφορα επίπεδα οργάνωσης, όμως το ανθρώπινο δυναμικό της και ειδικότερα οι νέοι μας είναι ξεχωριστοί και σ'αυτούς μπορούμε να επενδύσουμε.

    Γι αυτό και η προσπάθεια να εξοικειωθεί η νέα γενιά με τις σύγχρονες τεχνολογίες, πρέπει να διαρκής χωρίς εκπτώσεις στον κόπο, στο χρήμα, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή και διάδοση.

    Αυτή η εξοικείωση της νέας γενιάς με την τεχνολογία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και ευημερία του τόπου.

    Ο εκπαιδευτικός επιστήμονας, καλείται σήμερα να επιτελέσει το έργο του σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, πολυπολιτισμικό και ενταγμένο σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό πλαίσιο. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσονται οι συνθήκες που προσδίδουν μια νέα ερμηνεία στο ρόλο του και απαιτούν ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού.

    Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο θα επιτρέπει στους νέους να αναπτύσσουν μέσα στους κόλπους του ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οπλισμένες με εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους καταστήσουν ικανούς, να μην αντιστέκονται άκριτα στην πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος που τους παραδίδουμε και για να καταφέρουν να επιβιώσουν στη μεταλλαγμένη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

    Η προσφορά των εκπαιδευτικών είναι σημαντική γιατί εσείς προετοιμάζετε τους οικουμενικούς πολίτες του μέλλοντος κι επειδή από το δικό σας έργο εξαρτάται η ποιότητα των ανθρώπων οι οποίοι, όχι μόνο, θα καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και θα μετατρέψουν την Πατρίδα μας σε κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Και όπως είναι γνωστό, η Παιδεία και ο Πολιτισμός, εδραιώνουν την ειρήνη στο σύγχρονο κόσμο και βοηθούν στη δημιουργία μιας κοινωνίας ανεκτικότητας κι αγάπης.

    Σας ευχαριστώ».

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΟΥΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 18 Φεβρουαρίου 2006 (12:37 UTC+2)

    Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη σε εκδήλωση της ΤΕΔΚ του Νομού Κοζάνης

    Παρασκευή 17-2-2006

    «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε στη σημερινή εκδήλωση της ΤΕΔΚ του Ν.Κοζάνης. Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσά σας.

    H πολιτική πρόταση της Νέας Διακυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση στηρίζεται σε μία βασική αρχή που απαιτεί ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος, κοντά στον πολίτη.

    Θεμέλιο των πρώτων Νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνησή μας αποτελεί :

    Το τετράπτυχο

    · Εξορθολογισμός της οργάνωσης και της αξιοποίησης του δυναμικού,

    · Απλούστευση της νομοθεσίας,

    · Παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας,

    · Κινητροδότηση και επιμόρφωση του στελεχιακού δυναμικού με την άμεση εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.

    Γι' αυτό και το πρώτο νομοθέτημα που προωθήθηκε από το ΥΠΕΣΔΔΑ ήταν ο ν. 3242/2004 που έχει ως σκοπό την επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Ο νόμος αυτός θεσμοθέτησε μια σειρά από μέτρα:

    -Την Απλούστευση και επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών

    -Αποκατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης

    -Βελτίωση σχέσεων Κράτους Πολίτη

    -Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης

    -Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών-ηλεκτρονική διακυβέρνηση

    -Πρόγραμμα Πολιτεία - Η επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης» (2005-2007)

    - Οι στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΕΣΔΔΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΕΣΣΑ) 2007-2013 για το Δ΄ ΚΠΣ ( Υψηλή προσβασιμότητα στις πληροφορίες, στις υπηρεσίες και στα προϊόντα μιας ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης, άρση των διοικητικών εμποδίων για τη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, τελειοποίηση του συστήματος διαχείρισης Ευρωπαϊκών, Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών κ.α.)

    -Βελτίωση και εκσυγχρονισμός της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα (επιτάχυνση των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων- ύστερα από πρόταση του ΑΣΕΠ- της καινοτόμου ρύθμισης των «κυλιόμενων πινάκων επιλαχόντων»).

    -Εκσυγχρονισμός οργάνωσης και λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών.

    Κυρίες και κύριοι,

    Οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς να λύσουν τα προβλήματα των ΟΤΑ, γεγονός που δεν αρνούνται ακόμα και οι δήμαρχοι που ανήκαν κομματικά σ' αυτές. Ενώ οι δήμοι που ανήκαν αλλού κομματικά, υπέστησαν μια επιλεκτικά δυσμενή μεταχείριση. Επιπλέον, προβλήματα που αφορούσαν στους οικονομικούς πόρους, τις αρμοδιότητες, τα λειτουργικά ζητήματα των δήμων και τις θεσμικές αλλαγές, ήταν και παρέμειναν απροσπέλαστα και οδήγησαν την αυτοδιοίκηση σε οριακό σημείο.

    Η Νέα Διακυβέρνηση, μέσω των αποφάσεων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού Εσωτερικών, προχώρησε σε ρυθμίσεις και έλυσε προβλήματα των Δήμων και Κοινοτήτων που έως τότε έμεναν άλυτα.

    Σε ότι αφορά, μάλιστα, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έθεσε ως επίκεντρο της πολιτικής της την εφαρμογή της επιταγής του άρθρου 102 του Συντάγματος το οποίο διαμορφώθηκε, σε μεγάλο βαθμό, με τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας. Το άρθρο αυτό, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει το τεκμήριο αρμοδιότητας των ΟΤΑ σε ό,τι αφορά τις τοπικές υποθέσεις αλλά και τη ρητή συνταγματική κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με την πρόσθετη πρόβλεψη, ότι δε μεταβιβάζεται στους ΟΤΑ καμία κρατική αρμοδιότητα, χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων.

    Από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι ο σχεδιασμός και η άμεση εφαρμογή του Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο αντικατέστησε το «ΕΠΤΑ» και προσέφερε στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού την αναγκαία υποδομή και τους πόρους που χρειάζονταν, για να μπορέσουν να επιδείξουν αυτοδύναμη αναπτυξιακή δραστηριότητα.

    Ο προϋπολογισμός του ΕΠΤΑ ήταν 1,7 δις για 7 χρόνια, ενώ το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 3,5 δις για 5 χρόνια. Αν σε αυτά προστεθούν και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τον ν. 3389/2005, μπορεί ν' αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αύξησης των αναπτυξιακών πόρων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού. (Η κεντρική διοίκηση συμμετέχει στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» σε ποσοστό 35% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

    Στην περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εάν συνεχιζόταν το ΕΠΤΑ, για τα χρόνια 2005-2006 θα έπαιρνε 15,5 εκ. ευρώ. Τώρα με το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την ίδια περίοδο θα πάρει 60,5 εκ. ευρώ. Στα πέντε περίπου χρόνια 2005-2009, η Δυτική Μακεδονία θα πάρει 206.545.500 ευρώ.

    Με το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που αποτελεί πολύτιμο αρωγό στις προσπάθειες των μικρών δήμων ενισχύεται η διαφάνεια και η κατανομή των πόρων με αντικειμενικά κριτήρια. Είναι πλέον πραγματικότητα η παρακολούθηση όλων των έργων των ΟΤΑ, που χρηματοδοτούνται από Υπουργεία και Περιφέρειες, με την καταγραφή τους σε ενιαία βάση δεδομένων, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια χωρίς τις αμφισβητήσεις και τις καχυποψίες των προηγούμενων ετών. (Μέσω μάλιστα από την ιστοσελίδα του Προγράμματος, μέσα στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται καθημερινά για τις σχετικές εξελίξεις).

    -Σε θεσμικό επίπεδο, η Νέα Διακυβέρνηση ολοκλήρωσε το νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα που αποτελεί το επιστέγασμα μίας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων (ν. 3242/2004, 3250/2004, ιδίως 3274/2004, αλλά και 3320/2005, 3345/2005, καθώς και το προωθούμενο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων»).

    Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων περιλαμβάνει ορισμένες πολύ σημαντικές καινοτομίες, όπως η συστηματοποίηση, για πρώτη φορά, των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Κοινοτήτων, η ανάπτυξη θεσμών τοπικής δημοκρατίας, η εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων κ.α..

    Σύμφωνα με το νόμο 3242/2004: Στις μισθολογικές συμβάσεις εργασίας και στις συλλογικές συμφωνίες για θέματα δημοσίων υπαλλήλων συμμετέχει και η ΚΕΔΚΕ η οποία συνυπογράφει, στελεχώθηκαν οι ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ με τους ελεγκτές Εσόδων-Εξόδων και τους εισπράκτορες εσόδων ΟΤΑ.

    Σύμφωνα με το νόμο 3274/2004: Σύσταση του νέου Εθνικού Δημοτολογίου, -στο πλαίσιο ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος-, δυνατότητα σύστασης αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ΟΤΑ, ΤΕΔΚ, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ, έκπτωση αιρετών εξαιτίας καταδίκης.

    Με τον νόμο 3345/2005 «οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και ρύθμιση διοικητικών θεμάτων»:

    -προβλέπεται σύσταση τριμελούς επιτροπής προσλήψεων για τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. (Έως σήμερα, η συγκρότηση της επιτροπής επιλογής προσωπικού στηριζόταν σε εγκύκλιο του ΑΣΕΠ χωρίς ρητή νομοθετική πρόβλεψη, γεγονός που δημιουργούσε ανασφάλεια δικαίου),

    -πρόβλεψη ότι τα κατ' αποκοπήν έξοδα κίνησης που καταβάλλονται στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. (Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ θα εισπράττουν την ενσωματωμένη εκλογική αποζημίωση αφορολόγητη).

    -Έναρξη της ταμειακής λειτουργίας Δήμων άνω των 5.000 κατοίκων για ενίσχυση της διαφάνειας. Ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας με δυνατότητα εκπαίδευσης στις κατά τόπο σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α..

    Με τον πρώτο νόμο της σημερινής Κυβέρνησης, τον ν. 3242/2004, για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπήρχαν από το παρελθόν, πάρθηκαν μία σειρά μέτρων ρύθμισης των χρεών τους με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων.

    Κυρίες και κύριοι,

    Με το νέο Κώδικα, Δήμοι και Κοινότητες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος ενόψει του Δ΄ Κ.Π.Σ. το οποίο, όπως είναι γνωστό, είναι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Και σε αυτό το πεδίο οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκαν υπεύθυνα και δεν φρόντισαν να προετοιμάσουν, έστω και στοιχειωδώς, τον τόπο για τις επερχόμενες προκλήσεις.

    Το κράτος, ενόψει του Δ΄Κ.Π.Σ., είναι αρωγός στην προσπάθεια των Δήμων, ώστε να βοηθηθούν για να αποκτήσουν στελεχιακό δυναμικό, τεχνογνωσία και τα μέσα που πρέπει να έχει η Τ.Α. για να υποδεχθεί ένα δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο μέλλον για αυτήν.

    Ενόψει του αναβαθμισμένου θεσμικού ρόλου που πρόκειται να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον οι ΟΤΑ, και προκειμένου να διασφαλισθεί η ύπαρξη ισχυρών ΟΤΑ, εντάσσεται και η προωθούμενη με το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων». Η Νομοθετική ρύθμιση για εκλογή των αιρετών στους Δήμους και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με ποσοστό 42% αποτελεί εκπλήρωση σχετικής προγραμματικής δέσμευσης της Κυβέρνησης κι επιτρέπει τη σύναψη μόνο εκείνων των συμμαχιών που θα στηρίζονται σε κοινό προγραμματικό λόγο.

    Οι τομές και αλλαγές που εφαρμόζει η Νέα Διακυβέρνηση, έχουν ως στόχο να καταστήσουν τους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης πιο ευέλικτους, πιο διαφανείς, πιο αποτελεσματικούς. Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει η αυτοδιοίκηση ν' αναλάβει το ρόλο ο οποίος της αναλογεί και να ολοκληρώσει την καταξίωσή της στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες εκπροσωπεί.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως αποκεντρωμένος θεσμός της πολιτείας συνδράμει, με τις δράσεις της και τις πρωτοβουλίες της, τις προσπάθειες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, όσο και στις προσπάθειες της πολιτείας για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ισότιμη ένταξή της στo Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Σας ευχαριστώ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 February 2006 - 19:14:41 UTC